Jeg dro innom på vei hjem fra jobb, slepende på en
tung fotobag. Ikke helt ideelt og for sliten til å fotografere, men jeg
fikk vært der - og jeg fikk tak i en del suverene råvarer! Jeg er mektig
imponert over hvor mange utrolig fine leverandører som var tilstede!
For de av dere som har dagen åpen i morgen - ta turen innom
Rådhusplassen. Kortreist mat er i vinden, ingen tvil. Jeg fikk kjøpt
fårikål og lammeskank fra Haugen Gårdsmat, 2 reinhjerter og 3
spekepølser av rein (uten nitritt selvsagt) fra Fjellvillt - og da var
lommeboka tom gitt! Dama hos Fjellvilt fortalte at Børge Ousland (var
det det han heter?) hadde med seg 12 kilo reinhjerter på sin ekspedisjon
- da han hadde funnet ut at dette var den optimale næring og energi for
denne type anstrengelse. Hjerte veier ikkr stort, så det er også et
moment når man skal på polferd! Det er nokså kult å høre slikt! Tenker
han holdt ut lenger enn de som bare spiste knekkebrød! Ellers mye
nitritt også på Matstreif, men bare spør i vei - så finner du skattene.
Bonden min fra Nordmøre var jammen der han også. Han har gode
upasteuriserte oster. Rømme var han tom for allerede - auda! Nå et jeg
sannelig på trikken igjen, hjem til sofaen. Kveldens fastfood blir
bacalao fra Troms med "ækte" kyst-torsk! Takk for tips, mette! Gikk
løypa di. Snakkes. Anne
Så spennende! Tenk at hjertene faktisk er
polferdmat, moro med slik informasjon. Nå har jeg ikke tenkt meg på
polferd, men godt tips til lengre turer.
Kos deg med Bacalaoen, fastfood som jeg kan like . Tar gjerne en oppskrift på den :)
Ingerlise
14.09.2012 kl.20:33
Ai ai ai, for et mekka der nede! Gull for matsjelen!
Nydelige
(upast)oster på rekke og rad, speket lyngslammebog som ikke blir
servert kraftfor, friske og ubetuklede spekepølser( av de som var fulle
av humbug skulle en av de fra denne høsten av lages uten nitritt,
fremskritt:) og tørket kjøtt i fleng, smør, rømme og tørrfisk, og gudene
vet hva de ikke hadde av ekte struttende god mat! Ferksmelk er i grunn
det eneste jeg kan komme på nu.
Det ble ekko i lommeboken her også, men mat for høsten er sikret :-)
Og
ja spør i vei om salt, kraftfor, syrningskulturer, og dyrelivet:-) alle
jeg snakket med(unntatt en eller to av menneskene der nede) kommenterte
at de synes det var fint å få spørsmål om produktene sine, så kunne de
forklare hvorfor, hvordan eller til hvilken nytte ting ble brukt eller
gjort.
PirkePetter
14.09.2012 kl.21:03
Lyngslammebog som ikke har fått kraftfor?
Ubetuklede spekepølser? Fulle av humbug? Og ikke minst struttende god
mat? Dæven, jeg elsker språket ditt Ingerlise :-)
Hadde nesten ventet å se hoppende glade egg også :-)
Hehe. Ja du kan få sagt det Ingerlise. Jeg tipper
du var på pletten før de hadde åpnet bodene sine? Jeg skulle nok slått
til på tilbudet ditt - for det var folksomt der nede - og det var litt
for seint på dagen for min del. Men jeg fikk med meg så mye som
lommeboka tillot. Det er herlig at kortreist mat og ekte mat blir mer og
mer populært! Neste gang stiller jeg mer forberedt. Gleder meg forøvrig
til mathallen er på plass. Da blir det fest! Anne M
Ingerlise
14.09.2012 kl.23:50
:-D dere er fine!
Ja, jeg sto der hoppende
klar(og like glad) som et egg før startskuddet gikk:-) og smakte første
ostebit fra Derinngården på slaget kl 11. Fantastisk nydelige oster, og
hun er snill og sender med posten i kjøleembalerte(?) pakker også!
Ja maten er virkelig i vinden, og takk for det! Mathallen :-)
PirkePetter
15.09.2012 kl.00:29
Synes jeg ser lammeboger på beite :-) Minner meg om
når amerikanere sier f.eks grassfed beef, og jeg alltid ser for meg
store biffer med bein ute på jordet som spiser gress. Jeg har hørt en
del ganger opp gjennom livet at jeg har et barns fantasi. Tenk det
hedda!
Inspirert
15.09.2012 kl.01:39
Tusen takk for tips om Haugen Gårdsmat! Eg fekk tak
i kjempefint fårikålkjøtt, nitrittfri leverpostei, lammekjøttbollar og
bacon. Eg var òg heldig og fekk sikra meg et reinhjerte, spekepølse og
spekekjøt av rein frå Fjellvillt. Eg spurte ho som solgte det om ein
kunne få kjøpt Fjellvillt sine varer i butikk i Oslo. Ho fortalte at ein
butikk som heiter Fenaknoken rett oppi gata (Tordenskioldsgt 12) selger
det. Så då veit vi kor vi kan gå når vi treng nitrittfri spekemat på
ein vanlig kvardag og det ikkje er Bondens Marked : ) Eg gjekk oppom en
tur og der fekk eg bestillt meg eit økologisk og nitrittfritt fenalår!
Yes!!! For ein god dag!!
Heidi-HD
15.09.2012 kl.01:49
Jeg sitter her langt oppi nord og kjenner jeg blir litt misunnelig...
Men
som en kraftsalve av en bygdeentusiast sa til meg en gang: Eg meine
bestemt at det er fordummande å bu i Oslo, for der har dei jo tilgang
til alt og treng ikkje tenkje sjøl. Her på bygda er vi mykje meir
kreative...
Jeg kan nok ikke si meg enig i at alle som bor i Oslo
er dumme, men jeg tror heller ikke jeg hadde satt igang like heftige
planer om hjemmespeking og diverse om jeg fortsatt hadde bodd sørpå. Så
kreativ blir man faktisk av å bo litt i utkanten :-)
Vennlig hilsen Heidi
15.09.2012 kl.10:12
Min sønn på 10 er temmelig kresen og ville nok
helst spist pølser, pizza og pannekaker hver eneste dag om han hadde
fått lov. Stor var derfor gleden når han jublet over smaksprøver fra min
innkjøpsrunde på Matstreif i går. Reinhjerte synes han var supergodt og
jeg måtte le når han ropte: " Hvor har du fått tak i alle disse deilige
varene?" Det blir toppers å putte biter av tørket kjøtt og reinhjerte i
matpakken på skolen fremover og jeg må nok snarest få tak i mer av
disse godsakene.
Mette
15.09.2012 kl.10:27
Obs, ble visst anonym på forrige innlegg. Får
benytte anledningen å takke for stor inspirasjon fra bloggen din Anne
Marit. Sakte men sikkert blir det innført mat og matlagingsprinsipper
her i huset som jeg har fanget opp her inne og fra mange gode samtaler
siden vi er venninner (heldige meg). Fersk melk, kefir, upasteurisert
ost og smør, kraft, gelatinrike seigmenn og nå nitrittfri spekemat. Som
deg har jeg slitt en del av og på med søvnproblemer. Siste tiden sover
jeg bedre enn jeg har gjort på mange mange år. Det kan sikkert være
flere årsaker til det, men den store endringen har faktisk skjedd etter
at jeg begynte å få i meg gelatin. Noen som vet om det kan være en
sammenheng med søvn og gelatin? Bare undrer...
Hilsen Mette
PirkePetter
15.09.2012 kl.10:44
Tar du deg bryet med å lese om gelatin via alle
linkene som finnes i denne bloggen vil du raskt se at aminosyren glycin,
som det er veldig mye av i gelatin, er søvnfremmende.
Mette
15.09.2012 kl.11:44
Takk, ja der finner jeg sikkert all info jeg trenger. Er i gang allerede :-)
Hei Mette, jeg er sikker på at gelatin er
søvnfremkallende:), og rogivende på dagen óg for den del. Jeg tenker på
følelsen en god suppe full av kraft gir i kroppen, det er en godgod
metthet syns jeg.
Da har jeg og min mann fortært nesten et helt
reinsdyrhjerte som lørdagskos sammen med upasteurisert ost. Godt var
det! Takk for inspirasjon og konkrete forslag om hva man bør gå for av
mat på et slikt arrangement. Jeg suste rundt etter Avdem sine
upasteuriserte melkeprodukter - som jeg har prøvd ut tidligere. Og da
jeg plutselig så et skilt fra Fjellvilt, visste jeg at dit måtte jeg
også. At jeg spiser innmat og hjerte - er ingen selvfølge, siden jeg
alltid har vært skeptisk til ukjent og "rar"mat. Men siden jeg nå har
lest så mye om hva man skal spise med nedsatt magesyreproduksjon, ja da
er det bare å hoppe i det. Flaks jeg har en mann som i utgangspunktet
elsker tradisjonell mat. Og nå må jeg jakte på flere hjerter:-) Ikke var
det for salt heller, yes!
Jeg opplevde en nokså umiddelbar innvirkning på
søvn da jeg begynte med gelatin, så ja det stemmer nok Mette. Det gleder
meg stort å høre at kroppen roer seg og at N koser seg med hjerte og
andre godsaker!!! AM
Ja, jeg kan skrive under på av vi definitivt blir gladereforeldre av dette ;-)
Takk
for lenker og inspirasjon! Ser at jeg burde fått med meg mye av denne
info tidligere. Jeg er jo fast leser av denne bloggen, men det er noe
med det at ting må prøves før det virkelig går inn :-) Kraft er helt
fantastisk. Merker at det hever matlagingen til et annet nivå.
Bompisaft,
for en herlig idé. Må prøves til barna i dag. Jeg elsker alle tips som
er suksess for barna. Mange sliter i dag med overvekt - også barna, men
vi har det litt motsatt. Minstejenta er liten av vekst og jeg skulle så
gjerne bidratt mer til å gi henne "kraft i bein og armer". Hun spiser så
lite og da er det nok viktig at det som spises er full av næring. Jeg
var også litt forsinket i vekst når jeg vokste opp så noe er nok
genetisk, men selv om jeg endte opp som ganske høy så bekymrer jeg meg
litt når barna ikke utvikler seg i normalt tempo.
Min sønn har
etterhvert fått fart i matinntaket og selv om han fremdeles er temmelig
kresen så spiste han brød med upasteurisert smør og dekket med skiver av
reinhjerte til frokost i går og det gleder et mammahjerte.
Er det noen som har oppskrift på å speke hjerter?
Vi har tilgang til hjort, og tenkte at dette kan vi prøve oss på selv.
Vi har lagd spekeskinke selv av egen gris, den skal ligge leeenge i
salt, men det kan ikke hjertene gjøre tenker jeg...
Ingelill
14.09.2012 kl.17:24Jeg traff maks uheldig med min offshoretur, i havet på både Bergen og Oslo sin matstreif, er det mulig...! Men stiller sterkt til neste år :)
AnneMarit
14.09.2012 kl.18:29Ingelill
14.09.2012 kl.18:54Kos deg med Bacalaoen, fastfood som jeg kan like . Tar gjerne en oppskrift på den :)
Ingerlise
14.09.2012 kl.20:33Nydelige (upast)oster på rekke og rad, speket lyngslammebog som ikke blir servert kraftfor, friske og ubetuklede spekepølser( av de som var fulle av humbug skulle en av de fra denne høsten av lages uten nitritt, fremskritt:) og tørket kjøtt i fleng, smør, rømme og tørrfisk, og gudene vet hva de ikke hadde av ekte struttende god mat! Ferksmelk er i grunn det eneste jeg kan komme på nu.
Det ble ekko i lommeboken her også, men mat for høsten er sikret :-)
Og ja spør i vei om salt, kraftfor, syrningskulturer, og dyrelivet:-) alle jeg snakket med(unntatt en eller to av menneskene der nede) kommenterte at de synes det var fint å få spørsmål om produktene sine, så kunne de forklare hvorfor, hvordan eller til hvilken nytte ting ble brukt eller gjort.
PirkePetter
14.09.2012 kl.21:03Hadde nesten ventet å se hoppende glade egg også :-)
ET LIV I BALANSE.
14.09.2012 kl.22:53Ingerlise
14.09.2012 kl.23:50Ja, jeg sto der hoppende klar(og like glad) som et egg før startskuddet gikk:-) og smakte første ostebit fra Derinngården på slaget kl 11. Fantastisk nydelige oster, og hun er snill og sender med posten i kjøleembalerte(?) pakker også!
Ja maten er virkelig i vinden, og takk for det! Mathallen :-)
PirkePetter
15.09.2012 kl.00:29Inspirert
15.09.2012 kl.01:39Heidi-HD
15.09.2012 kl.01:49Men som en kraftsalve av en bygdeentusiast sa til meg en gang: Eg meine bestemt at det er fordummande å bu i Oslo, for der har dei jo tilgang til alt og treng ikkje tenkje sjøl. Her på bygda er vi mykje meir kreative...
Jeg kan nok ikke si meg enig i at alle som bor i Oslo er dumme, men jeg tror heller ikke jeg hadde satt igang like heftige planer om hjemmespeking og diverse om jeg fortsatt hadde bodd sørpå. Så kreativ blir man faktisk av å bo litt i utkanten :-)
Vennlig hilsen Heidi
Mette
15.09.2012 kl.10:27Hilsen Mette
PirkePetter
15.09.2012 kl.10:44Mette
15.09.2012 kl.11:44PirkePetter
15.09.2012 kl.17:03http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html
http://gryhammer.blogspot.no/2012/05/bompisaft-er-naturlig-proteindrikk-som_24.html
http://www.viblans.blogspot.com/2012/03/superkraft.html
AnneB
15.09.2012 kl.17:40gladerebarn
15.09.2012 kl.22:32ET LIV I BALANSE.
15.09.2012 kl.23:20PirkePetter
16.09.2012 kl.00:03AnneMarit
16.09.2012 kl.09:00Mette
16.09.2012 kl.09:17Takk for lenker og inspirasjon! Ser at jeg burde fått med meg mye av denne info tidligere. Jeg er jo fast leser av denne bloggen, men det er noe med det at ting må prøves før det virkelig går inn :-) Kraft er helt fantastisk. Merker at det hever matlagingen til et annet nivå.
Bompisaft, for en herlig idé. Må prøves til barna i dag. Jeg elsker alle tips som er suksess for barna. Mange sliter i dag med overvekt - også barna, men vi har det litt motsatt. Minstejenta er liten av vekst og jeg skulle så gjerne bidratt mer til å gi henne "kraft i bein og armer". Hun spiser så lite og da er det nok viktig at det som spises er full av næring. Jeg var også litt forsinket i vekst når jeg vokste opp så noe er nok genetisk, men selv om jeg endte opp som ganske høy så bekymrer jeg meg litt når barna ikke utvikler seg i normalt tempo.
Min sønn har etterhvert fått fart i matinntaket og selv om han fremdeles er temmelig kresen så spiste han brød med upasteurisert smør og dekket med skiver av reinhjerte til frokost i går og det gleder et mammahjerte.
AnneB
16.09.2012 kl.10:04Camilla
19.09.2012 kl.18:48Prøver å finne en e-post adresse til deg.
Skal holde en "give away", og søker passende blogger til det.
Men du ønsker kanskje ikke å bli kontaktet? Om det ikke er tilfellet, send meg gjerne en mail! :-)