Takk
for tipset. Jeg er like skeptisk som deg til kunstige tillegg. Jeg
lurer litt på hva du har gjort i forhold til folat-tilskudd i dine
svangerskap. Har du tatt det?
Folinsyre/folat
som tilskudd under svangerskapet er verdiløst uten samtidig konsum av
vitamin B12, da disse to vitaminene jobber sammen i kroppen. Folinsyre
alene har aldri kunnet forebygge degenerasjon i ryggraden, men sammen
med B12, og i enkelte tilfeller også inositol, har det en forebyggende
virkning.
Tilskudd av folinsyre er også uheldig på grunn av at
folinsyre gjør at man ikke oppdager mangel på B12 i blodtester, slik at
nervedegenerasjon i fostere/småbarn, pga B12 mangel kan foregå i
månedsvis før dette eventuelt blir oppdaget.
DobbelP
Tove Cecilie Fasting12. januar 2013 kl. 18.52
Akkurat
når det gjelder folat er det faktisk den formen som finnes i
kosttilskudd som absorberes lettest av kroppen. Det er riktig at folsyre
virker sammen med B12, men med mindre man er veganer trenger man ikke
ta tilskudd av B12. De fleste av oss får i oss rikelig med B12 gjennom
kosten, og til og med strenge veganere vil ha et lager som varer i 5-7
år.
Anonym14. januar 2013 kl. 22.05
Det
du sier er tull, og første argumentet ditt er for lengst motbevist. Du
finner info om dette bl.a via linken til Guro lenger nede i
kommentarfeltet.
At man får rikelig med B12 via kosten er også
sludder, da det finnes lite B12 i vanlige matemner, og null i
vegetabilske matemner og industrimat. Dessuten spiser de fleste flere
kilder til folinsyre enn til B12, og dette mangedobler tapet av B12.
Hvorvidt
man har lager av B12 forutsetter at man har fulle lagre i
utgangspunktet om man skal gå over til plantekost. Mange faktorer
blokkerer opptak av B12, og også utnyttelsen i kroppen. Og selv om B12 i
kroppen resirkuleres via gjenopptak fra galle i tarmen finnes det mange
faktorer som reduserer dette. I plantekost bl.a fiber, som binder
galle. B12 forbrukes via mange prosesser i kroppen, og også via
avgifnting av ymse kjemikalier og tungmetaller.
En siste ting er
at alle de dokumenterte mangelsymptomene på vitamin B12, deriblant alle
såkalt autoimmune sykdommer, neuropati, hypotyreose, binyrsvekkelse,
mentale problemer/hjerneskader/atferdsforstyrrelser, m.m viser klart og
tydelig at mennesker i dag absolutt ikke får i seg tilstrekkelige
mengder av vitamin B12 i vanlig kost.
Jeg
kom til å lese listen over ingrendienser i barnevitaminene jeg ble
sterkt anbefalt til Lillemann (men som han heldigvis har nektet å spise
helt siden de kom i hus for et år siden). Er vel feil å si at jeg ble
sjokkert over hva de stapper i disse vitaminpillene - for når det
gjelder industrien blir jeg ikke sjokkert lenger - jeg forventer meg
stort sett det verste, og får stort sett rett. Men altså, vitaminene
gikk rett i søpla! Ellers leste jeg for ikke så lenge siden en inngående
beskrivelse av hvordan syntetiske B-vitaminer blir produsert - og jeg
for min del holder meg (og familien min) langt unna!!
Er
kolekalsiferol (D3) naturlig? Er det greit å innta dette samtidig med
fermentert fiskolje fordi man trenger ekstra d-vitamin, eller vil
næringen fra fiskoljen bli dårligere tatt opp i kroppen da?
De
fleste kaller D3 for naturlig d-vitamin da den er utvunnet fra fåreull.
Men utvinningsprosessen er så omfattende (bestrålt kolesterol) at f.eks
pirkepetter mener denne er så kjemisk som den kan bli. Jeg har ikke
kompetanse til å ta noen vurdering på om hvorvidt D3 er bra eller ei.
Jeg bruker naturlige kilder til D vitaminer som fermentert fiskelever,
rå eggeplommer og annen lever (rå og tørket i kapsler)
Ida10. januar 2013 kl. 16.23
Jeg
har hatt nesten tomt for D-vitamin i lengre tid. l jeg si at jeg tror
ikke man trenger å ta ekstra vitamin D i tillegg til den fermenterte
fiskeleveoljen. Jeg tok trippel dose D3 gjennom hele sommeren og
begynnelsen av høsten, uten at det hjalp nevneverdig. Jeg sluttet med D3
da jeg begynte å ta fiskeleverolje. Den tok jeg veldig uregelmessig, og
begynte med 2 ml og jobbet meg opp til 1 ts. De siste blodprøvene jeg
tok, etter omlag 3 mnd med fiskeleverolje, viste at D-vitaminnivået mitt
nesten er normalisert.
Anonym10. januar 2013 kl. 19.20
Vitamin
D3 er den naturlige varianten av vitamin D. Den eneste syntetiske
versjonen av vitamin D var lenge D2, men da industrien fikk til å danne
vitamin D3 fra kunstig bestrålt kolesterol utvunnet fra lanolin i
fåreull er også mye vitamin D3 i kosttilskudd i dag syntetisk. Men hvor
D2 er en ren syntetisk etterlikning av naturlig vitamin D3, er den nye
formen for D3 fra lanolin et tilnærmet naturlig, men kunstig dannet,
vitamin.
Melkesyregjæret fiskeleverolje inneholder mer enn
tilstrekkelig med vitamin D3, og det er mye mulig at den kunstig
produserte D3-varianten fra lanolin kan forstyrre den naturlige
variantens opptak og/eller funksjon i kroppen.
Vil man ha enda
mer vitamin D3 enn det man får fra melkesyregjæret fiskeleverolje,
anbefales heller skateleverolje, som inneholder en god del mer vitamin
D.
P+P
Trådsnella10. januar 2013 kl. 22.28
Så
de reseptbelagte vit d tablettene som legen min så fint kalte for
supermat kan hemme opptak av naturlig d vit. Forstår jeg riktig? Når jeg
har lavt jern og dvit hvor mye leverkapsler og tran må jeg dose på med
for å få opp nivåene igjen? Har tatt 3-6 leverkapsler om dagen (made by
Gry) og 2-3 fiskelever kapsler (takler ikke den rene enda) daglig. Men
nå som fødsel nærmer seg har Gry sagt at jeg bare skal kjøre på med mer.
Finnes det no øvre anfall inntaksgrense? Å denne skateolja. Hvis jeg
kjøper den hvordan skal jeg kombinere med den andre fiskeleveren? Er
også helt hekta på avokado og kokosolje (som tidligere har gjort meg
litt kvalm) så tror kroppen skriker etter no. Hehe :)
Trådsnella10. januar 2013 kl. 22.31
Har
tastet på tlf så ignorer autokorrektur over her. Litt skrivefeiler ser
jeg :) har også hatt litt lave b12 verdier før jeg startet med leveren.
Hvis det har no betydning for hvor mye jeg bør spise!!
Anonym11. januar 2013 kl. 21.39
Om
tilskuddet du tar kan lage problemer eller ikke avhenger av om det er
kunstig fremstilt vitamin D3 eller syntetisk D2. Begge varianter binder
seg til vitamin D reseptorer, og blokkerer opptak av naturlig vitamin
D3.
Om du vil ta opp vitamin D fra tilskuddene dine bør du unngå
avocado samtidig, da en og flerumettet fett blokkerer et protein i
tarmen som vitamin D trenger for opptak.
Du kan helt trygt tre-
eller firedoble eller femdoble mengden kapsler du tar, og skyll dem
gjerne ned med surmelk, kefir eller yogurt, da melk inneholder
laktoferrin, som binder jern i tarmen og sikrer opptak og utnyttelse i
kroppen. Melk inneholder også et protein som binder vitamin B12 og
sikrer opptak, men jeg er usikker på hvorvidt tørket lever inneholder
B12. Da lever er et matemne og ikke kosttilskudd finnes det ingen øvre
grense for for mye du bør ta. Det kroppen din eventuelt ikke vil bruke
skiller den bare ut igjen eller lagrer i leveren for senere bruk.
Du
kan ta dobbel til tredobbel dose av både fiskeleverolje og
skateleverolje, med tanke på at du deler alt med din kommende rabbagast.
Ellers står det deg helt fritt å få anfall på hvilken som helst inntaksgrense så lenge du trives med det!
PP
Trådsnella11. januar 2013 kl. 23.08
Forsvinner
b12 ved tørking av lever da? Mener du har sagt at lever er den beste
kilden til Jern og b12 og helst med litt melk pga denne faktoren som
ikke hadde no norsk navn og jeg ikke husker navnet på... Hvis jg vil ha i
meg b12 daglig å da ikke i form av piller hva slags mat bør jeg spise
da? Dvit jeg fikk resept på er d3 og sikkert kunstig.
Anonym11. januar 2013 kl. 23.11
Hei,
jeg har bare et spm ang D-vitamin og fåreull... Er det noen mulighet
for at min datter får sin dose d-vitamin gjennom lanolinen hun smører
sin atopiske eksem med hver kveld? Bruker denne:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Solutions-Pure-Lanolin-7-fl-oz-207-ml/673
Det kan vel i såfall betraktes som naturlig også?!
Håpefull hilsen fra Tina
Anonym12. januar 2013 kl. 13.45
Trådsnella,
B12 reagerer lite på varme i seg selv, men i kombinasjon med luft eller
syre blir tapet større. Det er nok en god del B12 igjen i tørkede
matemner, men ikke så mye som i rå lever/lever som ikke har blitt delt
opp og utsatt for luft. Faktoren du tenker på et et protein som kalles
intrinsic factor. Utover lever og annen innmat er eggeplommer, harde
oster, melkeprodukter og generelt animalske kilder ok til rimelige
mengder B12. Men vil du ha mye, pga helsa eller fordi du har småtass på
vei, er lever aller best.
Tine, spørsmålet ditt er allerede besvart lenger oppe
Hei
Gry, vet du om dette gjelder all næringsgjær? Jeg har hørt at Brewer's
yeast fra Lewis Lab skal være et bra merke og skal være laget fra
naturlige kilder:
http://www.iherb.com/Lewis-Labs-International-Brewer-s-Yeast-16-oz-454-g/6071
Personlig bruker jeg mest næringsgjær for smakens skyld, spesielt smaker det fantastisk til din taco-dipp:-)
Alt
hva jeg lærer om næringsgjær i dag, denne ser helt fin ut, spesifisert
at det ikke er tilsatt noe. Ergo måtte jeg inn og få den inn i innlegget
mitt også :) Tusen takk for enda mer utfyllende info om næringsgjær!!!
Sarah,
The healthy home economist, bruker næringsgjær av merket Frontier. Den
inneholder delvis naturlige b-vitaminer, men er også tilsatt noe, så
vidt jeg kunne se.
Men folattilskudd "gjelder" i fobindelse med svangerskap? Men da MED lever.
Jeg
skjønner hvorfor det er lettest å følge di offesielle
kostholdsrådene... Av og til blir ting så veldig vanskelig når man
prøver å gjøre riktig :-/
Av en eller annen grunn får jeg ikke til å åpne kommentarfeltet under siste kommentar, så jeg skriver heller her.
Vitamin
A har aldri forårsaket fosterskader, kun syntetisk vitamin A/retinol
palmitat eller accutane/isotretinoin, har. Og selv om mye vitamin A
hypoptetisk kunne har vært skadelig, så beskytter både vitamin D og K2,
som det er mye av i tradisjonskostholdets matemner, samt fiskeleverolje,
mot vitamin A's eventuelle giftvirkninger.
Hei, selv om innlegget her begynner å bli litt "gammelt" så slenger jeg meg på her.
Jeg lurer veldig på hva som er den optimale kosttilskudds sammensetning under svangerskapet.
Føler
ikke at det myndighetene har å tilby av "gode råd" er til å stole på,
men sitter ikke med en fullgod oppfattning av hva man burde spis av
tilskudd.
Jeg skjønner at dette er tett knyttet til kostholdet man fører.
Men
om man spiser økologisk så langt det går, unngår verstingene av
tilsettningsstoffer og smaksforsterkere, og ellers har god tilgang på
fersk fisk i hverdagen... Hva er da optimalt av naturlige kosttilskudd i
svangerskapet??
Med vennlig hilsen Silje
Fra jord til bord18. april 2013 kl. 09.23
Jeg
mener du kan spise deg og den lille sterk og velernært uten
kosttilskudd. Skal du ta noen form for isolerte tilskudd ville jeg kjøpt
kombioljen fermentert fiskeleverolje/smørsyre fra www.tidsporten.no for
å få i deg nok fettløselige vitaminer som er viktig for normal
utvikling og vekst i i tillegg til viktige fettsyrer. Spise rikelig med
kokosfett (2-4 ss daglig), magnesiumchlorid og gjerne gelatin i alle de
former du finner oppskrift på i bloggen her eller bare skylle ned et par
ss daglig, f.eks utblandet i vann. Spis gjerne et par måltid lever i
uka, da også leverpostei fra øko dyr- ikke gris pga tungmetaller i
fôret. Enkelt å lage selv, du finner oppkkrift her. Fullverdige
proteiner fra animalsk opphav, fisk er strålende,egg,vilt, fugl osv..
men få i deg og spiren langtidskokt kraft for å få nok byggesteiner fra
gelatin og mineraler. Summen, spis og drikk nok gode proteiner, mettede
fettkilder, vitaminer og mineraler, så er det evig nok for å få friske
barn, gode svangerskap og fødsler og friske barn når de er kommet ut i
det fri :) B-vitaminer og folsyre som det snakkes så varmt om for
gravide får du i lever. Spiser du lever fra friske dyr trenger du ikke
frykte all skremselspropaganda rundt lever og gravide.
Anonym22. april 2013 kl. 13.19
Tusen takk for svar:) ! Jeg har tro på det du skriver, da det er det mest naturlige en kan tenke seg.
Utfordingen
er alltid tilgangen til de gode råvarerene og produktene. Her jeg bor
er det primært veldig god tilgang på fisk. Godt kjøtt og produkter av
kjøtt er det verre med så langt jeg vet.
Vet kun om en øko
leverpostei her, å den er av gris. Og som en enkel forbruker i dag eller
det ikke lett å finne ut om råvarene i det du spiser kommer fra friske
dyr eller ikke. Men man må aldri slutte å søke de riktige svarene. Sånn
at man kan få tak i de råvarene man trenger for å leve friskt liv.
Generelt sett er jeg veldig kritisk til det som står i butikkhyllene.
Der inne handler det stort sett om store produsenter som billigst mulig
ønsker å tjene store penger på forbrukere som mer og mer slutter å
tenke.
Tilskudd av folinsyre er også uheldig på grunn av at folinsyre gjør at man ikke oppdager mangel på B12 i blodtester, slik at nervedegenerasjon i fostere/småbarn, pga B12 mangel kan foregå i månedsvis før dette eventuelt blir oppdaget.
DobbelP
At man får rikelig med B12 via kosten er også sludder, da det finnes lite B12 i vanlige matemner, og null i vegetabilske matemner og industrimat. Dessuten spiser de fleste flere kilder til folinsyre enn til B12, og dette mangedobler tapet av B12.
Hvorvidt man har lager av B12 forutsetter at man har fulle lagre i utgangspunktet om man skal gå over til plantekost. Mange faktorer blokkerer opptak av B12, og også utnyttelsen i kroppen. Og selv om B12 i kroppen resirkuleres via gjenopptak fra galle i tarmen finnes det mange faktorer som reduserer dette. I plantekost bl.a fiber, som binder galle. B12 forbrukes via mange prosesser i kroppen, og også via avgifnting av ymse kjemikalier og tungmetaller.
En siste ting er at alle de dokumenterte mangelsymptomene på vitamin B12, deriblant alle såkalt autoimmune sykdommer, neuropati, hypotyreose, binyrsvekkelse, mentale problemer/hjerneskader/atferdsforstyrrelser, m.m viser klart og tydelig at mennesker i dag absolutt ikke får i seg tilstrekkelige mengder av vitamin B12 i vanlig kost.
PirkePetter
Melkesyregjæret fiskeleverolje inneholder mer enn tilstrekkelig med vitamin D3, og det er mye mulig at den kunstig produserte D3-varianten fra lanolin kan forstyrre den naturlige variantens opptak og/eller funksjon i kroppen.
Vil man ha enda mer vitamin D3 enn det man får fra melkesyregjæret fiskeleverolje, anbefales heller skateleverolje, som inneholder en god del mer vitamin D.
P+P
Om du vil ta opp vitamin D fra tilskuddene dine bør du unngå avocado samtidig, da en og flerumettet fett blokkerer et protein i tarmen som vitamin D trenger for opptak.
Du kan helt trygt tre- eller firedoble eller femdoble mengden kapsler du tar, og skyll dem gjerne ned med surmelk, kefir eller yogurt, da melk inneholder laktoferrin, som binder jern i tarmen og sikrer opptak og utnyttelse i kroppen. Melk inneholder også et protein som binder vitamin B12 og sikrer opptak, men jeg er usikker på hvorvidt tørket lever inneholder B12. Da lever er et matemne og ikke kosttilskudd finnes det ingen øvre grense for for mye du bør ta. Det kroppen din eventuelt ikke vil bruke skiller den bare ut igjen eller lagrer i leveren for senere bruk.
Du kan ta dobbel til tredobbel dose av både fiskeleverolje og skateleverolje, med tanke på at du deler alt med din kommende rabbagast.
Ellers står det deg helt fritt å få anfall på hvilken som helst inntaksgrense så lenge du trives med det!
PP
Det kan vel i såfall betraktes som naturlig også?!
Håpefull hilsen fra Tina
Tine, spørsmålet ditt er allerede besvart lenger oppe
PP
Personlig bruker jeg mest næringsgjær for smakens skyld, spesielt smaker det fantastisk til din taco-dipp:-)
-Guro
http://chriskresser.com/folate-vs-folic-acid
-Guro
Jeg skjønner hvorfor det er lettest å følge di offesielle kostholdsrådene... Av og til blir ting så veldig vanskelig når man prøver å gjøre riktig :-/
Heidi
Vitamin A har aldri forårsaket fosterskader, kun syntetisk vitamin A/retinol palmitat eller accutane/isotretinoin, har. Og selv om mye vitamin A hypoptetisk kunne har vært skadelig, så beskytter både vitamin D og K2, som det er mye av i tradisjonskostholdets matemner, samt fiskeleverolje, mot vitamin A's eventuelle giftvirkninger.
PP
Jeg lurer veldig på hva som er den optimale kosttilskudds sammensetning under svangerskapet.
Føler ikke at det myndighetene har å tilby av "gode råd" er til å stole på, men sitter ikke med en fullgod oppfattning av hva man burde spis av tilskudd.
Jeg skjønner at dette er tett knyttet til kostholdet man fører.
Men om man spiser økologisk så langt det går, unngår verstingene av tilsettningsstoffer og smaksforsterkere, og ellers har god tilgang på fersk fisk i hverdagen... Hva er da optimalt av naturlige kosttilskudd i svangerskapet??
Med vennlig hilsen Silje
Utfordingen er alltid tilgangen til de gode råvarerene og produktene. Her jeg bor er det primært veldig god tilgang på fisk. Godt kjøtt og produkter av kjøtt er det verre med så langt jeg vet.
Vet kun om en øko leverpostei her, å den er av gris. Og som en enkel forbruker i dag eller det ikke lett å finne ut om råvarene i det du spiser kommer fra friske dyr eller ikke. Men man må aldri slutte å søke de riktige svarene. Sånn at man kan få tak i de råvarene man trenger for å leve friskt liv. Generelt sett er jeg veldig kritisk til det som står i butikkhyllene. Der inne handler det stort sett om store produsenter som billigst mulig ønsker å tjene store penger på forbrukere som mer og mer slutter å tenke.
Med vennlig hilsen Silje
http://www.seleneriverpress.com/vitamins-natural-vs-synthetic-featured
The Truth About Minerals in Nutritional Supplements -
http://www.doctorsresearch.com/articles3.html
The Truth About Vitamins in Nutritional Supplements http://www.doctorsresearch.com/articles4.html
Food Antioxidants are Superior to Isolated Antioxidants –
http://www.doctorsresearch.com/articles1.html
All Supplements Are Not Created Equal -
http://www.lifestar.com/Pages/vitamincompanies.html
Understand the difference between synthetic and whole food supplementation –
http://www.naturalnews.com/032058_synthetic_vitamins_supplements.html
PP