onsdag 19. desember 2012

Fra jord til bord 19. des 2012 - 21. des 2012

  1. Fra jord til bord18. desember 2012 kl. 11.19
    Hege stilte disse spm på min gamle fleksiblogg i dag, svarer her, siden all bloggaktivitet skjer her. Her kommer kommentaren:

    Hei og takk for en fantastisk blogg!!

    Jeg har med årene blitt mer og mer fascinert over alt vi ikke kan når det gjelder mat lenger. Det er synd, men da også veldig bra det finnes noen der ute som ønsker å videreføre tradisjonene..

    Jeg skal forsøke meg på hjemmelaget surkål til jul. Noen spørsmål, for dette er første gang.

    Når kan vi begynne å spise den?

    SVAR: DU KAN BEGYNNE Å SPISE DEN NÅR DEN HAR SYRNET NOK TIL AT DEN SMAKER FRISKT OG JA; SURKÅL!

    Hvordan finner jeg ut at den er ferdig?

    SVAR: SAMME SVAR SOM PÅ FØRSTE SPM.

    Hva skjer dersom den står for lenge ute i romtemperatur, vil den gjære?

    SVAR: DEN SKAL GJÆRE, DET ER DET SOM GJØR AT DET BLIR SURKÅL, STÅR DEN FOR LENGE BLIR DEN VEL EN UDEFINERBAR FERMENTERT MASSE TIL SLUTT SOM IKKE SMAKER GODT, MEN SAUERKRAUT KAN STÅ I ALT FRA 3 TIL 30 DAGER, KOMMER HELT AN PÅ PREFERANSENE TIL FERMENTEREREN, ALTSÅ DEG :)

    vil vi bli dårlig av å spise det da?

    SVAR: HAR ALDRI PRØVD OG JEG TROR IKKE DU VIL FORSØKE Å SPISE DET HELLER DA HVERKEN SMAK ELLER LUKT VIL KOMME TIL Å TILLATE DET. DU SKAL IMIDLERTID VOKTE DEG FOR Å SPISE DEN OM DET DANNES MUGGLAG PÅ TOPPEN, DA BØR DET HELE KASTES! DETTE ER SYNLIGE GREIER, SÅ DU VIL SKJØNNE DET OM DET SKJER.

    Kan jeg ha eple i? ser det finnes oppskrifter med eple..

    SVAR: DET ER MULIG, JEG HAR ALDRI BLANDET FRUKT OG GRØNNSAKER DA DE FERMENTERES I ULIKT TEMPO, MEN DEN SOM PRØVER ALT VET ALT, FORTELL GJERNE HVORDAN DET GIKK OM DU TESTER EPLE.

    Jeg leste om en som hadde sin surkål stående ute i 14 dager, hun stampet i den hver dag?

    SVAR: ER IKKE SIKKER PÅ HVA DU SPØR OM MEN JEG STAMPER IKKE KÅLEN HVER DAG, DEN FÅR STÅ I FRED UNDER FERMENTERINGEN.

    Vet det ble mange spørsmål, men er helt ny på dette, og redd for å gjøre oss syke ....

    SVAR: STYR UNNA MUGG (SOM DU VIL SE) SÅ VIL DU IKKE BLI SYK AV FERMENTERTE GRØNNSAKER, HELLER TVERT OM!!!

    Håper på raskt svar da jeg tenkte jeg skulle begynne i morgen, 6 dager før julemiddagen :):)


    Svar
  2. Anonym18. desember 2012 kl. 12.20
    Hei, Gry - bra du minner oss på slik at vi blir ferdige til jul :-). Har utsatt og utsatt dette i flere dager, men i ettermiddag bare SKAL jeg lage surkål!
    Ett lite spørsmål bare - er det noe poeng i å tilsette myse når man fermenterer kål? Mener å ha lest ett sted at det er bra for å sette igang fermenteringsprosessen, men finner det ikke. Hvor mye ville du i så fall ha tilsatt i oppskriften din?
    Mvh. Britt
    Svar




    1. Fra jord til bord18. desember 2012 kl. 12.36
      Det er et poeng ja, men ikke nødvendig! Tilsett en dæsj om du har tilgang, et par ss eller så- ingen fasit:)
  3. Anonym18. desember 2012 kl. 12.31
    Noen tips om hva som kan gjøre at den blir mer litt på smak i forhold til den vi kjøper i butikken? (ikke skyt meg!:-D...synes fortsatt butikk-kjøpt smaker best...)
    Svar




    1. Fra jord til bord18. desember 2012 kl. 12.38
      Hmm, mer karve kanskje? evt kan du jo ta den ferdige fermenterte batchen du skal servere og tilsette litt sitron, salt eller lønnsirup alt ett er hva du føler mangler, for å nærme deg det resultat du ønsker. Ellers bør du bare utsette deg for naturlig fermentert sauerkraut til smaksløkene dine er blitt omvendt :)
      Skyte deg vil jeg aldri gjøre!!!
  4. Anonym18. desember 2012 kl. 14.31
    Hei!

    Dette har jeg lyst til å prøve! Og takk for påminnelsen, her må man rydde klar benken! :)

    Må det forresten være skrukork på krukken? Kan jeg bruke norgesglass med sånn annen låsemekanisme (med gummipakning)?

    Hilsen matentusiasten
    Svar




    1. Fra jord til bord18. desember 2012 kl. 17.11
      Funker både med og uten gummiforpakning!
  5. Anonym18. desember 2012 kl. 14.38
    Krise! Har stått og stampa surkål i et par timer nå, og det blir bare ikke nok juice til å dekke. Er helt ødelagt i armen, og tror rett og slett ikke jeg klarer å få noe mer juice ut av den kålen... Hva i all verden gjør jeg!?

    Heidi
    Svar




    1. Fra jord til bord18. desember 2012 kl. 17.12
      Tror du har jobbet med et slitent kålhode, høres ut som et tapt prosjekt, men man skal aldri si aldri :)


    2. Anonym19. desember 2012 kl. 13.31
      Ja, dette ble nok mislykket. Mer mos en kål. Forstår ikke at det kan være mulig å få så mye juice ut av kålen at det dekker. Hvordan kan man se på et kålhode at det ikke er slitent? Dette kålhodet var da et helt alminnelig kålhode.

      Heidi


    3. Anna19. desember 2012 kl. 19.27
      Mangler du nok juice kan du tilsette vann med uraff.havsalt til du dekker kålen – dette her er ikke nødvendigvis ett tapt prosjekt ;)
  6. Trådsnella18. desember 2012 kl. 14.45
    Lag litt ekstra du SupersøsS så kan jeg snylte litt på deg :)
    Svar




    1. Fra jord til bord18. desember 2012 kl. 17.13
      Jada:)
  7. Anonym18. desember 2012 kl. 14.58
    Takk for dytten! Har hatt mandolinen, fermenteringskrukka, og kålen klar en god stund nå, men i kveld skal det jammen meg raspes og stampes :) Hilsen Tina
    Svar




    1. Fra jord til bord18. desember 2012 kl. 17.13
      Ha det stas med fermenteringen :)
  8. Anonym19. desember 2012 kl. 04.22
    Hei!
    Jeg oppdaget bloggen din for noen uker siden og har med glede lest og lest! Takk for en utrolig inspirerende blogg!

    Jeg startet å spise lavkarbo (feite meieriprodukter, egg, rent kjøtt, grønnsaker med lite stivelse) for noen år siden i håp om å få mindre helseplager, og ble overrasket over hvor raskt helsa mi blei bedre. Både når det gjelder magevondt, fordøyelse og hormonbalanse. Jeg oppdaget at jeg er ekstremt sensitiv ovenfor alt av kornprodukter, og måtte rett og slett slutte å spise korn.

    Nå har jeg også fått øynene opp for upasteuriserte meieriprodukter og kjøtt fra dyr som spiser gress og ikke minst kraft! Men, jeg har et spørsmål angående fermentert mat, som jeg hadde håpet du eller noen andre kunne hjelpe meg med. Etter å ha bodd i et hus med farlig muggsopp i 4 mnd ble jeg veldig syk og måtte flytte ut umiddelbart. Fikk kronisk astma av alvorlig grad, men lurer også selv på om jeg kan ha fått mugg i lungene/kroppen da jeg hadde symptomer på soppinfeksjon selv om prøven ikke viste utslag på f.eks candida. Jeg reagerer nå allergisk på en hel masse produkter som kan inneholde mugg slik som peanøtter, druer, soyasaus osv. tungen min hovner opp, det klør i munn og svelg. Jeg er fra før av plaget av en hel masse matintoleranser slik som nesten alt av frukt, rå grønnsaker og altså korn. Så det er rimelig frustrerende å begynne å reagere på enda flere matvarer. Jeg har ikke funnet noe informasjon om dette på norsk, men når jeg leser om "mold free diet" på engelsk, så kommer det opp en hel del matvarer man skal holde seg unna, deriblant fermentert mat. Så spørsmålet mitt er om noen vet om det stemmer at man bør unngå fermentert mat dersom man reagerer på muggsporer i mat? På forhånd takk for svar! Hilsen Johanne
    Svar




    1. Anonym19. desember 2012 kl. 19.22
      At du er sensitiv til korn viser enten nedsatt magesyreproduksjon, tarmbetennelser, evt tarmlekkasje, eller mangel på næringsstoffer, særlig B vitaminer eller vitamin D, som er involvert i fordøyelsen av korn. Antakelig en kombinasjon av disse faktorene. Mener du egentlig mage-tarmreaksjoner snakker også om mangel på aminosyrer som bl.a glutamin og glycin, samt kort og mellomkjedede fettsyrer, hvor særlig smørsyre er viktig for tarmcellenes funksjon og helsetilstand.

      Mugg i seg selv er helt ufarlig, og det er udokumentert sludder at mugg forårsaker helseproblemer. Og det som finnes av forskning på mykotoksiner er på isolerte substanser som bl.a aflatoksin eller okratoksin, etc i laboratoriesammenhenger, og da på dyr som ikke fikk naturlig for. I nettopp naturlig for og mat finnes det næringsstoffer og plantestoffer som beskytter mot mykotoksiner og/eller reverserer skadevirkningene i f.eks lever og nyrer, etc. Eksempler er vitaminene A, B2, B3, B5, B6, B9/folinsyre, B12, kolin og biotin, C, D, E, K2, mineralene kalsium, magnesium, sink, jod, krom, selen, vanadium, kopper, samt mettet fett (spesielt kort og mellomkjedet fett) og mer protein, m.m.

      Det er mulig at mugg kan være en utløsende faktor i et oversensitivt immunsystem grunnet næringsmangel/kjemikaliebelastning og/eller nedsatt magesyreproduksjon og tarmbetennelser, men muggsopp er da ikke helseproblemenes årsak, kun den utløsende faktoren. Som dråpen som får det allerede fulle begeret til å renne over. Jeg har selv bodd i et hus i ca 3 år som var så fullt av mugg at 2 av skinnjakkene mine mugnet, men jeg ble ikke påvirket av dette. Og heller ikke min samboerske. Om mugg faktisk hadde vært helseskadelig hadde alle reagert på den.

      Sopp kan ikke infisere noe som helst, og det finnes null dokumentasjon på at dette overhodet er mulig. For candidasoppens del så forandrer den kun form og begynner å kolonisere resten av fordøyelsesystemet når ph i tykktarmen er feil. Dette skyldes normalt manglende magesyreproduksjon, alene, eller i kombinasjon med forstyrret tarmflora.

      På meg virker det som om du har fordøyelsesproblemer som gjør at du ikke tar opp næringsstoffer. Redusert magesyreproduksjon er f.eks en vanlig årsak til astma, og også redusert næringsopptak og såkalte matallergier og intoleranser. Munn og tungesymptomene du oppgir er mest sannsynlig tegn på mangel på pptil flere B vitaminer, men kan også skyldes mangel på jern i enkelte tilfeller. Du skal da ha andre symptomer på jenrmangel, som bl.a anemi og blek tunge.

      Det finnes ikke mugg i melkesyregjæret mat og drikke, og melkesyrebakterier er dokumentert å beslytte mot mykotoksiner. Imidlertid er det som sagt ikke der problemet ligger for din del.

      Finner du dyr som spiser kraft vil jeg gjerne høre mer om det :-)

      PirkePetter


    2. Anonym21. desember 2012 kl. 03.52
      Dyr som spiser kraft, ja...he, he, det gikk visst litt fort i svingene der :-D Et komma hadde gjort seg! Tusen takk for interessant og informativt svar! Jeg må si det dukket opp noen spørsmål nå, håper det er greit at jeg spør litt mer her i bloggen din, Gry? (Hvis ikke må du redigere innlegget mitt!)

      Jeg har nylig fått vite at jeg har mangel på vitamin D, så det forklarer jo en del. Jeg tåler ikke fisk, så den eneste kilden til D-vitamin for min del er vel da egg. (Jeg spiser 4-6 egg hver dag.) Når det gjelder B-vitamin har jeg veldig høy B12 på over 1300 (ref. 200-700). Vet ikke om det kan gjøre at jeg har mindre av noe annet? Har hatt høy B12 i årevis og lenge før jeg spiste lavkarbo-mat. Siden jeg fikk vite om D-vitaminmangelen har jeg tatt 2 stk D3-Pearls 20 µg (http://www.pharmanord.no/contentServlet/dpearls.htm) hver dag, men er usikker på om det er bra eller ikke...har du forslag til hva jeg kan gjøre? Har også så lenge jeg har spist lavkarbo tatt 400 mg magnesium hver dag + disse vitaminene/mineralene: C, E, sink, B6, A, Selen, B2, B1 Folinsyre, Biotin, kalium, kalsium, kobber, mangan og krom.

      Ja, jeg mener mage-tarmreaksjoner (smerter + slim) når jeg spiser alt av korn, bortsett fra kruskakli og frø av en eller annen grunn. Hvordan kan jeg finne ut hva problemet er hos meg, og enda viktigere, hvordan kan jeg rette opp i manglene? Har forstått at gelatin er bra for tarmen, og spiser/drikker nå hjemmelaget kraft hver dag. Jeg har jo nå lest om surdeigsbrød, og det frister å prøve, men det er kanskje ikke bra for tarmen min enda?

      For min del har mugg definitivt forårsaket helseproblemer. Før vi flyttet inn i huset med mugg hadde jeg ingen astmaplager i det hele tatt. Brukte aldri medisiner, og hadde kun en liten reaksjon ved kontakt med dyr - som jeg dermed holdt meg unna. Hadde på det tidspunktet også veldig mye bedre helse enn jeg hadde hatt på mange år, så sånn sett synes jeg det er rart at jeg skulle bli så dårlig. Etter 4 mnd i huset var jeg så dårlig av astma som jeg aldri har vært før, lungene mine var fulle av slim og jeg kunne knapt gå bortover gulvet fordi jeg hadde så dårlig lungekapasitet. Mannen min og barna mine fikk lungebetennelse mens vi bodde der, noe de aldri har hatt før. Det høres fornuftig ut at mugg ikke vil forårsake problemer hos en person som ikke mangler noen næringsstoffer og dermed er frisk og sunn, men det kan man jo ikke nødvendigvis vite på forhånd. Og vi visste heller ikke at vi hadde kjøpt et hus som hadde mugg-pels under gulvene... Det var ikke bare det at jeg fikk astma, jeg ble helt plutselig hypersensitiv ovenfor alt av kjemikalier og tåler nå f.eks ikke parfyme eller andre sterke kjemikalie-lukter. Får store pusteproblemer.

      Så matintoleranser (altså kløe i munn og svelg og at tunga hovner opp) skyldes mangel på B-vitaminer og ev. jern? Dette er ikke noe jeg har konstant, ,men som opptrer umiddelbart etter at jeg har spist noe jeg reagerer på- Jeg har høy blodprosent (15.7) og Ferritin på 117, vet ikke om dét sier noe om jernnivået mitt? Jeg har blek hud, bortsett fra i ansiktet. Har blek tunge om morgenen, men ikke ellers. Men, er også plaget med tannmerker langs tunga pga. at den føles for stor når den er hoven og så får den liksom ikke plass i munnen. Jeg forstår at problemet mitt tydeligvis er næringsmangel og tarmproblemer, men hvordan kan det ha seg at jeg får symptomer i munnen når jeg spiser mat som man rådes til å unngå hvis man har muggsoppallergi? Jeg ble også betraktelig bedre i lungene da jeg sluttet helt med å spise sukker for 2 mnd siden. 


    3. Anonym21. desember 2012 kl. 03.53
      Fortsettelse av innlegget:

      Hvordan kan jeg øke magesyreproduksjonen?

      Takk, PirkePetter for at du svarte meg, blir utrolig glad og takknemlig hvis du kan gi meg enda flere tips!

      Til Gry: Håper ikke det ble for mange spørsmål her...jeg tar jo helt av når det plutselig er noen som kan svare meg på alle spørsmålene jeg har *rødme*. Hadde vært helt fantastisk å slippe alle matintoleransene, og kunne spise all den sunne, ekte maten som du presenterer i bloggen din! Jeg må si det å treffe på bloggen din har vært en stor oppvåkning for meg. Selv om familien min og jeg i mange år har laget all mat fra bunnen av og har følt at vi har spist veldig mye sunnere enn mange andre, så ble jeg jo litt sjokkert over å lese at pasteuriserte og homogeniserte produkter ikke er bra! Etter å ha spist lavkarbo i noen år, trodde jeg smør, fløte og seterrømme var bra saker men forstår nå at det lønner seg å kjøpe upasteurisert. Var på Bondens Marked for ikke så lenge siden og fikk tak i smør og rømme fra Avdem, dét var nydelige saker! Så takk for nyttig informasjon! Beste hilsen Johanne


    4. Anonym21. desember 2012 kl. 21.50
      Det er lite vitamin D i egg om de ikke kommer fra frittgående høns som spiser insekter, etc

      Tilskuddet du tar er verdiløst, da det ligger i en base av olivenolje, som er dokumentert å blokkere proteinet i tarmen som vitamin D trenger for å tas opp i kroppen. Kilden til vitaminet oppgis heller ikke, slik at det godt kan være kunstig fremstilt via kolesterol fra lanolin. Mengden er latterlig liten. Og i tillegg inneholder produktet ikke vitaminene A og K2, eller mettet fett eller fiskefett som er nødvendige for opptak og utnyttelse.

      Det B12 nivået du oppgir er innenfor normalen, og da mener jeg ikke de offisielt anbefalte nivåene, men dem ekte vitenskap har kommet fram til. For høye B12 nivåer vil ellers indikere leverproblemer og/eller mangel på bl.a folinsyre, som B12 jobber sammen med i kroppen. Også konsum av bl.a grønnalger, tang/tare, tempeh, etc som inneholder B12 analoger vises i blodprøver som vanlig B12. Uansett er ikke blodnivåer av B12 en indikator på B12 nivåene i kroppen, og blodnivåene av den aktive formen for B12, transkobolamin 2 er på kun ca 20%. De andre formene, som også finnes i blodet, regnes som inaktive, og gir dermed feilaktig bilde av den mengde B12 som faktisk er aktiv og tilgjengelig for kroppen.

      Om vitaminene og mineralene du tar i tilskuddsform er syntetiske skaper de mangel på de naturlige vitaminene/mineralene i kroppen, selv om de finnes i kosten din. Og dette kan forklare

      Om du tenker ut over indoktrinert tankegang så vil du kanskje se at der det er mye mugg er det også mye fuktighet i lufta, og sistnevnte er en dokumentert årsak til astma og andre respirasjonsplager. Mugg er ikke, og det er aldri så mye påstått å være det i media. Og som sagt, er mugg helseskadelig vil alle reagere på den, og ikke bare noen få mennesker.

      Hypersensitivtet ovenfor kjemikalier og lukter er et vanlig tegn på mangel på magnesium, sink (for høye koppernivåer i kroppen), selen, og/eller vitamin D og/eller flere B vitaminer (B1, B2, B3, B6, B9/folinsyre og/eller B12), samt protein. Også nedsatt magesyreproduksjon er en veldig vanlig indirekte årsak til både astma og andre respirasjonsproblemer så vel som allergier og intoleranser og tarmproblemer.

      Magesyreproduksjonen øker man gjennom konsum av organiske syrer (eddiksyre, melkesyre, etc i litt vann før måltider, eller via konsum av melkesyregjæret mat og drikke, melkeprodukter inkludert, med måltidene. Protein i hvert måltid er nødvendig for magesyreproduksjon. Glycin og glutaminsyre (etter at den er omdannet til glutamin i kroppen) i gelatin stimulerer også magesyreproduksjonen, og begge kontrollerer betennelser i tarmen. Salt og sterke kryddere stimulerer også magesyreproduksjon.

      Vitaminene B1, B3, B5, B12, samt magnesium, klor, sink er også nødvendige for normal magesyreproduksjon.

      Spis den maten kraftmødrene anbefaler i en periode, og kutt ut alle tilskuddene du har brukt uten at de har hjulpet, så vil du bli bedre ganske raskt.

      PirkePetter
  9. Anonym9. januar 2013 kl. 21.00
    Jeg har endelig fått i gang to glass med rødkål som står og fermenterer, og glassene har "blåst" seg opp slik at det ikke er luft til stede (slik sylteglass i butikken er, man kan ikke trykke ned på midten). Pappa er imidlertid bekymret for at de skal eksplodere og at kjøkkenet skal bli fullt av rødkål..kan dette skje?
    Svar
  10. Marte12. januar 2013 kl. 10.19
    Jeg lagde min første melkesyregjærede surkål for halvannen uke siden. På det tidspunktet hadde jeg ikke kjøpt uraffinert havsalt og brukte derfor helt vanlig jozosalt (med antiklumpemiddel). I ettertid har jeg lest flere stredet at det er veldig viktig å bruke uraff. havsalt. Hva er grunnen til dette? Og kan jeg trygt spise surkålen jeg lagde med vanlig salt og som faktisk etter min mening ble ganske vellykket. Syrnet og god.
    Svar
  11. Anonym29. mars 2014 kl. 17.14
    Hvor lang tid vil du si ca. at det tar å stampe ferdig?
    Svar
  12. Gry30. mars 2014 kl. 19.29
    Vanskelig å svare på da gamle kålhoder kan være en skikkelig manndomsprøve å få saften ut av, friske nykål er så sprø og fulle av saft at det er gjort på en-to-tre.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar