- Mykstart2. juli 2012 kl. 13:11Men hva med å bruke bakepapir? Kanskje noe helseskadelig dritt det også, men det har jeg pleid å bruke i teflon som aliminiumsformer. Nettopp av samme grunn som du skriver her. Men sikkert innsatt med noe fett som ikke er bra for oss.Svar
- Anonym2. juli 2012 kl. 15:15Litt info fra Chris Kresser's side ang. aluminium:Svar
"Aluminum cookware, while not as toxic as Teflon, may pose some health risks as well, and is not recommended for use in cooking. Aluminum cookware has been shown to leach a significant amount of aluminum into food during cooking, which could pose a toxicity threat. This raises some concerns due to the effects of aluminum on the human nervous system and the hypothesized connection between aluminum exposures and Alzheimer’s disease. (5) Studies in animals show that the nervous system is a sensitive target of aluminum toxicity. (6) While there is yet to be a scientific consensus on the dangers of low level aluminum ingestion, avoiding aluminum exposure in cooking is generally a good idea for optimal health.
Depending on the type of food cooked in aluminum cookware, levels of aluminum in the food will be highly varied. Leafy vegetables and acidic foods, such as tomatoes and citrus products, absorb the most aluminum during cooking. (7) If you absolutely must use an aluminum pan, avoid cooking highly acidic or basic foods, and do not scrape the pan with a spatula or metal spoon.
http://chriskresser.com/the-best-and-worst-cookware-materials
-Guro
- Anonym2. juli 2012 kl. 15:17Hva tenker du om leirformer da til å steke brød i, slik som f.eks denne?Svar
http://www.amazon.com/gp/product/B0009VTSFI?ie=UTF8&tag=yemoonouricul-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B0009VTSFI
-Guro
- Melissa Spania2. juli 2012 kl. 20:26Jeg har ikke lest meg opp om silikonformer... men jeg har en jeg baker brød i.Svar
Og sjokoladeformer da, men de går i fryseren.
Ellers er jeg enig med teflonpanner. De kastet vi ut for 5 år siden eller noe. Hørte at fugler DØR om de flyr over den gassen teflonpannene gir ut når de blir for varme. Uææææ!
- Anonym2. juli 2012 kl. 22:34Fuglene dør når de utsettes for fluorgassen fra teflonpaner i forsøk hvor de blir tvunget til å stå i gassen. De flyr ikke akkurat over den i kjøkkenet. Teflonpanner avgir fluorgass hele tiden under all varmepåvirkning, og denne blir bare mer synlig jo varmere de blir.Svar
Silikonprodukter ansees som trygge, men det finnes null forskning på hvordan de reagerer med innholdet, og heller ikke forskning på hvordan silikonet oppfører seg etter å ha blitt brukt en stund, og oppvarmet-avkjølt-oppvarmet en del ganger. Mange poster info om brukererfaringer i ymse forum hvor de skriver at silikonet reagerer med maten, eller avgir ekle lukter, etc. Jeg for min del vurderer ikke engang slike high-techprodukter, men holder meg til tidstestede gryter og panner hvor støpejern dominerer.
Ragna Rok
- Anonym3. juli 2012 kl. 12:58Usj ...jeg gir opp, alt er farlig. Kjøpte nettopp flere kaseroller på jernia ( høyanger polaris) det var et stoff som skulle erstatte det farlige teflonet, men er sikkert like ille.Svar
- Stine St3. juli 2012 kl. 17:54Hei!Svar
Har et par-tre vannkefirspørsmål jeg (:
(Jeg har forresten ikke glemt at jeg skylder deg penger, jeg bare venter på ny kodebrikke i posten, burde komme i morra!)
Jeg har hatt en sats med vannkefir gående i drøyt 36 timer, som jeg silte ut nå. Den var litt/ganske skummende på toppen, og lukter ikke veldig godt. Ikke akkurat vondt heller, men litt surt/gjæra. Betyr det at den ikke er helt bra? Konsistensen er ikke tjukk eller seig som jeg har hørt noen skrive, og den silte vesken ser fin ut, men lukter fremdeles litt gjær. Bestemte meg for å sette litt av det i tolv timer til, med blåbær, og resten skal jeg bare avkjøle og kjenne hvordan den er naturell. Men det er den første satsen i mitt hus (siden den kom fra deg), og den har stått i snaut to uker i sukkerlake i kjøleskapet. Det er kanskje ikke sannsynlig at det er god kvalitet på drikken? Hvor mange runder bør jeg i så fall regne med før det blir bra?
Også lurte jeg på et praktisk tips. Når du/dere skal sile ut vannkefiren og alt "rasket", hva gjør dere da? Det tok jo en liten evighet å plukke korn av alle rosinene, og fiske ut sitronsteinene, og for hver gang jeg siler gjennom kaffefilter eller kopphåndkle (finner ikke plastsil, tar gjerne tips der også...!) går ganske mange korn til spille fordi det er "umulig" å pelle dem av papiret/håndkleet. Etter runde to (uten korn men med blåbær), kan jeg sile med stålsil da?
Ellers "burde" du jo prøve en måte å steke brød som i gamle dager på, altså "leiver", uten form rundt i det hele tatt! :P Eller er det kanskje ikke praktisk mulig med din type brød? Tar gjerne i mot flere typer brødoppskrifter forresten, og ønsker meg særlig en erstatning for tacolomper/tortillas og pitabrød! Er de tingene jeg er flinkest til å gjøre sunne ved å fylle med grønnsaker og urter, men brødet i seg selv er neppe så bra :P
- Anne Marit4. juli 2012 kl. 18:34Når det gjelder steking fant jeg en god gammaldags støpejernspanne på loppemarked tidligere i år. God som gull og stort sett den eneste jeg bruker nå. Føles best og maten blir best slik. Skyller den i varm (ikke såpe) etterpå, så er den klar igjen. Baker ikke så mye brød om dagen men skal være på utkikk etter nye brødformer uansett. Kjøpte aluminium jeg vettu, men det føltes ikke greitt - og nå føles det i allefall ikke greitt. Når det gjelder kasseroller bruker jeg stortsett bare rustfritt stål. AMSvar
- Kristine4. juli 2012 kl. 21:40Tusen takk for påminnelsen! Jeg har vært opptatt av å bytte ut min suppe/kraftkjele som var av aluminium til rustfritt stål. Men har altså glemt brødformene. Flott at du kommer opp med alternativ så man slipper å stå hjelpeløs tilbake. Så nå er det glassformer og kornmølle som står på min ønskeliste. Deodoranten har heldigvis nådd amuminiumfri innholdsliste. Man må jo glede seg over det som faktisk er på stell:-)Svar
- Anonym7. juli 2012 kl. 16:14Hei!Svar
Dette har ingenting med saken å gjøre, men lurte på hva du mener når du skriver at man skal bløtlegge mandler? Skal lage disse sjokoladekulene skjønner du, og er rimelig blank når det gjelder å lage mat fra bunn :/ Hvor lenge skal de ligge i bløt, og hvorfor? Etterpå skal de bare tørke, og så kan de brukes?
Mvh Malin
- Anonym11. juli 2012 kl. 22:44Jeg vet Røros Pottemakeri (tror jeg det er) lager gode, gammeldagse keramikkboller til brøddeig mm. De selger disse på enkelte Husfliden-butikker, i alle fall sørpå. Jeg hadde en en gang som var veldig stor, men jeg er ikke sikker på om de fortsatt lager de aller største eller om denne er stor nok for din deig.Svar
Vennlig hilsen Heidi
- Anonym20. juli 2012 kl. 07:36Videre selger Rafens bekabolle fra Le Creuset. Den er på 4,7 liter. De har også brødformer fra samme produsent.Svar
https://rafens.no/produkter/le_creuset/bakebolle_stengods_creme_47l
https://rafens.no/produkter/le_creuset/brodform_135l_rod
De har en del andre flotte produkter også, blant annet smørboks med lokk.
Her er litt info om produsenten:
Le Creuset begynte å produsere emajlert støpejern i 1925 fra jernstøperiet i Fresnoy le Grand i Frankrike. Det er fortsatt herfra Le Creuset produserer de verdensberømte støpejernsproduktene.
Le Creuset bruker fortsatt håndverksmessige teknikker samt den opprinnelige prosessen for smelting og støping i fremstillingen av kjøkkenutstyret.
Støpejernsgryten - eller French Oven, som den også kalles - var en av de første produktene som ble produsert av Le Creuset, og er i dag fortsatt det mest solgte produktet.
---
Jeg har sendt en mail til Rafens for å høre mer eksakt om emaljen som er brukt i disse produktene, men fortsatt ikke fått noe svar. Kanskje de er i feriemodus...
Vennlig hilsen Heidi
- Heidi Garvik21. juli 2012 kl. 18:37Se hva jeg fant på Saltå kvarn: Brødformer og hevekorger i tre :)Svar
http://www.saltakvarn.se/foretaget/Butiken.htm - Heidi Garvik21. juli 2012 kl. 18:38Og hvis noen skal til Tallin kan de jo kjøpe hjem brødformer i glasert keramikk:Svar
http://www.keraamika.ee/web/sivu.php?id=494
- Frøken BitterSøt29. juli 2012 kl. 19:54Jeg har lett og lett etter brødformer jeg også, og endte også opp med disse Rosendahl formene..! Og noen ildfaste former i glass fra IKEA men i litt upraktisk form. Skrik ut om du finner noe! :)Svar
- Anonym4. oktober 2012 kl. 20:26Henger meg på tråden her, da jeg er i full gang med å revurdere mitt innhold i gryteskapet.Svar
Ib Laursen (søk på nettet, fant de på Flust.no) har brødformer av keramikk til ca halve prisen...
Noen formening om stålgryter?
M - Jordijenta3. januar 2013 kl. 11:00Har dere sett et merke som heter http://www.pillivuytus.com/ ? Jeg jobbet i kjøkken butikk før faktisk og da ble jeg jo introdusert for diverse merker. Og dette merket ble jeg ganske opptatt av. det er benporselen og til forskjell fra mye annet knuser det ikke lett. Jeg er nemlig litt klums. Jeg har en ikea form og en form av dette merke og det er veldig forskjell i glasur og krakelering. Men det jeg egentlig ville fram til er at dette merke har veldig mye ulike former og alt er ildfast. Man kan tilogmed steke ting på platen med noen av delene. Når det gjelder gryter og panner er det vanskelig finne gode belegg! Jeg har brukt titan ting, for dette er glass og keramikk smeltet sammen til belegg har jeg lært, men om de også avgir ting det vet jeg ikke nok om. Et merke som også kom på markedet da jeg jobbet i kjøkkenkjeden var green pan. Dette utga seg for å være organisk, vi hadde det aldri inne så jeg har aldri forsøkt det, men gikk å kikket på det på blandt annet tilbordsbutikkene. Det kom også et annet merke som utga seg for å ha et "sunt" belegg, men jeg husker ikke navnet i farta. Ellers finnes det jo mye som er av ren stål, både stekepanner og gryter. Det man skal være litt obs på når det gjelder jerngryter er at mye av det som nå selges har et ekstra belegg inni, i motsettning til de gamle jern produktene. Noen av beleggene sies å være en sand/glass blaning og hva det innebærer vet jeg ikke helt. Jeg er utdanna innen keramiske fag så det høres litt ut som en type glassur, akkurat som man bruker på leire... Når det gjelder å bake i leire former høres det veldig smart ut! Jeg har vært med på det et par ganger. Han keramikeren jeg jobbet hos pleide noenganger å bake brød for kuriositetens skyld. Da hadde han skåler som var glassert utenpå bare, men ikke inni. så la han i brød deig og stekte brødet når ovnen var på vei til å kjøle ned. Å steke i keramikk ovnen er jeg litt skeptisk til da det foregår en del gass dannelser. Å la deigen ligge lenge i formen må du kanksje bare prøve ut, og det har du gjerne gjort alt også? En u glassert skjerv er jo porøs og vil trekke til seg vann. F.eks kan det være et problem ute når det regner... da fylles keramikktingen med vann (særlig de lavbrente tingene) og hvis det kommer frost er det lett for at de sprekker for fukt og kulde og alt virker sammen og skaper bevegelse. Leiren er på en måte et levende matriale. Uansett.. nå har jeg fått mange nye ideer og har tenkt skaffe meg porselen former til brødene mine:)Svar
- Anonym1. februar 2013 kl. 13:32kookwens.nlSvar
hvis du klikker på merkenavnet pyrex på venstre side finner du glassbrødform i 2 størrelser og all slags andre glassformer. Jeg trodde de solgte pyrex også i Norge, men finner det ikke.
Ja websiden er på nederlandsk, men det er ikke helt umulig å forstå, og så finnes det google translate også! Og man må betale via paypal...
lykke til!
Judith
- Iselin Myrsveen10. februar 2013 kl. 13:51God søndag, og takk for all inspirasjon du gir!:)Svar
Apropos hvilke kasseroller det er best å lage mat i - jeg har kjøpt en Scanpan kasserolle som har et keramisk titanium belegg og den skal være PFOA-/PFOS fri, men er usikker på om den er giftig å bruke eller ikke. Vet du noe om dette?
Ha en god dag!
Smil fra København
- Rosin13. februar 2013 kl. 09:35http://www.moolo.no/?PageID=1023&ItemID=1002Svar
:) (litt rimeligere ildfaste brødformer enn de du har)
Fantastisk blogg, forresten! - Anonym11. mars 2013 kl. 03:06Har kjøpt like brødformer som du. Sliter med å få brødene ut av formene. Har ført til at jeg har kasta mange brød. har prøvd meg på kefirbrød, men ser ut som steking på 175 grader er for lavt. Smører formene med smør. Har du noen tips?Svar
- Anonym10. mai 2013 kl. 22:54Hei, interessant blogg!Svar
I England har de nå en god stund hatt bra fokus på kortreist og ærlig mat, og en fornuftig innstilling til brødbaking. Noe som står på min ønskeliste (og som sannsynligvis blir anskaffet i sommer) er en såkalt "proving basket", hevekurv med stoff. Og siden du (fortsatt?) er på jakt etter alternative brødformer, hva med former laget av tre?
http://bakerybits.co.uk/Proving-Baskets-and-Cloths-C121060.aspx
http://bakerybits.co.uk/Tins-Trays-and-Cases-C205337.aspx?sid=10763
- Anonym29. juni 2013 kl. 16:38Hei.Svar
Hva med gamle brødformer som er emaljert?
Tror det er jern under emaljen.
Og gamle emalje kjeler, er de farlige også?
Har surdeigs brød i ovnen nå og de ser bra ut. Men blir brødet litt seigt?
Det ble det forrige runde, kanskje de skulle stekt lenger???
- Tarjei T. Jensen2. september 2013 kl. 21:23Når det gjelder brødformer, så klarer ikke jeg å oppbarbeide noen motvilje mot aluminiumsformer før det foreligger minst en publisert undersøkelse som fastslår at det er skadelig.Svar
Hvis så skjer, så fastslår jeg at jeg bruker bakepapir i formen. Så blir de lettere å rengjøre. De skal jo ikke i oppvaskmaskinen uansett.
Når det gjelder boller har jeg kjøpt to sett med stålboller fra Co-op. Kr 99,- per sett. Akkurat nå har IKEA introdusert sine egne stålboller til 69/stk. Klarer å leve med den prisen også.
Andre alternativer til teflon er forskjellige kjeramiske belegg. Så langt liker jeg dem bedre enn teflon, men man må også her bruke relativt myk redskap. Jernia har noen kasseroller (dårlig formgiving og lav virkningsgrad på induksjon) og langpanner (funker mye bedre) til en relativt rimelig penge. Kasserollene skal vistnok fungere godt med melk, men definitivt dårlig med hender.
Co-op selger relativt rimelige stålgryter som jeg synes fungerer bedre enn IKEA sine. Les : jeg brenner meg ikke på hankene.
De selger også for tiden noen rimelige tynne langpanner med kjeramisk belegg til en 50-lapp/stk.
Jeg vet at aluminium i rollon og deodorant ikke er bra, men det er et helt annet opplegg. DVS nano-partikler.
mandag 2. juli 2012
Fra jord til bord 2. jul 2012 - 17. juli 2012
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)