søndag 22. juli 2012

Et liv i balanse 22. jul 2012 - 23. jul 2012

Ingelill

22.07.2012 kl.10:52
Kjekt å lese, mange inspirerende elementer, gjør meg så glad å se hvor godt slik mat kan gjøre for en næringstrengende kropp.

Adaptogener er noe jeg ikke har vært så mye i kontakt med, har googlet litt, men skulle gjerne likt å vite om det finnes gode nettsider eller oppslagsverk rundt adaptogener og deres egenskaper?
guri det er lenge siden jeg har drukket tulsi te :D takk for påminnelsen!

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.13:22
Ingelill: Adaptogener får altfor lite fokus - og jeg skulle ønske jeg oppdaget disse tidligere. De har gjort underverker for min kropp og helse, uten tvil - sammen med maten jeg spiser. Jeg er en helt annen enn den jeg var for ett år siden og for et halvt år siden. Det tar tid å balansere, men det er verdt det. Her er noen linker hvor du kan lese mer:

http://www.rolv.no/urtemedisin/diverse/adaptogen.htm

Ønsker du full oversikt vil jeg anbefale boken Adaptogens; Herbs for strength, Stamina and Stress Relief. Jeg har den selv. Veldig oversiktilig og mye lærerikt. Fåes kjøpt på nett både i Norge og via Amazon.

Anne Marit

PirkePetter

22.07.2012 kl.13:27
Ingelill; kan anbefales -

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1594771588

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1420827332

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1887089160

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1425708889

Den øverste er den med info om flest adaptogener, mens de andre inneholder færre, men mer info om de enkelte adaptogener som inkluderes.

På nettet er det mye info. Et eksempel -

http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/leuz_car.htm

http://herbal-powers.com/rhaponticum.html

http://www.anti-aging-guide.com/Leuzea.html

http://www.anti-aging-guide.com/Leuzea_scient.html

http://therootofthematter.net/cgi-bin/itsmy/go.exe?page=45&domain=12&webdir=therootofthematter

http://www.keyherbs.org/leuzea_carthamoides_rhaponticum--02.htm

http://leuzea.ru/leuzea_adaptogen.htm

Marianne

22.07.2012 kl.13:46
Fint innlegg AM! Og nydelige bider som alltid. Her propper vi oss med herrrrrrrlig og uanstendige mengder med upasteurisert rømme om dagen. Skal prøve å lage selv av fløte i dag!

M

Ingelill

22.07.2012 kl.14:05
Tusen takk for svar, skal se om jeg ikke får bestilt meg den nevnte boken, mavefølelsen sier meg at den er og blir å komme til nytte.

Marianne---> Er det mulig å få vite hvor du får tak i masse herrrrlig rømme? Det hørtes da uanstedig godt ut. Også nå som ripsen begynner å modnes, kombinasjon til å dåne av. :-)

marte

22.07.2012 kl.15:52
Er kaffe fyfy? :)

Guro

22.07.2012 kl.16:15
Så spennende:-) Fenalår er jo bare rågodt! Kunne ikke se at Haugens Gårdsmat hadde noe salg over nett, så hvordan klarte du å bestille?

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.16:16
Marianne: Ja hvor får du tak i disse uanstendige mengdene med rømme da? Har du vært budeie du også? Hørte at Ingerlise & co har vært budeier i det siste!!! Herlig.

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.16:26
marte: Godt spørsmål. De lærde strides vel litt om det. Noen mener kaffens antioksydanter beskytter mot både kreft, Alzheimer, hjertesykdom med mere - mens andre mener kaffe øker blodtrykket og hjerterytme og øker stresset i kroppen. Økt stress er ingen god ting - og det å drikke kaffe når man er stresset er vel ikke akkurat det beste man kan gjøre. Jeg har aldri vært noen stor kaffedrikker, men var en periode hektet på kaffe latte - og drakk det flere ganger i uka. Nå har jeg sluttet helt fordi jeg faktisk kjenner at stresset øker og kroppen blir urolig av det. Jeg blir gira av det, rett og slett. Da holder jeg meg heller unna og drikker en ekstra kopp te i stedet.

Marianne

22.07.2012 kl.22:06
Flott innlegg Anne Marit. Setter stor pris på at du tar deg tid til å skrive innlegg også i ferien din!!

Lurte bare på om du fortsatt spiser innmat/lever, eller om du har gått bort fra det?

Jeg har nettopp laget min første ladning med vannkefir. Herlig!!! Jeg er "bitt av basillen" når det gjelder tradisjonelt kosthold. Det gjør såååå godt for kropp og sjel. Mitt neste skritt blir å prøve ut adaptogener:-)

Mvh Marianne

ET LIV I BALANSE.

22.07.2012 kl.23:25
Marianne: Innmat...hm...er ikke så flink til det gitt. Men jeg kjøper spekemat med innmat i. Og jeg har et speket hjerte i kjøleskapet som jeg ikke har begynt på ennå. Og lever i fryseren...Terskelen er litt høy fortsatt. Men det kommer gradvis. Anne M

Marianne

23.07.2012 kl.10:22
Du er flink nok!!! Og jeg er sikker på at du begynner med innmat når tiden er inne - for deg. Som min "guru" sa: everything is exactly the way it`s supposed to be...

Jeg er uansett evig takknemlig for hvordan du og de andre kraftmødrene har vist veien. Som jeg har fortalt deg tidligere, gikk jeg til anskaffelse av Nourishing traditions for mange år tilbake, men det er først nå - etter inspirasjon fra dere - at jeg har begynt å følge flere av prinsippene. Og nå begynner jeg endelig å få troen på at jeg kan få god helse igjen. Tusen takk!

Mvh Marianne

AnneMarit

23.07.2012 kl.11:13
Så godt å høre. Dette tar tid og det er ingen vits å rushe det frem eller prøve å lære alt på en gang. Jeg begynner virkelig å merke en stabil forandring i min egen kropp nå. Det har vært noen tøffe helbredskriser underveis, og da er det lett å miste troen, men for hver gang har jeg kommet styrket ut - det føles som å klatre opp en stige hvor helsen blir bedre for hvert trinn. Kroppen reparerer virkelig seg selv - og renser seg selv - bare den får riktig næring - hver dag! Noen spurte meg hva drømmen min er. Og da måtte jeg tenke meg om. For akkurat nå er drømmen min å fortsette p være der jeg er nå. Drømmen min har i mange år vært å bli hel og frisk, få sove godt og kunne leve et vanlig liv med trening, jobb og overskudd. Her ønsker jeg å være en stund, samtidig som jeg klatrer videre oppover helsestigen. Og etterhvert vil jeg sikkert få nye drømmer... Det er viktig for meg å dele mine erfaringer med tradisjonsmat og jeg setter også pris på at dere deler! Takk! Am

Anne

23.07.2012 kl.13:45
Dette var en bra innlegg! Hvor lenge har du spist på denne måten? Vi er bare i startgropa, og jeg regner med at man må et et godt kosthold over en periode for å se resultater. Men jeg blir litt utålmodig..... Har du noen erfaring med ustabilt blodsukker - om det forsterker eller forverrer symptomer? Ene gutten vår er ofte sint, og begynner å se en tydelig sammenheng mellom sinne-anfall og sukker/måltidshyppighet.

PirkePetter

23.07.2012 kl.19:15
Anne, les om hypoglykemi og atferdsreaksjoner her, så får du svar på spørsmålet ditt -

http://gryhammer.blogspot.com/2012/07/darlige-matvaner-er-ogsa-omsorgssvikt.html?showComment=1342489662481#c7012838793161070845

Blodsukkersvingninger i seg selv fremmer kroniske stressreaksjoner i kroppen med høy aktivitet av hormoner som bl.a kortisol og adrenalin. Sistnevnte frigjør glukose fra glykogenlagre når blodsukkeret faller, slik at blodsukkernivåene i blodet blir stabile igjen etter at det har fallt (hypoglykemi). Kronisk stress fremmer bl.a sinne og irritabilitet som en av flere måter personen forsvarer seg mot ting han eller hun ikke takler eller orker å tenke på/forholde seg til. Sinne er som du sikkert vet en forsvarsreaksjon.

Mange vitaminer og mineraler er involvert i blodsukkerregulering, hvor magnesium og vitamin A og D er viktigst. Måltider med mindre karbohydrater og mer protein og mettet fett, og/eller kryddere og/eller organiske syrer som eddik, melkesyre/surmelk, melkesyregjæret mat og drikke, sitronsyre, etc er regulerende på blodsukkernivåene. Også salt, fortrinnsvis uraffinert og uten aluminiumsbaserte antiklumpemidler, deltar i reguleringen av blodsukkerbalansen.

Dette fordi fett senker utslippet av mageinnholdet (sukkere) til tynntarmen slik at blodsukkeret ikke blir negativt påvirket. Eddik og andre organiske syrer inaktiverer enzymer som fordøyer sukkere/karbohydrater, og kryddere oppregulerer insulinsensitiviteten i kroppens celler og forhindrer også abnorm stigning av blodsukkernivået. Proteiner gjør det samme, og salt inneholder natrium og magnesium som både regulerer blodsukkeret så vel som øker insulinsensitiviteten i kroppens celler. For lite salt i kosten er en vanligere årsak til f.eks diabetes enn sukker/karbohydrater, og sistnevnte er kun delårsak gjennom å tappe kroppen for bl.a magnesium og vitamin D. Mangel på magnesium og vitamin D er den egentlige årsaken til diabetes type 1 og 2.

Litt mer info i kommentarfeltene her -

http://senseoflife.blogg.no/1333559503_havregrt_til_frokost_.html

ET LIV I BALANSE.

24.07.2012 kl.10:52
Super oversikt PP! Jeg slet mye med blodsukkersvingninger i mine dårlige dager. Jeg gikk alltid med mat i veska. Den tid er forbi. Det tar tid å få resultater, men det får som sagt trinnvis. Kroppen jobber dypere og dypere jo mer næring du gir den. Hvor raskt resultatene kommer avhenger av hvor dedikert man klarer å være og hvilken tilstand den enkelte kropp er i.

Haugen gårdsmat; send dem Mail og spør om de kan sende! De er ofte på Bondens marked i Oslo og Bergen. Am

Anne

24.07.2012 kl.23:50
Takk for svar begge to!. Har ikke fått lest alle linkene ennå, men skal ta de litt etter hvert.

marte

01.08.2012 kl.21:17
så du anbefaler smør til steking? spiller det noen rolle om man bruker pasteurisert eller upasteurisert smør til steking siden den uansett blir .. pasteurisert?

Keros

11.08.2012 kl.12:07
For et flott innlegg! Jeg suger til meg alt dere Wicked Mums skriver om, men det er noe med å sette av kunnskapen ut i (hverdags)livet. Håper på flere slike innlegg fra flere av kraftmødrene;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar