Gry
13.04.2012 kl.17:13
Ojojoj, denne har jeg tenkt på lenge. Kan jeg komme på besøk snart eller? ;-)
Ja - jeg tror faktisk vi må besøke hverandre snart. Mye å smake på både her og der! Am
Første gang jeg leste om fermentering bladde jeg
fort videre. Neste gang leste jeg litt, og plutselig begynner jeg å få
lyst til å prøve.. hmmmm....
Jeg har smakt kimchi engang, men det var i et koreansk bryllup og den var supersterk! Er den "levelig" med mindre chili?
Hvordan kan man vite at grønnsakene ikke har blitt dårlige?
Jeg har smakt kimchi engang, men det var i et koreansk bryllup og den var supersterk! Er den "levelig" med mindre chili?
Hvordan kan man vite at grønnsakene ikke har blitt dårlige?
Nam! I går prøvesmakte jeg på innholdet i noen
mysteriekrukker som har godgjort seg en par uker nå. En fryd for
smaksløkene! Jeg anbefaler blant annet gulrot og ingefær - mmmh! Og
rødbeter i kombinasjon med kanel er good stuff. Har tenkt på kimchi og
lest mye om det, men det står fortsatt på lista. Jeg har bosatt meg på
kjøkkenet, har begynt å måtte bruke joggesko siden jeg kjenner det
verker i bena når jeg omsider setter seg ned sent på kvelden. Har prøvd
meg på ingefærøl i dag, med myse. Spent på resultatet!
Christine: Jeg synes ikke den jeg lagde var sterk i
det hele tatt. Jeg ville nok hatt i mer chili neste gang (men uten
frø). Jeg vil tro at i Korea lager de kruttsterk kimchi. Denne er mer
tilpasset. Hvis du gjør som jeg skriver så er det nesten umulig å bomme.
Glassene kan stå i månedsvis, så du trenger ikke bekymre deg for at de
skal bli dårlige. Jeg smakte til og med på surkål som har stått i
kjøleskap i halvannet år. Nydelig!
Vibeke: Ja det er spennende å se hvordan smakene utvikler seg etterhvert som ukene går. Jeg har flere krukker stående. Jeg har blant annet et stort glass med rødkål, vanlig kål, gulrot, løk og ingefær. Ordentlig snadder. Er blitt helt avhengig av dette tilbehøret når jeg spiser. Magen jubler! Det er mye som skal prøves. Har kommet godt i gang med vannkefir og driver og tester ut smaker. Har akkurat fylt opp et rødvinsglass med vannkefir smakssatt med ingefør og sitron. Nydelig! Anne M
Vibeke: Ja det er spennende å se hvordan smakene utvikler seg etterhvert som ukene går. Jeg har flere krukker stående. Jeg har blant annet et stort glass med rødkål, vanlig kål, gulrot, løk og ingefær. Ordentlig snadder. Er blitt helt avhengig av dette tilbehøret når jeg spiser. Magen jubler! Det er mye som skal prøves. Har kommet godt i gang med vannkefir og driver og tester ut smaker. Har akkurat fylt opp et rødvinsglass med vannkefir smakssatt med ingefør og sitron. Nydelig! Anne M
Ekte, original kimchi slik den har vært laget i
århundrer i Korea er ikke det samme som promoteres i dag i kokebøker og
artikler på nettet. I dag dreier det seg bare om grønnsaker og andre
vegetabilske substanser, mens ekte, tradisjonell kimchi også inneholdt
kjøtt, småfisk/ansjos, reker og andre skalldyr, gjerne skjell, eller
fiskerogn og andre animalske matemner som er helt utelatt i den moderne
verdens vegetarhysteri. Opprinnelig var kimchi faktisk basert på
storfekraft og grønnsaker og urter utover animalske matemner. Det er mao
mange variasjonsmuligheter og måter å gjøre kimchi enda mer næringsrik
på. Jeg kjenner ikke til bruk av kokte egg i tradisjonell kimchi, men
hvorfor ikke prøve, all den tid de jo kan eddiksyltes?
Det skal mye til for å bomme på kimci, og skulle dette skje så lukter den vondt og kvalmende, ikke frisk og syrlig.
Det skal mye til for å bomme på kimci, og skulle dette skje så lukter den vondt og kvalmende, ikke frisk og syrlig.
Ja det er nok riktig. Når jeg lette etter
oppskrifter på kimchi fant jeg utallige varianter. Fant også oppskrifter
hvor de brukte småfisk og reker. Jeg merker jo også at nå som jeg har
begynt å fermentere grønnsaker selv så er det ikke så viktig å følge
oppskriften. Det er bare å prøve seg frem og finne smaker som man liker
godt selv. Som du sier skal det ganske mye til for å bomme. Anne M
Ok, nå trenger jeg hjelp... Jeg har satt i gang
dette prosjektet (hva du får meg til å gjøre, he he), og er litt usikker
på om jeg har gjort det riktig. Jeg har nå fått alt opp i et
Norgesglass, men jeg greier ikke å presse massen så langt ned at det kun
blir flytende saft på toppen. Vil det da si at innholdet kan bli
dårlig, når noe av grønnsakene kommer i kontakt med luft? Mulig jeg ikke
helt har forstått dette.... Også står det her at glasset skal stå med
et klede over seg, mens i en annen av bloggene (
http://fleksitarianerliv.blogspot.com/2012/01/melkesyregjret-mat-er-vidundermat-for.html
) du henviser til, leser jeg at lokket settes på glasset. Er det jeg
som har misforstått et sted? Hva er det riktige, skal det slippes til
luft eller ikke? Takker for svar, så jeg får gjort dette riktig :)
Gleder meg til resultatet.
Amorine: Det må komme luft til under
fermenteringsprosessen, jeg skrur aldri lokket igjen- før fermenteringen
er slutt og det settes i kjøleskapet for å oppbevare/modne smakene. Men
jeg setter lokket løst på uten å skru igjen, slik at luft kommer både
ut og inn. Klede er også fint!
Jeg har også lært det på denne måten. Hvis du synes
det ligger lite vann på toppen kan du også koke opp litt vann og
tilsette havsalt, avkjøle - og fylle på. Når jeg fermenterer grønnsaker
(som fermenterer på benken i ca to uker) legger jeg et kålblad på toppen
(under vann) og unngår at grønnsakene kommer i kontakt med luft og
mugner. Jeg kommer til å ha flere slike innlegg fremover, så følg med.
Men fint at du prøver! Det er kjempekult - ikke alle som gjør det!
Takk for svar dere. Den står nå med et klede og et
lokk over, så det kommer til litt luft. Men det avgir jo en spesiell
odør.... Antar at den bare vil bli sterkere etterhvert? Isåfall tror jeg
at jeg må finne et nytt sted til den :-)
Så spennende. Dette vil jeg også prøve! Begynner
jammen å bli lite tid til blogging for tiden gitt. Det er så mye
fristende å finne ut av rundt melkesyregjæring, kraft, vannkefir og
kefir. Spiring står også på listen ja. Synes forresten vannkefir ligner
litt på et akvarium. Kjempefascinerende å følge med på livet i glasset
døgnet rundt!
Anne Marit - jeg har laget melkesyregjærede
grønnsaker, etc i mange år bare ved å bruke kaldt vann rett fra
springen. Jeg har aldri kokt vann eller sterilisert krukker og kar, og
har aldri hatt problemer som følge av dette. Ser jeg at det er for lite
vann på toppen fyller jeg bare på litt fra springen, evt har oppi litt
ekstra salt (en klype).
Poenget er at man slipper unna med generell hygiene, og ikke trenger å være så nøye. Er man for nøye blir gjerne alt for mye av et prosjekt, og det er i følge min erfaring en av hovedgrunnene til at mange faller fra etterhvert da alt blir et ork og alt for omstendig. På samme måte er det helt unødvendig å sterilisere flasker og krukker før sylting og safting, og resultatet blir like fint allikevel. Jeg kan være med på at det er gøy å lage god og nærende mat, men kosthold og matlaging er jo ikke endepunktet i seg selv, men heller et steg mot bedre helse og livskvalitet.
Luft trenger strengt tatt ikke komme til under gjæringsprosessen slik at det går helt fint å gjære i Norgesglass med gummiring og lokk av den typen man fester på framsiden. Dette slipper inn lite luft, men slipper ut kullsyren slik at man ikke ender opp med kimchi og kullsyre. Jeg har aldri hatt problemer på denne måten, og går ut fra at lufta bakteriene eventuelt trenger kommer inn når du først lager produktet. Jeg har også laget kefir i alle år med lokk og har bare hatt gode resultater, hvilket er en svakt kullsyreholdig kefir som river i ganen akkurat som kullsyrevann eller brus.
Poenget er at man slipper unna med generell hygiene, og ikke trenger å være så nøye. Er man for nøye blir gjerne alt for mye av et prosjekt, og det er i følge min erfaring en av hovedgrunnene til at mange faller fra etterhvert da alt blir et ork og alt for omstendig. På samme måte er det helt unødvendig å sterilisere flasker og krukker før sylting og safting, og resultatet blir like fint allikevel. Jeg kan være med på at det er gøy å lage god og nærende mat, men kosthold og matlaging er jo ikke endepunktet i seg selv, men heller et steg mot bedre helse og livskvalitet.
Luft trenger strengt tatt ikke komme til under gjæringsprosessen slik at det går helt fint å gjære i Norgesglass med gummiring og lokk av den typen man fester på framsiden. Dette slipper inn lite luft, men slipper ut kullsyren slik at man ikke ender opp med kimchi og kullsyre. Jeg har aldri hatt problemer på denne måten, og går ut fra at lufta bakteriene eventuelt trenger kommer inn når du først lager produktet. Jeg har også laget kefir i alle år med lokk og har bare hatt gode resultater, hvilket er en svakt kullsyreholdig kefir som river i ganen akkurat som kullsyrevann eller brus.
Amorine: Ja, det blir en spesiell odør, men jeg har
klart å holde det litt unna ved å ha et klede som dekker det til. Jeg
har mitt på kjøkkenbenken, og synes det går greitt. Har kanskje blitt
vant til det.
Jeg har faktisk også sluttet å koke glassene jeg bruker. Det er en lettelse faktisk. Jeg bare vasker de med såpe i varmt vann i springen. Det er sikkert ikke nødvendig å koke vann heller hvis man skal fylle på - det er nok litt dette bakteriehysteriet som henger litt igjen hos meg selv (og mange andre). Jeg har prøvd å gjære både med lukket glass og med åpent glass - og det ble godsaker av begge deler. Har de siste ukene også lukket glasset når jeg lager kefir, føler faktisk at den blir bedre av det. Blir et snev av kullsyre i den - og det liker jeg. Jeg lukker også igjen når jeg lager vannkefir.
Jeg har faktisk også sluttet å koke glassene jeg bruker. Det er en lettelse faktisk. Jeg bare vasker de med såpe i varmt vann i springen. Det er sikkert ikke nødvendig å koke vann heller hvis man skal fylle på - det er nok litt dette bakteriehysteriet som henger litt igjen hos meg selv (og mange andre). Jeg har prøvd å gjære både med lukket glass og med åpent glass - og det ble godsaker av begge deler. Har de siste ukene også lukket glasset når jeg lager kefir, føler faktisk at den blir bedre av det. Blir et snev av kullsyre i den - og det liker jeg. Jeg lukker også igjen når jeg lager vannkefir.
Hvor lenge skal de stå sånn da? Nå lukter det snart
i hele huset... Har måttet satt glasset inn på et gjesterom, men synes
jeg merker lukta allikevel. Mulig jeg har en litt sensibel nese.. hehe.
Jeg satt jo igang uten egenlig å vite hva jeg skal bruke det til, men
får håpe det smaker godt og at jeg finner bruksområder. Må det stå lenge
i romtemperatur for at det skal ha en næringeffekt?
Er litt skeptisk merker jeg. Tror kanskje jeg heller prøver meg på yogurtprosjektet ditt, for yogurt går det mye av her i huset. Må jeg finne noen som jeg kan få en kultur av, eller er det noe jeg kan dyrke frem selv?
Er litt skeptisk merker jeg. Tror kanskje jeg heller prøver meg på yogurtprosjektet ditt, for yogurt går det mye av her i huset. Må jeg finne noen som jeg kan få en kultur av, eller er det noe jeg kan dyrke frem selv?
Amorine: Det skal jo helst stå i romtemperatur i to
uker. Men du kan godt lukke igjen lokket, i allefall hvis du har latt
det være litt "rom" øverst i glasset - mellom grønnsakene og lokket. Da
vil kullsyren som dannes under fermenteringen ha et sted å gjøre av seg.
Evt kan du åpne lokket en gang i ny og ne. Så flink du er som prøver!
Fortell hvordan det går. Etter to uker lar du glasset stå i kjøleskapet
med lukket lokk. Da kan du begynne å spise av det. Det er jo probiotika
for kroppen din, så du kan godt spise det til all slags mat - evt ta en
spiseskje etter måltidet for å få den probiotiske effekten. JEg har
akkurat vært i kjøleskapet og spist en skje. Men som sagt - kan spises
til det meste. Du må prøve deg på surkål etterhvert. Jeg synes ikke den
lukter noe særlig, ellers så har nesten min blitt herdet....? Hva er du
skeptisk til? Er du redd for at all lukten betyr at det kan være dårlig?
Det skal lukte - og det er bare godsaker for kroppen din - jeg lover.
Hvis du vil ha youghurtkultur kan du komme innom meg og hente
startkultur - ta med et lite glass. Anne M
Takk for raskt svar :) Jeg synes jo lukten er
veldig skarp, men virker ikke som den er blitt dårlig. Mye hvitløk, og
litt syrlig lukt. Ellers kan det hende jeg benytter meg av tilbudet
ditt, regner med du bor i Oslo. Jeg bor en time derfra, men er i
tigerstaden innimellom :)
Amorine: Bare si fra litt før - så er jeg sikker på
at jeg har youghurt til deg. Jeg har stort sett stående i kjøleskapet
kontinuerlig - så det er bare å komme. Anne M
Wow så spennende. Hra lenge tenkt at jeg skulle sette meg inn i det med fermetering, nå fikk jeg motivasjon. Takk:)
Hei Anne Marit. Litt kort varsel, men det ble
bråbestemt med en Oslotur i morgen. Om det passer, og du har yogurt til
meg, kunne jeg kanskje komme innom? Du kan isåfall sende meg en mail;
amorine@me.com
No har jeg prøvd Kimchi , nan nan for gane og mage
.Håper mange som prøver denne kjempe sunne maten , å får et bedre liv
vil jeg påstå . Mager roper hipp hurra .
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar