Supperådet - tips til kraftsupper
Jeg
elsker suppe, og spiser det omtrent daglig. Problemet er at mange på
repertoaret mitt inneholder grønnsaker som gir mye pektin / fiber
Så da blir det gjerne potet & purresuppe, og løksuppe...
Kunne godt tenke meg litt ny inspirasjon
Hvilke supper lager dere? Gode tips tas imot med takk!

Så da blir det gjerne potet & purresuppe, og løksuppe...
Kunne godt tenke meg litt ny inspirasjon

Hvilke supper lager dere? Gode tips tas imot med takk!
Gjest
Re: Mat - Matemner
Hva med gulasj-suppe
eller thai-supper, enten med kokosmelk, og chili som base, eller
miso-suppe ( kan da bruke kraft) med risnudler og annet også oppi ? 
Fiskesuppe av hvitfisk laget på kokosmelk er også et tips :-)
Og gulrotsuppe er veldig godt, ulike oppskrifter der, men kraft som base, gulrøtter, eller gresskar, eller søtpotet heller f.eks, en liten potet for "fasthet", som alt kokes ihjel
og deretter moses med mikser, tilsett thai- basilikum, hvitløk, salt,
pepper og litt revet ingefær og ved servering røres litt rømme inn på
toppen, serveres eksempel med spekemat ( søtt/salt) 
Fransk Ostesuppe har jeg aldri smakt, men det høres veldig godt ut i allefall og består av mye ost og kraft og eggeplommer og fløte med mer


Fiskesuppe av hvitfisk laget på kokosmelk er også et tips :-)
Og gulrotsuppe er veldig godt, ulike oppskrifter der, men kraft som base, gulrøtter, eller gresskar, eller søtpotet heller f.eks, en liten potet for "fasthet", som alt kokes ihjel


Fransk Ostesuppe har jeg aldri smakt, men det høres veldig godt ut i allefall og består av mye ost og kraft og eggeplommer og fløte med mer

Gjest
Re: Mat - Matemner
Gulasj-suppe har jeg aldri smakt! Skal sjekke det ut
Er ikke så glad i miso, og prøver å holde meg borte fra soya. Ostesuppe?? Høres interessant ut!
Gresskarsuppe lager jeg mye, med ingefær, løk, hvitløk og masse koriander. Supergodt! Har en på kok nå faktisk... Men prøver å kutte ned på denne "grusomme gresskarlasten", hihi... Serverer ofte med hjerte - lettstekt, speket eller røkt.
Og thaisupper lager jeg innimellom, hadde glemt å ta med det
Knallgodt med rekekraft og thaismaker! Fiskesuppe lager jeg og iblant,
ofte med kokosmelk, koriander, ingefær og andre thai urter etter hva
jeg har.
Takk for gode tips!

Gresskarsuppe lager jeg mye, med ingefær, løk, hvitløk og masse koriander. Supergodt! Har en på kok nå faktisk... Men prøver å kutte ned på denne "grusomme gresskarlasten", hihi... Serverer ofte med hjerte - lettstekt, speket eller røkt.
Og thaisupper lager jeg innimellom, hadde glemt å ta med det

Takk for gode tips!
Gjest
Re: Mat - Matemner
Ostesupper
er kjempegode, og det er også en knallkombinasjon å blande raspet ost i
kraftsupper, både smaksmessig som næringsmessig
Admin
Re: Mat - Matemner
I
den suppetråden, kommer man ikke utenom suppa som Soup-nazi-sjefen i
Seinfeld nekter å servere Elaine, nemlig mulligatawny -suppe
har aldri laget det selv, men spist noen ganger, og det er virkelig nam-nam 
ser det er mange ulike oppskrifter på den også, men denne tror jeg nærmer seg "all den gode smaken"
http://www.aperitif.no/Oppskrifter2/kokebok/supper/Mulligatawny
PS. tenker at man fint kan bruke høne og hønsekraft istedetfor kylling her
PS, tenkte mer misosuppe i form av kryddere og risnudler,og at man bruker kraft istedet for miso-paste osv :-)


ser det er mange ulike oppskrifter på den også, men denne tror jeg nærmer seg "all den gode smaken"

PS. tenker at man fint kan bruke høne og hønsekraft istedetfor kylling her

PS, tenkte mer misosuppe i form av kryddere og risnudler,og at man bruker kraft istedet for miso-paste osv :-)
Gjest
Re: Mat - Matemner
Kyllingsuppe - oppskrift tatt fra Jamie Oliver
Ha en hel kylling (eventuelt høne) i en stor gryte og dekk den med vann.
Ha i rød løk, hvitløk, chilli, ingefær, sitrongress (eventuelt en hel økologsik sitron) og fiskesaus (eller salt). Ikke bruk tid på å finhakke grønnsakene, ha dem i gryta i store biter. For å få mer smak kan du gjerne knuse grønnsakene med skaftet på kniven.
La det hele koke på svak varme til kyllingen er ferdig (1-2 timer).
Ta ut kyllingen og rens den. Sil kraften.
Bland kraften med kokosmelk. Mengden kokosmelk kan du smake deg frem til. Noen ganger kan suppen bli veldig sterk (hvis du har kjøpt chilli og ikke de paprikachillilignende greiene de selger i butikken) og da kan du gjøre suppen mildere med å bruke mer kokosmelk. For mye kokosmelk vil gjøre suppen smakløs.
Legg noen nudler nederst i en skål. Ha på (masse) soyasaus (du får kjøpt soyasaus som har blitt fermentert i 2 år på helsekostbutikker og de største matvarebutikkene i Sverige. Soyasaus som har fermentert i 2 år er helt trygt å spise). Legg noen kyllingbiter oppå nudlene og dekk herligheten med kraften.
Kos deg!
Ha en hel kylling (eventuelt høne) i en stor gryte og dekk den med vann.
Ha i rød løk, hvitløk, chilli, ingefær, sitrongress (eventuelt en hel økologsik sitron) og fiskesaus (eller salt). Ikke bruk tid på å finhakke grønnsakene, ha dem i gryta i store biter. For å få mer smak kan du gjerne knuse grønnsakene med skaftet på kniven.
La det hele koke på svak varme til kyllingen er ferdig (1-2 timer).
Ta ut kyllingen og rens den. Sil kraften.
Bland kraften med kokosmelk. Mengden kokosmelk kan du smake deg frem til. Noen ganger kan suppen bli veldig sterk (hvis du har kjøpt chilli og ikke de paprikachillilignende greiene de selger i butikken) og da kan du gjøre suppen mildere med å bruke mer kokosmelk. For mye kokosmelk vil gjøre suppen smakløs.
Legg noen nudler nederst i en skål. Ha på (masse) soyasaus (du får kjøpt soyasaus som har blitt fermentert i 2 år på helsekostbutikker og de største matvarebutikkene i Sverige. Soyasaus som har fermentert i 2 år er helt trygt å spise). Legg noen kyllingbiter oppå nudlene og dekk herligheten med kraften.
Kos deg!
Gjest
Re: Mat - Matemner
Mmmmm, den kyllingsuppa høres deilig ut! Skal lete etter slik soyasaus, flott tips
Hehe, den soup nazi suppa ja!!!

Hehe, den soup nazi suppa ja!!!
Gjest
Re: Mat - Matemner
Soyasaus
som i tamarisaus? Eller "vanlig" soya? Supert tips iallfall! Og super
tråd! Blir ofte suppe når vi skal lage noe raskt, og ofte blir det bare
sånn halvveis godt. Igår ble det kyllingsuppe med kokkosmelk, ingefær,
sitron, chilli og vårløk. Den var god. Føltes som en sommersuppe på et
vis. (I den grad man kan føle særlig om en suppe..)
Gjest
Re: Mat - Matemner
:Soyasaus som i tamarisaus? Eller "vanlig" soya? Supert tips iallfall! Og super tråd! Blir ofte suppe når vi skal lage noe raskt, og ofte blir det bare sånn halvveis godt. Igår ble det kyllingsuppe med kokkosmelk, ingefær, sitron, chilli og vårløk. Den var god. Føltes som en sommersuppe på et vis. (I den grad man kan føle særlig om en suppe..)
Så bra du likte den. Den er en slager og gjenganger her i huset. Har også servert den i selskap, med stor suksess.
Tamari er soyasaus med hvete og Shoyu er soyasaus uten hvete. Jeg kjøper som regel Shoyu da mye av Tamari sausene jeg har sett bare har fermentert i 6 måneder (i hvert fall den som selges i vanlige matbutikker). Les godt på flasken før du kjøper.
Gjest
Re: Mat - Matemner
Søk opp storbandsuppe. Den er bestandig en slager. Tar et øyeblikk å lage, veldig god! Litt latin-amerikansk-aktig kyllingsuppe.
Gjest
Re: Mat - Matemner
oksehalesuppe skal være veldig godt!
jeg har ikke laget selv enda, men har også haler i fryseren som venter på meg :-)
og lamme eller kyllingfrikase er veldig godt!
jeg har ikke laget selv enda, men har også haler i fryseren som venter på meg :-)
og lamme eller kyllingfrikase er veldig godt!
Gjest
Re: Mat - Matemner
Hjemmelaget
tomatsuppe med masse langtidskoktkraft er populært her i huset. Løk,
hvitløk og urter setter kjempegod smak på suppa. Topper gjerne med en
rømmeklatt. Ungdommene vil helst ha både hardkokte egg og makaroni i, og
gjerne brød eller rundstykker med masse smør ved siden av.

Gjest
Re: Mat - Matemner
da
fikk jeg prøvd oksehalsuppe. Det ble veldig godt! jeg brukte en
oppskrift fra an vanlig kokebok. Men om det er ingredienser jeg ikke
bruker, f.eks. planteolje, bytter jeg det bare ut med noe annet, f.eks.
talg.
Gjest
Re: Mat - Matemner
Så mange fine tips og oppskrifter!
Ostesuppe kan jeg aldri huske å ha smakt, skal definitivt prøves!!
Går mye i supper hos meg også og en jeg lager ganske ofte er en asiatisk inspirert suppe med base av kraft/gelatin og rekeskallkraft, med asiatiske kryddere som ingefær, korianderpulver, chili og hvitløk, har i litt hakket løk eller vårløk og en dæsj sesamfrøolje for smak og en god skvis lime/sitronsaft. Helles over ferdig pillede reker og drysser over fersk koriander. Enkel og veldig god

Går mye i supper hos meg også og en jeg lager ganske ofte er en asiatisk inspirert suppe med base av kraft/gelatin og rekeskallkraft, med asiatiske kryddere som ingefær, korianderpulver, chili og hvitløk, har i litt hakket løk eller vårløk og en dæsj sesamfrøolje for smak og en god skvis lime/sitronsaft. Helles over ferdig pillede reker og drysser over fersk koriander. Enkel og veldig god

Gjest
Re: Mat - Matemner
Pho
(en vietnamesisk risnudelsuppe) er å anbefale. Man kan eventuelt bare
kjøre på med litt mer kjøtt i forhold til nudler enn det som kanskje er
vanlig.
Gjest
Hvilke egg er best
by Today at 16:47
Så hvilke egg er best, av de man får i vanlige butikker, tror dere?
Så hvilke egg er best, av de man får i vanlige butikker, tror dere?
Admin
Re: Mat - Matemner
Hei,
Personlig så foretrekker jeg Sirdals egg. Av de økologiske jeg har jeg har kjøpt i butikk, er de best på smak. Synes også at kykeliky sine egg er bra.
Personlig så foretrekker jeg Sirdals egg. Av de økologiske jeg har jeg har kjøpt i butikk, er de best på smak. Synes også at kykeliky sine egg er bra.
Gjest
Re: Mat - Matemner
Noen som har forslag til noen gode fiskehodekraft-thai-inspirerte supper?
Eller noen tips til hvordan smake til fiskehodekraft? Vi drikker ofte kjøttkraft i kopp på kvelden, men ser for meg at fiskehodekraft trenger litt smak til før det blir godt. Og helst uten mye styr. Lavterskelfiskehodekraft
Eller noen tips til hvordan smake til fiskehodekraft? Vi drikker ofte kjøttkraft i kopp på kvelden, men ser for meg at fiskehodekraft trenger litt smak til før det blir godt. Og helst uten mye styr. Lavterskelfiskehodekraft
Gjest
Re: Mat - Matemner
jeg lager ofte thaisuppe av fiske- eller rekekraft. Da enten Tom Yam suppe, eller en egen miks:
kok opp en liter kraft med
Galangal, ca en tomme, i skiver
Sitrongress, et par stilker. Skjær nederste 1/3 i tynne skiver, resten banker jeg godt og knytter i en knute
Kaffir lime, Noen blader, grovrevet
Etter en 20-30 min siler jeg ut urtene.
Tilsetter fisk i biter, noen never med grovhakket thai sweet basil, koriander og vårløk.
Server med risnudler
kok opp en liter kraft med
Galangal, ca en tomme, i skiver
Sitrongress, et par stilker. Skjær nederste 1/3 i tynne skiver, resten banker jeg godt og knytter i en knute
Kaffir lime, Noen blader, grovrevet
Etter en 20-30 min siler jeg ut urtene.
Tilsetter fisk i biter, noen never med grovhakket thai sweet basil, koriander og vårløk.
Server med risnudler

Gjest
Re: Mat - Matemner
Malaysisk fiskesuppe
675 g torsk
3 ss kokosmasse
2 ss smør
galangal
2 røde chili
2 sitrongress
2 ss fiskesaus
1 boks kokosmelk
1/2 ts gurkemeie
1 ss sukker
Saften av 1 lime
2 fedd hvitløk
Tørrstek kokosmassen, ha i smør, stek chili, sitrongress og galangal. Tilsett fiskesaus og kokosmelk. Ha i 3 dl fiskekraft. Ha tilslutt i gurkemeie, lime og sukker. Legg i fisken. Hiv i litt koriander og ta ut soppen før servering:)
675 g torsk
3 ss kokosmasse
2 ss smør
galangal
2 røde chili
2 sitrongress
2 ss fiskesaus
1 boks kokosmelk
1/2 ts gurkemeie
1 ss sukker
Saften av 1 lime
2 fedd hvitløk
Tørrstek kokosmassen, ha i smør, stek chili, sitrongress og galangal. Tilsett fiskesaus og kokosmelk. Ha i 3 dl fiskekraft. Ha tilslutt i gurkemeie, lime og sukker. Legg i fisken. Hiv i litt koriander og ta ut soppen før servering:)
Gjest
Re: Mat - Matemner
Begge
høres gode ut! Den første minner om middagen i går. Suppe med
sittongress, galangal, kaffirblader, koriander, kokkosmelk og
cayennepepper. Fiskekraft blir veldig fiskesuppe. Men hvordan lage god
fiskebuljong. Haha, er kanskje ikke mulig. Ev fiskekeaft med salt, litt
kokkos, sittongress og kaffirblader? (Vil både drikke selv og lure ned i
en tåteflaske..
)


Gjest
Mat - Matemner
Lever
by gjest on Tir 4 Aug 2015 - 12:26
Er øko kyllinglever fra Holte ok, eller er den ikke?
Var så mye kyllingoppstandelse i vinter eller når det var, men jeg orket ikke navigere meg nok rundt i all informasjonen til at jeg fant ut av det, altså om oppstyret var tull eller basert på sannhet. (Jeg har vel ikke nok basiskunnskap heller til å kunne skille tull fra sant i matverdenen...)
by gjest on Tir 4 Aug 2015 - 12:26
Er øko kyllinglever fra Holte ok, eller er den ikke?
Var så mye kyllingoppstandelse i vinter eller når det var, men jeg orket ikke navigere meg nok rundt i all informasjonen til at jeg fant ut av det, altså om oppstyret var tull eller basert på sannhet. (Jeg har vel ikke nok basiskunnskap heller til å kunne skille tull fra sant i matverdenen...)
by Admin on Tir 4 Aug 2015 - 14:11
Helt ok. Ikke optimal så lenge de forer med soya og den slags, men all lever er bedre enn ingen lever
by gjest on Lør 15 Aug 2015 - 9:57
Flott Men alt dette snakket i media i vår om antibiotikaresistente bakterier = farlig farlig og at ingen type kylling som vi har i Norge er trygt? Bare jug?
by Admin on Lør 15 Aug 2015 - 16:37
Det er en myte, og skremselspropaganda som skal skjule at den egentlige grunnen til at industrien bruker antibiotika er fordi den typen som brukes er vekststimulerende, akkurat som arsenikkbasert antibiotika som brukes i USA. Industri og myndigheter prøver alltid å forkle egne interesser som noe som egentlig kommer folket til gode, eller at man prøver å beskytte folket mot ymse farer.
by gjest on Man 17 Aug 2015 - 22:59
Dyremishandling på høyt plan... Stakkars kyllinger. For et liv ! Nei, takke meg til frittgående høns som finner maten selv ute eller i det minste får skikkelig for.
Vi reddet 30 høner fra å bli gasset ihjel for et par år siden. De produserte ikke nok egg lenger... Riktignok var det økologiske høner, men fy for et liv de hadde der og FY som de så ut. Alle hønene i det anlegget så like fæle ut. Etter en stund hos oss fikk de fjær på kroppen igjen og oppførte seg slik ei høne skal. Nei industrien gir jeg ingenting for, og økologisk er ikke alltid så bra det heller dessverre.
by gjest on Tir 18 Aug 2015 - 11:04
Ja, nei, altså jeg mente ikke "flott" sånn sett.
Men dette med MRSA-bakterier (som jeg regner med bare er tull?), som det står om her: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Har-funnet-antibiotika-resistente-bakterier-i-hver-tredje-kylling-7386478.html
- det skremmer jo mange til å ikke spise kylling i det hele tatt. (Nå tenker jeg på folk som ikke er "informert", altså som ikke er i "tradisjonskostmiljøet", og som derfor kjøper "vanlig kylling" i butikkene.) Hvem tjener på at folk slutter å spise kylling? Er det en eller annen utenandsk storoppdretter av kylling som vil at Norge skal begynne å importere en annen ny type kylling? Bare prøver å forstå industrien.
Tenker kjøpe lever fra Homlagaarden for å lage leverpostei. Alt bra med leveren til kalkunene fra Homlagaarden, såvidt jeg forstår? Eller?
Noen som vet hvor sterk smak det er på kalkunlever? Er den mild, som kyllinglever? Leverpostei av vilt, sau, storfe osv blir for sterk smak for lilleknøtt.
by Admin on Tir 18 Aug 2015 - 13:40
Om folket frykter tilsynelatende livsfarlige bakterier (eller kjemikalier, eller kolesterol, eller mettet fett, osv) i mat, slipper industrien unna med å bruke antibiotika og kjemikalier den ellers aldri ville ha fått bruke. Da manipuleres opinionen fra å være i mot antibiotika, til å lovprise slikt og tro at dette er en god ting. Industrien får viljen sin, og folket tror at industrien gjør dette for alles beste.
En annen grunn er den fryktpropagandakampanjen som har foregått mot animalske matemner så lenge jeg har levd, og hvor en masse udokumentert sludder hauses opp for å skremme folket fra å spise næringsrikt, henimot frukt og grønt, som motsatt lovprises gjennom falsk og manipulert forskning til å tilsynelatende være så helsefremmende.
Hvem tjener på at folket slutter å spise animalsk? Legemiddelindustrien og A/S helsemyndighetene, samt begravelsesbyråer
by gjest Hulahula on Tir 27 Okt 2015 - 9:17
For kyllinglever eller kalkunlever tror jeg Homlagaarden er best av slikt som er å få kjøpt i butikk. Hør med Helios Colloseum i Oslo, vet ikke om de har nå, men de tar inn jevnlig.
Helt ok. Ikke optimal så lenge de forer med soya og den slags, men all lever er bedre enn ingen lever
by gjest on Lør 15 Aug 2015 - 9:57
Flott Men alt dette snakket i media i vår om antibiotikaresistente bakterier = farlig farlig og at ingen type kylling som vi har i Norge er trygt? Bare jug?
by Admin on Lør 15 Aug 2015 - 16:37
Det er en myte, og skremselspropaganda som skal skjule at den egentlige grunnen til at industrien bruker antibiotika er fordi den typen som brukes er vekststimulerende, akkurat som arsenikkbasert antibiotika som brukes i USA. Industri og myndigheter prøver alltid å forkle egne interesser som noe som egentlig kommer folket til gode, eller at man prøver å beskytte folket mot ymse farer.
by gjest on Man 17 Aug 2015 - 22:59
Dyremishandling på høyt plan... Stakkars kyllinger. For et liv ! Nei, takke meg til frittgående høns som finner maten selv ute eller i det minste får skikkelig for.
Vi reddet 30 høner fra å bli gasset ihjel for et par år siden. De produserte ikke nok egg lenger... Riktignok var det økologiske høner, men fy for et liv de hadde der og FY som de så ut. Alle hønene i det anlegget så like fæle ut. Etter en stund hos oss fikk de fjær på kroppen igjen og oppførte seg slik ei høne skal. Nei industrien gir jeg ingenting for, og økologisk er ikke alltid så bra det heller dessverre.
by gjest on Tir 18 Aug 2015 - 11:04
Ja, nei, altså jeg mente ikke "flott" sånn sett.
Men dette med MRSA-bakterier (som jeg regner med bare er tull?), som det står om her: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Har-funnet-antibiotika-resistente-bakterier-i-hver-tredje-kylling-7386478.html
- det skremmer jo mange til å ikke spise kylling i det hele tatt. (Nå tenker jeg på folk som ikke er "informert", altså som ikke er i "tradisjonskostmiljøet", og som derfor kjøper "vanlig kylling" i butikkene.) Hvem tjener på at folk slutter å spise kylling? Er det en eller annen utenandsk storoppdretter av kylling som vil at Norge skal begynne å importere en annen ny type kylling? Bare prøver å forstå industrien.
Tenker kjøpe lever fra Homlagaarden for å lage leverpostei. Alt bra med leveren til kalkunene fra Homlagaarden, såvidt jeg forstår? Eller?
Noen som vet hvor sterk smak det er på kalkunlever? Er den mild, som kyllinglever? Leverpostei av vilt, sau, storfe osv blir for sterk smak for lilleknøtt.
by Admin on Tir 18 Aug 2015 - 13:40
Om folket frykter tilsynelatende livsfarlige bakterier (eller kjemikalier, eller kolesterol, eller mettet fett, osv) i mat, slipper industrien unna med å bruke antibiotika og kjemikalier den ellers aldri ville ha fått bruke. Da manipuleres opinionen fra å være i mot antibiotika, til å lovprise slikt og tro at dette er en god ting. Industrien får viljen sin, og folket tror at industrien gjør dette for alles beste.
En annen grunn er den fryktpropagandakampanjen som har foregått mot animalske matemner så lenge jeg har levd, og hvor en masse udokumentert sludder hauses opp for å skremme folket fra å spise næringsrikt, henimot frukt og grønt, som motsatt lovprises gjennom falsk og manipulert forskning til å tilsynelatende være så helsefremmende.
Hvem tjener på at folket slutter å spise animalsk? Legemiddelindustrien og A/S helsemyndighetene, samt begravelsesbyråer
by gjest Hulahula on Tir 27 Okt 2015 - 9:17
For kyllinglever eller kalkunlever tror jeg Homlagaarden er best av slikt som er å få kjøpt i butikk. Hør med Helios Colloseum i Oslo, vet ikke om de har nå, men de tar inn jevnlig.
Admin
Re: Mat - Matemner
Jacobs oksekraft..
by gjest on Lør 17 Okt 2015 - 13:59
Fungerer denne fint med tanke på kraft, gelatin? Bruker denne mye i mat. http://www.klikk.no/mat/article929403.ece
by Admin on Søn 18 Okt 2015 - 0:12
I og med at det ikke er oppgitt innholdsfortegnelse eller næringsanalyse vet du like mye som meg
by gjest on Søn 18 Okt 2015 - 10:07
Det er oppgitt innholdsfortegnelse i denne. Leste sist i går, da jeg har stående i kjøleskapet mitt. Kokt i 3 døgn, og inneholder bare rene ingredienser.
by gjest on Lør 17 Okt 2015 - 13:59
Fungerer denne fint med tanke på kraft, gelatin? Bruker denne mye i mat. http://www.klikk.no/mat/article929403.ece
by Admin on Søn 18 Okt 2015 - 0:12
I og med at det ikke er oppgitt innholdsfortegnelse eller næringsanalyse vet du like mye som meg
by gjest on Søn 18 Okt 2015 - 10:07
Det er oppgitt innholdsfortegnelse i denne. Leste sist i går, da jeg har stående i kjøleskapet mitt. Kokt i 3 døgn, og inneholder bare rene ingredienser.
Admin
Re: Mat - Matemner
Holdbarhet på kjøtt
by Gjest on Tor 6 Aug 2015 - 20:15
Hvordan er holdbarheten på kjøtt, i forhold til det som er oppgitt, dersom man tenker å innta det rått?
by Admin on Tor 6 Aug 2015 - 21:20
Det er for mange variabler involvert til at det er noe enkelt svar på spørsmålet ditt. Generelt er kjøtt fra butikken rimelig holdbart, forutsatt at det oppbevares riktig, og det er uansett enkelt å vite når kjøttet ikke bør spises, da det i så tilfelle lukter klart vondt, ofte ammoniakk.
Jeg har jevnlig spist rått kjøtt siden jeg var 15, og jeg har til dags dato aldri opplevd noe reaksjon på dette, annet enn positive
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 12:41
Hvor lang holdbarhet har innmat i frysen ca?
Og en annen ting. Jeg har fryst ned en del lever som jeg måtte pakke om. Greia er at den lukter bitte litt "off" når jeg tar den opp igjen. Føler den lukter litt annerledes enn før jeg fryste den ned, litt dårligere lukt, syns jeg. Eller, den opprinnelige lukta pluss litt dårligere lukt. Men så har jeg spist noe av den og det har ikke gjort meg noe syk, så jeg lurer på om det er vanlig eller det har med plastikken jeg pakka i eller om den er på grensa til å være dårlig eller om jeg bare er tullete i hodet?
by Admin on Ons 14 Okt 2015 - 14:09
Kun noen måneder, og innmaten denatureres raskere enn muskelkjøtt.
Lukt av lever blir sterkere etter nedfrysing, og det er først når den lukter direkte vondt, spesielt ammoniak, at den må antas å være dårlig. Har du lever i kjøleskap f.eks en uke, vil du merke stadig sterkere lukt fra dag til dag. Ikke vondere, men sterkere
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 15:18
Ok. Takk! Da er den vel greit, men det lukter ikke godt heller da. Lurte på hvor mye det er vits å kjøpe inn nå som det er mye bra å få. Holder kanskje hjerter seg lenger? Er noen måneder tre eller sju? Eller kommer det veldig ann på hvor tidlig det ble fryst ned?
by Admin on Ons 14 Okt 2015 - 22:55
Hjerter holder seg mye lenger, og kan også spekes, graves, kaldrøykes eller bare tørkes før konsum.
3 måneder er den offentlige holdbarhetsdatoen.
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 23:42
Oi! Så lever holder seg altså mindre enn tre måneder i frysen minus den tiden det tok før nedfrysning? I så fall har jeg litt for mye, tror jeg.
by gjest on Tor 15 Okt 2015 - 16:59
Selv om leveren taper næring, vil det ikke si at den er uspiselig etter 3-7 mnd. Selv har jeg spist mye rå lever som har ligget lengre enn deti fryseren (-22 grader), pga at jeg kjøpte inn alt for mye. Den verken lukter eller smaker dårlig, og jeg har ikke blitt syk av den. Men klart at den ikke er topp næringsmessig...
by Gjest on Tor 15 Okt 2015 - 17:21
Jeg kjøper inn flere kilo lever om høsten og har helt til neste sommer. Det har fungert fint for meg, i hvert fall.
by gjest on Lør 17 Okt 2015 - 22:58
Altså, ok. Jeg ser at lever skal ha svært kort holdbarhet i kjøleskap. Men jeg fikk denne levera fersk, og da var den nok fra dagen før, forhåpentligvis, men er ikke helt hundre prosent sikker på det. Og så ble det et stykke ut på dagen før jeg fikk pakket ned halvparten, og den andre halvparten ble pakket på morgenen dagen etter. Jeg testet noe av det som var pakket først, og lukta er kanskje ikke like ille der, men for det andre synes jeg fortsatt lukta er noe feil, nesten som et hint av dritt, men ikke noe som ammoniakk. Men nå er det en stund siden jeg luktet på ammoniakk. Men blir litt sånn usikker når det sies at lever holder seg 1-3 dager, og så gikk den tiden føør nedfrysning. Hjernen min sa egentlig nei til å spise den, men det har jo tilsynelatende gått bra da. For rå lever er jo "matversjonen av en skrekkfilm" uansett.
Og siden har jeg funnet ut at de kan kutte den opp for meg og pakke den på stedet i små porsjoner, og fryse den ned med en gang. Men jaja, nå vet jeg det. Fikk gjort det med hjerter. Men er som sagt fortsatt usikker på levera jeg har nå, i alle fall halvparten.
by Gjest on Tor 6 Aug 2015 - 20:15
Hvordan er holdbarheten på kjøtt, i forhold til det som er oppgitt, dersom man tenker å innta det rått?
by Admin on Tor 6 Aug 2015 - 21:20
Det er for mange variabler involvert til at det er noe enkelt svar på spørsmålet ditt. Generelt er kjøtt fra butikken rimelig holdbart, forutsatt at det oppbevares riktig, og det er uansett enkelt å vite når kjøttet ikke bør spises, da det i så tilfelle lukter klart vondt, ofte ammoniakk.
Jeg har jevnlig spist rått kjøtt siden jeg var 15, og jeg har til dags dato aldri opplevd noe reaksjon på dette, annet enn positive
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 12:41
Hvor lang holdbarhet har innmat i frysen ca?
Og en annen ting. Jeg har fryst ned en del lever som jeg måtte pakke om. Greia er at den lukter bitte litt "off" når jeg tar den opp igjen. Føler den lukter litt annerledes enn før jeg fryste den ned, litt dårligere lukt, syns jeg. Eller, den opprinnelige lukta pluss litt dårligere lukt. Men så har jeg spist noe av den og det har ikke gjort meg noe syk, så jeg lurer på om det er vanlig eller det har med plastikken jeg pakka i eller om den er på grensa til å være dårlig eller om jeg bare er tullete i hodet?
by Admin on Ons 14 Okt 2015 - 14:09
Kun noen måneder, og innmaten denatureres raskere enn muskelkjøtt.
Lukt av lever blir sterkere etter nedfrysing, og det er først når den lukter direkte vondt, spesielt ammoniak, at den må antas å være dårlig. Har du lever i kjøleskap f.eks en uke, vil du merke stadig sterkere lukt fra dag til dag. Ikke vondere, men sterkere
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 15:18
Ok. Takk! Da er den vel greit, men det lukter ikke godt heller da. Lurte på hvor mye det er vits å kjøpe inn nå som det er mye bra å få. Holder kanskje hjerter seg lenger? Er noen måneder tre eller sju? Eller kommer det veldig ann på hvor tidlig det ble fryst ned?
by Admin on Ons 14 Okt 2015 - 22:55
Hjerter holder seg mye lenger, og kan også spekes, graves, kaldrøykes eller bare tørkes før konsum.
3 måneder er den offentlige holdbarhetsdatoen.
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 23:42
Oi! Så lever holder seg altså mindre enn tre måneder i frysen minus den tiden det tok før nedfrysning? I så fall har jeg litt for mye, tror jeg.
by gjest on Tor 15 Okt 2015 - 16:59
Selv om leveren taper næring, vil det ikke si at den er uspiselig etter 3-7 mnd. Selv har jeg spist mye rå lever som har ligget lengre enn deti fryseren (-22 grader), pga at jeg kjøpte inn alt for mye. Den verken lukter eller smaker dårlig, og jeg har ikke blitt syk av den. Men klart at den ikke er topp næringsmessig...
by Gjest on Tor 15 Okt 2015 - 17:21
Jeg kjøper inn flere kilo lever om høsten og har helt til neste sommer. Det har fungert fint for meg, i hvert fall.
by gjest on Lør 17 Okt 2015 - 22:58
Altså, ok. Jeg ser at lever skal ha svært kort holdbarhet i kjøleskap. Men jeg fikk denne levera fersk, og da var den nok fra dagen før, forhåpentligvis, men er ikke helt hundre prosent sikker på det. Og så ble det et stykke ut på dagen før jeg fikk pakket ned halvparten, og den andre halvparten ble pakket på morgenen dagen etter. Jeg testet noe av det som var pakket først, og lukta er kanskje ikke like ille der, men for det andre synes jeg fortsatt lukta er noe feil, nesten som et hint av dritt, men ikke noe som ammoniakk. Men nå er det en stund siden jeg luktet på ammoniakk. Men blir litt sånn usikker når det sies at lever holder seg 1-3 dager, og så gikk den tiden føør nedfrysning. Hjernen min sa egentlig nei til å spise den, men det har jo tilsynelatende gått bra da. For rå lever er jo "matversjonen av en skrekkfilm" uansett.
Og siden har jeg funnet ut at de kan kutte den opp for meg og pakke den på stedet i små porsjoner, og fryse den ned med en gang. Men jaja, nå vet jeg det. Fikk gjort det med hjerter. Men er som sagt fortsatt usikker på levera jeg har nå, i alle fall halvparten.
Admin
Re: Mat - Matemner
Ny på forumet...Starter med gelatin..
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 21:18
Starter med gelatin.... Hvor kjøpes dette, hva er det og hvor mye skal en spise hver dag av det? Kan det has i mat ved måltider?
Ønsker konkrete svar...
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 21:28
Du kan lese litt mer om kraft og gelatin her:
https://frkgammeldags.wordpress.com/2014/02/05/kjott-kraft/
http://tradisjonskost.blogspot.no/2015/01/langtidskokt-kraft-nringsgivende.html
http://gryhammer.blogspot.no/2013/01/mot-i-brstet-vett-i-pannen-kraft-i-ben.html
http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html
Gelatin kan kjøpes på butikken eller ulike nettbutikker(tidsporten, naturligliv, iherb). Spørs om du vil ha slikt som oppløser seg i kaldt vann, kalt kollagen peptid eller som blir til gele, vanlig gelatin.
Hvor mye du skal spise hver dag avhenger av mange ting, om du har mangel eller har mage/tarm problemer er 2-3 ss til hvert måltid som ikke inneholder kraft en god ting. Ellers kan man ha kollagen peptid i nesten all mat fra youghurt, til eggerøre, gryteretter, te etc.
Du kan også søke inne på Livenes hage i søkefeltet også på gelatin, da vil du få opp det meste som PP har skrevet om dette. Jeg har også noen dokument hvor jeg har klippet og limt sammen det som PP har skrevet om gelatin hvis du vil ha. Bare send meg en pm så kan jeg sende det til deg
by gjest Siv Sandbu on Ons 14 Okt 2015 - 21:42
Send meg pm du
by Admin on Ons 14 Okt 2015 - 22:06
Om kraft og gelatin -
http://liveneshage.norwegianforum.net/t18-matemner-oppskrifter-tilberedningsmetoder#93
Bøker om bl.a kraft og gelatin, f.eks Nourishing Broth, Nourishing Traditions, Deep nutrition, The Gelatin Secret, -
http://liveneshage.norwegianforum.net/t6-kosthold-helse-generell-info#131
http://liveneshage.norwegianforum.net/t59-kosthold-helse-matemner#1077
Nettbutikk -
http://www.tidsporten.no/categories/gelatin-og-kollagenpeptider
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 22:23
Ønsker å bruke det i for eksempel smoothie, drikke der en kan løse det opp i vann, og ta oppi bær osv for saft/smoothie. Dette ett bra produkt? http://www.tidsporten.no/products/peptan-kollagenpeptider-fra-storfe-i-boks-300g
by Admin on Ons 14 Okt 2015 - 22:52
Jepp, men du bør unngå å ha bær i, om du ikke tar ut frøene, da disse inneholder enzymhemmere, fytinsyre og andre antinæringsstoffer som vil forstyrre proteinopptaket gjennom virkningen på enzymene som fordøyer proteiner
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 23:23
Aha. Leste dette innlegget med bombisafta og tenkte fin måte å få det i barna på... For meg er det ikke noe problem. Har øko jordbær i fryseren, kan en bare sile det etterpå?? Er det greit å ha i akasiehonning for søtning? Har en øko stående.. Dette er det sikkert også bare å begynne med ? http://www.tidsporten.no/products/torskeleverolje-fermentert-blue-ice-237ml-bestillingsvare2
by Admin on Tor 15 Okt 2015 - 0:36
Ja og ja, og nok en ja.
Jeg glemte imidlertid å nevne at om bærene inneholder pektin, så vil de redusere proteinopptaket gjennom å skape en geléaktig masse rundt gelatinet, slik at magens pepsin ikke kommer skikkelig til. Pektin binder også en del vitaminer og mineraler, hvor B12 er viktigst, da pektinet ikke bare binder B12 fra maten og blokkerer opptak, men binder også galle, slik at resirkulering/gjennopptak av kroppens eget B12 blokkeres.
Bær er ikke, tross den offentlige propagandaen, spesielt sunne, og tradisjonelt verden over har bær som regel blitt saftet (og syltet i de siste par hundre årene eller så), eller gjæret, og ikke spist som de er. Fenoler og flavonoider i bær vil kunne stoppe fordøyelsesenzymaktiviteten, i alle fall i småbarn. Jeg kjenner ikke til forsøk på voksne, men antar at resultatet er noenlunde det samme, da det er snakk om de samme enzymer. Mer info om fiber -
http://liveneshage.norwegianforum.net/t41-helsetrusler-skadestoffer#514
Fettløselige vitaminer er viktige for så mange prosesser i kroppen at du sjelden kan få nok.
by gjest on Tor 15 Okt 2015 - 9:15
Ok. Noen som har tips i hvordan lett få gelatin i barn? Og er akasie honning ok? Da kjøper jeg begge disse produktene og starter med det.
by gjest on Tor 15 Okt 2015 - 9:52
Her ble det skrevet om fruktose og vise farer:
http://gryhammer.blogspot.no/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340285560293#c2429273133711160886
og
http://gryhammer.blogspot.no/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340282904294#c8183072769912010697
Er fruktose også noe å tenke på når det gjelder inntak av saft, enten hjemmelaget eller fra butikken?
Jeg begynner å lurer på om familien drikker for mye hjemmelaget saft (drikker nesten bare det til måltidene/tørstedrikk).
by Admin on Tor 15 Okt 2015 - 14:34
Akasiehonning er ok, men det er rørsukker/uraffinert sukker også, så lenge man har de næringsstoffer som trenges i sukkerstoffskiftet, i hovedsak B vitaminer og magnesium
Kun fritt fruktose, som i fruktosesirup, er et potensielt helseproblem, ikke naturlig fruktose i frukt og bær, etc
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 21:18
Starter med gelatin.... Hvor kjøpes dette, hva er det og hvor mye skal en spise hver dag av det? Kan det has i mat ved måltider?
Ønsker konkrete svar...
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 21:28
Du kan lese litt mer om kraft og gelatin her:
https://frkgammeldags.wordpress.com/2014/02/05/kjott-kraft/
http://tradisjonskost.blogspot.no/2015/01/langtidskokt-kraft-nringsgivende.html
http://gryhammer.blogspot.no/2013/01/mot-i-brstet-vett-i-pannen-kraft-i-ben.html
http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html
Gelatin kan kjøpes på butikken eller ulike nettbutikker(tidsporten, naturligliv, iherb). Spørs om du vil ha slikt som oppløser seg i kaldt vann, kalt kollagen peptid eller som blir til gele, vanlig gelatin.
Hvor mye du skal spise hver dag avhenger av mange ting, om du har mangel eller har mage/tarm problemer er 2-3 ss til hvert måltid som ikke inneholder kraft en god ting. Ellers kan man ha kollagen peptid i nesten all mat fra youghurt, til eggerøre, gryteretter, te etc.
Du kan også søke inne på Livenes hage i søkefeltet også på gelatin, da vil du få opp det meste som PP har skrevet om dette. Jeg har også noen dokument hvor jeg har klippet og limt sammen det som PP har skrevet om gelatin hvis du vil ha. Bare send meg en pm så kan jeg sende det til deg
by gjest Siv Sandbu on Ons 14 Okt 2015 - 21:42
Send meg pm du
by Admin on Ons 14 Okt 2015 - 22:06
Om kraft og gelatin -
http://liveneshage.norwegianforum.net/t18-matemner-oppskrifter-tilberedningsmetoder#93
Bøker om bl.a kraft og gelatin, f.eks Nourishing Broth, Nourishing Traditions, Deep nutrition, The Gelatin Secret, -
http://liveneshage.norwegianforum.net/t6-kosthold-helse-generell-info#131
http://liveneshage.norwegianforum.net/t59-kosthold-helse-matemner#1077
Nettbutikk -
http://www.tidsporten.no/categories/gelatin-og-kollagenpeptider
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 22:23
Ønsker å bruke det i for eksempel smoothie, drikke der en kan løse det opp i vann, og ta oppi bær osv for saft/smoothie. Dette ett bra produkt? http://www.tidsporten.no/products/peptan-kollagenpeptider-fra-storfe-i-boks-300g
by Admin on Ons 14 Okt 2015 - 22:52
Jepp, men du bør unngå å ha bær i, om du ikke tar ut frøene, da disse inneholder enzymhemmere, fytinsyre og andre antinæringsstoffer som vil forstyrre proteinopptaket gjennom virkningen på enzymene som fordøyer proteiner
by gjest on Ons 14 Okt 2015 - 23:23
Aha. Leste dette innlegget med bombisafta og tenkte fin måte å få det i barna på... For meg er det ikke noe problem. Har øko jordbær i fryseren, kan en bare sile det etterpå?? Er det greit å ha i akasiehonning for søtning? Har en øko stående.. Dette er det sikkert også bare å begynne med ? http://www.tidsporten.no/products/torskeleverolje-fermentert-blue-ice-237ml-bestillingsvare2
by Admin on Tor 15 Okt 2015 - 0:36
Ja og ja, og nok en ja.
Jeg glemte imidlertid å nevne at om bærene inneholder pektin, så vil de redusere proteinopptaket gjennom å skape en geléaktig masse rundt gelatinet, slik at magens pepsin ikke kommer skikkelig til. Pektin binder også en del vitaminer og mineraler, hvor B12 er viktigst, da pektinet ikke bare binder B12 fra maten og blokkerer opptak, men binder også galle, slik at resirkulering/gjennopptak av kroppens eget B12 blokkeres.
Bær er ikke, tross den offentlige propagandaen, spesielt sunne, og tradisjonelt verden over har bær som regel blitt saftet (og syltet i de siste par hundre årene eller så), eller gjæret, og ikke spist som de er. Fenoler og flavonoider i bær vil kunne stoppe fordøyelsesenzymaktiviteten, i alle fall i småbarn. Jeg kjenner ikke til forsøk på voksne, men antar at resultatet er noenlunde det samme, da det er snakk om de samme enzymer. Mer info om fiber -
http://liveneshage.norwegianforum.net/t41-helsetrusler-skadestoffer#514
Fettløselige vitaminer er viktige for så mange prosesser i kroppen at du sjelden kan få nok.
by gjest on Tor 15 Okt 2015 - 9:15
Ok. Noen som har tips i hvordan lett få gelatin i barn? Og er akasie honning ok? Da kjøper jeg begge disse produktene og starter med det.
by gjest on Tor 15 Okt 2015 - 9:52
Her ble det skrevet om fruktose og vise farer:
http://gryhammer.blogspot.no/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340285560293#c2429273133711160886
og
http://gryhammer.blogspot.no/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340282904294#c8183072769912010697
Er fruktose også noe å tenke på når det gjelder inntak av saft, enten hjemmelaget eller fra butikken?
Jeg begynner å lurer på om familien drikker for mye hjemmelaget saft (drikker nesten bare det til måltidene/tørstedrikk).
by Admin on Tor 15 Okt 2015 - 14:34
Akasiehonning er ok, men det er rørsukker/uraffinert sukker også, så lenge man har de næringsstoffer som trenges i sukkerstoffskiftet, i hovedsak B vitaminer og magnesium
Kun fritt fruktose, som i fruktosesirup, er et potensielt helseproblem, ikke naturlig fruktose i frukt og bær, etc
Admin
Re: Mat - Matemner
Upasteurisert melk.... kontra ingen melk..
by gjest on Fre 16 Okt 2015 - 17:22
Jeg har ikke hatt i meg melkeprodukter siden 2003.. Og min tette nese ble borte etter noen uker uten melk... men skjønner at det er denne bearbeidete melka som skaper problem.. Vil det være sunt for meg å innta upasteurisert øko melk istedenfor ikke melk i det hele tatt?? Begynner med kefir, som jeg skjønner er lettere for kroppen i starten.. Skal hente både øko upasteurisert melk og kefirkorn i morgen
by Admin on Fre 16 Okt 2015 - 18:17
Sunt er det, både som næringskilde og som kilde til bakterier, enzymer, organiske syrer og en lang rekke næringsstoffer og andre substanser som binder næringsstoffer fra melken og resten av måltidet, og sikrer opptak. Imidlertid vil helmelk/søt melk være potensielt vanskelig å fordøye om du har redusert syreproduksjon i magesekken, eller f.eks spiser korn, frø, nøtter eller belgfrukter med melken, og som ikke har fått nøytralisert enzymhemmere, fytinsyre og andre antinæringsstoffer via bløtlegging eller gjæring.
Surmelk, kefir og yogurt er melk som allerede er for-fordøyd av bakterie og soppenzymer, og derfor mye lettere fordøyelig. Opplever du allikevel slimdannelse i nese eller hals, så er dette ikke en negativ reaksjon, men tegn på at bakteriefloraen i kroppens åpninger normaliseres. Når du bygger ny tarmflora, begynner denne å forandre floraen i hud, øre, nese, munn og hals, vagina og anus henimot optimal sammensetning og ph. Det er derfor vanlig med midlertidige helbredsreaksjoner i disse områdene,og som skal normalisere seg etter dager eller toppen noen uker
Mener du selv at du har redusert syreproduksjon i magesekken/hypoklorhydri, prøv et lite glass eddik i litt vann før melkekonsum/måltid. Mer info om magesyreproblematikk, og symptomlister -
http://liveneshage.norwegianforum.net/t44-sykdommer-tilstander#2272
by gjest on Fre 16 Okt 2015 - 17:22
Jeg har ikke hatt i meg melkeprodukter siden 2003.. Og min tette nese ble borte etter noen uker uten melk... men skjønner at det er denne bearbeidete melka som skaper problem.. Vil det være sunt for meg å innta upasteurisert øko melk istedenfor ikke melk i det hele tatt?? Begynner med kefir, som jeg skjønner er lettere for kroppen i starten.. Skal hente både øko upasteurisert melk og kefirkorn i morgen
by Admin on Fre 16 Okt 2015 - 18:17
Sunt er det, både som næringskilde og som kilde til bakterier, enzymer, organiske syrer og en lang rekke næringsstoffer og andre substanser som binder næringsstoffer fra melken og resten av måltidet, og sikrer opptak. Imidlertid vil helmelk/søt melk være potensielt vanskelig å fordøye om du har redusert syreproduksjon i magesekken, eller f.eks spiser korn, frø, nøtter eller belgfrukter med melken, og som ikke har fått nøytralisert enzymhemmere, fytinsyre og andre antinæringsstoffer via bløtlegging eller gjæring.
Surmelk, kefir og yogurt er melk som allerede er for-fordøyd av bakterie og soppenzymer, og derfor mye lettere fordøyelig. Opplever du allikevel slimdannelse i nese eller hals, så er dette ikke en negativ reaksjon, men tegn på at bakteriefloraen i kroppens åpninger normaliseres. Når du bygger ny tarmflora, begynner denne å forandre floraen i hud, øre, nese, munn og hals, vagina og anus henimot optimal sammensetning og ph. Det er derfor vanlig med midlertidige helbredsreaksjoner i disse områdene,og som skal normalisere seg etter dager eller toppen noen uker
Mener du selv at du har redusert syreproduksjon i magesekken/hypoklorhydri, prøv et lite glass eddik i litt vann før melkekonsum/måltid. Mer info om magesyreproblematikk, og symptomlister -
http://liveneshage.norwegianforum.net/t44-sykdommer-tilstander#2272
Admin
Re: Mat - Matemner
Angående
holdbarhet på lever: Den offentlige holdbarheten skal være tre måneder,
sier du PP, men hvilken holdbarhetsdato opererer du med selv? Det er jo
litt vanskelig å få tak i f.eks. lammelever utenom sesongen, og jeg
leste i en blogg at du har spist en hel lammelever om dagen i seks
måneder.
Folk prater jo om 100 g lever dagen eller 200 g annenhver dag, men det er altså bare å spise så mye man bare orker, så lenge man balanserer dette med f.eks. upast. melk, skateleverolje, eggeplommer og magnesium? For jeg kan kjøre på med lever, jeg.
Folk prater jo om 100 g lever dagen eller 200 g annenhver dag, men det er altså bare å spise så mye man bare orker, så lenge man balanserer dette med f.eks. upast. melk, skateleverolje, eggeplommer og magnesium? For jeg kan kjøre på med lever, jeg.
gjest
Re: Mat - Matemner
Jeg
har i grunnen ikke tenkt på holdbarhet da jeg kjøper nytt med jevne
mellomrom direkte fra slakteri. Og der er nok en del allerede frosset i
noen uker eller måneder, skjønt det er jevnlig slakt der, også utenom
sesong, og alltid ferske levere nylig innpakket. Men ikke alltid lam.
Det er bare å spise så mye du orker, og du vil da raskere bli helt frisk, gjennom å bli 100% i næringsbalanse. Lever inneholder 3 ganger så mye protein som muskelkjøtt, og enormt mye mer vitaminer og mineraler, så jo mer jo bedre for kropp og helse
Det er bare å spise så mye du orker, og du vil da raskere bli helt frisk, gjennom å bli 100% i næringsbalanse. Lever inneholder 3 ganger så mye protein som muskelkjøtt, og enormt mye mer vitaminer og mineraler, så jo mer jo bedre for kropp og helse
Admin
Pepperkaker
Christer,
i dag har vi lagd og spist pepperkaker etter din oppskrift.
Selvfølgelig omgjort til tradisjonskostvennlig innhold og fremgangsmåte.
Utrolig gode var de:) Tusen takk
Gjest
Re: Mat - Matemner
Christer har ikke vært her siden tidenes morgen. Mao september
Admin
Re: Mat - Matemner
Hvilken
oppskrift er det snakk om? I går gjorde jeg et forsøk på å "utvikle" en
egen oppskrift (som ble til på veien) på pepperkaker, og det resulterte
i mye frustrasjon og nesten tårer
Det resulterte også i at barna, som fikk prøvesmake i morges, ikke
likte "pepperkakene". Noe som jeg forøvrig forstår veldig godt egentlig.
Så skal det bli jul her i huset må jeg nok finne på noe lurt, for de
elsker jo "vanlige" pepperkaker...

gjest
Re: Mat - Matemner
Søk på kongens pepperkaker i livenes hage bloggen:)
gjest
Re: Mat - Matemner
Takk ! Den skal prøves ! Men glutenet blir vel ikke brutt ned, og det er jo litt dumt...
gjest
Re: Mat - Matemner
Jeg
gjorde om på fremgangsmåten med å gjære deigen i 7 timer i
romtemperatur med eplecidereddik. Så lot jeg den stå i en time kjølig.
Hadde i natron like før utbaking. Resten bakes ut i dag. Tok forresten
bare halv deig, da det blir veldig mye.
gjest
Re: Mat - Matemner
Jeg
er litt dårlig på mål, hadde en slunk oppi. ca 2 ss regner jeg med ca.
Hadde alle de andre ingrediensene oppi, da siden det er siktet mel ikke
er noen fytinsyre, kun gluten, og da kan man ha melkeprodukter sammen i
deigen. Deigen var bedre i dag, så lenger tid til kjøling er bra. Lykke
til:)
gjest
Mat-matemner
Jeg
kan få litt blod, hjerte og hoder fra en griseslakt hos en bonde. De er
ikke økologiske. Er det noen som har råd om det er ok å bruke dette
eller ville dere latt være da det ikke er økologisk?
benja
benja
Gjest
Re: Mat - Matemner
Det er helt ok å bruke, så kos deg!
Admin
Re: Mat - Matemner
Jeg
har vært så heldig å få en liter med råmelk fra en bonde, og lurer på
hva som er det smarteste å gjøre med denne melka....tenker på hva som er
smartest næringsmessig, og da også med tanke på at den skal kunne
fordøyes. Råmelkspudding høres jo fantastisk godt ut, men er skeptisk
til om den er ok å fordøye... Er det best å lage kefir også av denne
råmelka for å være på sikre siden, noen som vet?
gjest
Re: Mat - Matemner
Den
bør brukes så raskt som mulig, og kefir går helt fint, men
råmelkpudding smaker mye bedre. En grei kombinasjon er noe kefir og noe
pudding, og som konsumeres sammen for optimal fordøyelse
Admin
Re: Mat - Matemner
Ser
at råmelkspudding skal stekes i vannbad i over en time på 130-150
grader. Blir ikke mye av næringen og enzymene ødelagt da? For å få mest
mulig næring er det kanskje bedre å drikke den som den er, evt blande
med kefir ?
gjest
Re: Mat - Matemner
Jo, men det er jo en dessert? Det betyr vel at du spiser næringsrikt først:) Vannbad er jo en sakte oppvarmingsform.
gjest
Re: Mat - Matemner
En del næring går tapt, det er sant, men så er den både god og smakfull, og fremdeles rimelig næringsrik.
Admin
Re: Mat - Matemner
OK,
ja, det er jo en balanse mellom næringstettheten og smaksopplevelsen
også av og til... Leve også, ikke bare overleve, er det ikke det du sier
?

gjest
Re: Mat - Matemner
Jepp,
og som sagt så kan du spise råmelkpudding med annen, næringsrik mat.
Eller drikke noe næringsrikt til, slik at du får både kos og næring.
Admin
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar