Mm,
rogn er noe av det aller beste jeg vet. Har man kokt rogn til overs
dagen etter at man har hatt skreimølje eller rogn til middag, er den
nydelig å steike i skiver i panna, med masse smør, salt og pepper til.
Gleder meg til rogneoverdose på bloggen denne uka! ;)
Fiskehandleren som jeg kjøpte rogn av, sa den skulle fosskoke i 1 minutt pr 100 g vare,
om den skulle stekes rett etterpå, jeg skjønte ikke det og gjorde som min mor sa, og lot den
trekke
i ca 15 min i godt salta vann, og stekte den lett i smør etterpå ( da
var den ikke helt gjennomkokt/trukket) men ble gjennomstekt da i et
minutt eller så i stekepanna.)
Har du hørt fra noen tidligere om det med fosskoking i 1 minutt pr 100 gram vare, om den skal stekes rett etterpå ?
Marianne
Høres
ut som en pussig fremgangsmåte, spesielt om det ikke ble anbefalt å
pakke den godt inn. Men det er mange veier til Rom- mulig det funker som
en kule for alt jeg vet.
En
bok med mange gode oppskrifter og tips om bl.a tradisjonell
konservering og tilberedning av fiskeegg på eskimomåte: Iqaluich
Niginaqtuat, The Fish That We Eat -
http://alaska.fws.gov/asm/pdf/fisheries/reports/02-023final.pdf
Hihi,
er i ferd med å få gjeller... Gleder meg til fortsettelsen, veldig
nysgjerrig på om det kommer noe kaviargreier. Blir stadig imponert over
din grundighet, det er så fint og passe omfattende forklart alt i hop.
Kjempebra
innlegg! Dette blir en bra uke! Forstår jeg det rett at rogn er for
delikat eller skjørt til å kunne fryses? ...ups ser ut som om jeg har
gjort den tabben..
Frys i vei, går helt fint, men ikke like strålende kvalitet som når den er fersk.
Anonym18. februar 2013 kl. 20.10
Var i en av linkene fra PP at det stod at det ikke burde fryses: http://www.eatmedaily.com/2009/10/offal-of-the-week-fish-roe/
Men det går kanskje bra likevel.
Fra jord til bord18. februar 2013 kl. 21.14
Du
skal ikke tro på alt du leser ;-) I linken du refererer til skrives det
i samme avsnitt at rogn fint kan ligge fryser i 2-3 dager noe jeg
absolutt ikke anbefaler. Det er klart noe av næringen går tapt når det
fryses, på samme måte som at noe næring går tapt ved varmebehandling,
tørking osv... Du kan altså fint fryse rogn, spesielt om alternativet
blir ingen rogn i stedet!
Anonym18. februar 2013 kl. 22.48
Hehe,
det er nå sant. En må jo alltid tenke på alternativet. Det stod at det
kunne fint legges 2-3 dager i kjøleskapet (refrigerator) pirk, pirk:-)
Nei, man må jo ikke bli fanatisk, da kan en jo ikke spise noen ting. Det
er sikkert andre metoder som kan brukes for å prøve å bevare
næringsstoffene så godt som mulig før en putter det i frysern, kikket så
vidt på noen av videoene i linkene. I allefall- så er rognen garantert
brukelig fryst som fersk:-)
Fra jord til bord19. februar 2013 kl. 08.44
Uff, ja mente selvsagt kjøleskap, blir utrolig fort dårlig og tåler absolutt ikke 2-3 dager.
Nammnam:) jeg skal handle mer i morgen kjenner jeg, det er noen dager siden sist. Dette er mat jeg blir avhengig av.
Jeg pakker det forresten aldri inn i noe når jeg koker (trekker), det fungerer bra det óg.
"Det
blir da en stooooooor tilleggsbonus at vi faktisk får i oss langt mer
næring enn våre helsemyndigheter anbefaler med sin uforståelige "5 om
dagen, magert muskelkjøtt og planteolje-politikk".
Du kan få sagt det! Jeg nikker frenetisk for meg selv. Har tatt meg den frihet til å sitere deg i en bloggpost i dag:
http://rivjernet.com/2013/02/19/kloke-ord/
Takk for tips om rogn som barnemat. Det tror jeg jammen vesla skal introduseres for så snart som mulig:)
Fiskehandleren som jeg kjøpte rogn av, sa den skulle fosskoke i 1 minutt pr 100 g vare,
om den skulle stekes rett etterpå, jeg skjønte ikke det og gjorde som min mor sa, og lot den
trekke i ca 15 min i godt salta vann, og stekte den lett i smør etterpå ( da var den ikke helt gjennomkokt/trukket) men ble gjennomstekt da i et minutt eller så i stekepanna.)
Har du hørt fra noen tidligere om det med fosskoking i 1 minutt pr 100 gram vare, om den skal stekes rett etterpå ?
Marianne
Generell Info –
http://www.westonaprice.org/childrens-health/sacred-foods-for-exceptionally-healthy-babies-and-parents-too
http://nourishingourchildren.wordpress.com/2011/12/19/nutrient-dense-fish-roe/
http://nourishedkitchen.com/foods-for-fertility/
http://www.holisticsquid.com/3-surprising-foods-to-boost-fertility/
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/fish-eggs-a-superior-vitamin-d-boost/
http://www.raysahelian.com/salmonroe.html
Oppskrifter – Tilberedning –
http://www.foodsubs.com/Caviar.html
http://kopiaste.org/2008/04/all-about-caviar-and-greek-taramas-and-taramosalta/
http://en.wikipedia.org/wiki/Roe
http://www.eatmedaily.com/2009/10/offal-of-the-week-fish-roe/
http://blogs.phoenixnewtimes.com/bella/2011/01/ikura_nigiri_fish_eggs_from_ka.php
http://www.westonaprice.org/food-features/roe-to-health
http://www.westonaprice.org/beginner-videos/traditional-fats-and-sacred-foods-video-by-sarah-pope
http://nourishedkitchen.com/salmon-roe-recipe/
http://www.sbs.com.au/food/recipe/13220/Salted_fish_roe_(bottarga)/search/true/autoPlay/1
http://www.ncfolk.org/ncfood/driedmulletroe.aspx
http://flavorsofbrazil.blogspot.no/2012/04/recipe-fried-fish-roe-ovas-de-peixe.html
http://cookeatshare.com/recipes/coconut-fish-roe-sambal-sambal-kelapa-dengan-telur-terubuk-122432
http://www.sushiencyclopedia.com/sushi_menu/salmon_roe_sushi.html
http://blue_moon.typepad.com/blue_lotus/2007/09/post-6.html
http://www.realfoodkosher.com/bottarga-pasta/
http://bottarga-papageorgiou.com/recipes.htm
http://adambalic.typepad.com/the_art_and_mystery_of_fo/2007/11/botargo.html
http://nose2tail.blogspot.no/2010/08/cured-coho-salmon-roe-and-botargo.html
http://nose2tail.blogspot.no/2010/08/bottarga-part-two-projects.html
http://mickyrecipes.blogspot.no/2011/02/wu-yu-zi-mullet-roe-or-karasumi.html
Taramosalata –
http://nourishedkitchen.com/taramasalata/
http://greekfood.about.com/od/dipsspreadspures1/r/taramosalata.htm
http://www.greekcuisine.com/cuisine/Greek_Cooking/Traditional_Greek_Recipies/sauces.html?RecipeID=27
http://www.aperitif.no/Oppskrifter2/kokebok/fisk-og-skalldyr/torsk/Fersk-skrei-rogn-lever-eller-smoersaus
http://www.geitmyra.no/oppskrifter/kokt_rogn/
http://www.alleoppskrifter.no/click/index/716137/?site=mat.varden.no
http://www.alleoppskrifter.no/click/index/373029/?site=matoppskrift.no
http://www.alleoppskrifter.no/click/index/380514/?site=matoppskrift.no
http://www.matoppskrift.no/oppskrift/Kaviar-av-torskerogn-2
En bok med mange gode oppskrifter og tips om bl.a tradisjonell konservering og tilberedning av fiskeegg på eskimomåte: Iqaluich Niginaqtuat, The Fish That We Eat -
http://alaska.fws.gov/asm/pdf/fisheries/reports/02-023final.pdf
Tørke Rogn (unngå tilsetningsstoffene i oppskriftene) –
http://www.lakemichiganangler.com/tips/salmon_eggs/air_cured_trout_roe.htm
http://www.lakemichiganangler.com/tips/salmon_eggs/curing_salmon_roe.htm
http://www.steelheader.net/bait/curing_roe.htm
http://www.youtube.com/watch?v=W_NSAzJHb24
PirkePetter
Men det går kanskje bra likevel.
Jeg pakker det forresten aldri inn i noe når jeg koker (trekker), det fungerer bra det óg.
Du kan få sagt det! Jeg nikker frenetisk for meg selv. Har tatt meg den frihet til å sitere deg i en bloggpost i dag:
http://rivjernet.com/2013/02/19/kloke-ord/
Takk for tips om rogn som barnemat. Det tror jeg jammen vesla skal introduseres for så snart som mulig:)