Heidi-HD
26.09.2012 kl.23:29
OJ!!!!! DETTE gleder jeg meg til å prøve Anne Marit!
Vennlig hilsen Heidi
Vennlig hilsen Heidi
ingen ting er som nybakt brød :)
Det så godt ut!! Så inspirerende du er:-) Jeg ser
du steker brødet på 230 grader. Jeg trodde det var viktig å
langtidssteke på maks. 160 grader pga akrylamid som dannes i brødet?
Kjære vene, det så fantastisk fristende ut. Takk for at du deler!
Hei. Ja, jeg er klar over det som blir sagt omkring
dannelse av akrylamid ved steking av korn under høye temperaturer. En
måte å løse dette på er å sette brødet inn i jerngryten mens
temperaturen er høy - for deretter å skru bed temperaturen til 160
grader og steke det i 45 minutter med lokket på. Men mulig du får et
flater brød og en annen skorpe. Jeg spiser generelt lite brød og lite
karbohydrater som er varmebehandlede ved svært høy temperatur - og jeg
vil tro at denne problemstillingen er mest aktuell for de som spiser
mengder med ferdigbrød, Pommes frites, ferdigburgerbrød, potetgull,
kjeks o.l - og ikke de som nyter et steinovnsbakt brød bakt hjemme i
jerngryta i ny og ne? Am
Ser knakende godt ut, og kjærlig inntullet i kanel,
DeT synes jeg var et godt tips. Brød i jernpanne vil jeg driste meg til
å si er det beste brødet i verden.
Hellan dussen, det ser nydelig ut! Det skal prøves så fort gryten er ledig.
Faktisk sitter jeg og spiser kanelbrød i dette
øyeblikk. Denne gangen tror jeg faktisk at jeg må ha bommet litt og
drysset over litt cayennepepper i en av drysserundene. For brødet har
faktisk en hint av cayenne - ganske så digg egentlig. Kan ikke skjønnet
annet at det er det som har skjedd, hvis ikke kanelsmaken har blitt
hottere i ovnen....gudene vet.
am
am
ojojoj, det så fantastisk ut. Frem med jerngryta!!!
Så får akrylamid, være akrylamid akkurat denne gangen :-) Hvor mage kg
speltkorn skulle du ha av meg? Jeg har hamstret så nå kan sikkert
fikselise ta med til deg etter hun har vært innom neste gang.
Gry. Jeg vil veldig gjerne kjøpe speltkorn fra deg. Og gjerne finmalt spelt hvis du har det også. 2,5 kilo av hver?
Jeg kommer med flere no-kneed-oppskrifter etterhvert. am
Jeg kommer med flere no-kneed-oppskrifter etterhvert. am
Hei Anne Marit :)
Sendte et innlegg på posten din om myntruller i blodet og lurte på om papain fungerte for deg? Er formen bedre nå? Har hørt at man kan bli svært dårlig ved å ta dette før man blir bedre.
Mvh Benedicte
Sendte et innlegg på posten din om myntruller i blodet og lurte på om papain fungerte for deg? Er formen bedre nå? Har hørt at man kan bli svært dårlig ved å ta dette før man blir bedre.
Mvh Benedicte
Benedicte. Det er vel over to år siden jeg testet
blodet mitt for myntruller sist, hvis jeg ikke tar feil. Jeg har prøvd
så utrolig mye rart disse årene, så mitt svar er nok at papaya kanskje
hjalp til å løse opp i myntrullene midlertidig (men det er det også mye
annet som gjør, som feks goji eller sterke kryddere) - men papaya løste
ikke problemet mitt. Ikke i det hele tatt. I dag har jeg en mer
helhetlig tankegang hvor jeg tenker at jeg faktisk hadde næringsmangel
den gangen - og at kroppen min trengte tilførsel av gode næringsstoffer i
form av mat som har høy næringstetthet - over tid. Det vil si hver dag.
Dette tror jeg gjelder mange som sliter med ME-symptomer (de fleste med
ME har myntrullformasjoner i blodet sitt tør jeg påstå).I dag føler jeg
meg frisk. Jeg er nærmest i full jobb - uten problemer. I tillegg har
jeg ansvar for tre barn alene halvparten av min tid - og alt det
medfører av logistikk for å få hverdagen til å gå i hop. Jeg spiser
stort sett bare tradisjonsmat, tar adaptogener hver dag, spiser
fiskeleverolje og gelatin og sørger for magnesiumtilskudd i form av
magnesiumspray hver dag. Ellers ingen kosttilskudd. Anne Marit
Hvilke adaptogener tar du Anne Marit?
Vennlig hilsen Heidi
Vennlig hilsen Heidi
Jeg bruker litt forskjellig - og det avhenger litt
av hvordan jeg og kroppen har det og hvor stressende jeg har det i
hverdagen. Men jeg prøver å få i meg ashwaganda og rhodiola daglig.
Enten ved å ta 2 ashw og 2 rhod på morgenen sammen med fiskeleveroljen +
1 ashw og 1 rhod på ettermiddagen:
http://www.iherb.com/Life-Extension-Ashwagandha-Extract-Optimized-60-Veggie-Caps/16416
http://www.iherb.com/Swedish-Herbal-Institute-Original-Arctic-Root-Rhodiola-Rosea-SHR-5-40-Capsules/36210
Eller denne "hurtigløsningen" som er en mix av ulike adaptogener. Fungerer helt supert i stressende perioder. Min søster har en krevende jobb og er avhengig av denne for å holde det gående:
http://www.iherb.com/Gaia-Herbs-Adrenal-Health-with-Holy-Basil-and-Rhodiola-120-Liquid-Filled-Capsules/18657
Ellers liker jeg godt å lage te av rosenrotpulver fra Boheimsmarken.no. Har gjerne 1-2 spiseskjeer av denne + 1 tepose. Utrolig beroligende og balanserende for hormoner.
I tillegg har jeg denne tilgjengelig som en nødløsning hvis jeg har krevende perioder. Dette er ikke et adaptogen, men binyrebarkekstrakt fra storfe. Jeg har jo slitt mye med binyretretthet tidligere, denne er gull!
http://www.advancedalternativescenter.com/Adrenal_Cortex_Extract_500mg_60_capsules_p/dmac.htm
Jeg nevnte også magnesium, som er et must. Det beste er å ta det i flytende form, på spray. This is the best! Sprayes på huden daglig.
http://www.tidsporten.no/products/zechstein-magnesiumolje-100ml
Når jeg lister det opp på denne måten så høres dette veldig mye ut! Jeg som ikke spiser kosttilskudd. Vel, jeg anser ikke alt dette som kosttilskudd, men adaptogener og mineraler som jeg anser som en nødvendighet når man er i hormonell ubalanse og har lav stressterskel. Det må jo også sies at adaptogener virker begge veier. Er du low - balanserer de opp - er du high/stressa - balanserer de ned. Du må selv finne ut hvilke adaptogener du trenger.
Anne Marit
http://www.iherb.com/Life-Extension-Ashwagandha-Extract-Optimized-60-Veggie-Caps/16416
http://www.iherb.com/Swedish-Herbal-Institute-Original-Arctic-Root-Rhodiola-Rosea-SHR-5-40-Capsules/36210
Eller denne "hurtigløsningen" som er en mix av ulike adaptogener. Fungerer helt supert i stressende perioder. Min søster har en krevende jobb og er avhengig av denne for å holde det gående:
http://www.iherb.com/Gaia-Herbs-Adrenal-Health-with-Holy-Basil-and-Rhodiola-120-Liquid-Filled-Capsules/18657
Ellers liker jeg godt å lage te av rosenrotpulver fra Boheimsmarken.no. Har gjerne 1-2 spiseskjeer av denne + 1 tepose. Utrolig beroligende og balanserende for hormoner.
I tillegg har jeg denne tilgjengelig som en nødløsning hvis jeg har krevende perioder. Dette er ikke et adaptogen, men binyrebarkekstrakt fra storfe. Jeg har jo slitt mye med binyretretthet tidligere, denne er gull!
http://www.advancedalternativescenter.com/Adrenal_Cortex_Extract_500mg_60_capsules_p/dmac.htm
Jeg nevnte også magnesium, som er et must. Det beste er å ta det i flytende form, på spray. This is the best! Sprayes på huden daglig.
http://www.tidsporten.no/products/zechstein-magnesiumolje-100ml
Når jeg lister det opp på denne måten så høres dette veldig mye ut! Jeg som ikke spiser kosttilskudd. Vel, jeg anser ikke alt dette som kosttilskudd, men adaptogener og mineraler som jeg anser som en nødvendighet når man er i hormonell ubalanse og har lav stressterskel. Det må jo også sies at adaptogener virker begge veier. Er du low - balanserer de opp - er du high/stressa - balanserer de ned. Du må selv finne ut hvilke adaptogener du trenger.
Anne Marit
Da akrylamid dannes fra reaksjoner mellom enkelte
aminosyrer og sukkere, er akrylamid et ikke-problem i surdeigsbasert
bakverk all den tid sukkerne omdannes til organiske syrer i løpet av
gjæringa.
Reaksjonen mellom aminosyrene og sukkerne katalyseres av flerumettet fett, slik at jo mindre slikt fett i bakverket, desto mindre akrylamiddannelse
Reaksjonen mellom aminosyrene og sukkerne katalyseres av flerumettet fett, slik at jo mindre slikt fett i bakverket, desto mindre akrylamiddannelse
Takk PP. Det var veldig oppklarende - så da durer jeg videre med mine jerngrytebrød. Herlig!
Oi, dette så aldeles nydelig ut! Takk for flott oppskrift - denne skal jeg prøve i løpet av helga.
Og ti tusen poeng til pirkepetter for akrylamidopplysning til oss surdeigsbrødspisere! Hurra!
Og ti tusen poeng til pirkepetter for akrylamidopplysning til oss surdeigsbrødspisere! Hurra!
Jeg elsker kanel og er stor fan av eltefrie brød,
så denne skal testes! Har forresten også et par grovbrød-varianter av
samme type på bloggen min. Stikk gjerne innom om du vil:)
10 tusen poeng herfra også! Har lurt veldig på
dette med akrylamid. Men - det du sier gjelder kun for surdeig, og ikke
for langtidshevet/bløtlagt deig i syrlig miljø eller?
10 tusen poeng til Anne Marit for informasjon om adaptogener! Tusen takk :)
Vennlig hilsen Heidi
10 tusen poeng til Anne Marit for informasjon om adaptogener! Tusen takk :)
Vennlig hilsen Heidi
Er brødet langtidshevet og bløtlagt i syrlig miljø
er det å regne som en form for surdeig, da væske og syre aktiverer
bakterier som produserer enzymer som omdanner sukkere til organiske
syrer, samt inaktiverer fytinsyre og frigjør mineralene bundet til
denne.
Baker brødet ditt i skrivende stund! Det så helt
fantastisk ut så kunne ikke vente. Har immidlertid ikke noen jerngryte
men fant en gammel römertopf i kjellern her så da tester jeg den. Syns
deigen var helt suppete etter at den hadde hevet seg i ett døgn og måtte
blande inn litt sikta spelt. Mens den hvilte seg fløt den utover til en
bløt kake og måtte bare sope den opp i topfen... Men det ser faktis ut
til at det ikke skal bli helt katastrofe likevel. Lukter herlig kanel i
hele huset i hvertfall. Gleder meg til å smake til frokost i morra!
Nattinatt fra meg
PirkePetter: Akkurat nå tror jeg nesten jeg elsker
deg. Jeg ble MEGET glad for å høre at jeg ikke trenger å tenke på
akrylamid i hverken langtidshevede brød eller surdeigsbrød - dette var
jeg absolutt ikke klar over, og det er også noe jeg har tenkt svært mye
på. Hurra!
Nå må jeg få tak i en jerngryte og bake dette brødet. Det ser jo alldeles fantastisk ut, og høres morsomt ut å bake. Gleder meg virkelig til flere jerngrytebrødoppskrifter, og tusen takk for dette innlegget!
Tenkte forresten også å prøve med smør i brettingene, i tillegg til kanel (og kanskje litt sukker av rette sort). Da må det vel bli nesten som kanelbollebrød, tror du ikke Anne Marit?
Vennlig hilsen Heidi
Nå må jeg få tak i en jerngryte og bake dette brødet. Det ser jo alldeles fantastisk ut, og høres morsomt ut å bake. Gleder meg virkelig til flere jerngrytebrødoppskrifter, og tusen takk for dette innlegget!
Tenkte forresten også å prøve med smør i brettingene, i tillegg til kanel (og kanskje litt sukker av rette sort). Da må det vel bli nesten som kanelbollebrød, tror du ikke Anne Marit?
Vennlig hilsen Heidi
Hei. Hvis deigen er veldig suppete kan du prøve med
mer mel i første hevingsrunde slik at deigen er ganske fast og du ikke
blir klissete på hendene. Under langtidshevingen vil den bli ganske mye
løsere - og den siger litt utover under andregangshevingen. Jeg skal
bake mer i helgen og komme med enda mer nøyaktige mål til dere. Jeg har
prøvd med bittelitt brunt sukker og det fungerer helt fint. Jeg tror
faktisk jeg bommet en gang og hadde litt cayenne oppi sammen med kanel.
Helt nydelig! Så her er mulighetene mange. Kommer med oppskrift på grovt
gulrotbrød etterhvert hvis det blir godt! Am
Var i sommer en tur i Sør-Trøndelag og fant mye
rosenrot. La røttene på disse på sprit og har nå rosenrot-ekstrakt på
glass. Lukter og smaker "meget stramt" men tenker dere, som har erfaring
med og kunnskap om rosenrot, at denne hjemmelagede ekstrakten fungerer
som "kosttilskudd"/adaptogen? Hva sier du, PirkePetter? Er dette noe å
ta før jeg går til sengs? (eneste tidspunktet egnet for inntak av sprit
:))
Mener å ha lest et sted at man først må syrne melet
for å bryte ned fytinsyren, og så kan man tilsette myse/kefir o.l?Dette
fordi mysen vil gjøre slik at fytinsyren ikke blir brutt ned. Eller er
det slik at man kan ha alt i samtidig?Har jeg bare misforstått?
Hei. Lurer på hvordan du lager myse?
Kristine:
http://viblans.blogspot.no/2012/04/myse-og-hjemmelaget-smreost.html
http://viblans.blogspot.no/2012/04/myse-og-hjemmelaget-smreost.html
Ane, sur myse eller myse er helt ok da myse ikke
inneholder mye kalsium, mens kefir og andre produkter som inneholder all
ostemassen/kaseinet også inneholder mest kalsium. Fytinsyren binder seg
til alt kalsiumet og blir vanskeligere å bryte ned for fytase og
bakterieenzymer.
Bente, jeg lager selv rosenrottinkturen på den måten. Men rosenrot skal aldri tas om kvelden, da den er så stimulerende den kan holde deg våken hele natta.
Bente, jeg lager selv rosenrottinkturen på den måten. Men rosenrot skal aldri tas om kvelden, da den er så stimulerende den kan holde deg våken hele natta.
TUSEN TAKK FOR SVAR. HEIDI-HD
Jeg tar kun Rosenrot som te på morgenen. Jeg bruker pulver, ikke tinktur. Am
Hva i all verden er " myntruller i blodet? " :-)
Takk PP, det oppklarte jo en hel del:)
Jerngryte er tingen!! Jeg har bakt med det en
stund, og pleier å bake et par brød i slengen, deler de i halve og
fryser ned. Når jeg tar opp et brød så blir det ofte til at jeg hiver
det en liten opptiningstur i ovnen, og da smaker det helt likt som om
det skulle være nystekt! Men hjemmelagde brød holder jo i flere dager.
Jeg pakker mine brød inn i et kjøkkenhåndkle og da holder de seg saftige
inni og med crispy skorpe. Den ytterste skiven blir litt knasende, men
jeg syns det er kjempegodt. :)
Ingelill, det er "rikt" blod :-)
Ellers finner du info i min kommentar i innlegget til Anne Marit
Ellers finner du info i min kommentar i innlegget til Anne Marit
http://senseoflife.blogg.no/1236589716_090309_mitt_blodbilde.html
Jeg bakte dette brødet i dag - det ble aldeles nydelig! Jeg hadde oppi litt revet eple også, og det var slettes ikke dumt. Nam!
Mener du sikta fin spelt da, for sammalt fint mel får du når du maler på kornmølla :)
Pirkepetter, noe stivelse må jo være igjen ellers ville det hele flyte? Altså ingen akrylamid eller akrylamid i så små mengder at det ikke noe å snakke om? Har du rett kan jeg justere opp tempen på blogginnleggene mine som omhandler surdeigsbakst og det er jo stas!
Pirkepetter, noe stivelse må jo være igjen ellers ville det hele flyte? Altså ingen akrylamid eller akrylamid i så små mengder at det ikke noe å snakke om? Har du rett kan jeg justere opp tempen på blogginnleggene mine som omhandler surdeigsbakst og det er jo stas!
Da skjønner jeg litt mer angående myntruller i blodet, takker og bukker . :-)
Ja Gry, jeg mener siktet fin spelt. Har du det også? Vi kan jo mailes om det.
Takk for epletips, Kåltanta. Jeg bakte brødet med gulrotjuice i stedet for vann i helgen. Det ble ordentlig snadder! Skal sette ny deig i dag.
Takk for epletips, Kåltanta. Jeg bakte brødet med gulrotjuice i stedet for vann i helgen. Det ble ordentlig snadder! Skal sette ny deig i dag.
Dette brødet var bare helt fantastisk, gjorde en
liten vri for å skjule den litt syrlige smaken av eplecidereddik (hadde
ikke surdeig) for barna. er hadde i revet eple sammen med kanel. Ble
saftig og godt. Neste gang tror jeg at jeg skal prøve med valnøtter, det
må jo bare blir bra :-)
Hilsen Siv
Hilsen Siv
Hvor mange liter tar jerngryta di?
Kjøpte en Høyang på salg på Rema i dag som tar 3,3 liter. Har du større gryte må jeg halvere oppskrifta.
Heidi
Kjøpte en Høyang på salg på Rema i dag som tar 3,3 liter. Har du større gryte må jeg halvere oppskrifta.
Heidi
Anonym: Det burde gå fint Heidi!
Siv: Herlig å høre!
Hei!
Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og mat blogger.
Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din, og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på vår Topp Mat Blogg seksjon her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen
Hvis du ønsker å legge til din mat-blogg til listen på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen
Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig. Noen av de beste mat bloggerne får 10.000 + besøkende fra oss på en ukentlig basis.
Forhåpentligvis vil din egen mat blogg også være opp i toppen!
Varme hilsen,
Ann-Sofi
http://www.alleoppskrifter.no/
Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og mat blogger.
Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din, og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på vår Topp Mat Blogg seksjon her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen
Hvis du ønsker å legge til din mat-blogg til listen på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen
Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig. Noen av de beste mat bloggerne får 10.000 + besøkende fra oss på en ukentlig basis.
Forhåpentligvis vil din egen mat blogg også være opp i toppen!
Varme hilsen,
Ann-Sofi
http://www.alleoppskrifter.no/
Anne Marit (gjerne også PirkePetter, jeg setter som alltid stor pris på dine kommentarer):
Jeg lurer litt på dette med binyretretthet... Hvordan finner man ut at man har dette? Jeg har prøvd å søke litt på nettet, og skjønner at dette har noe med langvarig stress å gjøre. De siste 7 årene har jeg jo stort sett vært stresset døgnet rundt, men det var verst de 5 første årene. Jeg kjenner fortsatt uro/stress i området rundt solar plexus, så og si hele tiden. Og etter å ha lest det du forteller om din historie (i andre blogginnlegg), og nå her om adaptogener og binyretretthet/binyrebarkekstrakt så begynner jeg å tenke at dette enorme stresset har hatt en veldig innvirkning på min kropp, sånn rent fysisk sett (hehe... greit, jeg burde kanskje tenkt meg til dette før, men jeg kan altså ikke så mye om kropp, helse osv.). Ikke vært noe særlig til lege disse årene, bortsett fra det jeg har vært absolutt nødt til. De har stort sett målt blodtrykk, konstantert at det er fint - og dermed konstantert at jeg er ved god helse, og ellers tilbydt meg noen sovetabletter, noe jeg har takket nei til. Fikk du en lege til å ta en eller annen prøve som påviste binyretretthet?
Jeg digger langtidsheving/surdeig, kraft, gelatin, kefir, leverpostei, melkesyregjæring, fiskekaker osv. (=de tingene jeg har lært meg til nå), men kjenner at det kunne vært fint med noe som bidrar til "indre ro" og mindre stress (for det er ikke noe særlig stor grunn til å være stresset lenger, er mer at det har "satt seg").
Min mann gleder seg forresten til jeg skal lage chilisausen din! :-)
Vennlig hilsen Heidi
Jeg lurer litt på dette med binyretretthet... Hvordan finner man ut at man har dette? Jeg har prøvd å søke litt på nettet, og skjønner at dette har noe med langvarig stress å gjøre. De siste 7 årene har jeg jo stort sett vært stresset døgnet rundt, men det var verst de 5 første årene. Jeg kjenner fortsatt uro/stress i området rundt solar plexus, så og si hele tiden. Og etter å ha lest det du forteller om din historie (i andre blogginnlegg), og nå her om adaptogener og binyretretthet/binyrebarkekstrakt så begynner jeg å tenke at dette enorme stresset har hatt en veldig innvirkning på min kropp, sånn rent fysisk sett (hehe... greit, jeg burde kanskje tenkt meg til dette før, men jeg kan altså ikke så mye om kropp, helse osv.). Ikke vært noe særlig til lege disse årene, bortsett fra det jeg har vært absolutt nødt til. De har stort sett målt blodtrykk, konstantert at det er fint - og dermed konstantert at jeg er ved god helse, og ellers tilbydt meg noen sovetabletter, noe jeg har takket nei til. Fikk du en lege til å ta en eller annen prøve som påviste binyretretthet?
Jeg digger langtidsheving/surdeig, kraft, gelatin, kefir, leverpostei, melkesyregjæring, fiskekaker osv. (=de tingene jeg har lært meg til nå), men kjenner at det kunne vært fint med noe som bidrar til "indre ro" og mindre stress (for det er ikke noe særlig stor grunn til å være stresset lenger, er mer at det har "satt seg").
Min mann gleder seg forresten til jeg skal lage chilisausen din! :-)
Vennlig hilsen Heidi
Hei
Takk for fantastisk blogg. Har blitt svært inspirert:) Surkål i kjelleren og en fantastisk Kimchi i kjøleskapet. Kefiren har gått noen runder - den er kjempegod.
I dag var jeg innom et bakeri og fikk surdeigsstarter. En speltbrøddeig er klargjort for baking i morgen. Hvor ofte/ sjelden mater du surdeigskulturen, og hvor mye vann og mel har du i?
vennlig hilsen Tone
Takk for fantastisk blogg. Har blitt svært inspirert:) Surkål i kjelleren og en fantastisk Kimchi i kjøleskapet. Kefiren har gått noen runder - den er kjempegod.
I dag var jeg innom et bakeri og fikk surdeigsstarter. En speltbrøddeig er klargjort for baking i morgen. Hvor ofte/ sjelden mater du surdeigskulturen, og hvor mye vann og mel har du i?
vennlig hilsen Tone
Tone: Surdeigsstarteren min får ikke den beste
pleie. Jeg glemmer den bort litt, men når jeg skjerper meg så mater jeg
den en gang i uka... Jeg bare drysser oppi (kanskje et par spiseskjeer)
og litt vann til den blir ganske bløt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar