onsdag 22. august 2012

Fra jord til bord 22. aug 2012 - 24. aug 2012

  1. Anne13. august 2012 kl. 12:12
    Dette så godt ut! Her bruker vi økologisk peanøttsmør med kun peanøtter og salt, men er vel lurere å lage det selv for å få eliminert antinæringsstoffene i nøttene. Synes det tar lang tid å tørke nøttene. Har nettopp prøvd meg på å tørke mandler. De måtte stå i to døgn på 50 grader, og var fortsatt ikke helt knusk tørre. Men mulig jeg hadde bløtlagt dem for lenge.
    Svar




    1. Fra jord til bord13. august 2012 kl. 12:47
      Ja, mandler tar lengst tid av alle så jeg tror ikke det handler om at du har bløtlagt dem for lenge, så der bruker jeg ta meg en raptus og lage opp mengder når jeg først styrer med dem, så jeg slipper å tenke på det på en stund. Peanøtter tar mye kortere tid, da de er mindre og delt i to.
  2. Anonym13. august 2012 kl. 12:13
    oj, endelig! takk;)vi bruker myyyye økologisk peanøttsmør, men i det siste så har mangelen på bløtlegging plaget meg. dette skal lages!

    jeg trenger noen råd til surdeig, håper du kan hjelpe...

    fikk til en superfin og boblende starter med sammalt spelt fra kvelde mølle. deigen hevet over alle boller og stod totalt cirka 12 timer. men brødene smakte ufyselig. de var rett og slett uspiselig så sure var de. hva kan ha gått galt?

    lene
    Svar




    1. Fra jord til bord13. august 2012 kl. 12:49
      Det er hundedagene om dagen, all fermentering er litt lunefull i disse tider synes jeg og går ofte raskere enn ellers. Prøv kortere tid. La dem syrne første runde i 7 timer og i formene maks ett par timer før steking. Det bør hjelpe. 2 ss starter er også nok til 3 brød, så mengde starter i deien har også mye å si for hvor sure de blir. Men når det er sagt: surdegisbrød smaker og skal smake surt.


    2. Anonym13. august 2012 kl. 12:57
      takk for tips! det var igrunnen det jeg erfarte med starteren og. hadde tre mislykkede forsøk, før jeg kuttet ned på tiden mellom matingene og da funket det. da bretter jeg opp armene og prøver igjen;)
  3. AnneB13. august 2012 kl. 14:33
    Nam:).
    Svar
  4. Trine13. august 2012 kl. 18:25
    Det så godt ut!! Jeg er litt ny i "gamet", så her kommer et dumt spørsmål:-)) Lurer på hvor du får myse fra (eller får man kjøpt det ferdig?)
    Svar




    1. Fra jord til bord13. august 2012 kl. 22:30
      Jeg lurer på om du ikke kan bruke myse fra butikkyoghurt eller kefir ved å skille/sile gjennom et klede, kaffefilter e.l. men jeg er ikke helt sikker på om den mysen er effektiv nok, har aldri forsøkt selv. Skal forsøke å sjekke det ut. Vet noen bruker molkosan eller hva det heter, som man får kjøpt i helsekosten med gangske gode resultat :)
  5. Anonym13. august 2012 kl. 19:29
    et spørsmål:

    i villfarelse (?) har jeg bløtlagt og forsøkt å spire en liter hele speltkorn fra helios. jeg tror den opprinnelige ideen var å kreere en slags muesli. nå har jeg tørket dem på ca 60 grader i ovnen i hele dag og er liksom tilbake til begynnelsen. en liter steinharde hele speltkorn som ikke kan tygges! noen forslag til hva jeg kan gjøre med dem? (jeg har ikke kornmølle).

    har du ellers forslag til akseptabel muesli? jeg tenkte å bruke havregryn, med nøtter og rosiner f eks men ser for meg at det bare blir kliss å bløtlegge for siden å tørke?

    hva bruker dere?

    mvh
    lene
    Svar




    1. Fra jord til bord13. august 2012 kl. 22:31
      Er du nok irritert over det hele kan du jo lete fram slegga og slå ut litt aggresjon og samtidig få mûsli-flak? 


    2. Fra jord til bord13. august 2012 kl. 22:33
      Og for å svare på neste spm, du kan bløtlegge havregryn men det blir ganske grøtete resultat- kan nok funke om du kjøper de store flakene for deretter tørke, mer som en klumpete solfrokost-aktig sak? Når jeg lager slikt bruker jeg mye nøtter, frø og bær som er bløtlagt og tørket og ikke så mye korn egentlig.


    3. Anonym13. august 2012 kl. 23:23
      hi hi, kettlebells f eks? ok, jeg forstår, enklere med nøtter og frø. er du villig til å dele med deg en oppskrift ved anledning?


    4. Fra jord til bord20. august 2012 kl. 14:37
      Jada, det kan jeg nok veldig snart :)
  6. Anonym13. august 2012 kl. 22:08
    Jeg lurer på om jeg noen gang har smakt skikkelig surdeigsbrød, for da jeg prøvde å bake eget surdeigsbrød smakte det bokstavelig talt sitron, ikke syrlig sånn jeg er vant med. Men tror feilen ligger i at jeg lot det stå altfor lenge, slik du skrev lenger opp til hun andre, så jeg skal prøve igjen selv
    Svar




    1. Fra jord til bord13. august 2012 kl. 22:34
      Lykke til :)
  7. Kristine15. august 2012 kl. 16:16
    Lager du tahin selv også? Er det samme fremgangsmåte?
    Svar




    1. Fra jord til bord15. august 2012 kl. 17:10
      Jepp :)
  8. Anonym17. august 2012 kl. 19:38
    angående plantefett. hva har du å si om bruk av kald hampolje?
    Svar




    1. Fra jord til bord17. august 2012 kl. 19:42
      Jeg mener det er et unødvendig produkt. Vi skal ikke spise planteoljer, det er ikke fett kroppen trenger, litt olivenolje på salater i ny og ne er helt ok, men massivt inntak av planteoljer trigger betennelser i kroppen og er kun helseskadelig. 
  9. Anonym20. august 2012 kl. 13:39
    Angående bløtlegging av nøtter har jeg plukket opp at salt er greia her, og ikke edikk/myse/sitronvann. I følge Sally Fallon fordi nøtter ikke inneholder fullt så mye fytinsyre, men snarere mer ensymsperrer - og at disse brytes lettere ned ved hjelp av salt.

    Hva tenker du om dette?

    Aktuelle lenker:

    http://www.thenourishinggourmet.com/2008/07/soaking-nuts.html
    http://www.westonaprice.org/faq/faq-miscellaneous-food-questions

    Et annet spørsmål:
    Vet du om det har noe å si om nøttene har gått ut på dato? Jeg fant 2 kg. peanøtter (med skall) som hadde gått ut på dato for 1 mnd siden. Jeg tenkte at de skal vel kaste det allikevel og spurte om å få kjøpe det billig, hvilket jeg fikk.

    Vennlig hilsen Heidi
    Svar




    1. Fra jord til bord20. august 2012 kl. 14:40
      Hei, jeg vet ikke om salt virker bedre enn syre, men begge deler funker i alle fall. Sally har nok sikkert helt rett, vil jeg tro!

      I alle nøtter er det mye plantefett, i regelen skal alle nøtter, frø og korn oppbevares kjøleskapskaldt for å unngå at fettet harskner og blir helseskadelig. Nå vet jeg ikke hvordan de nøttene du har kjøpt er blitt lagret, tror det kommer mye an på lagringstemperatur. De eneste nøttene jeg kjøper billig er de som er til overs etter julestria, ikke fordi de er blitt harske men fordi den vanlige ola spiser nøtter til jul og ikke så mye ellers :).


    2. Anonym20. august 2012 kl. 15:48
      Sannsynligvis er de blitt lagret i romtemperatur, det var jo også i romtemperatur (i butikken) de lå da jeg fant dem. Har uansett skrelt dem, og tenker å bløtlegge + tørke. De smaker ok. Neste gang kjøper jeg ikke utgått på dato.

      Vennlig hilsen Heidi


    3. Anonym24. august 2012 kl. 00:48
      Har brukt litt tid på å skrelle, men hele tiden oppbevart nøttene i kjøleskapet - skrelte som uskrelte. Skulle bløtlegge nå, og ser at det har kommet hvite små "flekker" på de skrelte nøttene. Kunne skrape vekk med neglen. Har lest i Fallons bok, og søkt på nettet men finner ingen informasjon om dette. Nøttene var ikke sånn da jeg skrelte dem, de har blitt sånn mens de har stått skrelte i kjøleskapet.

      Vet du noe om dette Gry?

      Vennlig hilsen Heidi 


    4. Anonym24. august 2012 kl. 03:33
      Det er lite fytaser i nøtter slik at syre ikke funker på nøtter. Salt derimot er nødvendig for å deaktivere enzymhemmerne, som det er mye av i nøtter.

      NøttePirk


    5. Anonym24. august 2012 kl. 09:30
      Hva med de hvite flekkene NøttePirk?

      Vennlig hilsen Heidi


    6. Fra jord til bord24. august 2012 kl. 10:05
      Jeg tror du bør anse disse nøttene som tapte og enda et prosjekt som falt i fisk, peanøtter mugner raskt så disse ville jeg ikke spist... tror disse flekkene kan være det.


    7. Fra jord til bord24. august 2012 kl. 10:11
      Godt med en endelig oppklaring på bløtleggingsfronten, innlegget er nå redigert i henhold til ny konklusjon om hva som er best, syre eller salt. Takk til Heidi og Pirk :)


    8. Anonym24. august 2012 kl. 13:13
      Men så blir da spørsmålet: Vil Himalayasalt funke her, eller skal det være havsalt? Jeg legger merke til at Sally Fallon hele tiden refererer til havsalt - men jeg har ikke funnet om dette er fordi dette saltet er det beste eller fordi hun rett og slett bare ikke forholder seg til Himalayasalt.

      Vennlig hilsen (detaljfikserte)Heidi


    9. Fra jord til bord24. august 2012 kl. 13:17
      Jada, himalayasalt vil funke. Greia med skepsisen rundt himalayasalt er at f.eks havsalt eller keltisk havsalt, som jeg bruker, er akkurat like full av mineraler (noen hevder keltisk havsalt har høyest innhold av mineraler, uten at jeg kan bevise eller motbevise det) og langt billigere. Jeg kjøper mitt keltiske fra iherb og vet f.eks at Annema kjøper havsalt fra helios- til en billig penge. Jeg liker dårlig at noe blir overpriset pga sleip markedsføring,derfor snakker jeg aldri om himalayasalt lenger, kanskje det er grunnen til at Sally også unngår det, men det aner jeg ikke.


    10. Anonym24. august 2012 kl. 14:19
      Himalayasalt er ren svindel, og fyren som er opphavet til løgnene om det, samt selger det en løgner som har diktet på seg en forskertittel. Han er tysk og selger, og ingen biofysiker som han kaller seg i bøker og artikler. Han kaller seg også Peter Ferreira, men heter egentlig Peter Druf, og laboratoriet han påstår har blitt brukt til analyser av saltet finnes ikke. Saltet påståes å være 250 millioner år gammelt, men det er de fleste underjordiske saltlagre, og saltet kommer ikke fra Himalaya, men fra gruver i Kewra i Pakistan, som ligger ca 300 mil sør for Himalaya.

      Omtrent 10 av 10 påstander om Himalayasalt er enten ren idioti, og det meste mangler dokumentasjon. Og det som faktisk er riktig og dokumentert gjelder uraffinert sjøsalt og fjellsalt generelt, og er absolutt ikke noe som gjelder spesielt for himalayasalt. Konsentrert sollys og såkalte biofotoner fra sola i salt? Oksedritt! Å snakke som om man blir mer åndelig av å spise salt er rett og slett for dumt. Jeg har lest boken til Ferreira/Druf og Hendel, Water and Salt (http://www.himalayanlivingsalt.com/book.htm), og den har en del ville påstander om saltets helsefordeler sett fra et kvantemekanisk ståsted i følge juksebiofysikeren Ferreira. Og det som er riktig gjelder som sagt salt generelt som er uraffinert. En tredje person som nevnes flere ganger i boken, og som på egen hånd har vært en faktor i spredningen av myten om himalayasalt som spesielt sunnere eller mer "åndelig" enn sjøsalt er følgende svindler -

      http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/the-water-cure-another-example-of-self-deception-and-the-lone-genius/

      http://www.quackwatch.org/11Ind/batman.html

      Mer info om himalayasalt -

      http://skepsis.no/?p=903

      http://www.esowatch.com/ge/index.php?title=Peter_Ferreira

      http://naturalhealthnews.blogspot.com/2008/01/salt-may-be-health-scam.html

      http://poisonfluoride.com/pfpc/html/himalaya.html

      http://poisonfluoride.com/pfpc/html/india_salt.html

      Fluorinformasjonen i de 2 siste artiklene er ikke helt korrekt, men ellers er det meste riktig.

      Uraffinert sjøsalt eller fjellsalt, som egentlig bare er opprinnelig sjøsalt er helsefremmende og absolutt livsnødvendig for mange av kroppens og hjernens kjemiske prosesser. Og det er bare ren teori og mye udokumentert sludder at salt, selv bordsalt, kan forårsake noe som helst av helseproblemer. Det som KAN forårsake helseproblemer i bordsalt er aluminiumsbaserte antiklumpemidler, men kun dette, og ikke natriumfluor.

      Hvite flekker på nøtter som er skrelte må være gjærsopp fra lufta. Enten det ellers så tar de en Mikkel Jacobsen.

      SaltPirk


    11. Anonym24. august 2012 kl. 15:03
      Tusen takk SaltPirk. Dette syntes jeg var svært interessant, og meget nyttig! Har forresten lest artikkelen på skepsis.no tidligere, men har også vært skeptisk til denne nettsiden da jeg har oppfattet at de har en tendens til å være skeptisk til det meste - og også det som jeg VET stemmer.

      HAHAHAHAHA!!! Når jeg tenker på disse himalayasaltlampene som selges i dyre dommer og som etter sigende skal skal både rense energiene i huset ditt og bringe deg nærmere deg selv - da må jeg jo bare le etter å ha lest din informasjon om dette saltet. På et tidspunkt, da desperasjonen var som størst og jeg hadde en snittsøvn på ca. 1 time pr døgn vurderte jeg faktisk en av disse lampene. Jeg leste i alle fall om dem. Men det ble heldigvis med det.

      Vi har brukt Himalayasalt i maten frem til nå. Nok et produkt som går i søpla.

      Hvem er Mikkel Jacobsen? Et kjapt søk i Google viser at de hvite flekkene kan være en hypnotisk tilstand, men jeg velger å heller kalle det gjærsopp fra lufta - da jeg liker en viss form for bakkekontakt, selv når gjærsoppen kommer fra lufta...

      Vennlig hilsen (anti)HimalayaHeidi
  10. Anonym22. august 2012 kl. 11:17
    PirkePetter: Jeg lurer på om du har noen tanker rundt nøtteallergi og -intoleranse. Med allergi mener jeg akutte symptomer som f.eks kløe, utslett, opphovning i halsen, pusteproblemer o.l., og med intoleranse mener jeg "uggen" følelse etter inntak, mer diffuse symptomer og kanskje timogmed umerkelige. (Pirk meg gjerne hvis jeg definerer feil her).

    Vennlig hilsen Heidi
    Svar
  11. Anonym22. august 2012 kl. 22:30
    Om vi snakker om nøtter som ikke har blitt besprøytet, eller din manns nøtter, så er det sannsynlig du ikke klarer å fordøye dem. Har du slike reaksjoner selv når du bløtlegger og tørker nøttene kan en mulig årsak være nedsatt magesyreproduksjon. Alternativt at du spiser nøttene alene, og ikke sammen med en proteinkilde som stimulerer syreproduksjon.

    Nok en mulig forklaring kan være at du mangler næringsstoffer som er involvert i fett eller proteinfordøyelsen, og/eller som trenges for å aktivere de enzymer /delta-desaturaser) som omdanner fettet i nøttene til kroppsegne fettsyrer.

    NøttePetter
    Svar
  12. Anonym22. august 2012 kl. 23:15
    Tusen takk for svar! Jeg har ikke nøtteallergi eller -intoleranse selv, men er generelt interessert i årsaker til såkalt matallergi og -intoleranse, da jeg mener dette er ulogisk fra naturens side. Var au-pair for en 3-åring en gang som hovnet opp i halsen og fikk pusteproblemer etter å ha spist kun én valnøtt. Når det skal være sagt så hadde hun også atopisk eksem (eller hva det nå heter, hun klødde seg i alle fall til blods) over store deler av kroppen, så ett eller annet var det som var i ubalanse. Forstår det dithen at greia med nøtter selvagt er å bløtlegge, eventuelt tørke, og eventuelt spise nøttene sammen med en proteinkilde.

    For ordens skyld var det ikke min manns nøtter jeg snakket om, men vanlige "spisenøtter" som f.eks peanøtter, hasselnøtter, valnøtter, mandler m.m. Haha ;))

    Vennlig hilsen Heidi (Nøtteliten)
    Svar
  13. Hanne31. oktober 2012 kl. 21:29
    Da heller jeg ut vannet med syre, og fyller nytt vann med salt. :)

    Men: Hvor mye vann per spiseskje salt?

    Hanne
    Svar
  14. Tina15. november 2012 kl. 17:48
    Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
    Svar
  15. Tina15. november 2012 kl. 17:51
    Må man bruke salt/syre for å nøytralisere antinæringsstoffer, eller kan man bløtlegge i bare vann?
    Svar




    1. Fra jord til bord16. november 2012 kl. 19:14
      Du må bløtlegge nøtter og frø i salt, korn i syre- ellers brytes ikke antinæringsstoffer ned effektivt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar