Gelatin
er ikke full av kollagen; gelatin ER hydrolysert kollagen. Gelatin har
et svært høyt innhold av aminosyrene prolin, hydroxyprolin,
glutaminsyre, arginin, alanin og aspartinsyre utover glycin, og
inneholder mindre mengder av de fleste andre aminosyrer, tryptofan
unntatt.
Glycin fungerer blant mye annet også som hemmende
neurotransmitter i hjernen, og hjelper ved de fleste mentale eller
følelsesmessige problemer, og beskytter også hjernecellene mot den
overstimulerende virkningen fra glutamat i MSG eller syntetisk
aspartinsyre fra aspartam.
Litt mer om gelatin for interesserte -
http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html
Agar
agar eller karragen fra krusflik er helt ok å bruke som gelatin, men
inneholder ikke den samme mengden aminosyrer som gelatin fra kollagen.
Takk du, har gått inn i teksten og pusset den opp ;-)
Anonymous20. april 2012 kl. 01:02
Gelatin
is another superstar found in this traditional tonic. Although not a
complete protein itself, gelatin allows the body to more fully utilize
proteins from other foods,3,4 which helps explain why gelatin-dense
stocks are such a vital part of European kitchen traditions, like
gravies, stews, and soups.
Gelatin also has a solid reputation
for calming an irritated digestive tract and aiding digestion,5 as well
as relieving peptic ulcers, infections, and even helping overcome
cancer.6
The amino acid glycine, found in gelatin, specifically
improves digestion by enhancing gastric acid secretion.7,8 In fact,
research published in 1982 in the American Journal of Physiology found
that this substance promoted digestion by boosting the secretion of
gastric juice, bringing the amount of hydrochloric acid in the stomach
to normal levels.9 This is excellent news for those suffering from
intestinal conditions, including indigestion. It is now understood that
most often indigestion is actually a result of too little acid.10
Furthermore, the ability to secrete gastric acid naturally decreases
with age, which is another reason why broth on the daily menu is a
special boon to mature diners. Stomach acid is necessary for many
functions, particularly digesting protein.11 Adequate acidity of the
stomach is also critical for the absorption of many nutrients, such as
calcium, folic acid, B vitamins and magnesium.
Jeg
er ingen fan av gelatin, så har brukt agar agar et par ganger, og har
blitt bra det også, men brukte da saft som utgangspungt for gelen :)
Må prøve å gjøre det med friske bær en gang også :D
Skjønner
hva du mener, jeg er mer fan av hva den gjør for godt enn hva den
faktisk kommer fra. Vanskelig å skaffe bio/øko gelatin og er man veggis
bler jo heller ikke det noe alternativ....
Hjemmelaget
gele smaker definitivt best! Gelatin er midt i blinken for gravide
eller alle andre som er bekymret for strekkmerker eller cellulitter.
Har
man av en eller annen grunn ikke mulighet til å amme, kan man tilsette
gelatin i en hjemmelaget morsmelkerstatning. Gelatinet gjør blandingen
lettere fordøyelig og næringsmessig mer lik den orginale morsmelken. Har
man barn som sliter med kolikk er gelatin et myyyye bedre alternativ en
det hersens sukkervannet det er så mye snakk om. Det viser seg at barn
som har fått gelatin i melkeblandingen har hatt langt ferre plager
(kolikk, forstoppelse, løs mage, oppkast/gulp eller allergiske
reaksjoner) enn de som har fått butikkjøpt mme.
http://www.westonaprice.org/childrens-health/calming-the-cry-of-colic
Lite fokus på eller snakk om dette i Norge, desverre!
Kjøper
den på www.iherb.com. Stevia er et must her i hus, spesielt med smak av
english toffe og vanilla cream :) Takk for en ny følger, håper du blir
inspirert:)
Da
er vi to som er barnslige. La meg lime inn fra en kommentar i bloggen
til Anne Marit
(http://senseoflife.blogg.no/1331741296_leveranse_fra_bonden_.html) -
"Jeg
hadde aldri klart å drepe en gris, da jeg har lært så mye om dem
gjennom mitt vennskap med en norsk landgris jeg hadde for noen år siden.
Han var så kosete og kjælen, livsglad og sprudlende, og elsket å spille
fotball med meg eller for seg selv. Vi pleide å gå lange turer sammen i
skogen, og han var svært intelligent. Griser er jo mer intelligente enn
både hunder og sjimpanser i følge forskning. Vi pleide å ta ham med på
stranda også, hvor han elsket å leke i sjøkanten eller pløye furer i
sanden. Kaste ball var også veldig gøy da han sprang som en helt etter
ballen, tok den i munnen og kom halsende tilbake til meg for en
gjentakelse, akkurat som en hund. Han lærte meg mer om ekte kjærlighet
og godhet, og ikke minst livsglede, enn noe menneske noensinne har
gjort, så griser har jeg et heller personlig forhold til slik at de er
venner, og ikke husdyr for meg. Dessverre var han hybridrase, og etter
hvert som han vokste fikk han skjelettproblemer, og klarte til slutt
ikke å reise seg opp selv, slik at han måtte løftes opp i stående
stilling hver gang han ville opp. Til tross for forholdsvis god ernæring
ble han til slutt syk, og døde raskt etter. Jeg antar voksende hjerte,
et vanlig problem i hybridraser som har fått genene seriøst køddet med
av grådige oppdrettere."
Jeg har jo ellers to grisejenter også,
en krysning mellom kanadisk minigris og hengebuksvin, og de er mine gode
og livsglade venninner, og ikke noe bacon, svor eller grisesteik.
Gelatin er ikke full av kollagen; gelatin ER hydrolysert kollagen. Gelatin har et svært høyt innhold av aminosyrene prolin, hydroxyprolin, glutaminsyre, arginin, alanin og aspartinsyre utover glycin, og inneholder mindre mengder av de fleste andre aminosyrer, tryptofan unntatt.
Glycin fungerer blant mye annet også som hemmende neurotransmitter i hjernen, og hjelper ved de fleste mentale eller følelsesmessige problemer, og beskytter også hjernecellene mot den overstimulerende virkningen fra glutamat i MSG eller syntetisk aspartinsyre fra aspartam.
Litt mer om gelatin for interesserte -
http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html
Agar agar eller karragen fra krusflik er helt ok å bruke som gelatin, men inneholder ikke den samme mengden aminosyrer som gelatin fra kollagen.
K. Raftidiot
Gelatin also has a solid reputation for calming an irritated digestive tract and aiding digestion,5 as well as relieving peptic ulcers, infections, and even helping overcome cancer.6
The amino acid glycine, found in gelatin, specifically improves digestion by enhancing gastric acid secretion.7,8 In fact, research published in 1982 in the American Journal of Physiology found that this substance promoted digestion by boosting the secretion of gastric juice, bringing the amount of hydrochloric acid in the stomach to normal levels.9 This is excellent news for those suffering from intestinal conditions, including indigestion. It is now understood that most often indigestion is actually a result of too little acid.10 Furthermore, the ability to secrete gastric acid naturally decreases with age, which is another reason why broth on the daily menu is a special boon to mature diners. Stomach acid is necessary for many functions, particularly digesting protein.11 Adequate acidity of the stomach is also critical for the absorption of many nutrients, such as calcium, folic acid, B vitamins and magnesium.
http://www.westonaprice.org/childrens-health/soup-stenance
Må prøve å gjøre det med friske bær en gang også :D
Har man av en eller annen grunn ikke mulighet til å amme, kan man tilsette gelatin i en hjemmelaget morsmelkerstatning. Gelatinet gjør blandingen lettere fordøyelig og næringsmessig mer lik den orginale morsmelken. Har man barn som sliter med kolikk er gelatin et myyyye bedre alternativ en det hersens sukkervannet det er så mye snakk om. Det viser seg at barn som har fått gelatin i melkeblandingen har hatt langt ferre plager (kolikk, forstoppelse, løs mage, oppkast/gulp eller allergiske reaksjoner) enn de som har fått butikkjøpt mme.
http://www.westonaprice.org/childrens-health/calming-the-cry-of-colic
Lite fokus på eller snakk om dette i Norge, desverre!
Hvor kjøper du stevia vanilla cream og rårørsukker? Gjerne på internett altså :)
Ellers må jeg si at du har en interessant blogg som jeg nettopp har oppdaget:) Gleder meg til å lese bakover!
Er billiggelativ fra vanlig matvarebutikker også bra gelatin?
Da er vi to som er barnslige. La meg lime inn fra en kommentar i bloggen til Anne Marit (http://senseoflife.blogg.no/1331741296_leveranse_fra_bonden_.html) -
"Jeg hadde aldri klart å drepe en gris, da jeg har lært så mye om dem gjennom mitt vennskap med en norsk landgris jeg hadde for noen år siden. Han var så kosete og kjælen, livsglad og sprudlende, og elsket å spille fotball med meg eller for seg selv. Vi pleide å gå lange turer sammen i skogen, og han var svært intelligent. Griser er jo mer intelligente enn både hunder og sjimpanser i følge forskning. Vi pleide å ta ham med på stranda også, hvor han elsket å leke i sjøkanten eller pløye furer i sanden. Kaste ball var også veldig gøy da han sprang som en helt etter ballen, tok den i munnen og kom halsende tilbake til meg for en gjentakelse, akkurat som en hund. Han lærte meg mer om ekte kjærlighet og godhet, og ikke minst livsglede, enn noe menneske noensinne har gjort, så griser har jeg et heller personlig forhold til slik at de er venner, og ikke husdyr for meg. Dessverre var han hybridrase, og etter hvert som han vokste fikk han skjelettproblemer, og klarte til slutt ikke å reise seg opp selv, slik at han måtte løftes opp i stående stilling hver gang han ville opp. Til tross for forholdsvis god ernæring ble han til slutt syk, og døde raskt etter. Jeg antar voksende hjerte, et vanlig problem i hybridraser som har fått genene seriøst køddet med av grådige oppdrettere."
Jeg har jo ellers to grisejenter også, en krysning mellom kanadisk minigris og hengebuksvin, og de er mine gode og livsglade venninner, og ikke noe bacon, svor eller grisesteik.
GrisePetter