lørdag 24. mars 2012

Fra jord til bord 24. mar 2012

  1. Tine15. januar 2012 kl. 23:00
    Jeg scrollet raskt nedover innlegget ditt, og så plutselig Christer Hamre sitt navn nevnt. Christer og hans bakeri i Vektertorget var det som fikk øynene mine opp for at mat har med helse å gjøre. Foretrekker fremdeles spelt, og savner bakeriet og brødene hans :)
    Svar
  2. gladerebarn19. januar 2012 kl. 22:09
    Nå har jeg stekt brød på fleksitarianerlivmåten :-) Og det gikk jo helt fint. Konsistensen blir like bra som med sterkere varme. Så fremover blir det lavere akrylamid i mine hjemmebakte brød. Takk for alle opplysende, nyttige og supersunne innlegg! Jeg lærer stadig noe nytt av deg :-)
    Svar




    1. Fleksitarianerliv20. januar 2012 kl. 09:26
      TAKK, for hver og en jeg klarer å omvende til å bruke lavere varme er en stor liten seier for meg!
  3. Christer24. mars 2012 kl. 14:21
    guacamole er jo et must innimellom, men da er vi jo så heldige at der skal løk i store mengder i den spør du meg. Det er rett og slett en nytelse, men jeg liker ikke avokado uten at den lages til på en måte.

    Spørsmål til pirkefantomet, er det noen grense for hvor mye enumettet og flerumettet fett som skal til i et måltid før det blokkerer all d-vit-opptak? Jeg vil jo tro at små mengder med f.eks olivenolje i et større måltid med mye mettet fett ikke blokkerer alt opptak vit D? Jeg tenker da på f.eks middelhavskost der de spiser mye animalsk fett, men det står alltid olivenolje på bordet til salaten. Muligens bruker ikke folket der nede så mye olivenolje som industrien vil ha det til, og at olivenolje ofte er på bordet for turistenes skyld og ikke nødvendigvis de lokale innbyggerene. Men samme enumettet fett som er i olivenolje fins jo også i animalsk fett ikke sant, og det vil da tilsi at så lenge det er små mengder med enumettet fett som blandes med større mengdere mettet fett, så er det ok, eller er det slik at de ekstraherte oljene er farligere, enn det umettede fettet i animalsk fett?

    Olivenolje er ikke lenger i min diett, skjønt av og til har den sin plass og jeg lar meg ikke skremme om jeg må spise mat med olivenolje i ny og ne.

    Glemte visst å nevne at i middelhavsland er det mye sol, og som kjent produseres d-vit i huden om den utsettes for sollys, om man da ikke er så dum at man smører på helseskadleige solkremer som blokkerer d-vitproduksjonen og fører til en sikker mangelsykdom, spesielt når vi tenker på at moderne kost ikke innholder ekte D-vit noe særlig, og at de syntetiske D-vitaminene som tilsettes mange plasser (eller at folk frivillig kjøper det) også blokkerer for opptak av ekte d-vit ved å binde seg til deres reseptorer. Syntetiske d-vit gjør ingen nytte i kroppen, bare faenskap.

    Tjohei
    Svar
  4. Anonymous24. mars 2012 kl. 16:01
    Jeg kjenner ikke til noen slike grenser da jeg ikke har sett noe forskning som har sjekket saken.

    Olivenolje reduserer også kolesterol, hvilket er hvorfor oljen har fått ry som hjertevennlig, men problemet er at kolesterol er helt nødvendig for hjertets helse, og ikke minst for vitamin D opptak og utnyttelse i kroppen. Vitamin D i huden dannes fra nettopp kolesterol. Små mengder olivenolje nå og da er nok ikke noe problem i et kosthold som ellers er rikt på vitamin D, men er ikke å anbefale daglig, selv med mettet fett. Og da særlig ikke for barn i vekst, eller for barn og voksne som er syke.

    Oliveoljekonsum i land hvor det er mye sol er ikke et problem, da vitamin D produksjon fra solen oppveier tapet fra maten. Lokale innbyggere i slike land bruker ikke sololjer av betydning da de er tilvent en solrik tilværelse, hovedsaklig via hudpigmentdannelsen/hudfargen.

    I land med lite sol, og/eller hvor man ikke eksponerer minimum 75% av kroppen for sola når den er sterkest, mellom 10 og 14.00, har man tilnærmet ingen produksjon av vitamin D i huden. Og da særlig ikke om man bruker solkremer som blokkerer solstrålene. Plantefettet i solkremer blokkerer også dannelsen av vitamin D i huden ved soling, og er en gjennomdokumentert årsak til hud, lymfe og blodkreft. Dette inkluderer også flere av kjemikaliene i solkremer.

    Ellers vil jeg ha meg frabedt at du bruker informasjon du har fått fra meg til å briljere i blogger via spørsmål til meg. Jeg så ett eneste spørsmål og masse briljering i kommentaren din, hvor det eneste som var fra deg var setningen om guacamole, samt setningen hvor du forteller at du er for barsk til å la deg skremme av olivenolje. Skal du spørre meg om noe i blogger, kom med egne spørsmål du ikke allerede har fått svaret på.

    Det du heller kunne ha skrevet er at den beste solkremen som finnes er kokosolje, samt at kokosoljen slipper igjennom de solstrålene som setter i gang vitamin D produksjonen i huden, samtidig som hudlagene beskyttes mot overdreven soling. Dette med tanke på kokosproduktene dine.

    Du kunne også ha nevnt at fiskeleverprodukter som dem du selger er de beste kildene til vitamin D utover A og andre fettløselige vitaminer. Men forretningssansen din ble visst overskygget av det svulstige egoet ditt denne gangen, slik at briljeringsbehovet vant.

    Syntetisk vitamin D gjør som du/jeg sier ingen nytte i kroppen, og forårsaker mangel på vitamin D gjennom å oppta reseptorplass. I tillegg er enkelte syntetiske D typer giftige.

    EgoMObbeFantomPirk
    Svar




    1. Christer24. mars 2012 kl. 16:29
      haha, der har du nok rett jeg burde absolutt nevnt disse råvarene. Kokosolje er den beste sololje og fiskeleverproduktene jeg selger er supre leverandører av D-vit. Jeg trenger vel ikke beskytte egoet mitt, og rett er det at infoen kommer fra deg slik du beskriver, men er også støttet opp av andre ting jeg leser her og der.

      http://tidsporten.no


    2. Anonymous24. mars 2012 kl. 22:06
      Så det du faktisk sier er at du bare har skrevet av det jeg har skrevet til deg, men først etter å eventuelt ha sjekket "her og der" at det jeg skrev faktisk stemmer?

      Fasinerende.

      L. Urendreier
  5. Fleksitarianerliv24. mars 2012 kl. 20:43
    Hva tenker så kranglefantene mine om D-vitaminene jeg kjøper fra Solgar (hvor jeg også kjøper tørket lever fra...) Her er det D3 (cholecalcoferol) Godkjent? Barna får 400 IU daglig og jeg tar 5000IU i vintersesongen og satser på christers horror-tran, som jeg forøvrig tar hele året, resten av året + solen :o)
    Svar




    1. Anonymous24. mars 2012 kl. 22:03
      Om du sikter til http://www.solgar.com/SolgarProducts/Desiccated-Liver-Tablets.htm så er denne fettredusert, og med fettet forsvant også vitamin A og det meste av de andre fettløselige vitaminene. I og med at den er tørket har også innholdet av vannløselige vitaminer blitt redusert, men produktet er bedre enn ingenting. Skjønt kan aldri erstatte ekte saker, som bl.a er den høyeste kilden til vitamin A som finnes. Cellulosen i produktet kan være et problem, i og med at den kan hindre helt eller delvis næringsopptaket all den tid mennesker ikke fordøyer cellulose.

      Lever fra landdyr inneholder ikke vitamin D av betydning, slik at den du nevner må være tilsatt.

      Vitamin D trenger vitamin A både for optimalt opptak og utnyttelse. Og ikke minst for å motvirke enhver antydning til giftighet, da disse to vitaminene kontrollerer hverandre slik at de sammen kan tas i betydelig høyere doser enn når de tas hver for seg. Imidlertid skal det veldig høye doser til før en slik giftighet kan bli et problem. Også vitamin K2 beskytter mot eventuell giftighet fra høye doser vitamin D.

      Øker du konsumet av vitamin D uten å samtidig øke konsumet av vitamin A vil du få vitamin A mangel i kroppen. Tas begge vitaminer samtidig kan du bruke mindre av hver for å få samme positive helsevirkninger som høyere doser av hver enkelt for seg

      Anbefalt vitamin D dosering fra fettforsker Mary Enig i WAPF er ca 1000 IE pr dag for barn under 12 år, og ca 2000 IE og oppover for barn over 12 år og voksne. Mange studier har brukt betydelig høyere doser over tid uten at det har vært påvist helseproblemer, kun positive virkninger.

      For maksimalt opptak og utnyttelse må man også øke inntaket av vitamin A, K2 samt kalsium og magnesium sammen med vitamin D. Magnesium trenges for å omdanne vitamin D til den aktive hormonformen i kroppen, som igjen kontrollerer kalsium og stimulerer dannelse av skjelettceller.

      Satser du på vitamin D produksjon fra soling her i kalde nord må du sole deg mellom klokka 10-14.00 flere ganger i uka og eksponere minimum 75% av kroppen din for sola (og en eventuelt lykkelig ektemann) skal produksjonen være av betydning. Da i følge nyere studier som viser at vanlig soling i tempererte strøk ikke gir vitamin D produksjon av nevneverdig betydning.

      Pirkevitamin
  6. Anna Simonsen24. juni 2013 kl. 20:49
    Hei Gry!

    Det slo meg .. hvordan steker du pannekaker/lapper? På svak varme? Eller er det mest fettet du er obs når du slenger det i pannen? Tenkte på melet, det må jo bli grisevarmt..
    Svar




    1. Fra jord til bord24. juni 2013 kl. 22:54
      Melet blir jo varmt ja, og generelt er det smartest å bruke ghee,utsmeltet talg eller kokosolje når du steker kakene og jeg har det aldri på mer enn på medium varme.
  7. marerita27. juni 2013 kl. 13:07
    Hei Gry!

    Takk for en kjempefin blogg!

    Gammelt innlegg, men jeg forsøker :)

    Har du prøvd deg på sous vide-matlagning, eller vet du noe om det? Det er jo tilberedning av f.eks kjøtt over lang tid i lavere temperaturer. Eneste catchen er vel at man ofte steker kjøttet i pannen etterpå for å få den berømte stekeskorpen, og det er vel en egen akrylamid-himmel skulle jeg tro :)

    Takk for svar!
    Svar




    1. Fra jord til bord28. juni 2013 kl. 22:10
      Takk for fine ord:). Jeg har styrt unna sous vide- konseptet fordi det er snakk om mat som skal "kokes" i plast, og for meg virker det avskrekkende, men sikkert mulig at det er gjort på en måte som gjør det ufarlig. Jeg er imidlertid glad i mine potter og panner av støpejern, stål og leire. Akrylamid er først og fremst et problem i stivelsesrike matemner og om du steker i mettet fett vil også det beskytte mot utvikling av akrylamid.



    2. marerita1. juli 2013 kl. 13:55
      Det står at plasten er BPA, bly og phtalat-fri ihvertfall.

      For min del blir det litt gi og ta - i forhold til meg selv. Jeg gjør det kanskje litt mer lettvint for meg selv med sousvide-maskinen, men så er det ikke optimalt pga plasten. Kanskje det er bedre enn "sjokk-steking" av kjøttet de dagene vi har dårligere tid.. :)

      Vi får evt passe på å marinere med masse antioksidanter ihvertfall ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar