Ser
ut til å leve det gode liv er korrekt, men da griser ikke er
vegetarianere, trenger de like mye animalsk mat som mennesker. Ergo er
det kostholdet som oppgis for grisene helseskadelig og økonomisk
motivert. Litt myse nå og da teller ikke som animalsk føde, og mysen er
nok pasteurisert også.
Det er riktig at griser kan danne enzymer
som fordøyer en del mer plantekost enn vi mennesker kan, men dette går
på bekostning av lever og bukspyttkjertelhelsa, på den måten at den
ekstra belastningen får disse organene til å vokse (hypertrofi).
Poteter
og jordskokker feter da de omtrent bare er karbohydrater, og alle
matvekster i korsblomsfamilien gjør at dyrene legger mer på seg samtidig
som de spiser mindre, slik at profitten øker for bonden, på bekostning
av grisenes helse.
Økologisk for er like helseskadelig som vanlig kraftfor, minus rester av sprøytegifter. Især om det er soya i kraftforet.
Dermed
er dette dyreholdet like mye dyreplaging som det meste annet, men da
med unntak av at de får kose seg ute. Mitt poeng er at frittgående,
økologisk, og liknende begreper ikke er det samme som dyrevelferd eller
god dyrehelse og lykkelige dyr så lenge ikke kostholdet også er slik at
det faktisk dekker dyrenes næringsbehov utover å fungere som rent
vomfyll.
Salamien er sikkert god, men det er ikke dyreholdet.
Ser
helt klart poenget ditt PP, og det er dine tidligere skriverier om
grisehold som er årsaken til at jeg har full aversjon mot
griseproduktene som vanligvis selges i butikkene. Det være alt fra
skinkepålegg, salamier, knoker, lever, koteletter og ribbe.
Samtidig
blir jeg så glad når det dukker opp grisebønder der ute som tenker
annerledes, selv om det er litt igjen før helt optimalt. Jeg savner
produkter av gris, og dette er første salamien jeg har funnet som både
smaker godt og som har flere av de viktige prinsippene på plass :)
FOR
en fin blogg du har her! En liten perle som jeg av en eller annen
grunn ikke har kost meg nok med. Nå har jeg lest og kost meg med gamle
og nye innlegg, og det skal jeg så visst fortsette med! Jun må nok være
neste prosjekt, kjenner jeg, når bare rognen er unnagjort :-) Ranveig
Dette
innlegget likte eg ;-) Og eg trur på at desse grisane har eit godt liv
og eit godt kjøt. Til tross for litt økofor med mest sannsynleg soya i
(leste innlegget til PP). Kos deg med salamien!! :-)
Takker Ingvild :)
Jeg har absolutt kost meg med den smakfulle salamien!
PP
har likevel gode poeng, og har en kunnskapsdatabase med imponerende
mengder interessant informasjon. Soya (som ikke er gjæret) er en uting
jeg unngår så langt det går. Det som hvertfall er sikkert er at jeg
fortsetter å unngå griseprodukter som jeg ikke vet opphavet på. Det er
ikke meg du finner fremst i billigribbekøa neste desember for å si det
på den måten :)
Studies Showing the Toxicity of Soy in the US Food & Drug Administration's Poisonous Plant Database –
http://www.westonaprice.org/wp-content/uploads/FDASoyReferences.pdf
Studies Showing Adverse Effects of Dietary Soy, 1939-2008 -
http://www.westonaprice.org/health-topics/studies-showing-adverse-effects-of-dietary-soy-1939-2008/
Studies Showing Adverse Effects of Isoflavones, 1950-2010 -
http://www.westonaprice.org/health-topics/studies-showing-adverse-effects-of-isoflavones-1950-2010/
Soya ulcerates the gut.
Pigs
in the USA fed soya in their diets were found to have hopelessly
ulcerated intestines. Advice from the US soya industry's website advised
farmers to strictly limit soya fed to pigs (13) Although no human
trials have been done for ethical reasons, there is no reason to suppose
the same will not happen in humans.
2000
Bee G. Dietary
Conjugated Linoleic Acids Alter Adipose Tissue and Milk Lipids of
Pregnant and Lactating Sows. J Nutr 2000;130:2292-2298. Dietary mixtures
for pigs, which are carefully formulated to promote reproduction and
growth, allow approximately 1 percent of the ration as soy in a diet
based on grains and supplements. (Pigs have a digestive system similar
to humans.) The Central Soya Company, Inc. website gives a range of 2.5
percent to 17.5 percent soy in the diet of pigs, citing a number of
anti-nutritional components that "have been documented to cause
gastrointestinal disturbance, intestinal damage, increased disease
susceptibility and reduced performance in pigs." In recent studies, rats
fed the isoflavone genistein exhibited pathological changes in the
colon23 and rats fed soy-based chow had reduced growth and an increase
in gastrointestinal problems.40 -
An alternative is to provide a
simple creep diet based on a cereal grain and soybean meal. Such an
approach may set the stage for a postweaning lag in performance due to
the antigenicity of soybean meal in the young pig's gut. If a simple
soybean meal based creep feed is offered, it is important that each pig
consume at least one pound of this feed before weaning to minimize the
occurrence of a dietary-induced postweaning lag in performance
In
the case of protein, raw materials such as casein and other milk
proteins (i.e. skim and whey) are vital to the piglet to replace that
from sow's milk. A feature of casein is that it clots in response to the
enzyme rennin secreted in the stomach. This prevents large quantities
of ingested protein sweeping undigested down the relatively small
digestive tract, thereby providing a welcome substrate to pathogen
bacteria. Also some whey proteins contain active immunoglobulins.
Proteins such as soya contain anti-nutritional factors which will affect
the development of the gut. Also plant proteins like soya and rape are
enclosed within complex carbohydrates which are poorly digested.
Soy
Formula May Stunt the Intestinal Growth in Your Baby (It was discovered
that the piglets given the genisten formula displayed 50 percent less
proliferating cells in the intestine over the group that was fed solely
the cow's milk formula. Because the metabolism and physiology of newborn
pigs is so similar to human infants, researchers believe these results
could be applied to infants) -
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/01/12/soy-formula-part-six.aspx
Subtle
digestive imbalance at a young age weakens the immune system and makes
pigs liable to succumb to problems associated with food absorption,
breathing and pathogen challenge. Damage to the gut linings at a young
age lasts throughout the whole life of the pig and makes individuals and
groups more susceptible to disease -
http://www.globalherbs.co.uk/products_agri.htm
I
tillegg kommer at de fleste former for kraftfor også inkluderer rapsfrø
(som kommer fra genmodifiserte foreldreplanter, uansett om de senere
har blitt dyrket øko), samt raps og soyaolje, som mangedobler de
helseskadelige virkningene av kraftforet. Når profitt ikke kommer foran
omsorg og omtanke for dyrene, er dyreholdet ideelt og etisk, og
menneskene bak det gode, og et priviliegium å støtte og promotere.
Ingvild,
hva du tror er helt irrelevant. Prøv å spise litt soya selv hver dag og
se hvilket godt liv du får med mage-tarmproblemer og sår, hormonelle
problemer, nerveproblemer, hjerneskader og krympet hjerne (atrofi),
næringsmangel, m.m.
Tror ikke du blir å angre på bestillingen :)
Det er riktig at griser kan danne enzymer som fordøyer en del mer plantekost enn vi mennesker kan, men dette går på bekostning av lever og bukspyttkjertelhelsa, på den måten at den ekstra belastningen får disse organene til å vokse (hypertrofi).
Poteter og jordskokker feter da de omtrent bare er karbohydrater, og alle matvekster i korsblomsfamilien gjør at dyrene legger mer på seg samtidig som de spiser mindre, slik at profitten øker for bonden, på bekostning av grisenes helse.
Økologisk for er like helseskadelig som vanlig kraftfor, minus rester av sprøytegifter. Især om det er soya i kraftforet.
Dermed er dette dyreholdet like mye dyreplaging som det meste annet, men da med unntak av at de får kose seg ute. Mitt poeng er at frittgående, økologisk, og liknende begreper ikke er det samme som dyrevelferd eller god dyrehelse og lykkelige dyr så lenge ikke kostholdet også er slik at det faktisk dekker dyrenes næringsbehov utover å fungere som rent vomfyll.
Salamien er sikkert god, men det er ikke dyreholdet.
PP
Samtidig blir jeg så glad når det dukker opp grisebønder der ute som tenker annerledes, selv om det er litt igjen før helt optimalt. Jeg savner produkter av gris, og dette er første salamien jeg har funnet som både smaker godt og som har flere av de viktige prinsippene på plass :)
Og gode tanker sendes deg også, PP!
Ranveig
Både Jun og Rogn er festlige prosjekt - uten sammenligning forøvrig :)
Jeg har absolutt kost meg med den smakfulle salamien!
PP har likevel gode poeng, og har en kunnskapsdatabase med imponerende mengder interessant informasjon. Soya (som ikke er gjæret) er en uting jeg unngår så langt det går. Det som hvertfall er sikkert er at jeg fortsetter å unngå griseprodukter som jeg ikke vet opphavet på. Det er ikke meg du finner fremst i billigribbekøa neste desember for å si det på den måten :)
http://www.westonaprice.org/wp-content/uploads/FDASoyReferences.pdf
Studies Showing Adverse Effects of Dietary Soy, 1939-2008 -
http://www.westonaprice.org/health-topics/studies-showing-adverse-effects-of-dietary-soy-1939-2008/
Studies Showing Adverse Effects of Isoflavones, 1950-2010 -
http://www.westonaprice.org/health-topics/studies-showing-adverse-effects-of-isoflavones-1950-2010/
Soya ulcerates the gut.
Pigs in the USA fed soya in their diets were found to have hopelessly ulcerated intestines. Advice from the US soya industry's website advised farmers to strictly limit soya fed to pigs (13) Although no human trials have been done for ethical reasons, there is no reason to suppose the same will not happen in humans.
2000
Bee G. Dietary Conjugated Linoleic Acids Alter Adipose Tissue and Milk Lipids of Pregnant and Lactating Sows. J Nutr 2000;130:2292-2298. Dietary mixtures for pigs, which are carefully formulated to promote reproduction and growth, allow approximately 1 percent of the ration as soy in a diet based on grains and supplements. (Pigs have a digestive system similar to humans.) The Central Soya Company, Inc. website gives a range of 2.5 percent to 17.5 percent soy in the diet of pigs, citing a number of anti-nutritional components that "have been documented to cause gastrointestinal disturbance, intestinal damage, increased disease susceptibility and reduced performance in pigs." In recent studies, rats fed the isoflavone genistein exhibited pathological changes in the colon23 and rats fed soy-based chow had reduced growth and an increase in gastrointestinal problems.40 -
An alternative is to provide a simple creep diet based on a cereal grain and soybean meal. Such an approach may set the stage for a postweaning lag in performance due to the antigenicity of soybean meal in the young pig's gut. If a simple soybean meal based creep feed is offered, it is important that each pig consume at least one pound of this feed before weaning to minimize the occurrence of a dietary-induced postweaning lag in performance
In the case of protein, raw materials such as casein and other milk proteins (i.e. skim and whey) are vital to the piglet to replace that from sow's milk. A feature of casein is that it clots in response to the enzyme rennin secreted in the stomach. This prevents large quantities of ingested protein sweeping undigested down the relatively small digestive tract, thereby providing a welcome substrate to pathogen bacteria. Also some whey proteins contain active immunoglobulins. Proteins such as soya contain anti-nutritional factors which will affect the development of the gut. Also plant proteins like soya and rape are enclosed within complex carbohydrates which are poorly digested.
Soy Formula May Stunt the Intestinal Growth in Your Baby (It was discovered that the piglets given the genisten formula displayed 50 percent less proliferating cells in the intestine over the group that was fed solely the cow's milk formula. Because the metabolism and physiology of newborn pigs is so similar to human infants, researchers believe these results could be applied to infants) -
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/01/12/soy-formula-part-six.aspx
Subtle digestive imbalance at a young age weakens the immune system and makes pigs liable to succumb to problems associated with food absorption, breathing and pathogen challenge. Damage to the gut linings at a young age lasts throughout the whole life of the pig and makes individuals and groups more susceptible to disease -
http://www.globalherbs.co.uk/products_agri.htm
Ingvild, hva du tror er helt irrelevant. Prøv å spise litt soya selv hver dag og se hvilket godt liv du får med mage-tarmproblemer og sår, hormonelle problemer, nerveproblemer, hjerneskader og krympet hjerne (atrofi), næringsmangel, m.m.
PP