torsdag 29. november 2012

Fra jord til bord 29. nov 2012

  1. Anonym28. november 2012 kl. 10.21
    Når du sier kefir, mener du vann- eller melkekefir?

    Smøret som skal blandes med sukker og lønnesirup kommer i tillegg til det smøret som er oppgitt i oppskriften eller?

    Har du prøvd pepperkakeoppskriften til bloggen Nourishing Kitchen? Der bruker man daddelsukker og mandelmel. Kakene så jo fine ut på bildet i alle fall...

    Heidi
    Svar




    1. Fra jord til bord28. november 2012 kl. 10.35
      Godt du strammer meg opp! Har gått inn og fiksa på oppskriften!
  2. Anonym28. november 2012 kl. 11.24
    Fikk lyst å gå i gang å bake med en gang! Et lite spørsmål. Når man ikke har melkekefir, kan man bruke noe annet? Går det med vannkerfir?
    Irene
    Svar




    1. Fra jord til bord28. november 2012 kl. 11.50
      Går sikkert fint:)
  3. Anonym28. november 2012 kl. 12.52
    Hvilken jyttemel ville du bakt pepperkaker med... blått eller brunt?

    Kine
    Svar




    1. Fra jord til bord1. desember 2012 kl. 19.23
      Jeg bakte med blått og har ikke erfaring med det brune...
  4. Linn28. november 2012 kl. 19.25
    Nam. Er tjukkmjølk fra rørosmeieriet et ok alternativ inntil en greier å ordne noe annet? Hva mener dere? Ja det glutenet også ja.. Har spist veldig bra brød fra den gode baker. Men skjønner jo det at det treng enda mer tiltak til enn de gjør der.
    Svar




    1. Fra jord til bord28. november 2012 kl. 22.23
      Nei, det er ikke bra nok, med midre du tåler melken greit. Jeg ville heller brukt vannkefir eller vann tilsatt et par ss eddik om jeg var deg...


    2. Linn28. november 2012 kl. 23.45
      Ok. Tusen takk for svar Gry! Er det noen her som har vannkefirkorn og eller kefirkorn å selge?
  5. Anonym28. november 2012 kl. 19.30
    Hva slags mel er det du har brukt etterpå når du kjevler og former pepperkakene?
    Svar




    1. Fra jord til bord28. november 2012 kl. 22.21
      Det står i oppskriften :) Jytte eller arrow
  6. Anonym28. november 2012 kl. 22.31
    Hei! Du skriver at du ikke har spist riktig så lenge... Når var det du egentlig begynte? Og hvilke endringer er de viktigste du har gjort? Er helt i startfasen selv og kunne gjerne trengt noen tips :)
    Svar




    1. Fra jord til bord28. november 2012 kl. 22.41
      I de årene jeg kalte meg fleksitarianer og spiste mye vegetarmat, var jeg opptatt av å behandle maten riktig for å bryte ned skadelige substanser i matemnene osv (bløtlegging sv nøtter, frø, bønner og linser ++++).... Tradisjonelle tilberedningsmetoder som jeg snakker så varmt om her har jeg forholdt meg til i et par år, da i hovedsak med fokus på fermentering, surdeigsbakst, melkesyregjæring. Den største endringen skjedde nok i fjor vinter da jeg konverterte til kjøtteterne igjen og ble hard core tradisjonell- og har spist usannsynlig store mengder kraft siden da. Jeg tror det viktigste er å behandle korn og melk slik at det ikke herper fordøyelsen og det mest næringsrike tilskuddet er nok prosjekt kraft!


    2. Linn28. november 2012 kl. 23.56
      Bør man bløtlegge bønner kikerter nøtter frø etc i en slags syre for at det skal være ok for magen? Hva med quinoa og villris bør det utgå helt? Sliter med å bake selv for tiden pga sykdom så må bare prøve finne andre akseptable alternativer en periode. Har skjønt at de Pyramid knekkebrødene i Sverige er ok.
  7. Anonym28. november 2012 kl. 23.37
    Ok! Kraft har jeg så smått begynt med. Begge gangene fikk jeg veldig lite gelatin i. Kan dette være fordi jeg har for lav tempratur i gryta? Har jo lest at man ikke skal ha for høy temp pga tap av næringsstoffer så jeg kokte opp og skrudde ned på 1.....
    Svar




    1. Anonym29. november 2012 kl. 00.12
      Søk og eder skal finne i kommentarfeltene -
      http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html

      Jeg koker ikke engang opp, men setter på laveste varme og har den slik i flere dager

      PP
  8. Ane29. november 2012 kl. 09.52
    Jeg brukte kun jyttemel(grønn pose) i pepperkakene, og det gikk veldig fint:)
    Svar
  9. Vibeke29. november 2012 kl. 10.40
    Godt å se at du er på pepperkakedeig-saken! For pepperkaker hører jo med til jul! Skal testes ved første anledning:-)
    Svar
  10. Anonym29. november 2012 kl. 11.17
    Hei. Gjør dere noe med frø i f.eks. bjørnebær, blåbær, squash, tomat og annet frukt og grønt, eller kan man overse disse frøene når man får dem i kosten?
    Svar




    1. Fra jord til bord1. desember 2012 kl. 19.25
      Ja, det overser jeg, men spiser da heller ikke det i store mengder... Når barna er syke, siler jeg f.eks bærsmoothies, for å unngå å belaste systemet mer enn høyst nødvendig.
  11. Frøken BitterSøt29. november 2012 kl. 20.19
    Har vært på jakt etter en "skikkelig" pepperkakeoppskrift, så tuuuuusen takk! :-) Gleder meg til pepperkakebaking med kidsa! Har ny sats melkekefir stående, så her blir det baking i morgen! :D
    Svar
  12. Anonym30. november 2012 kl. 13.25
    Hvor mange dl er en kopp?
    Svar




    1. Fra jord til bord30. november 2012 kl. 13.42
      250 ml
  13. Anonym1. desember 2012 kl. 00.02
    Jeg er litt gira på de pepperkake-fudge kulene dine, men aner ikke hva yacon pulver er. Dette kan jeg selvsagt enkelt finne ut selv, men i og med jeg er meget skeptisk til yacon sirup, så lurer jeg på om det er like stor grunn til å være skeptisk til yacon pulver?

    Kan jeg bruke noe annet pulver i stedet? Feks carob eller sjokoladepulver? Hva med lucama eller hva det nå heter?

    Heidi
    Svar




    1. Fra jord til bord1. desember 2012 kl. 19.26
      Ja, dropp yacon. Jeg har erstattet det med lønnesirup og stevia, evt litt mer mandler for å få rette konsistensen.


    2. Anonym1. desember 2012 kl. 23.38
      Ok. Jeg trodde dette var et pulver ala kakaopulver, for å få litt smak + farge. Men jeg tester pepperkakekulene med det du sier ovenfor i stedet. Er de like gode som sjokokuler og snickerskuler kommer de til å bli en hit hos oss i jula...

      Forresten: Bruker du fortsatt kakaopulver i dine sjoko- og snickerskuler?

      Heidi
  14. Anonym1. desember 2012 kl. 00.05
    En annen ting: Så en julekakeoppskrift som Arne Brimi skrøyt opp i skyene i en avis i dag. Den inneholdt verken melk eller vann (jeg er litt skeptisk til melk i kaker pga stekingen), og det var vel egentlig smelta smør som var eneste væske. Jeg tenker at når jeg langtidshever brøddeig så har jeg jo i smør, og lar dette stå i romtemperatur over natta. Tror du det ville gå å smelte smør, ha i mel og noe syrlig + la stå over natta?
    Svar




    1. Fra jord til bord1. desember 2012 kl. 19.27
      Ja, det blir samme prinsippet som i denne oppskriften så det går fint. Du må dele oppskriften her om det blir vellykket, vil du ?


    2. Anonym1. desember 2012 kl. 23.36
      Ja, skal teste disse kakene når jeg kommer hjem. Jeg gir et hint om det blir vellykket. Skal også teste pepperkakene jeg nevnte i første kommentaren her - vet du sier du ikke har fått det til å funke med mandelmel, men jeg synes det er greit å ha den erfaringen at jeg har testet + se hvordan det blir.

      Har også lurt en del på dette med marsipan. Kan du noe om det? Vanlig marsipan lages jo med ca. like mengder melis og mandler, så har man i litt eggehvitte. Jeg tenker man kan lage melis av palmesukker eller tilsvarende, og mandler går jo fint. Men jeg vet ikke om eggehvitten har noen funksjon utover det å fukte - om den binder i tillegg eller hva. Hvis den skal ha til hensikt å binde, så kanskje man kan bruke litt vann tilsatt litt arrowroot? Med tanke på kransekake går det jo greit, iom den skal stekes.

      Men - hvor "antinæring" er egentlig en liten eggehvitte i hjemmelaget marsipan?

      Heidi
  15. Anonym1. desember 2012 kl. 23.51
    Gry, kunne du tenke deg å skrive et eget blogginnlegg om søtning? Jeg ser at jeg av og til blir litt forvirret over alle de ulike typene av sukker, og tenker at det kanskje er flere som er forvirret.

    I tillegg har jeg lest boken Deep Nutrition, hvor jeg får inntrykk av at man skjærer alt sukker/søtt over en kam, og dermed ikke skiller mellom hvitt/brunt, raffinert/uraffinert osv. Slik jeg forstår budskapet sier boken "nei" til det meste av søtt, også lønnesirup og honning (tror det var honning også, har ikke boken her så får ikke sjekket).

    Når det gjelder sukker styrer jeg selvsagt unna hvitt sukker. Det (mørke)brune sukkeret man får kjøpt i butikken regner jeg med er hvitt sukker tilsatt melasse, og jeg styrer unna dette også.

    Men hva med Dermerara? På noen av disse Dermerarapakkene i butikken står det at dette er uraffinert sukker. Må sukkeret være "rått" (=RAW)? Er uraffinert det samme som rått? Og hva er egentlig forskjellen på "vanlig" og "rått" rørsukker, sucanat og rapadura?

    Til nå har vi kjøpt sukker i helsekost (eller Iherb), stort sett merke Helios.

    Jeg blir også superforvirret når jeg leser det følgende:

    "Unrefined Brown Sugar - this is raw sugar and has a very strong flavour.

    Raw Cane Sugar - is made mostly into refined white sugar with the remainder steam-heated and sold as pure cane sugar. (dette avsnittet skjønner jeg ikke bæret av!)

    Pure Cane Sugar - is a healthier alternative to granulated white sugar and contains vitamins, minerals and trace elements etc."

    Dette er fra boken "Kombucha Tea for your health and healing" av Alick og Mari Bartholomew.

    (I den samme boken hevdes forresten også at hvitt, raffinert sukker er det som funker best for Kombucha - noe jeg forøvrig nekter å tro).
    Svar




    1. Anonym1. desember 2012 kl. 23.52
      ...hilsen Heidi (glemte å signere)
  16. monika jensen15. desember 2012 kl. 22.23
    husker en tid tilbake hvor jeg leste et innlegg eller noen kommentarer om at melkekefir ikke bryter ned gluten eller om det var fytinsyra (som selvfølgelig ikke er noe problem her) ordentlig. Har veldig lyst til å lage pepperkakker med gutta mine, men minste mannen reagere veldig hvis ikke glutenet har blitt brutt ordentlig ned, orker ikke det midt oppi julekosen.
    Svar




    1. Fra jord til bord16. desember 2012 kl. 01.19
      Tror nok melkekefiren bryter ned glutenet men ikke antinæringsstoffene og da spesielt fytinsyre. Om du er engstelig kan du godt putte i et par ss eplecidereddik for sikkerhets skyld evt prøve å bytte ut væske med vannkefir eller vann + eplecidereddik.


    2. Anonym21. januar 2013 kl. 13.06
      Dette har jeg lurt på også. Det var Christer som la ut en oppskrift på brød med melkekefir, og PP påpekte da at det å bake med melkekefir ikke var noen god ide - hvorpå Christer ville finne en ny løsning som var mer tilfredsstillende for PP.

      I skrivende stund forsøker jeg å finne en fin oppskrift på rundstykker jeg kan bake, og ser at det er brukt melk i veldig mange av disse oppskriftene.

      Heidi


    3. Fra jord til bord21. januar 2013 kl. 13.22
      Det er helt riktig, blanda meg inn i den greia selv, men der var problemstillingen helkorn kefirbrød, der som jeg skriver rett ovenfor her problemet ligger i at antinæringsstoffene i skallet rundt da antinæringsstoffene ligger der. Syrnet melk sørger for å klippe opp glutenproteinet, slik at det uskadeliggjøres om det er fint mel og ikke hele kornet som er malt til mel.Om du bruker min oppskrift, svigemors superdeig, så har du perfekte rundstykker uten melk :) Forøvrig skal man ikke finne oppskrifter som tilfredstiller PP, men sin egen mage og gane, mener nå jeg ;-)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar