mandag 2. juli 2012

Fra jord til bord 2. jul 2012 - 17. juli 2012

  1. Mykstart2. juli 2012 kl. 13:11
    Men hva med å bruke bakepapir? Kanskje noe helseskadelig dritt det også, men det har jeg pleid å bruke i teflon som aliminiumsformer. Nettopp av samme grunn som du skriver her. Men sikkert innsatt med noe fett som ikke er bra for oss.
    Svar




    1. Fra jord til bord2. juli 2012 kl. 15:40
      Jeg har ikke peiling, men kanskje noen av mine lesere har det? Bruker det ikke....
  2. Anonym2. juli 2012 kl. 15:15
    Litt info fra Chris Kresser's side ang. aluminium:

    "Aluminum cookware, while not as toxic as Teflon, may pose some health risks as well, and is not recommended for use in cooking. Aluminum cookware has been shown to leach a significant amount of aluminum into food during cooking, which could pose a toxicity threat. This raises some concerns due to the effects of aluminum on the human nervous system and the hypothesized connection between aluminum exposures and Alzheimer’s disease. (5) Studies in animals show that the nervous system is a sensitive target of aluminum toxicity. (6) While there is yet to be a scientific consensus on the dangers of low level aluminum ingestion, avoiding aluminum exposure in cooking is generally a good idea for optimal health.

    Depending on the type of food cooked in aluminum cookware, levels of aluminum in the food will be highly varied. Leafy vegetables and acidic foods, such as tomatoes and citrus products, absorb the most aluminum during cooking. (7) If you absolutely must use an aluminum pan, avoid cooking highly acidic or basic foods, and do not scrape the pan with a spatula or metal spoon.

    http://chriskresser.com/the-best-and-worst-cookware-materials

    -Guro
    Svar




    1. Fra jord til bord2. juli 2012 kl. 15:48
      Takk for input!
  3. Anonym2. juli 2012 kl. 15:17
    Hva tenker du om leirformer da til å steke brød i, slik som f.eks denne?
    http://www.amazon.com/gp/product/B0009VTSFI?ie=UTF8&tag=yemoonouricul-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B0009VTSFI

    -Guro
    Svar




    1. Fra jord til bord2. juli 2012 kl. 15:48
      Leirgryter er strålende, men jeg har spekulert i hvordan jeg skal gjøre det når de ikke er glasert. Fordi den leirgryten jeg har må du legge i vann min 10 min før den går i ovnen og jeg har ikke spekulert ut hvordan jeg skal få dette til med en deig som skal ligge og etterheve i alt fra 1-5 timer. derfor har jeg ikke valgt det. Men stein er jo strålende. Finn en stein som ser ut som en form, så hiver du den i ovnen. jeg jakter på en naturlig stein på min ferd :)
  4. Anonym2. juli 2012 kl. 15:37
    Hva med silikon?
    Svar




    1. Fra jord til bord2. juli 2012 kl. 15:45
      Jeg er ingen ekspert her, men silikon vil jeg ikke ha hverken i de flate, beammede puppene mine eller i maten ;-). Ved nedbryting dannes bla formaldehyd som er en gass som ikke er spesielt heldig for en menneskekropp!Hvordan silikon opptrer ved varmebehandling vet jeg lite om.
  5. Melissa Spania2. juli 2012 kl. 20:26
    Jeg har ikke lest meg opp om silikonformer... men jeg har en jeg baker brød i.
    Og sjokoladeformer da, men de går i fryseren.

    Ellers er jeg enig med teflonpanner. De kastet vi ut for 5 år siden eller noe. Hørte at fugler DØR om de flyr over den gassen teflonpannene gir ut når de blir for varme. Uææææ!
    Svar




    1. Fra jord til bord2. juli 2012 kl. 22:32
      Det ble rapportert en del uforklarlige dødsfall blant kanarifugler der de etterhvert fant sammenhengen mellom teflon og høy varme. Over en viss temperatur dør småfugl av denne gassen. Dette har produsentene måtte forholde seg til og opplyse om. De forsøker imidlertid å bortforklare det ved at det ikke er skadelig inn til en viss temperatur, tror det er 260 grader. Jeg kjenner ikke noen som aldri har glemt en stekepanne på platen i vanvare. Da er den garantert over denne grensen innen få minutter.
  6. Anonym2. juli 2012 kl. 22:34
    Fuglene dør når de utsettes for fluorgassen fra teflonpaner i forsøk hvor de blir tvunget til å stå i gassen. De flyr ikke akkurat over den i kjøkkenet. Teflonpanner avgir fluorgass hele tiden under all varmepåvirkning, og denne blir bare mer synlig jo varmere de blir.

    Silikonprodukter ansees som trygge, men det finnes null forskning på hvordan de reagerer med innholdet, og heller ikke forskning på hvordan silikonet oppfører seg etter å ha blitt brukt en stund, og oppvarmet-avkjølt-oppvarmet en del ganger. Mange poster info om brukererfaringer i ymse forum hvor de skriver at silikonet reagerer med maten, eller avgir ekle lukter, etc. Jeg for min del vurderer ikke engang slike high-techprodukter, men holder meg til tidstestede gryter og panner hvor støpejern dominerer.

    Ragna Rok
    Svar




    1. Anonym3. juli 2012 kl. 20:01
      Apropos silikon, er det noen som har formeninger om mooncup - mensenkopp laget av medisinsk (hva nå det betyr) silikon ? Kjøpte en slik med tanke på miljøbelastning og pengesparing fra tamponger, pluss at produsenten hevder mooncup irriterer mindre enn tamponger som kan virke uttørrende (stemmer godt med min erfaring :) )


    2. Anonym20. juli 2012 kl. 07:29
      Jeg har ikke prøvd mooncup selv, men prøvde en gang en naturlig "svampetampong". Det funka helt supert, og jeg antar det må være både mer miljøvennlig og bedre for kroppen enn silikon. Hvis du har vært på ferie i "syden" har du sikkert sett de naturlige svampene man får kjøpt overalt. Det var en sånn, men ganske liten (jeg vet forresten ikke om det er forskjell på disse svampene, forskjellige typer, noen bedre egnet som tampong osv. Jeg kjøpte min fra en svensk leverandør av tøybind). Man festet en tråd i den, og brukte den som tampong. Når den var full var det bare å ta ut, skylle godt, og sette inn igjen.

      Vennlig hilsen Heidi


    3. Fra jord til bord6. august 2012 kl. 16:56
      Genialt med svampetampong, har du link til siden? Jeg vil kjøpe!!!
  7. Anonym3. juli 2012 kl. 12:58
    Usj ...jeg gir opp, alt er farlig. Kjøpte nettopp flere kaseroller på jernia ( høyanger polaris) det var et stoff som skulle erstatte det farlige teflonet, men er sikkert like ille.
    Svar




    1. Fra jord til bord3. juli 2012 kl. 13:33
      Synd at du gir opp...


    2. Anonym17. juli 2012 kl. 03:51
      Jeg ga opp så mange ganger at jeg til slutt måtte gi opp å gi opp, så nå er jeg i gang igjen :-)

      Anna Nym


    3. Fra jord til bord6. august 2012 kl. 16:48
      ;-). Godt!
  8. Stine St3. juli 2012 kl. 17:54
    Hei!
    Har et par-tre vannkefirspørsmål jeg (:
    (Jeg har forresten ikke glemt at jeg skylder deg penger, jeg bare venter på ny kodebrikke i posten, burde komme i morra!)

    Jeg har hatt en sats med vannkefir gående i drøyt 36 timer, som jeg silte ut nå. Den var litt/ganske skummende på toppen, og lukter ikke veldig godt. Ikke akkurat vondt heller, men litt surt/gjæra. Betyr det at den ikke er helt bra? Konsistensen er ikke tjukk eller seig som jeg har hørt noen skrive, og den silte vesken ser fin ut, men lukter fremdeles litt gjær. Bestemte meg for å sette litt av det i tolv timer til, med blåbær, og resten skal jeg bare avkjøle og kjenne hvordan den er naturell. Men det er den første satsen i mitt hus (siden den kom fra deg), og den har stått i snaut to uker i sukkerlake i kjøleskapet. Det er kanskje ikke sannsynlig at det er god kvalitet på drikken? Hvor mange runder bør jeg i så fall regne med før det blir bra?

    Også lurte jeg på et praktisk tips. Når du/dere skal sile ut vannkefiren og alt "rasket", hva gjør dere da? Det tok jo en liten evighet å plukke korn av alle rosinene, og fiske ut sitronsteinene, og for hver gang jeg siler gjennom kaffefilter eller kopphåndkle (finner ikke plastsil, tar gjerne tips der også...!) går ganske mange korn til spille fordi det er "umulig" å pelle dem av papiret/håndkleet. Etter runde to (uten korn men med blåbær), kan jeg sile med stålsil da?

    Ellers "burde" du jo prøve en måte å steke brød som i gamle dager på, altså "leiver", uten form rundt i det hele tatt! :P Eller er det kanskje ikke praktisk mulig med din type brød? Tar gjerne i mot flere typer brødoppskrifter forresten, og ønsker meg særlig en erstatning for tacolomper/tortillas og pitabrød! Er de tingene jeg er flinkest til å gjøre sunne ved å fylle med grønnsaker og urter, men brødet i seg selv er neppe så bra :P
    Svar




    1. Fra jord til bord3. juli 2012 kl. 19:25
      Du må følge vannkefir-abc-en min så bør dette gå fint. Du skal syrne den i to dager slik at den ikke lenger smaker søtt men surt. evt søte med stevia i etterkant for å få sødme igjen. Det hele lukter som tomtebrygg og de fleste assosierer smaken med noe alkoholholdig. Jeg har kjøpt mine siler på søstrene grene,de er tesiler med 100 bommull- Du kan evt sile dem i doble gassbind i en skål, da slipper du alt mekket. Bruk fiken istedet for rosiner, så slipper du plukke så voldsomt.

      Lager leiver av og til, men det er upraktisk form og mye skorpe synes jeg når jeg skal fôre en hel armada :)


    2. Vimseberta3. juli 2012 kl. 22:19
      Bare et annet lite tips i forhold til siling - jeg plukker alltid ut rosiner og fermentert frukt før jeg siler, siden det har en tendends til å flyte på toppen. Kefirkornene blir jo liggende på bunnen (unntatt noen få som svømmer litt rundt og sitter på rosinene). Mye enklere enn å sile alt og "sortere" etterpå :)

      Takk for tips om tesiler på søstrene grene forresten. Jeg har foreløpig brukt min av rustfritt stål, og det ser ut til å gå bra(er jo ikke lenge kefirkornene er oppi der), men har jo lest at man helst skal unngå metall...


    3. Anonym4. juli 2012 kl. 23:38
      Tusen takk for flotte tips fre dere begge! Myyye lurere å fiske dem ut før silinga så klart..
      Har fulgt abc-en, men har sett andre folk skrive at den ofte ikke blir helt som de skal når kornene har skiftet eier og ligget en stund ubrukt.. Men smakte i går, og ja.. jeg troor det smaker greit. Minner om et alkoholbrygg på smak ja, er nok litt tilvenningssak. I morra skal jeg smake den blåbærtilsatte, det gleder jeg meg til :)
  9. Anne Marit4. juli 2012 kl. 18:34
    Når det gjelder steking fant jeg en god gammaldags støpejernspanne på loppemarked tidligere i år. God som gull og stort sett den eneste jeg bruker nå. Føles best og maten blir best slik. Skyller den i varm (ikke såpe) etterpå, så er den klar igjen. Baker ikke så mye brød om dagen men skal være på utkikk etter nye brødformer uansett. Kjøpte aluminium jeg vettu, men det føltes ikke greitt - og nå føles det i allefall ikke greitt. Når det gjelder kasseroller bruker jeg stortsett bare rustfritt stål. AM
    Svar
  10. Kristine4. juli 2012 kl. 21:40
    Tusen takk for påminnelsen! Jeg har vært opptatt av å bytte ut min suppe/kraftkjele som var av aluminium til rustfritt stål. Men har altså glemt brødformene. Flott at du kommer opp med alternativ så man slipper å stå hjelpeløs tilbake. Så nå er det glassformer og kornmølle som står på min ønskeliste. Deodoranten har heldigvis nådd amuminiumfri innholdsliste. Man må jo glede seg over det som faktisk er på stell:-)
    Svar
  11. Anonym7. juli 2012 kl. 16:14
    Hei!

    Dette har ingenting med saken å gjøre, men lurte på hva du mener når du skriver at man skal bløtlegge mandler? Skal lage disse sjokoladekulene skjønner du, og er rimelig blank når det gjelder å lage mat fra bunn :/ Hvor lenge skal de ligge i bløt, og hvorfor? Etterpå skal de bare tørke, og så kan de brukes?

    Mvh Malin
    Svar




    1. Fra jord til bord7. juli 2012 kl. 18:21
      De skal ligge i vann for å få bort antinærinsstoffer som hemmer næringsopptaket og stresser fordøyelsen. Minimum 7 timer i syrlig miljø ( vann + 2ss sitron, eddik eller myse) Skyll og tørk i ovn eller dehydrator til de er tørre og sprø. Da blir kulene ekstra gode også :)
  12. Anonym11. juli 2012 kl. 22:44
    Jeg vet Røros Pottemakeri (tror jeg det er) lager gode, gammeldagse keramikkboller til brøddeig mm. De selger disse på enkelte Husfliden-butikker, i alle fall sørpå. Jeg hadde en en gang som var veldig stor, men jeg er ikke sikker på om de fortsatt lager de aller største eller om denne er stor nok for din deig.

    Vennlig hilsen Heidi
    Svar
  13. Anonym16. juli 2012 kl. 19:22
    jeg steker brød i støpejerngryte fra leCrueset, er det ok? Fiona
    Svar




    1. Fra jord til bord6. august 2012 kl. 16:58
      Ja, det er fantastisk!
  14. Anonym20. juli 2012 kl. 07:36
    Videre selger Rafens bekabolle fra Le Creuset. Den er på 4,7 liter. De har også brødformer fra samme produsent.

    https://rafens.no/produkter/le_creuset/bakebolle_stengods_creme_47l

    https://rafens.no/produkter/le_creuset/brodform_135l_rod

    De har en del andre flotte produkter også, blant annet smørboks med lokk.

    Her er litt info om produsenten:

    Le Creuset begynte å produsere emajlert støpejern i 1925 fra jernstøperiet i Fresnoy le Grand i Frankrike. Det er fortsatt herfra Le Creuset produserer de verdensberømte støpejernsproduktene.

    Le Creuset bruker fortsatt håndverksmessige teknikker samt den opprinnelige prosessen for smelting og støping i fremstillingen av kjøkkenutstyret.

    Støpejernsgryten - eller French Oven, som den også kalles - var en av de første produktene som ble produsert av Le Creuset, og er i dag fortsatt det mest solgte produktet.

    ---

    Jeg har sendt en mail til Rafens for å høre mer eksakt om emaljen som er brukt i disse produktene, men fortsatt ikke fått noe svar. Kanskje de er i feriemodus...

    Vennlig hilsen Heidi
    Svar




    1. Fra jord til bord6. august 2012 kl. 16:59
      Fantastisk, så grundig du er! Si fra hva svaret blir da:)
  15. Heidi Garvik21. juli 2012 kl. 18:37
    Se hva jeg fant på Saltå kvarn: Brødformer og hevekorger i tre :)
    http://www.saltakvarn.se/foretaget/Butiken.htm
    Svar
  16. Heidi Garvik21. juli 2012 kl. 18:38
    Og hvis noen skal til Tallin kan de jo kjøpe hjem brødformer i glasert keramikk:
    http://www.keraamika.ee/web/sivu.php?id=494
    Svar




    1. Fra jord til bord6. august 2012 kl. 17:05
      Genialt, men fant ikke brødformene og hevekorgene i tre til salgs fra saltakvarn.... Mulig det er gått ut av sortimentet?
  17. Frøken BitterSøt29. juli 2012 kl. 19:54
    Jeg har lett og lett etter brødformer jeg også, og endte også opp med disse Rosendahl formene..! Og noen ildfaste former i glass fra IKEA men i litt upraktisk form. Skrik ut om du finner noe! :)
    Svar




    1. Fra jord til bord6. august 2012 kl. 17:05
      Jepp! Se linkene som Heidi har kommet med ovenfra. Kjempefine :)
  18. Anonym4. oktober 2012 kl. 20:26
    Henger meg på tråden her, da jeg er i full gang med å revurdere mitt innhold i gryteskapet.

    Ib Laursen (søk på nettet, fant de på Flust.no) har brødformer av keramikk til ca halve prisen...

    Noen formening om stålgryter?

    M
    Svar
  19. Jordijenta3. januar 2013 kl. 11:00
    Har dere sett et merke som heter http://www.pillivuytus.com/ ? Jeg jobbet i kjøkken butikk før faktisk og da ble jeg jo introdusert for diverse merker. Og dette merket ble jeg ganske opptatt av. det er benporselen og til forskjell fra mye annet knuser det ikke lett. Jeg er nemlig litt klums. Jeg har en ikea form og en form av dette merke og det er veldig forskjell i glasur og krakelering. Men det jeg egentlig ville fram til er at dette merke har veldig mye ulike former og alt er ildfast. Man kan tilogmed steke ting på platen med noen av delene. Når det gjelder gryter og panner er det vanskelig finne gode belegg! Jeg har brukt titan ting, for dette er glass og keramikk smeltet sammen til belegg har jeg lært, men om de også avgir ting det vet jeg ikke nok om. Et merke som også kom på markedet da jeg jobbet i kjøkkenkjeden var green pan. Dette utga seg for å være organisk, vi hadde det aldri inne så jeg har aldri forsøkt det, men gikk å kikket på det på blandt annet tilbordsbutikkene. Det kom også et annet merke som utga seg for å ha et "sunt" belegg, men jeg husker ikke navnet i farta. Ellers finnes det jo mye som er av ren stål, både stekepanner og gryter. Det man skal være litt obs på når det gjelder jerngryter er at mye av det som nå selges har et ekstra belegg inni, i motsettning til de gamle jern produktene. Noen av beleggene sies å være en sand/glass blaning og hva det innebærer vet jeg ikke helt. Jeg er utdanna innen keramiske fag så det høres litt ut som en type glassur, akkurat som man bruker på leire... Når det gjelder å bake i leire former høres det veldig smart ut! Jeg har vært med på det et par ganger. Han keramikeren jeg jobbet hos pleide noenganger å bake brød for kuriositetens skyld. Da hadde han skåler som var glassert utenpå bare, men ikke inni. så la han i brød deig og stekte brødet når ovnen var på vei til å kjøle ned. Å steke i keramikk ovnen er jeg litt skeptisk til da det foregår en del gass dannelser. Å la deigen ligge lenge i formen må du kanksje bare prøve ut, og det har du gjerne gjort alt også? En u glassert skjerv er jo porøs og vil trekke til seg vann. F.eks kan det være et problem ute når det regner... da fylles keramikktingen med vann (særlig de lavbrente tingene) og hvis det kommer frost er det lett for at de sprekker for fukt og kulde og alt virker sammen og skaper bevegelse. Leiren er på en måte et levende matriale. Uansett.. nå har jeg fått mange nye ideer og har tenkt skaffe meg porselen former til brødene mine:)
    Svar
  20. Anonym1. februar 2013 kl. 13:32
    kookwens.nl
    hvis du klikker på merkenavnet pyrex på venstre side finner du glassbrødform i 2 størrelser og all slags andre glassformer. Jeg trodde de solgte pyrex også i Norge, men finner det ikke.

    Ja websiden er på nederlandsk, men det er ikke helt umulig å forstå, og så finnes det google translate også! Og man må betale via paypal...

    lykke til!
    Judith
    Svar




    1. Anonym1. februar 2013 kl. 15:19
      finner nettopp ut at de har sluttet med paypal, men med vanlig bankoverføring går d fint.

      J
  21. Iselin Myrsveen10. februar 2013 kl. 13:51
    God søndag, og takk for all inspirasjon du gir!:)

    Apropos hvilke kasseroller det er best å lage mat i - jeg har kjøpt en Scanpan kasserolle som har et keramisk titanium belegg og den skal være PFOA-/PFOS fri, men er usikker på om den er giftig å bruke eller ikke. Vet du noe om dette?

    Ha en god dag!
    Smil fra København
    Svar




    1. Fra jord til bord10. februar 2013 kl. 18:54
      Det hevdes å være trygt, men utover dette vet jeg lite om titaniumbelegg eller om påstandene medfører riktighet....

      Du kan google litt for å søke etter info på dette:

      http://www.ehow.com/about_5210159_titanium-cookware-healthy-use_.html

      God søndag til deg også :)
  22. Rosin13. februar 2013 kl. 09:35
    http://www.moolo.no/?PageID=1023&ItemID=1002

    :) (litt rimeligere ildfaste brødformer enn de du har)

    Fantastisk blogg, forresten!
    Svar
  23. Anonym11. mars 2013 kl. 03:06
    Har kjøpt like brødformer som du. Sliter med å få brødene ut av formene. Har ført til at jeg har kasta mange brød. har prøvd meg på kefirbrød, men ser ut som steking på 175 grader er for lavt. Smører formene med smør. Har du noen tips?
    Svar




    1. Fra jord til bord15. mars 2013 kl. 12:37
      Synes det går greit når jeg smører med kaldt smør fra kjøleskapet, innbiller meg det funker litt bedre enn om smøret er romtemperert. Ghee blir katastrofe. Men det er også smart å la brødene hvile i formene i ca 10 min etter steking slik at det dannes litt fukt i formene- da slipper de lettere, er min erfaring.
  24. Anonym10. mai 2013 kl. 22:54
    Hei, interessant blogg!

    I England har de nå en god stund hatt bra fokus på kortreist og ærlig mat, og en fornuftig innstilling til brødbaking. Noe som står på min ønskeliste (og som sannsynligvis blir anskaffet i sommer) er en såkalt "proving basket", hevekurv med stoff. Og siden du (fortsatt?) er på jakt etter alternative brødformer, hva med former laget av tre?


    http://bakerybits.co.uk/Proving-Baskets-and-Cloths-C121060.aspx
    http://bakerybits.co.uk/Tins-Trays-and-Cases-C205337.aspx?sid=10763
    Svar




    1. Fra jord til bord12. mai 2013 kl. 19:54
      Tusen takk for linker :)
  25. Anonym29. juni 2013 kl. 16:38
    Hei.
    Hva med gamle brødformer som er emaljert?
    Tror det er jern under emaljen.
    Og gamle emalje kjeler, er de farlige også?
    Har surdeigs brød i ovnen nå og de ser bra ut. Men blir brødet litt seigt?
    Det ble det forrige runde, kanskje de skulle stekt lenger???
    Svar




    1. Fra jord til bord30. juni 2013 kl. 22:49
      kommer helt an på hva de er emaljert med... så det er vanskelig å svare på- blir synsing, liksom. Om du synes brødet blir for deigete, kan du med fordel steke lengre eller at du setter deigen litt hardere i starten, så blir den mindre flytende og dermed mindre deigete. Dette kommer an på din ovn, meltypen osv..
  26. Tarjei T. Jensen2. september 2013 kl. 21:23
    Når det gjelder brødformer, så klarer ikke jeg å oppbarbeide noen motvilje mot aluminiumsformer før det foreligger minst en publisert undersøkelse som fastslår at det er skadelig.

    Hvis så skjer, så fastslår jeg at jeg bruker bakepapir i formen. Så blir de lettere å rengjøre. De skal jo ikke i oppvaskmaskinen uansett.

    Når det gjelder boller har jeg kjøpt to sett med stålboller fra Co-op. Kr 99,- per sett. Akkurat nå har IKEA introdusert sine egne stålboller til 69/stk. Klarer å leve med den prisen også.

    Andre alternativer til teflon er forskjellige kjeramiske belegg. Så langt liker jeg dem bedre enn teflon, men man må også her bruke relativt myk redskap. Jernia har noen kasseroller (dårlig formgiving og lav virkningsgrad på induksjon) og langpanner (funker mye bedre) til en relativt rimelig penge. Kasserollene skal vistnok fungere godt med melk, men definitivt dårlig med hender.

    Co-op selger relativt rimelige stålgryter som jeg synes fungerer bedre enn IKEA sine. Les : jeg brenner meg ikke på hankene.

    De selger også for tiden noen rimelige tynne langpanner med kjeramisk belegg til en 50-lapp/stk.

    Jeg vet at aluminium i rollon og deodorant ikke er bra, men det er et helt annet opplegg. DVS nano-partikler.
    Svar




    1. Fra jord til bord3. september 2013 kl. 11:57
      Det finnes et vell av publiserte undersøkelser som viser til aluminium og helsefare. Jeg fant et lite tonn nå nettopp bare ved å sette sammen ordene aluminium + Alzheimers i et googlesøk. Jeg har ikke lest en som omfatter akkurat aluminium og bakeformer, men stoffet i seg selv i kontakt med fødevarer er jeg ekstremt skeptisk til. Men så tolker du på ditt vis og jeg på mitt. Jeg får jo IKKE Alzheimers av at du steker dine brød i aluminiumsformer ;-)


    2. Fra jord til bord3. september 2013 kl. 12:01
      kremt.. men det kan jo hende jeg får det av all deodorant jeg har smurt meg flittig med i 25 år av livet mitt, før øynene mine ble åpnet opp for galskapen. Aluminium er nærmest umulig for kroppen å kvitte seg med og forskning viser at det blir liggende cellevev i flere tiår. Konsekvensene av bruken i av aluminium i alt fra kosmetikk til kokekar er umulig å se rekkevidden av enda og jeg skremmes.


    3. Tarjei T. Jensen3. september 2013 kl. 20:23
      Aluminium og alzheimers er avkreftet for mange, mange år siden. Alt lever evig på internett.

      Hjelper å lese New Scientist hver uke.

      Vi kan spise kvikksølv. Det er ikke farlig og det kommer ut i andre enden. Kvikksølvdamp over tid derimot er farlig. Den tar vi opp og lagrer i kroppen.

      At de romerske vannledningene var laget av bly var ikke noe problem fordi de dannet raskt et beskyttende oksydlag. Å koke vin i blykjeler for å gjøre den søt var katastrofalt dårlig idé. Og den utryddet i stor grad den Romerske overklassen (pling i bollen og dårlig fertilitet).


    4. Fra jord til bord4. september 2013 kl. 11:34
      Det er ingen ting jeg håper mer enn at du har rett i det du sier ang aluminium og Alzheimers. Jeg tror også at vi velger å legge vår tillit til svært ulike konkluderende studier ang aluminium og Alzheimers. Man finner forskning som taler både for og mot. Så du den Østerrikske dokumentaren Aluminiumsalderen? Alzheimers og kreft var de to diagnostiserte lidelsene man relaterte til bruk av aluminiumsprodukter. At formen den kommer i er av betydning for evt utvikling av sykdommene- har du nok rett i! Enn så lenge baker jeg vakkert i mine keramikk og glassformer og er strålende fornøyd med det :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar