Hehe,
det skal ikke alltid være så lett, nei. Jeg husker den gangen jeg
puttet ei suppe i blenderen for å kverne den til jevn og fin suppe, det
skulle jeg aldri ha gjort for blenderen "eksploderte" på et vis og det
var suppe over hele kjøkkenet. Supper må altså avkjøles før de kjøres i
blender!!
En ting er i hvert fall helt sikkert og det er at man lærer mye bedre av det man gjør feil enn det som går feilfritt!
Artig
å følge med på spiringa, har selv "bare" krydderurter og tomater i
vinduet foreløpig. Men du har altså ikke fått gojibærene til å spire?
Jeg smakte engang goijibær som en urtebonde hadde i drivhuset sitt, den
var blitt stort som et tre og hadde de søteste bærene jeg har smakt:)
kjempegode!
Men du, hvordan gjør du det med offentlige arr som
17.mai feiring osv når alle de andre barna gomler i seg massevis av is
og pølser?Har du med alternativer? Kanskje engang i blandt er ok, men
jeg tenker også på skrekk sommerferien der vi er på campingplass i
sverige og badeland og alle spiser is hele tiden.. Jeg vurderer å ta med
kjølebag med frossen sorbet og sånt for å kunne tilby det, og være på
stranda der det er litt langt til isboden...
-Ellen
Det er goji-spirene du ser i dette innlegget, så ser du basilikumspirene i det forrige innlegget jeg linket til...
17
mai. Nei jeg snur delvis ryggen til, de får den isen kommunen deler ut
til alle barna og så spiser vi oss gode og mette før vi drar i tog. Har
alltid med et par brødskiver og bompibærsaft i termosen og. Vil de da
absolutt ha pølser så er det greit. Har enda ikke kjøpt pølse på 17 mai-
bare sørger for at de er mette så slipper jeg problemstillingen :). Vi
har alltid niste med i badeland, bilferier, dyreparken og lignende. De
elsker å få sin egen kurv jordbær eller moreller om sommeren og er de
mette så er de mette- og spør ikke etter så mye dritt. Min kjære er litt
mer løssluppen og jeg tenker det er greit- sånn dann og vann......
Frossen sorbet i kjølebag høres ut som en bra taktikk- liker den ;-)
Skulle
så gjerne hørt mer om hvordan du forer dine høner og haner - vi bruker
nå økologisk kraftfor og våre matrester, men vet godt at det kan gjøres
på mer naturlig vis (slik som du nevner). De skal snart slippes ut på
tunet for første gang og vi storgleder oss!! Går dine helt fritt?
Egentlig
ikke mer komplisert enn jeg skriver her. Når de var bittesmå fikk de
også rå eggeplommer iblandet maten. Det er katteeldorado her så jeg tør
ennå ikke slippe de helt løst på hele tomta, men de har et stort
inngjerdet område de utforsker. Snart blir det fritt vilt:o)
Denne boken kan anbefales -
http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1603582908
Jeg
er ikke enig i alt han skriver, men dette er den eneste boken som
fokuserer seriøst på meitemarkkompost (med bilder og beskrivelser av
hvordan man lager beholder, etc) så vel som oppal av fluelarver, som
vist i artikkelen ovenfor.
Høns har veldig godt av lever og
hjerte et par ganger i uka, opphakket, og de både elsker og har veldig
godt av restene fra utsmeltet talg om du lager slikt. Slikt fett er,
utover kokosolje (raspet opp fra hard tilstand) eller kokosmelk, eller
melkefett/surmelk særlig godt for dem om vinteren.
Høns trenger
betydelig mer protein i kostholdet enn det som er vanlig å anbefale i
bøker og artikler om hønsehold. Matrester som for er ok tilbehør, men er
sultefor som hovedfor. Høns er klassifisert som altetere, men er
primært kjøttetere og trives aller best på animalsk kosthold. At
vegetabilske matemner som korn, frø, nøtter eller belgfrukter ikke er
bra for høns ser man raskt på det faktum at sykdomskapittelene i fleste
hønsebøker er de største i samtlige bøker. Og jeg har selv nærmere 50,
både papirbøker så vel som e-bøker.
Fisk og sjømat,
strandsnegler, kraft, innmat, surmelk og upasteuriserte melkeprodukter,
meitemark og fluelarver, spiret korn og frø (eller som i det minste har
vært bløtlagt for å inaktivere antinæringsstoffene) er supermat for
høns.
Tilbehør som tørket brennesle, russisk valurt (symphytum
peregrinum eller uplandicum, avhengig av hvilken botaniker som har fått
bestemme) eller reinrotblader (samtlige har svært høyt protein og
næringsinnhold, og utkonkurrerer korn og annet kraftfor - reinrotblader
er også adaptogene, da de inneholder ekdysteroner), og/eller tørket og
opphakket eller malt tang/tare, samt frisk eller tørket vassarve (er
også forholdsvis næringsrik, men er mer styrketilskudd for høns/evt ved
sykdom, og har vært mye brukt tradisjonelt verden over for dette
formålet. Noe som reflekteres i det engelske navnet chickweed) er også
bare av det gode. Og i tillegg kommer det de finner selv om de går
fritt. Ramsløk og gressløk er også veldig bra for høns dann og vann, som
styrkemiddel. I følge logikken hjelper slike mot parasitter, men det
gjør også mye protein.
Anonymous17. mai 2012 kl. 02:28
En
siste ting er at om du bor i rimelig nærhet av et slakteri, kan få
kjøpt såkalt "spon" fra kjøttskjæring/saging. Dette koster under tieren
for mange kilo, eller du får det gratis. Det er imidlertid lurt å kun
velge spon fra lam/får eller storfe, da grisespon inneholder så mye en
og flerumettet fett at hønsa blir syke og dør av det om de får slikt
ofte. Lammespon eller storfespon har de imidlertid bare godt av, og
særlig fettet er en god varmekilde om vinteren.
Høns på et slikt
kosthold trenger ikke skjellsand, men vil du være på den sikre siden kan
du gi dem eggeskallene tilbake. Da spiser de eggeskallene om de har
behov for ekstra mineraler. I følge ulike bøker heter det at dette skal
få hønsa til å spise sine egne egg. Men det er bare tull og tøys. Kun
høns som er underernærte spiser egg. Jeg har gitt mine høns og ender
eggeskallene tilbake i årevis, uten at noen har begynt å spise egne
eller andres egg. Og jeg har også nå og da gitt dem hele, rå egg gjennom
å knuse dem mens de så på, og legge dette til dem på bakken, uten at
dette førte til annet enn at de spiste eggeskall og plommer de fikk fra
de knuste eggene. De samme ovennevnte bøker og artikler advarer på det
sterkeste mot å gi hønsa eggeskal tilbake som ikke har vært sterilisert
eller varmebehandlet for å ta knekken på diverse bakterier, men dette er
også bare tøys, og bunner i ubegrunnet bakteriefobi. Dyr som mennesker
har bare godt av bakterier, jrf hygienehypotesen og slikt.
Får
hønsa bare halvparten av det ovennevnte vil de legger flere egg enn det
som er vanlig (også gjennom hele vinteren, uten det oppholdet som
beskrives i ulike bøker angående fjærfellingsperioden), vokse seg større
og sterkere enn det normale, ha høyere klekkingsrate og mindre eller
null kyllingdødelighet, ingen helseproblemer eller såkalte "smittsomme"
sykdommer i kyllingene, null helseproblemer og også leve lenger (og
legge egg kontinuerlig) enn det normale. I det minste ut fra min egen
erfaring.
H. Anefar
Sally Haugen17. mai 2012 kl. 18:57
Takk så masse for alle disse nyttige tipsene!! Nå har jeg mye å lese og prøve ut. Helt supert!!
En ting er i hvert fall helt sikkert og det er at man lærer mye bedre av det man gjør feil enn det som går feilfritt!
Og jo, Skylander er kjempefin!
Men du, hvordan gjør du det med offentlige arr som 17.mai feiring osv når alle de andre barna gomler i seg massevis av is og pølser?Har du med alternativer? Kanskje engang i blandt er ok, men jeg tenker også på skrekk sommerferien der vi er på campingplass i sverige og badeland og alle spiser is hele tiden.. Jeg vurderer å ta med kjølebag med frossen sorbet og sånt for å kunne tilby det, og være på stranda der det er litt langt til isboden...
-Ellen
17 mai. Nei jeg snur delvis ryggen til, de får den isen kommunen deler ut til alle barna og så spiser vi oss gode og mette før vi drar i tog. Har alltid med et par brødskiver og bompibærsaft i termosen og. Vil de da absolutt ha pølser så er det greit. Har enda ikke kjøpt pølse på 17 mai- bare sørger for at de er mette så slipper jeg problemstillingen :). Vi har alltid niste med i badeland, bilferier, dyreparken og lignende. De elsker å få sin egen kurv jordbær eller moreller om sommeren og er de mette så er de mette- og spør ikke etter så mye dritt. Min kjære er litt mer løssluppen og jeg tenker det er greit- sånn dann og vann...... Frossen sorbet i kjølebag høres ut som en bra taktikk- liker den ;-)
Denne boken kan anbefales -
http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1603582908
Jeg er ikke enig i alt han skriver, men dette er den eneste boken som fokuserer seriøst på meitemarkkompost (med bilder og beskrivelser av hvordan man lager beholder, etc) så vel som oppal av fluelarver, som vist i artikkelen ovenfor.
Høns har veldig godt av lever og hjerte et par ganger i uka, opphakket, og de både elsker og har veldig godt av restene fra utsmeltet talg om du lager slikt. Slikt fett er, utover kokosolje (raspet opp fra hard tilstand) eller kokosmelk, eller melkefett/surmelk særlig godt for dem om vinteren.
Høns trenger betydelig mer protein i kostholdet enn det som er vanlig å anbefale i bøker og artikler om hønsehold. Matrester som for er ok tilbehør, men er sultefor som hovedfor. Høns er klassifisert som altetere, men er primært kjøttetere og trives aller best på animalsk kosthold. At vegetabilske matemner som korn, frø, nøtter eller belgfrukter ikke er bra for høns ser man raskt på det faktum at sykdomskapittelene i fleste hønsebøker er de største i samtlige bøker. Og jeg har selv nærmere 50, både papirbøker så vel som e-bøker.
Fisk og sjømat, strandsnegler, kraft, innmat, surmelk og upasteuriserte melkeprodukter, meitemark og fluelarver, spiret korn og frø (eller som i det minste har vært bløtlagt for å inaktivere antinæringsstoffene) er supermat for høns.
Tilbehør som tørket brennesle, russisk valurt (symphytum peregrinum eller uplandicum, avhengig av hvilken botaniker som har fått bestemme) eller reinrotblader (samtlige har svært høyt protein og næringsinnhold, og utkonkurrerer korn og annet kraftfor - reinrotblader er også adaptogene, da de inneholder ekdysteroner), og/eller tørket og opphakket eller malt tang/tare, samt frisk eller tørket vassarve (er også forholdsvis næringsrik, men er mer styrketilskudd for høns/evt ved sykdom, og har vært mye brukt tradisjonelt verden over for dette formålet. Noe som reflekteres i det engelske navnet chickweed) er også bare av det gode. Og i tillegg kommer det de finner selv om de går fritt. Ramsløk og gressløk er også veldig bra for høns dann og vann, som styrkemiddel. I følge logikken hjelper slike mot parasitter, men det gjør også mye protein.
Høns på et slikt kosthold trenger ikke skjellsand, men vil du være på den sikre siden kan du gi dem eggeskallene tilbake. Da spiser de eggeskallene om de har behov for ekstra mineraler. I følge ulike bøker heter det at dette skal få hønsa til å spise sine egne egg. Men det er bare tull og tøys. Kun høns som er underernærte spiser egg. Jeg har gitt mine høns og ender eggeskallene tilbake i årevis, uten at noen har begynt å spise egne eller andres egg. Og jeg har også nå og da gitt dem hele, rå egg gjennom å knuse dem mens de så på, og legge dette til dem på bakken, uten at dette førte til annet enn at de spiste eggeskall og plommer de fikk fra de knuste eggene. De samme ovennevnte bøker og artikler advarer på det sterkeste mot å gi hønsa eggeskal tilbake som ikke har vært sterilisert eller varmebehandlet for å ta knekken på diverse bakterier, men dette er også bare tøys, og bunner i ubegrunnet bakteriefobi. Dyr som mennesker har bare godt av bakterier, jrf hygienehypotesen og slikt.
Får hønsa bare halvparten av det ovennevnte vil de legger flere egg enn det som er vanlig (også gjennom hele vinteren, uten det oppholdet som beskrives i ulike bøker angående fjærfellingsperioden), vokse seg større og sterkere enn det normale, ha høyere klekkingsrate og mindre eller null kyllingdødelighet, ingen helseproblemer eller såkalte "smittsomme" sykdommer i kyllingene, null helseproblemer og også leve lenger (og legge egg kontinuerlig) enn det normale. I det minste ut fra min egen erfaring.
H. Anefar
Tuppa Klukkesen