Dette
så godt ut! Her bruker vi økologisk peanøttsmør med kun peanøtter og
salt, men er vel lurere å lage det selv for å få eliminert
antinæringsstoffene i nøttene. Synes det tar lang tid å tørke nøttene.
Har nettopp prøvd meg på å tørke mandler. De måtte stå i to døgn på 50
grader, og var fortsatt ikke helt knusk tørre. Men mulig jeg hadde
bløtlagt dem for lenge.
Ja,
mandler tar lengst tid av alle så jeg tror ikke det handler om at du
har bløtlagt dem for lenge, så der bruker jeg ta meg en raptus og lage
opp mengder når jeg først styrer med dem, så jeg slipper å tenke på det
på en stund. Peanøtter tar mye kortere tid, da de er mindre og delt i
to.
oj,
endelig! takk;)vi bruker myyyye økologisk peanøttsmør, men i det siste
så har mangelen på bløtlegging plaget meg. dette skal lages!
jeg trenger noen råd til surdeig, håper du kan hjelpe...
fikk
til en superfin og boblende starter med sammalt spelt fra kvelde mølle.
deigen hevet over alle boller og stod totalt cirka 12 timer. men
brødene smakte ufyselig. de var rett og slett uspiselig så sure var de.
hva kan ha gått galt?
Det
er hundedagene om dagen, all fermentering er litt lunefull i disse
tider synes jeg og går ofte raskere enn ellers. Prøv kortere tid. La dem
syrne første runde i 7 timer og i formene maks ett par timer før
steking. Det bør hjelpe. 2 ss starter er også nok til 3 brød, så mengde
starter i deien har også mye å si for hvor sure de blir. Men når det er
sagt: surdegisbrød smaker og skal smake surt.
Anonym13. august 2012 kl. 12:57
takk
for tips! det var igrunnen det jeg erfarte med starteren og. hadde tre
mislykkede forsøk, før jeg kuttet ned på tiden mellom matingene og da
funket det. da bretter jeg opp armene og prøver igjen;)
Jeg
lurer på om du ikke kan bruke myse fra butikkyoghurt eller kefir ved å
skille/sile gjennom et klede, kaffefilter e.l. men jeg er ikke helt
sikker på om den mysen er effektiv nok, har aldri forsøkt selv. Skal
forsøke å sjekke det ut. Vet noen bruker molkosan eller hva det heter,
som man får kjøpt i helsekosten med gangske gode resultat :)
i
villfarelse (?) har jeg bløtlagt og forsøkt å spire en liter hele
speltkorn fra helios. jeg tror den opprinnelige ideen var å kreere en
slags muesli. nå har jeg tørket dem på ca 60 grader i ovnen i hele dag
og er liksom tilbake til begynnelsen. en liter steinharde hele speltkorn
som ikke kan tygges! noen forslag til hva jeg kan gjøre med dem? (jeg
har ikke kornmølle).
har du ellers forslag til akseptabel
muesli? jeg tenkte å bruke havregryn, med nøtter og rosiner f eks men
ser for meg at det bare blir kliss å bløtlegge for siden å tørke?
Er du nok irritert over det hele kan du jo lete fram slegga og slå ut litt aggresjon og samtidig få mûsli-flak?
Fra jord til bord13. august 2012 kl. 22:33
Og
for å svare på neste spm, du kan bløtlegge havregryn men det blir
ganske grøtete resultat- kan nok funke om du kjøper de store flakene for
deretter tørke, mer som en klumpete solfrokost-aktig sak? Når jeg
lager slikt bruker jeg mye nøtter, frø og bær som er bløtlagt og tørket
og ikke så mye korn egentlig.
Anonym13. august 2012 kl. 23:23
hi
hi, kettlebells f eks? ok, jeg forstår, enklere med nøtter og frø. er
du villig til å dele med deg en oppskrift ved anledning?
Jeg
lurer på om jeg noen gang har smakt skikkelig surdeigsbrød, for da jeg
prøvde å bake eget surdeigsbrød smakte det bokstavelig talt sitron, ikke
syrlig sånn jeg er vant med. Men tror feilen ligger i at jeg lot det
stå altfor lenge, slik du skrev lenger opp til hun andre, så jeg skal
prøve igjen selv
Jeg
mener det er et unødvendig produkt. Vi skal ikke spise planteoljer, det
er ikke fett kroppen trenger, litt olivenolje på salater i ny og ne er
helt ok, men massivt inntak av planteoljer trigger betennelser i kroppen
og er kun helseskadelig.
Angående
bløtlegging av nøtter har jeg plukket opp at salt er greia her, og ikke
edikk/myse/sitronvann. I følge Sally Fallon fordi nøtter ikke
inneholder fullt så mye fytinsyre, men snarere mer ensymsperrer - og at
disse brytes lettere ned ved hjelp av salt.
Et annet spørsmål:
Vet
du om det har noe å si om nøttene har gått ut på dato? Jeg fant 2 kg.
peanøtter (med skall) som hadde gått ut på dato for 1 mnd siden. Jeg
tenkte at de skal vel kaste det allikevel og spurte om å få kjøpe det
billig, hvilket jeg fikk.
Hei,
jeg vet ikke om salt virker bedre enn syre, men begge deler funker i
alle fall. Sally har nok sikkert helt rett, vil jeg tro!
I alle
nøtter er det mye plantefett, i regelen skal alle nøtter, frø og korn
oppbevares kjøleskapskaldt for å unngå at fettet harskner og blir
helseskadelig. Nå vet jeg ikke hvordan de nøttene du har kjøpt er blitt
lagret, tror det kommer mye an på lagringstemperatur. De eneste nøttene
jeg kjøper billig er de som er til overs etter julestria, ikke fordi de
er blitt harske men fordi den vanlige ola spiser nøtter til jul og ikke
så mye ellers :).
Anonym20. august 2012 kl. 15:48
Sannsynligvis
er de blitt lagret i romtemperatur, det var jo også i romtemperatur (i
butikken) de lå da jeg fant dem. Har uansett skrelt dem, og tenker å
bløtlegge + tørke. De smaker ok. Neste gang kjøper jeg ikke utgått på
dato.
Vennlig hilsen Heidi
Anonym24. august 2012 kl. 00:48
Har
brukt litt tid på å skrelle, men hele tiden oppbevart nøttene i
kjøleskapet - skrelte som uskrelte. Skulle bløtlegge nå, og ser at det
har kommet hvite små "flekker" på de skrelte nøttene. Kunne skrape vekk
med neglen. Har lest i Fallons bok, og søkt på nettet men finner ingen
informasjon om dette. Nøttene var ikke sånn da jeg skrelte dem, de har
blitt sånn mens de har stått skrelte i kjøleskapet.
Vet du noe om dette Gry?
Vennlig hilsen Heidi
Anonym24. august 2012 kl. 03:33
Det
er lite fytaser i nøtter slik at syre ikke funker på nøtter. Salt
derimot er nødvendig for å deaktivere enzymhemmerne, som det er mye av i
nøtter.
NøttePirk
Anonym24. august 2012 kl. 09:30
Hva med de hvite flekkene NøttePirk?
Vennlig hilsen Heidi
Fra jord til bord24. august 2012 kl. 10:05
Jeg
tror du bør anse disse nøttene som tapte og enda et prosjekt som falt i
fisk, peanøtter mugner raskt så disse ville jeg ikke spist... tror
disse flekkene kan være det.
Fra jord til bord24. august 2012 kl. 10:11
Godt
med en endelig oppklaring på bløtleggingsfronten, innlegget er nå
redigert i henhold til ny konklusjon om hva som er best, syre eller
salt. Takk til Heidi og Pirk :)
Anonym24. august 2012 kl. 13:13
Men
så blir da spørsmålet: Vil Himalayasalt funke her, eller skal det være
havsalt? Jeg legger merke til at Sally Fallon hele tiden refererer til
havsalt - men jeg har ikke funnet om dette er fordi dette saltet er det
beste eller fordi hun rett og slett bare ikke forholder seg til
Himalayasalt.
Vennlig hilsen (detaljfikserte)Heidi
Fra jord til bord24. august 2012 kl. 13:17
Jada,
himalayasalt vil funke. Greia med skepsisen rundt himalayasalt er at
f.eks havsalt eller keltisk havsalt, som jeg bruker, er akkurat like
full av mineraler (noen hevder keltisk havsalt har høyest innhold av
mineraler, uten at jeg kan bevise eller motbevise det) og langt
billigere. Jeg kjøper mitt keltiske fra iherb og vet f.eks at Annema
kjøper havsalt fra helios- til en billig penge. Jeg liker dårlig at noe
blir overpriset pga sleip markedsføring,derfor snakker jeg aldri om
himalayasalt lenger, kanskje det er grunnen til at Sally også unngår
det, men det aner jeg ikke.
Anonym24. august 2012 kl. 14:19
Himalayasalt
er ren svindel, og fyren som er opphavet til løgnene om det, samt
selger det en løgner som har diktet på seg en forskertittel. Han er tysk
og selger, og ingen biofysiker som han kaller seg i bøker og artikler.
Han kaller seg også Peter Ferreira, men heter egentlig Peter Druf, og
laboratoriet han påstår har blitt brukt til analyser av saltet finnes
ikke. Saltet påståes å være 250 millioner år gammelt, men det er de
fleste underjordiske saltlagre, og saltet kommer ikke fra Himalaya, men
fra gruver i Kewra i Pakistan, som ligger ca 300 mil sør for Himalaya.
Omtrent
10 av 10 påstander om Himalayasalt er enten ren idioti, og det meste
mangler dokumentasjon. Og det som faktisk er riktig og dokumentert
gjelder uraffinert sjøsalt og fjellsalt generelt, og er absolutt ikke
noe som gjelder spesielt for himalayasalt. Konsentrert sollys og såkalte
biofotoner fra sola i salt? Oksedritt! Å snakke som om man blir mer
åndelig av å spise salt er rett og slett for dumt. Jeg har lest boken
til Ferreira/Druf og Hendel, Water and Salt
(http://www.himalayanlivingsalt.com/book.htm), og den har en del ville
påstander om saltets helsefordeler sett fra et kvantemekanisk ståsted i
følge juksebiofysikeren Ferreira. Og det som er riktig gjelder som sagt
salt generelt som er uraffinert. En tredje person som nevnes flere
ganger i boken, og som på egen hånd har vært en faktor i spredningen av
myten om himalayasalt som spesielt sunnere eller mer "åndelig" enn
sjøsalt er følgende svindler -
Fluorinformasjonen i de 2 siste artiklene er ikke helt korrekt, men ellers er det meste riktig.
Uraffinert
sjøsalt eller fjellsalt, som egentlig bare er opprinnelig sjøsalt er
helsefremmende og absolutt livsnødvendig for mange av kroppens og
hjernens kjemiske prosesser. Og det er bare ren teori og mye
udokumentert sludder at salt, selv bordsalt, kan forårsake noe som helst
av helseproblemer. Det som KAN forårsake helseproblemer i bordsalt er
aluminiumsbaserte antiklumpemidler, men kun dette, og ikke natriumfluor.
Hvite flekker på nøtter som er skrelte må være gjærsopp fra lufta. Enten det ellers så tar de en Mikkel Jacobsen.
SaltPirk
Anonym24. august 2012 kl. 15:03
Tusen
takk SaltPirk. Dette syntes jeg var svært interessant, og meget nyttig!
Har forresten lest artikkelen på skepsis.no tidligere, men har også
vært skeptisk til denne nettsiden da jeg har oppfattet at de har en
tendens til å være skeptisk til det meste - og også det som jeg VET
stemmer.
HAHAHAHAHA!!! Når jeg tenker på disse
himalayasaltlampene som selges i dyre dommer og som etter sigende skal
skal både rense energiene i huset ditt og bringe deg nærmere deg selv -
da må jeg jo bare le etter å ha lest din informasjon om dette saltet. På
et tidspunkt, da desperasjonen var som størst og jeg hadde en snittsøvn
på ca. 1 time pr døgn vurderte jeg faktisk en av disse lampene. Jeg
leste i alle fall om dem. Men det ble heldigvis med det.
Vi har brukt Himalayasalt i maten frem til nå. Nok et produkt som går i søpla.
Hvem
er Mikkel Jacobsen? Et kjapt søk i Google viser at de hvite flekkene
kan være en hypnotisk tilstand, men jeg velger å heller kalle det
gjærsopp fra lufta - da jeg liker en viss form for bakkekontakt, selv
når gjærsoppen kommer fra lufta...
PirkePetter:
Jeg lurer på om du har noen tanker rundt nøtteallergi og -intoleranse.
Med allergi mener jeg akutte symptomer som f.eks kløe, utslett,
opphovning i halsen, pusteproblemer o.l., og med intoleranse mener jeg
"uggen" følelse etter inntak, mer diffuse symptomer og kanskje timogmed
umerkelige. (Pirk meg gjerne hvis jeg definerer feil her).
Om
vi snakker om nøtter som ikke har blitt besprøytet, eller din manns
nøtter, så er det sannsynlig du ikke klarer å fordøye dem. Har du slike
reaksjoner selv når du bløtlegger og tørker nøttene kan en mulig årsak
være nedsatt magesyreproduksjon. Alternativt at du spiser nøttene alene,
og ikke sammen med en proteinkilde som stimulerer syreproduksjon.
Nok
en mulig forklaring kan være at du mangler næringsstoffer som er
involvert i fett eller proteinfordøyelsen, og/eller som trenges for å
aktivere de enzymer /delta-desaturaser) som omdanner fettet i nøttene
til kroppsegne fettsyrer.
Tusen
takk for svar! Jeg har ikke nøtteallergi eller -intoleranse selv, men
er generelt interessert i årsaker til såkalt matallergi og -intoleranse,
da jeg mener dette er ulogisk fra naturens side. Var au-pair for en
3-åring en gang som hovnet opp i halsen og fikk pusteproblemer etter å
ha spist kun én valnøtt. Når det skal være sagt så hadde hun også
atopisk eksem (eller hva det nå heter, hun klødde seg i alle fall til
blods) over store deler av kroppen, så ett eller annet var det som var i
ubalanse. Forstår det dithen at greia med nøtter selvagt er å
bløtlegge, eventuelt tørke, og eventuelt spise nøttene sammen med en
proteinkilde.
For ordens skyld var det ikke min manns nøtter jeg
snakket om, men vanlige "spisenøtter" som f.eks peanøtter, hasselnøtter,
valnøtter, mandler m.m. Haha ;))
jeg trenger noen råd til surdeig, håper du kan hjelpe...
fikk til en superfin og boblende starter med sammalt spelt fra kvelde mølle. deigen hevet over alle boller og stod totalt cirka 12 timer. men brødene smakte ufyselig. de var rett og slett uspiselig så sure var de. hva kan ha gått galt?
lene
i villfarelse (?) har jeg bløtlagt og forsøkt å spire en liter hele speltkorn fra helios. jeg tror den opprinnelige ideen var å kreere en slags muesli. nå har jeg tørket dem på ca 60 grader i ovnen i hele dag og er liksom tilbake til begynnelsen. en liter steinharde hele speltkorn som ikke kan tygges! noen forslag til hva jeg kan gjøre med dem? (jeg har ikke kornmølle).
har du ellers forslag til akseptabel muesli? jeg tenkte å bruke havregryn, med nøtter og rosiner f eks men ser for meg at det bare blir kliss å bløtlegge for siden å tørke?
hva bruker dere?
mvh
lene
Hva tenker du om dette?
Aktuelle lenker:
http://www.thenourishinggourmet.com/2008/07/soaking-nuts.html
http://www.westonaprice.org/faq/faq-miscellaneous-food-questions
Et annet spørsmål:
Vet du om det har noe å si om nøttene har gått ut på dato? Jeg fant 2 kg. peanøtter (med skall) som hadde gått ut på dato for 1 mnd siden. Jeg tenkte at de skal vel kaste det allikevel og spurte om å få kjøpe det billig, hvilket jeg fikk.
Vennlig hilsen Heidi
I alle nøtter er det mye plantefett, i regelen skal alle nøtter, frø og korn oppbevares kjøleskapskaldt for å unngå at fettet harskner og blir helseskadelig. Nå vet jeg ikke hvordan de nøttene du har kjøpt er blitt lagret, tror det kommer mye an på lagringstemperatur. De eneste nøttene jeg kjøper billig er de som er til overs etter julestria, ikke fordi de er blitt harske men fordi den vanlige ola spiser nøtter til jul og ikke så mye ellers :).
Vennlig hilsen Heidi
Vet du noe om dette Gry?
Vennlig hilsen Heidi
NøttePirk
Vennlig hilsen Heidi
Vennlig hilsen (detaljfikserte)Heidi
Omtrent 10 av 10 påstander om Himalayasalt er enten ren idioti, og det meste mangler dokumentasjon. Og det som faktisk er riktig og dokumentert gjelder uraffinert sjøsalt og fjellsalt generelt, og er absolutt ikke noe som gjelder spesielt for himalayasalt. Konsentrert sollys og såkalte biofotoner fra sola i salt? Oksedritt! Å snakke som om man blir mer åndelig av å spise salt er rett og slett for dumt. Jeg har lest boken til Ferreira/Druf og Hendel, Water and Salt (http://www.himalayanlivingsalt.com/book.htm), og den har en del ville påstander om saltets helsefordeler sett fra et kvantemekanisk ståsted i følge juksebiofysikeren Ferreira. Og det som er riktig gjelder som sagt salt generelt som er uraffinert. En tredje person som nevnes flere ganger i boken, og som på egen hånd har vært en faktor i spredningen av myten om himalayasalt som spesielt sunnere eller mer "åndelig" enn sjøsalt er følgende svindler -
http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/the-water-cure-another-example-of-self-deception-and-the-lone-genius/
http://www.quackwatch.org/11Ind/batman.html
Mer info om himalayasalt -
http://skepsis.no/?p=903
http://www.esowatch.com/ge/index.php?title=Peter_Ferreira
http://naturalhealthnews.blogspot.com/2008/01/salt-may-be-health-scam.html
http://poisonfluoride.com/pfpc/html/himalaya.html
http://poisonfluoride.com/pfpc/html/india_salt.html
Fluorinformasjonen i de 2 siste artiklene er ikke helt korrekt, men ellers er det meste riktig.
Uraffinert sjøsalt eller fjellsalt, som egentlig bare er opprinnelig sjøsalt er helsefremmende og absolutt livsnødvendig for mange av kroppens og hjernens kjemiske prosesser. Og det er bare ren teori og mye udokumentert sludder at salt, selv bordsalt, kan forårsake noe som helst av helseproblemer. Det som KAN forårsake helseproblemer i bordsalt er aluminiumsbaserte antiklumpemidler, men kun dette, og ikke natriumfluor.
Hvite flekker på nøtter som er skrelte må være gjærsopp fra lufta. Enten det ellers så tar de en Mikkel Jacobsen.
SaltPirk
HAHAHAHAHA!!! Når jeg tenker på disse himalayasaltlampene som selges i dyre dommer og som etter sigende skal skal både rense energiene i huset ditt og bringe deg nærmere deg selv - da må jeg jo bare le etter å ha lest din informasjon om dette saltet. På et tidspunkt, da desperasjonen var som størst og jeg hadde en snittsøvn på ca. 1 time pr døgn vurderte jeg faktisk en av disse lampene. Jeg leste i alle fall om dem. Men det ble heldigvis med det.
Vi har brukt Himalayasalt i maten frem til nå. Nok et produkt som går i søpla.
Hvem er Mikkel Jacobsen? Et kjapt søk i Google viser at de hvite flekkene kan være en hypnotisk tilstand, men jeg velger å heller kalle det gjærsopp fra lufta - da jeg liker en viss form for bakkekontakt, selv når gjærsoppen kommer fra lufta...
Vennlig hilsen (anti)HimalayaHeidi
Vennlig hilsen Heidi
Nok en mulig forklaring kan være at du mangler næringsstoffer som er involvert i fett eller proteinfordøyelsen, og/eller som trenges for å aktivere de enzymer /delta-desaturaser) som omdanner fettet i nøttene til kroppsegne fettsyrer.
NøttePetter
For ordens skyld var det ikke min manns nøtter jeg snakket om, men vanlige "spisenøtter" som f.eks peanøtter, hasselnøtter, valnøtter, mandler m.m. Haha ;))
Vennlig hilsen Heidi (Nøtteliten)
Men: Hvor mye vann per spiseskje salt?
Hanne