Ser
sååå godt ut! Har sett at de selger torsketunger på coop fra Hervik
fisk. Sikkert mye dyrere enn det du har kjøpt, men nå fikk jeg veldig
lyst å smake:) Husker vi ofte hadde stekte torskekjaker når jeg var
liten, smaker digg.
Har
et skikkelig traumatisk forhold til torsketunger, noe som er veldig
synd siden jeg har tilgang på det til enhver tid. Det og fårikål har jeg
hatt marieritt om siden jeg ble tvunget til å spise det som barn. Men
har klart å begynne å like fårikål, torsketunger er neste skritt. Har et
par pakker i fryseren, så det er vel bare å kaste seg i det.
Men,
men...fårikål? Det er jo kjempegodt? Pussig! Jeg spiste fårikål for
bare minutter siden, og sitter her og ønsker jeg hadde to mager, slik at
jeg kunne ha spist mer.
Selv ble jeg tvunget til å spise lever
som barn, selv om jeg alltid kastet den opp fordi jeg ble kvalm av
smaken. I dag går det imidlertid helt greit, skjønt jeg skal ikke påstå
at lever er gourmetmat.
Har
aldri smakt torsketunger jeg. Selv om det var en av livrettene til
pappsn så syntes jeg rett og slett at det så grusomt kvalmt ut.
Men kanskje jeg skal gi det et nytt forsøk nå voksen alder!!
Aiaiai,
det er så godt! Hadde det faktisk til middag i går og det er noe av det
beste som finnes! Men ikke prøv å koke dem, det var fryktelig kvalmt! I
dag hadde vi rognkaker. Det er heller ikke å forakte:) skammelig at
torsk er så dyrt i butikk.
Vakre vesterålen, med Andøya som kronen på verket!
Kunne
også tenke meg oppskrift på middag med torskelever hvis noen har (men
det er sikkert lett å finne på nettet også). Og seikaker.
Og: Er
det noen som har peil på å koke tran her tro? Tenkte det kunne være en
fin måte for meg å kurere fiskeaversjon... Koke litt tran i ny og ne...
hehe :-) Men seriøst, det må jo være supert!
Vennlig hilsen Heidi
Fra jord til bord7. august 2012 kl. 22:55
Jeg
tror jeg har svart på et koke-transpm tidligere, eller i går, da jeg
fant en gammel melding i den godkjennings-boksen min. Jeg ville ikke
koke tranen da A og D-vitaminene blir forringet ved oppvarming- og som
også er hovedmålet med å ta tran. Mulig det vil være andre
helsegevinster i kokt tran... Det er i allefall pga leverens rå
kvaliteter at jeg velger fermentert fiskelever kombinert med smørolje
for optimalt opptak. Hvorfor ikke hive deg på melkesyregjæret tran? Da
er du hardcore ;-)
Anonym8. august 2012 kl. 09:57
Har
prøvd å finne tilbake til artikkelen om fermentert fiskeleverolje etter
du sa du hadde funnet alle innleggene som ventet på godkjenning. Men
foreløbig ikke funnet.
Klart jeg skal hive meg på Christers fiskeleverolje! Hardcore er eneste alternativ her i huset... hehe.... ;-)
Men
når du sier melkesyregjæret tran, mener du forresten noe annet enn den
fermenterte til Christer? Er det noe man kan lage selv?
Og når
det gjelder oppvarming av A- og D vitaminer og forringelse, da betyr vel
dette at torskelever til middag heller ikke er noen vits da eller?
Vennlig hilsen Heidi
Anonym8. august 2012 kl. 14:01
Fant den.
Har
også søkt litt på nettet for å finne ut om man kan fermentere
torskelever selv hjemme. Et medlem av WP Foundation fortalte at han/hun
hadde vært på et foredrag med produsenten av Green Pastures fermenterte
torskeleverolje, hvor han fortalte at man opprinnelig fermenterte
torskeleveren i saltvann i ca. et år. Samtlige som diskuterer dette(på
de sidene hvor jeg har lest)konkluderer imidlertid med at det ikke har
noen hensikt å gjøre dette hjemme da tilgangen til fersk torskelever av
god kvalitet ikke er å oppdrive annet enn i "northern part of Norway"
(altså: rett utenfor mitt eget stuevindu), og at også produsenten av
Green Pastures Fermented Cod Liver Oil får sin torskelever nettopp
herfra (i følge produsenten selv).
Vennlig hilsen Heidi
Fra jord til bord8. august 2012 kl. 14:43
Da
utfordrer jeg deg til å starte egen bedrift, søke innovasjon norge og
alt som kryper og går om midler, og starte din egen
fermenteringsgesjeft, så skal jeg løfte deg frem eller gå inn som
styremedlem og aksjeeier. Du har herved fått din første kunde om du
fikser dette!!!!
Anonym8. august 2012 kl. 17:00
Dette
var faktisk en tanke som umiddelbart slo meg da jeg leste den lille
teksten om tradisjonell fermentering av torskelever, og også da jeg
leste at Green Pasture kjøper sin torskelever herfra. Hvis de kan, så
kan vel jeg også!
Men, jeg skal starte opp en annen liten
bedrift - nettbutikk, hvor jeg skal selge kjemikaliefri og ren, naturlig
kosmetikk. Så foreløbig er det der jeg plasserer min energi. Jeg synes
imidlertid ideen om fermentert torskelever er god, og jeg vil ha det i
bakhodet. Kanskje en gang? Du får stikke innom neste gang du er i
Vesterålen på ferie, så kan vi starte sammen ;-))
Smakte
det for første gang for et par måneder side og synes det var temmelig
godt:-) Konsistensen var litt uvant ettersom det var litt seig men
morsom. Takk for påminnelsen! Må testes ut igjen med noe godt
tilbehør:-)
Uuuhhrgghh!!!
Jeg, med min fiskeaversjon, strekker meg laaaaangt bare med å åpne en
boks tunfisk til kattene.... Men, jeg har en fiskeelsker av en liten
sønn (3,5 år) og bor midt i Norges desidert beste fiskeområde for blant
annet torsk. Så dette MÅ jeg bare lage til min kjære lille.
Da
må du gå i terapi for å få bukt med den angsten, for du går seriøst
glipp av noe! Du det var via, via omveier, en storfisker på Myhre hvis
to tenåringssønner tjente lommepenger på å skjære tunger. Fryseren i
lokalet var full i tunger så du får sikkert kjøpt om du forhører deg
litt.
Anonym6. august 2012 kl. 23:15
Apropos katter og tunfisk -
http://www.cat-world.com.au/steatitis-yellow-fat-disease-in-cats
http://www.secondchancecats.org/steatites.php
Vil
du unngå at katten får betennelser i hele kroppen når du gir tunfisk er
det lurt å alltid inkludere minst 1 eggeplomme for vitamin E.
KattePirk
Anonym7. august 2012 kl. 01:20
Dette
med katter og kosthold interesserer meg. Pirke Petter hva anbefaler du
som et optimal kosthold for katter? Min katt får fisk ganske ofte,
innimellom gir jeg henne noe eggeplommer men hun får også en del for som
hun forøvrig er hverken særlig begeistret for eller som jeg tror er bra
eller optimalt for henne, skjønt det er regnet som en av de beste
typene. Har lest litt på denne siden
http://feline-nutrition.org/nutrition og ser det anbefales rått kjøtt,
helst av kylling eller annen fugl, organ-mat, eggeplommer, gjerne
tilskudd av vitamin E/B of fiskeolje osv. Er det feil å gi katten fisk
regelmessig og bør den være rå istedet for kokt? Skjønner at den skulle
hatt ordentli kjøtt også men det er dyrere og vanskeligere å få tak i,
spesiellt hvis hun skulle ha levd utelukkende på det. Fisk får jeg tak i
gratis.
Gry, hva gir du katten din? Regner med hun spiser et like bra kosthold som resten av familien;-)
-Guro
Fra jord til bord7. august 2012 kl. 10:03
Hehe,
katten spiser mye fiske,reke og kyllingrester fordi det er det vi
oftest spiser. I løpet av den siste uke spiste den ett par dager restene
fra en hjortestek, så rekerester, så rå torsketunger og nå har hun
spist rester av en kokt høne, mye fett, skinn osv. Den er så gammel nå
(16 år) at hun ikke jakter like ivrig som før, men det går nok med noen
småfugl i uka på sommeren og noen deilige juicy mus ut på høsten, som
hun desverre plager til døde. Jeg har reddet både mus, salamandere og
fulg når de kan reddes fordi de ennå ikke er skadet- klarer ikke se på
den torturen... Når vi er borte har hun tilgang på tørrfôr fra royal
canin.
Anonym7. august 2012 kl. 11:30
Så supert at dette temaet ble tatt opp, og takk for info PP om tunfisk til katter!
Jeg er også svært interessert i hva som ville være det optimale kosthold for katter.
Hva
med melkeprodukter til katter? Mine katter elsker fløte, rømme, yoghurt
etc., men det er uhyre sjelden de får det fordi jeg plukket opp en gang
for 20 år siden at dette ikke var bra for katter. Da jeg jobbet som
budeie hadde jeg med meg 3 katter opp på setra. Ingen av disse var vant
til å få melk. Oppdaget raskt at de ELSKET rå geitmelk! Men, da høsten
kom og vi stengte setra for vinteren, skulle jeg kjøpe geitmelk i
butikken "for å være snill". Da ville de ikke ha, de som hadde drukket
geitmelk med største entusiasme hele sommeren. Tror kattene bokstavelig
talt lukter all dritten som er tilsatt maten i butikken.... Er jo litt
rart også, at de aldri vil ha kjøpefiskekaker...
Men uansett -
jeg ser for meg at hjemmelaget kefir, rømme, yoghurt osv. ville være
glimrende for kattene i små mengder. Stemmer dette PP?
Vennlig hilsen Heidi
Anonym7. august 2012 kl. 12:54
Optimalt
kosthold for katter, som er rene kjøttetere med et kort og mer
syreholdig fordøyelsesystem enn altetere er alle former for animalsk
mat. Dette inkluderer eggeplommer (ikke hviten, som inneholder
antinæringsstoffer som blokkerer opptaket av næringsstoffene i plommen)
og upasteurisert melk og melkeprodukter. Katter tåler ikke, som
mennesker varmebehandlede melkeprodukter. Litt info -
http://en.wikipedia.org/wiki/Francis_M._Pottenger,_Jr.#Pottenger.27s_cats
http://ppnf.org/about-ppnf/about-drs-price-and-pottenger/dr-pottenger/7-about-pages/42-pottengers-research
Katter
kan ikke fordøye kokt eller stekt mat optimalt, og bør derfor få den
rå. Innmat er bedre enn muskelkjøtt pga næringstettheten, og spesielt
hjerte, som inneholder mye av aminosyren taurin, er veldig bra for
katter. Taurin er livsviktig for katter, som ikke kan danne aminosyren
selv. Bare en liten mangel på taurin gir ymse alvorlige helseproblemer i
katter som fører til bl.a blindhet eller hjerteskader. Litt info -
http://www.petwave.com/Cats/Basics/Nutrition/Taurine-Deficiency/Symptoms.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2658282
Ovenstående
info fokuserer kun på noen få av de mange problemer taurinmangel
fremmer i katter. Den beste artikkelen, Taurine - A Compilation av Ch.
M. Ruessheim er ikke lenger å finne på nettet, men kan fåes av meg via
mail. Gry har den også.
Taurin er tilsatt mye kommersielt for,
men syntetisk taurin har kun en brøkdel av det naturlige taurinets
helsevirkninger. Og mange faktorer i kommersielle forblandinger, som
tilsetningsstoffer (BHT, BHA, ethoxyquin <-- Monsantos), kornfiber og
antinæringsstoffer, soya, raps, planteoljer, etc binder eller på andre
måter gjør taurin utilgjengelig for katten.
Innmat er billigere
enn muskelkjøtt, og også mer næringsrikt. Lever er ofte en
tilvenningssak, akkurat som for mennesker, om katten ikke er vant med
det fra den var kattunge.
Bor man i nærheten av slakteri/slakter
får man ofte avskjær og såkalt "spon" der. Spon er det som faller på
gulvet når man sager kjøtt, og inneholder en samme næringen som kjøtt.
Spon er normalt gratis, eller koster f.eks mellom 14-30 kr pr kilo. Det
er imidlertid viktig at det er snakk om spon fra storfe eller sau/lam,
da svinespon inneholder så mye flerumettet fett at dette forårsaker
mangel på fettløselige antioksidanter som vitamin E, A og K i
kattekroppen, og dermed alvorlige betennelsestilstander. Inkludert den
ovenstående, steatitt.
Fisk er helt ok mat for katter, men bør
gis med innmaten slik at katten kan velge selv om den trenger
næringsstoffer som er konsentrert der.
P+P
Anonym7. august 2012 kl. 20:05
Så supert å lære om dette! Tusen takk!
Skjønner
at det er RÅTT kjøtt og rå innmat som gjelder, fra andre dyr enn gris
(Kjære vene, skal de virkelig ha dette rått!?). Den spona du snakka om,
den skal være rå også eller? Hva med bein i kjøttet/på kjøttet? Kan de
sette det i halsen slik at man bør renske kjøttet først?
Gjelder
det samme med fisk, at det skal være rått? Hva med eventuelle bein? Kan
man bare "slenge" en rå fisk til kattene + de ordner resten selv?
Når
det gjelder innmat fra dyr: Lammelever bør være greit, men hva med
eventuelle giftstoffer i lever fra okse? Bør man styre unna innmat fra
okse?
Hva med grønnsaker? Er det ok? Lillepus er litt hau på gulrotsuppa mi... ;-))
For ordens skyld kan jeg vel også nevne at kjøttkraft (hjemmekokt) også er supert for katter. Det stemmer, gjør det ikke?
Vennlig hilsen Heidi
Anonym7. august 2012 kl. 21:32
Har du noen gang sett et rovdyr koke eller steke byttet sitt?
I
følge det jeg har fått med meg av forskning på saken kan ikke katter
fordøye og utnytte varmebehandlet mat i særlig stor grad. Og taurin som
er så vikitg for katter denatureres av varme.
Spon er rå ja, og
bein må alltid være rå da kokt eller stekt bein lett splintrer og kan
gjøre skade i magesekken eller i tarmen. Man skal aldri gi kokte eller
stekte bein til dyr.
Rå fisk ja. Katter er rovdyr, ikke små barn,
så de fanger jo ofte selv byttedyr som de spiser rå. Så rå mat du selv
gir dem skal også gå ned på høykant forutsatt at katten liker matemnet.
Katter er som kjent sære i matveien, og må vennes til det meste fra de
er kattunger.
Det er ikke giftstoffer av betydning i dyrelevere.
Leveren avgifter giftstoffer og kjemikalier, men oppbevarer dem ikke.
Meg bekjent er det kun soyasubstanser som kan finnes i levere og annen
innmat godkjent for salg i butikker eller slakterier. Men soyasubstanser
oppveies mange ganger av det høye næringsinnholdet i innmat, og
dessuten er det soyamel i det meste av kommersielt for.
Kjøttkraft
er nok en god ting for katter, og jeg bruker å gi mine egne litt selv i
sammen med eggeplommer og tunfisk dann og vann. Jeg vet imidlertid ikke
hvor mye av næringsstoffene i kraft katter kan ta opp og utnytte, men
ser de liker smaken.
RåPirk
Anonym7. august 2012 kl. 21:42
Jeg
hadde en katt en gang som grillet en mus på bål ute i skogen. Forøvrig
kan mine katter ha en tendens til å oppføre seg som små barn innimellom.
Så jeg bare lurte...
Vennlig hilsen Heidi
Anonym8. august 2012 kl. 03:11
Høres
ut som om katten har det svært godt hos dere Gry, som jeg imidlertid
selvsagt hadde regnet med:-) Har selv lyst til slutte å gi katta mi
tørrfor, får rett og slett dårlig samvittighet, og hun har aldri vært
glad i det heller. Den dagen (og den første tiden) vi tok henne med oss
hjem fra dyrebeskyttelsen var hun svært sky og redd og smatt rett under
sofan vår, og der hun ble i timesvis. Jeg fikk tilslutt lokket henne
frem med en bit tørrfisk og dette har siden da vært hennes liv-rett:-)
Jeg
har hørt det samme som Petter never at bein i rå mat er mykere enn hvis
den er kokt eller stekt. Min katt foretrekker i mye større grad kokt
fisk enn rå, men det kan jo komme av at det var det vi vente henne til
med å spise først. Og ja- så sier jeg meg enig at katter er VELDIG
kresne i matveien:-D Får ikke min katt til å spise lever, hun nekter.
Har syntes at dettte var litt merkverdig, spesiellt når dette er noe til
og med jeg får det i meg nå. Må være mangel på viljstyrke:-) Men det
var interessant å lese at det kan være en tilvenningssak, så da er det
kanskje håp i fremtiden:-)
Jeg vil tro at mange katter (spesielt
dersom de utelukkende har levd på tørrfor i mange år) kanskje vil ha
problemer med å fordøye rå mat i begynnelsen og at en tilvenningen
derfor bør skje gradvis.
Det var gode tips dette med spon. Det
var jeg ikke klar over og jeg har fundert på hvordan jeg kunne gjøre det
hele billigest mulig.Blir jo en del utgifter hvis man skal kjøpe kjøtt
fra butikk til den vanlige prisen.
Godt å få konstatert dette med
melk. Har vært litt usikker da en ofte hører at de ikke skal ha det,
men tenkte at det kanskje mest sannsynelig gjaldt pasturerte
melke-produkter. Melke-kefir får jeg ikke i henne, virker som om det
blir for syrlig, men youghurt, melk og fløte elsker hun. Kraft får jeg
heller henne ikke til å drikke men jeg tror det kan skyldes at jeg har
eddik i.
For meg virker det om som om katter bare leker med
byttet sitt og skjelden spiser noe av det. Min katt har fanget både
småfugl og mus(tragisk, men hva kan man gjøre?!) og da setter hun seg
utenfor veranda døra og mjauer (med skrotten i munnen) og vil inn i stua
for å vise oss.Heldigvis er det lett å høre på den karakteristiske
mjauingen når vi kan forvente oss noe slik og vi åpner selvsagt aldri
opp døra. Men ja, både hele museskrotten og fugleskrotten blir liggende
igjen etter hun lekt fra seg, en sjelden gang er hode borte... Godt
gjort at du har klart å redde noen sjeler fra din katts gap Gry. Jeg
bruker å gå ut å skjekke med en gang men tror hun brekker nakken av dem
momentant. Huff, rart man kan bli så inmari glad i så makabre dyr:-)
-Guro
Anonym8. august 2012 kl. 13:59
Rå bein er ikke mykere, men hardere enn varmebehandlede, som imidlertid gjerne er sprøere og brekker lettere.
Skal
man venne en voksen katt til f.eks lever er det lurt å gi veldig små
mengder sammen med favorittmat som overdøver smaken. De fleste mine
liker f.eks tunfisk og eggeplommer, så jeg har brukt denne blandingen
med litt kraft eller rått hjerte ellerlever i biter og gradvis økt
lever/hjerteandelen til de var vant med smaken.
En katt som har
levd på tørrfor i mange år har skadet fordøyelsessystem og for høy ph,
slik at den må venes gradvis til rå måt. Skjønt om den jakter selv er
dette ikke nødvendig. Katter skal uansett ikke leve på bare tørrfor, og
dette regnes som dyremishandling i følge veterinærer. Katter på tørrfor
er ment å få kosten sin komplettert via kattemat på boks.
Kattens
lek med musa, etc er faktisk ikke lek, da det katten gjør når den slår
labbene inn i byttedyret, biter litt her og litt der, og sparker labbene
i byttedyret nok en gang er å myke (mørne) det opp og gjøre det klart
for konsum. Kommer katten imidlertid med bytte som legges foran dør, på
inngangstrapp eller veranda, og som den ikke spiser selv, så er det ment
som gave til deg, og en kjærlighetserklæring. Å avstå fra mat den kan
spise selv gjennom å gi denne til deg er kattens måte å fortelle deg at
den bryr seg om deg.
Katter kan virke makabre, men det er fordi
vi ikke forstår dyrets natur, men heller projiserer våre egne ideer over
på dens oppførsel og vesen. Kattens jakt er like mye en del av den
"agreement between the species" som også vi mennesker nyter godt av.
Skjønt når det er sagt så er jeg selv alltid rask til å sjekke byttedyr
om de lever enda, og for å spare dem for mer lidelse.
MakaberPetter
Anonym9. august 2012 kl. 01:35
Pokker,
skrev et langt innlegg og det ble slettet:-( Men takk for tips, skal
teste ut blandingen med fisk/eggeplommer/lever og kraft og se om det kan
være en måte for å få i henne mer lever og innmat på.
Kjærlighetserklæring
sier du?:-) Så søtt, skal se om jeg klarer å være litt mer entusiastisk
neste gang hun står uttafor verandadøra med noe i munnen:-) Det skjer
hver gang hun fanger noe, så da tar jeg det som et tegn på at hun må
være svært glad i meg eller en veldig gavemild katt:-) Stolt og fornøyd
er hun iallefall og purrer som en maskin.
-Guro
Anonym9. august 2012 kl. 01:47
Faktisk
veldig interessant det du skriver at det ikke direkte er for å leke men
for å få kjøttet mørt. Vår katt driver med mye luftsvev og akrobatikk
av musa, noe som jeg ikke forstod helt hvorfor hun gjorde men det kan jo
stemme, ser ut som hun liker flatbanket kjøtt..
Artikkelen
er både propaganda og basert på ekstrapolering. Alle som har mer enn en
katt kan fortelle deg at katter er svært forskjellige, og bare en
brøkdel av dem jakter. Slik at det bare blir tull å anta, ut fra
ekstrapolering, at det som gjelder noen katter i en undersøkelse,
gjelder alle katter i hele landet. Det er like dumt som når man ser at x
antall folk i Bergen har såkalt influensa, og så ekstrapolererer man
dette antallet til å gjelde det samme antallet på landsbasis. Slikt er
bare teori og manipulering med meningsløse tall.
Villkatter finnes ikke, kun hjemløse katter mennesker har sviktet på noe vis.
Når
det gjelder katten som såkalt drapsmaskin, så er det for det første
selvsagt at en del katter jakter, da dette er dyrets natur. Men, det
bildet av katten artikkelen prøver å gi er ikke riktig, og slike
artikler har en tendens til å dukke opp når myndigheter i ymse kommuner
har lyst til å avlive hjemløse katter i stor stil, og med folkets
godkjenning.
Norsk huskattforening har gjentatte ganger svart
med dokumenterte fakta på liknende artikler i norske aviser, og som kan
leses som motvekt mot artikkelens ensidige fremstilling. Nå var jeg og
kikket på foreningens sider og fant ikke artiklene jeg tenker på, men de
skal være der et sted. Jeg husker jeg leste deres svar på en tidligere
avisartikkel hvor man påsto at katter var skyld i at x antall fuglearter
var utryddet. Hvilket ikke var tilfellet når foreningen viste til
dokumenterte fakta som en motvekt mot artikkelens synsebaserte fakta.
Dessuten
nevner ikke avisartikkelen genmodifiserte matemner, sprøytegifter,
mobilmaster, m.m som også er dokumenterte årsaker til både fugledød i
stor stil som bier og andre nytteinsekter. Når man leser slike artikler,
spør hvem som tjener på informasjonen i dem. Jeg tenker på
avledning/maskirovka fra ekte årsaker, som når mat og kosthold
forårsaker ymse sykdommer, men hvor alt man ser og hører i media er
bakterie ditt og virus datt som årsak. Eller de nyoppdiktede årsakene
som f.eks såkalt mykoplasma. Og slik at mat og landbruksindustrien blir
beskyttet og aldri engang mistenkt i forbindelse med sykdom. Bare tenkt
på hvor ofte bakterier og virus, etc står som sykdomsårsaker i media,
eller blir brukt i skremsels og pandemipropaganda i forhold til nyheter
om at mat eller sprøytegifter eller GMO mat forårsaker sykdom eller har
tatt livet av mennesker. Når hørte du f.eks sist om noen som ble syke av
eller døde av bakterier. Sikkert dager eller uker. Og det samme når det
gjelder sprøytegifter, GMO eller kjemikalier i mat og drikke, eller
unaturlige matemner? Aldri, eller i alle tilfeller veldig sjelden.
Når
katten purrer gir den seg selv kjærlighet, og bruker ofte purring for å
trøste seg selv også når den er lei seg. Katten maler mao ikke bare når
den er glad. Og den bruker frekvensen i purring til å helbrede seg selv
fra skader. Litt info -
...
og hva i all verden serverer man sammen med dette? Er disse store
nok/mettende nok til å gå som middag? Kanskje med noen dampede
gulrøtter?
Og apropos fiskemiddag: Jeg har fanget opp at man bør
lage fiskekaker av fersk fisk, og ikke fisk som har vært frossen fordi
det da vil bli vanskeligere å få kakene til å binde seg.
Vanligvis serveres det med kokte poteter og evt smeltet smør, men jeg bare må spise det uten noe annet som forstyrrer det hele.
Ang
fiskekaker så kjenner jeg ikke til akkurat dette problemet annet enn at
det høres logisk ut. Jeg får fileter som er frosne, som jeg deretter
tar opp og lager farse av når de er iskalde. Har en oppskrift eller to
på bloggen her.
Heidi,
ang. fiskekaker, så går det å lage av frossen fisk så lenge du tar vare
på vannet som kommer ut av fisken når den tiner, og blander det inn i
farsen. Bindemiddelet er i det vannet har jeg lært. Har prøvd, og det
fungerte fint!
Å
så glad jeg blir når noen hjelper meg litt på vei i "fiskeverdenen"!
Tusen takk for svar på spørsmålene mine i denne artikkelen! Jeg droppet å
kjøpe fisk til fiskekaker nå i sommer, for fiskemottaket hadde bare
frossent den dagen jeg var innom. Nå skjønner jeg at det går helt fint!
:-))
Myhre blir litt for langt når man bor midt i fiskehavet. Er
sikker på det må være et sted nærmere hvor jeg kan få tak i tunger :-)
Får høre på mottaket, eller ringe en kompis som faktisk lever av å
fiske. Burde være muligheter!
Er det forresten noen her som er
gamle nok til å huske 1/2 7 på lørdagene? Alltid da nordnorske fjortiser
ble intervjuet om hva de gjorde på fritiden svarte de alle det
følgende: "Nææææææh.... Se på TV, spelle plate, skjære torsketunga". Jeg
skjønte aldri hvorfor alle nordnorske fjortiser tilbrakte fritiden sin
med å skjære torsketunger, og jeg skjønte heller aldri hva de SKULLE med
disse torsketungene....
Spurte
mamma om de hjemmelagede rognkakene. Det er umulig å få en oppskrift it
av henne, det går i enheter som "dæsj" og "klatt".. Men jeg klarte det
til slutt!
Men altså: man tar kokt rogn (kan visst bruke den på
boks også), fjerner hinner. Så tar man to egg og pisker dett sammen e.
Ha i ei ss hvetemel og ei ss potetmel. Og så en dæsj fløte, krydder og
en finhakket liten løk. Ca 400 g rogn.
Det
er kanskje dumt å legge ut disse spørsmålene/tankene her i og med det
er et eldre innlegg og dermed kanskje ikke så mange som ser det, men jeg
prøver...
(Forresten Gry: For å gjøre det lettere for leserne å
navigere på innlegg og kommentarer, så kan det være et tips å legge ut
en oversikt over "siste kommentarer" i feltet til høyre, f.eks rett over
din liste over etiketter. Et annet tips, for ytterligere å øke
bruker-/lesevennlighet kan være å la listen over bloggene du liker komme
nederst i det høyre feltet da jeg vil anta de fleste leserne dine først
og fremst er interessert i innleggene dine og kommentarene knyttet til
disse, og ikke hvilke blogger du selv følger).
I og med jeg selv
ikke spiser fisk (enda) er jeg hele tiden på leting etter ulike typer av
produkter jeg kan ta for å få i meg det jeg trenger av marine
næringsstoffer (som jeg intuitivt bare VET jeg har altfor lite av).
Jeg
går selvsagt for den fermenterte torskeleveroljen med smøreolje, men
begynte også å lese litt om krill. Blir imidlertid svært skeptisk når
jeg ser merkenavn som "Aker" osv., og i tillegg leser i listen over
ingrendienser i disse produktene (som selvsagt er basert på/laget av
"100% naturlig og arktisk krillolje") og ser at man putter blant annet
vaniljearoma og sorbitol i produktet. Hvorfor det, tenker jeg da?
Etter ytterligere leting etter informasjon på nettet finner jeg denne artikkelen:
På
bakgrunn av denne artikkelen mener jeg det må stilles spørsmålstegn ved
massivt fiske av krill. Til tross for at artikkelforfatteren promoterer
green-lipped mussel oil (=blåskjellolje?), opplever jeg han som en både
troverdig og seriøs kilde. Og dermed begynner jeg å spørre meg selv om
blåskjellolje kanskje er tingen for meg?
Jeg spør meg også om
noen vet om det går an å lage sin egen krillolje? Hvis min kompis
Fiskeren fisker krill, går det da an å koke krillolje til eget bruk på
samme måte som Finnmarksmammaen fortalte hun pleide å koke tran?
Hva med denne blåskjelloljen? Er den virkelig så bra som artikkelforfatteren skal ha det til?
Forøvrig
ser jeg at jeg skulle hatt en masse startkapital og rikelig med
kunnskap om disse tingene (og i tillegg masser av tid og en sønn som
sover godt om nettene) - for da ville muligheten for produksjon av
bærekraftige og helsebringene produkter vært stor (og skapt mange nye
arbeidsplasser).
MEG!????? Drive med fisk og skalldyr på heltid!????? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.... ville min mor ha sagt.
Uansett: Er det noen (PP?) som vet noe om disse tingene?
Gry:
Fiskekakene jeg lagde etter din oppskrift ble kjempegode! Venter 5 kilo
fisk levert på døra av Fiskeren denne uka, og skal lage en gedigen
porsjon til fryseren. Han anbefalte meg forresten å spe med fiskekraft i
steden for vann, og skulle ta vare på både bein, skinn og hode til meg
for kraftkoking.
Hei du :)
Det
høres ut som om du går lange omveier for å spise fisk, hvorfor vil du
heller ha blåskjellolje og krill enn feit god fisk, der du får i deg A
og D, vitaminer, samt det fettet de promoterer som så rasende sunt i
disse produktene. Jeg tenker at om du spiser fisk, fiskesuppe/kraft,
feit fisk og fersk melk som er syrnet så får du i deg alle disse
vitaminene og mineralene som du leter etter i disse sære produktene. Jeg
mener, du bor jo midt i matfatet, kan du ikke bare gi deg hen til det
nå og spise, drikke og bade i alle de næringsbombene du omgis av og ikke
bruke penger og energi på omveier? Om du kan sette han pjokken din ved
din side om natten, så anbefaler jeg deg å bruke nattetimene til å søke
innovasjon norge og alle andre du kan søke stipend og midler fra, som
kvinne i utkanten osv...., starte fermentert fiskelever-bedrift. Jeg er
har sagt det før: JEG ER MED!!! Jeg kjenner meg godt igjen i deg, slik
har jeg det med gelatin, f.eks. Før skydde jeg det som pesten og leste
med argusblikk på alt for å unngå "forferdelset", nå derimot dyttes den
inn i kroppen ved samtlige måltid for dag, og lures inn i det meste det
kan lures inn i ;-) Takk for tips om bindemiddel i form av kraft-
genialt, skjønner ikke hvorfor jeg som er så genial ikke har tenkt på
det før :-S
Fra jord til bord24. august 2012 kl. 10:43
Og du? Takk for tips om bloggforbedring! Skal få fiksa det umiddelbart, må bare få tak i mine gode hjelpere.
Ja,
jeg vet Gry. Jeg går virkelig lange omveier... Tenker at det er så mye
lettere å bare bælme i seg noe illeluktende og illesmakende olje, svelge
ned med vann eller noe og så være ferdig med det. Kanskje jeg skal
prøve et lite lass med urter i neste fiskekakeporsjon. Det er faktisk
sånn at jeg brekker meg ved tanken... Men jeg smakte på en bit da jeg
lagde fiskekaker sist (etter stort press fra min mann), og jeg må
innrømme at dersom jeg hadde vært blind og ikke visst hva jeg fikk
servert - da hadde jeg spist det. Kjente ikke fiskesmak. Så, det sitter
kun i hodet.
Hva er forresten feit fisk? Jeg vet vilaks er feit, men hvilke andre?
Jeg
har tenkt mye på fermentert fiskeleveroljeproduksjon i det siste, og
også produksjon av smak- og luktfritt fiskegelatinpulver. Det er jo
faktisk ganske skamfullt at både lever og bein/skinn/hode kastes på
havet. Det nytter forresten ikke med lillepjokk ved siden av når jeg
skal gjøre noe vettugt, da han har en helt spesiell trang til å kjøre
bilene sine oppå det jeg driver med. Og, nettene brukes allerede til å
lese om mat, kosthold og ernæring. Jeg vil starte min planlagte
nettbutikk først, og heller ha de andre ideene med meg i bakhodet. Biten
med å søke midler osv. er grei, og jeg tror også det ville være store
muligheter å få positiv respons. Jeg aner imidlertid ikke hvordan jeg
skal gå frem i forhold til produksjon, produksjonslokaler,
kvalitetssikring osv. Jeg vil også være litt forsiktig med å gape over
for mye på en gang, og synes det er greit å få litt mer erfaring med
disse tingene selv først. Men at det er en knakende god ide, dét er det!
Ja,
du er genial. Og du har gitt dine lesere masse geniale tips. Og av og
til får du noen geniale tips fra leserne dine. Sånn det skal funke, veit
du! ;)
Selv ble jeg tvunget til å spise lever som barn, selv om jeg alltid kastet den opp fordi jeg ble kvalm av smaken. I dag går det imidlertid helt greit, skjønt jeg skal ikke påstå at lever er gourmetmat.
FårikålPetter
Men kanskje jeg skal gi det et nytt forsøk nå voksen alder!!
Vakre vesterålen, med Andøya som kronen på verket!
Kunne også tenke meg oppskrift på middag med torskelever hvis noen har (men det er sikkert lett å finne på nettet også). Og seikaker.
Og: Er det noen som har peil på å koke tran her tro? Tenkte det kunne være en fin måte for meg å kurere fiskeaversjon... Koke litt tran i ny og ne... hehe :-) Men seriøst, det må jo være supert!
Vennlig hilsen Heidi
Klart jeg skal hive meg på Christers fiskeleverolje! Hardcore er eneste alternativ her i huset... hehe.... ;-)
Men når du sier melkesyregjæret tran, mener du forresten noe annet enn den fermenterte til Christer? Er det noe man kan lage selv?
Og når det gjelder oppvarming av A- og D vitaminer og forringelse, da betyr vel dette at torskelever til middag heller ikke er noen vits da eller?
Vennlig hilsen Heidi
Har også søkt litt på nettet for å finne ut om man kan fermentere torskelever selv hjemme. Et medlem av WP Foundation fortalte at han/hun hadde vært på et foredrag med produsenten av Green Pastures fermenterte torskeleverolje, hvor han fortalte at man opprinnelig fermenterte torskeleveren i saltvann i ca. et år. Samtlige som diskuterer dette(på de sidene hvor jeg har lest)konkluderer imidlertid med at det ikke har noen hensikt å gjøre dette hjemme da tilgangen til fersk torskelever av god kvalitet ikke er å oppdrive annet enn i "northern part of Norway" (altså: rett utenfor mitt eget stuevindu), og at også produsenten av Green Pastures Fermented Cod Liver Oil får sin torskelever nettopp herfra (i følge produsenten selv).
Vennlig hilsen Heidi
Men, jeg skal starte opp en annen liten bedrift - nettbutikk, hvor jeg skal selge kjemikaliefri og ren, naturlig kosmetikk. Så foreløbig er det der jeg plasserer min energi. Jeg synes imidlertid ideen om fermentert torskelever er god, og jeg vil ha det i bakhodet. Kanskje en gang? Du får stikke innom neste gang du er i Vesterålen på ferie, så kan vi starte sammen ;-))
Vennlig hilsen Heidi
-Guro
Hvor i Vesterålen kjøpte du Gry?
Vennlig hilsen Heidi
http://www.cat-world.com.au/steatitis-yellow-fat-disease-in-cats
http://www.secondchancecats.org/steatites.php
Vil du unngå at katten får betennelser i hele kroppen når du gir tunfisk er det lurt å alltid inkludere minst 1 eggeplomme for vitamin E.
KattePirk
Gry, hva gir du katten din? Regner med hun spiser et like bra kosthold som resten av familien;-)
-Guro
Jeg er også svært interessert i hva som ville være det optimale kosthold for katter.
Hva med melkeprodukter til katter? Mine katter elsker fløte, rømme, yoghurt etc., men det er uhyre sjelden de får det fordi jeg plukket opp en gang for 20 år siden at dette ikke var bra for katter. Da jeg jobbet som budeie hadde jeg med meg 3 katter opp på setra. Ingen av disse var vant til å få melk. Oppdaget raskt at de ELSKET rå geitmelk! Men, da høsten kom og vi stengte setra for vinteren, skulle jeg kjøpe geitmelk i butikken "for å være snill". Da ville de ikke ha, de som hadde drukket geitmelk med største entusiasme hele sommeren. Tror kattene bokstavelig talt lukter all dritten som er tilsatt maten i butikken.... Er jo litt rart også, at de aldri vil ha kjøpefiskekaker...
Men uansett - jeg ser for meg at hjemmelaget kefir, rømme, yoghurt osv. ville være glimrende for kattene i små mengder. Stemmer dette PP?
Vennlig hilsen Heidi
http://en.wikipedia.org/wiki/Francis_M._Pottenger,_Jr.#Pottenger.27s_cats
http://ppnf.org/about-ppnf/about-drs-price-and-pottenger/dr-pottenger/7-about-pages/42-pottengers-research
Katter kan ikke fordøye kokt eller stekt mat optimalt, og bør derfor få den rå. Innmat er bedre enn muskelkjøtt pga næringstettheten, og spesielt hjerte, som inneholder mye av aminosyren taurin, er veldig bra for katter. Taurin er livsviktig for katter, som ikke kan danne aminosyren selv. Bare en liten mangel på taurin gir ymse alvorlige helseproblemer i katter som fører til bl.a blindhet eller hjerteskader. Litt info -
http://www.petwave.com/Cats/Basics/Nutrition/Taurine-Deficiency/Symptoms.aspx
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2658282
Ovenstående info fokuserer kun på noen få av de mange problemer taurinmangel fremmer i katter. Den beste artikkelen, Taurine - A Compilation av Ch. M. Ruessheim er ikke lenger å finne på nettet, men kan fåes av meg via mail. Gry har den også.
Taurin er tilsatt mye kommersielt for, men syntetisk taurin har kun en brøkdel av det naturlige taurinets helsevirkninger. Og mange faktorer i kommersielle forblandinger, som tilsetningsstoffer (BHT, BHA, ethoxyquin <-- Monsantos), kornfiber og antinæringsstoffer, soya, raps, planteoljer, etc binder eller på andre måter gjør taurin utilgjengelig for katten.
Innmat er billigere enn muskelkjøtt, og også mer næringsrikt. Lever er ofte en tilvenningssak, akkurat som for mennesker, om katten ikke er vant med det fra den var kattunge.
Bor man i nærheten av slakteri/slakter får man ofte avskjær og såkalt "spon" der. Spon er det som faller på gulvet når man sager kjøtt, og inneholder en samme næringen som kjøtt. Spon er normalt gratis, eller koster f.eks mellom 14-30 kr pr kilo. Det er imidlertid viktig at det er snakk om spon fra storfe eller sau/lam, da svinespon inneholder så mye flerumettet fett at dette forårsaker mangel på fettløselige antioksidanter som vitamin E, A og K i kattekroppen, og dermed alvorlige betennelsestilstander. Inkludert den ovenstående, steatitt.
Fisk er helt ok mat for katter, men bør gis med innmaten slik at katten kan velge selv om den trenger næringsstoffer som er konsentrert der.
P+P
Skjønner at det er RÅTT kjøtt og rå innmat som gjelder, fra andre dyr enn gris (Kjære vene, skal de virkelig ha dette rått!?). Den spona du snakka om, den skal være rå også eller? Hva med bein i kjøttet/på kjøttet? Kan de sette det i halsen slik at man bør renske kjøttet først?
Gjelder det samme med fisk, at det skal være rått? Hva med eventuelle bein? Kan man bare "slenge" en rå fisk til kattene + de ordner resten selv?
Når det gjelder innmat fra dyr: Lammelever bør være greit, men hva med eventuelle giftstoffer i lever fra okse? Bør man styre unna innmat fra okse?
Hva med grønnsaker? Er det ok? Lillepus er litt hau på gulrotsuppa mi... ;-))
For ordens skyld kan jeg vel også nevne at kjøttkraft (hjemmekokt) også er supert for katter. Det stemmer, gjør det ikke?
Vennlig hilsen Heidi
I følge det jeg har fått med meg av forskning på saken kan ikke katter fordøye og utnytte varmebehandlet mat i særlig stor grad. Og taurin som er så vikitg for katter denatureres av varme.
Spon er rå ja, og bein må alltid være rå da kokt eller stekt bein lett splintrer og kan gjøre skade i magesekken eller i tarmen. Man skal aldri gi kokte eller stekte bein til dyr.
Rå fisk ja. Katter er rovdyr, ikke små barn, så de fanger jo ofte selv byttedyr som de spiser rå. Så rå mat du selv gir dem skal også gå ned på høykant forutsatt at katten liker matemnet. Katter er som kjent sære i matveien, og må vennes til det meste fra de er kattunger.
Det er ikke giftstoffer av betydning i dyrelevere. Leveren avgifter giftstoffer og kjemikalier, men oppbevarer dem ikke. Meg bekjent er det kun soyasubstanser som kan finnes i levere og annen innmat godkjent for salg i butikker eller slakterier. Men soyasubstanser oppveies mange ganger av det høye næringsinnholdet i innmat, og dessuten er det soyamel i det meste av kommersielt for.
Kjøttkraft er nok en god ting for katter, og jeg bruker å gi mine egne litt selv i sammen med eggeplommer og tunfisk dann og vann. Jeg vet imidlertid ikke hvor mye av næringsstoffene i kraft katter kan ta opp og utnytte, men ser de liker smaken.
RåPirk
Vennlig hilsen Heidi
Jeg har hørt det samme som Petter never at bein i rå mat er mykere enn hvis den er kokt eller stekt. Min katt foretrekker i mye større grad kokt fisk enn rå, men det kan jo komme av at det var det vi vente henne til med å spise først. Og ja- så sier jeg meg enig at katter er VELDIG kresne i matveien:-D Får ikke min katt til å spise lever, hun nekter. Har syntes at dettte var litt merkverdig, spesiellt når dette er noe til og med jeg får det i meg nå. Må være mangel på viljstyrke:-) Men det var interessant å lese at det kan være en tilvenningssak, så da er det kanskje håp i fremtiden:-)
Jeg vil tro at mange katter (spesielt dersom de utelukkende har levd på tørrfor i mange år) kanskje vil ha problemer med å fordøye rå mat i begynnelsen og at en tilvenningen derfor bør skje gradvis.
Det var gode tips dette med spon. Det var jeg ikke klar over og jeg har fundert på hvordan jeg kunne gjøre det hele billigest mulig.Blir jo en del utgifter hvis man skal kjøpe kjøtt fra butikk til den vanlige prisen.
Godt å få konstatert dette med melk. Har vært litt usikker da en ofte hører at de ikke skal ha det, men tenkte at det kanskje mest sannsynelig gjaldt pasturerte melke-produkter. Melke-kefir får jeg ikke i henne, virker som om det blir for syrlig, men youghurt, melk og fløte elsker hun. Kraft får jeg heller henne ikke til å drikke men jeg tror det kan skyldes at jeg har eddik i.
For meg virker det om som om katter bare leker med byttet sitt og skjelden spiser noe av det. Min katt har fanget både småfugl og mus(tragisk, men hva kan man gjøre?!) og da setter hun seg utenfor veranda døra og mjauer (med skrotten i munnen) og vil inn i stua for å vise oss.Heldigvis er det lett å høre på den karakteristiske mjauingen når vi kan forvente oss noe slik og vi åpner selvsagt aldri opp døra. Men ja, både hele museskrotten og fugleskrotten blir liggende igjen etter hun lekt fra seg, en sjelden gang er hode borte... Godt gjort at du har klart å redde noen sjeler fra din katts gap Gry. Jeg bruker å gå ut å skjekke med en gang men tror hun brekker nakken av dem momentant. Huff, rart man kan bli så inmari glad i så makabre dyr:-)
-Guro
Skal man venne en voksen katt til f.eks lever er det lurt å gi veldig små mengder sammen med favorittmat som overdøver smaken. De fleste mine liker f.eks tunfisk og eggeplommer, så jeg har brukt denne blandingen med litt kraft eller rått hjerte ellerlever i biter og gradvis økt lever/hjerteandelen til de var vant med smaken.
En katt som har levd på tørrfor i mange år har skadet fordøyelsessystem og for høy ph, slik at den må venes gradvis til rå måt. Skjønt om den jakter selv er dette ikke nødvendig. Katter skal uansett ikke leve på bare tørrfor, og dette regnes som dyremishandling i følge veterinærer. Katter på tørrfor er ment å få kosten sin komplettert via kattemat på boks.
Kattens lek med musa, etc er faktisk ikke lek, da det katten gjør når den slår labbene inn i byttedyret, biter litt her og litt der, og sparker labbene i byttedyret nok en gang er å myke (mørne) det opp og gjøre det klart for konsum. Kommer katten imidlertid med bytte som legges foran dør, på inngangstrapp eller veranda, og som den ikke spiser selv, så er det ment som gave til deg, og en kjærlighetserklæring. Å avstå fra mat den kan spise selv gjennom å gi denne til deg er kattens måte å fortelle deg at den bryr seg om deg.
Katter kan virke makabre, men det er fordi vi ikke forstår dyrets natur, men heller projiserer våre egne ideer over på dens oppførsel og vesen. Kattens jakt er like mye en del av den "agreement between the species" som også vi mennesker nyter godt av. Skjønt når det er sagt så er jeg selv alltid rask til å sjekke byttedyr om de lever enda, og for å spare dem for mer lidelse.
MakaberPetter
Kjærlighetserklæring sier du?:-) Så søtt, skal se om jeg klarer å være litt mer entusiastisk neste gang hun står uttafor verandadøra med noe i munnen:-) Det skjer hver gang hun fanger noe, så da tar jeg det som et tegn på at hun må være svært glad i meg eller en veldig gavemild katt:-) Stolt og fornøyd er hun iallefall og purrer som en maskin.
-Guro
-Guro
-Guro
Villkatter finnes ikke, kun hjemløse katter mennesker har sviktet på noe vis.
Når det gjelder katten som såkalt drapsmaskin, så er det for det første selvsagt at en del katter jakter, da dette er dyrets natur. Men, det bildet av katten artikkelen prøver å gi er ikke riktig, og slike artikler har en tendens til å dukke opp når myndigheter i ymse kommuner har lyst til å avlive hjemløse katter i stor stil, og med folkets godkjenning.
Norsk huskattforening har gjentatte ganger svart med dokumenterte fakta på liknende artikler i norske aviser, og som kan leses som motvekt mot artikkelens ensidige fremstilling. Nå var jeg og kikket på foreningens sider og fant ikke artiklene jeg tenker på, men de skal være der et sted. Jeg husker jeg leste deres svar på en tidligere avisartikkel hvor man påsto at katter var skyld i at x antall fuglearter var utryddet. Hvilket ikke var tilfellet når foreningen viste til dokumenterte fakta som en motvekt mot artikkelens synsebaserte fakta.
Dessuten nevner ikke avisartikkelen genmodifiserte matemner, sprøytegifter, mobilmaster, m.m som også er dokumenterte årsaker til både fugledød i stor stil som bier og andre nytteinsekter. Når man leser slike artikler, spør hvem som tjener på informasjonen i dem. Jeg tenker på avledning/maskirovka fra ekte årsaker, som når mat og kosthold forårsaker ymse sykdommer, men hvor alt man ser og hører i media er bakterie ditt og virus datt som årsak. Eller de nyoppdiktede årsakene som f.eks såkalt mykoplasma. Og slik at mat og landbruksindustrien blir beskyttet og aldri engang mistenkt i forbindelse med sykdom. Bare tenkt på hvor ofte bakterier og virus, etc står som sykdomsårsaker i media, eller blir brukt i skremsels og pandemipropaganda i forhold til nyheter om at mat eller sprøytegifter eller GMO mat forårsaker sykdom eller har tatt livet av mennesker. Når hørte du f.eks sist om noen som ble syke av eller døde av bakterier. Sikkert dager eller uker. Og det samme når det gjelder sprøytegifter, GMO eller kjemikalier i mat og drikke, eller unaturlige matemner? Aldri, eller i alle tilfeller veldig sjelden.
Når katten purrer gir den seg selv kjærlighet, og bruker ofte purring for å trøste seg selv også når den er lei seg. Katten maler mao ikke bare når den er glad. Og den bruker frekvensen i purring til å helbrede seg selv fra skader. Litt info -
http://www.leaflady.org/purr.htm
http://www.luisprada.com/Protected/the_cats_purr_for_healing.htm
http://www.animalvoice.com/catpurrP.htm
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=why-do-cats-purr
PurrePetter
SmertePetter
Og apropos fiskemiddag: Jeg har fanget opp at man bør lage fiskekaker av fersk fisk, og ikke fisk som har vært frossen fordi det da vil bli vanskeligere å få kakene til å binde seg.
Hva er din erfaring her Gry?
Vennlig hilsen Heidi
Ang fiskekaker så kjenner jeg ikke til akkurat dette problemet annet enn at det høres logisk ut. Jeg får fileter som er frosne, som jeg deretter tar opp og lager farse av når de er iskalde. Har en oppskrift eller to på bloggen her.
Myhre blir litt for langt når man bor midt i fiskehavet. Er sikker på det må være et sted nærmere hvor jeg kan få tak i tunger :-) Får høre på mottaket, eller ringe en kompis som faktisk lever av å fiske. Burde være muligheter!
Er det forresten noen her som er gamle nok til å huske 1/2 7 på lørdagene? Alltid da nordnorske fjortiser ble intervjuet om hva de gjorde på fritiden svarte de alle det følgende: "Nææææææh.... Se på TV, spelle plate, skjære torsketunga". Jeg skjønte aldri hvorfor alle nordnorske fjortiser tilbrakte fritiden sin med å skjære torsketunger, og jeg skjønte heller aldri hva de SKULLE med disse torsketungene....
Men NÅ skjønner jeg det! :-)
Vennlig hilsen Heidi
Men altså: man tar kokt rogn (kan visst bruke den på boks også), fjerner hinner. Så tar man to egg og pisker dett sammen e. Ha i ei ss hvetemel og ei ss potetmel. Og så en dæsj fløte, krydder og en finhakket liten løk. Ca 400 g rogn.
(Forresten Gry: For å gjøre det lettere for leserne å navigere på innlegg og kommentarer, så kan det være et tips å legge ut en oversikt over "siste kommentarer" i feltet til høyre, f.eks rett over din liste over etiketter. Et annet tips, for ytterligere å øke bruker-/lesevennlighet kan være å la listen over bloggene du liker komme nederst i det høyre feltet da jeg vil anta de fleste leserne dine først og fremst er interessert i innleggene dine og kommentarene knyttet til disse, og ikke hvilke blogger du selv følger).
I og med jeg selv ikke spiser fisk (enda) er jeg hele tiden på leting etter ulike typer av produkter jeg kan ta for å få i meg det jeg trenger av marine næringsstoffer (som jeg intuitivt bare VET jeg har altfor lite av).
Jeg går selvsagt for den fermenterte torskeleveroljen med smøreolje, men begynte også å lese litt om krill. Blir imidlertid svært skeptisk når jeg ser merkenavn som "Aker" osv., og i tillegg leser i listen over ingrendienser i disse produktene (som selvsagt er basert på/laget av "100% naturlig og arktisk krillolje") og ser at man putter blant annet vaniljearoma og sorbitol i produktet. Hvorfor det, tenker jeg da?
Etter ytterligere leting etter informasjon på nettet finner jeg denne artikkelen:
http://www.naturalnews.com/025748_krill_oil_harvesting.html
På bakgrunn av denne artikkelen mener jeg det må stilles spørsmålstegn ved massivt fiske av krill. Til tross for at artikkelforfatteren promoterer green-lipped mussel oil (=blåskjellolje?), opplever jeg han som en både troverdig og seriøs kilde. Og dermed begynner jeg å spørre meg selv om blåskjellolje kanskje er tingen for meg?
Jeg spør meg også om noen vet om det går an å lage sin egen krillolje? Hvis min kompis Fiskeren fisker krill, går det da an å koke krillolje til eget bruk på samme måte som Finnmarksmammaen fortalte hun pleide å koke tran?
Hva med denne blåskjelloljen? Er den virkelig så bra som artikkelforfatteren skal ha det til?
Forøvrig ser jeg at jeg skulle hatt en masse startkapital og rikelig med kunnskap om disse tingene (og i tillegg masser av tid og en sønn som sover godt om nettene) - for da ville muligheten for produksjon av bærekraftige og helsebringene produkter vært stor (og skapt mange nye arbeidsplasser).
MEG!????? Drive med fisk og skalldyr på heltid!????? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.... ville min mor ha sagt.
Uansett: Er det noen (PP?) som vet noe om disse tingene?
Gry: Fiskekakene jeg lagde etter din oppskrift ble kjempegode! Venter 5 kilo fisk levert på døra av Fiskeren denne uka, og skal lage en gedigen porsjon til fryseren. Han anbefalte meg forresten å spe med fiskekraft i steden for vann, og skulle ta vare på både bein, skinn og hode til meg for kraftkoking.
Vennlig hilsen Heidi
Det høres ut som om du går lange omveier for å spise fisk, hvorfor vil du heller ha blåskjellolje og krill enn feit god fisk, der du får i deg A og D, vitaminer, samt det fettet de promoterer som så rasende sunt i disse produktene. Jeg tenker at om du spiser fisk, fiskesuppe/kraft, feit fisk og fersk melk som er syrnet så får du i deg alle disse vitaminene og mineralene som du leter etter i disse sære produktene. Jeg mener, du bor jo midt i matfatet, kan du ikke bare gi deg hen til det nå og spise, drikke og bade i alle de næringsbombene du omgis av og ikke bruke penger og energi på omveier? Om du kan sette han pjokken din ved din side om natten, så anbefaler jeg deg å bruke nattetimene til å søke innovasjon norge og alle andre du kan søke stipend og midler fra, som kvinne i utkanten osv...., starte fermentert fiskelever-bedrift. Jeg er har sagt det før: JEG ER MED!!! Jeg kjenner meg godt igjen i deg, slik har jeg det med gelatin, f.eks. Før skydde jeg det som pesten og leste med argusblikk på alt for å unngå "forferdelset", nå derimot dyttes den inn i kroppen ved samtlige måltid for dag, og lures inn i det meste det kan lures inn i ;-) Takk for tips om bindemiddel i form av kraft- genialt, skjønner ikke hvorfor jeg som er så genial ikke har tenkt på det før :-S
Hva er forresten feit fisk? Jeg vet vilaks er feit, men hvilke andre?
Jeg har tenkt mye på fermentert fiskeleveroljeproduksjon i det siste, og også produksjon av smak- og luktfritt fiskegelatinpulver. Det er jo faktisk ganske skamfullt at både lever og bein/skinn/hode kastes på havet. Det nytter forresten ikke med lillepjokk ved siden av når jeg skal gjøre noe vettugt, da han har en helt spesiell trang til å kjøre bilene sine oppå det jeg driver med. Og, nettene brukes allerede til å lese om mat, kosthold og ernæring. Jeg vil starte min planlagte nettbutikk først, og heller ha de andre ideene med meg i bakhodet. Biten med å søke midler osv. er grei, og jeg tror også det ville være store muligheter å få positiv respons. Jeg aner imidlertid ikke hvordan jeg skal gå frem i forhold til produksjon, produksjonslokaler, kvalitetssikring osv. Jeg vil også være litt forsiktig med å gape over for mye på en gang, og synes det er greit å få litt mer erfaring med disse tingene selv først. Men at det er en knakende god ide, dét er det!
Ja, du er genial. Og du har gitt dine lesere masse geniale tips. Og av og til får du noen geniale tips fra leserne dine. Sånn det skal funke, veit du! ;)