fredag 25. januar 2013

Fra jord til bord 25. jan 2013

  1. Heidi Højer Ditlevsen25. januar 2013 kl. 14.10
    Bra innlegg, Gry! Kan vel ikke si meg mer enig. Foreløbig har vi masa så det holder på butikksjefene her oppe i nord, men uten særlig resultat foreløbig. Kjørte et par timer i dag for å få tak i økologiske egg...

    God helg fra Heidi :-)
    Svar




    1. Anonym25. januar 2013 kl. 16.55
      Må si at det virker som vi her oppe i nord ligger en god del hakk bak folk sørpå i forhold til det med naturlig og økologisk mat. For en tid tilbake var jeg innom en av de få butikkene i nærheten som reklamerer for at de skal ha utvalg på økologiskke frukt og grønnsaker- Men det var jo absolutt ingenting å finne. Da jeg snakket med sjefen for frukt og grønnsaksavd. og spurte han hvorfor de var så dårlig utvalg sa han at den eneste årstida de fikk solgt økologisk var i sommerferien. Nettopp pga det da er mye turister sørenifra som er innom og de er mye mer bevisst på dette med økologisk mat. Ellers var det totalt umulig og de måtte kaste så å si alt for de fleste nordlenninger er mer opptatt av å kjøpe billigst mulig og tenker ikke på kvalitet. Slikt gjør meg sprø! Verste av alt er jo at prise så å si den samme, men folk bare går utifra at økologisk er dyrere.
      -G
  2. Gry Andersen25. januar 2013 kl. 14.15
    Som du veldig passende kommenterer: "Det må da ligge mye god samfunnsøkonomi å tanke opp borgerne med drivstoff som gjør at vi holder oss friske og velernærte, tenker jeg!" Jeg kunne vârt mer enig! Veldig bra innlegg :)
    Svar
  3. Anonym25. januar 2013 kl. 15.29
    Bra innlegg og jeg er helt enig. Det er mye rart i dette landet. Leste en artikkel for en tid tilbake om matproduksjonen i gamle Sovjetunionen hvor litt over halvparten av maten ble produsert i statlig regi, resterende ble produsert på private hageflekker (egne grønnsakshager). Det som var overraskende var at de private hageflekkene kun utgjorde en liten del av arealet til den statlige matproduksjonen. Tror vi må tilbake til at flere må ta ansvar for egen matproduksjon. Synes denne artikkelen var interessant i så måte: http://www.kulturverk.com/2012/12/02/russlands-okologiske-mirakel/

    Synes mye går i riktig retning alikevel. Det er en økt bevissthet på mange områder ift hva vi får i oss, og på mange områder som f.eks ift supermat kommer det nye aktører som leverer kvalitetsprodukter til bra priser som f.eks www.naturalis.no

    Et lite lyspkt på økologisk mat fronten, faktisk kommet inn et par økologiske produkter i den lokale Rimi butikken.. Når mange nok vil ha det vil det komme en forandring raskt tror jeg! God helg :)

    Mvh
    Kari
    Svar
  4. Yngvild25. januar 2013 kl. 16.17
    Ja det er pussig at folk er mer opptatt av å investere i flotte biler enn sin egen helse! Mange mister totalt gangsyn og kjøper billig "trashmat"! Det er synd at mye kvalitetsmat aldri kommer frem til butikkhyllene. Det er ikke alle småprodusenter som har råd til å betale for den beste hylleplasseringen. De store vinner som alltid og konsumentene går rett på og tror at all mat er sunn så lenge den har fått nøkkelhulsmerkingen. Forøvrig må produsentene betale for å få nøkkelhullsmerket- ordningen skal jo være selvfinansierende! Helt enig Gry! Her gjelder det å sette krav og være seg bevisst som forbruker! De fleste lever i tåka, men heldigvis finnes det en "Gryende" bevegelse!
    Svar




    1. Anonym25. januar 2013 kl. 19.22
      Noen sa en gang: I Frankrike sykler man til delikatesseforretningene, og i Norge kjører man Mercedes til Rema 1000 for å kjøpe Grandis. Det er vel desverre så sant som det er sagt, og jeg spør meg hva som egentlig skjedde i Norge!??

      Heidi
  5. Helene25. januar 2013 kl. 17.07
    Siden jeg er Trumf-medlem får jeg ofte spørreundersøkelser fra de butikkene jeg handler på som er tilknyttet Trumf og jeg benytter da anledningen til å fortelle hva jeg mener om utvalget og hva jeg ønsker mer av, slik som økologisk og lokale produkter. Jeg sender også e-poster til Rema 1000 der jeg bor, men har foreløpig ikke sett resultater (vil at de skal ta inn økologisk laks). Enig med deg om at det bare er å fortsette å mase!
    Svar




    1. Fra jord til bord26. januar 2013 kl. 12.45
      Flott! Kjør på videre vekk- det eneste som hjelper!!!
  6. Anonym25. januar 2013 kl. 17.42
    Helt enig :) Vi må bare stå på å mase til vi får viljen vår . Vår lokale Rema og Meny butikk er det ikke noe problem ,14 dg etter masing var melet fra økologisk spesialkorn på plass i hylla . Hurra !!!! Og ikke nok med det Kiwi har fått Tjukkmelk og rømme fra Røros .
    Regner med at pølsene dine snart er i hylla Gry ??? Mas på butikksjefen i din lokale butikk så får du viljen din slutt :)
    Svar




    1. Fra jord til bord26. januar 2013 kl. 12.37
      Du er flink, masa :)
  7. Anonym25. januar 2013 kl. 17.44
    Hilsen Ellinor ( masa ) glemte det under innlegget :)
    Svar
  8. Anonym25. januar 2013 kl. 23.56
    "Det må da ligge mye god samfunnsøkonomi å tanke opp borgerne med drivstoff som gjør at vi holder oss friske og velernærte, tenker jeg!"

    Det ligger mye, mye, mye mer penger i å produsere og selge folket søppelmat som gjør oss syke og pleietrengende, og ufruktbare/infertile, slik at legemiddel og matindustrien og helsekostindustrien tjener penger, og sykehus og psykiatriske sentre har en jevn strøm av pasienter og pleietrengende som sikrer god økonomi og disse foretakenes eksistens.

    Så lenge det er multinasjonale industrikarteller, som f.eks dem som kaller seg staten EU, som dominerer utvalget av mat i den vestlige verden, så får vi ikke forandring, kun forverring av situasjonen. Og går man høyt nok opp i gradene innen slike karteller, finner vi i 10 av 10 tilfeller de samme styrtrike familiene og enkeltpersonene som også samtidig eier industrier som produserer bl.a kjemisk gjødsel, sprøytegifter, tilsetningsstoffer, vannfellingsmidler, legemidler og vaksiner, giftgasser, kjemiske våpen og andre former for våpen, genmodifiserte matemner, hybridfrø, m.m. Og de samme familiene eier også alle sentralbankene, og det internasjonale lånefondet, som alltid har vært brukt til å sette utviklingsland i så bunnløs gjeld at lånefondet den dag i dag eier mer jord i slike land enn folket selv.

    PP
    Svar
  9. Anonym26. januar 2013 kl. 00.11
    PirkePetter! Har du egen blogg? Hadde vært veldig interessant å følge din betraktninger. Jeg er storfan av både Gry og deg :)
    Svar
  10. lipslife26. januar 2013 kl. 03.33
    Word! bra innlegg :) Hehe, enig i kommentaren over, skulle gjerne lest pirke-petter-blogg :D
    Svar
  11. Anonym26. januar 2013 kl. 09.44
    Det du skriver her Gry, og funnene til det svenske Livsmedelverket om tungmetaller i det meste av barnemat ( http://www.vg.no/nyheter/artikkel.php?artid=10106837 ) bekymrer meg, spesielt som småbarnsmor. Forgifter jeg barnet mitt når jeg gir ham mat? Jeg blir fortvilet men ser ingen alternativer da det her i området (de dype skogene på Hedmarken) er kun fokus på pris, og null kunnskap om hva økologisk mat egentlig er, hvilket betyr forbrukerpress på pris. Det er nesten ingenting av økologiske eller lokalproduserte matvarer å få tak i, enda jeg vet det finnes lokale, økologiske produsenter. Men de har ikke gårdsutsalg, og den lokale maten fraktes nok bort til mer bevisste forbrukere i andre deler av landet :( Hva kan jeg gjøre for å gi barnet mitt mat som ikke er giftig??

    Mvh
    Line
    Svar




    1. Fra jord til bord26. januar 2013 kl. 12.45
      Du kan få deg en stor fryser eller to slik jeg har, kan stå i garage eller kjeller. SÅ kakker du deg på lag med noen i wicked mums f.eks.Nylig ble oksen Rasmus slaktet og en dame spurte om noen ville dele på face-siden vår. Du reiser på matferier og jakter på ekte norsk mat. Du bestiller ost, smør og spekemat på www.tidsporten.no. Du kjøper grønnsaker og frukt i sesong og melkesyregjærer, sylter og safter når de er på det beste. Du kan skaffe deg et sette søte høner og fôre dem opp på naturlig fôr. Snakk med noen gamlekarer om de ikke kjenner noen som fisker laks eller flott fisk i vann og elver i hedmarken. Vilt sau, rein og elg + rype finner du i frysedisken sågar på rema1000. Lever fra storfe finner du også ofte i frysedisken på rema1000 eller du kan mase på dem for at de kan ta det inn. Du kan kjøpe kokosolje og andre godsaker på iherb.com og bestille økologisk mel og korn og få tilsendt fra f.eks www.spesialkorn.no . Og så må du stå på kjøre din kamp for dine og ikke mase/tro du får respons og gjennomslagskraft hos familie og venner. Gjør det for deg og ikke tenk at du skal omvende alle rundt deg- da sliter du deg ut. Bruk energien på det gode for deg og dine! Så vil de rundt se at dette funker og bli nysgjerrig på hva det er du gjør som er så bra :o) Lykke til og kjør på!!!!


    2. Anonym27. januar 2013 kl. 09.33
      Takk!!! Jeg blir helt rørt :) Takk for at du får meg til å se muligheter istedet for å fortvile. Dette blir vårens prioriterte prosjekt. Line
  12. Anonym26. januar 2013 kl. 14.16
    Kan du få lagt inn en sånn Del på Facebook-funksjon, Gry? Jeg vil spre.
    Svar




    1. Fra jord til bord26. januar 2013 kl. 15.17
      Skal se om jeg klarer å få til noe slikt, men det er ikke min sterkeste side ;-) I mellomtiden kan du jo bare legge inn denne linken og skrive noen gloser som innledning til innlegget mitt http://gryhammer.blogspot.no/2013/01/matmakten-konsentreres-og-var-helse.html 


    2. Fra jord til bord26. januar 2013 kl. 15.23
      PS! Går du inn på siden min på facebook, finner du link til dette innlegget der og rett under har du DEL-knapp slik at du kan dele derfra :)


    3. Anonym26. januar 2013 kl. 22.42
      Flott! (Og om du får ordnet direkte her inne, er det enda bedre. Jo lettere å dele, jo bedre:)
  13. Anonym26. januar 2013 kl. 14.18
    skulle kjøpe landkylling i går.. vet meny har.. men de hadde tatt den bort fordi folk heller ville ha prior sin.. fant en kylling på kiwi fra jacobs... trodde man betalte ekstra i meny osv pga bra utvalg... men som sagt folk vil ha billig og da driter de i kvaliteten tydeligvis. .. :/ ellers tusen takk for inspirerende blogg.. skal snart hente økologiske kylling føtter :-)))
    Svar




    1. Fra jord til bord26. januar 2013 kl. 15.20
      Kanskje jeg skal skal starte en masekampanje der vi har som mål å mase mest mulig og flest mulig over alt hvor vi kommer....


    2. Eidenshage28. januar 2013 kl. 10.45
      Jeg er med på masekampanje! :D 


    3. Guttemamma31. januar 2013 kl. 17.01
      Jeg og! Jo mer mas, jo bedre for oss på sikt! :)
  14. ingerlise26. januar 2013 kl. 17.37
    Nydelig G! og absolutt, det ligger så mye mer riktdom i friske kropper og nytelse gjennom ekte, solid og god mat som igjen gir opplevelser og hygge fordi man kan dele disse fortryllende måltidene med andre like gode mennesker og vet at kilden - både dyr og fisk og fulgt har levd et fullfint liv. så jatakk til matreiser og til å støtte de som gjør en formidabel innsats med å bringe frem skjønne råvarer. det er verdt å bruke penger på.
    Svar




    1. Fra jord til bord27. januar 2013 kl. 15.05
      AMEN
  15. missmona27. januar 2013 kl. 13.23
    Så riktig og så trist! Dyre klær, ny bil og ny iPhone, men grandis og kneipp til mat. Og syke hele tiden og så slitne at "nå sykmelder jeg meg!"
    Svar
  16. Lars Morten Hagerup Ravneng27. januar 2013 kl. 22.04
    Faktisk så har etpar Rema-butikker og Megabutikken her i by'n (Fredrikstad) mel fra Holli Mølle:-) Økologisk og steinmalt. Har vært på "bedriftsbesøk" hos ham med klassen på Natur VGS. Veldig spennende og en veldig engasjert møller. Han bruker omtrent bare gamle kornsorter.
    Svar
  17. Anonym27. januar 2013 kl. 22.19
    hver gang jeg treffer min lokale ferskvaresjef på butikken viser han stolt frem noe nytt økologisk, kvalitetsbevisst, nitrittfritt osv...kan stusset litt første gang jeg bestilte andeføtter fra holte men nå legger han unna en eske til meg hver uke med en hel kylling, en kilo andeføtter, en pakke kyllingvinger og en pakke kyllinglever - alt bestilt fra holte. fantastisk fyr som liker å bli mast på;)og oftere og oftere er hyllene tomme for norgården og holte produkter - det er kult!
    Svar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar