mandag 13. august 2012

Fra jord til bord 13. aug 2012

  1. kjersti13:40 10. august 2012
    men hvor får man tak i en baby??
    Svar




    1. Fra jord til bord13:52 10. august 2012
      Som det står i innlegget så har jeg, men du får også kjøpt det fra www.vitaldrinks.dk. Du får kjøpt tørkede kombuchaer, men det har jeg og mange andre dårlig erfaring med. Det beste er å få en fersk ny en.


    2. Anonym11:01 14. april 2013
      Hei:) Skulle hatt en liten kombucha baby:) Noen I Trondheim som kan selge meg en liten baby? Meget etter lengtet... Du når meg på 98481113.... :)
  2. Kristine14:04 10. august 2012
    Åhh, jeg blir litt rørt av å lese altså! Jeg har veldig lyst å prøve kombucha, men vil vente til ammeperioden min er over. Kan ikke skryte av at jeg gikk på så mye på supermat og detox-aktige greier før siste graviditet, så da er det vel greit å vente. Fermentering er en fantastisk hobby. Med plenty av gode bivirkninger. Jeg digger tradisjonsmat:-)
    Svar




    1. Fra jord til bord13:35 16. august 2012
      Åja, tradisjonsmat er gull!
  3. Anne Beth14:23 10. august 2012
    Skulle gjerne hatt en liten baby :) Jeg bor i Bergen så jeg lurer på om du sender med posten også eller tåler ikke babyene det? Kan fortelle deg at jeg kjøpte Kombucha på Kinsarvik i Bergen og betalte kr.119,- for en flaske. (Har ikke fått smakt på den ennå)Så litt dyrere er den nok enn hva du antydet.
    Svar




    1. Fra jord til bord23:59 10. august 2012
      Jeg kan godt sende, men jeg kan ikke garantere resultatet..... Går nok mest sannsynlig bra.


    2. Anne Beth11:54 11. august 2012
      Å så bra :) Da vil jeg gjerne prøve det. Jeg reiser på ferie nå og kommer tilbake 1 september så kanskje best å få det tilsendt da om du har mer igjen. Du kan sende meg en mail på: absandal@gmail.com med beløp og kontonummer som jeg skal betale inn på om det er det greieste :)

      Det er en super blogg du har. Skulle ønske jeg hadde oppdaget den før :)Og jeg må få lov å si: Jeg elsker pirkepetter og det han skriver ;)

      Anne Beth


    3. Fra jord til bord22:35 13. august 2012
      Å send meg en mail er du snill gryhammer@hotmail.com, jeg klarer ikke holde styr p slikt i kommentarfeltet :-S
      Pirkepetter er en fantastisk ressurs!
  4. Anonym14:30 10. august 2012
    Har ventet på denne:-) Selv ser det faktsk ut som om jeg har klart å aktivere en dehydrert kombucha. Hurra! Venter nå må å teste min første drikkbare komucha. Det har faktisk gått en uke nå. Så 7-10 dager er det normale? Kan man la den fermentere lengre? Hva er dine erfaringer med det? Prøver selv å få sukkernivået så lavt som mulig da jeg er ikke tåler svingninger så godt.

    På sikt, (såfremt jeg liker kobucha så klart:-)) ønsker jeg meg en av de beholderene som gjør produksjonen en god del letter og i tillegg gjør at du har forskyninger kontinuerlig. Syns det virker genialt.

    -Guro
    Svar




    1. Christina15:28 10. august 2012
      Hei igjen Gry!

      La nettopp inn en komentar på konkuranseinnlegget ditt, men nå må jeg jaggu meg skryte litt av deg igjen!

      Så kult at det er mulig å lage sin egen Kombucha! Du er kjempe flink!
      Dette har jeg også veldig lyst til å prøve, derfor lurte jeg på om det er mulig å kjøpe en av dine babyer?

      Hvis det går, lurer jeg på hvor du bor, slik at jeg kan finne ut om det er mulig for meg å ta turen. Jeg bor i Oslo.
      Send meg gjerne en mail på christinabbs@gmail.com, hvis du ikke vil ut med adressen her.

      Ønsker deg en fin dag!

      Hilsen Christina


    2. Fra jord til bord15:39 10. august 2012
      Det står jammen respekt av at du har klart å aktivere en tørket kombucha. Jeg har forsøkt to ganger og jeg har seriøst grønne fingre. Du er i en egen klasse!


    3. Fra jord til bord22:36 13. august 2012
      Christina: send meg en mail gryhammer@hotmail.com


    4. Fra jord til bord22:38 13. august 2012
      guro: det smaker eddik om det står lenge. Jeg har forsøk i 21 dager og smakte som eplecidereddig og funket fint som dressing på salater- men utrolig surt som drikke...
  5. Anonym15:30 10. august 2012
    Jeg gleder meg også stort til å begynne med dette. Venter på Kombucha varmeplate i posten fra England, og når alt står klart bestiller jeg meg en kultur. Fra England (hvor jeg handler dette) sender de ferske kulturer i posten, aldri tørkede.

    Vennlig hilsen Heidi
    Svar




    1. Fra jord til bord15:37 10. august 2012
      Så bra! Gidder du legge inn linker til dine handle-steder, kan jeg etterhvert putte dem inn i innlegget, for dem som vil handle varmeplater og annet på nett:) Samlekombuchaside er et mål så fyll den gjerne med innhold, Heidi :)


    2. Fra jord til bord15:38 10. august 2012
      Samlekomcuhadside er herved lansert som nytt ord ;-)
  6. Anonym17:34 10. august 2012
    For å bli kvitt bananfluer kan du fylle et glass med litt eplecidereddik og zalo, og dekke glasset med plastfolie og lager et par hul med gaffel. Da går de nedi der og kommer seg ikke ut igjen
    Svar




    1. Fra jord til bord22:37 13. august 2012
      Takk for tips :)
  7. Anonym17:53 10. august 2012
    Anonym: Merkelig! Jeg har vært og hamstret økofrukt på tilbud i dag, og har nettopp puttet 9 brett med bananskiver i dehydratoren. Stod og iriterte meg over bananfluene som jeg lurte på hvor kom fra, og hvordan jeg skulle bli kvitt. Jeg har akkurat avsluttet ryddingen etter bananene, vasket hendene, og satt meg ned foran pc'en. Det første jeg så gjorde var å stikke innom Kombucha artikkelen til Gry, og her var du med bananfluetipset ditt - sånn helt ut av det blå. Tusen takk!

    Gry: Jeg handler herfra:

    http://www.sulis-health.co.uk/kombucha.html

    Vennlig hilsen Heidi
    Svar




    1. Fra jord til bord22:37 13. august 2012
      Takk :)
  8. Anna20:15 10. august 2012
    Så spennende, og så artig. Jeg har nok nok med vannkefiren min foreløpig, men skal ikke se bort i fra at jeg blir hektet på all fermenteringen og må prøve kombucha etterhvert også.

    Bakte surdeigsbrødene dine i dag. De ble litt kompakte og litt råe, men vi skjærer dem bare i skiver og putter dem litt i toastjernet. De smakte godt, og selv mannen likte det. Så jeg prøver igjen, og håper surdeigsstarteren min blir enda mer potent. Det er en starter av rug, kan det være problemet? Kan jeg mate denne med spelt og få starter av spelt, eller bør jeg lage den fra bunnen av?
    Svar




    1. Fra jord til bord07:39 11. august 2012
      Du får prøve å ha ute surdeigsstarteren din i noen dager og mate den på nytt daglig, kanskje du får piffen oppigjen da. Surdeigsbrød av rug er ofte litt tyngdre enn dem av spelt, men skulle ikke tro at en starter av rug skulle gjøre dem mer tunge enn en starter av spelt, og ja du kan mate den med spelt om du ønsker. Trenger ikke starte på nytt.
  9. Vibeke21:01 10. august 2012
    Dette var midt i blinken, tenkte å sette meg ned og søke litt rundt akkurat dette i dag. Jeg fikk med en baby fra Ingerlise, den har desverre blitt glemt stakkar og har ligget for seg selv på nederste hylle i kjøleskapet i over en uke. Den ligger i plastpose med væske, men den har sikkert takket for seg - tror du ikke? Flott og grundig innlegg!!
    Svar




    1. Fra jord til bord07:41 11. august 2012
      Du skal ikke undervurdere babyene mine, så bare sett den på en prøve. Du skal se det blir kuler og krutt ;-)
  10. Marianne06:48 11. august 2012
    Perfekt! Jeg har min første kombutcha på gang fra en baby fra Ingerlise jeg også. Den har snart stått i en uke, men jeg syns ikke den ser helt frisk ut. Litt sånn smått brunt "gørr" oppi der. Er det normalt?
    Svar




    1. Fra jord til bord07:43 11. august 2012
      Det kan variere noe fra sats til sats, det der du beskriver. Syntes mine hadde en kort periode da det skjedde, men så kom de seg. Syrnet veldig raskt og dannet mer puss en nå- hvor jeg synes de oppfører seg slik en kombucha-kultur skal gjøre. De må også ofte vennen seg til nye omgivelser, så tålamod tror jeg er viktig. Skylle den godt før du legger kultuen i ny te/sukker er også viktig. og evt sile den kombuchaen du har i til neste sats, slik at ikke du overfører alt grumset til ny ladning.
  11. Anita08:07 11. august 2012
    Kombucha høres veldig spennende ut! Har faktisk aldri smakt det før:) Kjempefint innlegg, Gry, dette skal jeg lese igjen når jeg får meg en kombucha baby;)
    Svar




    1. Fra jord til bord22:18 12. august 2012
      Du kan glede deg :)
  12. Heidi Garvik22:59 11. august 2012
    Har nettopp kjøpt kombucha i butikk, og den kostet cirka det dobbelte av det du tror... Men deilig godt, det er det :)

    Tror seriøst jeg blir nødt til å bygge ut kjøkkenet. Har ikke plass til noe som helst som er artig, jo. (Eneste som får plass i kjøkkenvinduet er en stakkars basilikum og bananfluefellene.)
    Svar




    1. Fra jord til bord22:17 12. august 2012
      :)
  13. Anonym00:27 12. august 2012
    Gleder meg veldig til å prøve dette. Skal hente babyen din hos Frank i morgen, tror den har blitt til to allerede. Supert informativt innlegg. Anne Marit
    Svar




    1. Fra jord til bord13:35 16. august 2012
      Lykke til ::)
  14. Anonym00:37 12. august 2012
    Grei oversikt over mineral-innholdet i de ulike sukker-typene:

    http://mccaffrey.websitetoolbox.com/post?id=2200607

    Virker som rapadura kommer best ut:-)

    -Guro
    Svar




    1. Fra jord til bord22:17 12. august 2012
      Takk for oversikt!


    2. Anonym20:06 13. august 2012
      Minus det som står oppført om innholdet av vitamin A, som ikke finnes i vegetabilske matkilder.

      SukkerPirk
  15. Frøken BitterSøt15:38 12. august 2012
    Akkurat nå har jeg nok med vannkefiren min, men har veldig lyst til å prøve dete også etterhvert! :) veldig spennende!

    Forresten, hele familien er hektet på Pompi saften din! :D Vi drikker den nesten hver dag nå. Kjempegod som saftis ble den også!
    Svar




    1. Fra jord til bord22:16 12. august 2012
      Ja, Bompisaft til folket!! Godt å høre :)
  16. Anonym20:15 12. august 2012
    Flott og kjempeinspirerende blogg! Hvem er denne IngerLise dere nevner titt og ofte? :)

    Bente
    Svar




    1. Fra jord til bord22:16 12. august 2012
      Du Ingerlise er vår alles lykketroll, en usedvanlig ung, energirik, retorisk, humoristisk, smilende, rar, snill og smart og alt hva noen kan drømme om å være i en sylslank og langbeint, blond utgave. Hvem skulle tro at en slik en velger å lange smør, rømme, kyllingføtter og annet rart? Fantastisk er hun i alle fall :)


    2. Ingerlise09:12 13. august 2012
      <3
  17. Anonym11:28 13. august 2012
    Har dette lykketrollet en egen blogg? :)

    Bente
    Svar




    1. Fra jord til bord11:52 13. august 2012
      Nouuups! Hun jobber undercover ;-) og er en ekte muldvarp!!


    2. Anonym20:04 13. august 2012
      Heller Lykketrollvarp :-)

      Kanskje et poeng å ikke reklamere så mye for henne slik at hun ikke ender med å påta seg å skaffe skikkelig mat til halve landet. Jeg tror ikke hun er typen som har lett for å si nei når nei behøves.

      Stein Tøff, autorisert Lykketrollbeskytter

    3. Fra jord til bord22:41 13. august 2012
      Godt poeng!!!!! Fra nå av er også jeg beinhard, steintøff, sertifisert, autorisert lykketrollbeskytter! Mine lepper og tastefingre er forseglet!
  18. Solhild13:52 13. august 2012
    Ha ha, han skeptiske broren var glad da han kunne levere den fra seg! Babyen har rukket å bli bestemor, så om noen i Trondheim vil ha så kan det nok la seg ordne. Jeg klarer ikke kaste vannkefirkorn engang, så ser at jeg meget snart har et problem.... Barna har fått smake her, og var veldig begeistret. Jeg tror det er greiere å gi dette til barn som ikke har så mye rusk innabords, tror ikke detoxeffekten blir så stor da, men at de mer utnytter de andre gode egenskapene. Om man gir det til en 50 -åring som ikke har tenkt så mye på inntaket tror jeg man skal ta det forsitig ellers kan man sikkert oppleve influensalignende symptomer. Men dette vet jeg ikke sikkert og må forske litt nærmere på....!
    Svar




    1. Fra jord til bord22:45 13. august 2012
      HAHAHAHAHA, det værste var at jeg var på joggetur da han kom og han måtte småpludre med min kjære om verandabygging og annet i en god stund før jeg dukket opp. Gjorde forsåvidt ikke noe da mannen her er oversosial ;-)Du har kanskje et poeng med de børnene kontra en 50-åring...


    2. Fra jord til bord22:45 13. august 2012
      ..verste.... heter det vel.... skriveleif..


    3. Anonym12:31 5. februar 2013
      Heisann,
      vet ikke om dette er et skudd i blinde, men jeg bor i Trondheim og skulle svært gjerne hatt en slik baby :)
      Det er vel mikroskopiske sjanser for at Solhild leser dette kanskje...? -men det er lov å prøve ;)
      -M
  19. Anonym12:13 15. august 2012
    Elsker bloggen din!!Ser at du skriver litt om at spirulina og hvetegress må tas for seg, og ikke blandes. Kan du skrive noe mer om det? Blir så forvirret av disse superdamene... Er det i hele tatt nødvendig å ta greens, hvis man prøver å spise mest mulig naturlig?(vannkefir,upasterisert, økologisk osv) Jeg har forsøkt diverse kosthold tidligere,spesielt denne såkalte "supermaten".Effekten av dette har ikke vært særlig merkbar. Må si at dette dere wicked mums skriver om virkelig har noe for seg:)Koser meg med alle innleggene dine, og lærer mer enn noen gang!!
    Svar




    1. Fra jord til bord12:18 15. august 2012
      Nei, du behøver ikke greens av noe slag om du spiser næringstett mat som fisk, kjøtt, fugl, kraft, egg, upast. melkeprodukter og annet animalsk fett + min favoritt: kokosolje. Det er også smart å spise fermenterte grønnsaker da de gjør fordøyelsen bedre og samtidig tilfører fin næring. Vannkefir er ikke næringsrikt men kan sees på som en fordøyelseshjelper og noe godt å leske seg med :)
  20. Anonym12:19 16. august 2012
    Hei,

    Jeg er innom bloggen din opptil flere ganger daglig for å lese innleggene dine og kommentarer. Fantastisk at du deler så mange tips og erfaringer for at andre skal få bedre helse !

    Jeg har et spørsmål om kombucha. Er det mulig å bruke "moderen" fra rå eplesidereddik. Jeg har en flaske med økologisk eplesidereddik av merket Omega Nutrition som er kjøpt på Iherb, og der fulgte det med en moder som er ca 3 cm stor. Tror du dette er mulig å lage god kombucha på ?

    Mvh Anja
    Svar




    1. Fra jord til bord13:34 16. august 2012
      Jeg tror ikke at bakteriene i eplecidereddik klarer å lage annet enn eplecider eller eddik evt hjelpe en Scoby i gang, men jeg er ikke 100 % sikker altså.
  21. Kåltanta13:21 16. august 2012
    Nydelig innlegg, takk skal du ha! Jeg har nettopp fått en baby fra Lykketrollet og gleder meg til å komme i gang!
    Svar




    1. Fra jord til bord13:34 16. august 2012
      Lykke til :)
  22. Anonym12:30 20. august 2012
    Jeg fikk en sammenrullet kombucha-baby i posten, skal jeg rulle den ut før jeg begynner å lage kombuchaen?
    Svar




    1. Fra jord til bord12:38 20. august 2012
      Ja, det skal du og ta vare på væsken i posen, da den må være med som "starter" til den kombucha-satsen du lager på te og sukker som er nedkjølt. Lykke til :)
  23. Anonym19:47 20. august 2012
    Hm. Jeg puttet den nedi et 2-liters Norgesglass, men der får den jo ikke breiet seg ut... Går det an å la den være der første gangen, eller må den ha skikkelig bolle så fort som mulig (i morgen?)
    Svar




    1. Fra jord til bord21:02 20. august 2012
      Har du nå startet hele fermenteringsprosessen i et norgesglass foreslår jeg at du lar den være helt i fred der i en uke. Så har du to, en stor moder og en baby som ligger på toppen av norgesglasset. Da kan du ta den store og legge i en bolle, så den får breiet seg ut igjen. Du må ikke ta den ut nå om du har startet prosessen i noen timer.
  24. Anonym13:25 22. august 2012
    Jeg laget kombucha for ca 20 år siden, da dette var en "motesak" i bygda. Husker at de ble kjempestore, lignet på brennmaneter. Nå skal jeg prøve igjen. lurer på om det er ok å drikke når man ammer, du skriver jo i innlegget at alle kan drikke dette.( tenker kanskje det går bra om man ikke drikker på tom mage ?) og vet du om de breier seg mer ut jo større plass de har ( stor skål/ bolle) og har dette noe å si? Kan de ligge i plastskål?.
    Mvh Trine
    Svar




    1. Fra jord til bord13:29 22. august 2012
      Så fantastisk med kombuchabølge i en Norsk bygd :-D De tilpasser seg formen på beholderen den fermenteres i så de brer seg utover ja. Starter du forsiktig kan du nok godt drikke kombucha også på tom mage... De skal ikke ha plastikk, men fermenteres og oppbevares i glass eller porselen :)
  25. Anonym23:18 30. august 2012
    Kan man bruke en plastikkbeholder som fermenteringbolle?
    Svar




    1. Fra jord til bord00:02 1. september 2012
      Det frarådes på det sterkeste.
  26. Anonym23:34 30. august 2012
    Så ikke at hun rett før meg hadde spurt om det samme, beklager så mye!
    Svar
  27. Cassandra18:51 3. november 2012
    Hei

    Jeg tåler ikke sukker. Får influensasymtomer av det, vondt i halsen og forferdelig ånde. Kan jeg da lage kombucha?
    Svar




    1. Fra jord til bord21:15 5. november 2012
      Du omfanner sukkeret til organiske syrer, slik at sukkeret skal ikke være et problem her.
  28. Jogg i Tromsø21:18 18. november 2012
    Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
    Svar
  29. Heidi Garvik12:57 8. desember 2012
    Så flinke alle er!

    Her kommer mine får-det-ikke-til-spørsmål:

    - Skal det lukte gjær av ferdig kombucha? (Det gjør det.)
    - Skal det være bobler i? (Det er det ikke, det var da jeg kjøpte.)
    - Kan jeg fortsette å lage nye kulturer av kombucha som har mugg på toppen? Og kan jeg drikke den som har mugg?

    (Hvorfor er det bare jeg som må stille dustespørsmål? Buu.)
    Svar




    1. Fra jord til bord20:07 8. desember 2012
      Ne, det skal lukte syrlig friskt!
      Ja og nei, det kan variere hvor boblete det er.
      Nei, du skal kaste en kultur som lager mugg på toppen og absolutt ikke drikke den!


    2. Heidi Garvik22:44 8. desember 2012
      Hm. Det var da forferdelig irriterende.

      Men tusen takk for at du gidder svare!
  30. Cassandra22:05 8. desember 2012
    Hvordan oppbevarer jeg kombudsja? Jeg har en pose med tre i. Og skal ta ut en og bruke nå. Men hva skal jeg gjøre med de andre? Kaste de? Eller kan jeg ta de i sukkervann i kjøleskapet? Hvor lenge? Hva skal jeg gjøre med de to i bollen som jeg fermenterer i+
    Svar




    1. Fra jord til bord22:58 8. desember 2012
      Jeg tror at du får svar på alle disse spørsmålene ved å lese innlegget her:)
      Om du vil lage kombucha av alle scobyene dine eller kun en, kommer an på hvor mye kombuchadu ønsker å drikke.
  31. Silje Silje19:34 17. desember 2012
    Jeg har fått tak i kombuchamor og baby! Men det ble en hard togtur fra oslo til trondheim, og hun jeg fikk det av visste ikke om de er i live eller ikke. Er veldig spent nå. Leser innlegget ditt her med lupe, men er fremdeles litt usikker. Jeg får bare prøve meg fram? Hva bør man IKKE gjøre?
    Svar




    1. Fra jord til bord10:37 18. desember 2012
      Innlegget skal være ganske så grundig om du følger det. Har skrevet noe mer om det i fermenteringse-boken som ligger for salg nå om du kan finne nytte i den :) Du må bare sørge for at den får det stabilt varmt nå i kulden, ikke sette den ved vindu men gjerne høyt og f.eks i baderomsskap om det er det varmeste rommet. Vær tålmodig nå og vit at det gjerne tar minst 14 dager før den danner en ny baby på toppen, som skal være hel og solid. Du må også smake at den er syrlig nok før du stopper fermenteringen, dette kan gjøres ved å lure et sugerør ned langs siden og sippe en smak for å kjenne om den smaker syrlig. Er den for søt, må den stå lenger! Lykke til :)
    2. Silje Silje21:18 18. desember 2012
      Tusen takk for svar! Det var en baby tror jeg i glasset jeg fikk også, men den hadde 3 hull. Har den enda, men bruker den ikke. Den tykkeste og mest solide, som jeg antar er mammaen, er den jeg har i glasset nå og prøver meg fram på.
    3. Silje Silje13:53 1. januar 2013
      Mor fikk barn! :-) Ikke en helt hel og tykk en da. Hadde den blitt det hvis den hadde fått stått lenger tror du? Riktig godt nytt år til deg.


    4. Fra jord til bord11:17 2. januar 2013
      Ja, det tror jeg nok, imidlertid kan disse fermenteringskulturene være litt lunefulle i vinterhalvåret. Den viktigste indikatoren er lukt og smak, at den syrner godt og ikke smaker mystisk, udefinerbart, emment, er for grumsete osvv... Du kan fint se sporer og strenger i drikken men ligger det mye grums på bunnen og mye brune greier i drikken er den ikke bra. Håper den ble god :) Vet du om den er fra min avling?


    5. Silje Silje12:59 2. januar 2013
      Den luktet eddik, men ikke slik at det stakk i nesa. Smakte først uten bringebær, så en liten dl med. Var ikke søt, og smaken opplevdes ikke feil i forhold til kjøpe-kombucha jeg har smakt. En på flaske jeg smakte en gang var myyyye mer "eddik" en min. Jeg skal se etter grums og slikt nå på neste krukke som ble satt i går kveld. Det var en del grums i glasset jeg fikk mor + et barn i, men jeg har silt bort grumset i den. Jeg fikk den av ei venninne som hadde fått det av ei som jobbet på rawfood i Sandvika. Vet ikke hvor hun fikk den fra desverre.
  32. Anonym00:42 23. januar 2013
    Må først takka for superinspirerande blogg! Kor hentar du all kunnskap frå? Kjekt at du deler!! I dag fekk eg det eg fekk vita var kombucha mor og baby på glas. Dei måtte berre skiljast. Men då eg skullegjera detvar det ikkje mogeleg. Alt var berre ei heil samanhengande "kake". Kva har då skjedd? Må dei skiljast med ein gong? Eg sette heile biten i te og sukkerblandinga, men lurer jo på korleis det vil gå. Burde eg ha sett dobbelt med sukker? Hm... mange spørsmål..:P
    Svar




    1. Fra jord til bord08:51 22. februar 2013
      Det går sikker helt fint, de må ikke skilles, noen oppfører seg slik at babyen henger seg på moren, andre kulturer legger moren seg lenger ned i glasset og babyen formes på toppen- uavhengig. Jeg har to ulike kulturer som oppfører seg ulikt, de får henge sammen til de får flere lag, da blir de også lettere å dele etter noen uker/batcher.
  33. Annelise13:52 23. januar 2013
    Åh nå fikk jeg lyst til å lage kombucha! Smakte det da jeg var i New York, nam! Nå bor jeg i København og kommer nok til å kontakte deg neste gang jeg er i Norge så jeg også kan få en baby :) Takk for all info - fin blogg du har!
    Svar




    1. Fra jord til bord08:52 22. februar 2013
      Det må du bare gjøre :)
  34. Sara10:01 5. februar 2013
    Hei! Jeg lurer på om det er noen reell fare for botulisme forgiftning når man lager sin egen kombucha? Jeg har lest fordeler og ulemper med kombucha, og tenker at dette med botulisme også må inn i regnestykket. Pluss at jeg er gravid. Og har amalgamfyllinger.
    Har PirkePetter noe kunnskap om dette kanskje?
    Svar




    1. Fra jord til bord08:53 22. februar 2013
      Tror ikke dette er noe du skal frykte, men er det noe du frykter så kan du jo vente til etter svangerskapet er slutt?
  35. Sukkerspinnengelen22:14 22. april 2013
    Jøsses! Aldri hørt om kombucha :D Her hos deg kan jeg lese om helt ukjente ting. Fermentert er sunt, tenker jeg, så dette er helt sikkert bra saker. Et par av bildene er veldig fascinerende.
    Svar
  36. Anonym12:13 24. april 2013
    Hei!
    Jeg lagde min første omgang med kombucha for kanskje en mnd siden, den ble god, men ble nok litt ivrig, og drakk for mye, fikk ihvertfall en skikkelig utrenskning.. ;) uansett, så har drikken stått i tett glass i kjøleskapet siden, fant den igjen bakerst i hylla. det smaker akkurat det samme, like god, tror du den fortsatt kan drikkes? (eller, jeg sitter i skrivende stund å drikker av den uansett, håper alle de gode bakteriene fortsatt virker!)

    ellers må jeg også nevne kombucha som et "bygdefenomen", ble mildt sagt overrasket da pappa fortalte om denne kombucha-bølgen i hjembygda for sikkert 10 år siden. tydeligvis noen som hadde begynt med dette, og delt ut babyer, og dermed spredde det seg. Han pratet også om en "surdeigs-bølge" der surdeigen hadde gått på omgang blant folk. Og akkurat det er så gøy, fordi tradisjonsmat er noe kjent. Mamma og pappa har alltid sagt at jeg er litt rar i matveien (pga forskjellige intoleranser) men nå har jeg et kosthold som de også kjenner til, og da blir de plutselig så ivrige når jeg begynner med kraftkoking og surdeigsbaking!

    Lise
    Svar




    1. Fra jord til bord23:48 24. april 2013
      Du kan nok fint drikke den ja. Setter du den på benken klarer den også å danne en ny SCOBY, iløpet av en uke eller to.. Ja, foreldrene våre kommer på banen når vil begynner å rote litt i fordums kokekunster, de husker nok noe av dette selv, fra sin barndom. Min mor er også gira på dette :)
  37. Saus13:53 5. mai 2013
    Går det ikke an å starte fra scratch? Hvor kom den første babyen fra liksom?
    Svar




    1. Fra jord til bord09:55 7. mai 2013
      Ja, si det- hvor kom den første babyen fra? Dette er en kultur som må tas vare på. Du kan lage din egen kombuchababy ved å skaffe deg kombucha som er levende/ikke pasteurisert, og la den stå i romtemperatur til det dannes en ny "kake" på toppen og derfra brygge videre på denne. Men du kan ikke dyrke den frem selv vil jeg tro med mindre du har tilgang på laboratorium og alle de spesifikke soppene og bakteriene som må til i en symbiotisk samklang- for å lage denne scobyen/massen som lager det fermenterte brygget kombucha.
  38. Lisa AAA10:42 12. mai 2013
    Hei. Jeg har et spørsmål om kombuchamoderen min. Jeg laget nå to porsjoner med to forskjellige modere og de har stått i hvert fall ti dager nå. Det har dannet seg en halv cm tykke nye babyer på toppen av begge to. Men de "gamle" mødrene er ganske brune i fargen og har en del flekker. Har det noe å si? Det går ikke bort om jeg skyller de godt heller. Kombuchaen var kanksje litt søt så den kunne kanskje stått litt lengre, men jeg syntes de nye babyene hadde blitt så tykke at det var på tide å ta de ut.
    Svar




    1. Fra jord til bord19:56 12. mai 2013
      Du kan fint bruke dem, selv om de endrer farge!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar