mandag 18. februar 2013

Fra jord til bord 18. feb 2013

  1. Karoline18. februar 2013 kl. 11.45
    Mm, rogn er noe av det aller beste jeg vet. Har man kokt rogn til overs dagen etter at man har hatt skreimølje eller rogn til middag, er den nydelig å steike i skiver i panna, med masse smør, salt og pepper til. Gleder meg til rogneoverdose på bloggen denne uka! ;)
    Svar
  2. Anonym18. februar 2013 kl. 11.55
    Gleder meg til rognete dager på bloggen :-)

    Fiskehandleren som jeg kjøpte rogn av, sa den skulle fosskoke i 1 minutt pr 100 g vare,
    om den skulle stekes rett etterpå, jeg skjønte ikke det og gjorde som min mor sa, og lot den
    trekke i ca 15 min i godt salta vann, og stekte den lett i smør etterpå ( da var den ikke helt gjennomkokt/trukket) men ble gjennomstekt da i et minutt eller så i stekepanna.)
    Har du hørt fra noen tidligere om det med fosskoking i 1 minutt pr 100 gram vare, om den skal stekes rett etterpå ?
    Marianne
    Svar




    1. Fra jord til bord18. februar 2013 kl. 21.15
      Høres ut som en pussig fremgangsmåte, spesielt om det ikke ble anbefalt å pakke den godt inn. Men det er mange veier til Rom- mulig det funker som en kule for alt jeg vet.
  3. Anonym18. februar 2013 kl. 14.13
    Litt å gå på for interesserte

    Generell Info –
    http://www.westonaprice.org/childrens-health/sacred-foods-for-exceptionally-healthy-babies-and-parents-too
    http://nourishingourchildren.wordpress.com/2011/12/19/nutrient-dense-fish-roe/
    http://nourishedkitchen.com/foods-for-fertility/
    http://www.holisticsquid.com/3-surprising-foods-to-boost-fertility/
    http://www.thehealthyhomeeconomist.com/fish-eggs-a-superior-vitamin-d-boost/
    http://www.raysahelian.com/salmonroe.html

    Oppskrifter – Tilberedning –
    http://www.foodsubs.com/Caviar.html
    http://kopiaste.org/2008/04/all-about-caviar-and-greek-taramas-and-taramosalta/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Roe
    http://www.eatmedaily.com/2009/10/offal-of-the-week-fish-roe/
    http://blogs.phoenixnewtimes.com/bella/2011/01/ikura_nigiri_fish_eggs_from_ka.php
    http://www.westonaprice.org/food-features/roe-to-health
    http://www.westonaprice.org/beginner-videos/traditional-fats-and-sacred-foods-video-by-sarah-pope
    http://nourishedkitchen.com/salmon-roe-recipe/
    http://www.sbs.com.au/food/recipe/13220/Salted_fish_roe_(bottarga)/search/true/autoPlay/1
    http://www.ncfolk.org/ncfood/driedmulletroe.aspx
    http://flavorsofbrazil.blogspot.no/2012/04/recipe-fried-fish-roe-ovas-de-peixe.html
    http://cookeatshare.com/recipes/coconut-fish-roe-sambal-sambal-kelapa-dengan-telur-terubuk-122432
    http://www.sushiencyclopedia.com/sushi_menu/salmon_roe_sushi.html
    http://blue_moon.typepad.com/blue_lotus/2007/09/post-6.html
    http://www.realfoodkosher.com/bottarga-pasta/
    http://bottarga-papageorgiou.com/recipes.htm
    http://adambalic.typepad.com/the_art_and_mystery_of_fo/2007/11/botargo.html
    http://nose2tail.blogspot.no/2010/08/cured-coho-salmon-roe-and-botargo.html
    http://nose2tail.blogspot.no/2010/08/bottarga-part-two-projects.html
    http://mickyrecipes.blogspot.no/2011/02/wu-yu-zi-mullet-roe-or-karasumi.html

    Taramosalata –
    http://nourishedkitchen.com/taramasalata/
    http://greekfood.about.com/od/dipsspreadspures1/r/taramosalata.htm
    http://www.greekcuisine.com/cuisine/Greek_Cooking/Traditional_Greek_Recipies/sauces.html?RecipeID=27

    http://www.aperitif.no/Oppskrifter2/kokebok/fisk-og-skalldyr/torsk/Fersk-skrei-rogn-lever-eller-smoersaus
    http://www.geitmyra.no/oppskrifter/kokt_rogn/
    http://www.alleoppskrifter.no/click/index/716137/?site=mat.varden.no
    http://www.alleoppskrifter.no/click/index/373029/?site=matoppskrift.no
    http://www.alleoppskrifter.no/click/index/380514/?site=matoppskrift.no
    http://www.matoppskrift.no/oppskrift/Kaviar-av-torskerogn-2

    En bok med mange gode oppskrifter og tips om bl.a tradisjonell konservering og tilberedning av fiskeegg på eskimomåte: Iqaluich Niginaqtuat, The Fish That We Eat -
    http://alaska.fws.gov/asm/pdf/fisheries/reports/02-023final.pdf

    Tørke Rogn (unngå tilsetningsstoffene i oppskriftene) –
    http://www.lakemichiganangler.com/tips/salmon_eggs/air_cured_trout_roe.htm
    http://www.lakemichiganangler.com/tips/salmon_eggs/curing_salmon_roe.htm
    http://www.steelheader.net/bait/curing_roe.htm
    http://www.youtube.com/watch?v=W_NSAzJHb24

    PirkePetter
    Svar
  4. Une18. februar 2013 kl. 17.59
    Hihi, er i ferd med å få gjeller... Gleder meg til fortsettelsen, veldig nysgjerrig på om det kommer noe kaviargreier. Blir stadig imponert over din grundighet, det er så fint og passe omfattende forklart alt i hop.
    Svar




    1. Fra jord til bord18. februar 2013 kl. 19.52
      Hahaha, ser deg for meg :) Du får vente i åndeløs spenning.......
  5. Anonym18. februar 2013 kl. 18.12
    Kjempebra innlegg! Dette blir en bra uke! Forstår jeg det rett at rogn er for delikat eller skjørt til å kunne fryses? ...ups ser ut som om jeg har gjort den tabben..
    Svar




    1. Fra jord til bord18. februar 2013 kl. 19.53
      Frys i vei, går helt fint, men ikke like strålende kvalitet som når den er fersk.


    2. Anonym18. februar 2013 kl. 20.10
      Var i en av linkene fra PP at det stod at det ikke burde fryses: http://www.eatmedaily.com/2009/10/offal-of-the-week-fish-roe/
      Men det går kanskje bra likevel.


    3. Fra jord til bord18. februar 2013 kl. 21.14
      Du skal ikke tro på alt du leser ;-) I linken du refererer til skrives det i samme avsnitt at rogn fint kan ligge fryser i 2-3 dager noe jeg absolutt ikke anbefaler. Det er klart noe av næringen går tapt når det fryses, på samme måte som at noe næring går tapt ved varmebehandling, tørking osv... Du kan altså fint fryse rogn, spesielt om alternativet blir ingen rogn i stedet!


    4. Anonym18. februar 2013 kl. 22.48
      Hehe, det er nå sant. En må jo alltid tenke på alternativet. Det stod at det kunne fint legges 2-3 dager i kjøleskapet (refrigerator) pirk, pirk:-) Nei, man må jo ikke bli fanatisk, da kan en jo ikke spise noen ting. Det er sikkert andre metoder som kan brukes for å prøve å bevare næringsstoffene så godt som mulig før en putter det i frysern, kikket så vidt på noen av videoene i linkene. I allefall- så er rognen garantert brukelig fryst som fersk:-)


    5. Fra jord til bord19. februar 2013 kl. 08.44
      Uff, ja mente selvsagt kjøleskap, blir utrolig fort dårlig og tåler absolutt ikke 2-3 dager.
  6. Ellen18. februar 2013 kl. 20.01
    Må ut å handle rogn!


    Svar
  7. AnneB18. februar 2013 kl. 20.51
    Nammnam:) jeg skal handle mer i morgen kjenner jeg, det er noen dager siden sist. Dette er mat jeg blir avhengig av.
    Jeg pakker det forresten aldri inn i noe når jeg koker (trekker), det fungerer bra det óg.
    Svar
  8. Camilla19. februar 2013 kl. 00.17
    "Det blir da en stooooooor tilleggsbonus at vi faktisk får i oss langt mer næring enn våre helsemyndigheter anbefaler med sin uforståelige "5 om dagen, magert muskelkjøtt og planteolje-politikk".
    Du kan få sagt det! Jeg nikker frenetisk for meg selv. Har tatt meg den frihet til å sitere deg i en bloggpost i dag:
    http://rivjernet.com/2013/02/19/kloke-ord/
    Takk for tips om rogn som barnemat. Det tror jeg jammen vesla skal introduseres for så snart som mulig:)
    Svar
  9. Viktoria20. mars 2013 kl. 11.37
    Kan jeg spørre deg hvilken rogn bruker du? Passer det med torskrogn f.eks.?
    Svar




    1. Anonym28. mars 2013 kl. 13.15
      torskerogn er flott


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar