Da
er det vel på tide med hjemmelaget leverpostei her også. For jeg har
aldri funnet leverpostei i butikken som ikke inneholder enten nitritt,
smaksforsterker eller for mye salt. Jeg var veldig optimistisk til den
økologiske fra Nordgården, men der er det jo nesten ikke kjøtt eller
lever å spore, og dermed blir hele vitsen vekk. Veldig salt er den
også:-( Det eneste som duger så langt jeg kan se er å lage selv, eller
kjøpe på bondens marked/i spesialbutikk. Det ser heldigvis ikke
vanskelig ut å lage selv. Selv om jeg heller ikke er noen leverentusiast
- foreløpig! Takk for oppskrift!
Helt klart, allerede til uka!
Genialt med sunnere oppskrift på mat vi allerede bruker mye av her i huset. Det er så mye lettere å innlemme i matvanene :)
Å
du flinkeste, flinke!:) Denne skal jeg prøve i morgen, har kyllinglever
i fryseren nemlig. Lagde leverpostei til jul av lammelever og den ble
godt mottatt siden leverpostei med nitritt er forbudt her også. Men den
ble litt for fast i fisken så blir gøy å prøve denne. Men jeg har ikke
arrowroot, tviler på det finnes på helsekosten her. Er det ok med
potetmel i stedet siden det bare er 2 ss tror du? Eller har du et annet
tips?
Kjøper arrowrot på iherb. Funker nok med potetmel, har sett oppskrifter med hvetemel...
Anita19. mai 2012 kl. 21:29
Ja,
jeg bestilte arrowroot i går, men måtte jo prøve oppskriften din i dag,
så da ble det potetmel, funket fint denne gangen:) Tok den ut av ovnen
for litt siden, så gleder meg til å smake den når den er avkjølt!
Leter
etter en melkebonde som vil selge meg melk jeg nå, er kjempegira på å
teste alt dette spennende dere skriver om for tiden:) Og kefirkornene
mine stortrives forresten, har massevis, så har gitt bort litt. Tenkte
jeg skulle få liv i bloggen igjen snart, har vært så alt for mye hos oss
i det siste. Håper du og dine har det bra!
Fleksitarianerliv19. mai 2012 kl. 21:58
så
bra, håper du finner en snill bonde, det er veldig stas med meieri på
kjøkkenbenken :o) Og veldig stas å høre at du passer godt på kefirkorna
så de trives og vokser!!! Du får dra i gang bloggen når du får ånden
igjen- alt til sin tid :)- gleder meg til du finner overskuddet og
lysten!
Sammenlikning av næringsinnhold mellom forskjellige levere –
http://www.healingnaturallybybee.com/articles/livernutrients.php
http://www.westonaprice.org/food-features/liver-files
Denne skal jeg prøve!
Tror
jeg hadde brød og leverpostei som matpakke i hvertfall 5år i strekk som
skoleelev, så egentlig er jeg veldig glad i det. Har bare ikke blitt
spist eller hatt det i hus på lenge pga alle ulumskehetene som er
tilsatt.
Tror jeg får en stor utfordring å få tak i økologisk
lever uansett type. Med innmat er det vel ekstra viktig med økologiske
varianter. Jeg lurer også på om det fines alternativ til arrowrot.
Kjenner
at det kan bli en utfordring å lage og spise etterpå... Har samme
problem med fisk også. Har ingen problemer med å lage det til, men så
vanskelig å spise etterpå. Raring! Snakk om å være fjernet fra
naturen...
ja,
jeg kjenner meg igjen i den... bortsett fra fisken da, har aldri hatt
problemer med det, men å behandle rått rødt kjøtt og innmat må jeg
tilvennes igjen. Rørte blod, og stappet pølser i barndommen, men det er
jo lenge siden nå..
Lever
fra lam som har gått mesteparten av livet sitt på beite er langt bedre
enn selv levere fra dyr som får såkalt økofor, da dette foret består av
de samme matemnene som blant mye annet skader leveren i husdyr. Litt
info -
Lammekjøtt,
og helt sikkert innmat fra lam, er lett å få tak i der jeg bor.
Lokalprodusert og fra landets beste utmarksbeiter :). Takk for
påminnelsen om det oppi alt økohysteriet mitt...
Gry.
Vil du (eller noen andre) ha en kilo talg fra storfe (økokyr) hos meg?
Fikk akkurat inn 6 kilo fra en av mine tøffe lesere (som har gjort
jobben og funnet frem til en slakter som kan gi henne dette). Gratis.
Jeg har litt lite fryserplass - så fint om kan hentes om ikke lenge. Må
selvsagt gjøres ren for rester/blod - og deretter smeltes ut. Jeg har
smeltet ut talg før og fryser det ned - og tar opp ved behov.
Superdupert til all matlaging, i supper, på poteter osv. Anne Marit -
annemarit@me.com
JAAA! Det vil jeg. Tror du smøret er rundt hjørnet slik at jeg kan hente det i samme slengen?
Anne Marit19. mai 2012 kl. 21:17
Ja
det kan du sikkert. Talg er vel ganske så stabilt fett, så det burde
tåle noen ekstra dager i kjøleskapet. Håper alt kommer ila uka som
kommer. anne m
Anonymous21. mai 2012 kl. 14:09
Anne Marit
Talg
holder seg godt, men om det er blod eller muskel/senerester forbundet
med talgen, så gjærer denne ganske raskt. Det er dermed lurt å alltid
skjære av slikt så raskt som mulig, og tørke talgen med en tørr klut,
etc. Talg som venter på utsmelting bør også ligge åpent, elelr innpakket
i matpapir, da talg innakket i f.eks plast, etc gjerne "svetter" litt
slik at det danner seg kondens som påskynder harksning.
Tusen
takk for alternativ oppskrift til leverpostei :)) oppvokst med
hjemmelagd selv og datteren min er veldig glad i kyllingleverposteien.
Ingen tvil om at næringstettheten i dette produktet er i en klasse for
seg, så da gjenstår det bare å få tak i bra lever... :) takk for tipset
om arrow-rot produktet! Ha en fin helg :)
YAY,
takk for oppskrift - dette har jeg grublet og fundert på en god stund
nå. Er fortsatt litt pysete jeg og, når det gjelder dette med å spise
lever eller innmat generelt. Så det blir stort sett tørket lever eller
leverpostei fra Bondens Marked når det er å oppdrive. Men denne skal
testes ut, takk igjen! :-D
Da
lærte jeg noe nytt! Har lenge lurt på hvilken stivelse jeg bør bruke de
gangene det kreves, men for meg virker det som om alle "dømmes" nedenom
og hjem - altså at de ikke er bra/sunne. Ser du på arrowrot som sunn,
eller som det sunneste alternativet?
Fleksitarianerliv20. mai 2012 kl. 22:58
ser
på det som sunt, da det også er blitt brukt i morsmelkserstatninger fra
gammelt av (da det ble puttet næringsrikt innhold i maten til barna, og
ikke systematisk puttet helseskadelige bestanddeler i barnematen (les:
nestlè)
Lily21. mai 2012 kl. 14:22
Interessant! Ser ut som det blir arrowrot som stivelse i min kokkelering fremover! Takk for at du tok deg tid til å svare! :D
Dette
ser godt ut. Elsker jo leverpostei:-) Men kylling lever er vanskeligere
å oppspore. Du skrev at de selger Holte kyllingen i Tromsø, vet du
hvor? Har spurt produsentene tidligere men de sa at det lengste de
sendte til nord var Trondheim....
Du
tenker kanskje på Helmersens delikatesse? Sendte en mail til Holte, de
svarte at de enda ikke hadde kapasitet til å sende produkter lengre nord
enn Trondheim men etter hvert håpte de å kunne utvide og da var
Helmersen på lista deres. Kanskje de har fått det inn innen jeg flytter
nordover, er jo lov å håpe. Ha en flott dag:-)
-Guro
jepp
da har jeg i dag laget kyllingleverpostei...etter flere dagers
vegring:-) Jeg er ingen kjøtt elsker og iallefall ingen lever
elsker...lukket alle sanser når jeg lagde den....men det gikk
forbausende bra. Jeg trodde det ville lukte høgg..men det var ganske
nøytral lukt og når jeg stekte brede det seg en deilig lukt i huset! Det
beste er at posteien ble fin og mild i smaken, naboen prøvesmakte og
synes den var super..så er veldig spent på om ungene vil spise den til
frokost:-) Supersunt pålegg:-)
Så takk for at du la ut oppskriften...og legg gjerne ut flere oppskrifter på leverpostei når du har/får
trudemor:-)
Hvor
mye betaler dere for økologisk lever av kylling? Jeg har en leverandør
her som kan selge til meg, men hun aner ikke hva hun skal ta for det og
ba meg sjekke ut hva som er ca. pris. Håper noen vil svare!
Er det forresten noen som har en super oppskrift på Lammeleverpostei?
Uhyre:
Sjekket ut siden du linket til (har dumpet over den før også i søk
etter oppskrift på lammepostei), og ser at oppskriften der inneholder
både medisterdeig og ansjosfilet. Hadde vært fint om noen hadde en super
oppskrift på "ren" postei av lammelever. Skal søke selv også selvsagt
:-)
Hei
Hvorfor bruker du ikke johannesbrøddkjernemel?
Marte
(i
full gang med å få tak i lever av økokylling og min første
surdeigstarter står på benken) og en kopp te med kokosolje og gelatin
inntas til kvelds idag. Mildt sagt inspirert!
Så
flink du er :-) Jeg bruker det ikke fordi jeg er så glad i arrowroot,
da den har så grådig mange helsegevinster i tillegg til å være super
stivelse!
Denne
ble helt nydelig, og svært godt mottatt av min mann som har vært
avhengig av kjøpepostei. Han mente den var bedre enn all kjøpepostei han
noen sinne hadde smakt, og at den var like god som den leverposteien
hans danske farmor pleide å lage da han var yngre.
Men: Hva gjør
du når du fryser Gry? Jeg tenkte å skjære opp i passe tykke skiver, og
pakke inn i matpapir - dernest i plastikkpose eller plastikkboks. Er
dette en ok måte å fryse på?
Har bare plukket opp at man pleide å
fryse ned kjøtt o.l. i gråpapir i "gamledager", og tenker at papir er
bedre enn plast rett på maten.
Oj,
det må være århundredets kompliment til meg :o))) Så fint, da er det
bare å tanke opp med næring. Vil nok tro det er best å pakke det inn i
ubleket matpapir før du putter det i frys. Er du het hardcore fryser du
dem i glass og ikke plastikk. Leter selv etter store kvadratiske
glassbokser som jeg kan fylle nede i fryseren og som er lette å stable,
f.eks til bær, brød og annet som alltid havner i plastikk. Du er så
grundig at om du kaster deg på glassjakt så si fra om du finner noe bra!
Anonym20. september 2012 kl. 10:30
Jeg
har også lett etter denne type glassbokser til frysing, men foreløbig
ikke funnet noe. Sier selvsagt fra om jeg kommer over noe som funker!
Forresten:
Jeg hadde litt problemer med å hvelve posteien ut av formene, og
posteien var ikke så fast som jeg tenkte den skulle være. Blir din
postei helt fast + kommer ut av formen i ett helt stykke? Kanskje jeg
skulle ha stekt dem litt lenger?
I (den råe) leveren var det også
noen små mørke "klumper". Vet du hva dette er, og skal leveren være
sånn i rå tilstand? Hvordan kan man se om en rå lever er frisk, vet du
det?
Ja, hehe... Dette er virkelig et kompliment til deg Gry! Som
jeg sikkert har sagt en haug ganger før så er min mann halvt dansk, og
har et forhold til MAT som jeg aldri har vært i nærheten av. Da jeg
begynte med kostholdsendring tidlig i sommer ytret han stor bekymring
over det han trodde ville være en fremtid hvor vi utelukkende skulle
spise "smakløst grass". Hehe.... Min utfordring har derfor vært å lage
mat som er minst like god (eller helst bedre) enn hva han er vant til.
Det er herlig når en oppskrift slår an så godt som denne! :))
Tenkte forresten jeg skulle prøve samme oppskrift på lammelever, da jeg ikke har funnet noen bra oppskrift på lammepostei enda.
Nå
har jeg laget kyllingleverpostei etter din oppskrift, og herre min hatt
så god den var, og så enkelt det var å lage den. Never ever kjøpepostei
igjen, takk for oppskrift!:)
Takk
for oppskrift! Den var jo veldig rask å lage, og både barn og voksne
likte den kjempegodt! Til og med jeg som ikke har spist leverpostei
siden jeg var barn, syns den var god. :)
Genialt med sunnere oppskrift på mat vi allerede bruker mye av her i huset. Det er så mye lettere å innlemme i matvanene :)
Leter etter en melkebonde som vil selge meg melk jeg nå, er kjempegira på å teste alt dette spennende dere skriver om for tiden:) Og kefirkornene mine stortrives forresten, har massevis, så har gitt bort litt. Tenkte jeg skulle få liv i bloggen igjen snart, har vært så alt for mye hos oss i det siste. Håper du og dine har det bra!
http://howtodieyoung.blogspot.com/2011/02/newest-forgotten-superfood.html
http://chriskresser.com/natures-most-potent-superfood
http://www.westonaprice.org/caustic-commentary/caustic-commentary-winter-2005-spring-2006
http://www.westonaprice.org/food-features/liver-files
http://www.westonaprice.org/childrens-health/sacred-foods-for-exceptionally-healthy-babies-and-parents-too
http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/liver-the-worlds-most-nutrient-dense-food-easy-liver-pate-recipe/
http://www.cholesterol-and-health.com/Benefit-Of-Cod-Liver-Oil.html
http://blog.cholesterol-and-health.com/2010/11/sweet-truth-about-liver-and-egg-yolks.html
http://www.triedandtruefitness.com/liver/
http://simplybeingwell.wordpress.com/2011/04/28/my-renewed-love-affair-with-liver/
http://www.truthaboutabs.com/weird-nutrient-dense-meat.html
Sammenlikning av næringsinnhold mellom forskjellige levere –
http://www.healingnaturallybybee.com/articles/livernutrients.php
http://www.westonaprice.org/food-features/liver-files
Oppskrifter - Tilberedning -
http://www.keeperofthehome.org/2011/04/liver-learning-to-love-and-cook-this-superfood.html
http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/liver-and-onions-a-forgotten-traditional-meal/
http://www.marksdailyapple.com/organ-meats/#axzz1pLPPPD6e
http://kellythekitchenkop.com/category/organ-meats
http://www.motherearthnews.com/Real-Food/1976-05-01/Eating-Organ-Meat.aspx
Maria Bønnestrie
Tror jeg hadde brød og leverpostei som matpakke i hvertfall 5år i strekk som skoleelev, så egentlig er jeg veldig glad i det. Har bare ikke blitt spist eller hatt det i hus på lenge pga alle ulumskehetene som er tilsatt.
Tror jeg får en stor utfordring å få tak i økologisk lever uansett type. Med innmat er det vel ekstra viktig med økologiske varianter. Jeg lurer også på om det fines alternativ til arrowrot.
Kjenner at det kan bli en utfordring å lage og spise etterpå... Har samme problem med fisk også. Har ingen problemer med å lage det til, men så vanskelig å spise etterpå. Raring! Snakk om å være fjernet fra naturen...
Linda
http://www2.gi.alaska.edu/ScienceForum/ASF8/856.html
http://www.westonaprice.org/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-soy
http://www.westonaprice.org/soy-alert/studies-showing-adverse-effects-of-isoflavones
http://www.westonaprice.org/soy-alert/tragedy-and-hype
http://www.second-opinions.co.uk/no-joy.html
http://raypeat.com/articles/articles/natural-estrogens.shtml
http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml
Kun dyr på beite har optimale levere.
Hadde du vært fjernet fra naturen hadde du ikke lenger eksistert, så det er håp :-)
Grevbert Fihsefiin
Linda
Talg holder seg godt, men om det er blod eller muskel/senerester forbundet med talgen, så gjærer denne ganske raskt. Det er dermed lurt å alltid skjære av slikt så raskt som mulig, og tørke talgen med en tørr klut, etc. Talg som venter på utsmelting bør også ligge åpent, elelr innpakket i matpapir, da talg innakket i f.eks plast, etc gjerne "svetter" litt slik at det danner seg kondens som påskynder harksning.
Rune Stutdverg
-Guro
-Guro
Så takk for at du la ut oppskriften...og legg gjerne ut flere oppskrifter på leverpostei når du har/får
trudemor:-)
http://www.matoppskrift.no/sider/sokemaskin.asp?search=leverpostei&type=viewoppskriftersok
Wenche Uhyhre
http://chicken-livers.com/
Elisabeth Mannedassen
Er det forresten noen som har en super oppskrift på Lammeleverpostei?
Uhyre: Sjekket ut siden du linket til (har dumpet over den før også i søk etter oppskrift på lammepostei), og ser at oppskriften der inneholder både medisterdeig og ansjosfilet. Hadde vært fint om noen hadde en super oppskrift på "ren" postei av lammelever. Skal søke selv også selvsagt :-)
Vennlig hilsen Heidi
Hvorfor bruker du ikke johannesbrøddkjernemel?
Marte
(i full gang med å få tak i lever av økokylling og min første surdeigstarter står på benken) og en kopp te med kokosolje og gelatin inntas til kvelds idag. Mildt sagt inspirert!
Men: Hva gjør du når du fryser Gry? Jeg tenkte å skjære opp i passe tykke skiver, og pakke inn i matpapir - dernest i plastikkpose eller plastikkboks. Er dette en ok måte å fryse på?
Har bare plukket opp at man pleide å fryse ned kjøtt o.l. i gråpapir i "gamledager", og tenker at papir er bedre enn plast rett på maten.
Vennlig hilsen Heidi
Forresten: Jeg hadde litt problemer med å hvelve posteien ut av formene, og posteien var ikke så fast som jeg tenkte den skulle være. Blir din postei helt fast + kommer ut av formen i ett helt stykke? Kanskje jeg skulle ha stekt dem litt lenger?
I (den råe) leveren var det også noen små mørke "klumper". Vet du hva dette er, og skal leveren være sånn i rå tilstand? Hvordan kan man se om en rå lever er frisk, vet du det?
Ja, hehe... Dette er virkelig et kompliment til deg Gry! Som jeg sikkert har sagt en haug ganger før så er min mann halvt dansk, og har et forhold til MAT som jeg aldri har vært i nærheten av. Da jeg begynte med kostholdsendring tidlig i sommer ytret han stor bekymring over det han trodde ville være en fremtid hvor vi utelukkende skulle spise "smakløst grass". Hehe.... Min utfordring har derfor vært å lage mat som er minst like god (eller helst bedre) enn hva han er vant til. Det er herlig når en oppskrift slår an så godt som denne! :))
Tenkte forresten jeg skulle prøve samme oppskrift på lammelever, da jeg ikke har funnet noen bra oppskrift på lammepostei enda.
Vennlig hilsen Heidi
er det varmluft eller vanlig...