Gelatin er moro, og jeg
kan ikke vente med å få begynt med eksperimenteringen. Endelig kan jeg
spise gele igjen. Har hatt noia for " eske-pulver-geleen" i flere år, så
det har vært lite gele på meg. Og for ikke å snakke om seigmenn. Som
jeg kan smaksette akkurat som jeg vil. Dette blir moro!
Ellers
tar jeg gelatin som tilskudd, kjempegreier, liker ting som har flere
egenskaper og bruksområder ( for da blir kjøkkenskapene mindre
overfylte)
Ida
14.09.2012 kl.19:33
Fin timing, jeg fikk akkurat min andre pakke
gelatin fra Tidsporten i posten i dag :-) Jeg pleier bare å lage gelé,
men har laget gelégodteri også (vanskelig å få ut av litt stivere
silikonformer, syns jeg). Pleier å ha ca. 1 ss i morgensmoothien min, og
tenkte jeg skulle lage gelé igjen og ha på små glass som passer i veska
som en liten dessert når jeg er i farta. For dem som er så heldige å ha
upasteurisert fløte, må det jo være perfekt å lage panna cotta (på lav
varme)?
gladerebarn
14.09.2012 kl.20:29
Ida: Så flink du er som tar gelatin i daglig
smoothie. Trenger ikke proteinpulver da gitt. Gele i væsken var jo
heller ingen dum ide. Upasteurisert fløte drømmer jeg også om. Du får gi
et pip når du finner her i Oslo!
Ingelill: Stas at du liker innlegget!
Jeg
har akkurat som deg, hatt aversjon mot gele og seigmenner. Men nå er
det slutt. Nå skal gelatinets magiske virkninger også komme vår familie
til gode:-) Etter å ha lest her og der, har det endelig gått opp såpass
med lys, at motivasjonen er på topp!
Ja, kjekt med ting i skapet som har flere bruksområder. Mye dyre greier som kan byttes ut med kraft og gelatin ser det ut som.
Ingelill
14.09.2012 kl.23:27
Ja sant det, kan noe så billig være så bra liksom. :-D
Monica Lien
15.09.2012 kl.18:24
Hei! Dette er vel egentlig ingen kommentar,
(bortsett fra at jeg nesten hver dag løser opp gelatinpulver sammen med
kakaopulver og sukrin i varmt vann. Dette skal være bra for
collagenproduksjonen i huden + for håret :-)
Men altså: jeg ser
at du er interessert i sunn mat! Så jeg ville bare tipse deg om at jeg
har skrevet en kokebok som nettopp har kommet ut, den heter "Søtt og
sunt". (uten sukker, hvete og gluten). Jeg bruker mandelmel, kokosmel,
fiberfin, sukrin, fiberhusk osv.Pluss masse bær, egg, nøtter, mørk 70%
sjokolade osv. I boken er der også oppskrifter på konfekt/hjemmelaget
sjokolade osv. Jeg legger ved en link. Lykke til til deg!
gladerebarn
15.09.2012 kl.18:41
Monica Lien: Takk for tips. Høres ut som en spennende bok du har skrevet. Skal ta en sniktitt eller tre når jeg har mulighet:-)
cecilie
16.09.2012 kl.09:42
Fint innlegg! Jeg er også i startgropa med gelatin. Har unngått alt godteri med gelatin i årevis, men nå vet jeg bedre:)
Vibeke
16.09.2012 kl.18:17
Fint innlegg, har selv den siste utgaven av VOF
liggende her. Mange muligheter med gelatin, seigmenn er en stor hit her i
gården hvertfall! Jeg drikker ofte te med gelatin iblandet, spesielt
godt nå på denne årstiden:-)
gladerebarn
16.09.2012 kl.18:34
Vibeke: Ja du er jo et godt forbilde i hvordan
bruke gelatin da:-) Min interesse for det ble blant annet vekket i dine
blogginnlegg. Seigmenn er også en stor hit hos oss. Jeg bruker litt
vannkefir i steden for full mengde med sitron. Og ALLE elsker det
hjemmelagde godteriet. Det skjer ikke alltid når jeg lager noe lurt.
Skal vurdere gelatin i varm drikke. Foreløpig har jeg prioritert kraft
før sengetid.
gry
17.09.2012 kl.23:03
Alltid kjekt å lese dine inspirasjonsinnlegg! Blir morsomt med deling av erfaringer på søndag :)
gladerebarn
18.09.2012 kl.09:11
Gry: Å ja, jeg gleder meg veldig! Du inspirerer i massevis, jeg skulle gjerne vært flue på kjøkkenveggen din en uke:-)
PirkePetter
18.09.2012 kl.19:04
Gelatin inneholder ikke MSG og har aldri gjort det.
Gelatin inneholder den naturlige aminosyre glutaminsyre, som blant mye
annet fungerer som en neurotransmitter i hjerne og nervesystem.
Syntetisk etterlikning av glutaminsyre, glutamat, som er hva som finnes i
MSG er noe helt annet. Jeg er klar over at glutaminsyre og glutamat
omtales som om det er samme substans i utallige sammenhenger, men en
naturlig versjon og en syntetisk etterlikning er allikevel to vidt
forskjellige ting.
Akkurat som det naturlige vitamin C molekylet
består av fettsyrer, et hormon, et mineral, flavonoider og en rekke
andre substanser så er det et hav av forskjell på dette og den
syntetiske etterlikningen av en brøkdel av det naturlige vitaminet, og
som kalles askorbinsyre. Og hvor askorbinsyre i utallige forsøk har vist
seg å enten ikke virke som man trodde, eller til og med ha
helseskadelige virkninger, har man aldri funnet noe liknende om det
naturlige C vitaminet.
MSG og syntetisk glutamat har mao ikke noe
som helst å gjøre med gelatin og glutaminsyre. Og det er nok av andre
aminosyrer i gelatin som kontrollerer glutaminsyre i hjerne og
nervesystem, slik at enhver person som skulle frykte overstimulering kan
ta det ganske så kuli. Hovedsaklig glycin, som det er veldig mye av i
gelatin, samt taurin, kontrollerer både glutaminsyre så vel som glutamat
i MSG, slik at enhver person som spiser et protein eller gelatinrikt
måltid sammen med MSG vil beskyttes mot glutamatets virkning i hjerne og
nervesystem. Andre substanser som beskytter mot glutamat er bl.a
vitaminene B2, B6, B7/kolin, B9/folinsyre, B12 og lipoesyre. Naturlig
glutaminsyre er faktisk en bestanddel av folinsyre, som altså beskytter
mot glutamat.
Karoline
18.09.2012 kl.20:01
Flott innlegg, Kristine! Så bra med alle
superoppskriftene samlet, jeg tar alltid et par runder ekstra før jeg
havner på den oppskriften jeg er på leit etter. Nå kan jeg bare gå rett
hit! Gleder meg vilt til å hente ost og smør hos deg om noen uker:)
gladerebarn
18.09.2012 kl.21:17
PirkePetter: Så hyggelig å se deg her:) Takk for
oppklarende innlegg. Setningen "gelatin fra butikken inneholder små
mengder glutaminsyre eller natriumglutamat (MSG), som imidlertid enkelte
kan reagere på" er hentet fra VOF. Men jeg tviler ikke på at din
presisering er riktig. Så da er det bare å pøse på med gelatin. Gleder
meg til at hele familien skal nyte godt av effektene til dette
vindundermiddelet!
gladerebarn
18.09.2012 kl.21:22
Karoline: Ja, jeg skal ikke nekte for at oversikten
er mye for min egen del og da:-) Så er det letter å komme igang med
herlighetene. Gleder meg til ost og smør jeg også. Det bli noen kilo å
hente på postkontoret gitt! Velkommen til "det glade (oste)vanvidd"!
PirkePetter
19.09.2012 kl.03:05
Ja, det skyldes en av dine lesere som ble litt
nervøs av dette med MSG i gelatin. Hun syntes dette var merkelig, da hun
skrev i mail at hun reagerer på MSG, men ikke har opplevd noe negativt
med gelatin.
Jeg
glemte forresten å nevne at naturlig glutaminsyre også konverteres i
kroppen til neurotrasnmitteren GABA, som blant mye annet beskytter mot
den overstimulerende virkningen av glutamat. Gelatin inneholder dermed
to faktorer, glycin og glutaminsyre, som beskytter mot glutamat i MSG.
Og
om gelatinet konsumeres via kraft, som er rik på magnesium, så får man
nok en beskyttende virkning da magnesium beskytter de reseptorene i
hjernen (NMDA reseptorer) som glutamat må binde seg til for å stimulere
hjerneceller til døde. Dette fordi magnesium regulerer hvilke impulser
som skal tillates å stimulere NMDAreseptorene, slik at all
overstimulering blir blokkert av magnesiumet.
Både kraft og gelatin kan dermed nytes med svært god samvittighet.
Gelatin,
som jo er hydrolysert kollagen, er et protein, og inneholder derfor
ikke 90% proteiner som du skriver, men snarere aminosyrer.
I den opprinnelige versjonen av artikkelen du refererer til nevnes verken MSG eller glutaminsyre -
PirkePetter: Takk igjen! Jeg skal slette den
villedende setningen. Ikke meningen å fare med usannheter til mine kjære
lesere. Det med aminosyrer kontra protein er jo logisk. Skal se om jeg
får til å rette litt på setningen - selv om det var så og si avskrift
fra wikipedia. Hmmm mye feil man leser rundt omkring gitt. Tydeligvis
viktig å være kritisk til kilder!
Ingelill
14.09.2012 kl.17:16Gelatin er moro, og jeg kan ikke vente med å få begynt med eksperimenteringen. Endelig kan jeg spise gele igjen. Har hatt noia for " eske-pulver-geleen" i flere år, så det har vært lite gele på meg. Og for ikke å snakke om seigmenn. Som jeg kan smaksette akkurat som jeg vil. Dette blir moro!
Ellers tar jeg gelatin som tilskudd, kjempegreier, liker ting som har flere egenskaper og bruksområder ( for da blir kjøkkenskapene mindre overfylte)
Ida
14.09.2012 kl.19:33gladerebarn
14.09.2012 kl.20:29Ingelill: Stas at du liker innlegget!
Jeg har akkurat som deg, hatt aversjon mot gele og seigmenner. Men nå er det slutt. Nå skal gelatinets magiske virkninger også komme vår familie til gode:-) Etter å ha lest her og der, har det endelig gått opp såpass med lys, at motivasjonen er på topp!
Ja, kjekt med ting i skapet som har flere bruksområder. Mye dyre greier som kan byttes ut med kraft og gelatin ser det ut som.
Ingelill
14.09.2012 kl.23:27Monica Lien
15.09.2012 kl.18:24Men altså: jeg ser at du er interessert i sunn mat! Så jeg ville bare tipse deg om at jeg har skrevet en kokebok som nettopp har kommet ut, den heter "Søtt og sunt". (uten sukker, hvete og gluten). Jeg bruker mandelmel, kokosmel, fiberfin, sukrin, fiberhusk osv.Pluss masse bær, egg, nøtter, mørk 70% sjokolade osv. I boken er der også oppskrifter på konfekt/hjemmelaget sjokolade osv. Jeg legger ved en link. Lykke til til deg!
gladerebarn
15.09.2012 kl.18:41cecilie
16.09.2012 kl.09:42Vibeke
16.09.2012 kl.18:17gladerebarn
16.09.2012 kl.18:34gry
17.09.2012 kl.23:03gladerebarn
18.09.2012 kl.09:11PirkePetter
18.09.2012 kl.19:04Akkurat som det naturlige vitamin C molekylet består av fettsyrer, et hormon, et mineral, flavonoider og en rekke andre substanser så er det et hav av forskjell på dette og den syntetiske etterlikningen av en brøkdel av det naturlige vitaminet, og som kalles askorbinsyre. Og hvor askorbinsyre i utallige forsøk har vist seg å enten ikke virke som man trodde, eller til og med ha helseskadelige virkninger, har man aldri funnet noe liknende om det naturlige C vitaminet.
MSG og syntetisk glutamat har mao ikke noe som helst å gjøre med gelatin og glutaminsyre. Og det er nok av andre aminosyrer i gelatin som kontrollerer glutaminsyre i hjerne og nervesystem, slik at enhver person som skulle frykte overstimulering kan ta det ganske så kuli. Hovedsaklig glycin, som det er veldig mye av i gelatin, samt taurin, kontrollerer både glutaminsyre så vel som glutamat i MSG, slik at enhver person som spiser et protein eller gelatinrikt måltid sammen med MSG vil beskyttes mot glutamatets virkning i hjerne og nervesystem. Andre substanser som beskytter mot glutamat er bl.a vitaminene B2, B6, B7/kolin, B9/folinsyre, B12 og lipoesyre. Naturlig glutaminsyre er faktisk en bestanddel av folinsyre, som altså beskytter mot glutamat.
Karoline
18.09.2012 kl.20:01gladerebarn
18.09.2012 kl.21:17gladerebarn
18.09.2012 kl.21:22PirkePetter
19.09.2012 kl.03:05Info om glutaminsyre vs glutamat -
http://www.truthinlabeling.org/III.What%20is%20MSG.html
Jeg glemte forresten å nevne at naturlig glutaminsyre også konverteres i kroppen til neurotrasnmitteren GABA, som blant mye annet beskytter mot den overstimulerende virkningen av glutamat. Gelatin inneholder dermed to faktorer, glycin og glutaminsyre, som beskytter mot glutamat i MSG.
Og om gelatinet konsumeres via kraft, som er rik på magnesium, så får man nok en beskyttende virkning da magnesium beskytter de reseptorene i hjernen (NMDA reseptorer) som glutamat må binde seg til for å stimulere hjerneceller til døde. Dette fordi magnesium regulerer hvilke impulser som skal tillates å stimulere NMDAreseptorene, slik at all overstimulering blir blokkert av magnesiumet.
Både kraft og gelatin kan dermed nytes med svært god samvittighet.
Gelatin, som jo er hydrolysert kollagen, er et protein, og inneholder derfor ikke 90% proteiner som du skriver, men snarere aminosyrer.
I den opprinnelige versjonen av artikkelen du refererer til nevnes verken MSG eller glutaminsyre -
http://www.matoghelse.no/artikler/2005/arkiv/kraft-i-bein-og-armer/
gladerebarn
19.09.2012 kl.07:18