Bra
innlegg, Gry! Kan vel ikke si meg mer enig. Foreløbig har vi masa så
det holder på butikksjefene her oppe i nord, men uten særlig resultat
foreløbig. Kjørte et par timer i dag for å få tak i økologiske egg...
Må
si at det virker som vi her oppe i nord ligger en god del hakk bak folk
sørpå i forhold til det med naturlig og økologisk mat. For en tid
tilbake var jeg innom en av de få butikkene i nærheten som reklamerer
for at de skal ha utvalg på økologiskke frukt og grønnsaker- Men det var
jo absolutt ingenting å finne. Da jeg snakket med sjefen for frukt og
grønnsaksavd. og spurte han hvorfor de var så dårlig utvalg sa han at
den eneste årstida de fikk solgt økologisk var i sommerferien. Nettopp
pga det da er mye turister sørenifra som er innom og de er mye mer
bevisst på dette med økologisk mat. Ellers var det totalt umulig og de
måtte kaste så å si alt for de fleste nordlenninger er mer opptatt av å
kjøpe billigst mulig og tenker ikke på kvalitet. Slikt gjør meg sprø!
Verste av alt er jo at prise så å si den samme, men folk bare går utifra
at økologisk er dyrere.
-G
Som
du veldig passende kommenterer: "Det må da ligge mye god
samfunnsøkonomi å tanke opp borgerne med drivstoff som gjør at vi holder
oss friske og velernærte, tenker jeg!" Jeg kunne vârt mer enig! Veldig
bra innlegg :)
Bra
innlegg og jeg er helt enig. Det er mye rart i dette landet. Leste en
artikkel for en tid tilbake om matproduksjonen i gamle Sovjetunionen
hvor litt over halvparten av maten ble produsert i statlig regi,
resterende ble produsert på private hageflekker (egne grønnsakshager).
Det som var overraskende var at de private hageflekkene kun utgjorde en
liten del av arealet til den statlige matproduksjonen. Tror vi må
tilbake til at flere må ta ansvar for egen matproduksjon. Synes denne
artikkelen var interessant i så måte:
http://www.kulturverk.com/2012/12/02/russlands-okologiske-mirakel/
Synes
mye går i riktig retning alikevel. Det er en økt bevissthet på mange
områder ift hva vi får i oss, og på mange områder som f.eks ift supermat
kommer det nye aktører som leverer kvalitetsprodukter til bra priser
som f.eks www.naturalis.no
Et lite lyspkt på økologisk mat
fronten, faktisk kommet inn et par økologiske produkter i den lokale
Rimi butikken.. Når mange nok vil ha det vil det komme en forandring
raskt tror jeg! God helg :)
Ja
det er pussig at folk er mer opptatt av å investere i flotte biler enn
sin egen helse! Mange mister totalt gangsyn og kjøper billig "trashmat"!
Det er synd at mye kvalitetsmat aldri kommer frem til butikkhyllene.
Det er ikke alle småprodusenter som har råd til å betale for den beste
hylleplasseringen. De store vinner som alltid og konsumentene går rett
på og tror at all mat er sunn så lenge den har fått nøkkelhulsmerkingen.
Forøvrig må produsentene betale for å få nøkkelhullsmerket- ordningen
skal jo være selvfinansierende! Helt enig Gry! Her gjelder det å sette
krav og være seg bevisst som forbruker! De fleste lever i tåka, men
heldigvis finnes det en "Gryende" bevegelse!
Noen
sa en gang: I Frankrike sykler man til delikatesseforretningene, og i
Norge kjører man Mercedes til Rema 1000 for å kjøpe Grandis. Det er vel
desverre så sant som det er sagt, og jeg spør meg hva som egentlig
skjedde i Norge!??
Siden
jeg er Trumf-medlem får jeg ofte spørreundersøkelser fra de butikkene
jeg handler på som er tilknyttet Trumf og jeg benytter da anledningen
til å fortelle hva jeg mener om utvalget og hva jeg ønsker mer av, slik
som økologisk og lokale produkter. Jeg sender også e-poster til Rema
1000 der jeg bor, men har foreløpig ikke sett resultater (vil at de skal
ta inn økologisk laks). Enig med deg om at det bare er å fortsette å
mase!
Helt
enig :) Vi må bare stå på å mase til vi får viljen vår . Vår lokale
Rema og Meny butikk er det ikke noe problem ,14 dg etter masing var
melet fra økologisk spesialkorn på plass i hylla . Hurra !!!! Og ikke
nok med det Kiwi har fått Tjukkmelk og rømme fra Røros .
Regner med at pølsene dine snart er i hylla Gry ??? Mas på butikksjefen i din lokale butikk så får du viljen din slutt :)
"Det
må da ligge mye god samfunnsøkonomi å tanke opp borgerne med drivstoff
som gjør at vi holder oss friske og velernærte, tenker jeg!"
Det
ligger mye, mye, mye mer penger i å produsere og selge folket søppelmat
som gjør oss syke og pleietrengende, og ufruktbare/infertile, slik at
legemiddel og matindustrien og helsekostindustrien tjener penger, og
sykehus og psykiatriske sentre har en jevn strøm av pasienter og
pleietrengende som sikrer god økonomi og disse foretakenes eksistens.
Så
lenge det er multinasjonale industrikarteller, som f.eks dem som kaller
seg staten EU, som dominerer utvalget av mat i den vestlige verden, så
får vi ikke forandring, kun forverring av situasjonen. Og går man høyt
nok opp i gradene innen slike karteller, finner vi i 10 av 10 tilfeller
de samme styrtrike familiene og enkeltpersonene som også samtidig eier
industrier som produserer bl.a kjemisk gjødsel, sprøytegifter,
tilsetningsstoffer, vannfellingsmidler, legemidler og vaksiner,
giftgasser, kjemiske våpen og andre former for våpen, genmodifiserte
matemner, hybridfrø, m.m. Og de samme familiene eier også alle
sentralbankene, og det internasjonale lånefondet, som alltid har vært
brukt til å sette utviklingsland i så bunnløs gjeld at lånefondet den
dag i dag eier mer jord i slike land enn folket selv.
Det
du skriver her Gry, og funnene til det svenske Livsmedelverket om
tungmetaller i det meste av barnemat (
http://www.vg.no/nyheter/artikkel.php?artid=10106837 ) bekymrer meg,
spesielt som småbarnsmor. Forgifter jeg barnet mitt når jeg gir ham mat?
Jeg blir fortvilet men ser ingen alternativer da det her i området (de
dype skogene på Hedmarken) er kun fokus på pris, og null kunnskap om hva
økologisk mat egentlig er, hvilket betyr forbrukerpress på pris. Det er
nesten ingenting av økologiske eller lokalproduserte matvarer å få tak
i, enda jeg vet det finnes lokale, økologiske produsenter. Men de har
ikke gårdsutsalg, og den lokale maten fraktes nok bort til mer bevisste
forbrukere i andre deler av landet :( Hva kan jeg gjøre for å gi barnet
mitt mat som ikke er giftig??
Du
kan få deg en stor fryser eller to slik jeg har, kan stå i garage eller
kjeller. SÅ kakker du deg på lag med noen i wicked mums f.eks.Nylig ble
oksen Rasmus slaktet og en dame spurte om noen ville dele på face-siden
vår. Du reiser på matferier og jakter på ekte norsk mat. Du bestiller
ost, smør og spekemat på www.tidsporten.no. Du kjøper grønnsaker og
frukt i sesong og melkesyregjærer, sylter og safter når de er på det
beste. Du kan skaffe deg et sette søte høner og fôre dem opp på naturlig
fôr. Snakk med noen gamlekarer om de ikke kjenner noen som fisker laks
eller flott fisk i vann og elver i hedmarken. Vilt sau, rein og elg +
rype finner du i frysedisken sågar på rema1000. Lever fra storfe finner
du også ofte i frysedisken på rema1000 eller du kan mase på dem for at
de kan ta det inn. Du kan kjøpe kokosolje og andre godsaker på iherb.com
og bestille økologisk mel og korn og få tilsendt fra f.eks
www.spesialkorn.no . Og så må du stå på kjøre din kamp for dine og ikke
mase/tro du får respons og gjennomslagskraft hos familie og venner. Gjør
det for deg og ikke tenk at du skal omvende alle rundt deg- da sliter
du deg ut. Bruk energien på det gode for deg og dine! Så vil de rundt se
at dette funker og bli nysgjerrig på hva det er du gjør som er så bra
:o) Lykke til og kjør på!!!!
Anonym27. januar 2013 kl. 09.33
Takk!!!
Jeg blir helt rørt :) Takk for at du får meg til å se muligheter
istedet for å fortvile. Dette blir vårens prioriterte prosjekt. Line
Skal
se om jeg klarer å få til noe slikt, men det er ikke min sterkeste side
;-) I mellomtiden kan du jo bare legge inn denne linken og skrive noen
gloser som innledning til innlegget mitt
http://gryhammer.blogspot.no/2013/01/matmakten-konsentreres-og-var-helse.html
Fra jord til bord26. januar 2013 kl. 15.23
PS!
Går du inn på siden min på facebook, finner du link til dette innlegget
der og rett under har du DEL-knapp slik at du kan dele derfra :)
Anonym26. januar 2013 kl. 22.42
Flott! (Og om du får ordnet direkte her inne, er det enda bedre. Jo lettere å dele, jo bedre:)
skulle
kjøpe landkylling i går.. vet meny har.. men de hadde tatt den bort
fordi folk heller ville ha prior sin.. fant en kylling på kiwi fra
jacobs... trodde man betalte ekstra i meny osv pga bra utvalg... men som
sagt folk vil ha billig og da driter de i kvaliteten tydeligvis. .. :/
ellers tusen takk for inspirerende blogg.. skal snart hente økologiske
kylling føtter :-)))
Nydelig
G! og absolutt, det ligger så mye mer riktdom i friske kropper og
nytelse gjennom ekte, solid og god mat som igjen gir opplevelser og
hygge fordi man kan dele disse fortryllende måltidene med andre like
gode mennesker og vet at kilden - både dyr og fisk og fulgt har levd et
fullfint liv. så jatakk til matreiser og til å støtte de som gjør en
formidabel innsats med å bringe frem skjønne råvarer. det er verdt å
bruke penger på.
Lars Morten Hagerup Ravneng27. januar 2013 kl. 22.04
Faktisk
så har etpar Rema-butikker og Megabutikken her i by'n (Fredrikstad) mel
fra Holli Mølle:-) Økologisk og steinmalt. Har vært på "bedriftsbesøk"
hos ham med klassen på Natur VGS. Veldig spennende og en veldig
engasjert møller. Han bruker omtrent bare gamle kornsorter.
hver
gang jeg treffer min lokale ferskvaresjef på butikken viser han stolt
frem noe nytt økologisk, kvalitetsbevisst, nitrittfritt osv...kan
stusset litt første gang jeg bestilte andeføtter fra holte men nå legger
han unna en eske til meg hver uke med en hel kylling, en kilo
andeføtter, en pakke kyllingvinger og en pakke kyllinglever - alt
bestilt fra holte. fantastisk fyr som liker å bli mast på;)og oftere og
oftere er hyllene tomme for norgården og holte produkter - det er kult!
God helg fra Heidi :-)
-G
Synes mye går i riktig retning alikevel. Det er en økt bevissthet på mange områder ift hva vi får i oss, og på mange områder som f.eks ift supermat kommer det nye aktører som leverer kvalitetsprodukter til bra priser som f.eks www.naturalis.no
Et lite lyspkt på økologisk mat fronten, faktisk kommet inn et par økologiske produkter i den lokale Rimi butikken.. Når mange nok vil ha det vil det komme en forandring raskt tror jeg! God helg :)
Mvh
Kari
Heidi
Regner med at pølsene dine snart er i hylla Gry ??? Mas på butikksjefen i din lokale butikk så får du viljen din slutt :)
Det ligger mye, mye, mye mer penger i å produsere og selge folket søppelmat som gjør oss syke og pleietrengende, og ufruktbare/infertile, slik at legemiddel og matindustrien og helsekostindustrien tjener penger, og sykehus og psykiatriske sentre har en jevn strøm av pasienter og pleietrengende som sikrer god økonomi og disse foretakenes eksistens.
Så lenge det er multinasjonale industrikarteller, som f.eks dem som kaller seg staten EU, som dominerer utvalget av mat i den vestlige verden, så får vi ikke forandring, kun forverring av situasjonen. Og går man høyt nok opp i gradene innen slike karteller, finner vi i 10 av 10 tilfeller de samme styrtrike familiene og enkeltpersonene som også samtidig eier industrier som produserer bl.a kjemisk gjødsel, sprøytegifter, tilsetningsstoffer, vannfellingsmidler, legemidler og vaksiner, giftgasser, kjemiske våpen og andre former for våpen, genmodifiserte matemner, hybridfrø, m.m. Og de samme familiene eier også alle sentralbankene, og det internasjonale lånefondet, som alltid har vært brukt til å sette utviklingsland i så bunnløs gjeld at lånefondet den dag i dag eier mer jord i slike land enn folket selv.
PP
Mvh
Line