torsdag 27. september 2012

Fra jord til bord 27. sep 2012 - 29. sep 2012

  1. De så saftige og gode ut! banan er så godt i bakst :)
    Svar
     
     
  2. Muffinsene ser veldig gode ut! Jeg ble veldig nyskjerrig på to ting: Er det aluminium i Freia bakepulver? For det vil jeg absolutt ikke ha! Og hva annet bruker du maple syrup til? Takk for linking til iherb! Jeg blir aldri ferdig med skattejakt der:-)
    Svar
     
     
    1. Tror det uten at jeg skal påstå det hardnakket. Industrien klarer å putte det mest utrolige i maten vår... Lønnesirup bruker jeg på snipp og snapp-pannekaker, vanlige pannekaker, på vafler, i bakst, sjokkopålegg, i mine julefugdekuler. Jeg elsker smaken, men det er søtt da, så moderasjon er vel trikset her også- som med det meste annet ;-)
    2.  
       
  3. Disse så utrolig gode ut :)
    Svar
  4. De så veldig gode ut!!:) Har du god erfaring med teffmel? Jeg syntes det smaker litt spesielt men det har kanskje med vane og gjøre. En 1/2 kopp er uansett ikke mye. Det finnes jo flere typer. Jeg har ikke prøvd alle...
    Svar
     
     
    1. Hei. Jeg har ikke mye erfaring med teffmel nei, men har brukt grønn og blå til div bakst. Jeg reagerer ikke på smaken, synes det er nokså nøytralt... Jeg bruker mest rug og spelt-der jeg bryter ned glutenet og andre antinæringsstoffer med surdeig eller eddik/sitron.


    2. Kan man bryte ned gluten med eddik/sitron? Supert om du gir meg tips på en av dine oppskifter hvor du har gjort dette!Jeg lærer stadig nye ting!:)


    3. Ja, det kan du! Kommer med et godt eks på det i morgen når jeg skal skrive om barnebursdag:o)
    4.  
       
  5. Lagde disse i dag. Kjempegode!! I helgen bakte jeg hverdagsbrødet ditt. Det ble stor suksess!!Så de blir snart bakt igjen. Har du prøvd å steke alle 5 brødene med varmluft? TUSEN takk for at du deler!! Ha en fin kveld. Hilsen Liv
    Svar
     
     
    1. Så bra det ble suksess. Jeg får plass til 4 former i min ovn nå, de stekes på vanlig innstilling- ikke varmluft- så det vet jeg ikke... Takk for at du deler tilbake :)
    2.  
       
  6. Disse så nydelige ut, står allerede i ovnen:-) Brukte mandelmel istedefor teffmel, håper det blir suksess:-)
    Svar
  7. Oppskriften høres både frisk og god ut. Konsistensen ser yummi ut ;-)
    Svar
     
     
  8. Hei! Disse ser så fristende ut! :-)

    Er det helt avgjørende å knuse sukkeret til melis? Tenker jeg skal gå til anskaffelse av kaffekvern, men har det ikke hus for øyeblikket.
    Svar
     
     
    1. Ikke vesentlig- bare prøv deg frem :)


    2. nei, desverre! Kanskje jernia- der har jeg kjøpt mine brødformer. Disse er keramikkbelagte, tror jeg. Men er fått i gave, så vet ikke opprinnelsen.
    3.  
       
  9. hei, vet du hvor jeg kan få tak i aliminiums muffinsformen?
    venter spent på svar.

    hilsen anonym
    Svar
     
     
  10. ...hei! Jeg ser du sier ovenfor at man kan bryte ned gluten med sitron...det stemmer ikke i følge Christer....for å bryte ned gluten må man ha bakterier i deigen som surdeig ol.
    Har du noen tanker om dette? :-)
    Svar
     
     
  11. Organiske syrer bryter ned de delene av gluten og kasein som er problematiske så lenge bløtleggingen går over minimum 7 timer. Syre aktiverer også enzymer som finnes naturlig i korn (ikke i mel), og som også klipper av den delen av gluten som er problematisk.

    På samme måte bryter organiske syrer, som f.eks eddiksyre fra eddik, ned kasein slik at kaseinet oster seg om man mangler osteløpe til å gjøre jobben.

    Det du forteller at Christer har sagt har han nylig fått vite fra meg, men han har som vanlig klart å misforstå det jeg skrev.

    ChristerPirk
    Svar
     
     
  12. Når du sier at "syre aktiverer enzymer som finnes naturlig i korn (ikke i mel)" - mener du da at dersom man baker med mel, så finnes det ingen enzymer å aktivere? Hvis jeg har forstått dette riktig, er det pga oksidering at disse enzymene finnes i korn men ikke mel?

    Når du også snakker om nedbryting av kasein (de delene som er problematiske), mener du da om man f.eks baker med smør?

    Jeg har lurt på dette med kasein og smør i brødoppskrifter, og vurdert å lage ghee for å bruke i bakst i steden for smør. Forstår jeg deg riktig er dette ikke nødvendig så lenge man bløtlegger deigen med en organisk syre.

    Vennlig hilsen Heidi
    Svar
     
     
    1. Med ikke i mel mener jeg at det er betydelig mindre enzyminnhold enn i hele korn. Jeg skulle ha nevnt dette i neste setning, men glemte det.

      Oksidering har ikke noe å gjøre med verken enzymer eller melk/korn. Oksidering, eller rettere sagt peroksidering, slik det har vært snakket en del om i bloggene er når flerumettet fett oksiderer og skaper frie radikaler, etc som fremmer betennelser og økt forbruk av næringsstoffer med antioksidantfunksjon.

      Kasein og gluten er veldig like molekylmessig sett, slik at det som gjelder for gluten også gjelder for kasein, både når det gjelder negative helsevirkninger som hvordan man uskadeliggjør de delene av disse peptidene som er helseskadelige.

      Kasein er f.eks også en dokumentert årsak til cøliaki, hvilket er en av flere grunner til at det å unngå gluten ikke er nok i seg selv. OG heller ikke nødvendig om man gjærer eller bløtlegger kornet i syre før konsum.

      Det er ikke kasein i smør. Smør er melkefett, hvor kasein er melkeprotein/ostemasse, slik at det bare er spor av kasein i smør.

      PirkePetter
    2.  
       
  13. hei!
    Jeg lurte på om det er noe jeg kan bruke istedet for lønnesirup?
    bestilt den, men ikke kommet og sønnen min skal feire bursdag i helgen:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar