JM: Jeg har klippet ut fra den danske boken om
histaminintoleranse: "Nyere procedurer beregnet til at påvise HIT er
mere og mere præcise og giver meget nøjagtige oplysninger om
tilstedeværelsen af sygdommen. For øjeblikket er især måling af
histaminniveauer i sammenhæng med måling af DAO-aktivitet den mest
pålidelige og almindeligt brugte metode til at påvise HIT. "
Så
det ser ut at man kan måle nivå av diaminoksidase i kroppen. Jeg vet
ikke hvor slikt gjøres i Norge. Man kan jo kontakte en
allergi-spesialist, evt lete etter lignende bedrifter som Klinikk for
Helhetsmedisin eller Heilpraktikerskolen som jeg linket til sist i
innlegget.
Mona
09.03.2013 kl.23:07
Interessant lesning! Kanskje dette kan forklare
hvorfor jeg etter jeg la om til Tradisjonskost fordi jeg ikke tåler
melk, nå for første gang i mitt liv har fått allergiske reaksjoner og
eksem? Jeg spiser mye fermentert mat, upasteuriserte lagrede oster etc.
Det skal sies at jeg er helt fin når jeg holder meg unna pasteurisert melkemat, gluten og planteoljer.
Har
satset på at dette går seg til. PP snakker jo hele tiden om
magesyreproduksjon, og emzymaktivitet i tarmen. Mulig histamin og DAO er
en del av dette siste.
Hilsen fra Mona :)
gladerebarn
09.03.2013 kl.23:24
Mona: Spennende inspill!! Jeg vet ikke, er bare
veldig nyskjerrig på dette nye jeg har lest om. Må lese videre og prøve
ut fremover. Regner med vi kan reagere ulikt på de forskjellige
matvarene. Håper tradisjonskost trekker det lengste strået jeg også.
PirkePetter
10.03.2013 kl.06:20
Med all respekt for deg Kristine, så er
histamintoleranse like mye oppdiktet som gluten og kaseinintoleranse med
flere, slik at mye av innlegget ditt bare er sludder. Og årsakene du
beskriver er også typisk propaganda fra legemiddelindustrien. Dvs
sludder og pølsevev, og en salig blanding av sannheter og usannheter, og
hvor de egentlige årsaker, og da årsaker som involverer å bli helt
frisk fra problemet, er utelatt til fordel for den typiske
medisineringslogikken eller ?unngå ditt og datt? (intoleranse/allergi)
logikken. Du presterer bare å komme med samme idiotien som alle andre
som ikke tenker selv, og bare tar legevitenskapspropaganda for god fisk.
Jeg hadde etterhvert forventet mer av deg enn som så, men ser på
innleggene dine om såkalt probiotika at du sjelden tenker selv, og bare
videredistribuerer etablerte dogmer basert på informasjon manipulert av
legemiddelindustrien.
Den dokumenterte, og ikke minst logiske,
årsaken til redusert aktivitet av enzymet diamin oksidase er verken
genetisk eller annet enn mangel på kofaktorer som enzymet enten består
av, eller som det trenger for å bli produsert. Og da tenker jeg på
vitamin B6, C og kopper, samt aminosyren tyrosin. Som jeg har skrevet i
Anne Marits blogg så vil både for mye og for lite kopper føre til
manglende aktivitet av dette enzymet, og kopperbelastning er svært
vanlig blant moderne kvinner pga bl.a p-pillebruk. Også vegetarianere og
mennesker som har spist mye såkalt raw food/råkost har ofte forhøyede
koppernivåer, av flere grunner jeg ikke ser noen grunn til å komme inn
på nok en gang, da jeg har skrevet om dette i Anne Marits blogg.
Det
andre enzymet som ?avgifter? histamin er histamin N-metyltransferase,
og dette enzymet er ansvarlig for degradering (metylering) av histamin
hovedsaklig i luftveiene. Dvs lunger, luftrør og nese, samt huden. Dette
enzymet trenger aminosyren metionin for å bygges.
Andre næringsstoffer som er helt nødvendig for produksjon og aktivitet av begge enzymer er vitamin B2, jern, magnesium og sink.
Ergo
er manglende produksjon eller aktivitet av enzymene
næringsmangelrelatert, slik at heller enn å tulle med histaminfattig mat
eller bruke antihistaminer så er en langt smartere strategi å sørge for
å få i seg tilstrekkelig med de involverte næringsstoffer, samt disses
synergister og agonister. Og ikke minst å avgifte eventuell
kopperbelastning. Ser du på symptomene på kopperbelastning vil du finne
mange overlappende symptomer med såkalt histaminintoleranse. Og for mye
kopper øker som sagt også histaminreaksjonene i kroppen, gjennom å
undertrykke enzymene som degraderer histamin.
Kopperbelastning er også en av flere årsaker til redusert magesyreproduksjon.
Sink
konkurrerer med kopper for opptak i tarmen, og reduserer koppernivåene i
blodet. Vitamin C fjerner også kopper i blodet. Svovel og molybden
binder kopper i tarmen. Jern og mangan fjerner kopperoverskudd fra
leveren, og vitamin B3, B6 og B9/folinsyre er kopperantagonister.
Animalsk
protein/aminosyrer er også viktig ved kopperoverskudd, og sammen med
mettet fett beskytter proteinet leveren fra skadevirkninger. Flere
aminosyrer avgifter også kopper direkte
Dette er min siste
kommentar i denne bloggen, og jeg er allerede ferdig med Gry?s og
Vibekes blogger. Og snart avslutter jeg mitt engasjement i Anne Marits
blogg også, da ingen ser ut til å evne å tenke selvstendig, og for det
meste bare promoterer indoktrinert desinformasjon selv når jeg gjentatte
ganger har beskrevet egentlige og faktiske dokumenterte årsaker og
sammenhenger i utallige kommentarer.
Yngvild
10.03.2013 kl.10:47
Med all respekt for deg også PirkePetter, du er
uten tvil en svært kunnskapsrik mann og har definitivt gitt mye god
informasjon på disse bloggen. Det har også vært mange interessante
diskusjoner. Jeg får allikevel ett inntrykk av at du mener at du har
funnet svaret på allverdens problemer slik du nå uttaler deg. Det er min
oppfatning at ingen har rett til å sette denne tittelen på seg selv.
Til det er det så altfor mye vi mennesker ikke vet nok om. Det er viktig
å møte mennesker som definitivt er svært kunnskapsrike med respekt og
ydmykhet. Jeg ønsker deg allikevel lykke til videre med å fremme ditt
budskap Mr P og syntes det er synd at du nå gir deg i disse mediene.
Kristine, jeg syntes definitivt dette var en god artikkel. Jeg kjenner
til problematikken og har en i nær familie som i dag tåler histaminer
mye bedre. Vedkommende har definitivt ikke levd på tradisjonsmat.
Allikevel er hun i dag altså bedre. Allikevel, personlig er jeg en stor
fan av denne type mat. God søndag!:)
gladerebarn
10.03.2013 kl.11:04
PirkePetter: Takk for innspill Pirkepetter. Det er
mulig jeg er for utålmodig på denne veien med tradisjonskost. Og bør ha
mye lengre perspektiver i forventning av å bli bedre. Først skal man
forstå, så finne mat som innehar disse verdifulle egenskapene som gjør
kroppen friskere, og så skal man spise og vente på bedre tider. Mulig
jeg foreløpig ikke spiser variert nok enda - det får vel tiden vise. Jeg
liker å se ting fra ulike perspektiver, og så velge det som synes mest
fornuftig. Og hvis det ene ikke virker, så kan man jo prøve ut det
andre. Jeg har lagt min elsk på tradisjonsmat, og håper veldig det kan
gi meg den jernhelsen jeg ønsker meg.
Du har helt rett i at det
jeg skriver om på bloggen, er ting jeg har funnet hos andre. Jeg er ikke
utdannet innen ernæring, men prøver å oppsumere interessante temaer jeg
har et forhold til. Hvis det meste av litteratur er tøys og tull, ja så
vil også mine innlegg være det - desverre. Jeg tenker man får lese mest
mulig, prøve ut de forskjellige teoriene, og ta vare på det som virker
fornuftig for sin kropp. Så vil det selvfølgelig alltid være et spørsmål
om man har prøvd lenge nok og godt nok.
Det er synd hvis du blir
borte fra bloggverdenen. Jeg har lært en heeel masse fra dine
kommentarer, og kommer til å savne dem og ditt engasjement noe veldig.
Skjønner også du kan bli lei over den trege materien vi er i det å
forstå på en annen måte som er fremmed for de fleste av oss. Jo mer jeg
leser om de forskjellige temaene, jo mer og fler ser jeg har lignende
innfallsvinkel som deg. Det gjør meg overbevist om at du har virkelig
mye myttig å bidra med. Det har uansett vært en ære å ha besøk av deg
her inne.
gladerebarn
10.03.2013 kl.11:08
Yngvild: Hyggelig at du liker innlegget. Temaet er
som sagt helt nytt for meg. Men jeg tror kunnskapen er nyttig i forhold
til det å forså min kropp bedre. Det blir spennende om tradisjonskosten
på en eller annen måte kan føre meg i mål:)
Ingelill
10.03.2013 kl.16:47
JKristine, din nysgjerrighet og evne til å finne en
forklaring berømmer jeg. Og det er jo ikke lett å finne ut hva som er
rett i denne jungelen av informasjon og desinformasjon.
Jeg fikk
litt vondt i magen da PirkePetter skrev at han " trekker seg tilbake".
Det må jeg ærlig innrømme, men jeg skjønner også hvorfor.
Vi
andre får prøve å se ting i sammenheng i uoverskuelig fremtid, det er
ekstremt mye informasjon som er lagt ned i kommentarfelter på utvalgte
blogger fra PP. Forhåpentligvis vil det hjelpe oss som søker svar på en
mengde spørsmål til å forstå .
gladerebarn
10.03.2013 kl.19:52
Ingelill: Man skal vel aldri slutte å være
nyskjerrig. Heller ikke med å stille spørsmål rundt det man lurer på.
Jeg tenker ingen eier sannheten, men at noen er veldig nær. Så har man
selv frihet til å velge det som virker fornuftig.
Jeg skulle
gjerne hatt en e-bok med alle kommentarene til PP samlet. Så kunne vi
lese i eget tempo igjen og igjen. Meeen vi har jo disse bloggene da.
Veldig innholdsrike de også!! Når man har lest lenge nok, vet man jo ca
hvor man skal lete heldigvis:)
Kine
11.03.2013 kl.11:20
Håper ikke det er maten til PP som gjør han til en arrogant surpomp....
Trine-Lise - KONKURRANSE
11.03.2013 kl.14:25
Heia! Flott blogg du har! Ville bare si det :-D.
Linn
11.03.2013 kl.18:16
PP har hjulpet og hjelper oss med så utrolig mye,
og fortjener ikke å bli kalt surpomp. Alle kan vel bli lei og oppgitt av
og til. Håper du orker å hjelpe av og til i framtiden også, PP.
Etterhvert som nye lesere kommer til, så blir det sikkert mye
gjentagelse. Så store mengder informasjon som finnes i kommentarfeltene
ja!
Maria
11.03.2013 kl.20:44
KIne: PirkePetter bruker ufattelig mye tid på oss
som han ikke får noe som helst tilbake for. Dette gjør han ene og alene
fordi han ønsker å hjelpe! Ja, han kan kanskje oppfattes som litt krass
noen ganger, men han er ærlig og diller ikke med oss. Han har mye å
gjøre, ingen skal ta han som noen selvfølge!
PP, jeg håper
virkelig ikke du gir oss opp. Dette er fryktelig mye informasjon som
skal letes frem, og jeg syntes det er vanskelig å finne informasjon som
er fra en pålitelig kilde. Det er ikke bare-bare å plutselig skal tenke
selv, det tar tid å stole på seg selv. Selv får jeg MYE pes fra familie
ol pga tradisjonskosten min. Jeg tørr rett og slett ikke fortelle alt,
spesielt pga jeg har en liten jente på 1 år. Jeg har fått endel
stikkende kommentarer på maten hennes, selv om jeg prøver å forklare
etter beste evne. Du sitter på så ubeskrivelig mye informasjon som for
oss vanlige bare kan drømme om. Jeg har rett og slett ikke tid til å
finne all denne informasjonen, jeg håper VIRKELIG ikke du gir oss opp!!!
Vi kan jo bare ønske du ville starte en egen blogg, eller gi ut en bok.
(eller to eller ti)
JM
09.03.2013 kl.11:37gladerebarn
09.03.2013 kl.12:19Så det ser ut at man kan måle nivå av diaminoksidase i kroppen. Jeg vet ikke hvor slikt gjøres i Norge. Man kan jo kontakte en allergi-spesialist, evt lete etter lignende bedrifter som Klinikk for Helhetsmedisin eller Heilpraktikerskolen som jeg linket til sist i innlegget.
Mona
09.03.2013 kl.23:07Det skal sies at jeg er helt fin når jeg holder meg unna pasteurisert melkemat, gluten og planteoljer.
Har satset på at dette går seg til. PP snakker jo hele tiden om magesyreproduksjon, og emzymaktivitet i tarmen. Mulig histamin og DAO er en del av dette siste.
Hilsen fra Mona :)
gladerebarn
09.03.2013 kl.23:24PirkePetter
10.03.2013 kl.06:20Den dokumenterte, og ikke minst logiske, årsaken til redusert aktivitet av enzymet diamin oksidase er verken genetisk eller annet enn mangel på kofaktorer som enzymet enten består av, eller som det trenger for å bli produsert. Og da tenker jeg på vitamin B6, C og kopper, samt aminosyren tyrosin. Som jeg har skrevet i Anne Marits blogg så vil både for mye og for lite kopper føre til manglende aktivitet av dette enzymet, og kopperbelastning er svært vanlig blant moderne kvinner pga bl.a p-pillebruk. Også vegetarianere og mennesker som har spist mye såkalt raw food/råkost har ofte forhøyede koppernivåer, av flere grunner jeg ikke ser noen grunn til å komme inn på nok en gang, da jeg har skrevet om dette i Anne Marits blogg.
Det andre enzymet som ?avgifter? histamin er histamin N-metyltransferase, og dette enzymet er ansvarlig for degradering (metylering) av histamin hovedsaklig i luftveiene. Dvs lunger, luftrør og nese, samt huden. Dette enzymet trenger aminosyren metionin for å bygges.
Andre næringsstoffer som er helt nødvendig for produksjon og aktivitet av begge enzymer er vitamin B2, jern, magnesium og sink.
Ergo er manglende produksjon eller aktivitet av enzymene næringsmangelrelatert, slik at heller enn å tulle med histaminfattig mat eller bruke antihistaminer så er en langt smartere strategi å sørge for å få i seg tilstrekkelig med de involverte næringsstoffer, samt disses synergister og agonister. Og ikke minst å avgifte eventuell kopperbelastning. Ser du på symptomene på kopperbelastning vil du finne mange overlappende symptomer med såkalt histaminintoleranse. Og for mye kopper øker som sagt også histaminreaksjonene i kroppen, gjennom å undertrykke enzymene som degraderer histamin.
Kopperbelastning er også en av flere årsaker til redusert magesyreproduksjon.
Sink konkurrerer med kopper for opptak i tarmen, og reduserer koppernivåene i blodet. Vitamin C fjerner også kopper i blodet. Svovel og molybden binder kopper i tarmen. Jern og mangan fjerner kopperoverskudd fra leveren, og vitamin B3, B6 og B9/folinsyre er kopperantagonister.
Animalsk protein/aminosyrer er også viktig ved kopperoverskudd, og sammen med mettet fett beskytter proteinet leveren fra skadevirkninger. Flere aminosyrer avgifter også kopper direkte
Dette er min siste kommentar i denne bloggen, og jeg er allerede ferdig med Gry?s og Vibekes blogger. Og snart avslutter jeg mitt engasjement i Anne Marits blogg også, da ingen ser ut til å evne å tenke selvstendig, og for det meste bare promoterer indoktrinert desinformasjon selv når jeg gjentatte ganger har beskrevet egentlige og faktiske dokumenterte årsaker og sammenhenger i utallige kommentarer.
Yngvild
10.03.2013 kl.10:47gladerebarn
10.03.2013 kl.11:04Du har helt rett i at det jeg skriver om på bloggen, er ting jeg har funnet hos andre. Jeg er ikke utdannet innen ernæring, men prøver å oppsumere interessante temaer jeg har et forhold til. Hvis det meste av litteratur er tøys og tull, ja så vil også mine innlegg være det - desverre. Jeg tenker man får lese mest mulig, prøve ut de forskjellige teoriene, og ta vare på det som virker fornuftig for sin kropp. Så vil det selvfølgelig alltid være et spørsmål om man har prøvd lenge nok og godt nok.
Det er synd hvis du blir borte fra bloggverdenen. Jeg har lært en heeel masse fra dine kommentarer, og kommer til å savne dem og ditt engasjement noe veldig. Skjønner også du kan bli lei over den trege materien vi er i det å forstå på en annen måte som er fremmed for de fleste av oss. Jo mer jeg leser om de forskjellige temaene, jo mer og fler ser jeg har lignende innfallsvinkel som deg. Det gjør meg overbevist om at du har virkelig mye myttig å bidra med. Det har uansett vært en ære å ha besøk av deg her inne.
gladerebarn
10.03.2013 kl.11:08Ingelill
10.03.2013 kl.16:47Jeg fikk litt vondt i magen da PirkePetter skrev at han " trekker seg tilbake". Det må jeg ærlig innrømme, men jeg skjønner også hvorfor.
Vi andre får prøve å se ting i sammenheng i uoverskuelig fremtid, det er ekstremt mye informasjon som er lagt ned i kommentarfelter på utvalgte blogger fra PP. Forhåpentligvis vil det hjelpe oss som søker svar på en mengde spørsmål til å forstå .
gladerebarn
10.03.2013 kl.19:52Jeg skulle gjerne hatt en e-bok med alle kommentarene til PP samlet. Så kunne vi lese i eget tempo igjen og igjen. Meeen vi har jo disse bloggene da. Veldig innholdsrike de også!! Når man har lest lenge nok, vet man jo ca hvor man skal lete heldigvis:)
Kine
11.03.2013 kl.11:20Trine-Lise - KONKURRANSE
11.03.2013 kl.14:25Linn
11.03.2013 kl.18:16Maria
11.03.2013 kl.20:44PP, jeg håper virkelig ikke du gir oss opp. Dette er fryktelig mye informasjon som skal letes frem, og jeg syntes det er vanskelig å finne informasjon som er fra en pålitelig kilde. Det er ikke bare-bare å plutselig skal tenke selv, det tar tid å stole på seg selv. Selv får jeg MYE pes fra familie ol pga tradisjonskosten min. Jeg tørr rett og slett ikke fortelle alt, spesielt pga jeg har en liten jente på 1 år. Jeg har fått endel stikkende kommentarer på maten hennes, selv om jeg prøver å forklare etter beste evne. Du sitter på så ubeskrivelig mye informasjon som for oss vanlige bare kan drømme om. Jeg har rett og slett ikke tid til å finne all denne informasjonen, jeg håper VIRKELIG ikke du gir oss opp!!! Vi kan jo bare ønske du ville starte en egen blogg, eller gi ut en bok. (eller to eller ti)