torsdag 27. september 2012

Fra jord til bord 27. sep 2012

  1. kristine13:18 31. januar 2012
    Gleder meg til flere brødinnlegg! Jeg er veldig stolt over å få til surdeigsbrød, men vil gjerne inspireres av hvordan andre gjør det. Har du forresten tips når barna ikke vil ha mors hjemmebakte brød? Hvis jeg nekter å sende med butikkbrød i matboksen, kommer alle skivene i retur. Dag etter dag. Spesielt hos eldstemann. Det er heller ikke så sunt da :-(
    Svar




    1. Fleksitarianerliv13:37 31. januar 2012
      Surdeigsbrød har en syrlig smak, som noen treger venne seg til. Hjemmelaget sjokoladepålegg vil dempe den syrlige smaken, det samme vil det å bruke mindre surdeisstarter når du setter deigen. Mange bruker 50-100 gram starter når de setter deigen. Jeg bruker 2 ss til 3-5 brød. Det vil også dempe syresmaken. Raspet gulrot/eple vil også skape mer sødme. Evt bare litt ikke-gi-andre-alternativ-strategi, til han gir seg over og spiser fordi han er sulten og ikke fordi det smaker vidunderlig. Smaksløkene må tilvenne seg og med en sulten mage venner de seg nok raskere ;-). Surdeigsbrød på spelt, smaker mer som vanlig brød enn det tradisjonelle surdeigsbrødet bakt på rug. Håper det var til litt hjelp...


    2. My16:21 31. januar 2012
      Hmm, min pc vil ikke vise hvor jeg skal kommentere, derfor trykket jeg på svar-knappen på dette inlegget. Beklager om det ble surr i systemet av den grund.

      Först vil jeg si, takk for fin blogg! Har ditt hverdagsbröd stående på heving akkurat nå!

      Så har jeg et spörsmål som bare er sånn passe relatert til bröd:

      Var inne på din side igår og surfet videre til Tidporten hvor jeg så noen oster hvor kaseinet er nedbrutt. Jeg er veldig fölsom for kasein.. F eks tåler jeg ikke valleproteinpulver, som i hvert fal Kjernesund familie mener skal gå greit for de som ikke er "ekstremt" melkeallergiske. Så jeg lurte på -har du noen forslag på ost fra butikken som er fermentert, eller har en lignene produksjonsmåte som disse Käserebellene? For å få prövd ut både hvordan det smaker og hvordan jeg reagerer på det. Föles litt mye å bestille 6 kg ost for å pröve ut...

      Takk på forhånd! Hilsen My


    3. Fleksitarianerliv20:13 31. januar 2012
      Du må lete etter upasteuriserte langtidslagrede oster, som feks upasteurisert parmesanost. Fant sist på harry-handel og kiwi har en- du må se på pakken om den er upasteurisert. Er den pasteurisert er enzymene ødelagte og kaseinet er ikke brutt ned. Har selv bestilt ost og fermentert smør fra tidsporten. Gleder meg som et barn:o). Tror du vil tåle det godt, men skjønner godt om du vil begynne i det for å teste.
  2. Ida18:00 31. januar 2012
    Gleder meg til å høre mer! Jeg er veldig glad i brød, og surdeig spesielt, men har merket for lenge siden at vanlig brød ikke er bra for meg. Jeg reagerer både på vanlig hvete og spelt, og har funnet esekielbrød på helsekosten som jeg tåler godt og blir ordentlig mett av. Kanskje jeg kan prøve meg på å lage surdeigsbrød en gang jeg har energi til det, for å se om det kan være noe for meg :-)
    Svar




    1. Fleksitarianerliv20:15 31. januar 2012
      Ja, det er verd forsøket. Billigere på sikt i alle fall..
  3. Tine20:42 31. januar 2012
    Jeg sier som deg, du får mer tid av å gjøre ting fra bunnen av. Selv ser jeg ikke TV og synes det gir meg hav av tid som det ikke ser ut som andre har.
    Forrige tirsdag så jeg Sherloc Holmes, bare fordi jeg nettopp hadde sett spillefilmen på kino, så i dag skal jeg se det igjen.
    Gleder meg til å høre mer om surdeigsbrød.
    Svar




    1. Fleksitarianerliv21:05 31. januar 2012
      Ja, man frigjør utvilsomt tid om man dropper noe av det som går på TV...
  4. Guro23:12 31. januar 2012
    Interessant innlegg! Jeg tror heller ikke at brød i seg selv er det meste optimale vi får i oss i løpet i en dag, men det er mye som man gjøres for å bedre næringsopptaket...Og dessuten er det for godt til unngå:-P Ser frem til fortsettelsen.
    Forresten, så må du oppdatere oss når du har fått muligheten til å smake på osten og smøret fra tidesporten, har bare prøvd spekematen derfra...Men har mange ganger tenkt på å bestille ost...men ja litt dumt at det ikke går ann å bestille en smaksprøve først:-)
    Svar




    1. Fleksitarianerliv22:16 2. februar 2012
      Skal gjøre det, blir først om en stund, da det tar litt tid å få det til norge..
  5. Audrey @ thebeautifulcollector.com10:42 1. februar 2012
    Gleder meg til å følge fortsettelsen på brødføljetongen! :) Siden jeg klarer meg fint uten brød, har jeg ikke satt meg så godt inn i vitenskapen rundt brød og surdeig har jeg heller ikke satt ennå, så jeg ser frem til å lære mer her! De fleksitarianske brødene jeg har smakt har jo vært vidunderlige, og det skader jo ikke å ha et liggende i frysen :)

    Helt enig, TV er bortkastet tid, her i huset ser vi nesten aldri på det heller, med unntak av når vi setter på en film eller har lastet ned en serie vi vil se!

    PS: Du får poste noen gode tips til pålegg også da :)
    Svar




    1. Fleksitarianerliv22:19 2. februar 2012
      Klarer meg faktisk ganske godt uten brød jeg også, men er omringet av familie som "ikke kan leve uten"- enn så rart jeg synes det er.. Målet har derfor blitt å lage et så helsenøytralt brød som mulig, ettersom det ikke er meningen at vil skal bygge cellene våre på korn. Dette tåler vi alle godt og godt er det ;-)
  6. Frøken BitterSøt17:28 1. februar 2012
    Interessant! Del gjerne noen gode brødoppskrifter! :)
    Svar




    1. Fleksitarianerliv22:19 2. februar 2012
      Kommer, kommer!!!
  7. Anonym20:57 26. september 2012
    Jeg forsøker igjen: Hvordan kan en cøliaker, som jo ikke tåler en smule, være sikker på at alt glutenet er spaltet? Jeg tror at dette kanskje er glutenfritt nok for de som er glutenallergikere, og ikke for cøliakere.
    Svar




    1. Anonym00:17 27. september 2012
      En cøliaker kan finne ut av dette gjennom å sjekke forskningen på bløtlegging i syrlig miljø/melkesyregjæring og denaturering av gluten så vel som kasein som allerede er postet minst 2-3 ganger i ulike innlegg og kommentarer i denne bloggen.

      Spørsmålet ditt har blitt stillet av flere andre med cøliaki, og har blitt besvart hver gang. Et stikkord for søk er surdeig. Og det er ikke hele glutenet som må spaltes for å uskadeliggjøre dette, eller kasein, men kun den delen av disse peptidene som er problematisk.

      PirkePetter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar