lørdag 19. mai 2012

Fra jord til bord 19. mai 2012 - 5. juli 2012

  1. Kristine18. mai 2012 kl. 21:09
    Da er det vel på tide med hjemmelaget leverpostei her også. For jeg har aldri funnet leverpostei i butikken som ikke inneholder enten nitritt, smaksforsterker eller for mye salt. Jeg var veldig optimistisk til den økologiske fra Nordgården, men der er det jo nesten ikke kjøtt eller lever å spore, og dermed blir hele vitsen vekk. Veldig salt er den også:-( Det eneste som duger så langt jeg kan se er å lage selv, eller kjøpe på bondens marked/i spesialbutikk. Det ser heldigvis ikke vanskelig ut å lage selv. Selv om jeg heller ikke er noen leverentusiast - foreløpig! Takk for oppskrift!
    Svar
  2. Lila18. mai 2012 kl. 22:15
    Mmmm, nå fikk jeg lyst på leverpostei:)
    Svar




    1. Fleksitarianerliv18. mai 2012 kl. 22:58
      :)
  3. missmona18. mai 2012 kl. 22:52
    Genialt! Denne skal prøves! Har tenkt på å lage min egen leverpostei, har til og med besøkt slakteren...
    Svar




    1. Fleksitarianerliv18. mai 2012 kl. 22:58
      da er det bare å gå hele løpet ;-)


    2. missmona20. mai 2012 kl. 09:20
      Helt klart, allerede til uka!
      Genialt med sunnere oppskrift på mat vi allerede bruker mye av her i huset. Det er så mye lettere å innlemme i matvanene :)
  4. Anita18. mai 2012 kl. 23:33
    Å du flinkeste, flinke!:) Denne skal jeg prøve i morgen, har kyllinglever i fryseren nemlig. Lagde leverpostei til jul av lammelever og den ble godt mottatt siden leverpostei med nitritt er forbudt her også. Men den ble litt for fast i fisken så blir gøy å prøve denne. Men jeg har ikke arrowroot, tviler på det finnes på helsekosten her. Er det ok med potetmel i stedet siden det bare er 2 ss tror du? Eller har du et annet tips?
    Svar




    1. Fleksitarianerliv19. mai 2012 kl. 20:15
      Kjøper arrowrot på iherb. Funker nok med potetmel, har sett oppskrifter med hvetemel...


    2. Anita19. mai 2012 kl. 21:29
      Ja, jeg bestilte arrowroot i går, men måtte jo prøve oppskriften din i dag, så da ble det potetmel, funket fint denne gangen:) Tok den ut av ovnen for litt siden, så gleder meg til å smake den når den er avkjølt!

      Leter etter en melkebonde som vil selge meg melk jeg nå, er kjempegira på å teste alt dette spennende dere skriver om for tiden:) Og kefirkornene mine stortrives forresten, har massevis, så har gitt bort litt. Tenkte jeg skulle få liv i bloggen igjen snart, har vært så alt for mye hos oss i det siste. Håper du og dine har det bra!


    3. Fleksitarianerliv19. mai 2012 kl. 21:58
      så bra, håper du finner en snill bonde, det er veldig stas med meieri på kjøkkenbenken :o) Og veldig stas å høre at du passer godt på kefirkorna så de trives og vokser!!! Du får dra i gang bloggen når du får ånden igjen- alt til sin tid :)- gleder meg til du finner overskuddet og lysten!
  5. Elin18. mai 2012 kl. 23:37
    Heldig du er som får tak i økologisk kyllinglever. Lite av det i mine omgivelser. Skulle så gjerne hatt litt! ;-)
    Svar




    1. Fleksitarianerliv19. mai 2012 kl. 21:59
      De selger Holte kylling i Tromsø- du får ikke en gourmet-sjappe i Trondheim til å bestille inn da?


    2. Elin19. mai 2012 kl. 23:14
      Kanskje det! Skal se litt på det, og takk for tipset.
  6. Anonymous19. mai 2012 kl. 01:52
    Info for entusiaster og andre leverfantaster -

    http://howtodieyoung.blogspot.com/2011/02/newest-forgotten-superfood.html
    http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood
    http://www.westonaprice.org/caustic-commentary/caustic-commentary-winter-2005-spring-2006
    http://www.westonaprice.org/food-features/liver-files
    http://www.westonaprice.org/childrens-health/sacred-foods-for-exceptionally-healthy-babies-and-parents-too
    http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/liver-the-worlds-most-nutrient-dense-food-easy-liver-pate-recipe/
    http://www.cholesterol-and-health.com/Benefit-Of-Cod-Liver-Oil.html
    http://blog.cholesterol-and-health.com/2010/11/sweet-truth-about-liver-and-egg-yolks.html
    http://www.triedandtruefitness.com/liver/
    http://simplybeingwell.wordpress.com/2011/04/28/my-renewed-love-affair-with-liver/
    http://www.truthaboutabs.com/weird-nutrient-dense-meat.html

    Sammenlikning av næringsinnhold mellom forskjellige levere –
    http://www.healingnaturallybybee.com/articles/livernutrients.php
    http://www.westonaprice.org/food-features/liver-files

    Oppskrifter - Tilberedning -

    http://www.keeperofthehome.org/2011/04/liver-learning-to-love-and-cook-this-superfood.html
    http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/liver-and-onions-a-forgotten-traditional-meal/
    http://www.marksdailyapple.com/organ-meats/#axzz1pLPPPD6e
    http://kellythekitchenkop.com/category/organ-meats
    http://www.motherearthnews.com/Real-Food/1976-05-01/Eating-Organ-Meat.aspx

    Maria Bønnestrie
    Svar
  7. Anonymous19. mai 2012 kl. 10:37
    Denne skal jeg prøve!
    Tror jeg hadde brød og leverpostei som matpakke i hvertfall 5år i strekk som skoleelev, så egentlig er jeg veldig glad i det. Har bare ikke blitt spist eller hatt det i hus på lenge pga alle ulumskehetene som er tilsatt.

    Tror jeg får en stor utfordring å få tak i økologisk lever uansett type. Med innmat er det vel ekstra viktig med økologiske varianter. Jeg lurer også på om det fines alternativ til arrowrot.

    Kjenner at det kan bli en utfordring å lage og spise etterpå... Har samme problem med fisk også. Har ingen problemer med å lage det til, men så vanskelig å spise etterpå. Raring! Snakk om å være fjernet fra naturen...

    Linda
    Svar




    1. Fleksitarianerliv19. mai 2012 kl. 17:52
      ja, jeg kjenner meg igjen i den... bortsett fra fisken da, har aldri hatt problemer med det, men å behandle rått rødt kjøtt og innmat må jeg tilvennes igjen. Rørte blod, og stappet pølser i barndommen, men det er jo lenge siden nå..
  8. Anonymous19. mai 2012 kl. 16:48
    Lever fra lam som har gått mesteparten av livet sitt på beite er langt bedre enn selv levere fra dyr som får såkalt økofor, da dette foret består av de samme matemnene som blant mye annet skader leveren i husdyr. Litt info -

    http://www2.gi.alaska.edu/ScienceForum/ASF8/856.html
    http://www.westonaprice.org/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-soy
    http://www.westonaprice.org/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-isoflavones
    http://www.westonaprice.org/soy-alert/tragedy-and-hype
    http://www.second-opinions.co.uk/no-joy.html
    http://raypeat.com/articles/articles/natural-estrogens.shtml
    http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml

    Kun dyr på beite har optimale levere.

    Hadde du vært fjernet fra naturen hadde du ikke lenger eksistert, så det er håp :-)

    Grevbert Fihsefiin
    Svar




    1. Anonymous20. mai 2012 kl. 09:54
      Lammekjøtt, og helt sikkert innmat fra lam, er lett å få tak i der jeg bor. Lokalprodusert og fra landets beste utmarksbeiter :). Takk for påminnelsen om det oppi alt økohysteriet mitt...

      Linda
  9. Anne Marit19. mai 2012 kl. 17:32
    Gry. Vil du (eller noen andre) ha en kilo talg fra storfe (økokyr) hos meg? Fikk akkurat inn 6 kilo fra en av mine tøffe lesere (som har gjort jobben og funnet frem til en slakter som kan gi henne dette). Gratis. Jeg har litt lite fryserplass - så fint om kan hentes om ikke lenge. Må selvsagt gjøres ren for rester/blod - og deretter smeltes ut. Jeg har smeltet ut talg før og fryser det ned - og tar opp ved behov. Superdupert til all matlaging, i supper, på poteter osv. Anne Marit - annemarit@me.com
    Svar




    1. Fleksitarianerliv19. mai 2012 kl. 20:13
      JAAA! Det vil jeg. Tror du smøret er rundt hjørnet slik at jeg kan hente det i samme slengen?


    2. Anne Marit19. mai 2012 kl. 21:17
      Ja det kan du sikkert. Talg er vel ganske så stabilt fett, så det burde tåle noen ekstra dager i kjøleskapet. Håper alt kommer ila uka som kommer. anne m


    3. Anonymous21. mai 2012 kl. 14:09
      Anne Marit

      Talg holder seg godt, men om det er blod eller muskel/senerester forbundet med talgen, så gjærer denne ganske raskt. Det er dermed lurt å alltid skjære av slikt så raskt som mulig, og tørke talgen med en tørr klut, etc. Talg som venter på utsmelting bør også ligge åpent, elelr innpakket i matpapir, da talg innakket i f.eks plast, etc gjerne "svetter" litt slik at det danner seg kondens som påskynder harksning.

      Rune Stutdverg
  10. Gry Annett19. mai 2012 kl. 18:10
    Tusen takk for alternativ oppskrift til leverpostei :)) oppvokst med hjemmelagd selv og datteren min er veldig glad i kyllingleverposteien. Ingen tvil om at næringstettheten i dette produktet er i en klasse for seg, så da gjenstår det bare å få tak i bra lever... :) takk for tipset om arrow-rot produktet! Ha en fin helg :)
    Svar




    1. Fleksitarianerliv19. mai 2012 kl. 22:00
      En strålende helg til deg også :)
  11. Vibeke20. mai 2012 kl. 16:31
    YAY, takk for oppskrift - dette har jeg grublet og fundert på en god stund nå. Er fortsatt litt pysete jeg og, når det gjelder dette med å spise lever eller innmat generelt. Så det blir stort sett tørket lever eller leverpostei fra Bondens Marked når det er å oppdrive. Men denne skal testes ut, takk igjen! :-D
    Svar




    1. Fleksitarianerliv20. mai 2012 kl. 20:09
      :o)
  12. Lily20. mai 2012 kl. 20:03
    Kan jeg spørre hva som gjør at arrowrot er den eneste stivelsen du bruker?
    Svar




    1. Lily20. mai 2012 kl. 22:24
      Da lærte jeg noe nytt! Har lenge lurt på hvilken stivelse jeg bør bruke de gangene det kreves, men for meg virker det som om alle "dømmes" nedenom og hjem - altså at de ikke er bra/sunne. Ser du på arrowrot som sunn, eller som det sunneste alternativet?


    2. Fleksitarianerliv20. mai 2012 kl. 22:58
      ser på det som sunt, da det også er blitt brukt i morsmelkserstatninger fra gammelt av (da det ble puttet næringsrikt innhold i maten til barna, og ikke systematisk puttet helseskadelige bestanddeler i barnematen (les: nestlè)


    3. Lily21. mai 2012 kl. 14:22
      Interessant! Ser ut som det blir arrowrot som stivelse i min kokkelering fremover! Takk for at du tok deg tid til å svare! :D
  13. Anonymous21. mai 2012 kl. 11:11
    Dette ser godt ut. Elsker jo leverpostei:-) Men kylling lever er vanskeligere å oppspore. Du skrev at de selger Holte kyllingen i Tromsø, vet du hvor? Har spurt produsentene tidligere men de sa at det lengste de sendte til nord var Trondheim....

    -Guro
    Svar
  14. Anonymous21. mai 2012 kl. 19:21
    Du tenker kanskje på Helmersens delikatesse? Sendte en mail til Holte, de svarte at de enda ikke hadde kapasitet til å sende produkter lengre nord enn Trondheim men etter hvert håpte de å kunne utvide og da var Helmersen på lista deres. Kanskje de har fått det inn innen jeg flytter nordover, er jo lov å håpe. Ha en flott dag:-)
    -Guro
    Svar
  15. Anonymous24. mai 2012 kl. 22:39
    jepp da har jeg i dag laget kyllingleverpostei...etter flere dagers vegring:-) Jeg er ingen kjøtt elsker og iallefall ingen lever elsker...lukket alle sanser når jeg lagde den....men det gikk forbausende bra. Jeg trodde det ville lukte høgg..men det var ganske nøytral lukt og når jeg stekte brede det seg en deilig lukt i huset! Det beste er at posteien ble fin og mild i smaken, naboen prøvesmakte og synes den var super..så er veldig spent på om ungene vil spise den til frokost:-) Supersunt pålegg:-)
    Så takk for at du la ut oppskriften...og legg gjerne ut flere oppskrifter på leverpostei når du har/får
    trudemor:-)
    Svar
  16. Anonymous26. mai 2012 kl. 00:23
    Litt å bite i, i mellomtiden -

    http://www.matoppskrift.no/sider/sokemaskin.asp?search=leverpostei&type=viewoppskriftersok

    Wenche Uhyhre
    Svar
  17. Anonym5. juli 2012 kl. 02:08
    Oppskrifter og nyttig info om hønselever -

    http://chicken-livers.com/

    Elisabeth Mannedassen
    Svar
  18. Anonym16. juli 2012 kl. 20:24
    Hvor mye betaler dere for økologisk lever av kylling? Jeg har en leverandør her som kan selge til meg, men hun aner ikke hva hun skal ta for det og ba meg sjekke ut hva som er ca. pris. Håper noen vil svare!

    Er det forresten noen som har en super oppskrift på Lammeleverpostei?

    Uhyre: Sjekket ut siden du linket til (har dumpet over den før også i søk etter oppskrift på lammepostei), og ser at oppskriften der inneholder både medisterdeig og ansjosfilet. Hadde vært fint om noen hadde en super oppskrift på "ren" postei av lammelever. Skal søke selv også selvsagt :-)

    Vennlig hilsen Heidi
    Svar
  19. Unknown26. juli 2012 kl. 21:27
    Hei
    Hvorfor bruker du ikke johannesbrøddkjernemel?
    Marte
    (i full gang med å få tak i lever av økokylling og min første surdeigstarter står på benken) og en kopp te med kokosolje og gelatin inntas til kvelds idag. Mildt sagt inspirert!
    Svar




    1. Fra jord til bord6. august 2012 kl. 18:08
      Så flink du er :-) Jeg bruker det ikke fordi jeg er så glad i arrowroot, da den har så grådig mange helsegevinster i tillegg til å være super stivelse!
  20. Anonym19. september 2012 kl. 22:10
    Denne ble helt nydelig, og svært godt mottatt av min mann som har vært avhengig av kjøpepostei. Han mente den var bedre enn all kjøpepostei han noen sinne hadde smakt, og at den var like god som den leverposteien hans danske farmor pleide å lage da han var yngre.

    Men: Hva gjør du når du fryser Gry? Jeg tenkte å skjære opp i passe tykke skiver, og pakke inn i matpapir - dernest i plastikkpose eller plastikkboks. Er dette en ok måte å fryse på?

    Har bare plukket opp at man pleide å fryse ned kjøtt o.l. i gråpapir i "gamledager", og tenker at papir er bedre enn plast rett på maten.

    Vennlig hilsen Heidi
    Svar




    1. Fra jord til bord20. september 2012 kl. 09:40
      Oj, det må være århundredets kompliment til meg :o))) Så fint, da er det bare å tanke opp med næring. Vil nok tro det er best å pakke det inn i ubleket matpapir før du putter det i frys. Er du het hardcore fryser du dem i glass og ikke plastikk. Leter selv etter store kvadratiske glassbokser som jeg kan fylle nede i fryseren og som er lette å stable, f.eks til bær, brød og annet som alltid havner i plastikk. Du er så grundig at om du kaster deg på glassjakt så si fra om du finner noe bra!


    2. Anonym20. september 2012 kl. 10:30
      Jeg har også lett etter denne type glassbokser til frysing, men foreløbig ikke funnet noe. Sier selvsagt fra om jeg kommer over noe som funker!

      Forresten: Jeg hadde litt problemer med å hvelve posteien ut av formene, og posteien var ikke så fast som jeg tenkte den skulle være. Blir din postei helt fast + kommer ut av formen i ett helt stykke? Kanskje jeg skulle ha stekt dem litt lenger?

      I (den råe) leveren var det også noen små mørke "klumper". Vet du hva dette er, og skal leveren være sånn i rå tilstand? Hvordan kan man se om en rå lever er frisk, vet du det?

      Ja, hehe... Dette er virkelig et kompliment til deg Gry! Som jeg sikkert har sagt en haug ganger før så er min mann halvt dansk, og har et forhold til MAT som jeg aldri har vært i nærheten av. Da jeg begynte med kostholdsendring tidlig i sommer ytret han stor bekymring over det han trodde ville være en fremtid hvor vi utelukkende skulle spise "smakløst grass". Hehe.... Min utfordring har derfor vært å lage mat som er minst like god (eller helst bedre) enn hva han er vant til. Det er herlig når en oppskrift slår an så godt som denne! :))

      Tenkte forresten jeg skulle prøve samme oppskrift på lammelever, da jeg ikke har funnet noen bra oppskrift på lammepostei enda.

      Vennlig hilsen Heidi
  21. Karoline20. januar 2013 kl. 14:49
    Nå har jeg laget kyllingleverpostei etter din oppskrift, og herre min hatt så god den var, og så enkelt det var å lage den. Never ever kjøpepostei igjen, takk for oppskrift!:)
    Svar
  22. Anonym4. februar 2013 kl. 15:53
    hva betyr det å steke i et vannbad?
    er det varmluft eller vanlig...
    Svar




    1. Fra jord til bord19. september 2013 kl. 09:38
      Beklager, har gått meg hus forbi denne... Vannbad betyr at du fyller stekebrettet med vann og setter formen opp i vannbadet :)


    2. Fra jord til bord19. september 2013 kl. 09:38
      Og jeg bruker oftest vanlig, ikke varmluft.
  23. Sabine18. september 2013 kl. 20:39
    Takk for oppskrift! Den var jo veldig rask å lage, og både barn og voksne likte den kjempegodt! Til og med jeg som ikke har spist leverpostei siden jeg var barn, syns den var god. :)
    Svar




    1. Fra jord til bord19. september 2013 kl. 09:38
      Ja, den er forbausende enkel :) Glad for å høre at den falt i smak :)
  24. Anonym19. september 2013 kl. 12:37
    Trenger ny foodprocessor. Hvilket merke bør jeg gå for?? Den jeg har hatt var veldig tungvinn å sette sammen etter vask....
    Svar




    1. Fra jord til bord19. september 2013 kl. 15:49
      Har en fin Bosch-sak som tar/rommer mye- synes det er greit å få laget en del når man først lager noe. Koster rundt en tusing.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar