torsdag 10. mars 2016

Hortus Vitae Måltidsplaner - Menyer 10. mar 2016 - 11. mar 2016


Måltidsplaner - Menyer Empty Frokost/ lunsj

Poste by Gjest on Tor Mar 10, 2016 9:27 am
Hei Jeg har lest om tradisjonskost i ca 6mnd. Jeg er usikker på om jeg har kommet helt i gang enda. Jeg spiser kun rene ting. Lager alt bra bunnen av og har gjort det så lenge nå, (5 år) at når jeg ved uhell får i meg feks noe Mills eller Denja mat, reagerer kroppen min veldig negativt. Jeg får vondt i hodet og føler meg helt elendig.

Pga overvekt har legen(e) alltid kommentert at jeg spiser for mye. Jeg har kuttet og kuttet i mat og levde i to tre mnd på 10 oliven om dagen. Da jeg ikke mistet noen kilo av det heller, så ga jeg opp. Når jeg skriver opp hva jeg spiser, så ender jeg ofte på 800-1000kcal om dagen dersom jeg er bevisst på å få i meg fett, er jeg ikke det, så blir det ofte ikke mer enn mellom 200-600kcal om dagen.

Jeg har en lang historie med spiseforstyrrelser og ønsker egentlig en bruksanvisning på hva jeg skal spise. Jeg er nemlig kretsmester i å hoppe over maten. Jeg kan fint spise "frokost" 13-14 tiden, middag kl 17 og deretter ingenting. Nå tror dere sikkert at jeg er tynn som et siv. Det stemmer overhodet ikke. Tvert i mot. Jeg har også merket meg at de gangene jeg har spist lite, så øker magen min i volum.

Jeg har kefir, vannkefir, kambocha, jun, hjemmelaget eplecidereddik og jeg har laget surdeigsbrød (loff). Det ser ut til at jeg reagerer på brødet. Jeg ble øm i magen i går og hadde vondt, etter å ha spist brødet. Jeg har begynt med rå lever, noe som gikk overraskende greit. Rått egg er null problem.

Middagene mine tror jeg går bra, men jeg sliter hardt med å finne ut hva jeg skal spise til frokost, og siden jeg ikke vet hva jeg skal spise, skipper jeg den heller. Kan jeg feks lage grøt av mandelmel, siden jeg ikke tåler hvetemel?

Gjest

Måltidsplaner - Menyer Empty Re: Måltidsplaner - Menyer

Poste by Admin on Tor Mar 10, 2016 1:25 pm
Du må ikke spise hele rå egg, kun eggeplommer, da det er mange enzymhemmere i eggehviten som blokkerer opptak av næringsstoffene i både plommen og eggehviten

At du ikke er tynn fordi du ikke spiser er faktisk ganske logisk, da så lenge du ikke spiser, så reduserer kroppen din energiproduksjon og forbruk, og går inn i nødmodus. Mao den holder på alt den kan, og lagrer mest mulig mat som fett.

Om kalorimyten -
http://liveneshage.norwegianforum.net/t43-myter-desinformasjon#319

For å produsere magesyre må du ha animalsk protein i hvert eneste måltid, inkludert da melk og melkeprotein, da vegetabilske matemner ikke stimulerer syreproduksjonen

Prøv alle variasjoner av melk og melkeprodukter, så lenge de er upasteuriserte, og alle former for speket, gravet, raket, kaldrøkt, tørket, og gjæret mat, m.m, da disse matemnene er lettfordøyelige og også betydelig mer næringsrike enn korn og vegetabilske matemner

Admin

Måltidsplaner - Menyer Empty Re: Måltidsplaner - Menyer

Poste by Gjest on Tor Mar 10, 2016 1:34 pm
Takk for svar. Jeg sitter faktisk å gumler på en Choritzopølse med eggeplomme over nå, og drikker kefir.

Jeg har kanskje fått skrekken, men er det ikke mye "drit" i all mat som er ferdigkjøpt? Når jeg tenker slik, så hopper jeg igjen over maten. Herregud. Få meg på et mesterskap i Mathopping og jeg vil vinne. Rart jeg ikke spretter bortover som en sprettball....

Edit: Hva mener dere om hjemmelaget majones, som er laget på økologisk eggeplomme og økologisk olivenolje?

Gjest

Måltidsplaner - Menyer Empty Re: Måltidsplaner - Menyer

Poste by Admin on Tor Mar 10, 2016 4:57 pm
Det er nitritt i en del spekemat, men det er bedre med slik spekemat enn null spekemat. Samme med vanlig kjøtt, at det er bedre enn null kjøtt.

Med tanke på at det en og flerumettede fettet i olivenolje blant mye annet blokkerer for opptak av vitamin A og D, som jeg skrev i tråden din på tryneboka, så er dette en dårlig ide. Det er bedre med fjærkrefett av noe slag, fremfor olivenolje

Admin


Måltidsplaner - Menyer Empty Majones

Poste by gjest on Fre Mar 11, 2016 3:12 pm
Angående majones , så lager jeg majones på 50/50 kokosfett uten smak og smør, eggeplommer, salt, eddik og en knert sennepspulver. For å få en majones på mettet fett som smaker ganske likt '' vanlig majones'' . Eneste aberet er at den blir ikke særlig majonesete konsistens av å være i kjøleskapet, men det bryr jeg meg ikke om, den blir fort myk i romtemperatur. Smile
Kan rote frem spesifikk oppskrift om du ønsker.

gjest


Måltidsplaner - Menyer Empty Re: Måltidsplaner - Menyer

Poste by Admin on Fre Mar 11, 2016 4:01 pm
Jeg tok ikke med kokosfett fordi den klumper seg så lett når den står kaldt, men om dette ikke er et problem så er også ghee veldig godt i majones. Ikke så godt som fjærfefett, men helt ok.

Admin

Måltidsplaner - Menyer Empty Re: Måltidsplaner - Menyer

Poste by gjest on Fre Mar 11, 2016 10:26 pm
Fant denne oppskriften i en gammel kokebok:
Majones uten olje: 4 rå eggeplommer røres stive med !/2 ts salt og tilsettes saften av 1/2 sitron, pepper, sennep og 4 spiseskjeer tykk fløte. Regner med at denne ikke blir like hard som kokosolje.

En annen variant fra samme bok:
Holdbar majones(varmebehandlet): 1 kopp tykk søt fløte, 1/2 kopp eddik, 6 eggeplommer, 1 spiseskje sur fløte, 2 små ts tørr gul sennep, litt salt og sukker. Den søte og sure fløten, eddikk, salt og sukker settes over varmen, og når det skal til å koke vispes de godt piskede eggeplommer i. En vedblir å vispe til det tykner. Majonesen røres til den er kald, hvoretter tilsettes sennep. Holder seg lenge på små skruglass, men må stå mørkt.

Hvordan er det nå siden sennep inneholder goitrogener, bør man la være å ha dette i, eller er det så små mengder at det ikke gjør noen skade?

gjest

Måltidsplaner - Menyer Empty Re: Måltidsplaner - Menyer

Poste by Gjest on Lør Mar 12, 2016 9:16 am
Takk for oppskrift. Jeg har litt "dilla" på spansk (murciansk) potetsalat og jeg håper jeg kan ta den inn i kostholdet. Den kan kanskje bli det med noen små endringer.

8 kokte kalde poteter.
1-2 kokte kalde gulrøtter
Tunfisk.
Majones.
Rør sammen. Blandingen skal være kremet.
I orginalen brukes olivenolje over, men det går fint å droppe.
Ha i ekte salt etter smak.

Gjest

Måltidsplaner - Menyer Empty Matplan for en dag

Poste by gjest on Lør Sep 17, 2016 9:29 pm
Hei,

Noen som vil dele konkrete matplaner her? Hva du på en typisk dag spiser til frokost, lunsj, middag og kveldsmat?

På forhånd takk! Smile

gjest

Måltidsplaner - Menyer Empty Re: Måltidsplaner - Menyer

Poste by Gjest on Man Sep 19, 2016 11:26 am
Godt spørsmål - dette lurer jeg også på. Sliter med å få helt grepet på alt jeg trenger intregrert i ett måltid for å sikre at det blir "fullverdig" og godt opptak av det jeg spiser.

Har selv ett måltid pr. dag med rå lever, da har jeg kefir og kanel på, samt en rå eggeplomme. I tillegg prøver jeg å få i meg noe fett i samme måltid, men av mangel på godt animalsk alternativ til daglig så tar jeg 1 ss kokosolje. Svelger unna med solbærsaft med kollagenpeptider.

Har også ett måltid med spekemat, rømme og upasteurisert ost - drikker urtete.

Til middag prøver jeg de fleste dager å ha kjøtt kokt i kraft og vann med masse løk og noe grønnsaker - poteter eller ris til. Her kan jeg jo variere mye med å ha kylling og kokosmelk i, eller svin og fløte, eller biff og rødvin. Blir mye one-pot-dinner - men jeg syns det er både enkelt og godt Smile

Gjest

Måltidsplaner - Menyer Empty Re: Måltidsplaner - Menyer

Poste by gjest on Man Sep 19, 2016 12:17 pm
Det var en lignende tråd i fjor høst en gang, hvor mange skrev inn sine dagsmåltider. Men tror denne tråden ble borte når siden ble hacket?

Hvis jeg kan spiser jeg dette ofte:
adaptogen på tom mage i et lite glass vann 10 min før frokost

- Frokost eller lunsj alt ettersom hvor mange unger som er stått opp samtidig og trenger mat/skolemat:)
5 ss skateleverolje
1 ss upast. smør
1 ss kokosolje
200 g lammelever
100 gram stekt/kokt potet(mange som elsker potet i familien så blir sjelden noe igjen fra dagen før uansett hvor mye jeg koker)
3 eggeplommer i et glass med kefir
1 liten kopp kraft/1 lite glass med gelatin/gelefigurer
Skyller ned levra med kanel på og glass saft med salt, magnesium og myse i. Evt ekstra honning hvis lite poteter.

Mellommåltid(eller frokost hvis dårlig tid)er ofte et glass med kefir og 3 eggeplommer og et glass med saft med magnesiumdråper, salt og myse.

Middag er ofte kjøtt/fisk og potet eller ris til. Prøver langtidsstekt når jeg har tid evt har i gelatin og prøver å steke langsomt. Og noen ganger har vi grøt, som 2 av ungene elsker(kan også lages om i etterkant til rislapper).

Dessert: prøver å ha hjemmelagd is(upast. fløte, eggeplommer, rårørsukker, collagen peptid) eller gelè.

Mellommåltid som beskrevet over. Evt langtidshevet brød med upast ost/spekemat/kaldrøkt villaks + drikke. Evt stekt potet og eggehvite med rå eggeplommer til.

Kveldsmat: Levermåltid hvis jeg ikke har fått tid tidligere på dagen. Evt rå kjøttdeig ca 200 gram + krydderurter +eggeplommer + gelatin + stekt(kokt potet eller ris) + krydder + løk og upast smør.

Har sjelden middagsrester igjen, men liker også varm kjøttsuppe, både til frokost, lunsj og kvelds.

Prøver også å smøre med inn med masse (100+ sprut)magnesiumolje morgen og kveld, samt ta bad men det er sjelden jeg får til.

gjest

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar