torsdag 12. april 2012

Fra jord til bord 12. apr 2012

  1. Anne Marit11. april 2012 kl. 14.28
    Hehe. Jeg har nå fått vannkefir fra Kristine, men presterte å glemme å hente de i dag etter en litt kaotisk morgen. Håper hun tilgir meg, for dette gleder jeg meg sånn til å prøve. Krysser fingrene for at barna liker det. Anne Marit
    Svar




    1. Fleksitarianerliv11. april 2012 kl. 15.34
      Ok! Blir garantert suksess!


    2. Fleksitarianerliv11. april 2012 kl. 15.35
      Var det fra Kristine som fikk av meg?
  2. Vibeke11. april 2012 kl. 14.57
    Jeg gleder meg sånn til å prøve, håper jeg er langt oppe på lista di;-) Vi smakte kombucha da vi var på kurs hos Rita, det var kjempegodt og ga virkelig mersmak! Vannkefir gir vel ganske likt resultat etter hva jeg har hørt. Nam!
    Svar




    1. Fleksitarianerliv11. april 2012 kl. 15.37
      Ja du står faktisk øverst :o). Synes de er veldig forskjellig på smak jeg, men de er jo begge fordøyelseshjelpere. I tillegg inneholder kombucha et stoff som er kreftbekjempende. Husker ikke hva det heter i forbifarten. Prøver å vekke en dehydrert kombucha til live her, men det ser dårlig ut. Er på jakt etter en kombucha-baby om du vet noen som har?


    2. Vibeke11. april 2012 kl. 16.18
      Hurra! Har ikke smakt vannkefir enda, så har ikke noe å sammenligne med. Bestilte du fra den danske nettbutikken? Er på babyjakt selv, men ikke fått napp enda. Men gir beskjed hvis jeg får adoptere i nærmeste framtid:-)


    3. Kristine11. april 2012 kl. 18.02
      Jeg smakte på kombuchaen til Rita, men hun lagde ikke te på den. Smaksatte den mer som vi gjør med vannkefir. Jeg synes smaken var ganske lik vannkefir. Har ikke smakt kombucha basert på te da.


    4. Fleksitarianerliv11. april 2012 kl. 18.35
      Hmmm. Kombucha ER jo fermentert te. Hva har hun basert sin kombucha på mon tro?


    5. Kristine11. april 2012 kl. 18.50
      Kanskje det var noe annet hun brukte? Det så litt sjøgressaktig hvis jeg ikke husker feil. Eller kanskje jeg har misforstått det hele. Har jo tenkt at kombucha er en tykk plateaktig sopp.


    6. Fleksitarianerliv11. april 2012 kl. 21.45
      Kombucha er en bakterieklump, ikke en sopp. Den dannes som et resultat av at sukker og te fermenteres.


    7. Anonymous12. april 2012 kl. 01.54
      Kombucha er faktisk både en (gjær)sopp og bakterieklump, ikke så ulik vann og melkekefirkorn.

      T. Rynefaktor


    8. Fleksitarianerliv12. april 2012 kl. 08.50
      Takk trynis for input og oppklaring:)
  3. Frøken BitterSøt11. april 2012 kl. 17.04
    Ååå jeg vil også stå på den listen! Kan jeg føres på? :)
    Svar




    1. Fleksitarianerliv11. april 2012 kl. 21.52
      Jepps! Send meg mail med alt jeg trenger å vite så sier jeg i fra når de er nok :)
  4. Anonymous11. april 2012 kl. 17.06
    Hei. Vil gjerne stå på vannkefir-lista di;) I tillegg til surdeigsstarter-lista. Vi får snakkes en dag ang kurset i høst. Er skikkelig imponert over energien din. Hilsen Liv
    Svar




    1. Fleksitarianerliv11. april 2012 kl. 21.52
      Den er god :)
  5. Kristine11. april 2012 kl. 17.58
    Ja vannkefir er GODT! Smaker ikke sunt en gang, hehe. Nå har mine også begynt å formere seg, så da er det mulig å hente på Kjelsås også. Kanskje vi etterhvert burde lage et nettverk av alle som har vannkefir, surdeigsstarter, kefir og kombucha? Og annonsere på finn eller noe. Jeg er veldig nyskjerrig på hvor mange milliarder bakterier med probiotika et glass vannkefir inneholder. Har du lest noe tall? Jeg er jo veldig begeistret for kosttilskudd da, men vil selvfølgelig gjerne bytte dem ut med ekte og mer bredspektret vare! Gleder meg til å prøve jordbær oppi! Takk for sprudlende inspirasjon!
    Svar




    1. Fleksitarianerliv11. april 2012 kl. 21.51
      God idè Kristine. Ikke lest noe tall der men det finnes rundt 20 strenger av ulike bakteriestammer det jeg har lest meg til. Bare å kjenne den balsamerende virkningen er nok til å skjønne at bakteriene er mine bestevenner i alle fall :)


    2. Anonymous12. april 2012 kl. 02.00
      Info om bakterie og gjærsoppinnhold (bla ned til omtrent midt på siden) -

      http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html#alternativekefir

      Sylfest Struttle


    3. Kristine12. april 2012 kl. 08.48
      Takk Mr.leksi :-)


    4. Fleksitarianerliv12. april 2012 kl. 08.51
      Kjekt å ha sylfest Leksi innimellom :-)


    5. Kristine12. april 2012 kl. 10.45
      Jeg liker han VELDIG godt jeg da :-) Han setter meg på sporet av mye spennende! Et lite tilleggsspørsmål til Sylfest Struttle - eller kanskje noen andre vet: Vi har sitrusallergi her hjemme, og minstemann er vel den som reagerer mest for øyeblikket. Sitron er en vesentlig ingrediens i vannkefir, men kan den byttes ut med noe annet? Jeg har lest at en skvett eddik er en mulighet - noe som kan medføre mer oppvekst av soppartene. Og at man kan ta litt fra forrige sats for å viderebringe den sure pH. Jeg eksperimenterer på det for tiden, men er det andre muligheter? Jeg VIL drikke mest mulig vannkefir, foreløpig må jeg altså være litt restriktiv på mengdene.


    6. Fleksitarianerliv12. april 2012 kl. 14.55
      Et lite orakel ja. Sitron, slik jeg har forstått det, er ikke vesentlig for selve kvaliteten på vannkefiren, men fordi det gir litt base til drikken og balanserer smakene. Det smaker rett og slett bedre. Tåler dere det dårlig når sitronen fermenteres uten skall også? I såfall kan det fint lages uten, jeg har gjort det noen ganger når huset er tomt for sitron og det har gått helt fint.


    7. Kristine12. april 2012 kl. 16.05
      Ok. Da prøver jeg uten og ser hva som skjer. Trodde sitron var nødvendig for å senke PH så det ikke ble oppvekst av skumle bakterier/uønsket mikroorganismer. Takk for innspill!


    8. Anonymous12. april 2012 kl. 22.23
      Hentet fra artikkelen jeg postet link til ovenfor -

      It seems important not to add lemon juice or other acidic fruit-juice as part ingredient, but to use 1/2 lemon left whole, or a slice of lemon. Citric acid does not appear to be used up by organisms of water kefir. As amounts of citric acid is leached into the water kefir from the fresh whole lemon, citric acid concentration increases in solution over time. If citric acid concentration reaches high enough levels, it may cause problems in regards to propagation of the culture. However, if the brew begins to acquire an off flavour, adding 1 Tbs lemon juice per 6 cups sugar-solution, and adding the juice over a few consecutive batches only, may be a recommended remedy for this type of problem. Although the option to store SKG in the fridge in just sugar/water for a few days is also a possible remedy for SKG that produce water kefir with an off-flavour, or a slimy consistency.

      Skumle bakterier finnes ikke, og om så hadde vært tilfelle ville de ikke ha noen sjanse til å formere seg i vannkefir eller for den saks skyld melkekefir. Bakterier er pleomorfe, og forandrer seg i takt med miljøet, især ph og næringstilgang. Men det må være en ph de selv skaper og regulerer, da organiske syrer direkte i væsken som skal gjæres ellers gjør miljøet surt så raskt at mange bakterier som ellers ville deltatt i vannkefirprosessen (utvikling av smak, aroma, produksjon av næringsstoffer, enzymer, organiske syrer, bakteriosiner/probiotika m.m) blir inaktivert for raskt, eller de forandrer form til mer syretolerante bakterier. Det er forholdsvis stor forskjell mellom syretoleransen til melkesyrebakterier, og ikke minst gjærsopper.

      S. Petakkel
  6. Vimseberta11. april 2012 kl. 19.58
    Veldig spennende med vannkefir! Har aldri smakt, men må jo si jeg blir veldig nysgjerrig! Hvor kan man få tak i det? Hvis det ikke er plass til flere på lista di...?

    Du gir masse inspirasjon til å leve sunnere, og mer miljøvennlig, og jeg tenker ofte at hvis andre kan få det til, så bør det jo være mulig for meg også :)

    Ha en strålende kveld!

    Marita
    Svar




    1. Fleksitarianerliv11. april 2012 kl. 21.49
      Takk for fine ord forresten!


    2. Vimseberta17. april 2012 kl. 18.54
      Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.


    3. Vimseberta17. april 2012 kl. 18.55
      Da vil jeg gjerne stå på en slik liste :)
      Hvordan går jeg frem? Sender jeg deg en mail med navnog adresse eller hva?


    4. Fleksitarianerliv17. april 2012 kl. 20.57
      ja gjør det gryhammer@hotmail.com. Må ha adresen din når jeg sender, vet du :)
  7. Liza11. april 2012 kl. 21.05
    Takk for kornene_)
    Jeg har nå laget min første krukke med vannkefir og barna elsket den, nå er det bare å stå på å lage og håpe på at kornene formerer seg:) For med 3 tenåringsbarn og en fireåring(drakk opp halvparten)i hus går det fort unna med drikken.
    Har sendt deg mail.

    Klem
    Liza
    Svar




    1. Fleksitarianerliv11. april 2012 kl. 21.48
      Så bra!!
  8. Anne11. april 2012 kl. 21.32
    Så spennende! Dette har jeg lyst til å prøve.
    Svar
  9. omdittogdatt12. april 2012 kl. 08.13
    Hvis det fremdeles er mulig, kunne jeg gjerne tenke meg å skrives opp på den listen! Har hatt lyst til å prøve dette helt siden jeg så det første innlegget ditt om vannkefir!
    Svar




    1. Fleksitarianerliv12. april 2012 kl. 08.40
      Det er jo det, vet du. Send meg en mail med kontaktinfo så gir jeg beskjed når det er nok til å sende deg. Eller du kan komme innom om du bor i nærheten :)
  10. Lisa12. april 2012 kl. 11.37
    Dette så jo bare sååå spennende og godt ut! er det mulighet for meg å skrives opp på listen din også? Det hadde i hvertfall være kjempe flott :)
    Svar




    1. Fleksitarianerliv12. april 2012 kl. 22.10
      Det går fint det. Bare send meg mail på mer enn bare Lisa, så vet jeg hvor jeg skal henvende meg når de er klare til å deles.
  11. Helene14. april 2012 kl. 10.05
    Så spennende!!! Aldri hørt om vannkefir før. Takk for tips :)
    Svar
  12. Irene Huse29. september 2014 kl. 15.11
    Hei! Å for en glede: Vannkefir er aldeles nydelig!! Jeg har blitt hekta fra første slurk - både på smaken og dens virkning på kroppen ;) Håper du kan hjelpe meg med følgende spørsmål: Hvor lenge lar du bær o.l. ligge ved andregangsfermentering? Kan de eventuelt bare ligge i vannkefiren etter den er ferdig fermentert og jeg setter den i kjøleskapet for oppbevaring? Og så lurer jeg på om jeg kan lage vannkefir uten sitron uten at fordelene med vannkefiren forringes? Mine to søte småtroll synes den er for sur når jeg bruker en sitronskive pr liter.... Hilsen Irene
    Svar




    1. Gry29. september 2014 kl. 23.44
      Jeg har et eget innlegg om andregangsfermentering som du kan søke opp. Jeg lar dem ligge i i et ekstra døgn, du kan velge om du siler ut bæra( jeg gjør det) eller om du har dem i beholderen når du setter det i kjøleskapet. Du kan gjære uten sitron, men kulturen liker seg best med sitron.
  13. Irene Huse29. september 2014 kl. 15.13
    Åhh, glemte å skrive at jeg gleder meg STORT til at den nye boken din kan forhåndsbestilles ;) Utrolig inspirerende og lærerikt det du skriver. Tusen, tusen takk for at du deler din kunnskap via bloggen din! Hilsen meg igjen
    Svar




    1. Gry29. september 2014 kl. 23.45
      Takk for fine ord, håper du vil like den når den tid kommer :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar