Som
det står i innlegget så har jeg, men du får også kjøpt det fra
www.vitaldrinks.dk. Du får kjøpt tørkede kombuchaer, men det har jeg og
mange andre dårlig erfaring med. Det beste er å få en fersk ny en.
Anonym11:01 14. april 2013
Hei:)
Skulle hatt en liten kombucha baby:) Noen I Trondheim som kan selge
meg en liten baby? Meget etter lengtet... Du når meg på 98481113.... :)
Åhh,
jeg blir litt rørt av å lese altså! Jeg har veldig lyst å prøve
kombucha, men vil vente til ammeperioden min er over. Kan ikke skryte av
at jeg gikk på så mye på supermat og detox-aktige greier før siste
graviditet, så da er det vel greit å vente. Fermentering er en
fantastisk hobby. Med plenty av gode bivirkninger. Jeg digger
tradisjonsmat:-)
Skulle
gjerne hatt en liten baby :) Jeg bor i Bergen så jeg lurer på om du
sender med posten også eller tåler ikke babyene det? Kan fortelle deg at
jeg kjøpte Kombucha på Kinsarvik i Bergen og betalte kr.119,- for en
flaske. (Har ikke fått smakt på den ennå)Så litt dyrere er den nok enn
hva du antydet.
Jeg kan godt sende, men jeg kan ikke garantere resultatet..... Går nok mest sannsynlig bra.
Anne Beth11:54 11. august 2012
Å
så bra :) Da vil jeg gjerne prøve det. Jeg reiser på ferie nå og kommer
tilbake 1 september så kanskje best å få det tilsendt da om du har mer
igjen. Du kan sende meg en mail på: absandal@gmail.com med beløp og
kontonummer som jeg skal betale inn på om det er det greieste :)
Det
er en super blogg du har. Skulle ønske jeg hadde oppdaget den før :)Og
jeg må få lov å si: Jeg elsker pirkepetter og det han skriver ;)
Anne Beth
Fra jord til bord22:35 13. august 2012
Å send meg en mail er du snill gryhammer@hotmail.com, jeg klarer ikke holde styr p slikt i kommentarfeltet :-S
Pirkepetter er en fantastisk ressurs!
Har
ventet på denne:-) Selv ser det faktsk ut som om jeg har klart å
aktivere en dehydrert kombucha. Hurra! Venter nå må å teste min første
drikkbare komucha. Det har faktisk gått en uke nå. Så 7-10 dager er det
normale? Kan man la den fermentere lengre? Hva er dine erfaringer med
det? Prøver selv å få sukkernivået så lavt som mulig da jeg er ikke
tåler svingninger så godt.
På sikt, (såfremt jeg liker kobucha
så klart:-)) ønsker jeg meg en av de beholderene som gjør produksjonen
en god del letter og i tillegg gjør at du har forskyninger kontinuerlig.
Syns det virker genialt.
La nettopp inn en komentar på konkuranseinnlegget ditt, men nå må jeg jaggu meg skryte litt av deg igjen!
Så kult at det er mulig å lage sin egen Kombucha! Du er kjempe flink!
Dette har jeg også veldig lyst til å prøve, derfor lurte jeg på om det er mulig å kjøpe en av dine babyer?
Hvis det går, lurer jeg på hvor du bor, slik at jeg kan finne ut om det er mulig for meg å ta turen. Jeg bor i Oslo.
Send meg gjerne en mail på christinabbs@gmail.com, hvis du ikke vil ut med adressen her.
Ønsker deg en fin dag!
Hilsen Christina
Fra jord til bord15:39 10. august 2012
Det
står jammen respekt av at du har klart å aktivere en tørket kombucha.
Jeg har forsøkt to ganger og jeg har seriøst grønne fingre. Du er i en
egen klasse!
Fra jord til bord22:36 13. august 2012
Christina: send meg en mail gryhammer@hotmail.com
Fra jord til bord22:38 13. august 2012
guro:
det smaker eddik om det står lenge. Jeg har forsøk i 21 dager og smakte
som eplecidereddig og funket fint som dressing på salater- men utrolig
surt som drikke...
Jeg
gleder meg også stort til å begynne med dette. Venter på Kombucha
varmeplate i posten fra England, og når alt står klart bestiller jeg meg
en kultur. Fra England (hvor jeg handler dette) sender de ferske
kulturer i posten, aldri tørkede.
Så
bra! Gidder du legge inn linker til dine handle-steder, kan jeg
etterhvert putte dem inn i innlegget, for dem som vil handle varmeplater
og annet på nett:) Samlekombuchaside er et mål så fyll den gjerne med
innhold, Heidi :)
Fra jord til bord15:38 10. august 2012
Samlekomcuhadside er herved lansert som nytt ord ;-)
For
å bli kvitt bananfluer kan du fylle et glass med litt eplecidereddik og
zalo, og dekke glasset med plastfolie og lager et par hul med gaffel.
Da går de nedi der og kommer seg ikke ut igjen
Anonym:
Merkelig! Jeg har vært og hamstret økofrukt på tilbud i dag, og har
nettopp puttet 9 brett med bananskiver i dehydratoren. Stod og iriterte
meg over bananfluene som jeg lurte på hvor kom fra, og hvordan jeg
skulle bli kvitt. Jeg har akkurat avsluttet ryddingen etter bananene,
vasket hendene, og satt meg ned foran pc'en. Det første jeg så gjorde
var å stikke innom Kombucha artikkelen til Gry, og her var du med
bananfluetipset ditt - sånn helt ut av det blå. Tusen takk!
Så
spennende, og så artig. Jeg har nok nok med vannkefiren min foreløpig,
men skal ikke se bort i fra at jeg blir hektet på all fermenteringen og
må prøve kombucha etterhvert også.
Bakte surdeigsbrødene dine i
dag. De ble litt kompakte og litt råe, men vi skjærer dem bare i skiver
og putter dem litt i toastjernet. De smakte godt, og selv mannen likte
det. Så jeg prøver igjen, og håper surdeigsstarteren min blir enda mer
potent. Det er en starter av rug, kan det være problemet? Kan jeg mate
denne med spelt og få starter av spelt, eller bør jeg lage den fra
bunnen av?
Du
får prøve å ha ute surdeigsstarteren din i noen dager og mate den på
nytt daglig, kanskje du får piffen oppigjen da. Surdeigsbrød av rug er
ofte litt tyngdre enn dem av spelt, men skulle ikke tro at en starter av
rug skulle gjøre dem mer tunge enn en starter av spelt, og ja du kan
mate den med spelt om du ønsker. Trenger ikke starte på nytt.
Dette
var midt i blinken, tenkte å sette meg ned og søke litt rundt akkurat
dette i dag. Jeg fikk med en baby fra Ingerlise, den har desverre blitt
glemt stakkar og har ligget for seg selv på nederste hylle i kjøleskapet
i over en uke. Den ligger i plastpose med væske, men den har sikkert
takket for seg - tror du ikke? Flott og grundig innlegg!!
Perfekt!
Jeg har min første kombutcha på gang fra en baby fra Ingerlise jeg
også. Den har snart stått i en uke, men jeg syns ikke den ser helt frisk
ut. Litt sånn smått brunt "gørr" oppi der. Er det normalt?
Det
kan variere noe fra sats til sats, det der du beskriver. Syntes mine
hadde en kort periode da det skjedde, men så kom de seg. Syrnet veldig
raskt og dannet mer puss en nå- hvor jeg synes de oppfører seg slik en
kombucha-kultur skal gjøre. De må også ofte vennen seg til nye
omgivelser, så tålamod tror jeg er viktig. Skylle den godt før du legger
kultuen i ny te/sukker er også viktig. og evt sile den kombuchaen du
har i til neste sats, slik at ikke du overfører alt grumset til ny
ladning.
Kombucha
høres veldig spennende ut! Har faktisk aldri smakt det før:) Kjempefint
innlegg, Gry, dette skal jeg lese igjen når jeg får meg en kombucha
baby;)
Har nettopp kjøpt kombucha i butikk, og den kostet cirka det dobbelte av det du tror... Men deilig godt, det er det :)
Tror
seriøst jeg blir nødt til å bygge ut kjøkkenet. Har ikke plass til noe
som helst som er artig, jo. (Eneste som får plass i kjøkkenvinduet er en
stakkars basilikum og bananfluefellene.)
Gleder
meg veldig til å prøve dette. Skal hente babyen din hos Frank i morgen,
tror den har blitt til to allerede. Supert informativt innlegg. Anne
Marit
Du
Ingerlise er vår alles lykketroll, en usedvanlig ung, energirik,
retorisk, humoristisk, smilende, rar, snill og smart og alt hva noen kan
drømme om å være i en sylslank og langbeint, blond utgave. Hvem skulle
tro at en slik en velger å lange smør, rømme, kyllingføtter og annet
rart? Fantastisk er hun i alle fall :)
Nouuups! Hun jobber undercover ;-) og er en ekte muldvarp!!
Anonym20:04 13. august 2012
Heller Lykketrollvarp :-)
Kanskje
et poeng å ikke reklamere så mye for henne slik at hun ikke ender med å
påta seg å skaffe skikkelig mat til halve landet. Jeg tror ikke hun er
typen som har lett for å si nei når nei behøves.
Stein Tøff, autorisert Lykketrollbeskytter
Fra jord til bord22:41 13. august 2012
Godt
poeng!!!!! Fra nå av er også jeg beinhard, steintøff, sertifisert,
autorisert lykketrollbeskytter! Mine lepper og tastefingre er forseglet!
Ha
ha, han skeptiske broren var glad da han kunne levere den fra seg!
Babyen har rukket å bli bestemor, så om noen i Trondheim vil ha så kan
det nok la seg ordne. Jeg klarer ikke kaste vannkefirkorn engang, så ser
at jeg meget snart har et problem.... Barna har fått smake her, og var
veldig begeistret. Jeg tror det er greiere å gi dette til barn som ikke
har så mye rusk innabords, tror ikke detoxeffekten blir så stor da, men
at de mer utnytter de andre gode egenskapene. Om man gir det til en 50
-åring som ikke har tenkt så mye på inntaket tror jeg man skal ta det
forsitig ellers kan man sikkert oppleve influensalignende symptomer. Men
dette vet jeg ikke sikkert og må forske litt nærmere på....!
HAHAHAHAHA,
det værste var at jeg var på joggetur da han kom og han måtte småpludre
med min kjære om verandabygging og annet i en god stund før jeg dukket
opp. Gjorde forsåvidt ikke noe da mannen her er oversosial ;-)Du har
kanskje et poeng med de børnene kontra en 50-åring...
Fra jord til bord22:45 13. august 2012
..verste.... heter det vel.... skriveleif..
Anonym12:31 5. februar 2013
Heisann,
vet ikke om dette er et skudd i blinde, men jeg bor i Trondheim og skulle svært gjerne hatt en slik baby :)
Det er vel mikroskopiske sjanser for at Solhild leser dette kanskje...? -men det er lov å prøve ;)
-M
Elsker
bloggen din!!Ser at du skriver litt om at spirulina og hvetegress må
tas for seg, og ikke blandes. Kan du skrive noe mer om det? Blir så
forvirret av disse superdamene... Er det i hele tatt nødvendig å ta
greens, hvis man prøver å spise mest mulig
naturlig?(vannkefir,upasterisert, økologisk osv) Jeg har forsøkt diverse
kosthold tidligere,spesielt denne såkalte "supermaten".Effekten av
dette har ikke vært særlig merkbar. Må si at dette dere wicked mums
skriver om virkelig har noe for seg:)Koser meg med alle innleggene dine,
og lærer mer enn noen gang!!
Nei,
du behøver ikke greens av noe slag om du spiser næringstett mat som
fisk, kjøtt, fugl, kraft, egg, upast. melkeprodukter og annet animalsk
fett + min favoritt: kokosolje. Det er også smart å spise fermenterte
grønnsaker da de gjør fordøyelsen bedre og samtidig tilfører fin næring.
Vannkefir er ikke næringsrikt men kan sees på som en
fordøyelseshjelper og noe godt å leske seg med :)
Jeg
er innom bloggen din opptil flere ganger daglig for å lese innleggene
dine og kommentarer. Fantastisk at du deler så mange tips og erfaringer
for at andre skal få bedre helse !
Jeg har et spørsmål om
kombucha. Er det mulig å bruke "moderen" fra rå eplesidereddik. Jeg har
en flaske med økologisk eplesidereddik av merket Omega Nutrition som er
kjøpt på Iherb, og der fulgte det med en moder som er ca 3 cm stor. Tror
du dette er mulig å lage god kombucha på ?
Jeg
tror ikke at bakteriene i eplecidereddik klarer å lage annet enn
eplecider eller eddik evt hjelpe en Scoby i gang, men jeg er ikke 100 %
sikker altså.
Ja,
det skal du og ta vare på væsken i posen, da den må være med som
"starter" til den kombucha-satsen du lager på te og sukker som er
nedkjølt. Lykke til :)
Hm.
Jeg puttet den nedi et 2-liters Norgesglass, men der får den jo ikke
breiet seg ut... Går det an å la den være der første gangen, eller må
den ha skikkelig bolle så fort som mulig (i morgen?)
Har
du nå startet hele fermenteringsprosessen i et norgesglass foreslår jeg
at du lar den være helt i fred der i en uke. Så har du to, en stor
moder og en baby som ligger på toppen av norgesglasset. Da kan du ta den
store og legge i en bolle, så den får breiet seg ut igjen. Du må ikke
ta den ut nå om du har startet prosessen i noen timer.
Jeg
laget kombucha for ca 20 år siden, da dette var en "motesak" i bygda.
Husker at de ble kjempestore, lignet på brennmaneter. Nå skal jeg prøve
igjen. lurer på om det er ok å drikke når man ammer, du skriver jo i
innlegget at alle kan drikke dette.( tenker kanskje det går bra om man
ikke drikker på tom mage ?) og vet du om de breier seg mer ut jo større
plass de har ( stor skål/ bolle) og har dette noe å si? Kan de ligge i
plastskål?.
Mvh Trine
Så
fantastisk med kombuchabølge i en Norsk bygd :-D De tilpasser seg
formen på beholderen den fermenteres i så de brer seg utover ja. Starter
du forsiktig kan du nok godt drikke kombucha også på tom mage... De
skal ikke ha plastikk, men fermenteres og oppbevares i glass eller
porselen :)
- Skal det lukte gjær av ferdig kombucha? (Det gjør det.)
- Skal det være bobler i? (Det er det ikke, det var da jeg kjøpte.)
- Kan jeg fortsette å lage nye kulturer av kombucha som har mugg på toppen? Og kan jeg drikke den som har mugg?
(Hvorfor er det bare jeg som må stille dustespørsmål? Buu.)
Ne, det skal lukte syrlig friskt!
Ja og nei, det kan variere hvor boblete det er.
Nei, du skal kaste en kultur som lager mugg på toppen og absolutt ikke drikke den!
Hvordan
oppbevarer jeg kombudsja? Jeg har en pose med tre i. Og skal ta ut en
og bruke nå. Men hva skal jeg gjøre med de andre? Kaste de? Eller kan
jeg ta de i sukkervann i kjøleskapet? Hvor lenge? Hva skal jeg gjøre med
de to i bollen som jeg fermenterer i+
Jeg tror at du får svar på alle disse spørsmålene ved å lese innlegget her:)
Om du vil lage kombucha av alle scobyene dine eller kun en, kommer an på hvor mye kombuchadu ønsker å drikke.
Jeg
har fått tak i kombuchamor og baby! Men det ble en hard togtur fra oslo
til trondheim, og hun jeg fikk det av visste ikke om de er i live eller
ikke. Er veldig spent nå. Leser innlegget ditt her med lupe, men er
fremdeles litt usikker. Jeg får bare prøve meg fram? Hva bør man IKKE
gjøre?
Innlegget
skal være ganske så grundig om du følger det. Har skrevet noe mer om
det i fermenteringse-boken som ligger for salg nå om du kan finne nytte i
den :) Du må bare sørge for at den får det stabilt varmt nå i kulden,
ikke sette den ved vindu men gjerne høyt og f.eks i baderomsskap om det
er det varmeste rommet. Vær tålmodig nå og vit at det gjerne tar minst
14 dager før den danner en ny baby på toppen, som skal være hel og
solid. Du må også smake at den er syrlig nok før du stopper
fermenteringen, dette kan gjøres ved å lure et sugerør ned langs siden
og sippe en smak for å kjenne om den smaker syrlig. Er den for søt, må
den stå lenger! Lykke til :)
Silje Silje21:18 18. desember 2012
Tusen
takk for svar! Det var en baby tror jeg i glasset jeg fikk også, men
den hadde 3 hull. Har den enda, men bruker den ikke. Den tykkeste og
mest solide, som jeg antar er mammaen, er den jeg har i glasset nå og
prøver meg fram på.
Silje Silje13:53 1. januar 2013
Mor
fikk barn! :-) Ikke en helt hel og tykk en da. Hadde den blitt det hvis
den hadde fått stått lenger tror du? Riktig godt nytt år til deg.
Fra jord til bord11:17 2. januar 2013
Ja,
det tror jeg nok, imidlertid kan disse fermenteringskulturene være litt
lunefulle i vinterhalvåret. Den viktigste indikatoren er lukt og smak,
at den syrner godt og ikke smaker mystisk, udefinerbart, emment, er for
grumsete osvv... Du kan fint se sporer og strenger i drikken men ligger
det mye grums på bunnen og mye brune greier i drikken er den ikke bra.
Håper den ble god :) Vet du om den er fra min avling?
Silje Silje12:59 2. januar 2013
Den
luktet eddik, men ikke slik at det stakk i nesa. Smakte først uten
bringebær, så en liten dl med. Var ikke søt, og smaken opplevdes ikke
feil i forhold til kjøpe-kombucha jeg har smakt. En på flaske jeg smakte
en gang var myyyye mer "eddik" en min. Jeg skal se etter grums og slikt
nå på neste krukke som ble satt i går kveld. Det var en del grums i
glasset jeg fikk mor + et barn i, men jeg har silt bort grumset i den.
Jeg fikk den av ei venninne som hadde fått det av ei som jobbet på
rawfood i Sandvika. Vet ikke hvor hun fikk den fra desverre.
Må
først takka for superinspirerande blogg! Kor hentar du all kunnskap
frå? Kjekt at du deler!! I dag fekk eg det eg fekk vita var kombucha mor
og baby på glas. Dei måtte berre skiljast. Men då eg skullegjera detvar
det ikkje mogeleg. Alt var berre ei heil samanhengande "kake". Kva har
då skjedd? Må dei skiljast med ein gong? Eg sette heile biten i te og
sukkerblandinga, men lurer jo på korleis det vil gå. Burde eg ha sett
dobbelt med sukker? Hm... mange spørsmål..:P
Det
går sikker helt fint, de må ikke skilles, noen oppfører seg slik at
babyen henger seg på moren, andre kulturer legger moren seg lenger ned i
glasset og babyen formes på toppen- uavhengig. Jeg har to ulike
kulturer som oppfører seg ulikt, de får henge sammen til de får flere
lag, da blir de også lettere å dele etter noen uker/batcher.
Åh
nå fikk jeg lyst til å lage kombucha! Smakte det da jeg var i New York,
nam! Nå bor jeg i København og kommer nok til å kontakte deg neste gang
jeg er i Norge så jeg også kan få en baby :) Takk for all info - fin
blogg du har!
Hei!
Jeg lurer på om det er noen reell fare for botulisme forgiftning når
man lager sin egen kombucha? Jeg har lest fordeler og ulemper med
kombucha, og tenker at dette med botulisme også må inn i regnestykket.
Pluss at jeg er gravid. Og har amalgamfyllinger.
Har PirkePetter noe kunnskap om dette kanskje?
Jøsses!
Aldri hørt om kombucha :D Her hos deg kan jeg lese om helt ukjente
ting. Fermentert er sunt, tenker jeg, så dette er helt sikkert bra
saker. Et par av bildene er veldig fascinerende.
Hei!
Jeg
lagde min første omgang med kombucha for kanskje en mnd siden, den ble
god, men ble nok litt ivrig, og drakk for mye, fikk ihvertfall en
skikkelig utrenskning.. ;) uansett, så har drikken stått i tett glass i
kjøleskapet siden, fant den igjen bakerst i hylla. det smaker akkurat
det samme, like god, tror du den fortsatt kan drikkes? (eller, jeg
sitter i skrivende stund å drikker av den uansett, håper alle de gode
bakteriene fortsatt virker!)
ellers må jeg også nevne kombucha
som et "bygdefenomen", ble mildt sagt overrasket da pappa fortalte om
denne kombucha-bølgen i hjembygda for sikkert 10 år siden. tydeligvis
noen som hadde begynt med dette, og delt ut babyer, og dermed spredde
det seg. Han pratet også om en "surdeigs-bølge" der surdeigen hadde gått
på omgang blant folk. Og akkurat det er så gøy, fordi tradisjonsmat er
noe kjent. Mamma og pappa har alltid sagt at jeg er litt rar i matveien
(pga forskjellige intoleranser) men nå har jeg et kosthold som de også
kjenner til, og da blir de plutselig så ivrige når jeg begynner med
kraftkoking og surdeigsbaking!
Du
kan nok fint drikke den ja. Setter du den på benken klarer den også å
danne en ny SCOBY, iløpet av en uke eller to.. Ja, foreldrene våre
kommer på banen når vil begynner å rote litt i fordums kokekunster, de
husker nok noe av dette selv, fra sin barndom. Min mor er også gira på
dette :)
Ja,
si det- hvor kom den første babyen fra? Dette er en kultur som må tas
vare på. Du kan lage din egen kombuchababy ved å skaffe deg kombucha som
er levende/ikke pasteurisert, og la den stå i romtemperatur til det
dannes en ny "kake" på toppen og derfra brygge videre på denne. Men du
kan ikke dyrke den frem selv vil jeg tro med mindre du har tilgang på
laboratorium og alle de spesifikke soppene og bakteriene som må til i en
symbiotisk samklang- for å lage denne scobyen/massen som lager det
fermenterte brygget kombucha.
Hei.
Jeg har et spørsmål om kombuchamoderen min. Jeg laget nå to porsjoner
med to forskjellige modere og de har stått i hvert fall ti dager nå. Det
har dannet seg en halv cm tykke nye babyer på toppen av begge to. Men
de "gamle" mødrene er ganske brune i fargen og har en del flekker. Har
det noe å si? Det går ikke bort om jeg skyller de godt heller.
Kombuchaen var kanksje litt søt så den kunne kanskje stått litt lengre,
men jeg syntes de nye babyene hadde blitt så tykke at det var på tide å
ta de ut.
Det er en super blogg du har. Skulle ønske jeg hadde oppdaget den før :)Og jeg må få lov å si: Jeg elsker pirkepetter og det han skriver ;)
Anne Beth
Pirkepetter er en fantastisk ressurs!
På sikt, (såfremt jeg liker kobucha så klart:-)) ønsker jeg meg en av de beholderene som gjør produksjonen en god del letter og i tillegg gjør at du har forskyninger kontinuerlig. Syns det virker genialt.
-Guro
La nettopp inn en komentar på konkuranseinnlegget ditt, men nå må jeg jaggu meg skryte litt av deg igjen!
Så kult at det er mulig å lage sin egen Kombucha! Du er kjempe flink!
Dette har jeg også veldig lyst til å prøve, derfor lurte jeg på om det er mulig å kjøpe en av dine babyer?
Hvis det går, lurer jeg på hvor du bor, slik at jeg kan finne ut om det er mulig for meg å ta turen. Jeg bor i Oslo.
Send meg gjerne en mail på christinabbs@gmail.com, hvis du ikke vil ut med adressen her.
Ønsker deg en fin dag!
Hilsen Christina
Vennlig hilsen Heidi
Gry: Jeg handler herfra:
http://www.sulis-health.co.uk/kombucha.html
Vennlig hilsen Heidi
Bakte surdeigsbrødene dine i dag. De ble litt kompakte og litt råe, men vi skjærer dem bare i skiver og putter dem litt i toastjernet. De smakte godt, og selv mannen likte det. Så jeg prøver igjen, og håper surdeigsstarteren min blir enda mer potent. Det er en starter av rug, kan det være problemet? Kan jeg mate denne med spelt og få starter av spelt, eller bør jeg lage den fra bunnen av?
Tror seriøst jeg blir nødt til å bygge ut kjøkkenet. Har ikke plass til noe som helst som er artig, jo. (Eneste som får plass i kjøkkenvinduet er en stakkars basilikum og bananfluefellene.)
http://mccaffrey.websitetoolbox.com/post?id=2200607
Virker som rapadura kommer best ut:-)
-Guro
SukkerPirk
Forresten, hele familien er hektet på Pompi saften din! :D Vi drikker den nesten hver dag nå. Kjempegod som saftis ble den også!
Bente
Bente
Kanskje et poeng å ikke reklamere så mye for henne slik at hun ikke ender med å påta seg å skaffe skikkelig mat til halve landet. Jeg tror ikke hun er typen som har lett for å si nei når nei behøves.
Stein Tøff, autorisert Lykketrollbeskytter
vet ikke om dette er et skudd i blinde, men jeg bor i Trondheim og skulle svært gjerne hatt en slik baby :)
Det er vel mikroskopiske sjanser for at Solhild leser dette kanskje...? -men det er lov å prøve ;)
-M
Jeg er innom bloggen din opptil flere ganger daglig for å lese innleggene dine og kommentarer. Fantastisk at du deler så mange tips og erfaringer for at andre skal få bedre helse !
Jeg har et spørsmål om kombucha. Er det mulig å bruke "moderen" fra rå eplesidereddik. Jeg har en flaske med økologisk eplesidereddik av merket Omega Nutrition som er kjøpt på Iherb, og der fulgte det med en moder som er ca 3 cm stor. Tror du dette er mulig å lage god kombucha på ?
Mvh Anja
Mvh Trine
Jeg tåler ikke sukker. Får influensasymtomer av det, vondt i halsen og forferdelig ånde. Kan jeg da lage kombucha?
Her kommer mine får-det-ikke-til-spørsmål:
- Skal det lukte gjær av ferdig kombucha? (Det gjør det.)
- Skal det være bobler i? (Det er det ikke, det var da jeg kjøpte.)
- Kan jeg fortsette å lage nye kulturer av kombucha som har mugg på toppen? Og kan jeg drikke den som har mugg?
(Hvorfor er det bare jeg som må stille dustespørsmål? Buu.)
Ja og nei, det kan variere hvor boblete det er.
Nei, du skal kaste en kultur som lager mugg på toppen og absolutt ikke drikke den!
Men tusen takk for at du gidder svare!
Om du vil lage kombucha av alle scobyene dine eller kun en, kommer an på hvor mye kombuchadu ønsker å drikke.
Har PirkePetter noe kunnskap om dette kanskje?
Jeg lagde min første omgang med kombucha for kanskje en mnd siden, den ble god, men ble nok litt ivrig, og drakk for mye, fikk ihvertfall en skikkelig utrenskning.. ;) uansett, så har drikken stått i tett glass i kjøleskapet siden, fant den igjen bakerst i hylla. det smaker akkurat det samme, like god, tror du den fortsatt kan drikkes? (eller, jeg sitter i skrivende stund å drikker av den uansett, håper alle de gode bakteriene fortsatt virker!)
ellers må jeg også nevne kombucha som et "bygdefenomen", ble mildt sagt overrasket da pappa fortalte om denne kombucha-bølgen i hjembygda for sikkert 10 år siden. tydeligvis noen som hadde begynt med dette, og delt ut babyer, og dermed spredde det seg. Han pratet også om en "surdeigs-bølge" der surdeigen hadde gått på omgang blant folk. Og akkurat det er så gøy, fordi tradisjonsmat er noe kjent. Mamma og pappa har alltid sagt at jeg er litt rar i matveien (pga forskjellige intoleranser) men nå har jeg et kosthold som de også kjenner til, og da blir de plutselig så ivrige når jeg begynner med kraftkoking og surdeigsbaking!
Lise