mandag 24. september 2012

Et liv i balanse 24. sep 2012

Heidi-HD

23.09.2012 kl.21:50
Kan jeg spørre deg hvor i Vesterålen du kjøper tørrfisk? (Eller, det er kanskje fra familie du får det?).

Har forresten sett at det henger store mengder tørkede torskehaua rundt om her, og lurer i all verden på hva man bruker det til. Vet du det?

Jeg skjønner at man kan spise tørrfisk som den er, uten å bløyte den først - stemmer ikke dette?

Jeg lurer på om jeg kanskje kunne driste meg til å spise litt tørrfisk - det lukter jo helt for j......, men jeg er ganske glad i saltsmak, så kanskje jeg fikser det?

Sorry dumkopf-spørsmålene mine. Jeg har generelt liten erfaring på kjøkkenet, og når det kommer til fisk har jeg absolutt NULL kompetanse grunnet en (desverre) livslang totalaversjon for fisk. Som jeg forresten håper å komme over, næringsverdien tatt i betraktning + min mann og sønn elsker det! Har til nå laget fiskekaker, og er stolt over det (hvor dumt det nå enn høres ut).

Takk for gode fisketips!

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

23.09.2012 kl.21:59
Ja, det er nok fra min gamle onkel. Han lager verdens beste tørrfisk! Ett år klaget han fælt fordi tørrfisken ikke var god nok. Det hadde noe med temperaturen denne sesongen å gjøre, og jeg mener å huske at det hadde vært for lite eller helt fravær av frost - men jeg husker ikke helt.

Du får ta kontakt med et av fiskebrukene i Vesterålen og høre om de har fisk til deg. Anne Marit

Heidi-HD

23.09.2012 kl.22:19
Det bør være tørrfesk i hauger her - skal nok høre med min kompis Fiskeren. Han burde vite - han vet alt om fisk :-)

Tenkte forresten jeg skulle prøve meg på tørket ansjos.... Om de er bare 2 cm burde det vel gå greit å bøtte innpå et par av dem? (Dæven kor æ føle mæ tøff no!)

Hehehehehehe...... ;))

(Eller hva med å finhakke dem til pulver og fylle opp i gelatinkapsler? Må vel være bedre enn ingenting...)

Men de tørkede torskehauan? Vet du hva man bruker dem til?

Vennlig hilsen Heidi

ET LIV I BALANSE.

23.09.2012 kl.22:33
Ja ikke sant. Jeg følte meg nokså tøff da jeg spiste hel ansjos første gang. Men nå sklir det rett ned. Jeg tenker ikke sekund på at faktisk hele fisken går ned - med øyne og det hele. Det er faktisk veldig godt! Og det går heller med 10-20 stykker av gangen enn 1-2. Bare vent og se. Du må gjerne male opp fisken og ha i kapsler, men er ikke du nordlending da? Hehe. Jeg vet faktisk ikke hva de bruker torskehau til. Min mor kokte torskehaug da jeg var jentunge - og jeg husker at hun sugde ut litt av hvert av disse.... AM

Heidi-HD

23.09.2012 kl.22:48
"...hun sugde ut litt av hvert av disse..."

Hm..... Når jeg tenker meg om kommer jeg nok aldri til å bli fullt ut nordlending... Hehe ;))

(Hvis du ikke var klar over det så er jeg en skikkelig 100% innlandssøring. Bodd i Vesterålen i 3 år)

Vennlig hilsen Heidi

Ellen

23.09.2012 kl.23:08
Det ser veldig godt ut! Husk at salt er livsfarlig for katter. Katter skal ikke ha mat som er saltet! Katten vil ettervært få akutt nyresvikt som er dødelig. Ellers vil jeg si at du har en flott side som jeg vil følge videre:) Fant deg gjennom bloggen til Gry fra jord til bord:)

Ønsker deg en fin uke. Mvh Ellen

ET LIV I BALANSE.

23.09.2012 kl.23:09
Ah - da skjønner jeg. Og nei, jeg kom aldri så langt som å spise torskehau i min barndom. Det ble for sært - selv den gangen. am

Heidi-HD

23.09.2012 kl.23:37
Ellen: Takk for opplysning om katter og salt.

Vennlig hilsen Heidi

AnneMarit

24.09.2012 kl.07:07
Katter før ikke av å spise tørrfisk som er dyppet i saltvann sålenge de var vann å drikke. Det er nok mange ganger bedre enn å gi katten butikkfor uten næring. Am

ET LIV I BALANSE.

24.09.2012 kl.08:24
Mente å si at katter ikke dør av å spise tørrfisk.

PirkePetter

24.09.2012 kl.14:47
Det Ellen skriver er kun riktig om man snakker om bordsalt, og det er ikke natrium, men aluminiumsbasert antiklumpemiddel som er helsefaren for katter. Jeg har gitt mine katter havsalt i mange år i maten, og de elsker saltet fisk alle som en. Ingen, verken mennesker eller katter, får nyresvikt av salt, men vil kunne få det etter hvert som aluminium lagres i nyrene.

Heidi-HD

24.09.2012 kl.15:15
PirkePetter: Takk for oppklarende informasjon om dette.

Vennlig hilsen Heidi

Karin

25.09.2012 kl.08:11
Har bodd i Asia i mange år og der ble små tørkede ansjos brukt som krydder i wokede retter. Det var også mulig å få kjøpt "calmond" i butikkene som var mandler og små ansjos blandet i poser som snacks fra en amerikansk distributør.

gry

25.09.2012 kl.11:03
For en pyse! Toskehaud er jo det beste som kan spises :O))))og jeg kommer fra bibelstripa så da er det vel mest sannsynlig en syndens skam å spise ånden også ;-) Men når det er sagt så har jeg ikke kommet meg til å spise disse tørkede ansjosene enda, der er du et råskinn! Gleder meg til å teste ut.

Anne MA

25.09.2012 kl.22:31
Spiser du torskehau, Gry?! Jeg er imponert! Også du som ikke orker lever en gang! Smil. am

gry

26.09.2012 kl.21:44
Ja, jeg er nok et paradoks. Forskjellen er at smaken av toskehaud er nydelig, smaken av lever er forskrekkelig. Du skulle sett ansiktet til Fikselise da hun smakte på flortynne, marinerte og dehydrert leverchips, milde himmel for et skue :)))) aldeles grusomt.

ET LIV I BALANSE.

26.09.2012 kl.21:47
gry: hehe. Jeg kjører på med leverkapslene mine jeg og synes det går helt strålende. Og sånn blir det nok en stund. Spiste forøvrig stek kyllinglever i Italia i sommer og det var faktisk ganske godt. Anne M

Elin

04.10.2012 kl.19:22
Skvatt plutselig ;-))) pinnekjøtt av villsvin...hmmm . Det er vel litt spesielt? Håper det skal være villsau da ;-)

ET LIV I BALANSE.

08.10.2012 kl.00:06
Elin: Smil...villsau....
06.11.2012 kl.03:34
Men hjælpes - frakten på ansjosen på Radiant Life kom opp i USD 40, selv om jeg bare la inn bestilling på 3 poser? Så da stod jeg over.

Noen som vet om et annet sted man får kjøpt tørket ansjos?

Vil så gjerne ha i meg disse gode vitaminene etc. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar