Vibeke
23.08.2012 kl.10:56
Kan tenke meg at de urtene smaker fantastisk både
tørket og i fersk tilstand. Her blir også mengdene urter og krydder
stadig mer vågale og det er herlig å se at barna venner seg raskt til
smakene og liker det. Gleder meg til å begynne å dyrke i egen hage!
Høres ut som en drømmetur! Elsker krydder i alle fasonger :)
For en herlig venninne som gir deg tilgang til disse godsakene.
Må si meg enig i at butikkenes urter er tafatte. Her på vestlandet har vi heldigvis et godt alternativ fra økologiske urtedyrkere på Bømlo. De bruker å være på bondens marked i Bergen .
I urtehagen min er noen planter fra dem, og de r sterke, flotte og smaksrike, og med alle sine gode egenskaper er det en fest rett og slett :-)
Må si meg enig i at butikkenes urter er tafatte. Her på vestlandet har vi heldigvis et godt alternativ fra økologiske urtedyrkere på Bømlo. De bruker å være på bondens marked i Bergen .
I urtehagen min er noen planter fra dem, og de r sterke, flotte og smaksrike, og med alle sine gode egenskaper er det en fest rett og slett :-)
Fantastisk Anne Marit! Og den turen din til Frankrike høres bare super ut :-)
Jeg har tenkt mye på hage i det siste. Jeg har IKKE grønne fingre, og har aldri dyrket noe før. Men nå, derimot - nå vil vi utnytte hagen på best mulig måte! Og bestemmer jeg meg først, så kommer de grønne fingrene av seg selv så dette bekymrer meg ikke i det hele tatt. Dessuten har jeg fanget opp at PirkePetter anbefaler å gjødsle med tang/tare og skjellsand/bunnslam. Dette har vi hauger av i umiddelbar nærhet.
Jeg beklager at disse spørsmålene er skikkelig "dumkopf", men et sted må jeg jo begynne:
Har noen forslag til hvilke trær/planter/busker man kan ha i hagen for å få tilgang til de vekstene som er mest supre i forhold til næringsstoffer?
Jeg tenker solbær, og er også veldig glad i (vill)bringebær. Ser Gry hadde gojibær (men lurer på om dette er litt pes da jeg tror denne kun er ett-årig?). Ellers har jeg lurt på om surkirsebær (Tart Cherry) går i Norge. Vet at stikkelsbær har blitt mye brukt i Norge, men aner ikke hva jeg skal bruke det til og vet heller ikke noe om næringsinnholdet i disse. Har også lyst til å ha et epletre og har prøvd å søke rundt etter en mandeltreart som kan funke her oppe i nord.
Når det gjelder urter: Må jeg lage forkultur inne, eller kan jeg bare så rett i potte ute? Ellers noen som har noen tips til hvordan få til urter på kjøkkenbenken i vinterhalvåret?
PirkePetter: Når det gjelder tang, tare og skjellsand som gjødsel, kan man bruke hvilke som helst tang og tare? Jeg klarer desverre ikke (per i dag) å se forskjell på de ulike sortene. Legger man dette bare oppå jorda, rundt stilken/stammen eller må man blande det ned i jorda i dybden? Når du sier bunnslam, er dette det "myrlignende" greiene som liksom "gir litt etter" når du trår i det? Hva gjør man eventuelt med disse "mordersneglene"?
Er det noe sunt og næringsrikt som vokser der hvor det stort sett er skygge hele tiden? (Har et lite sted bak garasjen hvor det er god plass, men desverre mye skygge).
Jeg gleder meg til å få grønne fingre til våren, og til å bruke vinteren til å planlegge litt hage.
Vennlig hilsen Heidi
Jeg har tenkt mye på hage i det siste. Jeg har IKKE grønne fingre, og har aldri dyrket noe før. Men nå, derimot - nå vil vi utnytte hagen på best mulig måte! Og bestemmer jeg meg først, så kommer de grønne fingrene av seg selv så dette bekymrer meg ikke i det hele tatt. Dessuten har jeg fanget opp at PirkePetter anbefaler å gjødsle med tang/tare og skjellsand/bunnslam. Dette har vi hauger av i umiddelbar nærhet.
Jeg beklager at disse spørsmålene er skikkelig "dumkopf", men et sted må jeg jo begynne:
Har noen forslag til hvilke trær/planter/busker man kan ha i hagen for å få tilgang til de vekstene som er mest supre i forhold til næringsstoffer?
Jeg tenker solbær, og er også veldig glad i (vill)bringebær. Ser Gry hadde gojibær (men lurer på om dette er litt pes da jeg tror denne kun er ett-årig?). Ellers har jeg lurt på om surkirsebær (Tart Cherry) går i Norge. Vet at stikkelsbær har blitt mye brukt i Norge, men aner ikke hva jeg skal bruke det til og vet heller ikke noe om næringsinnholdet i disse. Har også lyst til å ha et epletre og har prøvd å søke rundt etter en mandeltreart som kan funke her oppe i nord.
Når det gjelder urter: Må jeg lage forkultur inne, eller kan jeg bare så rett i potte ute? Ellers noen som har noen tips til hvordan få til urter på kjøkkenbenken i vinterhalvåret?
PirkePetter: Når det gjelder tang, tare og skjellsand som gjødsel, kan man bruke hvilke som helst tang og tare? Jeg klarer desverre ikke (per i dag) å se forskjell på de ulike sortene. Legger man dette bare oppå jorda, rundt stilken/stammen eller må man blande det ned i jorda i dybden? Når du sier bunnslam, er dette det "myrlignende" greiene som liksom "gir litt etter" når du trår i det? Hva gjør man eventuelt med disse "mordersneglene"?
Er det noe sunt og næringsrikt som vokser der hvor det stort sett er skygge hele tiden? (Har et lite sted bak garasjen hvor det er god plass, men desverre mye skygge).
Jeg gleder meg til å få grønne fingre til våren, og til å bruke vinteren til å planlegge litt hage.
Vennlig hilsen Heidi
Herlig å se at urtene fra Oliventoppen allerede er
havnet i supper og annet godt hjemme hos deg Anne Marit! Jeg føler meg
superheldig som samtidig kan lære av deg hvordan jeg tørker urter og
skal absolutt ta med meg hjem store mengder for vinterens forbruk neste
gang vi reiser dit. Da skal jeg ta med noen chili til deg også :-)
By the way, jeg har bl.a. salvie her i kjøkkenhagen i Oslo også og den vokser som bare det. Salvie, flatbladet persille, oregano, rosmarin og timian er enkle urter og klarer seg også godt der hvor det ikke er så mye sol.
By the way, jeg har bl.a. salvie her i kjøkkenhagen i Oslo også og den vokser som bare det. Salvie, flatbladet persille, oregano, rosmarin og timian er enkle urter og klarer seg også godt der hvor det ikke er så mye sol.
Durdeigsbrød med smør og urter på hørtes veldig spennende ut ;-)
Herlig innlegg, gleder meg til å sette i gang med dette selv!
Herlig innlegg, gleder meg til å sette i gang med dette selv!
Heidi: vi har forskjellige urter både rundt
husveggen og i potter i hagen her på Østlandet. Ved husveggen mot sør
(mye sol) har vi oregano, løpstikke - også kalt kjærlighetens urt tror
jeg - kruspersille, rosmarin og estragon. Og for ikke å glemme tomatene!
Sett plantene i jorda på et solrikt sted, gi de masse vann og du vil
være forsynt med rikelig med søte tomater og. Vi har kjøpt pepperplante
som står i krukke og gir deilige røde og grønne pepper (ligner
minipaprika). Løpstikke er min favoritt i supper/kraft. Min erfaring er
romslige krukker, mye sol og vann. Ellers plantet vi et plommetre for
tre år siden, i år bugner det av plommer som er i ferd med å bli søte og
saftige. Ellers er jeg glad i lavendel, som enten kan plantes rett i
jorden eller i store krukker. Den elsker sol, romslig plass og at det er
lunt. Lavendel kan tørkes ved å henge de i små buketter med blomsten
ned. Den gir behagelig lukt i f.eks. undertøysskuffen. Lavendel skal
også virke beroligende og en liten bukett på nattbordet kan anbefales.
Stryker du fingerne dine over blomstene frigjøres lavendeloljen som du
feks. kan smøre på hals eller ved håndledd og på den måten få en helt
naturlig parfyme (om du liker lukten da). Jeg vet lite om hvorvidt man
kan spise evt. koke te på lavendel. Håper dette kan gi deg litt lyst til
å planlegge hagen for neste vår/sommer:)
Bente
Bente
Heidi: Takk! Jeg har ikke så mange forslag til
hageplanter siden jeg faktisk bor i blokk og kun har terrasser hvor jeg
planter urter. Det virker som urtene her ute trives - spesielt gjelder
det bladpersille, timian og sitronmelisse og kruspersille. Basilikum
begynner også å komme seg. Jeg ville nok uansett satset på bær. Ripsbær
og kanskje bringebær hvis du har plass. Ingenting er som å plukke rips
og bringebær på sensommeren, men dette er jo bare smak og behag.
Mette: Jaaa, jeg vil gjerne ha chili. Jeg tipper urtehagen har vokst kraftig til du er tilbake! Takk for nydelige dager - gleder meg til neste gang! Da må jeg komme meg rundt i distriktet og blant annet besøke melkebonden din der nede!
Ida: Smil
Bente: Herlige tips! Lavendel bugnet det av i Italia. Jeg har planer om å lage min egen bodylotion av kokosolje, sheasmør og lavendel. Kanskje jeg skal hente oljen rett fra planten.
Mette: Jaaa, jeg vil gjerne ha chili. Jeg tipper urtehagen har vokst kraftig til du er tilbake! Takk for nydelige dager - gleder meg til neste gang! Da må jeg komme meg rundt i distriktet og blant annet besøke melkebonden din der nede!
Ida: Smil
Bente: Herlige tips! Lavendel bugnet det av i Italia. Jeg har planer om å lage min egen bodylotion av kokosolje, sheasmør og lavendel. Kanskje jeg skal hente oljen rett fra planten.
Jeg hadde hele vinduskarmen full av urter, innmari
stolt, og viste de frem til alle som var på besøk, haha. Men så fikk
plantene ekstreme mengder bladlus og jeg er livredd insekter, så heiv
alle plantene ut :( Har en teori om at bladluseggene kom med plantene,
så heretter har jeg bestemt meg for å så på egenhånd. Men jeg lurer på
en ting som jeg enda ikke har klart å finne ut, og det er om bladlusegg
kan følge med i jordsekkene..
Linn: Jeg tror Kombucha (enten vanlig Kombucha eller Kombucha-edikk) tar bladlus.
Bente: Tusen takk for masse forslag til urter! Det var egentlig bær, busker og trær jeg tenkte mest på da jeg egentlig har ganske god oversikt over hvilke urter jeg vil ha. Men fint å lese om dine urter uansett :-)
Anne Marit: Takk for svar :-) Var ikke klar over at du bor i blokk, men supert å ha urter på balkongen da!
Planter uansett solbærbusk(er) til våren. Og eventuelt bringebær. Trenger ikke planlegge alt med en gang... Innser at dette kanskje også var et teit spørsmål her, da dette innlegget handler om urter. Dessuten er det ikke nødvendigvis så lett for andre å gi råd om planting i nordland, da dette gjerne blir litt annerledes enn sørpå. Men jeg blir bare så SUPER ivrig!! Hehe...
Klem og vennlig hilsen Heidi
Bente: Tusen takk for masse forslag til urter! Det var egentlig bær, busker og trær jeg tenkte mest på da jeg egentlig har ganske god oversikt over hvilke urter jeg vil ha. Men fint å lese om dine urter uansett :-)
Anne Marit: Takk for svar :-) Var ikke klar over at du bor i blokk, men supert å ha urter på balkongen da!
Planter uansett solbærbusk(er) til våren. Og eventuelt bringebær. Trenger ikke planlegge alt med en gang... Innser at dette kanskje også var et teit spørsmål her, da dette innlegget handler om urter. Dessuten er det ikke nødvendigvis så lett for andre å gi råd om planting i nordland, da dette gjerne blir litt annerledes enn sørpå. Men jeg blir bare så SUPER ivrig!! Hehe...
Klem og vennlig hilsen Heidi
Bladlus oppstår på planter som vanskjøttes og ikke får tilstrekkelig med vann og/eller næring.
All tang og tare funker, og bunnslam er det samme som skjellsand. Dvs sand fra havbunnen.
Her kan du søke på planter som bl.a liker skygge -
http://www.pfaf.org/user/plantsearch.aspx#USE
All tang og tare funker, og bunnslam er det samme som skjellsand. Dvs sand fra havbunnen.
Her kan du søke på planter som bl.a liker skygge -
http://www.pfaf.org/user/plantsearch.aspx#USE
Herlig! Jeg må få ut fingeren og få tørket urter
jeg også. Er jo masse å ta av fra Øverland. Kanin har jeg forøvrig spist
en del av de siste årene, og det er utrolig godt. Skjønner jo
kjæledyrassosiasjonen hos folk, men så lenge de har hatt et godt liv og
slaktet på en verdig måte syns jeg det blir ett fett hva slags dyr det
er (eller hund og katt sitter vel litt langt inne da!).
Når det først er snakk om planter, gjødsel osv. drister jeg meg til å spørre...
Vi har en granhekk som vi plantet for et par år siden. Var på stranda i helga, og plukket tang og tare. Har lagt dette rundt granplantene, og er såre fornøyd med at vi fra nå av dropper alt av kunstig gjødsel. Men så leser jeg litt på nettet om tang og tare til gjødsel, og ser at planter som er sensitive for salt ikke skal ha dette.
Er det noen som vet om Gran er sensitiv for salt?
Noen som har erfaring med orgonitter til bruk i hage? Jeg kom over denne artikkelen i sommer, og syntes det var interessant:
http://orgone-art.all4orgone.com/anglais/visibleeffectgarden2.htm
Vennlig hilsen Heidi
Vi har en granhekk som vi plantet for et par år siden. Var på stranda i helga, og plukket tang og tare. Har lagt dette rundt granplantene, og er såre fornøyd med at vi fra nå av dropper alt av kunstig gjødsel. Men så leser jeg litt på nettet om tang og tare til gjødsel, og ser at planter som er sensitive for salt ikke skal ha dette.
Er det noen som vet om Gran er sensitiv for salt?
Noen som har erfaring med orgonitter til bruk i hage? Jeg kom over denne artikkelen i sommer, og syntes det var interessant:
http://orgone-art.all4orgone.com/anglais/visibleeffectgarden2.htm
Vennlig hilsen Heidi
Når det først er snakk om planter, gjødsel osv. drister jeg meg til å spørre...
Vi har en granhekk som vi plantet for et par år siden. Var på stranda i helga, og plukket tang og tare. Har lagt dette rundt granplantene, og er såre fornøyd med at vi fra nå av dropper alt av kunstig gjødsel. Men så leser jeg litt på nettet om tang og tare til gjødsel, og ser at planter som er sensitive for salt ikke skal ha dette.
Er det noen som vet om Gran er sensitiv for salt?
Noen som har erfaring med orgonitter til bruk i hage? Jeg kom over denne artikkelen i sommer, og syntes det var interessant:
http://orgone-art.all4orgone.com/anglais/visibleeffectgarden2.htm
Vennlig hilsen Heidi
Vi har en granhekk som vi plantet for et par år siden. Var på stranda i helga, og plukket tang og tare. Har lagt dette rundt granplantene, og er såre fornøyd med at vi fra nå av dropper alt av kunstig gjødsel. Men så leser jeg litt på nettet om tang og tare til gjødsel, og ser at planter som er sensitive for salt ikke skal ha dette.
Er det noen som vet om Gran er sensitiv for salt?
Noen som har erfaring med orgonitter til bruk i hage? Jeg kom over denne artikkelen i sommer, og syntes det var interessant:
http://orgone-art.all4orgone.com/anglais/visibleeffectgarden2.htm
Vennlig hilsen Heidi
Når det først er snakk om planter, gjødsel osv. drister jeg meg til å spørre...
Vi har en granhekk som vi plantet for et par år siden. Var på stranda i helga, og plukket tang og tare. Har lagt dette rundt granplantene, og er såre fornøyd med at vi fra nå av dropper alt av kunstig gjødsel. Men så leser jeg litt på nettet om tang og tare til gjødsel, og ser at planter som er sensitive for salt ikke skal ha dette.
Er det noen som vet om Gran er sensitiv for salt?
Noen som har erfaring med orgonitter til bruk i hage? Jeg kom over denne artikkelen i sommer, og syntes det var interessant:
http://orgone-art.all4orgone.com/anglais/visibleeffectgarden2.htm
Vennlig hilsen Heidi
Vi har en granhekk som vi plantet for et par år siden. Var på stranda i helga, og plukket tang og tare. Har lagt dette rundt granplantene, og er såre fornøyd med at vi fra nå av dropper alt av kunstig gjødsel. Men så leser jeg litt på nettet om tang og tare til gjødsel, og ser at planter som er sensitive for salt ikke skal ha dette.
Er det noen som vet om Gran er sensitiv for salt?
Noen som har erfaring med orgonitter til bruk i hage? Jeg kom over denne artikkelen i sommer, og syntes det var interessant:
http://orgone-art.all4orgone.com/anglais/visibleeffectgarden2.htm
Vennlig hilsen Heidi
Hva skjedde?? Ikke meningen å poste samme innlegg tre ganger...
Ingen planter er sensitive for salt i små mengder
slik de kommer via bl.a tang og tare med litt sjøvann på. Det er mye
antakelser involvert i påstander om at mange planter og grønnsaker, etc
ikke tåler salt særlig godt da det er mye erfaringer fra gartnere,
bønder og private som viser det motsatte. Selv saltvann/sjøvann er bra
for planter i mindre doser noen få ganger i året. Eller oftere,
fortynnet 50:50 med ferskvann.
Forskning og info om bruk av sjøvann, salt, næringsstoffer fra sjøvann, etc -
Sea Energy Agriculture - Nature's Ideal Trace Elements Blend for Farm, Livestock, Humans - Maynard Murray, Acres USA, ISBN 091131170X
Fertility from the Ocean Deep - Charles Walters, Acres U.S.A., ISBN 0911311793
Seawater Concentrate for Adundant Agriculture - Arthur Zeigler, Ambrosia Technology, ISBN 9780615666143
Og tang/tare -
Seaweed in Agriculture and Horticulture - W. A. Stephenson, Bargyla & Gylver Rateaver, ISBN 0-9600698-3-6
Seaweed and Plant Growth - T.L. Senn, Ph.D., T L Senn (selvpublisert#, ISBN 0-939241-01-3
Seaweed - A Users Guide - Sonya Surey-Gent & Gordon Morris, Whittet Books, ISBN 1-873580-54-1
Fertile Soil From The Sea ? The Effective Use of Seaweed in the Garden - Curtis Stuart Laughlin, Perpetua Press, #1954; har ikke ISBN)
Food Power from the Sea - The Seaweed Story - Lee Fryer, Dick Simmons, Acres U.S.A, ISBN 0911311882
Forskning og info om bruk av sjøvann, salt, næringsstoffer fra sjøvann, etc -
Sea Energy Agriculture - Nature's Ideal Trace Elements Blend for Farm, Livestock, Humans - Maynard Murray, Acres USA, ISBN 091131170X
Fertility from the Ocean Deep - Charles Walters, Acres U.S.A., ISBN 0911311793
Seawater Concentrate for Adundant Agriculture - Arthur Zeigler, Ambrosia Technology, ISBN 9780615666143
Og tang/tare -
Seaweed in Agriculture and Horticulture - W. A. Stephenson, Bargyla & Gylver Rateaver, ISBN 0-9600698-3-6
Seaweed and Plant Growth - T.L. Senn, Ph.D., T L Senn (selvpublisert#, ISBN 0-939241-01-3
Seaweed - A Users Guide - Sonya Surey-Gent & Gordon Morris, Whittet Books, ISBN 1-873580-54-1
Fertile Soil From The Sea ? The Effective Use of Seaweed in the Garden - Curtis Stuart Laughlin, Perpetua Press, #1954; har ikke ISBN)
Food Power from the Sea - The Seaweed Story - Lee Fryer, Dick Simmons, Acres U.S.A, ISBN 0911311882
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar