torsdag 3. mai 2012

Fra jord til bord 3. mai 2012

  1. Anonymous2. mai 2012 kl. 16:43
    Hei :)

    Jeg er forkjølet og sliter veldig med slim i halsen, fikk ikke sove inatt fordi jeg hele tiden måtte spytte ut slimet. Har du noe forslag til hva jeg kan gjøre for å få det bort?

    Også lurte jeg på enda en ting, jeg har lagd meg en te av masse ingefær, en skje honning (ikke rå dessverre) og saften av en limebåt, ødelegger jeg næringstoffene når jeg heller kokende vann over?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv2. mai 2012 kl. 17:06
      skvis en halv sitron i lunkent vann og drikk før du legger deg og når du våkner om morgenen. Det bruker å hjelpe på slimdannelse. Manucahonning, kokosolje og ingefærte er også fint. Cayennepepper får fart på det meste som sitter fast også ;-)

      Du ødelegger næringsstoffene når du heller kokende vann over. Alternativet er at du koker opp, kjøler ned til fingervarmt og deretter tilsetter honning, sitrus osv..
  2. Anonymous2. mai 2012 kl. 16:46
    Forresten, så har jeg sett helt rå mandler i det siste, med skallet på. Er det interessant, og noe godt man kan bruke det til?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv2. mai 2012 kl. 17:07
      Dersom du bløtlegger mandlene kan du bruke dem til mandelmelk, tørke dem i dehydrator eller ovn og lage godterikuler og salte snacksmandler, mandelsmør, male til mel osvos..
  3. Anonymous2. mai 2012 kl. 19:57
    Hva er forskjellen på manucahonning og annen rå honning?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv2. mai 2012 kl. 23:46
      Den er mer enymrik og ren enn mange andre honningtyper og er derfor mer antibakteriell, antiviral osvosv...


    2. Fleksitarianerliv2. mai 2012 kl. 23:47
      z-en min henger seg opp om dagen. Enzymrik, mente jeg!
  4. Anonymous2. mai 2012 kl. 23:06
    Hei :)

    Jeg har fulgt deg med stor interesse så lenge du har vært fleksiterianerliv, og også lest litt på din tidligere blogg. Jeg har fått mange gode tips og råd, som jeg har integrert i hverdagen min med stor suksess!

    Jeg har imidlertid lagt merke til at du i løpet av veldig kort tid (kanskje siste par månedene) har forandra veldig retning på fokuset i bloggen din. Jeg oppfatta deg tidligere som nærmest vegetarianer og at du hadde et stort fokus på plantebasert kosthold og etikk rundt energiforbruk og konsum. Jeg føler dette har forsvunnet helt i det siste, til fordel for animalsk føde og melkeprodukter.

    Velger du nå å ta avstand fra et hovedsaklig plantebasert kosthold? Hvordan ser du i tilfelle på din "nye rettning" i forhold til energiforbruket for å produsere den maten du nå foretrekker? (Jeg vet jo at du er særdeles bevist på dyrevelferd og den biten ;)

    Pia
    Svar




    1. Fleksitarianerliv2. mai 2012 kl. 23:45
      Jeg har i løpet av det siste året dreiet mer og mer i retning av animalsk føde og jobber litt oppe i holdet i forhold til fleksitarianer-begrepet, ettersom jeg ikke synes det er like dekkende for meg nå som det var for et års tid siden- eller i fjor høst da jeg fant dette begrepet. Jeg opplever ikke at den økte fokus mot animalsk føde er mindre bærekraftig all den tid jeg går får lokale animalske kilder (kylling og egg i egen hage),villfisk og vilt. Melkematen jeg spiser kommer fra øko-kilder og beitefora glade kuer fra alpene. Tror jeg skal dra i gang en konkurranse der den som kommer opp med det beste nye navnet på mitt konsept vinner en storslagen premie:o)


    2. Fleksitarianerliv2. mai 2012 kl. 23:52
      Jeg har forøvrig også hatt en rimelig bratt læringskurve innen kost og ernæring i løpet av det året jeg har blogget. Man kommer brått i kontakt med andre og får vekslet litt på hverandres erfaringer. Når mitt mål er å spise så næringstett som mulig blir det etterhvert unaturlig å unngå animalske kilder til næring, når mat fra dyreriket stort sett slår plantekost ned i støvlene når det kommer til vitamin- og mineralinnhold. Jeg synes imidlertid det er litt trist ettersom jeg gjerne skulle unngått å spise dyr om jeg visste at jeg og mine holdt oss friske og vitale på ren plantenæring. Men det gjør vi desverre ikke og derfor prøver jeg å velge så bærekraftig og godt jeg kan. For å si det slik, å slakte egne kyllinger man har koset med og alet opp er utrolig trist, men jeg opplever det som nødvendig og i tråd med min etiske tenkning rundt dyrevelferd og dyrehold.


    3. Anonymous3. mai 2012 kl. 10:14
      Jeg støtter deg i forhold til tanken om at villfisk og vilt er bærekraftig, det samme med egen egg/kyllingproduksjon. Ren, naturlig og lokalprodusert mat ER den eneste veien å gå, både i forhold til oss selv og omverden.

      Det jeg liker ved bloggen din er at du fremstår som ei veldig reflektert dame med gode evner til å se ting fra ulike sider. Jeg verdsetter også måten du fremstår som åpen og ærlig, og ikke minst din fremtoning ovenfor omverden og andre tanker enn dine egne. Du skrev så godt om akkurat det i innlegget om surdeigsbrødbaking i barnehagen.

      Min opplevelse er allikevel i større og større grad at bloggen din desverre blir snevrere og snevrere, og at det bare er en rettning (eller en person) som får gjennomslagskraft, på bekostning av den her "snu på hver stein" mentaliteten. Jeg tviler ikke på kunnskapen som blir lagt fram, men det er måten den blir lagt fram på som får meg til å reagerere. Jeg opplever i økende grad en ensidighet, og nærmest en agresivitet og nedlatende holdning ovenfor andre kostholdsretninger eller andre tanker i kommentarfeltet ditt. Type: det finnes bare en vei til Rom. Jeg har forstått at enkelte har funnet, for dem, den riktige veien. Problemet kommer når veivalget blir lagt fram som den eneste riktige ruta, uten respekten for at andre kan velge en annen vei som for dem er like bra. Jeg vil presisere igjen at jeg ikke opplever deg på denne måten, men jeg opplever at bloggen din blir farget av den mentaliteten. Noe som gjør at jeg ikke lengre sitter igjen med den gode følelsen av å lese om din vei, dine tanker, handlinger og gode tips/råd, og at jeg rett og slett vurderer å forlate bloggen.

      Og for å løse opp... Et par spørsmål til slutt av ren nyskjerrighet til din nye "trosrettning" :). Er det noen vegetabilske produkter du har slutta og konsumere (ikke tro på lengre) etter at animalsk føde har begynt å ta større og større plass? Og det støre spørsmålet: hvilke endringer merker du og din familie som overbeviser deg om at du har funnet den riktige veien?

      Pia


    4. Fleksitarianerliv3. mai 2012 kl. 11:40
      Vet du, jeg setter veldig stor pris på at du kommer med disse tilbakemeldingene. Da jeg startet å blogge var jeg i langt større grad preget av at jeg hadde spist mye rå vegansk mat i lang tid. Vi spiste likevel mye egg, noe fisk, vilt og vi fikk slaktet et lam i året. Men når vi er 6 personer i familien er det likevel ikke mye og vektskålen la mest tyngde på den vegetabilske kosten. Siden egg og upasteurisert melkemat går innunder vegetarianer-merkelappen var jeg komfortabel med å kalle meg fleksitarianer. Jeg har alltid vært veldig søkende og lett etter den riktige vei. Kanskje derfor jeg har gitt yoga en så stor plass i livet, fordi jeg har søkt etter både kroppslig og mental harmoni? Jeg hadde et rævva immunforsvar fra jeg var noen måneder gammel og helt frem til for et par-tre år siden. Det var levende mat (spirer, enymrik plantekost og grønne bladgrønnsaker + greens) som gjorde at jeg fikk et voldsomt energiløft. Likevel kom disse betennelsestistandene jeg alltid har slitt med stadig tilbake(vondt i hofter, bihuletrøbbel, verk i tenner, blærekatarr stadig tilbake. Jeg lærte mye om riktig behandling av mat(bløtlegging, spiring, fermentering osv) og ting ble bedre og bedre, men ville ikke helt bort, etterhvert ble jeg veldig gira på å finne den mest næringstette maten jeg kunne komme over fordi jeg er overbevist om at vi i vårt moderne kosthold får i oss alt for lite vitaminer og mineraler. Etter at jeg i fjor sommer økte betraktelig inntak av syrnet melkemat (som er utrolig næringsrik), rå spekemat og etterhvert mer kraft og mettet fett har både jeg og mine barns helse merkbart endret seg i positiv retning. Min sønn som har en alvorlig hjertefeil er fullstendig i støtet om dagen noe som er utrolig godt å oppleve, jeg og alle andre som kjenner han kommenterer at det er som om han har fått 3 ekstra gir i tillegg til at han er mye mer harmonisk. Han har utviklet muskelmasse i beina, springer, sykler og herjer på ekte guttevis hele dagen, uten pauser som han stadig hadde før. De endringene som er gjort i forhold til han er gelatin til omtrent alle måltid enten i saft, smoothies, supper og sauser, samt leverkapsler, magnesiumtilskudd, større mengder fermentert tran, mye upasteurisert smør, kokosolje og syrnet upasteurisert melkemat. Når man får i seg mer mettet fett er det også viktig å øke proteininntak noe jeg også har gjort.


    5. Fleksitarianerliv3. mai 2012 kl. 11:40
      Her er fortsettelsen på mitt svar til deg, Pia- det ble for langt til at jeg fikk det med i en kommentar ;-)
      Min datter som har melkeintoleranse og glutenintoleranse er friskere, vakrere og mer harmonisk enn noen gang og spiser mye yoghurt og kefir. En mineralanalyse påviste hos meg i fjor høst at jeg var tappet for mineraler og økt inntak av disse matvarene har gitt også meg et par ekstra gir+ ingen bihuletrøbbel, forkjølelse eller annet rusk i hele vinter. Det er kanskje ikke så rart at du opplever at bloggen har endret seg, fordi hele familien har endret seg så utrolig positivt etter disse kostholdsendringene. Jeg er fullstendig overbevist om at vi er på den riktige veien. Men min fanesak både når jeg holder kurs og her på bloggen har vært hele tiden og er fremdeles å behandle maten korrekt slik at vi kan nyttiggjøre oss den næringen man får i seg enten den er vegetabilsk eller animalsk. Det er så mye humbug i denne kostholds-industrien også, at jeg blir helt svimmel. Vi har jo også knyttet allianser vi wicked mums og der er jo to av disse damene mye mer animalsk orientert enn meg- men det er klart at alt dette vil jo du oppleve som at jeg bare sitter og tygger fermentert tran og leverkapsler- jeg ser den. Jeg fikk tidligere mange henvendelser om at jeg som fleksitarianer bare blogget veganske oppskrifter og de ønsket å få tips om hvordan behandle og servere animalsk føde. Jeg har forsøkt å fokusere på det også, men da skjønner jeg at jeg støter fra meg de som tenker mer vegetariansk. Men siden denne bloggen gjenspeiler min reise, så blir det akkurat som du nå ser. Det hjertet er fullt av bobler tastaturet over med :)Oj, nå skrev jeg mye. Flere av disse personene i kommentarfeltet er hardcore i denne retningen, samtidig vil du se at f.eks linke-Petter alltid underbygger sine påstander med dokumentert uavhengig forskning. Det klarer ikke jeg å lukke øynene for selv om jeg av og til skulle ønske at jeg ikke visste alt jeg vet nå. Jeg har fått stukket hull på alle kostholds-myter som jeg har trodd fullstendig på tidligere- og sitter igjen med en del rene fakta. Det har vært ganske frustrerende til tider men nå føler jeg meg trygg på at det jeg gjør er riktig da alle vi her i hus, samt alle de jeg kurser og veileder over nett stadig forteller at de har fått bedret helse. Men om du klarer å la være å lese i kommentarfeltet og heller lese det JEG skriver(om du fremdeles har glede av det) kan jo det være en løsning for deg, i stedet for å forlate bloggen..... Men det må du bestemme selv:) Igjen takk for dine ærlige ord. Jeg setter pris på det!


    6. Fleksitarianerliv3. mai 2012 kl. 11:54
      Glemte forresten å svare på et par saker du spurte om. Vi er helt sluttet med alle planteoljer, utenom olivenolje som jeg bruker over salater. Ellers steker og koker jeg alt i mettet fett(smør og/eller kokosolje.) Aman Prana-oljer for tusenvis av kroner er kastet og det samme gjelder alle omega-3 tilskudd jeg tidligere har brukt. Jeg kjøper nesten aldri soyaprodukter lenger og potetgull får bare komme i hus når jeg får et anfall et par ganger i året og må smugspise litt etter ungene har lagt seg ;-)


    7. Anonymous3. mai 2012 kl. 13:25
      Hei Fleksi. Du skriver "når man får i seg mer mettet fett er det også viktig å øke proteininntak noe jeg også har gjort", og jeg vil bare nevne kort at det er motsatt, da mettet fett bidrar med opptak av proteiner samt fettløselige vitaminer som trenges for opptak og utnyttelse av proteiner. Når stoffskiftet øker pga høyere proteinkonsum jobber også skjoldbruskkjertelen mer, og forbruker da mer av enkelte fettløselige vitaminer.

      Det finnes mange veier til Rom, men ikke alle gir en like god reise. OG en god del kommer ikke engang fram på det kostholdet de har i dag. Veivalget og ruta jeg promoterer, og som er det tradisjonelle veivalget i omtrent samtlige tradisjonelle kulturer verden over (også dem som i dag påståes å ha vært vegetariske i hundre eller tusenvis av år, hvilket historiske kilder ikke bekrefter) har reddet utallige liv, og enda flere fra store og små helseproblemer, en god del vegetarianere inkludert. Jeg har ingen problemer emd å respektere andres veivalg, men selvplaging basert på forkvaklede teorier og ideologier eller abnorm forfengelighet hvor man heller selv går til grunne enn å spise nærende basert på animalsk mat respekterer jeg ikke. Og i alle tilfeller ikke når slikt påprakkes barn, som lider veldig under det, noe all publisert forskning på slikt viser, inkludert mine egne erfaringer gjennom mer enn 20 år.

      Respekten mennesker med andre kostholdsvalg har for dyr og dyrevelferd, og/eller miljøet har jeg imidlertid den største respekt for.

      N. Edlatende


    8. Fleksitarianerliv3. mai 2012 kl. 14:04
      Det var interessant herr Edlatende, da jeg mener bestem at du har sagt til meg at om den største lavkarbo-fellen er at de øker inntak av mettet fett uten å få i seg nok proteiner og dermed mislykkes mange i sine lavkarbo-dietter.....(KANSKJE JEG HAR DRØMT DET) Når jeg dytter på med gelatin dytter jeg jo også automatisk på med proteiner. Jeg mente at et måltid nå består av en mer komplett sammensetning der et i hovedsak består av protein, fett og noe karbohydrater. Mulig jeg har misforstått deg og da er det jo fint at du oppklarte det her :)


    9. Anonymous3. mai 2012 kl. 17:35
      Tusen takk for et meget godt og inspirerende svar :). Det er så fullt av positivitet og go'følelse. Så spesielt herlig å lese om at du har funnet en måte å gi sønnen din ekstra energi på :). Hvilken gave å få lov å gi. Jeg har stor tro på din måte å presentere budskapet ditt på, og jeg har stor tro på at du virkelig kan nå ut med budskapet ditt om riktig behandling av mat (jeg har kjempetro på at det er rett fokus). Jeg tror terskelen for hovedtyngden av oss kan være veldig stor for å begi seg ut på raw food, veganisme, lavkarbo, spise rå lever ;) etc. etc. hva det nå skal være av "ekstrem" kosthold. Uansett hvor bra ulike eksperter sier deres kostholdsretning er, så er det noe med det kjente og kjære for de fleste (Jeg tør å komme med påstanden om at 99% av befokningen ikke leser vitenskapelige artikler om kosthold. Bare det som står på dagbladet.no). Hvis du med din blogg kan få en "brød og melk"-oholiker (og det er ikke meg ;) til å spise et bedre og sunnere brød og drikke bedre og sunnere melk, så vil jeg si du har nådd utrolig langt. Å nå inn til en søkende person, det er ikke vanskelig. Men å nå inn til "melk og brød" fantaster, som ikke ønsker å forandre på noe, DET er vanskelig!

      Din evne til å gjøre ting spiselige (både bokstavelig og overført) på er unik!

      Pia


    10. Anonymous3. mai 2012 kl. 19:07
      Hei Fleksi, de fleste som begynner med lavkarbo pleier heller å øke proteinkonsumet enn konsumet av mettet fett. Mange tyr også til proteinpulvere for å øke proteinnivået.

      Det er faktisk ikke så mye mettet fett i de fleste animalske produkter i forhold til enumettet fett, slik at de beste kildene til mer mettet fett, som er melkefett/fløte/rømme/smør og fårefett, samt kokos og palmeolje, ofte ignoreres til fordel for kjøtt og sjømat og andre proteinkilder. Mange lavkarbofantaster har fått med seg at det er sunt å redusere karbohydratmengden, samt øke proteinmengden i kostholdet, men mange lever fremdeles under illusjonen om at mettet fett og kolesterol er helseskadelig. En del lavkarboutøvere lever også under illusjonen om at de har en såkalt melke eller laktoseallergi, som også gjør at de unngår melk og melkeprodukter.

      Pia, verken jeg eller Fleksi promoterer en kostholdsretning eller ekstremkosthold, kun naturlig tradisjonelt, og næringsrikt kosthold slik det har vært praktisert verden over, og fremdeles blir i mange urinvåner og nomadekulturer. Slik at kostholdet ikke bare er vitenskapelig dokumentert som nærende og sunt, men også historisk dokumentert.

      Ellers har du helt rett i at Fleksis tilnærmingsmåte er betydelig bedre og mer sosialt spiselig enn min, så hun er nok mye lurere enn meg, og litt av en strateg. Jeg er mer direkte, og hopper heller rett i grøten og surfer litt i den så skummet fyker enn å bruke tid på å gå rundt den via fine vendinger og tiltalemåter som er ment å ikke støte sarte sjeler.

      Og dessuten bryr ikke jeg meg om å degge for egoer eller vise respekt for mennesker som ikke engang viser seg selv nok respekt til å ta skikkelig vare på seg selv eller barna sine. De som vil det beste for barna sine eller som vil videre i sin helsetilstand går videre, og hører gjerne på meg eller på folk som dem i Weston A Price Foundation. Og dem som heller vil forbli hvor de er, eller trives veldig godt med å ikke ha det så bra som de kan ha det, gjør det.

      Når jeg tenker meg om så har jeg hjulpet hundrevis av mennesker, og antakelig enda flere barn, til et bedre liv og helse opp gjennom åra, så jeg når nok ut til noen jeg også :-)

      Mener leserne i denne bloggen at jeg forringer den lar jeg bare være å kommentere, men jeg kommer aldri til å utvise respekt til mennesker som sitter på sin ideologiske høye hest og mener de er moralsk overlegne alle andre samtidig som de skader seg selv og/eller barna sine. Jeg har den største respekt for mennesker som bryr seg om dyr og dyrevelferd, men mener det er galt når denne omsorgen betyr at en selv og ens kjære ikke får den næringen som trenges for å gi et godt og rikt liv i god helse og mental klarhet og følelsesmessig harmoni.

      P. Åståelig


    11. Fleksitarianerliv3. mai 2012 kl. 21:35
      Takk, Pia for fine ord. Det varmet!!!


    12. Fleksitarianerliv3. mai 2012 kl. 21:50
      Pirkus: Du er fin du i all din Åståelighet <3
  5. Anonymous3. mai 2012 kl. 15:39
    Hvordan olje ruker du når du lager majones?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv3. mai 2012 kl. 16:42
      Jeg bruker olivenolje eller macadamianøttolje(relativt stabil for å være planteolje), men lager det sjelden....


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar