Hei,
Gry, spennende dette med gelatin :-). Jeg har kjøpt gelatinen fra Iherb
som du bruker, men har problemer med å få mine to tenåringer til å ta
den. Jeg ser at de har gelatin-kapsler også, samme merke. De burde vel
fungere som en nødløsning?
Du
klarer vel å lure det i dem i form av smoothies eller som denne vrien?
Smaker jo godt :) Ellers tilsette ett par ss i alle supper, gryter,
pizzafyll osv. Bare fantasien setter grenser, tenker jeg ;-)
Anonymous24. mai 2012 kl. 14:47
Ja,
har forsøkt det, men det blir ofte klumper (sauser osv.) Noen tips der?
Smoothies går bra, men vi lager det ikke hver dag. Men skal prøve vrien
med bompi-saften, ser veldig godt ut. Tenker jeg kan prøve med
gelatin-pulver for det meste, og så spe på med kapsler de dagene jeg
ikke får i de pulver. Tusen takk for super blogg, forresten !!
Anonymous24. mai 2012 kl. 14:49
Gelatin i gelatinkapsler???
?
Anonymous24. mai 2012 kl. 15:07
ja, fra Iherb: http://www.iherb.com/Now-Foods-Beef-Gelatin-550-mg-200-Capsules/393.
Jeg lurte på om disse fungerte istedet for pulver. Noen som vet?
Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 16:04
kapsler
fungerer ja, men ikke på små barn. Trikset for å få bort klumpene er å
røre dem ut i varmt vann. Bruker du pulver, så strø det utover
overflaten før du begynner å røre i stedet for å "hive" hele skeia ned i
væsken- og så røre ut med en visp.
Anonymous24. mai 2012 kl. 16:31
Ingen tok tok ironien :-(
Mia Vidundersen
Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 22:06
Joda, du er vidunderlig Peter men hadde ikke tid til å tøyse i sted;-) Måtte springe og holde yogakurs..
I'm
with you! Vil gjerne kjøpe den hos Christer hvis han tar den inn.
Veldig smart å lage saft med gelatin, det må jeg prøve. Jeg har laget
supper nesten hver dag i det siste. Koke noen grønnsaker i kraft,
stavmikse litt, og vips så er det gjort.
Denne
så veldig god ut!! Men et spørsmål ang. bærene. Hvordan fungerer det
med ferske/frosne bær som ikke er fermentert eller bløtlagt i syrlig
miljø over natten i denne drikken? Vil de minske opptak av de gode
stoffene i gelatinen?
Hypotenutisk....hypopesisk...hypotalamus....hypotatata.....hypohvasøren?
Hypo-et-eller-annet så kan antinæringsstoffer i frøene blokkere bl.a
proteinfordøyelsen. Men om Fleksibarna vokser og trives med bompidrikker
går det nok bra
Hypohæh?
Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 15:56
Jeg
siler drikken slik at frøene ikke kommer med, i tillegg til at bærene
blir varmet opp når de has i den kokende varme gelatinblandingen.
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Fleksitarianerliv24. mai 2012 kl. 22:09
Dette var ny info om yacon, du- trodde den hadde GI på 3, har du noe konkret på yacon?
Anonymous24. mai 2012 kl. 23:28
Ikke
noe konkret på yacon som jeg kommer på i farten, men mye om fritt
fruktose og helse, samt om agave pga fruktoseinnholdet. Det er ca 35%
fritt fruktose i yaconsirup.
Og fruktose har ikke noe med GI å
gjøre, og hele logikken bak denne tabellen er sludder og ren
laboratorieteori. Bundet fruktose i frukt, etc er ikke noe helseproblem.
ja,
fyll down there med upasteurisert yoghurt eller kefir og la virke over
natten. Ellers bygge opp kroppen med det du spiser slik at den kommer i
balanse, med feks upasteurisert melkemat og mye gelatin og myye
kokosolje(som også hjelper på sopp)
Trådsnella25. mai 2012 kl. 00:04
hvitløks fedd up there har jeg også hørt at skal funke
Anonymous25. mai 2012 kl. 01:08
Down there og up there? Kjært barn har som kjent mange navn, men retninger også?
Hvorfor ikke bare si høna, da det jo ellers er så mye hønesnakk i denne bloggen?
Apropos høns og kyllinger, så råder visst den "størstes" rett til tider -
http://media-cache1.pinterest.com/upload/243898136039836703_bi5nHNsc.jpg
Så
herlig å se at de slurper i seg bompisaft! :-) gelatin i pulverform
troner øverst på lista når det gjelder daglige tilskudd eller hva jeg
skal kalle det. Eller, på delt førsteplass med kjøttkraft og kokosolje.
Nå har jeg vært uten kokosolje i EN UKE og merker jeg blir hysterisk
snart... Vet at varene kommer eller har kommet fra Tidsporten nå, så har
ikke tatt meg bryet med å kjøpe ny overpriset i helsekostbutikk. Men
den er merkverdig savnet, bruker den til så mye!
Uansett, flott at du deler bompipower!
hadde
jeg gått tom for kokosolje hadde jeg ikke klart meg en uke uten.... Må
bestille ny ladning fra tidsporten snart selv, kjøper litt fra iherb
også.
Har
for ikke lenge siden fått meg min første boks gelatin fra Iherb, så nå
blir det helt klart bompisaft! Første gang jeg leste gele-oppskriften
din med gelatin syntes jeg det hørtes litt små ekkelt ut(med gelatin
altså), men jeg har nå etterhvert blitt overbevist. He, he:) (Har mast
på Christer også)
Jeg
bestilte gelatin fra tidsporten sist du skrev om det (for jeg vil også
ha sånne friske barn som du har fått!). Fikk til svar at det var
bestillingsvare, han måtte sjekke med noen bedriftskunder først så
skulle han bestille inn denne uka.
Tør ikke helt å bli kjempeinspirert av deg ennå, men driver i det minste og legger om kursen litt...
Bompisaft
hørtes godt ut. Må prøves. Det går unna med gelatin her også. Virker
ikke som Christer er helt med på gelatin-innkjøpet, men vi gir oss vel
ikke! Anne Marit
Jeg
har forsøkt å ta to ss gelatin hver dag, men måtte bare slutte med det
fordi jeg synes det ble så ekkelt - det klumpet seg og ble liksom bare -
ja, ekkelt, og jeg brakk meg bare jeg så på gelatinboksen :S Det blir
klumpete i smoothie også synes jeg. Er nøkkelen å ha pulveret i varmt
vann først? Bompisaft hørtes godt ut, og jeg vil jo gjerne gi mine baren
superpowers også! :D Hvor mye bær har du i?
DU
MÅ blande det ut i varmt vann for å unngå klumping, men da gjør det til
gjengjeld susen i forhold til å gjøre en smoothie enda mer smooth. har
også ofte gele stående i kjøleskapet som jeg tar ett par store skjeer av
i smoothies- og kan smeltes i litt varmt vann for bompisaft...
Bompisaft
må prøves. Håper det er noe som faller i smak her i huset! Har nettopp
prøvd meg på vannkefir, resultatet foreligger i morgen (håper jeg). Er
veldig spent på om jeg liker smaken, har aldri smakt det før!
ja
hvis det ikke bare tørker og kommer tilbake til sitt harde"jeg".. men
det kan jo hende det gir en deilig seighet ;) litt vingummiaktig kanskje
kanskje...
Ang brenneslen din.. tørker du bare bladene eller stilkene også?
Jeg har vært ute å luka i hagen, å tenkte å gjøre nytte av vekstene..
Fleksitarianerliv26. mai 2012 kl. 21:58
jeg tørker bladene og toppskuddene, med litt stilk på. Det er jo gratis supermat, så det er veldig godt for kropp og sjel :)
Ah, dette innlegget slår et slag for god gammeldags kjøtt og buljong!
Interessant
å lære om hvorfor egentlig kjøttkraft er ansett som kraftkost, og
derfor høyt oppskattet blant den eldre garde i mine kretser- jeg ante
ikke at det er gelatin i slik suppe, men når du sier det, så er det jo
helt logisk. ;)
Lill,
det er ikke bare gelatinet i kraft som er verdifullt, så her er litt om
glykosaminoglykaner også, og om kraft generelt. Gelatin er lenger oppe i
kommentarene -
Vi
drikker den romtemperert eller lunken/varm. Blir som varm saft i termos
om vinteren på skitur o.l. Genial styrkeproteindrikk i slike
sammenhenger også! Blir til en litt slapp gele om den står i
kjøleskapet, da det må litt mer gelatin til for å få en skikkelig stiv
gelè.
Jeg
prøvde bompisafta di nå, og jeg fikk masse raping og luft? Sliter en
del med småraping hele dager.. Forøvrig brukte jeg gelatin fra butikken
og peanøttolje for tåler ikke kokosolje.
Jeg
prøvde bompisafta di nå. Jeg reagerte jo med veldig mye småraping. Det
er sånn raping som holder seg i dagesvis nesten. JHender jeg titt og
ofte plages med den type raping. Nå brukte jeg gelatinplater fra
butikken, peanøttolje(siden jeg ikke tåler kokosolje) og selplukket
bringebær, silte ikke frøene fra. Bringebærene har vært fryst, kan hende
det er det jeg reagerer på. Reagerer ofte på mat som har vært fryst.
Hva kan grunnen være til det? Ellers har bæra stått en stund i
kjøleskapet, så det var en del saft rundt de. Kanskje de har stått for
lenge, har gjæret eller det var på vei til å bli mugg?
Du
bør holde deg langt unna peanøttolje, om du ikke tåler kokosolje så
bruk smør/ghee, men ikke i denne safta. Du trenger ikke fett i den.. Du
må sile frøene, da de stresser systemet ditt og gir en pussig konsistens
på saften... Har de blitt dårlige fordi du har latt dem ligge for lenge
i kjøleskap, kan selvfølgelig det være en grunn..
Jeg
tar 1-2 spiseskjeer gelatin i et glass halvkaldt vann før hvert måltid.
Ikke noe problem å røre ut, og den kornete konsistensen synes jeg bare
er god :)
Spørsmålet for min del er:
Kan det bli for mye gelatin? Hva er maksdose per dag for 60 kilo kropp som trenger å bygge seg opp?
(Vet du, Gry? Eller kanskje jeg bør rope på PirkePetter?)
Har
akkurat laget min første dose bompisaft. Nydelig :-) Den ser forsåvidt
lik ut som din på det bildet du har lagt ut, men mellom det lyserosa
skummet på toppen og det mørkere, klarere rosa nederst, ligger det et
lag med noe "gul-brunt-oransje-aktig". Det er ikke frøene fra
bringebæra, de har jeg silt vekk. Kan det være gelatinet som samler seg
der? Eller forblir det jevnt fordelt utover i safta etter at det er
blandet i det kokende vannet?
Bruker gelatinpulveret i kald juice
også. Kornete, men helt greit. Lurer bare på om det er noen forskjell i
effekten man får av gelatinet om det blandes ut i kaldt eller varmt
vann?
Beklager
sent svar! Gelatin løsner opp etter en stund i varmt vann, men det
varierer fra type til type, kanskje du kan prøve å la den løsne opp litt
lenger i vannet? Gelatinen har samme effekt for deg om den er kald
eller varm.
Hei Gro!
har
nå, inspirert av din blogg og eboken om fermentering, både laget surkål
(namnam)og i dag morges Bompisaft:-)! Men; min saft ble veldig mye
skum??? Prøvde å røre det inn, men det ville ikke blande seg inn i
igjen. Gjorde jeg noe feil?
Ellers er jeg i kontakt med en
bekjent for å få tak i kraftbein, for her skal det kokes kraft! Jeg har
slitt med en stiv og vond rygg i mange år, som ikke gir seg selv om jeg
gjør yoga (vinyasa flow, yin og sivananda) to, tre ganger i uka, og har
gjort det i 7 år. Gått på tai chi/Qi gong før det. eller; ryggen mykner
jo opp under yoga, men hver morgen er den stiv og vond igjen, og jeg
våkner hver natt. Nå sier osteopaten jeg går til at det er min mage og
tarmene mine som er helt i opprør og som har dratt bekkenet mitt ut av
plass - ergo "forskjøvet" ryggen. Han sier den står i full beredskap og
"spenn" hele tiden.Og magen har jeg jo alltid hatt problemer med, men
tenkt at "det er slik det er". Har kuttet ut melk, og spiser veldig lite
gluten. Mye grønt, og friske juicer og smoothie. og nå altså; gelatin
og kraft, og fermentering. Tusen takk for all inspirasjon. hilsen
Pernilla
Hei
Pernilla, jeg heter forresten Gry... Så fint at du har funnet
inspirasjon i e-bøkene mine. Det blir mye skum og du visper kraftig når
du skal lage, jeg foreslår at du forsøker å røre gelatinen ut mer rolig
og uten store krumspring, så skal du se den inne skummer like mye. Høres
ut som prosjekt kraft og gelatin er en bra ting for deg med dine
plager. Lykke til :)
Hei
igjen, og takk for svar, Gry:-). Med y. Beklager det- det visste jeg jo
- men her gikk det litt unna med skrivingen! Jeg prøver i morgen igjen,
for saften var god, og hvis den er god FOR meg også, så gir jeg ikke
opp så lett. Har prøvd det meste...
Men jeg skjønner ikke helt
hvordan jeg unngår at det vispes kraftig hvis jeg skal knuse bærene i en
mikser - skal jeg bare ta de med litt av vesken? Eller er det bedre med
stavmikser? Jaja, får prøve meg frem:-). Leste et sted at du siler ut
bærene også (det glemte jeg, men tenkte det var bram fiber?). Har ellers
også bestilt en bok til om fermentering, nemlig Wild fermentation av
Sandor Katz (forord av Sally Fallon), og dessuten Nourishing traditions +
boka The Fourfold path to healing (hvor Fallon også har en del).Gleder
meg til mye "sunn" lesing i høst! Takk igjen! mvh Pernilla
Ahhh,
lenge siden jeg skrev denne fremgangsmåten, det jeg gjør nå er å hive
gelatin i kasserollen og røre det ut med en visp- ikke voldsomt- så har
jeg i bæra og lar de være i i noen minutter før jeg visper litt til, for
så å søte og sile gjennom et dørslag. Prøv det! Kanskje jeg går inn i
innlegget og endrer det- sikkert andre som har samme problem, så takk
for at du sier fra.
Katz-boken er kjempefin og de to andre bøkene du refererer til er strålende, du kommer til å få stor glede av dem!
Anonym6. september 2013 kl. 14:53
tusen
takk, snille Gry...og ikke minst for at du orker å svare oss alle og
bruke så mye tid på å lære oss opp - veldig veldig takknemmelig for at
det finnes slike som deg:-)! Om shanti, og god helg! mvh Pernilla
?
Jeg lurte på om disse fungerte istedet for pulver. Noen som vet?
Mia Vidundersen
T. Øysekopp
Hypohæh?
Og fruktose har ikke noe med GI å gjøre, og hele logikken bak denne tabellen er sludder og ren laboratorieteori. Bundet fruktose i frukt, etc er ikke noe helseproblem.
Pernille Tørrensen
Hvorfor ikke bare si høna, da det jo ellers er så mye hønesnakk i denne bloggen?
Apropos høns og kyllinger, så råder visst den "størstes" rett til tider -
http://media-cache1.pinterest.com/upload/243898136039836703_bi5nHNsc.jpg
Åsne Feierbra
Uansett, flott at du deler bompipower!
Hvor lenge kan saften oppbevares?
Tør ikke helt å bli kjempeinspirert av deg ennå, men driver i det minste og legger om kursen litt...
Bård Lufte Go’dansen
Skjelvis Pressfri
Ang brenneslen din.. tørker du bare bladene eller stilkene også?
Jeg har vært ute å luka i hagen, å tenkte å gjøre nytte av vekstene..
Hilsen Lina
Interessant å lære om hvorfor egentlig kjøttkraft er ansett som kraftkost, og derfor høyt oppskattet blant den eldre garde i mine kretser- jeg ante ikke at det er gelatin i slik suppe, men når du sier det, så er det jo helt logisk. ;)
1000 takk for informajonen.
Kraft – Glykosaminoglykaner -
http://www.westonaprice.org/food-features/515-broth-is-beautiful.html
http://www.westonaprice.org/food-features/513-why-broth-is-beautiful.html
http://www.westonaprice.org/childrens-health/soup-stenance
http://www.townsendletter.com/FebMarch2005/broth0205.htm
http://pathways4health.org/2010/02/05/february-2010-investing-in-stocks/
http://www.ergo-log.com/glucosaminesoccer.html
http://www.ergo-log.com/glucosamineathletes.html
http://www.ergo-log.com/glucosaminecancer.html
http://www.ergo-log.com/glucosaminelongevity.html
http://www.ergo-log.com/glucosaminelungcancer.html
http://www.ergo-log.com/collagensupplements.html
http://www.ergo-log.com/collagenreducespain.html
http://www.ergo-log.com/collagenjoints.html
http://www.matoghelse.no/artikler/2005/arkiv/kraft-i-bein-og-armer/
Hud - Rynker - Cellulitt -
http://www.ergo-log.com/hydrolysedcollagenskin.html
http://ergo-log.com/collagenwrinkles.html
http://ezinearticles.com/?Gelatin:-The-Wrinkle-Smoother&id=6793929
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480801
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19352014
http://www.celluliteinvestigation.com/2010/09/glucosaminoglycans.html
http://www.cheeseslave.com/got-cellulite-eat-more-gravy/
http://www.viblans.blogspot.com/2012/03/superkraft.html
http://senseoflife.blogg.no/1330526787_spis_kraft_hver_dag.html
Hanne Skrogh
Fin og inspirerende blogg du har!
Drikker dere bompisaften varm/romtemperert? Vil den ikke bli gele om du opppbevarer den i kjøleskap?
Marte
Spørsmålet for min del er:
Kan det bli for mye gelatin? Hva er maksdose per dag for 60 kilo kropp som trenger å bygge seg opp?
(Vet du, Gry? Eller kanskje jeg bør rope på PirkePetter?)
Har akkurat laget min første dose bompisaft. Nydelig :-) Den ser forsåvidt lik ut som din på det bildet du har lagt ut, men mellom det lyserosa skummet på toppen og det mørkere, klarere rosa nederst, ligger det et lag med noe "gul-brunt-oransje-aktig". Det er ikke frøene fra bringebæra, de har jeg silt vekk. Kan det være gelatinet som samler seg der? Eller forblir det jevnt fordelt utover i safta etter at det er blandet i det kokende vannet?
Bruker gelatinpulveret i kald juice også. Kornete, men helt greit. Lurer bare på om det er noen forskjell i effekten man får av gelatinet om det blandes ut i kaldt eller varmt vann?
Wivian
har nå, inspirert av din blogg og eboken om fermentering, både laget surkål (namnam)og i dag morges Bompisaft:-)! Men; min saft ble veldig mye skum??? Prøvde å røre det inn, men det ville ikke blande seg inn i igjen. Gjorde jeg noe feil?
Ellers er jeg i kontakt med en bekjent for å få tak i kraftbein, for her skal det kokes kraft! Jeg har slitt med en stiv og vond rygg i mange år, som ikke gir seg selv om jeg gjør yoga (vinyasa flow, yin og sivananda) to, tre ganger i uka, og har gjort det i 7 år. Gått på tai chi/Qi gong før det. eller; ryggen mykner jo opp under yoga, men hver morgen er den stiv og vond igjen, og jeg våkner hver natt. Nå sier osteopaten jeg går til at det er min mage og tarmene mine som er helt i opprør og som har dratt bekkenet mitt ut av plass - ergo "forskjøvet" ryggen. Han sier den står i full beredskap og "spenn" hele tiden.Og magen har jeg jo alltid hatt problemer med, men tenkt at "det er slik det er". Har kuttet ut melk, og spiser veldig lite gluten. Mye grønt, og friske juicer og smoothie. og nå altså; gelatin og kraft, og fermentering. Tusen takk for all inspirasjon. hilsen Pernilla
Men jeg skjønner ikke helt hvordan jeg unngår at det vispes kraftig hvis jeg skal knuse bærene i en mikser - skal jeg bare ta de med litt av vesken? Eller er det bedre med stavmikser? Jaja, får prøve meg frem:-). Leste et sted at du siler ut bærene også (det glemte jeg, men tenkte det var bram fiber?). Har ellers også bestilt en bok til om fermentering, nemlig Wild fermentation av Sandor Katz (forord av Sally Fallon), og dessuten Nourishing traditions + boka The Fourfold path to healing (hvor Fallon også har en del).Gleder meg til mye "sunn" lesing i høst! Takk igjen! mvh Pernilla
Katz-boken er kjempefin og de to andre bøkene du refererer til er strålende, du kommer til å få stor glede av dem!