torsdag 24. mai 2012

Fra jord til bord 24. mai 2012 - 27. mai 2012

  1. Anonymous24. mai 2012 kl. 13:19
    Hei, Gry, spennende dette med gelatin :-). Jeg har kjøpt gelatinen fra Iherb som du bruker, men har problemer med å få mine to tenåringer til å ta den. Jeg ser at de har gelatin-kapsler også, samme merke. De burde vel fungere som en nødløsning?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 13:45
      Du klarer vel å lure det i dem i form av smoothies eller som denne vrien? Smaker jo godt :) Ellers tilsette ett par ss i alle supper, gryter, pizzafyll osv. Bare fantasien setter grenser, tenker jeg ;-)


    2. Anonymous24. mai 2012 kl. 14:47
      Ja, har forsøkt det, men det blir ofte klumper (sauser osv.) Noen tips der? Smoothies går bra, men vi lager det ikke hver dag. Men skal prøve vrien med bompi-saften, ser veldig godt ut. Tenker jeg kan prøve med gelatin-pulver for det meste, og så spe på med kapsler de dagene jeg ikke får i de pulver. Tusen takk for super blogg, forresten !!


    3. Anonymous24. mai 2012 kl. 14:49
      Gelatin i gelatinkapsler???


      ?


    4. Anonymous24. mai 2012 kl. 15:07
      ja, fra Iherb: http://www.iherb.com/Now-Foods-Beef-Gelatin-550-mg-200-Capsules/393.

      Jeg lurte på om disse fungerte istedet for pulver. Noen som vet?


    5. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 16:04
      kapsler fungerer ja, men ikke på små barn. Trikset for å få bort klumpene er å røre dem ut i varmt vann. Bruker du pulver, så strø det utover overflaten før du begynner å røre i stedet for å "hive" hele skeia ned i væsken- og så røre ut med en visp.


    6. Anonymous24. mai 2012 kl. 16:31
      Ingen tok tok ironien :-(

      Mia Vidundersen


    7. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 22:06
      Joda, du er vidunderlig Peter men hadde ikke tid til å tøyse i sted;-) Måtte springe og holde yogakurs..


    8. Anonymous25. mai 2012 kl. 01:10
      Som å spise kalsium med kalkbelegg!

      T. Øysekopp
  2. Une24. mai 2012 kl. 14:31
    I'm with you! Vil gjerne kjøpe den hos Christer hvis han tar den inn. Veldig smart å lage saft med gelatin, det må jeg prøve. Jeg har laget supper nesten hver dag i det siste. Koke noen grønnsaker i kraft, stavmikse litt, og vips så er det gjort.
    Svar




    1. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 15:56
      flott!!!
  3. Anonymous24. mai 2012 kl. 14:41
    Denne så veldig god ut!! Men et spørsmål ang. bærene. Hvordan fungerer det med ferske/frosne bær som ikke er fermentert eller bløtlagt i syrlig miljø over natten i denne drikken? Vil de minske opptak av de gode stoffene i gelatinen?
    Svar




    1. Anonymous24. mai 2012 kl. 14:54
      Hypotenutisk....hypopesisk...hypotalamus....hypotatata.....hypohvasøren? Hypo-et-eller-annet så kan antinæringsstoffer i frøene blokkere bl.a proteinfordøyelsen. Men om Fleksibarna vokser og trives med bompidrikker går det nok bra

      Hypohæh?


    2. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 15:56
      Jeg siler drikken slik at frøene ikke kommer med, i tillegg til at bærene blir varmet opp når de has i den kokende varme gelatinblandingen.
  4. Anonymous24. mai 2012 kl. 15:43
    Kan man bruke yaconsirup til å søte med?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 15:52
      Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.


    2. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 22:09
      Dette var ny info om yacon, du- trodde den hadde GI på 3, har du noe konkret på yacon?


    3. Anonymous24. mai 2012 kl. 23:28
      Ikke noe konkret på yacon som jeg kommer på i farten, men mye om fritt fruktose og helse, samt om agave pga fruktoseinnholdet. Det er ca 35% fritt fruktose i yaconsirup.

      Og fruktose har ikke noe med GI å gjøre, og hele logikken bak denne tabellen er sludder og ren laboratorieteori. Bundet fruktose i frukt, etc er ikke noe helseproblem.

      Pernille Tørrensen


    4. Anonymous26. mai 2012 kl. 16:59
      Hva vet du om stevia og sukker fra kokospalmen?


    5. Fra jord til bord19. oktober 2012 kl. 23:44
      Det er helt ok
  5. Anonymous24. mai 2012 kl. 15:43
    Har du noen råd mot underlivssopp? Mens vi snakker om ubalanse i kroppen her..
    Svar




    1. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 15:54
      ja, fyll down there med upasteurisert yoghurt eller kefir og la virke over natten. Ellers bygge opp kroppen med det du spiser slik at den kommer i balanse, med feks upasteurisert melkemat og mye gelatin og myye kokosolje(som også hjelper på sopp)


    2. Trådsnella25. mai 2012 kl. 00:04
      hvitløks fedd up there har jeg også hørt at skal funke


    3. Anonymous25. mai 2012 kl. 01:08
      Down there og up there? Kjært barn har som kjent mange navn, men retninger også?

      Hvorfor ikke bare si høna, da det jo ellers er så mye hønesnakk i denne bloggen?

      Apropos høns og kyllinger, så råder visst den "størstes" rett til tider -
      http://media-cache1.pinterest.com/upload/243898136039836703_bi5nHNsc.jpg

      Åsne Feierbra


    4. Anonymous26. mai 2012 kl. 12:45
      Naaww, søtt bilde :)
  6. Vibeke24. mai 2012 kl. 17:01
    Så herlig å se at de slurper i seg bompisaft! :-) gelatin i pulverform troner øverst på lista når det gjelder daglige tilskudd eller hva jeg skal kalle det. Eller, på delt førsteplass med kjøttkraft og kokosolje. Nå har jeg vært uten kokosolje i EN UKE og merker jeg blir hysterisk snart... Vet at varene kommer eller har kommet fra Tidsporten nå, så har ikke tatt meg bryet med å kjøpe ny overpriset i helsekostbutikk. Men den er merkverdig savnet, bruker den til så mye!
    Uansett, flott at du deler bompipower!
    Svar




    1. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 22:11
      hadde jeg gått tom for kokosolje hadde jeg ikke klart meg en uke uten.... Må bestille ny ladning fra tidsporten snart selv, kjøper litt fra iherb også.
  7. Svanemor24. mai 2012 kl. 17:21
    Har for ikke lenge siden fått meg min første boks gelatin fra Iherb, så nå blir det helt klart bompisaft! Første gang jeg leste gele-oppskriften din med gelatin syntes jeg det hørtes litt små ekkelt ut(med gelatin altså), men jeg har nå etterhvert blitt overbevist. He, he:) (Har mast på Christer også)

    Hvor lenge kan saften oppbevares?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 22:12
      Den drikkes alltid opp på en dag her, men geleen står seg i flere dager og da gjør nok denne det også!
  8. Heidi Garvik24. mai 2012 kl. 18:06
    Jeg bestilte gelatin fra tidsporten sist du skrev om det (for jeg vil også ha sånne friske barn som du har fått!). Fikk til svar at det var bestillingsvare, han måtte sjekke med noen bedriftskunder først så skulle han bestille inn denne uka.

    Tør ikke helt å bli kjempeinspirert av deg ennå, men driver i det minste og legger om kursen litt...
    Svar




    1. Anonymous24. mai 2012 kl. 20:52
      Heidi, stol på magefølelsen - http://magefolelsen.blogspot.com/ :-)

      Bård Lufte Go’dansen
  9. Anne Marit24. mai 2012 kl. 19:02
    Bompisaft hørtes godt ut. Må prøves. Det går unna med gelatin her også. Virker ikke som Christer er helt med på gelatin-innkjøpet, men vi gir oss vel ikke! Anne Marit
    Svar
  10. Frøken BitterSøt24. mai 2012 kl. 20:40
    Jeg har forsøkt å ta to ss gelatin hver dag, men måtte bare slutte med det fordi jeg synes det ble så ekkelt - det klumpet seg og ble liksom bare - ja, ekkelt, og jeg brakk meg bare jeg så på gelatinboksen :S Det blir klumpete i smoothie også synes jeg. Er nøkkelen å ha pulveret i varmt vann først? Bompisaft hørtes godt ut, og jeg vil jo gjerne gi mine baren superpowers også! :D Hvor mye bær har du i?
    Svar




    1. Anonymous24. mai 2012 kl. 20:53
      Hva med å bare lage gele?

      Skjelvis Pressfri


    2. Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 22:14
      DU MÅ blande det ut i varmt vann for å unngå klumping, men da gjør det til gjengjeld susen i forhold til å gjøre en smoothie enda mer smooth. har også ofte gele stående i kjøleskapet som jeg tar ett par store skjeer av i smoothies- og kan smeltes i litt varmt vann for bompisaft...
  11. Irene24. mai 2012 kl. 20:44
    Bompisaft må prøves. Håper det er noe som faller i smak her i huset! Har nettopp prøvd meg på vannkefir, resultatet foreligger i morgen (håper jeg). Er veldig spent på om jeg liker smaken, har aldri smakt det før!
    Svar




    1. sylvi21. august 2013 kl. 18:14
      Kan prøve m stjerneanis på flaska når du siler den. Eg syns d e nyyyydeli :-)


    2. Fra jord til bord22. august 2013 kl. 10:58
      Hørtes aldeles nydelig ut ja, skal testes! Takk for tips :)
  12. Trådsnella25. mai 2012 kl. 00:07
    Har du testa gelatin i fruktremsene dine?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv25. mai 2012 kl. 16:13
      Nei, kanskje det var en idè?


    2. Trådsnella26. mai 2012 kl. 21:06
      ja hvis det ikke bare tørker og kommer tilbake til sitt harde"jeg".. men det kan jo hende det gir en deilig seighet ;) litt vingummiaktig kanskje kanskje...
      Ang brenneslen din.. tørker du bare bladene eller stilkene også?
      Jeg har vært ute å luka i hagen, å tenkte å gjøre nytte av vekstene..


    3. Fleksitarianerliv26. mai 2012 kl. 21:58
      jeg tørker bladene og toppskuddene, med litt stilk på. Det er jo gratis supermat, så det er veldig godt for kropp og sjel :)
  13. Anonymous25. mai 2012 kl. 16:12
    Hvordan har du merket det på helsa?

    Hilsen Lina
    Svar




    1. Fleksitarianerliv25. mai 2012 kl. 16:14
      Jeg har fått bedre fordøyelse og ellers det jeg beskriver i bloginnlegget:)
  14. Anonymous26. mai 2012 kl. 18:59
    Noen som vet om stevia og kokos(palm-/blomst-) sukker bør unngås?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv26. mai 2012 kl. 21:54
      Stevia er helt fint og kokosblomstsukker er også det, i normale mengder- selvfølgelig:)
  15. Lill26. mai 2012 kl. 22:25
    Ah, dette innlegget slår et slag for god gammeldags kjøtt og buljong!

    Interessant å lære om hvorfor egentlig kjøttkraft er ansett som kraftkost, og derfor høyt oppskattet blant den eldre garde i mine kretser- jeg ante ikke at det er gelatin i slik suppe, men når du sier det, så er det jo helt logisk. ;)

    1000 takk for informajonen.
    Svar
  16. Anonymous27. mai 2012 kl. 12:20
    Lill, det er ikke bare gelatinet i kraft som er verdifullt, så her er litt om glykosaminoglykaner også, og om kraft generelt. Gelatin er lenger oppe i kommentarene -

    Kraft – Glykosaminoglykaner -
    http://www.westonaprice.org/food-features/515-broth-is-beautiful.html
    http://www.westonaprice.org/food-features/513-why-broth-is-beautiful.html
    http://www.westonaprice.org/childrens-health/soup-stenance
    http://www.townsendletter.com/FebMarch2005/broth0205.htm
    http://pathways4health.org/2010/02/05/february-2010-investing-in-stocks/
    http://www.ergo-log.com/glucosaminesoccer.html
    http://www.ergo-log.com/glucosamineathletes.html
    http://www.ergo-log.com/glucosaminecancer.html
    http://www.ergo-log.com/glucosaminelongevity.html
    http://www.ergo-log.com/glucosaminelungcancer.html
    http://www.ergo-log.com/collagensupplements.html
    http://www.ergo-log.com/collagenreducespain.html
    http://www.ergo-log.com/collagenjoints.html
    http://www.matoghelse.no/artikler/2005/arkiv/kraft-i-bein-og-armer/


    Hud - Rynker - Cellulitt -
    http://www.ergo-log.com/hydrolysedcollagenskin.html
    http://ergo-log.com/collagenwrinkles.html
    http://ezinearticles.com/?Gelatin:-The-Wrinkle-Smoother&id=6793929
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480801
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19352014
    http://www.celluliteinvestigation.com/2010/09/glucosaminoglycans.html
    http://www.cheeseslave.com/got-cellulite-eat-more-gravy/

    http://www.viblans.blogspot.com/2012/03/superkraft.html
    http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html

    Hanne Skrogh
    Svar
  17. Anonymous30. mai 2012 kl. 08:32
    Hei
    Fin og inspirerende blogg du har!
    Drikker dere bompisaften varm/romtemperert? Vil den ikke bli gele om du opppbevarer den i kjøleskap?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv30. mai 2012 kl. 10:27
      Vi drikker den romtemperert eller lunken/varm. Blir som varm saft i termos om vinteren på skitur o.l. Genial styrkeproteindrikk i slike sammenhenger også! Blir til en litt slapp gele om den står i kjøleskapet, da det må litt mer gelatin til for å få en skikkelig stiv gelè.
  18. Unknown17. juni 2012 kl. 23:14
    Bompi saft var nydelig :)
    Marte
    Svar
  19. Anonym27. juli 2012 kl. 16:10
    Jeg har problemer med kokosolje i kalde smoothier fordi den klumper seg. Hvordan gjør du dette? Kokosolje er jo stiv i romtemperatur.
    Svar




    1. Fra jord til bord6. august 2012 kl. 17:56
      trikset er å ikek ha så kalde smoothier, tro jeg. Har opplevd det samme.
  20. Anonym12. november 2012 kl. 17:35
    Jeg prøvde bompisafta di nå, og jeg fikk masse raping og luft? Sliter en del med småraping hele dager.. Forøvrig brukte jeg gelatin fra butikken og peanøttolje for tåler ikke kokosolje.
    Svar




    1. Fra jord til bord12. november 2012 kl. 20:28
      Dropp peanøttolje, og se forøvrig svaret mitt til Sara ,lenger nede, kan hende du er den samme...
  21. Anonym12. november 2012 kl. 17:45
    Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
    Svar
  22. sara12. november 2012 kl. 17:59
    Jeg prøvde bompisafta di nå. Jeg reagerte jo med veldig mye småraping. Det er sånn raping som holder seg i dagesvis nesten. JHender jeg titt og ofte plages med den type raping. Nå brukte jeg gelatinplater fra butikken, peanøttolje(siden jeg ikke tåler kokosolje) og selplukket bringebær, silte ikke frøene fra. Bringebærene har vært fryst, kan hende det er det jeg reagerer på. Reagerer ofte på mat som har vært fryst. Hva kan grunnen være til det? Ellers har bæra stått en stund i kjøleskapet, så det var en del saft rundt de. Kanskje de har stått for lenge, har gjæret eller det var på vei til å bli mugg?
    Svar




    1. Fra jord til bord12. november 2012 kl. 20:27
      Du bør holde deg langt unna peanøttolje, om du ikke tåler kokosolje så bruk smør/ghee, men ikke i denne safta. Du trenger ikke fett i den.. Du må sile frøene, da de stresser systemet ditt og gir en pussig konsistens på saften... Har de blitt dårlige fordi du har latt dem ligge for lenge i kjøleskap, kan selvfølgelig det være en grunn..
  23. Hanne15. november 2012 kl. 16:55
    Jeg tar 1-2 spiseskjeer gelatin i et glass halvkaldt vann før hvert måltid. Ikke noe problem å røre ut, og den kornete konsistensen synes jeg bare er god :)
    Spørsmålet for min del er:
    Kan det bli for mye gelatin? Hva er maksdose per dag for 60 kilo kropp som trenger å bygge seg opp?
    (Vet du, Gry? Eller kanskje jeg bør rope på PirkePetter?)
    Svar




    1. Fra jord til bord16. november 2012 kl. 19:12
      I følge den godeste PP er det vanskelig å overdosere gelatin. Jeg synes det høres helt fint ut sånn du gjør det nå. Fortsett med det:)
  24. Anonym1. februar 2013 kl. 13:18
    Hei!

    Har akkurat laget min første dose bompisaft. Nydelig :-) Den ser forsåvidt lik ut som din på det bildet du har lagt ut, men mellom det lyserosa skummet på toppen og det mørkere, klarere rosa nederst, ligger det et lag med noe "gul-brunt-oransje-aktig". Det er ikke frøene fra bringebæra, de har jeg silt vekk. Kan det være gelatinet som samler seg der? Eller forblir det jevnt fordelt utover i safta etter at det er blandet i det kokende vannet?

    Bruker gelatinpulveret i kald juice også. Kornete, men helt greit. Lurer bare på om det er noen forskjell i effekten man får av gelatinet om det blandes ut i kaldt eller varmt vann?

    Wivian
    Svar




    1. Fra jord til bord12. mars 2013 kl. 14:08
      Beklager sent svar! Gelatin løsner opp etter en stund i varmt vann, men det varierer fra type til type, kanskje du kan prøve å la den løsne opp litt lenger i vannet? Gelatinen har samme effekt for deg om den er kald eller varm.
  25. Anonym5. september 2013 kl. 10:13
    Hei Gro!
    har nå, inspirert av din blogg og eboken om fermentering, både laget surkål (namnam)og i dag morges Bompisaft:-)! Men; min saft ble veldig mye skum??? Prøvde å røre det inn, men det ville ikke blande seg inn i igjen. Gjorde jeg noe feil?

    Ellers er jeg i kontakt med en bekjent for å få tak i kraftbein, for her skal det kokes kraft! Jeg har slitt med en stiv og vond rygg i mange år, som ikke gir seg selv om jeg gjør yoga (vinyasa flow, yin og sivananda) to, tre ganger i uka, og har gjort det i 7 år. Gått på tai chi/Qi gong før det. eller; ryggen mykner jo opp under yoga, men hver morgen er den stiv og vond igjen, og jeg våkner hver natt. Nå sier osteopaten jeg går til at det er min mage og tarmene mine som er helt i opprør og som har dratt bekkenet mitt ut av plass - ergo "forskjøvet" ryggen. Han sier den står i full beredskap og "spenn" hele tiden.Og magen har jeg jo alltid hatt problemer med, men tenkt at "det er slik det er". Har kuttet ut melk, og spiser veldig lite gluten. Mye grønt, og friske juicer og smoothie. og nå altså; gelatin og kraft, og fermentering. Tusen takk for all inspirasjon. hilsen Pernilla
    Svar
  26. Fra jord til bord5. september 2013 kl. 10:34
    Hei Pernilla, jeg heter forresten Gry... Så fint at du har funnet inspirasjon i e-bøkene mine. Det blir mye skum og du visper kraftig når du skal lage, jeg foreslår at du forsøker å røre gelatinen ut mer rolig og uten store krumspring, så skal du se den inne skummer like mye. Høres ut som prosjekt kraft og gelatin er en bra ting for deg med dine plager. Lykke til :)
    Svar
  27. Anonym5. september 2013 kl. 13:18
    Hei igjen, og takk for svar, Gry:-). Med y. Beklager det- det visste jeg jo - men her gikk det litt unna med skrivingen! Jeg prøver i morgen igjen, for saften var god, og hvis den er god FOR meg også, så gir jeg ikke opp så lett. Har prøvd det meste...

    Men jeg skjønner ikke helt hvordan jeg unngår at det vispes kraftig hvis jeg skal knuse bærene i en mikser - skal jeg bare ta de med litt av vesken? Eller er det bedre med stavmikser? Jaja, får prøve meg frem:-). Leste et sted at du siler ut bærene også (det glemte jeg, men tenkte det var bram fiber?). Har ellers også bestilt en bok til om fermentering, nemlig Wild fermentation av Sandor Katz (forord av Sally Fallon), og dessuten Nourishing traditions + boka The Fourfold path to healing (hvor Fallon også har en del).Gleder meg til mye "sunn" lesing i høst! Takk igjen! mvh Pernilla
    Svar




    1. Fra jord til bord6. september 2013 kl. 11:42
      Ahhh, lenge siden jeg skrev denne fremgangsmåten, det jeg gjør nå er å hive gelatin i kasserollen og røre det ut med en visp- ikke voldsomt- så har jeg i bæra og lar de være i i noen minutter før jeg visper litt til, for så å søte og sile gjennom et dørslag. Prøv det! Kanskje jeg går inn i innlegget og endrer det- sikkert andre som har samme problem, så takk for at du sier fra.
      Katz-boken er kjempefin og de to andre bøkene du refererer til er strålende, du kommer til å få stor glede av dem!


    2. Anonym6. september 2013 kl. 14:53
      tusen takk, snille Gry...og ikke minst for at du orker å svare oss alle og bruke så mye tid på å lære oss opp - veldig veldig takknemmelig for at det finnes slike som deg:-)! Om shanti, og god helg! mvh Pernilla


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar