lørdag 3. november 2012

Fra jord til bord 3. nov 2012 - 10. nov 2012

  1. Tasty Bites by Grass Onion31. oktober 2012 kl. 10.42
    Det må i såfall være kun frøene som ligger nært skorpa som blir så varme at de danner skadelige stoffer, da selve brødet inni blir et sted mellom 92 og 95 grader når det er ferdig :)
    Svar




    1. Fra jord til bord31. oktober 2012 kl. 11.46
      Ja, ikke sant? Denne neven tåler vi ;-)
  2. Anonym31. oktober 2012 kl. 10.56
    akkurat en slik oppskrift jeg trengte idag! Takk:)
    -Ellen
    Svar




    1. Anonym1. november 2012 kl. 15.01
      bakte etter denne oppskriften igår, men manglet gjær, så den ble satt (utblandet i vann) etter 7 timer, og lot heve seg. Problemet er at brødet fikk en rå-rand og tørket ikke helt. Hadde i ovn i 1 time og 20 min.. Kanskje skulle jeg ha latt den stå lengre? Har måttet la brødene være i ovn nesten 2 timer når jeg baker de "vanlige" surdeigsbrødene etter din oppskrift..men nesten alltid blir de ikke helt "tørre". Eller muligens var deigen altfor rennende og våt, trur jeg slumpet litt for mye med vannmengden/melmengen. Hva tror du Gry?
      -Ellen


    2. Trådsnella1. november 2012 kl. 17.29
      Nå er ikke jeg gry, men har bakt dette brødet mange ganger. deigen skal være rennende/soggy, men alle ovner er forskjellige.
      I min ovn er det perfekt med 1 time i oven, men kanskje du skjærte for tidlig i brødet? Hvis du må steke andre brød med lik str i 2 timer så må du sikkert det med alle brød!


    3. Fra jord til bord2. november 2012 kl. 10.17
      tror kanskje problemet med akkurat denne oppskriften var at du ikke hadde gjær...
  3. Anonym31. oktober 2012 kl. 11.17
    Hehe... Tror du virkelig vi klarer å ha fokus på mellomgrove speltbrød med surdeig på en dag som denne?

    Når klokka kommer beskjeden?

    ;-)

    H
    Svar




    1. Fra jord til bord31. oktober 2012 kl. 11.47
      Her er desverre Jernia sjefen, hadde det vært opp til meg skulle jeg ropt svaret ut forrige mandag da alle vi finalistene fikk vite stoda. Skjønner godt du er utålmodig, det er jeg også!
  4. Anonym31. oktober 2012 kl. 12.11
    Hei. Jeg blander alltid en litt surdeigsstarter med mjøl og vann og lar den stå flere timer, for at den skal komme i gang. Trenger jeg ikke det i denne oppskriften, blander jeg bare den surdeigsstarteren jeg har i kjøleskapet med resten? Skal prøve dette brødet i kveld tenker jeg.
    Mvh Trine
    Svar




    1. Trådsnella31. oktober 2012 kl. 12.52
      Jeg pleier aldri å gjøre det, men min starter er det god futt i. Jeg baker brød ofte og mater surdeigen min deretter. Men om du mistenker at surdeigstarteren er litt sløv kan det nok være lurt. Kan jo røre sammen vann, surdeig og fin spelt først og la det stå en liten halvtime. Men min erfaring er at man ikke trenger det; hvertfall ikke på lysere brød slik som dette.
      Her er jo også gjærknærten med på å få hevingen i gang!
  5. Anita31. oktober 2012 kl. 13.38
    Dette skal jeg prøve! Har prøvd mange ulike surdeigsbrød, og baker fast de andre surdeigsbrødene dine. Men 5 åringen spiser de bare når de er nybakt, ellers vil hun ikke ha de noe særlig. Blir spennende å se hva hun syns om disse:)
    Svar
  6. Anonym31. oktober 2012 kl. 14.28
    Takker for oppskriften:-) Har akkurat laget meg en ny surdeigsstarter av rugmel, beste jeg har laget hittils, ordentlig krutt i (!) så denne oppskrifta må testes snarest:-)

    -G
    Svar
  7. Madeleine31. oktober 2012 kl. 21.57
    Synes det er så spennende med surdeig, men fikk virkelig ikke grepet på det i første omgang og dermed endte dessverre hele starteren i søpla. Har veldig lyst til å prøve meg igjen, og dette så ut som en perfekt oppskrift å starte med i forhold til å venne barna til den litt sure smaken :)
    Svar
  8. Cassandra2. november 2012 kl. 21.53
    Hei

    Jeg har ikke fått tak i biodynamisk mel, så jeg prøvde med vanlig hvetemel. I sitron i åtte timer, faktisk mange flere timer. Lagde det som pizzabunn. Men jeg ble slapp og helt utslitt og tung i magan av det. Veit du grunnen til det? Kanskje surdeig og biodynamisk mel går bedre? Jeg har candida, og har sett at de ikke anbefaler surdeig da. Skal ikke ha eddiksyrer osv. Men sånn var det for mange år siden iallefall. Kan hende det har kommet noe nytt i forskninga nå?
    Svar




    1. Anonym3. november 2012 kl. 16.41
      For å begynne nedbrytingen av gluten må det organiske syrer til, hvilket vil i dette tilfellet si sitronsyre, ikke sitron. Altså konsentrert sitronsyre, og ikke saften av f.eks en sitron.

      Surdeig stimulerer optimal tarmflora, og bedrer også ph i tarmene, hvilket er akkurat hva som er bra for candidaovervekst. Eddiksyre stimulerer magesyreproduksjonen, og nedsatt magesyreproduksjon forandrer ph i hele resten av tarmen, slik at tarmfloraen forandres, og candidasoppen forandrer form og begynner å kolonisere resten av tarmsystemet. Kun 3 årsaker er involvert i forbindelse med candidaovervekst, hvilket er feil ph i tykktarmen, forstyrret tarmflora, eller overvekt av kvikksølv i kroppen i følge en nyere teori. Næringsmangel, dvs mangel på næringsstoffer som mage-tarmsystemet trenger for å fungere optimalt er selvfølgelig alltid involvert, slik som når du f.eks mangler næringsstoffer som trenges for å produsere magesyre, eller som deltar i reguleringen av tarmcellenes helse og funksjon, samt ph-nivået i tarmene.

      Anticandidakosthold eller matemner eller urter eller kosttilskudd, etc, samt hva du skal og ikke skal unngå er derfor meningsløst om du da ikke vil holde på resten av livet.

      PirkePetter
  9. Cassandra3. november 2012 kl. 18.09
    Takk for svar. Men blei litt forvirra her. For i noen av oppskriftene står det saften av en halv sitron? At det er syra.
    Svar




    1. Fra jord til bord3. november 2012 kl. 18.15
      Det er min feil, da jeg levde i lang tid under den tro at sitronsaft var effektivt nok og vvet nå at det må kraftigere lut til (les:eddik) for å uskadeliggjøre gluten, har ennå ikke rettet på alle oppskriftene der det fremdeles står sitronsaft- takk for påminnelsen!!! Når det er sagt, så tåler min datter surdeigsbrød av biodynamisk/øko speltmel men ikke konvensjonelt mel. Om det er at hun da reagerer på sprøytemiddelrester eller proteinstrukturen vet jeg ikke, men noe er det med det som ikke er gunstig for noen som helst!
  10. Cassandra4. november 2012 kl. 22.04
    Spiste vaflene dine og brød, med eplecidereddik nå. Men får veldig luft i magan av det? Tåler jeg det bare ikke da?
    Svar




    1. Fra jord til bord4. november 2012 kl. 23.08
      Hvilken type mel brukte du(du bør ikke bruke konvensjonelt mel) og hvor lenge syrnet du? Har du påviste intoleranser burde du syrne lenger enn i 8 timer, gjerne 12 og opp til 24 timer. Du bør også forsøke å innta brødmåltid med gelatin samtidig og evt en liten shot eplecidereddik i forkant av måltidet. Om det ikke går bør du bruke surdeigsstarter i all bakst og kun spise surdeigsbakst, inn til videre.
  11. Cassandra4. november 2012 kl. 22.05
    Jeg mente syrna i eplecidereddik, og nå har jeg konstant luftt i magan.
    Svar
  12. Cassandra5. november 2012 kl. 14.17
    Jeg brukte det biodynamiske melet. Syrna det i 8 timer. Men brødet blei rått, så fikk ikke stekt det godt nok. Skal prøve å syrne det opp i mot 24 timer og se om det går bra da. Ja jeg har noen intoleranser. Spesielt for sukker, da jeg får vondt i halsen og influensasymtomer bl,a. Pluss en dårlig ånde som det vistnok lukter betent av. Sliter veldig med dårlig ånde, skal på gastroskopi snart på grunn av det. Har løs og treg mage om hverandre, men mest treg kanskje og en veldig lys avføring med ille lukt. Dette er så plagsomt og kanskje dere veit hva det kan være?
    Svar




    1. Trådsnella5. november 2012 kl. 16.53
      hvis brødet blir rått ved steking kan du prøve å tilsette litt mer mel.
      Når man syrner blir deigen mye løsere o lenger den står. så tilsett en dl ekstra med mel i oppskriften.


    2. Anonym5. november 2012 kl. 18.17
      Symptomene du beskriver er mest sannsynlig nedsatt magesyreproduksjon. Litt info -
      http://www.vrp.com/digestive-health/eliminating-the-surprising-culprit-behind-stomach-concerns
      http://www.jimotisdc.com/strdigest.html
      http://www.ndhealthfacts.org/wiki/Hypochlorhydria_(Low_Stomach_Acid)#Common_Symptoms

      Og nedsatt magesyreproduksjon forstyrrer både leverens og bukspyttkjertelens funksjon. Info om symptomer –
      http://drmyhill.co.uk/wiki/Pancreatic_exocrine_function
      http://www.healingnaturallybybee.com/articles/dig13.php
      http://metabolichealing.com/key-integrated-functions-of-your-body/gut/lack-of-adequate-stomach-acid-what-you-don-t-know-could-be-causing-major-distress/

      Forstyrret bukspyttkjertelfunksjon gir sukkerintoleranse, og både lever og bukspyttkjertelforstyrrelser gir lys, illeluktende avføring.

      Luft/gassdannelse i mage eller tarm er gjæring av sukkere istedenfor naturlig fordøying av disse, og indikerer både nedsatt magesyreproduksjon (særlig det også er gassdannelse i selve magesekken, med sure oppstøt, burping og raping, trykk i magen/oppblåsthet, dårlig ånde, med en eim av forråtning som minner litt om lukten av betennelsesvæske, etc) så vel som betennelser og nedsatt enzymproduksjon i tynntarmen. Forstyrret tarmflora er også involvert.

      Alle de ovennevnte faktorer; nedsatt magesyreproduksjon, leverfunksjon og/eller bukspyttkjertelfunksjon, samt enzymproduksjon i tynntarmen og forstyrret tarmflora gir feil ph og ubalanse i tykktarmen, og en hel del av de gasser som produseres i tykktarmen finner ofte veien til lungene via blodet, og ender da opp som dårlig ånde.

      Ubalanser i lever og bukspyttkjertel kan ha oppstått av seg selv, men en av de vanligste årsakene er nedsatt magesyreproduksjon, da syreproduksjonen i magen kontrollerer enzymproduksjonen i tynntarmen og bukspyttkjertelen via hormonelle tilbakemeldingsystemer. De samme hormonene kontrollerer også leverens galleproduksjon og tømming av denne fra galleblæren ut i tynntarmen.

      En strategi som involverer samtlige organer er å bruke mer gelatin, som stimulerer magesyreproduksjonen, samt helbreder tarmskader og leverproblemer, og upasteurisert melk for melkefett/fløte/rømme/smør slik at tarmene får smørsyre som også regulerer ph i tarmene utover å stimulere normal bakterieflora og heling av skader i tarmslimhinnene. Upasteurisert melk gir også bakterier og organiske syrer som normaliserer ph i tykktarmen, gjenoppretter normal bakterieflora, samt stimulerer magesyreproduksjon. Surnet melk gir mye lettopptakelige næringsstoffer som allerede har blitt for-fordøyd av enzymer produsert av bakterier, og også tradisjonelt speket, gravet, raket, gjæret eller røykt animalsk mat er mer lettfordøyelig enn de samme matemnene i kokt eller stekt form da enzymer som finnes naturlig i kjøttet (kalpainer og katepsiner), eller som er produsert av bakterier og gjærsopper, har brutt ned komplekse næringsstoffer til lettere opptakelige og enklere forbindelser.

      Mellomkjedede fettsyrer i smør og kokosolje helbreder også de fleste lever, bukspyttkjertel eller tarmproblemer.

      Alle måltider bør spises med protein og mettet fett, da protein er nødvendig for å stimulere magesyreproduksjon. Da du antakelig har redusert evne til å fordøye protein anbefales du å inkludere gelatin i alle måltider, eller å spise proteinrik mat sammen med hjemmelaget kraft, som også inneholder bl.a gelatin.

      Ellers anbefales du å spise som det anbefales i kraftmødrenes blogger.

      PirkePetter
  13. Cassandra5. november 2012 kl. 19.30
    Takk for utfyllende og godt svar. Jeg har hatt det sånn her hele livet, så fått med en bukspyttfeil eller noe kanskje? Du skreiv jeg bør spise protein og mettet fett til all måltider. Betyr det at jeg skal unngå surdeig eller syrna brød? hehe mye en lurer på :)
    Svar
  14. Anonym5. november 2012 kl. 23.40
    Du kan godt spise surdeig og surnet brød så lenge du balanserer disse med proteiner og fett. Begge de sistnevnte regulerer blodsukkerbalansen og stresser dermed ikke bukspyttkjertelen, som må produsere både enzymer for å fordøye måltidet så vel som insulin for å støvsuge blodet for næringsstoffer som skal til cellene.

    Ble du født med de problemene du nevner så kan du ha hatt underutviklet mage-tarmsystem og/eller manglet næringsstoffer som var nødvendige for de forskjellige organene og prosessene. Fikk du problemene i løpet av dine første leveår er en mulig årsak konsum av karbohydrater/korn før fyllte 3 år, utover næringsmangel. Førstnevnte fordi småbarn ikke produserer enzymer som fordøyer karbohydrater eller korn. Det eneste sukkeret småbarn kan fordøye er melkesukker fra brystmelken, da det er det eneste enzymet de danner inntil de får normal amylaseproduksjon når de er ca 1-1 1/2 år gamle. Amylase fra brystmelk gir muligens barnet en viss evne til å fordøye karbohydrater, men det som finnes av forskning på emnet viser at barnas bukspyttkjertel blir forstørret om de tvinges til å fordøye mye karbohydrater, eller korn, som de trenger mer komplekse enzymer for å fordøye. Sistnevnte enzymer produserer ikke barnekroppen før barnet er ca 3 år. Forskning både på (enmagede) dyr og mennesker viser også at jo høyere karbohydrat eller kornkonsum, desto større bukspyttkjertel, og også ofte lever. Både gluten i korn/kornbasert barnemat så vel som kasein i kumelk/melkeerstatninger er dokumenterte årsaker til betennelser i bukspyttkjertelen som skader de insulinproduserende betacellene. Disse peptidene er dermed dokumenterte årsaker til diabetes type 1 i særskilt barn.

    PirkePetter
    Svar




    1. Anonym6. november 2012 kl. 00.16
      Jeg glemte forresten å nevne fruktose som mulig faktor -

      Fructose Malabsorption -
      http://en.wikipedia.org/wiki/Fructose_malabsorption#Symptoms

      Fructose intolerance common in children with functional abdominal pain; Low-fructose diet is an effective treatment, study finds –
      http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101018092152.htm

      Fructose Malabsorption - Causes, Symptoms, and Diagnosis –
      http://www.healthhype.com/fructose-malabsorption-cause-symptoms-and-diagnosis.html

      Not So Sweet: Fructose Malabsorption –
      http://www.todaysdietitian.com/newarchives/090111p70.shtml

      Fructose Malabsorption & Behavior Problems –
      http://www.livestrong.com/article/458827-fructose-malabsorption-behavior-problems/

      Why Fructose Malabsorption Causes Gas, Cramping, and Diarrhea and How to Beat It - http://scdlifestyle.com/2010/09/why-fructose-malabsorption-causes-gas-cramping-and-diarrhea-and-how-to-bea-it/

      Long-Term Fructose Consumption Accelerates Glycation and Several Age-Related Variables –
      http://jn.nutrition.org/content/128/9/1442.long

      Tissue-specific impairment of insulin signaling in vasculature and skeletal muscle of fructose-fed rats –
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12627878

      Dietary fructose reduces circulating insulin and leptin, attenuates postprandial suppression of ghrelin, and increases triglycerides in women -
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15181085

      Fructose-induced leptin resistance exacerbates weight gain -
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18703413

      Fructose: a highly lipogenic nutrient implicated in insulin resistance, hepatic steatosis, and the metabolic syndrome -
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20823452

      Fructose ingestion enhances atherosclerosis and deposition of advanced glycated end-products –
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16205022

      High Fructose Corn Syrup A Recipe For Hypertension, Study Finds –
      http://www.viewzone2.com/hifruc.html
      http://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091029211521.htm
      http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100701183514.htm

      Fructose, Heart Disease and Erectile Dysfunction –
      http://www.peaktestosterone.com/Fructose_Erectile_Dysfunction.aspx

      Their Hearts Enlarged Until They Exploded –
      http://www.sweetliberty.org/issues/health/fructose.html

      The interaction between dietary fructose and magnesium adversely affects macromineral homeostasis in men -
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10682873

      High fructose consumption combined with low dietary magnesium intake may increase the incidence of the metabolic syndrome by inducing inflammation -
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17402291

      Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia -
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15723702

      How Does Fructose Affect Triglyceride and Cholesterol Levels –
      http://inhumanexperiment.blogspot.no/2008/09/how-does-fructose-affect-triglyceride.html

      Effects of dietary fructose on plasma lipids –
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11063439

      Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity -
      http://www.jci.org/articles/view/37385

      Adverse effects of dietary fructose -
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16366738

      Fructose and metabolic diseases: new findings, new questions -
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20471804

      High fructose consumption combined with low dietary magnesium intake may increase the incidence of the metabolic syndrome by inducing inflammation –
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17402291

      Fructose Raises Cholesterol –
      http://www.foodandhealth.com/fructose.php

      Role of fructose in glycation and cross-linking of proteins -
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3132203

      Fructose mediated crosslinking of proteins –
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2506560

      If You Want to Age Gracefully, Don't Eat This –
      http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/if-you-want-to-age-gracef_b_700335.html

      PirkePetter
  15. Cassandra9. november 2012 kl. 22.00
    Her var det mye informasjon. Bukspyttkjertelen ja. Jeg drister meg til å spørre om ting her som jeg aldri har fått svar av legen, og dt er bl.a ånden min. Hvis jeg da begynner med kraft/gelatin og upasterusert melk så vil ånden forsvinne tror du? Jeg har også et svetteproblem, kommer det av det samme? En ting jeg lurer på, siden du kan så mye, er hva skyldes at jeg blir helt varm i ansiktet og da rundt nesa og den blir helt rød? Om sommeren så blir huden mer rødaktig og jeg tåler ikke så godt varme, huden blir annerledes om vinteren. Mye finere. Men blir fort varm, sånn at nesa blir rød. Ikke morro. Men alt har sikkert en sammenheng. Det kan jo hende at ting hadde blitt bedre om jeg hadde fått lagd kraft osv, men saken er at jeg er så slapp, psykisk sett er jeg ikke spesielt oppegående. Så har du noe forslag om noe lett, som kan få meg til å bli mer våken,klar, sånn at jeg da kan orke å lage kraft,kefir osv?
    Svar




    1. Anonym10. november 2012 kl. 04.54
      Angående dårlig ånde så forsvinner den når mage-tarmubalanser rettes opp.

      Varme i ansiktet og rød hud på og rundt nesen indikerer mangel på enten vitamin B2, og/eller B3, og/eller biotin.

      Varmeintoleranse er normalt symptom på mangel på vitamin B12, og mangel på B12 gir blant mye annet symptomer som leger bl.a diagnostiserer som både hyper og hypotyreose/for høy og for lav skjoldbruskkjertelfunksjon, eller multippel sklerose. Alle 3 tilstander har som symptom redusert varmetoleranse, især om sommeren. Hyper og hypotyreose, samt MS kan også være tegn på mangel på vitamin D, samt jod og selen for hyper og hypotyreose sin del.

      Mangel på B vitaminer, samt vitamin D, jod og selen kan skyldes at de ikke finnes i kosten din, eller at du konsumerer mye mat og drikke som blokkerer opptak og/eller utnyttelse av disse, eller du har nedsatt magesyreproduksjon som gjør at de ikke tas opp. Mangel på næringsstoffer som er nødvendige for opptak og utnyttelse av de ovennevnte næringsstoffer kan også være en faktor, og især magnesium er nødvendig for at B vitaminer skal virke som de skal i kroppen, samt at vitamin D omdannes til den aktive hormonformen i kroppen, og som har de fleste positive virkningene man assosierer med vitamin D. Vitamin D trenger også vitamin A og K2 for å virke som den skal i kroppen, slik at fiskeleverolje, fiskelever, fiskerogn/kaviar, melke, fet fisk og sjømat, skalldyr, upasteurisert smør, eggeplommer fra frittgående høns og melkefett fra kyr på beite er gode kilder.

      Hypertyreose og multippel sklerose har som symptom økt svette, hvor hypotyreose har som symptom mindre svette enn normalt. Husk imidlertid at jeg her ikke snakker om sykdommer slik leger gjør, slik at jeg snakker om næringsmangel som kan gjøres noe med, og ikke usosiale sykdommer som legene mener du må leve med livet ut, eller eventuelt dø av.

      De samlede symptomene du har beskrevet i de forskjellige kommentarene indikerer mangel på flere B vitaminer, især B12, som forklarer nesten samtlige symptomer.

      Det letteste du kan gjøre for å få i deg B vitaminer er å spise lever og rå/bløtkokte eggeplommer. Gjerne med surmelk/kefir/yogurt, vannkefir/kombucha/kvass, etc eller et glass vann med noen spiseskjeer eplecidereddik og en klype salt i for å stimulere magesyreproduksjonen, samt øke opptaket av vitamin B12 fra maten.

      Bad med magnesiumsulfat/engelsk salt samt utvortes bruk av magesiumolje/magnesiumklorid er også en god ting for å øke magnesiumnivåene i kroppen.

      Gelatin bør tas til alle måltider, i og med at gelatin også stimulerer magesyreproduksjonen og samtidig reparerer eventuelle tarmskader og stopper betennelser i tarmen.

      Utover dette anbefales du å bruke en adaptogen, som f.eks reinrot eller rosenrot.

      Du får kjøpt både adaptogener, gelatin og magnesiumolje hos Christer i http://www.tidsporten.no/

      Lykke til!

      PirkePetter
  16. Cassandra9. november 2012 kl. 22.04
    Med mer klar mener jeg at konsentrasjonen min er veldig redusert, jeg føler meg tåkete på en måte. Men nå har jeg holdt meg mye unna melk og brød. Har også fått ADD diagnose. Her blei det mye plager. Men er i grunn nyskjerrig på å finne ut av det og få retta ting opp. Bli klar i hode bl.a.
    Svar
  17. Cassandra10. november 2012 kl. 10.49
    Da har jeg bestilt fiskeleverolje,kombusja,vannkefir og gelatin. I dag er bonden torg her i byn, så håper på å få kjøpt noen melkeprodukter og kjøttplegg der. Tenkte jeg skulle kjøpe et adaptogen også. Prøver reinrot, rosenrot fungerer ikke. Veldig takknemlig for at du svarer så utfyllende:)

    Ang noe annet. Nå er det andre gang jeg har satt surdeig og steiker det, men det blir bare rått og kompakt. Og har brukt opp melposene. Blir dyrt det her. Hvordan skal jeg få de stekt? Jeg prøvde med mer mel, men det hjalp ikke. Mulig jeg venta for lenge ang heving, siden det hadde gått ned igjen i dag. Og satte det i ovnen da. Lurer på ang poteter, er det noe dere anbefaler eller skal man holde seg unna det? Syns det er så vanskelig å finne og lage tilbehør til forskjellig mat( kjøtt og fisk) Har dere noen forslag? Ender noen ganger opp med å bare spise kjøttet og litt rømme eller brokkoli,blomkål, men det blir så kjedelig i lengden.
    Svar




    1. Anonym10. november 2012 kl. 13.07
      Angående surdeig så er det mange år siden sist jeg bakte, slik at Gry eller noen av de andre damene nok kan gi et bedre svar på dette.

      Broccolli og blomkål, samt alle andre matvekster innen korsblomstfamilien (alle vekster med kål i navnet, samt neper, sennept, pepperrot, etc (http://no.wikipedia.org/wiki/Korsblomstfamilien) inneholder substanser (goitrogener) som blant mye annet blokkerer jodopptaket i skjoldbruskkjertelen din. Dette kan forårsake hypotyreose. Mer info -
      http://www.westonaprice.org/basics/bearers-of-the-cross#goitrogens

      Det er ikke noe i veien for å konsumere slike matvekster når du er frisk, men ingen god ide slik du har det nå.

      PirkePetter


    2. Trådsnella12. november 2012 kl. 12.39
      Så kjedeligt at du får dårlige resultater med bakingen din!
      Jeg må bare legge til at jeg har hatt mange dårlige forsøk på surdeigsbrød men plutselig går det.

      For meg høres det nesten ut som det er litt lite futt i surdeigsstarteren din.
      Kanskje du kan prøve å ha den på benken noen dager å mate den med nytt mel og vann hver dag 50/50 vann og mel sammens med et par ss av starteren din. i ca 4 dager. så tror jeg det blir fres i den og du vil få bedre bakeresultater.

      Har du brukt oppskriften over når du baker?
      Tilsetter du gjær eller bare surdeig?

      Det er forskjeller på mel også som kan påvirke bakeresultatet, men håper det klaffer for deg plutselig.
      Du får evt øve deg med et billigere mel ;) Hvetemel f.eks selv om det ikke er like sunt!
  18. cassandra10. november 2012 kl. 14.54
    Spiser du ikke noe brød? Hva spiser du da?

    Ertepure, er det en god ting til lever for eksempel? Virker som jeg reagerer på smørsyre og surdeigsvaflene, fikk løs mage etter det.

    Ang sånn jeg har det nå så får jeg fort vondt i halsen og influensasymtomer. Våkner dagen etterpå som om det er noen som har sprøyta en injeksjon eller noe inn i kroppen. Og det ene øyet mitt svir veldig? Kanskje du veit hva det er også? Beklager føler jeg maser og spør litt mye nå.

    Bondens torg hadde ikke noe upasteriusert melkeprodukter. Men fikk kjøpt pølse og badsturøkt skinke , pluss egg fra frittgående.
    Svar




    1. Anonym10. november 2012 kl. 17.39
      Kjøtt, fisk og sjømat, innmat, spekemat, tørket, gravet, raket og gjæret mat og drikke, grønnsaker og urter, egg og melkeprodukter i all hovedsak. Samt kraftsupper.

      Erter går helt greit til lever så lenge de er bløtlagte over natta i vann med litt eddik, etc i, for å inaktivere antinæringsstoffer som bl.a fytinsyre og enzymhemmere som ellers vil blokkere opptaket av det meste av næringsstoffer fra leveren.

      De matemner jeg har anbefalt vil ordne opp i både øyeproblemet så vel som følelsene av influensasymptomer. For akkurat øyet ditt sin del så kan feil holdning og muskelspenninger eller delvis skiveutglidning i nakken eller øvre del av ryggen også spille inn. Slik at du kanskje ville ha godt av en sjekk hos kiropraktor eller osteopat. Litt info -
      http://www.triggerpointbook.com/headache.htm
      http://www.triggerpoints.net/head-and-neck-pain.htm

      Når det gjelder surdeigsvaflene så kan jeg ikke uttale meg, men du skal bare ha godt av smørsyre. Skjønt du skriver smørsyre, som om du skulle ha spist ren smørsyre, og ikke fått den gjennom f.eks upøasteurisert smør? Om du mener upasteurisert smør så er det bare å fortsette da den løse magen i så tilfelle er tegn på at smøsyren setter i gang positive reaksjoner i tarmen, deriblant stimulering av normal bakterieflora, normalisering av ph, samt oppjustering av tarmcellenes helsetilstand da smørsyre øker energiproduksjonen i tarmcellenes kraftverk/mitokondrier, samt regulerer tarmcellenes genutrykk slik at de har optimal helse.

      Vil du ha upasteurisert melk må du finne deg en melkebonde og kjøpe melk fra, og ellers elger flere småprodusenter upasteuriserte oster, og Christer i Tidsporten importerer upasteuriserte oster og smør fra �?sterrike.

      PirkePetter
  19. Cassandra12. november 2012 kl. 10.36
    Nå har jeg spist av surdeigsbrødet jeg har laga. Har brukt biodynamisk mel og lot det surne i 24 timer. Nesten lenger. Jeg har hatt mye luft i magen og vondt i magen. Våkna opp med de vanlige symptomene mine, som om noe har blitt sprøyta inn i kroppen. Og svie i øynene. Mulig at det ikke er helt gjennomstekt, for jeg hadde problemer med å steike det. Virka bare rått og kompakt. Men hadde det i ovnen flere ganger, så trudde jeg hadde fått stekt det, selv om det egentlig virka litt rått. Uansett er ganske oppgitt og har mest lyst til å gi opp mat. Sliter i grunn med alt av måltider.
    Svar




    1. Fra jord til bord12. november 2012 kl. 10.41
      Jeg ville kjørt på med gelatin, samt mye kraftsupper og ønsker du brødmat, kan du også lage surdeigsbrød/rundstykker på naturlig glutenfritt mel, om du opplever å tåle det bedre... Skjønner du blir demotivert, men gi ikke opp :o) Mye annet enn brød du kan spise her i verden :) 


    2. M12. november 2012 kl. 13.39
      Er surdeigstarteren din i form? Min var nemlig rimelig puslete da jeg lagde brød en gang, og det resulterte i at brødet ikke hevet seg, og ble rått i midten uansett hvor lenge jeg stekte det. Fikk også vond mage! Når brødet blir ordentlig luftig og hever seg har magen min det derimot bra :-) Lykke til!
  20. Cassandra12. november 2012 kl. 15.22
    Ja det kan være at surdeigstarteren ikke var helt i form. Det var ikke så mye liv i den, og selve brøde hevde seg ikke så mye etter jeg tok i gjær. Når jeg hadde brøde i ovnen så hadde deigen gått ned igjen. Ja det er jo sikkert mye en kan spise uten brød. Men jeg får bare mer matlyst og lettere for å spise når jeg har litt brød der, av en eller annen grunn. Har holdt meg unna brød lenge, og blei så glad nå når jeg så det fantes en måte å tåle det på. Men har candida, og det er symtomer der som har blitt verre etter jeg innførte brødet igjen... Men har jo egentlig ikke fått brøde helt til heller.
    Svar
  21. Cassandra12. november 2012 kl. 16.22
    Nå spiste jeg stekt lever og kål som har stått i kjøleskapet to dager. Spiste det kaldt. Og etterpå måtte jeg fly på do med en gang og fikk vondt i halsen. Hva galt gjorde jeg nå? Mine kunnskaper er ikke så store, så jeg må jo bare lære. Kanskje ikke lever holder seg noe særlig i kjøleskap?
    Svar




    1. Fra jord til bord12. november 2012 kl. 16.27
      Nå vet ikke jeg hvordan du har tilberedt disse to matemnene, men om du er så sensitiv som du uttrykker, her ville jeg kun spist kål om den var melkesyregjæret, som i sauerkraut.Stek skånsomt for å ikke få i deg svidd mat, som du kan reagere på...Tror ikke leveren er problemet her med mindre den er alt for hardt varmebehandlet. Som sagt ville jeg fokusert på lettfordøyelig mat som kraftsupper, kefir (ved bruk av ekte kefirkorn)naturfementert smør osv..
  22. Anonym12. november 2012 kl. 18.14
    Jeg pleier å steke opp lever og ha i kjøleskap i to uker uten at det har vært noe problem. Pleier å skjære den i porsjonsstørrelser sånn at jeg kan spise litt hver dag :)

    IdaE
    Svar
  23. Cassandra12. november 2012 kl. 19.13
    Da prøver jeg og lage sauerkraut.

    Drakk nå nettopp bompisafta som det var oppskrift på her, og da merka jeg at rapinga forverra seg. Mulig det var der underliggende fra før. Kan små rape hele dager. Mulig det var bringebæra jeg hadde i, silte ikke fra frøene. Bringebærene har vært fryste, mulig jeg reagerer på det? Merka det før om jeg spiser fryste bær grønnsaker så reagerer jeg. Jeg spør og spør...
    Svar




    1. Fra jord til bord2. mai 2013 kl. 09.50
      Dette vet jeg ikke noe om Cassandra, det kan nok være mange årsaker til at dette skjer med deg og jeg har ikke noen kompetanse på å gi deg råd på akkurat dette.
  24. Anonym30. april 2013 kl. 12.54
    Prøver å lage dette brødet, laget først en deig hvor jeg lot det syrne i 8 timer, men reagerte på det, tåler ikke gluten. Nå har jeg en deig som snart har stått i 24 timer, den er blitt veldig flytende og med små bobler på toppen og lukter litt aceton/alkohol, er det ok å bruke den da? Merker jeg blir litt skeptisk, redd ovnen skal eksplodere når jeg setter det inn..! hehe.. Brukte forresten en spiseskje tørket økologisk surdeig av rug, kjøpt på helsekost, for jeg har ikke fått til dette med surdeig ennå..men er det en grei erstatning? Hadde også i en teskje tørrgjær istedetfor 10 g fersk gjær.
    Svar




    1. Fra jord til bord2. mai 2013 kl. 09.52
      Om du ikke tåler syrnet brød med eddik/myse så vil du nok tåle surdeigsbrød bedre. Jeg kjenner ikke til kvaliteten på den tørkede økologiske surdeigen du viser til og om den er effektiv. Jeg anbefaler deg å bruke fersk blå gjær og ikke tørrgjær da den ferske ikke er tilsatt div ulumske saker. Du kan fint bruke deigen selv om den er flytende og lukter litt alkohol, så lenge du liker smaken da.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar