Når du sier kefir, mener du vann- eller melkekefir?
Smøret som skal blandes med sukker og lønnesirup kommer i tillegg til det smøret som er oppgitt i oppskriften eller?
Har
du prøvd pepperkakeoppskriften til bloggen Nourishing Kitchen? Der
bruker man daddelsukker og mandelmel. Kakene så jo fine ut på bildet i
alle fall...
Nam.
Er tjukkmjølk fra rørosmeieriet et ok alternativ inntil en greier å
ordne noe annet? Hva mener dere? Ja det glutenet også ja.. Har spist
veldig bra brød fra den gode baker. Men skjønner jo det at det treng
enda mer tiltak til enn de gjør der.
Hei!
Du skriver at du ikke har spist riktig så lenge... Når var det du
egentlig begynte? Og hvilke endringer er de viktigste du har gjort? Er
helt i startfasen selv og kunne gjerne trengt noen tips :)
I
de årene jeg kalte meg fleksitarianer og spiste mye vegetarmat, var jeg
opptatt av å behandle maten riktig for å bryte ned skadelige substanser
i matemnene osv (bløtlegging sv nøtter, frø, bønner og linser ++++)....
Tradisjonelle tilberedningsmetoder som jeg snakker så varmt om her har
jeg forholdt meg til i et par år, da i hovedsak med fokus på
fermentering, surdeigsbakst, melkesyregjæring. Den største endringen
skjedde nok i fjor vinter da jeg konverterte til kjøtteterne igjen og
ble hard core tradisjonell- og har spist usannsynlig store mengder kraft
siden da. Jeg tror det viktigste er å behandle korn og melk slik at det
ikke herper fordøyelsen og det mest næringsrike tilskuddet er nok
prosjekt kraft!
Linn28. november 2012 kl. 23.56
Bør
man bløtlegge bønner kikerter nøtter frø etc i en slags syre for at det
skal være ok for magen? Hva med quinoa og villris bør det utgå helt?
Sliter med å bake selv for tiden pga sykdom så må bare prøve finne andre
akseptable alternativer en periode. Har skjønt at de Pyramid
knekkebrødene i Sverige er ok.
Ok!
Kraft har jeg så smått begynt med. Begge gangene fikk jeg veldig lite
gelatin i. Kan dette være fordi jeg har for lav tempratur i gryta? Har
jo lest at man ikke skal ha for høy temp pga tap av næringsstoffer så
jeg kokte opp og skrudde ned på 1.....
Hei.
Gjør dere noe med frø i f.eks. bjørnebær, blåbær, squash, tomat og
annet frukt og grønt, eller kan man overse disse frøene når man får dem i
kosten?
Ja,
det overser jeg, men spiser da heller ikke det i store mengder... Når
barna er syke, siler jeg f.eks bærsmoothies, for å unngå å belaste
systemet mer enn høyst nødvendig.
Har
vært på jakt etter en "skikkelig" pepperkakeoppskrift, så tuuuuusen
takk! :-) Gleder meg til pepperkakebaking med kidsa! Har ny sats
melkekefir stående, så her blir det baking i morgen! :D
Jeg
er litt gira på de pepperkake-fudge kulene dine, men aner ikke hva
yacon pulver er. Dette kan jeg selvsagt enkelt finne ut selv, men i og
med jeg er meget skeptisk til yacon sirup, så lurer jeg på om det er
like stor grunn til å være skeptisk til yacon pulver?
Kan jeg bruke noe annet pulver i stedet? Feks carob eller sjokoladepulver? Hva med lucama eller hva det nå heter?
Ja, dropp yacon. Jeg har erstattet det med lønnesirup og stevia, evt litt mer mandler for å få rette konsistensen.
Anonym1. desember 2012 kl. 23.38
Ok.
Jeg trodde dette var et pulver ala kakaopulver, for å få litt smak +
farge. Men jeg tester pepperkakekulene med det du sier ovenfor i stedet.
Er de like gode som sjokokuler og snickerskuler kommer de til å bli en
hit hos oss i jula...
Forresten: Bruker du fortsatt kakaopulver i dine sjoko- og snickerskuler?
En
annen ting: Så en julekakeoppskrift som Arne Brimi skrøyt opp i skyene i
en avis i dag. Den inneholdt verken melk eller vann (jeg er litt
skeptisk til melk i kaker pga stekingen), og det var vel egentlig smelta
smør som var eneste væske. Jeg tenker at når jeg langtidshever brøddeig
så har jeg jo i smør, og lar dette stå i romtemperatur over natta. Tror
du det ville gå å smelte smør, ha i mel og noe syrlig + la stå over
natta?
Ja,
det blir samme prinsippet som i denne oppskriften så det går fint. Du
må dele oppskriften her om det blir vellykket, vil du ?
Anonym1. desember 2012 kl. 23.36
Ja,
skal teste disse kakene når jeg kommer hjem. Jeg gir et hint om det
blir vellykket. Skal også teste pepperkakene jeg nevnte i første
kommentaren her - vet du sier du ikke har fått det til å funke med
mandelmel, men jeg synes det er greit å ha den erfaringen at jeg har
testet + se hvordan det blir.
Har også lurt en del på dette med
marsipan. Kan du noe om det? Vanlig marsipan lages jo med ca. like
mengder melis og mandler, så har man i litt eggehvitte. Jeg tenker man
kan lage melis av palmesukker eller tilsvarende, og mandler går jo fint.
Men jeg vet ikke om eggehvitten har noen funksjon utover det å fukte -
om den binder i tillegg eller hva. Hvis den skal ha til hensikt å binde,
så kanskje man kan bruke litt vann tilsatt litt arrowroot? Med tanke på
kransekake går det jo greit, iom den skal stekes.
Men - hvor "antinæring" er egentlig en liten eggehvitte i hjemmelaget marsipan?
Gry,
kunne du tenke deg å skrive et eget blogginnlegg om søtning? Jeg ser at
jeg av og til blir litt forvirret over alle de ulike typene av sukker,
og tenker at det kanskje er flere som er forvirret.
I tillegg
har jeg lest boken Deep Nutrition, hvor jeg får inntrykk av at man
skjærer alt sukker/søtt over en kam, og dermed ikke skiller mellom
hvitt/brunt, raffinert/uraffinert osv. Slik jeg forstår budskapet sier
boken "nei" til det meste av søtt, også lønnesirup og honning (tror det
var honning også, har ikke boken her så får ikke sjekket).
Når
det gjelder sukker styrer jeg selvsagt unna hvitt sukker. Det
(mørke)brune sukkeret man får kjøpt i butikken regner jeg med er hvitt
sukker tilsatt melasse, og jeg styrer unna dette også.
Men hva
med Dermerara? På noen av disse Dermerarapakkene i butikken står det at
dette er uraffinert sukker. Må sukkeret være "rått" (=RAW)? Er
uraffinert det samme som rått? Og hva er egentlig forskjellen på
"vanlig" og "rått" rørsukker, sucanat og rapadura?
Til nå har vi kjøpt sukker i helsekost (eller Iherb), stort sett merke Helios.
Jeg blir også superforvirret når jeg leser det følgende:
"Unrefined Brown Sugar - this is raw sugar and has a very strong flavour.
Raw
Cane Sugar - is made mostly into refined white sugar with the remainder
steam-heated and sold as pure cane sugar. (dette avsnittet skjønner jeg
ikke bæret av!)
Pure Cane Sugar - is a healthier alternative to granulated white sugar and contains vitamins, minerals and trace elements etc."
Dette er fra boken "Kombucha Tea for your health and healing" av Alick og Mari Bartholomew.
(I
den samme boken hevdes forresten også at hvitt, raffinert sukker er det
som funker best for Kombucha - noe jeg forøvrig nekter å tro).
husker
en tid tilbake hvor jeg leste et innlegg eller noen kommentarer om at
melkekefir ikke bryter ned gluten eller om det var fytinsyra (som
selvfølgelig ikke er noe problem her) ordentlig. Har veldig lyst til å
lage pepperkakker med gutta mine, men minste mannen reagere veldig hvis
ikke glutenet har blitt brutt ordentlig ned, orker ikke det midt oppi
julekosen.
Tror
nok melkekefiren bryter ned glutenet men ikke antinæringsstoffene og da
spesielt fytinsyre. Om du er engstelig kan du godt putte i et par ss
eplecidereddik for sikkerhets skyld evt prøve å bytte ut væske med
vannkefir eller vann + eplecidereddik.
Anonym21. januar 2013 kl. 13.06
Dette
har jeg lurt på også. Det var Christer som la ut en oppskrift på brød
med melkekefir, og PP påpekte da at det å bake med melkekefir ikke var
noen god ide - hvorpå Christer ville finne en ny løsning som var mer
tilfredsstillende for PP.
I skrivende stund forsøker jeg å finne
en fin oppskrift på rundstykker jeg kan bake, og ser at det er brukt
melk i veldig mange av disse oppskriftene.
Heidi
Fra jord til bord21. januar 2013 kl. 13.22
Det
er helt riktig, blanda meg inn i den greia selv, men der var
problemstillingen helkorn kefirbrød, der som jeg skriver rett ovenfor
her problemet ligger i at antinæringsstoffene i skallet rundt da
antinæringsstoffene ligger der. Syrnet melk sørger for å klippe opp
glutenproteinet, slik at det uskadeliggjøres om det er fint mel og ikke
hele kornet som er malt til mel.Om du bruker min oppskrift, svigemors
superdeig, så har du perfekte rundstykker uten melk :) Forøvrig skal man
ikke finne oppskrifter som tilfredstiller PP, men sin egen mage og
gane, mener nå jeg ;-)
Smøret som skal blandes med sukker og lønnesirup kommer i tillegg til det smøret som er oppgitt i oppskriften eller?
Har du prøvd pepperkakeoppskriften til bloggen Nourishing Kitchen? Der bruker man daddelsukker og mandelmel. Kakene så jo fine ut på bildet i alle fall...
Heidi
Irene
Kine
http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html
Jeg koker ikke engang opp, men setter på laveste varme og har den slik i flere dager
PP
Kan jeg bruke noe annet pulver i stedet? Feks carob eller sjokoladepulver? Hva med lucama eller hva det nå heter?
Heidi
Forresten: Bruker du fortsatt kakaopulver i dine sjoko- og snickerskuler?
Heidi
Har også lurt en del på dette med marsipan. Kan du noe om det? Vanlig marsipan lages jo med ca. like mengder melis og mandler, så har man i litt eggehvitte. Jeg tenker man kan lage melis av palmesukker eller tilsvarende, og mandler går jo fint. Men jeg vet ikke om eggehvitten har noen funksjon utover det å fukte - om den binder i tillegg eller hva. Hvis den skal ha til hensikt å binde, så kanskje man kan bruke litt vann tilsatt litt arrowroot? Med tanke på kransekake går det jo greit, iom den skal stekes.
Men - hvor "antinæring" er egentlig en liten eggehvitte i hjemmelaget marsipan?
Heidi
I tillegg har jeg lest boken Deep Nutrition, hvor jeg får inntrykk av at man skjærer alt sukker/søtt over en kam, og dermed ikke skiller mellom hvitt/brunt, raffinert/uraffinert osv. Slik jeg forstår budskapet sier boken "nei" til det meste av søtt, også lønnesirup og honning (tror det var honning også, har ikke boken her så får ikke sjekket).
Når det gjelder sukker styrer jeg selvsagt unna hvitt sukker. Det (mørke)brune sukkeret man får kjøpt i butikken regner jeg med er hvitt sukker tilsatt melasse, og jeg styrer unna dette også.
Men hva med Dermerara? På noen av disse Dermerarapakkene i butikken står det at dette er uraffinert sukker. Må sukkeret være "rått" (=RAW)? Er uraffinert det samme som rått? Og hva er egentlig forskjellen på "vanlig" og "rått" rørsukker, sucanat og rapadura?
Til nå har vi kjøpt sukker i helsekost (eller Iherb), stort sett merke Helios.
Jeg blir også superforvirret når jeg leser det følgende:
"Unrefined Brown Sugar - this is raw sugar and has a very strong flavour.
Raw Cane Sugar - is made mostly into refined white sugar with the remainder steam-heated and sold as pure cane sugar. (dette avsnittet skjønner jeg ikke bæret av!)
Pure Cane Sugar - is a healthier alternative to granulated white sugar and contains vitamins, minerals and trace elements etc."
Dette er fra boken "Kombucha Tea for your health and healing" av Alick og Mari Bartholomew.
(I den samme boken hevdes forresten også at hvitt, raffinert sukker er det som funker best for Kombucha - noe jeg forøvrig nekter å tro).
I skrivende stund forsøker jeg å finne en fin oppskrift på rundstykker jeg kan bake, og ser at det er brukt melk i veldig mange av disse oppskriftene.
Heidi