Vet Gry bruker Macadamianøttolje. I følge boken «Deep Nourishing»
er dette en av de få planteoljer som er ok å bruke. Ellers, og også i
følge «Deep Nourishing» er rapsolje en kunstig olje som på ingen måte
anbefales å bruke – om den er kaldpresset aldri så mye. Vet også at
PirkePetter styrer langt unna denne oljen.
Fermentert majones var et virkelig godt tips! Har trodd at man kun
kan lage denne på «vanlig» måte, uten å fermentere. Genialt at man kan
fermentere slik at den blir enda sunnere, og i tillegg holder lenger!
Takk for tips!
Heidi
Svar
yskjellu sier:
23. november 2012, kl. 10:30 pm
Takk for tipset om Macademianøtteolje!
Når det gjelder rapsolje er det ikke så lett å vite hva man skal tro på.
Jfr den anerkjente Mayoklinikken finnes det en del usanne informasjon
om rapsolje på nettet. Se her: http://www.mayoclinic.com/health/canola-oil/AN01281. Her er ett eksempel på en artikkel som er svæt negativ til denne oljen; http://customers.hbci.com/~wenonah/new/canola.htm
Det sies at «canole oil» er genmodifisert. Dette stemmer ikke jfr den
norske produsenten Odelia. Den danske kokken Oscar Umahro Cadogan har
blandt annet vært med på å utgi «Køkken revolution for hele familien».
Han sier om kaldpresset rapsolje at den kun inneholder 12-14 % omega 3
fettsyrer. Dette duger ikke til steking. Det oppstår en stygg lukt og
maten blir uspiselig…
Min anbefaling er å følge sin indre overbevisning!
Sally Fallon bruker forresten kaldpresset solsikkeolje sammen med
kaldpresset olivenolje når hun lager majones. Slik olje kan man blandt
annet kjøpe fra http://www.docevik.no eller http://www.tidsporten.no
Svar
PirkePetter sier:
12. desember 2012, kl. 5:11 am
Alle rapsplanter som dyrkes i dagens verden kommer opprinnelig fra
genmodifiserte foreldreplanter som videre ble hybridisert via selektiv
avl for å redusere innholdet av den giftige erukasyren, samt gjøre
rapsoljen mer enumettet. All dyrking av raps som bruker industrielt til å
produsere ymse oljer og andre produkter dyrkes på lisens fra Monsanto,
som eier patentet på denne rapsen, da Monsanto er firmaet som
opprinnelig genmodifiserte foreldreplantene.
Moderne rapsolje er dermed opprinnelig genmodifisert, selv om dagens
rapsplanter er såkalt øko, og det er fremdeles tilstrekkelig erukasyre i
rapsolje til å bl.a blokkere mineralopptaket i hjertecellene. Rapsolje
som hjertevennlig er dermed bakvendtlogikk.
http://www.dldewey.com/columns/soyupdf.htm
http://www.laleva.cc/food/canola.html
http://www.westonaprice.org/know-your-fats/the-great-con-ola
http://www.karinya.com/canola.htm
Svar
yskjellu sier:
12. desember 2012, kl. 9:46 pm
Du har sikkert rett i at mye av den raffinerte rapsoljen som brukes
i matindustreien opprinnelig stammer fra Monsanto. Jeg vet ikke nok om
dette… Vil du påstå det samme om den kaldpressede oljen fra Odelio? De
garanterer jo at den ikke er genmodifisert! Ja rapsolje defineres som
hjertevennlig-også den raffinerte. LHL sier at det er en myte at
raffinerte oljer er usunnne. Dette er jeg ikke enig i!! Her er en link
til hvordan rapsolje fremstilles: http://www.youtube.com/watch?v=omjWmLG0EAs
En artikkel som helt sikkert vil provosere deg Mr P er 10 fakta om fett; http://www.dagbladet.no/2010/09/07/tema/ernering/helse/klikk/13289584/
Det er mye uenighet ute og går om dagen. Kanskje vil det oppstå ett
paradigmeskifte i nær fremtid som mange mener…!?l Det er iallefal bra at
personer som deg er kritiske til helsemynighetene. Verden går videre…!
Det må også helsemyndighetene forholde seg til..
Du må gjerne fortsette å kommentere på denne siden. En kritisk røst er bare gøy!
Hilsen Yngvild
Svar
PirkePetter sier:
15. desember 2012, kl. 4:10 pm
Ikke bare mye av den raffinerte rapsoljen, men tilnærmet 100% av
hele verdens rapsproduksjon eies av Monsanto, og dyrkes på lisens fra
Monsanto i mange land, afrikanske inkludert. Monsanto eier over 90% av
all soya som selges i den vestlige verden, og denne dyrkes også på
lisens fra Monsanto over hele verden. Bønder som opprinnelig dyrket raps
og soya som ikke var genmodifisert ble i mange land presset til å gå
over til genmodifiserte versjoner eller miste gårdene sine.
Selvmordsraten blant bøner i flere utviklingsland, samt India, har vært
enorm de siste årene pga dette. Dette er offentlig informasjon, og dette
gjelder også taktikken Monsanto ofte bruker mot gjenstridige bønder.
Hvilket er å kjøpe opp landet rundt dem og starte storstilt dyrking av
genmodifisert soya, raps, mais, etc, og som, når disse plantene sender
sporer over til den gjenstridige naboen, slik at hans
ikke-genmodifiserte matvekster bestøves, fører til søksmål om
patentrettigheter fra Monsanto i neste øyeblikk. De fleste bønder gir
seg for presset, da Monsanto har mange og dyktige advokater, men jeg
kjenner til minst en bonde som vant rettsaken da Monsanto påstå at
bonden burde betale lisens til Monsanto for de av hans planter som ble
bestøvet av de genmodifiserte versjonene på nabogården.
At et firma garanterer at rapsolje ikke er genmodfisiert er
meningsløst om de ikke kan dokumentere dyrkingsmåte og opprinnelsessted.
Jeg vet det finnes noen mindre firmaer, som regel familiebedrifter, som
også distribuerer raps og soya som ikke er genmodifisert, men i slike
tilfeller pleier disse leverandørene å skrive på produktene at de er
«Non-GMO» og liknende.
Ellers er jeg ikke kritisk til helsemyndighetene, jeg godtar bare
ikke løgner eller at industrielle interesser manipulerer vitenskapelig
dokumenterte fakta.
I artikkelen du henviser til så er myte 1 selvfølgelig feil. Myte 2
er bakvendt, da det er dokumentert gjentatte ganger at mettet fett øker
stoffskiftet, og at mettet fett ikke omdannes til fett som lagres i
kroppen. Umettet fett derimot er kjent for å redusere
stoffskiftet/blokkere hormonproduksjonen i skjoldbruskkjertelen, og har
vært brukt i nærmere 100 år innen husdyrproduksjon fordi planteoljer
gjør dyra fete samtidig som de spiser mindre. Det er for lengst
dokumentert at dette med kalorier er en myte som ikke har relevans i
annet enn laboratoriesammenhenger. Myte 3 er også feil da det fremdeles
finnes margarin basert på herdet fett i norske butikker. Myte 4 har både
riktig påstand og riktig fakta da mettet fett er gjennomdokumentert å
øke kolesterolet. Hvilket er en veldig god ting helsemessig, og det er
for lengst dokumentert som myte at høyt kolesterol forårsaker sykdommer
av noe slag. Tvert om dukker de mest alvorligste helseproblemer opp jo
lavere kolesterolnivåer man har. Myte 5 er riktig både i påstand og
fakta da herdet fett dannes via høy varme i kombinasjon med høyt trykk,
og ikke bare via varme alene. Myte 6 er riktig i påstand, men man kan
stille spørsmålstegn ved logikken all den tid planteoljer er
gjennomdokumenterte som helseskadelige i alle former. Selv olivenolje.
Myte 7 er riktig i både påstand og fakta når det gjelder virkningen på
kolesterolnivåer. At det ikke er godt nok dokumentert at kokosolje er
slankende eller har andre helsefremmende virkninger er bare sludder
enhver som vil kan sjekke ut selv ved å se på all forskningen som viser
det motsatte. Myte 8 er riktig i påstand, men utelater proteinenes
rolle. Og fakta er feil da energiunderskudd ikke fører til slankning all
den tid kroppen skrur ned stoffskiftet ved energiunderskudd, og dermed
bevarer fettmassen i tilfelle hungersnød. Proteiners og mettet fetts
virkning på blodsukkerbalansen, insulin, leptin og andre relevante
hormoner (glukagon, ghrelin, adinopektin, neuropeptid Y, samt
skjoldbruskkjertelhormoner, etc) som kontrollerer matintak og
stoffskifte utelates helt til fordel for kalorimyten. Myte 9 er riktig i
påstand om palmefettet er herdet, og uriktig om det er fraksjonert.
Myte 10 er riktig i påstand, men proteiner ikke langt unna via
virkningen på hormoner involvert i stoffskiftet, temperaturregulering,
metthetsfølelse, etc. Artikkelen er en salig blanding konkrete
løgner/misforståelser og konkrete manipulerte fakta, og viser så mye
uvitenhet at den må være bevisst distraksjonstaktikk.
PirkePetter
yskjellu sier:
16. desember 2012, kl. 9:49 pm
Må si du er virkelig interessert i disse emnene og virker å ha
svært god kunnskap! At det er gjennomdokumentert at alle planteoljer er
helsefarlig stiller jeg meg allikevel spørrende til. Det er så mye
forskning som sier nettopp det motsatte. På dette punktet vil du møte
mye motbør! Personlig er jeg en stor tilhenger av ekstra virgin
olivenolje.
Jeg har ikke gått så grundig til verks at jeg har spurt norske
produsenter av kaldpresset rapsolje, som feks Odelia, om de kan
dokumentere dyrkningsmåte og opprinnelsessted. For alt jeg vet kan de
ikke det….?
Når det gjelder Montsanto er jeg også svært kritisk til dette
«megafirmaet». De går over lik for økonomisk vinning. Jeg har flere
ganger henvist til filmen «Killing Fields;The true costs behind Europes
cheap meat. Det anbefales virkelig å klikke på følgende link; http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=McX2pgSFtzs#!. Det er virkelig sjokkerende hva dette firmaet er i stand til å gjøre!
Hilsen Yngvild
PirkePetter sier:
12. desember 2012, kl. 5:13 am
Deep nourishing
Fermentere meg her og fermentere meg der; hva er galt med det norske ordet gjæring?
Svar
yskjellu sier:
12. desember 2012, kl. 9:49 pm
Fermentering er litt mer elegant! Gjæring høres ikke spesielt fristende ut. Dessuten, lett å la seg påvirke språklig sett altså.
Svar
PirkePetter sier:
15. desember 2012, kl. 4:11 pm
Sant, man kan tro noe gæli er i gjære!
Svar
Ingelill sier:
29. november 2012, kl. 5:07 am
Fermentert majones har jeg virkelig fått smaken på, godt inspirert
av Helhetlig Liv. Ble nesten som en liten unge igjen, endelig kan jeg
spise majones uten skumlerier . Nam!
Svar
yskjellu sier:
29. november 2012, kl. 10:36 am
Ja «Helhetlig Liv» er en veldig god side. En dame med svært god
faglig bakgrunn! Veldig kjekt å kunne spise majones av en litt sunnere
kvalitet. Disse ferdiglagde man kjøper i butikken kommer iallefall ikke
innom vårt hus igjen. Det må i tilfelle være ved et nødstilfelle….
Svar
Heidi Garvik sier:
24. april 2013, kl. 10:42 am
Jeg skal endelig prøve meg på majones, og det er så herlig med oppskrifter på nett – takk!
Men jeg måtte altså fram med boka til Sally F, for jeg stusset på at
det skulle være så mye olje? I boka står det 3/4 – 1 cup, som blir 2-2
1/2 dl. Er det trykkfeil hos deg, eller har du prøvd med den
oljemengden?
Svar
yskjellu sier:
25. april 2013, kl. 2:26 am
Heisann! Jeg har nok skrevet litt mye olje i oppskriften ja! Du kan
fint redusere på mengden. Har forandret litt i oppskriften nå. Prøv deg
frem og se om 2 dl er nok ev. opp mot 3 dl. Den blir jo ofte tykkere
når du har i litt mer olje. Husk imidlertid på at alle ingrediensene må
være romtempererte ellers er det lett å mislykkes. Hilsen Yngvild S
Fermentert majones var et virkelig godt tips! Har trodd at man kun kan lage denne på «vanlig» måte, uten å fermentere. Genialt at man kan fermentere slik at den blir enda sunnere, og i tillegg holder lenger!
Takk for tips!
Heidi
Når det gjelder rapsolje er det ikke så lett å vite hva man skal tro på. Jfr den anerkjente Mayoklinikken finnes det en del usanne informasjon om rapsolje på nettet. Se her: http://www.mayoclinic.com/health/canola-oil/AN01281. Her er ett eksempel på en artikkel som er svæt negativ til denne oljen; http://customers.hbci.com/~wenonah/new/canola.htm
Det sies at «canole oil» er genmodifisert. Dette stemmer ikke jfr den norske produsenten Odelia. Den danske kokken Oscar Umahro Cadogan har blandt annet vært med på å utgi «Køkken revolution for hele familien». Han sier om kaldpresset rapsolje at den kun inneholder 12-14 % omega 3 fettsyrer. Dette duger ikke til steking. Det oppstår en stygg lukt og maten blir uspiselig…
Min anbefaling er å følge sin indre overbevisning!
Sally Fallon bruker forresten kaldpresset solsikkeolje sammen med kaldpresset olivenolje når hun lager majones. Slik olje kan man blandt annet kjøpe fra http://www.docevik.no eller http://www.tidsporten.no
Moderne rapsolje er dermed opprinnelig genmodifisert, selv om dagens rapsplanter er såkalt øko, og det er fremdeles tilstrekkelig erukasyre i rapsolje til å bl.a blokkere mineralopptaket i hjertecellene. Rapsolje som hjertevennlig er dermed bakvendtlogikk.
http://www.dldewey.com/columns/soyupdf.htm
http://www.laleva.cc/food/canola.html
http://www.westonaprice.org/know-your-fats/the-great-con-ola
http://www.karinya.com/canola.htm
En artikkel som helt sikkert vil provosere deg Mr P er 10 fakta om fett; http://www.dagbladet.no/2010/09/07/tema/ernering/helse/klikk/13289584/
Det er mye uenighet ute og går om dagen. Kanskje vil det oppstå ett paradigmeskifte i nær fremtid som mange mener…!?l Det er iallefal bra at personer som deg er kritiske til helsemynighetene. Verden går videre…! Det må også helsemyndighetene forholde seg til..
Du må gjerne fortsette å kommentere på denne siden. En kritisk røst er bare gøy!
Hilsen Yngvild
At et firma garanterer at rapsolje ikke er genmodfisiert er meningsløst om de ikke kan dokumentere dyrkingsmåte og opprinnelsessted. Jeg vet det finnes noen mindre firmaer, som regel familiebedrifter, som også distribuerer raps og soya som ikke er genmodifisert, men i slike tilfeller pleier disse leverandørene å skrive på produktene at de er «Non-GMO» og liknende.
Ellers er jeg ikke kritisk til helsemyndighetene, jeg godtar bare ikke løgner eller at industrielle interesser manipulerer vitenskapelig dokumenterte fakta.
I artikkelen du henviser til så er myte 1 selvfølgelig feil. Myte 2 er bakvendt, da det er dokumentert gjentatte ganger at mettet fett øker stoffskiftet, og at mettet fett ikke omdannes til fett som lagres i kroppen. Umettet fett derimot er kjent for å redusere stoffskiftet/blokkere hormonproduksjonen i skjoldbruskkjertelen, og har vært brukt i nærmere 100 år innen husdyrproduksjon fordi planteoljer gjør dyra fete samtidig som de spiser mindre. Det er for lengst dokumentert at dette med kalorier er en myte som ikke har relevans i annet enn laboratoriesammenhenger. Myte 3 er også feil da det fremdeles finnes margarin basert på herdet fett i norske butikker. Myte 4 har både riktig påstand og riktig fakta da mettet fett er gjennomdokumentert å øke kolesterolet. Hvilket er en veldig god ting helsemessig, og det er for lengst dokumentert som myte at høyt kolesterol forårsaker sykdommer av noe slag. Tvert om dukker de mest alvorligste helseproblemer opp jo lavere kolesterolnivåer man har. Myte 5 er riktig både i påstand og fakta da herdet fett dannes via høy varme i kombinasjon med høyt trykk, og ikke bare via varme alene. Myte 6 er riktig i påstand, men man kan stille spørsmålstegn ved logikken all den tid planteoljer er gjennomdokumenterte som helseskadelige i alle former. Selv olivenolje. Myte 7 er riktig i både påstand og fakta når det gjelder virkningen på kolesterolnivåer. At det ikke er godt nok dokumentert at kokosolje er slankende eller har andre helsefremmende virkninger er bare sludder enhver som vil kan sjekke ut selv ved å se på all forskningen som viser det motsatte. Myte 8 er riktig i påstand, men utelater proteinenes rolle. Og fakta er feil da energiunderskudd ikke fører til slankning all den tid kroppen skrur ned stoffskiftet ved energiunderskudd, og dermed bevarer fettmassen i tilfelle hungersnød. Proteiners og mettet fetts virkning på blodsukkerbalansen, insulin, leptin og andre relevante hormoner (glukagon, ghrelin, adinopektin, neuropeptid Y, samt skjoldbruskkjertelhormoner, etc) som kontrollerer matintak og stoffskifte utelates helt til fordel for kalorimyten. Myte 9 er riktig i påstand om palmefettet er herdet, og uriktig om det er fraksjonert. Myte 10 er riktig i påstand, men proteiner ikke langt unna via virkningen på hormoner involvert i stoffskiftet, temperaturregulering, metthetsfølelse, etc. Artikkelen er en salig blanding konkrete løgner/misforståelser og konkrete manipulerte fakta, og viser så mye uvitenhet at den må være bevisst distraksjonstaktikk.
PirkePetter
Jeg har ikke gått så grundig til verks at jeg har spurt norske produsenter av kaldpresset rapsolje, som feks Odelia, om de kan dokumentere dyrkningsmåte og opprinnelsessted. For alt jeg vet kan de ikke det….?
Når det gjelder Montsanto er jeg også svært kritisk til dette «megafirmaet». De går over lik for økonomisk vinning. Jeg har flere ganger henvist til filmen «Killing Fields;The true costs behind Europes cheap meat. Det anbefales virkelig å klikke på følgende link; http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=McX2pgSFtzs#!. Det er virkelig sjokkerende hva dette firmaet er i stand til å gjøre!
Hilsen Yngvild
Fermentere meg her og fermentere meg der; hva er galt med det norske ordet gjæring?
Men jeg måtte altså fram med boka til Sally F, for jeg stusset på at det skulle være så mye olje? I boka står det 3/4 – 1 cup, som blir 2-2 1/2 dl. Er det trykkfeil hos deg, eller har du prøvd med den oljemengden?