Karoline
11.09.2012 kl.23:29
Åh, reinhjerte er altså det aller aller beste jeg
vet av tørket og speket kjøtt! Mammaen min sender poser i posten med
ferdig oppskjært hjerte som hun kjøper i Finland, rett over grensa fra
Nord-Troms der jeg kommer fra. Det er min snacks når jeg har lange
lesedager, mm. Hvor har du fått tak i helt hjerte?
Takk for dette innlegget. Jeg har prøvd å få tak i
Fjellvilt, men uten hell. Får prøve igjen. Ellers skal min mann snekre
et kaldlager med tanke på blant annet hjemmespeking, men siden vi må ta
en ting av gangen blir jo ikke dette med det aller første.
Vennlig hilsen Heidi
Vennlig hilsen Heidi
Karoline: Så heldig du er! Jeg tror hjertet er fra fjellsmak.no.
Heidi: Ser ut til at du har en skikkelig kar som vet å ta vare på sin kvinne! Smil. Jeg hadde lignende planer der jeg bodde før, men så ble det til at jeg flyttet. Så jeg får satse på ferdig speket. Du får heller sende meg en smaksprøve når du kommer i gang. Det er viktig å ta en ting av gangen som du sier. Lykke til uansett!
Heidi: Ser ut til at du har en skikkelig kar som vet å ta vare på sin kvinne! Smil. Jeg hadde lignende planer der jeg bodde før, men så ble det til at jeg flyttet. Så jeg får satse på ferdig speket. Du får heller sende meg en smaksprøve når du kommer i gang. Det er viktig å ta en ting av gangen som du sier. Lykke til uansett!
Stilig mat ! Et klokt barn du har som lytter til sin mor og spiser det hun sier en trenger :)
Speket mat er ustoppelig godt, men jeg tok meg selv i å synes at bildet var av den litt bisarre sorten. Fysj på meg.
Speket mat er ustoppelig godt, men jeg tok meg selv i å synes at bildet var av den litt bisarre sorten. Fysj på meg.
Det hvite/gulaktige rundt en del av hjertet, og som
er forholdsvis hardt og tørt er hovedsaklig den mettede fettsyren
stearinsyre, hjertets foretrukne brennstoff. Kroppen lagrer stearinsyre
rundt hjertet (og nyrene) på denne måten som nødenergi i tilfelle
ektefelle.
Dette kan skjæres av, samles i poser og fryses til man har en viss mengde, for deretter å smeltes ut i panne. Det smaker ikke spesielt godt i rå tilstand.
Dette kan skjæres av, samles i poser og fryses til man har en viss mengde, for deretter å smeltes ut i panne. Det smaker ikke spesielt godt i rå tilstand.
Jeg spiser det som det er. Ungene plukker det av, som de ofte gjør hvis det blir for mye fett!
Ungene er lydhør ja, men spiser langt fra alt jeg skulle ønske se ville spise - men merker at de tror mer og mer på min vei. Det er godt. Jeg maser ikke, da blir alt bare negativt. Am
Ungene er lydhør ja, men spiser langt fra alt jeg skulle ønske se ville spise - men merker at de tror mer og mer på min vei. Det er godt. Jeg maser ikke, da blir alt bare negativt. Am
Spent på å prøve hjerte ja! Og gleder meg til å prøve å speke selv etter hvert. En ting av gangen ja... det er jeg dårlig på :)
Noen som har tips til hvordan man påvirker
tenåringer til et sunnere kosthold? Ikke lett når det spises taco,
pølser, pizza og snop i alle anledninger...
Cecilie: Hva med å be de lese bøker som f.eks "Den
hemmelige kokken"? Det som står der om industrimat er så kvalmende at de
fleste vil i alle fall begynne å tenke over hva de spiser. Så finnes
det også gode oppskrifter på både taco, pizza og snop. Vet Vibeke har
innlegg om pizza, og Marianne har om taco. Masse sunt snop også.
Sønnen min er riktignok bare 3,5 år, men jeg forklarer han og forteller etter beste evne om "maten mamma lager" sett i forhold til det vi kjøper på butikken. I begynnelsen ville han ikke ha noe av det jeg laget, men etterhvert har han blitt mer og mer interessert og nå foretrekker han det jeg lager fremfor det man kan kjøpe i butikk. Til eksempel forklarer jeg at vitaminer og mineraler er som bittesmå supermenner som kommer inn i kroppen hans og "flyr rundt inne i kroppen for å ordne opp", så han kan være frisk og sterk, og kan vokse seg like stor og sterk som pappa osv. Jeg vet at dette selvsagt er altfor barnslig for tenåringer, men lær de om vitaminer og mineraler uten å kalle det for supermann da vel? Og, hva med å gjøre det til en "kul" greie - sånn som Anne Marit sier, at det er litt "tøft" å spise hjerte osv.
Vennlig hilsen Heidi
Sønnen min er riktignok bare 3,5 år, men jeg forklarer han og forteller etter beste evne om "maten mamma lager" sett i forhold til det vi kjøper på butikken. I begynnelsen ville han ikke ha noe av det jeg laget, men etterhvert har han blitt mer og mer interessert og nå foretrekker han det jeg lager fremfor det man kan kjøpe i butikk. Til eksempel forklarer jeg at vitaminer og mineraler er som bittesmå supermenner som kommer inn i kroppen hans og "flyr rundt inne i kroppen for å ordne opp", så han kan være frisk og sterk, og kan vokse seg like stor og sterk som pappa osv. Jeg vet at dette selvsagt er altfor barnslig for tenåringer, men lær de om vitaminer og mineraler uten å kalle det for supermann da vel? Og, hva med å gjøre det til en "kul" greie - sånn som Anne Marit sier, at det er litt "tøft" å spise hjerte osv.
Vennlig hilsen Heidi
Heidi: Takk for at du alltid bidrar med så mange innspill:-)
Utfordringen er at dette med kosthold har blitt mye vanskeligere i løpet av ungdomsskole og videregående. Tidligere hørte de på mine argumenter, men nå er nok det viktigste og gjøre som vennene i tillegg til at de liker "moderne" mat bedre... Mammahjertet mitt sliter litt med dette...
Utfordringen er at dette med kosthold har blitt mye vanskeligere i løpet av ungdomsskole og videregående. Tidligere hørte de på mine argumenter, men nå er nok det viktigste og gjøre som vennene i tillegg til at de liker "moderne" mat bedre... Mammahjertet mitt sliter litt med dette...
Jeg tror barna dine kommer tilbake når de er
ferdige med å teste sine grenser. Ikke stress. De må selv erfare ting i
sitt liv, du kan ikke leve deres liv. Jeg har inntrykk av at ungdom i
dag er mer og mer opptatt av sunn mat, men kanskje ikke i tidlige
tenårene hvor alle grenser skal sprenges. Prøv å lag pizza ved å
bløtlegge melet i min 7 timer (forklar hvorfor) og suppler osten med
litt fersk ost. Lag pizzasausen selv og legg små kjøttboller m masse
smak på toppen (oppskrift kommer). Lag hamburger brød på samme måte ved å
bløtlegge melet og lag burgere med ordentlig kjøtt. Spiser de taco kan
du lage tacokrydder selv. Lag gode smoothies med kefirmelk. La dem smake
Kombucha hvor du andregangsfermenterer med ferske kirsebær (snadder),
steik en skikkelig biff med saus og ovnsstekte pommes frites osv osv. De
trenger vel å føle at de er som alle andre, men vi har lov å fortelle
dem hva vi mener om det de spiser og si at vi lager den på vår måte -
som er til det beste for dem. Andre forslag? Anne Marit
Problemet oppstår i sosiale sammenhenger. Flere
ganger ukentlig er det venninnetreff. Kun lettprodukter og kjøpt
taco-pulver og kjøpe pizza mm. er det de vil spise. Veldig frustrerende,
men jeg tror nok du har rett i at de må gjøre sine egne erfaringer:-)
Speket hjerte ser spennende ut! Ang. spekemat, så
kjøpte jeg spekepølse fra villsaukongen. Den falt godt i smak hos både
store og små, men den inneholder stabilisator LS25. Har du noen
kjennskap til denne stabilisatoren, og om den bør unngås? Har prøvd å
søke opp, men finner ikke ut noe om den.
Flott at du er i gang! Jeg kjøpte reinhjerte selv
på Bondens Marked i Trondheim forje helg, spiser litt av det hver dag.
Nå gleder jeg meg skikkelig til spekekurs!;-)
Anne, det ser ut til å være følgende produkt -
http://zjyd.en.alibaba.com/product/220755198-201208392/Low_Na_stabilizer_colloidal_silica.html
Det sies å være lite giftig i følge diverse info -
http://www.google.no/search?q=colloidal+silica+in+food+toxicity&hl=no&gbv=1&nfpr=&spell=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Colloidal_silica
Men det er syntetisk silisium/kisel, ikke naturlig, slik at konsekvensene i kroppen er ukjent. Og det er mye mulig at syntetisk silisium kan oppta silisiumreseptorer i celler slik at den naturlige versjonen ikke får påvirke cellene.
http://zjyd.en.alibaba.com/product/220755198-201208392/Low_Na_stabilizer_colloidal_silica.html
Det sies å være lite giftig i følge diverse info -
http://www.google.no/search?q=colloidal+silica+in+food+toxicity&hl=no&gbv=1&nfpr=&spell=1
http://en.wikipedia.org/wiki/Colloidal_silica
Men det er syntetisk silisium/kisel, ikke naturlig, slik at konsekvensene i kroppen er ukjent. Og det er mye mulig at syntetisk silisium kan oppta silisiumreseptorer i celler slik at den naturlige versjonen ikke får påvirke cellene.
Ja nå er hjertet snart spist opp. Får vel ta turen
innom Matstreif i helgen (fred og lørd på Rådhusplassen) og se om de har
hjerter der. Flere av mine favorittleverandører kommer - så ta turen
innom! Forbasket med alle disse tilsetningsstoffene de hiver i
spekematen!
Ja det er dumt med alle disse tilsetningsstoffene. Har lekt med tanken på å speke selv, men har ikke turt å prøve.
Hjerte er digg! Har laget hjertegryte, fant ferske
lammehjerter på butikken. Det var skikkelig nam, mørt og godt! Tok også
oppi svinekjøtt av flatbiff, men de ble bare tørre og harde. Neste gang
blir det bare hjerter! Montro om jeg skal hamstre og fryse ned. Hvor
lenge holder hjerter i fryseren tror du? Liker også lever, men hjerte er
helt klart favoritten. De hadde også lammenyrer, men det får bli neste
gang, ikke såå fristende ?
Hvordan lagde du hjertegryta Anna? Hva betalte du for et lammehjerte? (evt. kilopris)
Jeg har tenkt å virkelig HAMSTRE nå som det er slakt, men biblo har fortsatt ikke gitt meg noen tilbakemelding på hvilke bøker de kan skaffe (jeg sendte de en veldig lang liste), og jeg aner ikke hvordan jeg speker et lammehjerte.
Vennlig hilsen Heidi
Jeg har tenkt å virkelig HAMSTRE nå som det er slakt, men biblo har fortsatt ikke gitt meg noen tilbakemelding på hvilke bøker de kan skaffe (jeg sendte de en veldig lang liste), og jeg aner ikke hvordan jeg speker et lammehjerte.
Vennlig hilsen Heidi
Jeg skar bort det hvite på hjertet, og delte det i
passe biter. Stekte det i masse meierismør med 3 fedd hvitløk og 1
rødløk. Brukte 0.5 liter storfekraft og kokte diverse grønnsaker møre
(gulerot, potet, purre, pastinakk), rørte ut litt arrowrot for tykkelse.
Smakte til med uraff. havsalt og pepper. Tok oppi en god dæsj creme
fraiche (og drømte om upast. rømme ?) og spiste med hjertens lyst :D :D
Det blir jo en tykk lapskaus med kjøtt, men syntes hjertegryte var så
bra :) Den var definitivt best dagen etter, tykk og god.
Det kostet ca 16kr pr hjerte, husker ikke kilopris! Syntes det var billig. Jeg brukte 2 stk, og det ble middag for to til to dager. Tok også oppi litt flatbiff av svinekjøtt, men det dropper jeg neste gang ? de smaker ikke så mye. De hadde også masse fersk kraftben av lam til 30 kr kiloen. Dette var på Meny. De fikk så mye skryt av meg for utvalget av innmat, og de ble veldig glade :) :) Innmat er noe de skal ha fast, men det er jo i lammesesongen det beste kjøttet kommer.
Det kostet ca 16kr pr hjerte, husker ikke kilopris! Syntes det var billig. Jeg brukte 2 stk, og det ble middag for to til to dager. Tok også oppi litt flatbiff av svinekjøtt, men det dropper jeg neste gang ? de smaker ikke så mye. De hadde også masse fersk kraftben av lam til 30 kr kiloen. Dette var på Meny. De fikk så mye skryt av meg for utvalget av innmat, og de ble veldig glade :) :) Innmat er noe de skal ha fast, men det er jo i lammesesongen det beste kjøttet kommer.
Tusen takk Anna! 16 kr. for et hjerte er nesten skammelig billig med tanke på hvor næringsrikt dette er!
Klem fra Heidi
Klem fra Heidi
Nå fant jeg kilosprisen; 90 kr. Ja, det syntes jeg er bra, det var så mørt og godt!
Det hvite på hjertet er verdifullt fett, og bør
spises med selve hjertet for maks optak og utnyttelse av
proteinerogmineraler. Det hvite blir mykt under varmepåvirkning. Man kan
også samle på dette i egen beholder til man har mye nok til å smelte ut
fett fra
Aha, da skal jeg la det være på neste gang. Fant oppskrift der det skulle fjernes nemlig, pga smak.
Generell info ?
http://www.foodsubs.com/MeatvarHeart.html
http://www.scottsdalefitnessandhealth.com/superfoods.html
http://kellythekitchenkop.com/category/organ-meats
http://www.tendergrassfedmeat.com/2010/08/11/the-benefits-of-organ-meats/
http://www.truthaboutabs.com/weird-nutrient-dense-meat.html
http://www.eatmedaily.com/2009/05/offal-of-the-week-heart/
http://www.divinecaroline.com/22175/97086-offal-healthy-nutritional-value-variety
http://toomanyjarsinmykitchen.com/2012/02/27/all-about-offal-why-to-include-organ-meats-in-your-diet/
http://www.livestrong.com/article/336563-is-beef-heart-healthy/
http://www.livestrong.com/article/450079-organ-meats-that-are-rich-in-vitamins-minerals/
Næringsinnhold ?
Generell info ?
http://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=1053&context=hbspapers
Storfe ?
http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_beef_variety_meats_by_products_heart_raw.htm
http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0079
http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0077
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5245?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart
http://beeblefitness.com/diet/food/values/13321/beef-variety-meats-and-by-products-heart-raw
Lam ?
http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_lamb_variety_meats_by_products_heart_raw.htm
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5243?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart
Høns ?
http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_chicken_heart_all_classes_raw.htm
http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0078
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/794?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart
http://www.livestrong.com/article/54076-nutrition-information-chicken-hearts-gizzards/
And ? ?
Gås - ?
Oppskrifter - Tilberedning ?
http://www.motherearthnews.com/real-food/cooking-organ-meats-zmaz76mjztak.aspx
http://www.westonaprice.org/food-features/cooking-with-mystery-meat
http://www.westonaprice.org/food-features/gourmet-organ-meat-recipes
http://www.marksdailyapple.com/organ-meats/#axzz1pLPPPD6e
http://kellythekitchenkop.com/2008/06/you-can-eat-beef-heart.html
http://www.livestrong.com/article/509912-how-to-cook-beef-organs/
http://ruhlman.com/2011/08/how-to-cook-beef-heart/
http://www.seriouseats.com/recipes/2010/03/the-nasty-bits-beef-heart-4-ways-stew-seared-or-grilled-burgers-french-fries.html
http://www.cdkitchen.com/recipes/ingredient/offal/
http://www.livestrong.com/article/471142-how-to-cook-heart-meat/
http://www.youtube.com/watch?v=cfxLptyBQkY
Speke hjerte ?
http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=27446
http://beagleforum.no/viewtopic.php?f=42&t=512
http://www.123hjemmeside.no/JaktlagetElgsporet/33673231
http://www.selskabelig.no/?p=3608
http://kaldroyking.blogspot.no/2011/10/rykt-og-speket-hjortehjerte.html
http://www.foodsubs.com/MeatvarHeart.html
http://www.scottsdalefitnessandhealth.com/superfoods.html
http://kellythekitchenkop.com/category/organ-meats
http://www.tendergrassfedmeat.com/2010/08/11/the-benefits-of-organ-meats/
http://www.truthaboutabs.com/weird-nutrient-dense-meat.html
http://www.eatmedaily.com/2009/05/offal-of-the-week-heart/
http://www.divinecaroline.com/22175/97086-offal-healthy-nutritional-value-variety
http://toomanyjarsinmykitchen.com/2012/02/27/all-about-offal-why-to-include-organ-meats-in-your-diet/
http://www.livestrong.com/article/336563-is-beef-heart-healthy/
http://www.livestrong.com/article/450079-organ-meats-that-are-rich-in-vitamins-minerals/
Næringsinnhold ?
Generell info ?
http://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=1053&context=hbspapers
Storfe ?
http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_beef_variety_meats_by_products_heart_raw.htm
http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0079
http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0077
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5245?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart
http://beeblefitness.com/diet/food/values/13321/beef-variety-meats-and-by-products-heart-raw
Lam ?
http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_lamb_variety_meats_by_products_heart_raw.htm
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/5243?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart
Høns ?
http://www.tititudorancea.com/z/nutrition_facts_chicken_heart_all_classes_raw.htm
http://www.foodcomp.dk/v7/fcdb_details.asp?FoodId=0078
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/794?fg=&man=&lfacet=&format=&count=&max=25&offset=&sort=&qlookup=heart
http://www.livestrong.com/article/54076-nutrition-information-chicken-hearts-gizzards/
And ? ?
Gås - ?
Oppskrifter - Tilberedning ?
http://www.motherearthnews.com/real-food/cooking-organ-meats-zmaz76mjztak.aspx
http://www.westonaprice.org/food-features/cooking-with-mystery-meat
http://www.westonaprice.org/food-features/gourmet-organ-meat-recipes
http://www.marksdailyapple.com/organ-meats/#axzz1pLPPPD6e
http://kellythekitchenkop.com/2008/06/you-can-eat-beef-heart.html
http://www.livestrong.com/article/509912-how-to-cook-beef-organs/
http://ruhlman.com/2011/08/how-to-cook-beef-heart/
http://www.seriouseats.com/recipes/2010/03/the-nasty-bits-beef-heart-4-ways-stew-seared-or-grilled-burgers-french-fries.html
http://www.cdkitchen.com/recipes/ingredient/offal/
http://www.livestrong.com/article/471142-how-to-cook-heart-meat/
http://www.youtube.com/watch?v=cfxLptyBQkY
Speke hjerte ?
http://www.kammeret.no/forum/viewtopic.php?f=5&t=27446
http://beagleforum.no/viewtopic.php?f=42&t=512
http://www.123hjemmeside.no/JaktlagetElgsporet/33673231
http://www.selskabelig.no/?p=3608
http://kaldroyking.blogspot.no/2011/10/rykt-og-speket-hjortehjerte.html
Hei.
Et generelt spørsmål: Arrangerer du kurs? er interessert i å lære melkesyregjæring, surdeigsbrød, bruk av upasteurisert melk (kefirkrn etc) og kraftkoking.
Et generelt spørsmål: Arrangerer du kurs? er interessert i å lære melkesyregjæring, surdeigsbrød, bruk av upasteurisert melk (kefirkrn etc) og kraftkoking.
Hei.
Takk for omtale - det setter vi pris på.
Vi har både tørka reinhjerte og røkt reinhjerte - i tillegg til mange andre produkter.
Vi sender gjerne varer i posten.
Ta gjerne kontakt på post@fjellvilt.no eller besøk vår facebookside www.facebook.com/fjellvilt, så ordner vi det du ønsker deg :-)
Takk for omtale - det setter vi pris på.
Vi har både tørka reinhjerte og røkt reinhjerte - i tillegg til mange andre produkter.
Vi sender gjerne varer i posten.
Ta gjerne kontakt på post@fjellvilt.no eller besøk vår facebookside www.facebook.com/fjellvilt, så ordner vi det du ønsker deg :-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar