Ost
er knall, håper å få lese om dine fremtidige eksperimenter :-) og
angående birøkt er det i emning med lagbigårder, da trenger man ikke
eget sted til kuber !
Da
jeg leste at hun forer biene med sukker om vinteren mistet jeg
interessen, da slikt er bieplaging. Og nettopp slik foring forklarer
både helseproblemer som såkalt varroamidd i bier, slik at velernærede
bier aldri har slike problemer. Timian, etc mot slike midd er derfor
bare tull og en omgåelse av problemets egentlige årsak. Som å bruke
urter for helseproblemer man får pga næringsmanngel, betennelser, etc
man får av maten man spiser.
Det er mange blindveier til Rom :-) Fra
imorges til jeg begynte å lete etter informasjon om naturlig birøkt på
norsk; henrykt over å finne noen som gjør, til å ha brukt en del av
dagen til å finne informasjon om naturlig birøkt over landets grenser,
så har det blitt mange ahaopplevelser. Akkurat dette med sukkerforing
har jeg vært usikker på, men nå er jeg rimelig sikker på at det har jeg
ingen interesse av for neste innvintring ( om de har overlevd miksen med
sukker og egen honning ) . Så det kommer mer om naturlig birøkt på
ordentlig når jeg får summet meg. Youtube er flittig brukt. Skulle bare ønske jeg hadde noen å " spille ball med" her til lands, bier ee mystiske greier. Det
du sier om varroa og timian, nesten litt flaut å ikke koble etter
lengre tider med PP-logikk. Godt du strammer meg opp her. Har du planer
om eller har du bikuber?
Jeg
skal ha meg bikuber når jeg er ferdig med arbeidet på gården, og
forutsatt at jeg fremdeles bor her. Planen da er å dyrke egen hage kun
for biene, med en lang rekke planteslag som gir dem pollen til
forksjellige tider av året, slik at matsesongen deres utvides. Busker og
trær vil de også ha tilgang til, i form av frukt og nøttetrær og ulike
bærbusker, og de skal også få noen trær, som bl.a lind, helt for seg
selv.
De vil jo også ha tilgang til mine egne matvekster, samt eventuelt lyng i fjellet rett bak gårdseiendommen.
I
og med at der er mobilmast ca 1 kilometer herifra, skal jeg gjerde inn
kubene, og kun ha flere små åpninger på sidene, samt at veggen på siden
mot mobilmasten isoleres mot mikrobølgestråling med aluminiumsplate
imidten. Dette for at de ikke skal få forstyrret retningssansen av
mikrobølgene, slik at de ikke finner veien tilbake til kubene, og bare
dør av utmattelse etter en stund.
Jeg har postet
nedlastingslinker og info om mange bibøker i Christers blogg, og kan
også sende deg disse om du sender meg en mail. jeg har ikke mailadressen
din i og med at jeg sitter på ny pc, med ingen eldre mailer foreløpig.
Her er tips om noen bøker på skandinavisk -
Birøkt som hobby og næring - Egil Villumstad, Landbruksforlaget, ISBN 529-2426-3 Bier til husbehov - Bill Scott, Skarv, ISBN 87-7545-001-1 Bogen om biavl - Torben Nielsen, Clausen Bøger, ISBN 8711037571 Bigaarden
- Kortfattet vejledning i Biernes røgt og Pleie – Peter Ellekjær,
København Folkelæsning’s Forlag, (1907 - Har ikke ISBN) Biavl - En praktisk håndbog - Johannesson & Karlsson, Høst og Søn, ISBN 8714276011
Jeg
må lage et til blogginnlegg, håper det går greit at jeg tar meg
friheten å dra med meg tipsene til neste innlegg . Send meg gjerne en
mail på eidenshage@gmail.com, men jeg skal lete i livenes hage og ta med
det som ligger i litteraturlisten jeg har fått tidligere.
Om du
fremdeles bor på gården, ja leste det i LivenesHage. trist hvis det
skulle gå den veien. Krysser fingrene for videre lykke :-) Jeg har
også lyst til å ha en hage på bienes premisser. Den store biplanteboken
ble jeg tipset intenst om , av kursholderen da jeg tok nybegynnerkurset
innen birøkt. Den er fin ! Har hatt kontakt med biodynamisk forening
og der fikk jeg masse informasjon, kjekt med slike ildsjeler. Ikke minst
kunne de fortelle at det er planlagt kurs innen biodynamisk birøkt i
juni på østlandet. Og dit håper jeg virkelig å kunne dra. Ikke minst
veldig nysgjerrig på å bli kjent med andre bievenner og hva de legger i
biehold.
Mobilmaster er noe svineri, her er det heldigvis et
stykke unna, men det er høyspent oppi fjellet her, som jeg er betenkt
til. Er såpass mange hundre meter i luftlinje unna, men likevel . Det er
jo der lyngen " min" er i størst utbredelse. En hage med masse godt
for biene hadde vært snadder for alle. Måtte busker og vekster gro som
besatt. bare det blir vår snart. Kribler i fingrene :-)
Helst
la jeg stå honning i topplistkubene, men når man ikke får inn nok
honning til at biene har nok for om vinteren da blir man dessverre nødt
til å gi nødtfor kan man si. Men jeg høster ikke all honning fra en
kube, som er annerledes enn det man vanligvis gjør blant Norske
birøktere. Heller overvintrer jeg dem ikke standard på sukker. Jeg
jobber mot å gi dem bare honning som mat fra så snart som mulig.
Annette,
DET var godt å høre . ja hva gjør man når man har for lite honning tl
vinteren, da må man jo gi dem noe, håper du får nok honning til
innvintring til høsten. Jeg håper vi får nok, foreløpig har vi ikke
kommet igang med top bar hive, men det kommer. Er du plaget med varroao ?
Jo mer jeg leser om konvensjonell birøkt, jo mer skjønner jeg at det er
svært industrialisert. Akkurat som resten av landbruket. ?
Som
han her oppe skriver om Hage på bienes premisser, det har jeg også. Ser
bare at vekstsesongen er kort i Norge. Videre er det (her i Vestfold)
knalltørr, så alt er utblomstret før eller i juli. Deretter er det
ingenting å hente for biene, også rundtomkring. Leit at alt blomstrer
her nesten samtidig. I år blomstrer t.o.m. tulipanene her i juni. I år
har jeg for første gang 2 forskjellige bigårder, så det blir spennende å
se om en av de to plassene gir mye mer trekk/honning. Begge gårder har
skog og hushager i sitt 3 km flyområdet.
Blir nok ikke bikuber på balkongen med det første, men osteysting derimot, det står på "the bucket list" :)
PP
Fra imorges til jeg begynte å lete etter informasjon om naturlig birøkt på norsk; henrykt over å finne noen som gjør, til å ha brukt en del av dagen til å finne informasjon om naturlig birøkt over landets grenser, så har det blitt mange ahaopplevelser. Akkurat dette med sukkerforing har jeg vært usikker på, men nå er jeg rimelig sikker på at det har jeg ingen interesse av for neste innvintring ( om de har overlevd miksen med sukker og egen honning ) . Så det kommer mer om naturlig birøkt på ordentlig når jeg får summet meg. Youtube er flittig brukt.
Skulle bare ønske jeg hadde noen å " spille ball med" her til lands, bier ee mystiske greier.
Det du sier om varroa og timian, nesten litt flaut å ikke koble etter lengre tider med PP-logikk. Godt du strammer meg opp her. Har du planer om eller har du bikuber?
De vil jo også ha tilgang til mine egne matvekster, samt eventuelt lyng i fjellet rett bak gårdseiendommen.
I og med at der er mobilmast ca 1 kilometer herifra, skal jeg gjerde inn kubene, og kun ha flere små åpninger på sidene, samt at veggen på siden mot mobilmasten isoleres mot mikrobølgestråling med aluminiumsplate imidten. Dette for at de ikke skal få forstyrret retningssansen av mikrobølgene, slik at de ikke finner veien tilbake til kubene, og bare dør av utmattelse etter en stund.
Jeg har postet nedlastingslinker og info om mange bibøker i Christers blogg, og kan også sende deg disse om du sender meg en mail. jeg har ikke mailadressen din i og med at jeg sitter på ny pc, med ingen eldre mailer foreløpig.
Her er tips om noen bøker på skandinavisk -
Birøkt som hobby og næring - Egil Villumstad, Landbruksforlaget, ISBN 529-2426-3
Bier til husbehov - Bill Scott, Skarv, ISBN 87-7545-001-1
Bogen om biavl - Torben Nielsen, Clausen Bøger, ISBN 8711037571
Bigaarden - Kortfattet vejledning i Biernes røgt og Pleie – Peter Ellekjær, København Folkelæsning’s Forlag, (1907 - Har ikke ISBN)
Biavl - En praktisk håndbog - Johannesson & Karlsson, Høst og Søn, ISBN 8714276011
PP
Om du fremdeles bor på gården, ja leste det i LivenesHage. trist hvis det skulle gå den veien. Krysser fingrene for videre lykke :-)
Jeg har også lyst til å ha en hage på bienes premisser. Den store biplanteboken ble jeg tipset intenst om , av kursholderen da jeg tok nybegynnerkurset innen birøkt. Den er fin !
Har hatt kontakt med biodynamisk forening og der fikk jeg masse informasjon, kjekt med slike ildsjeler. Ikke minst kunne de fortelle at det er planlagt kurs innen biodynamisk birøkt i juni på østlandet. Og dit håper jeg virkelig å kunne dra. Ikke minst veldig nysgjerrig på å bli kjent med andre bievenner og hva de legger i biehold.
Mobilmaster er noe svineri, her er det heldigvis et stykke unna, men det er høyspent oppi fjellet her, som jeg er betenkt til. Er såpass mange hundre meter i luftlinje unna, men likevel . Det er jo der lyngen " min" er i størst utbredelse.
En hage med masse godt for biene hadde vært snadder for alle. Måtte busker og vekster gro som besatt. bare det blir vår snart. Kribler i fingrene :-)
http://www.dagbladet.no/2015/02/23/nyheter/bikube/bier/flow_hives/honning/37879026/
PP
Helst la jeg stå honning i topplistkubene, men når man ikke får inn nok honning til at biene har nok for om vinteren da blir man dessverre nødt til å gi nødtfor kan man si. Men jeg høster ikke all honning fra en kube, som er annerledes enn det man vanligvis gjør blant Norske birøktere. Heller overvintrer jeg dem ikke standard på sukker. Jeg jobber mot å gi dem bare honning som mat fra så snart som mulig.