Stram
pris:-( Hvor mye tar du hver dag og hvor lenge varer en krukke? Holder
på å venne meg på å spise vanlig fiske-lever. Litt krydrerier og eddik
og smaken blir straks mye bedre:-) Men er jo ikke noe man kan innta hver
dag, så et tilskudd hadde nok vært bra..
Jeg
spiser en ts daglig, så det varer lenge. Prisen er stiv ja, men med
tanke på at du kan skylle alt annet lignende rett i dass, så er det
verdt alt sammen. Dette produktet bør ikke overdoseres. Lykke til med å
lære deg å like lever. Min far elsker det og frådser i fiskelever...
Synd det ikke kunne arves :)
Fiskelever
kan man innta hver dag så fremt man har tilgang på den. Jeg har ofte
gjort det selv da jeg både fisker mye og også får i bøtter og spann til
tider fra et lokalt fiskemottak som ellers kaster dem. Om du, når du
sier at du ikke kan innta fiskelever hver dag, sikter til eventuell
forgiftning av vitamin A så skal det for det første temmelig høye doser
til over lengre tid, samt at forgiftning av ekte vitamin A ikke er
dokumentert, kun via bruk av syntetisk vitamin A, og for det andre så
beskytter vitamin D mot eventuell overdosering av vitamin A. Disse to
vitaminene jobber sammen i kroppen, og er helt nødvendige for hverandres
funksjon så vel som opptak.
Smaken er definitivt som baken, men
som du sier hjelper det å la den ligge litt i eddikvann. Hvor mye Fleksi
tar til dagen aner jeg ikke, men anbefalt dosering er sånn circa 1
teskje. Og da snakker jeg om melkesyregjæret fiskeleverolje som den som
er avbildet.
Melkesyregjæret fiskeleverolje skal forresten "svi"
litt i halsen, hvilket bare er tegn på god kvalitet, slik at om noen
kjøper den på Fleksi's anbefaling så betyr dette ikke at det er noe galt
med den.
Fleksi -
Fettsyrene harskner/(per)oksiderer
ved høy varme, det er riktig, men når også høyt trykk er involvert
omdannes fettsyrene til delvis herdede fettsyrer.
De naturlige
vitaminene i fiskeleverolje er som du sier hele poenget med å bruke
slike produkter, utover fettsyren DHA for hjerne og nervesystem. Men nok
en faktor involvert er at disse vitaminene, via deres funksjon som
antioksidanter, også beskytter kroppen mot fiskefettsyrene, som selv når
de ikke er oksiderte, er svært helseskadelige i alt annet enn veldig
små doser. Dette da de, i egenskap av å være enda mer flerumettet enn
plantefett, er enda mer reaktive (oksiderer raskt) ovenfor luft, lys, og
varme enn plantefett.
Vitaminer og andre næringsstoffer som
kommer som følge av gjæringsprosessen befinner seg i fiskeleveroljen, og
ikke i bakteriene, som har produsert dem.
Smøroljen inneholder alle næringsstoffene som finnes i smør generelt. Her er litt info for dem som vil myse -
http://www.westonaprice.org/food-features/why-butter-is-better
Smøroljen
inneholder også mettede fettsyrer som blant mye annet øker opptak og
utnyttelse av fiskefettet, samt deltar i å forhindre at sistnevnte
oksiderer.
Fra bloggdame og journalist til rabattkode? Noen ville nok anse det som en nedtur :-)
Ja, det er en sorg å bli redusert til en rabattkode, så sant så sant :). Takk for utfyllende info.
Anonymous16. april 2012 kl. 12.02
Om det kan være en trøst så er du langt fra noen tilbudsvare, heller et ekslusivt nisjeprodukt :-)
G. Astronom
Fleksitarianerliv16. april 2012 kl. 13.54
Kremt... takk :-)
Popz16. april 2012 kl. 17.06
Takk
for utfyllende svar:-) Nei, ville jo vært ideelt å spise lever hver
dag, men synes det er litt pes å lage det til så ofte. Bor nær sjøen så
det er ikke noe problem å dra å fiske innimellom. Jeg har hørt at dersom
man spiser et måltid av fisk så er det lurt å ta fiskeolje etterpå
fordi opptaket blir enda bedre. Fleksi- har du noen gang prøvd å legge
leveren oppå flatbrød? Ha på et dryss med salt og pepper, gjerne smør i
tillegg og vips, så er det er faktisk godt:-) I kveld før jeg skulle
legge meg hadde jeg faktisk lyst på lever, akkurat som en carving..Det
er faktisk bare en månede siden jeg faktisk hadde store problemer med å
innta så mye som et mikrogram av lever. Så, med andre ord, det går ann å
venne seg til for noen. Eddik og krydder er tingen. Er det noen som vet
noe om kvaliteten til olivita? Har hørt at det skal være bra men er
ikke helt sikker, det er jo oliven blandet sammen med fiskeolje:
http://www.olivita.com/ Tror alikevell ikke den er så bra som denne fra
green pasture.
Anonymous16. april 2012 kl. 17.45
Popz,
konsum av plantefett sammen med fiskeolje blokkerer opptaket av både
vitamin A og D, slik at mye av poenget med å bruke fiskeolje forsvinner.
Logikken bak produktet holder heller ikke mål vitenskapelig all
den tid middelhavskostholdet ikke bruker spesielt mye olivenolje, tross
den offisielle industripropagandaen, samt at olivenolje/enumettet fett
er en dokumentert årsak til åreforalkning. Så mye er mao de offisielle
påstandene verdt helsemessig.
Nok en ting er at produktet er
raffinert, slik at det antakelig er varmebehandlet, og uansett oppgis
ikke næringsinnhold slik at man kan anta at vitaminene er tatt vekk. De
fettløselige vitaminene A, D, E og K som virker som antioksidanter, og
forhindrer oksidering av fiskefettet er helt nødvendige for å forhindre
oksidasjons/betennelsesreaksjoner i kroppen og abnorm immunreaksjon som
følge av konsum av fiskefettet. Fiskefett i større mengder, og særlig
uten vitaminene er ekstremt helseskadelige, på lik linje med både
plantefett og transfett.
Mer info her om ønskelig, i mine kommentarer til Fleksi 21/2 -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-pasteurisering-og-homogenisering.html
Og her, nesten helt nederst på siden i min kommentar til en dame som heter Kristine 18/3 -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-er-laktoseintoleranse-en.html
P. Ysa
Popz17. april 2012 kl. 02.39
Oj,
dette visste jeg ikke. Gjelder dette også inntak av kokos olje? (Altså
at opptaket av vit. A og D blir blokkert i fiskeoljen) Jeg har tidligere
brukt å dyppe skjeen i kokos-olje først (før jeg lasser på med
fiskeolje) for å minske smaken..Jupp, et kjempe triks. Hva mener du med
at middelhavslandene ikke bruker så mye oliven-olje, hadde vært
interesant å høre mer om ettersom jeg har forestilt meg at de lasser på
med oliven-olje til alle måltider...
Var en professor på
sykehuset som anbefalte meg olivita. En viss effekt har den nok men de
tingene du poengterte er jo ganske kritikkverdig. Grusom smak var det
også på den. Tusen takk for all informasjon og lenker. Skal sette meg
ned å lese igjennom det:-)
Anonymous17. april 2012 kl. 03.10
Kokosolje
er for det meste mettet fett, og dermed stabilt og helt trygt å bruke.
Mettet fett er gjennomdokumentert som det sunneste og mest styrkende
fettet man kan spise, stikk i strid med all offentlig propaganda om det
motsatte.
I middelhavsland så går det betydelig mer i melkefett
via smør, yogurt og liknende enn olivenolje, som kun brukes i salater.
Utsmeltet fårefett eller grisefett er også mye brukt avhengig av hvilket
land vi snakker om. Da jeg som ungdom var på gjennomreise (loffet
rundt) i Hellas så jeg lite til olivenoljer, og spurte en dag en
tavernainnehaver om hvorfor. Han svarte at olivenolje var mer vanlig på
turiststeder og hoteller, m.m da turister forventet denne oljen etter å
ha lest så mye om hvor sunn den skulle være, samt at man visstnok brukte
så mye av den i Hellas. Jeg opplevde omtrent det samme i land som
Kypros, Kroatia, Slovenia, Italia, Spania og Frankrike. Dvs at
olivenolje var å finne i alle restauranter og kafeer/tavernaer på
turiststeder, mens jo mer lokalt jeg kom, i mindre landsbyer eller i
kontakt med de lokale innbyggerne, desto mer dukket smør, yogurt og
utsmeltet fårefett opp. På samme måte er det bare tull og tøys at man i
slike land spiser så mye frukt og grønt, og lite animalsk mat, slik den
offisielle matindustripropagandaen vil ha det til, og jeg husker greske
koteletter av lam eller sau var så store de måtte ligge på egen
tallerken. Her har du litt bedre info som plukker
middelhavskostholdspropagandaen fra hverandre -
http://www.westonaprice.org/traditional-diets/mediterranean-diet
Om fiskeolje, så er denne svært god, om enn litt omstendelig -
http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
Oljen
deres er ikke oppvarmet i følge dem selv, men raffinert, og det mettede
fettet er tatt bort i prosessen, og dermed en god del av de
fettløselige vitaminene. Da mettet fett beskytter mot oksidering av
fiskefettet og også øker opptak og utnyttelse av disse er det bare tull å
ta vekk det mettede fettet, og slik tukling med naturlige produkter er
ingen god ting. Denne fiskeleveroljen anbefales dermed ikke.
Melkesyregjæret
fiskeleverolje er dyrere, men gir mer næringsstoffer for pengene, og
kan derfor tas i mindre mengder også pr dag. Vil man sikre optimalt
opptak og utnyttelse er det en god ide å ta fiskeleveroljen med f.eks
smør, smørolje eller kokosolje, evt utsmeltet talg fra storfe eller sau.
Pussig
du har lurt på det lenge all den tid du fikk ei lang liste med info av
meg her -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-er-laktoseintoleranse-en.html
Sikkert ikke dumt å lese litt for å slippe å lure. Det er en grunn til at jeg poster slike linker til relevant info.
Her er en av dem som er særlig relevant for denne tråden -
http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
A. Nonym
Kristine17. april 2012 kl. 13.39
Skal
innrømme at jeg gjerne tar kortversjonen av forklaringene dine. Men når
jeg får gooood tid, skal jeg nok finlese både det ene og andre!
Jeg
har også brukt dette kombiproduktet (fermentert fiskeleverolje/smør) og
har bestilt både fra utlandet og fra tidsporten.no i Norge. Er
strålende fornøyd - og har forkastet alle andre omega-produkter. Stiv
pris ja, men verdt det. anne m
Nei,
det er ingen. Avdem som ellers selger upasteurisert melkemat velger å
pasteurisere yoghurt pga en eller annen bakterie de frykter. Jeg er ikke
redd bakterier og lager yoghurt selv til meg og mine, av fersk melk
direkte fra bonden- som desverre er den eneste måten å få dette i seg
på- her til lands...
Interessant.
Har du noen erfaring med eye-q? Vet det ikke er det samme som
fiskeleverolje som også inneholder ulike vitaminer, men vet du om det er
et godt rent omega-3 tilskudd?
Jeg har ikke erfaring med dette produktet, kanskje Pirkus gjør?
Anonymous16. april 2012 kl. 22.41
Jeg
har ingen erfaring med produktet og jeg ville aldri tatt det heller. De
skryter av å ha et produkt med det høyeste innholdet av EPA, og bare
dette i seg selv er nok til å fravelge produktet med tanke på hvor
giftig EPA er i alt annet enn svært små doser, og da konsumert kun
sammen med fettløselige antioksidanter som A og D som beskytter mot
oksidasjon av EPA.
Ellers så lyver de, eller har blandet
fettsyrene da de påstår at EPA er "den viktigste omega-3 fettsyren å
tilføre for hjernens funksjon" hvilket er feil da det er DHA som er
viktig for både hjernen og synet. Videre skriver de følgende "For høyt
innhold av omega-3 fettsyren DHA i en fiskeolje kan hemme inn
transporten av viktig EPA til hjernen" som igjen er helt feil da det kun
er DHA som er viktig for hjernen.
Mer sludder er "Vi håper du
ser Eye Q som det den er: En enkel måte å sette sammen din kost på, og
dermed forsikre at kroppen, hjernen og øynene får sine livsviktige
næringsstoffer," og når de bruker ord som sette sammen din kost og
livsviktige næringsstoffer i omtalen av et produkt og kosttilskudd (ikke
kost) som kun inneholder raffinerte fettsyrer uten de naturlige
antioksidantene, og i tillegg syntetisk vitamin E, da er de, om man
unnskylder språket, noen sleipe dass!
Pirkus
Jeg kunne ha
sagt mye mer negativt om produktet, men det får holde at alle de
naturlige fettløselige vitaminene som fungerer som antioksidanter er
fjernet, og syntetisk vitamin E tilsatt
Anonymous16. april 2012 kl. 22.43
Ops, jeg ga visst meg selv en ps?
Anne17. april 2012 kl. 12.08
Takk
for svar! Nå blir jeg veldig forvirret her. Har fått info at dette
produktet skal være veldig bra for barn med adferdsvansker. Men ut fra
hva jeg forstår på deg, så er det derimot direkte giftig med store
mengder EPA. For barn med adferdsvansker er det viktig med mye omega-3
og enkelte vitaminer, som f.eks D-vitamin og B-vitaminer. Så hva skal
man gi de? Synes det er veldig vanskelig å finne gode produkter.
Har
du noe litteratur du kan linke til som sier litt om hvor mye EPA og
DHA, samt vitaminer som er riktig dosering? Synes det er så veldig mye
forskjellige anbefalinger ute og går.
Fleksitarianerliv17. april 2012 kl. 12.41
jeg
er enig i at dette er omfattende og tidvis veldig frustrerende stoff å
sette seg inn i. Slik jeg har skjønt det så handler de aller fleste
kroppslige ubalanser om at man mangler næring og ofte går A og D igjen
på denne listen, it tilegg til magnesium. Å få i seg mest mulig av disse
næringsstoffene i sin naturlige form sammen med gode/riktige fettsyrer
(f.eks denne fermenterte fiskeleveren, fet fisk- gjerne rå, spekemat, rå
eggeplomme og upasteuriserte melkeprodukter) er alfa omega og er en fin
vei å gå for å få i seg nok. Det samme gjelder for barn med
adferdsvansker. Upasteurisert smør fra feks Avdem som er å få kjøpt i
velassorterte butikker vil gi mye av dette, samt riktig og godt fett for
barn(og voksne) med kroppslige eller mentale ubalanser. Å støtte en god
tarmfunksjon er også smart ved mye fermentert mat/drikke + gelatin som
gjør underverker i små og store kropper. Vent på Pirkus for
ekspertuttalelser. Han kan nok vise deg eksempel på dokumentert seriøs
forskning :)
Mener
yoghurten som selges på Skaarbu gård ved Holmetrand er det?
http://www.mamut.net/terralibera/ De selger i hvertfall upasteurisert
melk.... Hilsen Siv
Takk for den :)
Jeg sjekket ut og desverre pasteuriseres yoghurten her også...
Videre leting!
Guro17. april 2012 kl. 02.49
Husker
jeg har vært inne på den hjemmesiden tidligere da jeg forsøkte å finne
ut om de var noen som solgte raw-melk i Norge. Tragisk å lese om hvordan
denne stakkars bonden ble motarbeidet og straffet av Tine for sitt
ønske om å selge upasturert melkeprodukter. Virkelig tragisk.
Et
produkt som absolutt fortjener det den kan få av positiv omtale! Jeg og
minstemann bruker av smørolje/torskeleveroljen hver dag. 5 åringen
derimot, brekker seg og grøsser... så utfordringen er å finne noe å
blande med som kamuflerer smaken. Den er jo... litt spesiell? Har prøvd å
blande med kokosolje, honning og hjemmelaget syltetøy, men ikke sjans.
Jeg har kjøpt en utgave med kanel/stevia smak, men det ble over the top for min del - den nøytrale smaken var faktisk bedre.
Synes
denne med appelsin er den desidert beste på smak. Og veldig smart å ha
en skje med yoghurt/bæryoghurt ved siden av for at smaken skal
forsvinne. Det funker på eldstemann i alle fall. Så bra du får den i
minstemann! Jeg får ikke det, desverre- men hun er veldig nysgjerrig på
hva vi styrer med, så kan hende det løsner snart:)
Lene28. oktober 2012 kl. 11.52
Jeg
har tatt udo's choice en stund, men det ser det ut til at jeg kommer
til å slutte med når jeg har lest ferdig kommentarene her og diverse
linker til mer informasjon. Jeg brekker meg av Udo's, men det som
fungerer for meg er å blande med dobbelt så mye juice. Om man tar 1 ts
for dagen som anbefalt over og blander med 2 ts juice, så blir det jo
ikke allverdens av sukker.
jeg ville adri gitt udos til mine barn med den kunnskap jeg i dag har.
Inga16. april 2012 kl. 21.32
OI og huffda, har du sjekket ut aman prana oljene?
Takk for at du er så ærlig og hjelpsom!
Fleksitarianerliv16. april 2012 kl. 21.53
Jojo,
får meg sikkert noen på tygga fordi jeg er ærlig om hva jeg mener,
utvilsomt på tvers av den informasjonen vil er blitt flasket opp på!
Aman prana er et blindspor, mener jeg. Green pasture er det eneste
merket jeg vet om som har rent mel i posen ut fra de egenskapene jeg
mener en slik olje skal inneha. Jeg har selv hellet ut 2 flasker aman
prana (ca 1100 kr) fordi jeg ikke kunne ramle meg inn å bruke den oljen
mer etter å ha satt meg inn i disse sakene.
Karin17. april 2012 kl. 20.54
Kan jeg spørre litt mer...hva er det som gjør at du er så imot Udos el aman rana?
Anonymous18. april 2012 kl. 18.01
Litt om Udo Erasmus og svindelproduktet hans -
http://www.westonaprice.org/thumbs-down-reviews/fats-that-kill-fats-that-heal
http://fitnessbloggen.no/udos-choice/
http://www.mdconsult.com/das/citation/body/330282587-15/jorg=journal&source=MI&sp=19977474&sid=0/N/19977474/1.html?issn=
Les ellers om det "sunne" fettet han promoterer, i linklista jeg har postet den 18/3 i kommentar her -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-er-laktoseintoleranse-en.html
Tar du deg bryet med å lese artiklene og forskningsstudiene kommer du aldri til å bruke plantefett igjen.
Å
spise planteoljer er et uendelig langt feilspor som også jeg har
vandret i i en årrekke. Vi skal ikke drukne i planteoljer men finne
balansen mellom fettsyrene da problemet med vårt vestlige kosthold er at
vi få i oss langt mer omega 6 enn 3 som igjen skaper en rekke
helseproblemer(les: alle livsstilssykdommene vi plages med i dag).
Derfor kan man feks knuse linfrø som er rike på omega 3 for å få i seg
mer av det, men den beste kilde er fra fisk eller smør. Vi tåler mettet
fett, vi skal ha mettet fett og vi holder oss friske av mettet fett av
god kvalitet, ikke av planteoljer som nesten uten unntak harskner under
raffineringsprosessen og blir helseskadelig. Husk at det er storindustri
rundt dette og folk tjener penger på det(les: Monsanto-innlegget mitt
som jeg har skrevet om for litt tilbake siden, du finner den under
hjertesukk og fakta)
Klarer
ikke å finne ut hvor mye av de ulike vitaminene den inneholder. Har du
noe info om det? Lurer også på den smøroljen - kan de som ikke skal ha
melk ha den, eller inneholder den kasein?
I
smøroljen som er i produktet er det ikke kasein og skal dermed være
trygt for dem som ikke skal ha melk. Ettersom dette er et naturlig
produkt der A og D vitaminer ikke er tilsatt i syntetisk form, så vil
jeg tro det kan variere noe, så samme måte som at våre kropper
gjenspeiler kosthold, klima (indre og ytre faktorer) gjelder nok det
samme fisk og deres lever... Men det er hva jeg tenker. Skal spørre
Pirkus :)
Fleksitarianerliv17. april 2012 kl. 13.32
Pirkus har svart omtrent det samme lenger oppe i kommentarfeltet :)
Kasein er melkeprotein/ostemasse, og er ikke i melkefettet, som man lager smør og smørolje fra
Innholdet
av vitaminer og andre næringsstoffer er høyt, men analysene viser
såpass variasjoner i og med at det er snakk om et gjæret produkt, og
ikke standardisert uniformt produkt, at innholdet ikke listes opp slik
at produsenten ikke kommer med feilinformasjon.
Om det teller noe
som helst så kan jeg gå god for produktet da det var jeg som fikk
Christer til å ta det inn, sammen med fiskeleveroljen. Det finnes ikke
bedre produkter i vesten som jeg kjenner til, og produktene anbefales
også av de sterkeste forkjemperne for mer fettløselige vitaminer i
kostholdet, Weston A Price Foundation.
Det var ny informasjon for meg. Visste ikke at smør ikke inneholdt kasein.
I
og med at det ikke er noe standarisert innhold av de ulike vitaminene,
hvordan kan man da vite om man får tilstrekkelig gjennom
fiskeleveroljen, eller om man trenger ytterligere tilskudd?
Jeg
kjenner ikke til deg - P.Usleri. Er du utdannet innen ernæring eller har
du evt. noen annen kompetanse innen feltet? Er relativt ny innen
bloggverden, så har ikke kjennskap til hvem som er guruer her inne.
Skal lese mer på sidene til Weston a Price.
Anonymous18. april 2012 kl. 01.30
Det
er hovedsaklig myseproteiner og laktose som fjernes når vi klarer smør
til ghee. Mikroskopiske mengder kasein som har blitt med melkefettet
gjennom separatoren fjernes også, da disse ligger igjen på bunnen, hvor
mysepartiklene normalt trekker opp mot overflaten. Vi snakker imidlertid
om så lite kasein at det regnes som ikkeeksisterende, og langt fra en
mengde som kan skade kroppen på noe vis.
Her spiller også inn at
fettet det er snakk om ikke kommer fra pasteurisert melk, da det er
pasteuriseringen som denaturerer kaseinet slik at det blir
helseskadelig. De fleste mennesker som ikke tåler kasein klarer fint å
drikke upasteurisert melk, så vel som fløte, rømme og smør fra slik
melk. Er melken eller smøret (rømmen) surnet er kaseinet brutt ned av
bakterier og dermed allerede fordøyd. Og fordøyd kasein er helt ufarlig.
Om
man ikke takler kasein, selv fra pasteurisert melk, har man ikke melke
eller kaseinallergi, da dette bare er en oppdiktet diagnose. Og jeg som
sier dette kjenner godt til all forskningen som viser hvordan kasein
skader både tarmen så vel som forstyrrer hjernens balanse av
neurotransmittere (gjennom å først forstyrre serotoninnivåene i tarmens
nervesystem/"hjernen i tarmen"). Jeg kaller dette en oppdiktet tilstand
fordi den ikke er en årsak i seg selv, men snarere virkningen av nedsatt
fordøyelse, i hovedsak nedsatt magesyreproduksjon/hypoklorhydria.
Såkalt melke eller kaseinallergi er dermed egentlig tegn på at man ikke
danner tilstrekkelig med magesyre eller pepsin i magesekken til å bryte
ned kaseinet slik at de delene av kaseinet som skader kroppen blir delt
opp i mindre og helt harmløse peptider eller frie aminosyrer. Denne
nedsatte magesyreproduksjonen kan ha mange årsaker, hvor næringsmangel,
måltider uten proteiner (som trenges for å stimulere
magesyreproduksjonen/vegetabilske matemner, korn inkludert, stimulerer
ikke magesyreproduksjonen) eller måltider som inkluderer korn, frø eller
nøtter (som inneholder bl.a fytinsyre som stopper magesyreproduksjonen
og blokkerer pepsinaktiviteten slik at proteiner, inkludert kasein, ikke
blir brutt ned til enklere bestanddeler som blir videre fordøyd i
tynntarmen)m.m er noen.
På samme måte som
melke/kaseinallergi/intoleranse er en oppdiktet tilstand er også såkalt
laktoseintoleranse det, da alt man trenger for å fordøye laktose er en
frisk tynntarm som fremdeles kan produsere laktase, enzymet som fordøyer
laktose. Produksjonen av fordøyelsesenzymer avtar etter hvert som
tarmen blir skadet av substanser som f.eks kornfiber, gluten, og
antinæringsstoffer og lektiner i korn, frø, nøtter og belgfrukter som
ikke har vært gjæret eller bløtlagt før konsum, samt fra kasein fra
pasteurisert melk, som skader tarmen på samme måte som gluten i korn.
Også mangel på protein, især aminosyrene glutamin og glycin, samt
fettsyren smørsyre (mye i melkefett og smør) skader tarmen da
tarmcellene bruker glutamin og smørsyre til å produsere energi til å
kunne fungere optimalt. Smørsyre er også med på å regulere ph i retning
svakt sur i tykktarmen, et miljø som er gunstig for tarmfloraen og
ugunstig for utvikling av alle former for tarmlidelser, kreft og
polypper inkludert. Glutamin og glycin (svært mye i gelatin og kraft)
reparerer alle kjente tarmskader/sykdommer, til dels smørsyre også, og
sistnevnte er også dokumentert å omdanne kreftceller tilbake til normale
celler.
Mao; har man såkalt melke/kaseinallergi har man egentlig
nedsatt magesyre eller fordøyelsesfunskjon for øvrig, og har man såkalt
laktoseintoleranse har man egentlig mangel på enzymet laktase i tarmen
pga lokale betennelser og skader, og begge tilstander er svært vanlig på
standard vestlig kosthold.
P. Åstand
Anne18. april 2012 kl. 10.13
Må
si du har store mengder kunnskap om, for meg, et infløkt tema. Veldig
interessant, men også vanskelig. Har du noen erfaring med behandling av
barn med adferdsproblemer og type "dietter"? Hadde det gått ann å sende
deg en mail, så slipper jeg å kuppe innlegget her med helt andre temaer?
Lene28. oktober 2012 kl. 12.02
Lenge
siden du postet dette spørsmålet, så du leser antakeligvis ikke mitt
svar, men hvis noen andre lurer på det samme, så kan de sjekke ut boken
Gut and Psychology Syndrome av Natasha Campell-McBride
http://gapsdiet.com/
De
analyser som har vært gjort viste betydelig høyere nivåer av de
forskjellige fettløselige vitaminene enn dem man finner i standardiserte
produkter. Og, for å i det hele tatt kunne standardisere en
fiskeleverolje, må den raffineres og varmebehandles på noe vis for å gi
en jevnt næringsnivå som går igjen i alle produktene = helseskadelig
produkt. Er den raffinert eller varmebehandlet er de naturlige
vitaminene som fungerer som antioksidanter fjernet, og syntetiske satt
inn som erstatning.
Gjæret fiskeleverolje er som alle andre
gjæringsprodukter ikke noe som kan standardiseres uten å ødelegge
produktene næringsmessig, og som med kefir, yogurt, surmelk og annen
melkesyregjæret mat og drikke så varierer næringsnivåene fra produkt til
produkt, og også via sesongen. Det som er sikkert er at tradisjonelt
melkesyregjæret fiskeleverolje inneholder betydelig mer næringsstoffer
enn alle andre typer fiskeleverolje/tran, da ingenting er gjort med
produktet, ikke noe er tatt vekk, ingen syntetiske vitaminer er tilsatt,
og næringsinnholdet i fiskeleveren er supplert med næringsstoffer
dannet av bakteriene under gjæringsprosessen. De samme bakterier
produserer ulike organiske syrer, som bl.a melkesyre og eddiksyre, som
konserverer oljen uten at syntetiske tilsetningsstoffer er nødvendig.
Ellers henvises du til produsentens hjemmesider for mer info -
http://www.greenpasture.org/public/Home/index.cfm
Vil du ha deg en kostholdsguru kan Christer i http://liveneshage.blogspot.com/ anbefales da han liker sånt.
Å,
jeg skjønner ikke hvorfor folk gjør så mye rart med råvarer som er så
fine fra før av! Blir helt oppgitt. Men dette innlegget var fantastisk
informativt! Takk!
Dette
var veldig infomativ ja - takk for godt svar! Egentlig ganske
urovekkende at alle de andre produsentene ødelegger råvarene på den
måten, for så å reklamere for at deres varer er "de beste". Er rimelig
krevende å innhente denne typen informasjon, og ikke noe de fleste gjør
vil jeg tro.
Pirkus-
jeg lurte litt på hvor du har tatt utdannelsen ernæringsfysiolog? Spørr
av litt egen interesse da dette er en utdanning jeg drømmer litt om,
men er usikker på om det norske utdanningsmiljøet er noe å satse på el
om du bare blir motarbeidet. Den kunnskapen som du innehar regner jeg
med du har har funnet fram til selv i stor grad? Jeg har selv sansen for
Weston A. Price foundation og et paleo/ steinalderkosthold med mye
animalsk føde og fett, men det virker som Norge ligger litt langt
tilbake på dette området (holder temmelig fast på kornprod. våre),
spesielt i forhold til USA. Tok du utdannelsen din her i Norge?
Jeg
har dessverre ikke kjennskap til det norske utdannelsesmiljøet da jeg
tok min utdannelse i San Diego for omtrent 25 år siden. Ut fra det jeg
har sett av norske ernæringsfysiologer, Dag Viljen P unntatt (selv om
han er fæl til å promotere helseskadelige kosthold som bl.a
Fedonsvindelen og blodtypetullet), så er det samme terpinga på utdatert
info som i stor grad styres av industrien, og ikke av vitenskapen. Jeg
kan ikke gå god for noe jeg lærte i løpet av min egen utdannelse, verken
som ernæringsfysiolog eller som heilpraktiker, da alt var basert på
politisk korrekt ernæring slik legemiddel og matindustrien definerer
den.
Jeg satte sammen mitt eget kostholdssystem allerede som
15-åring, mye basert på kunnskaper om nomade og urinnvånersamfunn og
disses kosthold, vikingenes inkludert, og litt basert på hva jeg følte
intuitivt var optimalt. Det jeg lærte på egen hånd via egne studier i
ungdommen gjorde at jeg var langt forut for den kunnskapen jeg ble
påprakket via utdannelsene (professorene la meg nærmest for hat da jeg
tok dem på så mange feil og ufullstendige teorier), og det var først da
jeg fikk internett i 97 at jeg fant et kosthold som på mange måter var
identisk til mitt eget, hvilket var det damene i WAPF promoterer.
Steinalderkosthold
har mye for seg, men baserer seg på en logikk som er feil, og som tar
utgangspunkt i at menneskehetens utvikling har gått i en rett linje, fra
en eneste "stamme" mennesker. Dermed ignoreres alle jordas eldste
skrifter, som bl.a vedaene, Dzyan's bok og popol vuh, som beskriver
eldgamle kulturer som var hinsides vår egen hva gjelder avansert
teknologi, nærhet til natur og det naturlige, og også et kosthold som
inkluderte vegetabilske matemner og eldre kornsorter som ikke lenger
finnes på jorda. Melk og melkeprodukter også, utover kjøtt og sjømat.
Nyere forskning har også vist at melk og hold av husdyr for melk er en
betydelig eldre del av menneskehetens historie enn den
steinalderlogikken baserer seg på. Det er en god del flere huller i
steinalderkostholdslogikken, men det får bli med at jeg er uenig i
denne, da den er for mye teori og trangsynt tankegang for min del, selv
om matemnene som promoteres bare er av det gode. Nok en ting jeg
reagerer på er at man mener at menneskeheten ikke er genetisk tilvent
kornkonsum, hvilket er greit i følge genlogikk, men dette blir for
sort-hvitt da man ikke tar i betraktning at menneskeheten aldri har
konsumert kornprodukter slik vi gjør i dag, slik at argumentene for
genetisk tilvenning til bl.a gluten ikke holder mål. Og, om vi alle skal
slutte å spise korn og kornprodukter, hvordan kan menneskeheten
noensinne venne seg genetisk til korn?
Jeg spiser selv et
kosthold som er overveiende hva man vil kalle steinalderkosthold, og mye
rå/speket/gravet/raket/gjæret/tørket/røykt, etc animalsk mat også, men
kan ikke se noen grunn til å la være å spise matemner som er "forbudte" i
følge steinalderkostholdlogikken all den tid jeg vet hvordan jeg skal
tilberede disse slik at de blir nærende og nammenam, og ikke lenger
helseskadelige.
En siste ting er at jeg er allergisk mot
oppskrifter og fremgangsmåter og teorier og hypoteser som sier sånn
eller slik, bare derfor. Jeg mener at å spise sunt og nærende skal være
godt og en nytelse, og ikke bare bra for helsa, og liker ikke å skulle
måtte innpasse meg og mitt kosthold til teorier og hypoteser. Man skal
leve også, ikke bare overleve, og jeg mener det er mye viktigere å
fokusere på å spise og drikke godt og nærende, og dermed ha det godt
også, enn på å drive å velge ut ditt eller datt man kan spise, hva som
er lov eller ikke lov, hva som er fullt av kjemikalier og sprøytegifter
eller ikke, telle kalorier eller matpoeng eller hva nå stakkars
selvplagere liker å gjøre for å tyne seg selv og frata seg selv enhver
gnist av livslyst og livsglede.
Author
M. Kat Anderson dispels many myths about Paleolithic peoples, not only
the myth that these people merely gathered food, but also the myth that
Stone Age cultures did not consume many carbohydrate-rich plant foods.
Yampahs and other tubers were mainstays of the Indian diet; easy to
store, they were cooked in oven pits to accompany fish and game. And a
most interesting revelation in Tending the Wild is the widespread use of
grain in the California Indian diet. Wild rye, wheat and oats grew in
abundance in California’s fire-managed prairies. Grass seeds were
gathered with wicker seed beaters into large baskets—so abundant were
wild grains in some places that many bushels could be gathered within
hours. The grains were winnowed and sifted with special baskets, ground
on flat rocks, roasted and made into gruels and cakes. The seeds of wild
flowers were also gathered and consumed as staples, particularly the
chia seed. Gathering methods always dispersed some seeds, enlarging the
area of cultivation and increasing yield over the years. It’s a myth
that the so-called Paleolithic diet contained no grains
Hei
Pirkus, takk for et interesant innlegg:-) Så nok for meg at den meste
av den kunnskapen du innehar, hadde du tilegnet deg selv. Må si det var
veldig imponerende å høre at du allerede som 15-åring hadde en evne til å
bruke forhistorien som kilde for hva som kunne tenkes å være en optimal
ernæring. Jeg tar med meg ting både fra steinalderkostholdet og WAPF. Å
bare spise kjøtt og grønnsaker hele tiden, blir fort litt kjedelig for
mitt vedkommende.Jeg tror dessuten ikke at det å bare spise det er nok.
Det var sansynelig det i steinalderen men vi lever jo i en helt annen
tid og samfunn hvor maten langt er så næringsrik som den var da. Derfor
tror jeg det er viktig å suplementere med andre ting som raw melk, organ
kjøtt, sauerkraut,kraft, fermenetert mat og fiskeolje, alle ting som er
stappet med næringsstoffer og alle ting som WAPF fremmer. Jeg liker at
de fokusere så mye på hvordan en skal tilberede maten slik at den skal
blitt mest lettopptagelig og næringsrik. Jeg ser kanskje på det slik, at
WAPF fremmer et kosthold som er litt mer aktuelt i dagens samfunn.
Begge står alikevell for mye av det samme, også i forhold til
målsetninger for fremtiden og det politiske. Jeg tror nok, som man
egentlig kan se allerede, at man i fremtiden vil se mer til en krysning
av disse to synene på ernæring.
Men
hva med alle studiene som sies å eksistere som sammenligner
huntergatheres og argiculturalist, hvor det er funnet store helse og
ærnærings-forskjeller mellom de to?
Vet ikke om du harlest boka
Nutritional Antropology: Contemporary approaches to diet and cultures?
De sammenlignet 2 befolkninger som bodde i samme området, nær elva
Ohio.(Det fantes veldig mange skjelettlevninger her, noe som gjorde
dette studiet mer overbevisende) Den ene gruppa bøndene, levde i området
for ca 500 år siden og kostholdet deres bestod hovedsaklig av korn,
bønner og squash, mens steinalderfolkene, var bosatt det for ca 3000-
5000 år siden levde av kjøtt, fisk og frukt. De var vesentlige
forskjeller på skjelettlevningene på de to gruppene;
-Steinalderpersonene hadde ingen hull i tennene mens bøndene i gjenomsnitt hadde 7 hull hver
-Steinalderp.hadde vesentlig bedre og sterkere beingbygning
-Steinalderfolkene
hadde vesentlig lavere barne dødlighet, det var spesiellt merkbart i
alderen 2-4 år hvor feilernæring er ekstra skadelig for barn
-Steinalderfolkene levde lengre enn bøndene
-Steinalderfolkene viste lite tegn på mangel av jern, kalsium og protein, mens dette var vanlig hos bøndene.
-Steinalderfolkene
var i gjenomsnitt friskere enn bøndene som kunne sees på misformasjoner
på beinstrukturen som er typisk for infeksjons sykdommer.
Hmm.. interesassant den linken du postet. Må ta en litt nærmere titt på det:-)
Tar
du bort ordet steinalder i det du skriver snakker du om
urinvånersamfunn verden over versus dem som har levd mer på dyrket mat.
Og jeg er helt enig i det antropologer har kommet fram til, men uenig i
at fortidens mennesker var noen primitive rabbagaster mens vi i dag er
så avanserte og kloke. Vi har aldri vært fjernere fra naturen og det
naturlige enn vi er i dag, og de fleste av oss lever liv i endeløs
selvskading og ødeleggelse av alt annet enn oss selv i vårt blinde søk
etter konstant (industriell og teknologisk) stimuli og selvnytelse. Selv
tilsynelatende primitive mennesker er betydelig klokere enn 99% av
dagens mennesker.
Korn, inkludert ris, vil aldri kunne være
optimal ernæring, men riktig tilberedt er det et godt supplement, ikke
minst for variasjon i kostholdet.
Bare sånn for å leve opp til Pirke i nicket mitt, så heter det rå melk på norsk, ikke raw melk som du skriver i alle poster.
Og
spør du en bonde etter rå melk, tror bonden det er råmelk det er snakk
om, så kanskje aller best å kalle det fersk melk eller upasteurisert
melk bare for å ikke gjøre forvirrelsen total?:)
Guro22. april 2012 kl. 00.49
Hehe...tror
jeg har brukt for mye tid på engelske forum og engelske bøker..Er så
vant til å skrive på engelsk at det nesten har blitt mer naturlig for
meg enn å formulere meg på norsk...kanskje på tide med et norsk
kurs?!:-)
Siden
det er så mange i dagen samfunn som reagerer negativt på
korn-produkter, har jeg egentlig den oppfatningen at dette ikke er så
veldig optimalt for oss å spise. Jo, man kan selvsagt tilberede det slik
at det blir lettere for kroppen å fordøye det, men optimal næring tror
jeg ikke det er, i allefall ikke dersom man sammenligner det med
animalske produkter. I tillegg-hvor mange tilbereder egentlig
kornproduktene sine slik de burde ha gjort+ kjøper kvalitets-korn?
veldig få vil jeg tro. Selv om de hadde vært klar over hvorfor det er
lurt å gjøre det, tror jeg det alikevell er få som rett og slett orker å
sette av den tida det tar.
Desverre
tror jeg du har rett i det siste- at folk mener de ikke har tid og
overskudd til å prioritere å lage brød som ikke er
helseskadelige(les:surdeigsbrød. Slik jeg har oppfattet det så er
steinalderkost-fremstillingen feil, da det alltid har blitt konsumert,
korn, nøtter og frø(i vill tilstand)men vi har historisk sett vært
smarte nok til å forstå hvordan man skal behandle dem riktig. De var vel
mer også et tilbehør og ikke hovednæringskilde som kjøpebrød fulle av
antinæringsstoffer er for de aller fleste nordmenn/kvinner/barn i dag.
Anonymous20. april 2012 kl. 19.16
Selv
prioriterer jeg helt motsatt av folk flest da jeg vet at om jeg tar meg
tid til å lage skikkelig og nærende mat og drikke så får jeg mindre
hikke. Neida, da får jeg mer tid og ikke minst overskudd til alt annet
jeg vil gjøre og oppleve. Tar man bare dette ene selvansvaret, slipper
man sykdom og smerte, og å bli hemmet og begrenset i ens livsutfoldelse
av alle mulige slags helseproblemer. Eller å få konsentrasjon og tanke
tåket til, eller humør og livsglede og lyst forstyrret av depresjon,
irritabilitet, sinne, selvdestruktivitet, tvangstanker, frykt og fobier,
hemninger og selvfølelsesproblemer, m.m.
A. Noreksi
Guro22. april 2012 kl. 00.39
I
forhold til inntak av kornprodukter og hva som er optimal og ikke, tror
jeg det avhenger mye av hvem som egentlig spørr; sliter de med noen
kroniske problemer, hvilke mål de har, forsøker de å å oppnå en
helse/ernæringstiltstand som er ser så god som overhode mulig...osv.
-
For folk som hovedsaklig er friske vil nok ikke et visst inntak av
kornprodukter som er bearbeidet på en ordentlig måte
(fytinsyrene+antinæringsstoffene er brutt ned) representere noe problem.
Selv folk som ikke har optimal helse vil til en viss grad kunne innta
dette. (En vet jo også at kroppen kan håndtere en viss mengde toksiner,
så for relativt friske personer vil til og med det å spise upreparerte
kornprodukter ikke representere noe problem) Men jeg tror personlig at
folk som er syke og sliter med kroniske helse problemer,
mage/tarm-problemer, redusert immunfunksjon GENERELT fungerer bedre uten
kornprodukter. Det vil selvfølgelig alltid finnes unntak og alt
avhenger som sagt av de tingene jeg nevnte ovenfor som feks hva ønsker
de å oppnå? osv.
-Jeg har kuttet ned på mengden av
kornprodukter jeg spiser. Jeg spiser fortsatt brød, men ikke i så store
mengder som før da jeg mener det finnes sunnere ting som kan spises og
som metter mye bedre. Merker stor forskjell om jeg inntar en frokost
bestående av egg el kjøtt med grønnsaker el noen brødskiver med pålegg.
Er jo ikke å stikke under en stol at kornprodukter= karbohydrater og
karbohydrater får man lett i seg via andre ting. Uansett brød er nå godt
så hvis en ikke sliter med store helseproblemer og har mulighten til å
lage det til på en ordentlig måte, ser jeg ikke noe i veien for å spise
brød som tilbehør.
I
tillegg, selv om mat spiller en vesentlig rolle når den gjelder en
persons helse-tilstand, må en ikke glemme at det mange andre elementer
som også spiller inn. Jeg har ingen tro på at det å være helt fanatisk
når det gjelder hva man kan spise, er den rette veien å gå. Helse består
av så mange andre ting:-)
Helse
består av egentlig bare to ting slik jeg forstår det, hvor det ene er
hva man spiser, og det andre er ens sinnstilstand. Kroppen din, hvor all
helse eller uhelse oppleves bygges kun av næringsstoffer fra mat og mat
alene. Utover bakterier, som du har 10 ganger mer av enn du har celler i
kroppen din, er kroppen din dannet av byggestoffer fra kostholdet, og
kun kostholdet. Og da også din mors kosthold under svangerskapet. Så man
kan si hva man vil om kosthold, og gjerne generalisere, men uten
kosthold ingen kropp. Og feil kosthold gir "feil" kropp, altså uhelse.
Ergo må kostholdet være den viktigste faktoren når det gjelder helse.
Når
det gjelder ens sinnstilstand så eksisterer ikke sinnet i en egen
sfære, uten kontakt med kroppen, men snarere er den indre siden av
kroppen, i betydning frekvens. Jeg tenker nå på at sinnet er energi,
akkurat som kroppen er på dypeste nivå (atomer). Dette betyr igjen at
alt man spiser påvirker en psykisk, både positivt og negativt, slik at
kostholdet nok en gang står som hovedfaktor i spørsmålet om helse eller
uhelse, denne gangen psykisk. Om man heller vil påstå at sinnet er i
hjernen kommer vi igjen inn på at alle substanser i hjernen, utover
nerveceller og hjernecellene som utgjør hjernen, kommer fra kostholdet
alene.
Det er riktig som du sier at folk flest kan takle en del
gifter, men ingen kropper takler særlig godt måltider uten alle
nødvendige næringsstoffer kroppen trenger for å bygge kroppsegne
proteiner og andre næringsstoffer med. Bare et eneste måltid med f.eks
brødskiver og syltynne påleggskiver eller osteskiver gir minimalt med
næring, utover de problematiske substansene, slik at kroppen, for å
danne den mengden næringsstoffer, især aminosyrer, som den trenger for å
bygge og reparere seg selv, må ta de manglende næringsstoffene fra bl.a
muskler og skjelett. Sånt sett betyr hvert eneste måltid som ikke
inneholder alle næringsstoffer kroppen trenger til enhver tid for å
reparere og bygge seg selv, mao helbrede seg selv og avgifte gifter,
kjemikalier, slaggstoffer, m.m at kroppen bryter seg selv ned for å
skaffe den manglende næringen. Ingen god ide, og ikke sunt og
helsefremmende heller.
Uansett hvilke elementer du må mene
spiller inn så faller de fleste vekk om kostholdet ikke blir
hovedelementet, all den tid kostholdet bygger eller svekker deg fysisk
og psykisk, og dermed gir rammen du opplever livet ditt og alt i det
gjennom.
Takk
for godt begrunnet anbefaling! Det er lett å bli forvirret i jungelen
av tranprodukter. Jeg bruker nå fermentert tran med smørolje selv, men
lurer på hva vi skal gi en baby på fem måneder. Kan tran med smørolje
gis til de minste? Noen som har tips til tranprodukter som er bra og
mulig å gi allerede fra 4 ukers alder?
Gi
denne du! Vet ikke om noe annet omega-tilskudd jeg vil anbefale,
desverre! Jeg tenker at det ikke er nødvendig med tilskudd annet enn
pupp jeg, før det går lang tid. Så da kan du jo begynne med fermentert
lever rundt 4-6 mnd alder.
Hei,
er
det noen som vet om man kan bestille fermentert fiskeleverolje fra
utlandet? Kanskje litt billigere enn den her? Noen som har erfaring med
det?
Anonymous:
Jeg sjekket litt rundt fra utlandet, og det er en del billigere - men
prisen tilsier at du må betale mva til Norge uansett, og da blir
forskjellen så liten at det utgjør nesten ingen ting (med mindre du
kjenner noen i feks USA som kan kjøpe til deg for inntil NOK 1000, og
sende deg som gave - da kan du motta uten å betale mva).
Jeg
spiser ikke fisk, og er desp etter å få i meg fiskenæringsstoffer. I
tillegg vil jeg gjerne tiby min mann og sønn et tilskudd av vitamin D
(bor i Nord Norge, lite sol om vinteren osv.).
Kom til å tenke:
Hva med å koke tran selv, av fiskelever? Jeg har tilgang på fersk
fiskelever året rundt (fra lokalt fiskemottak rett oppi gata her), og
snakket med en dame fra Finnmark som har kokt tran til eget bruk i alle
år. Hun sa det var bare å ha leveren i en gryte med vann, koke opp,
skumme av og så fikk man tran.
Vil slik hjemmekokt tran bli et
like godt produkt(fra torsk om vinteren, sei om sommeren)? Eller vil
oppvarmingen av leveren (slik hun fra Finnmark beskrev) ødelegge
produktet? Bør jeg eventuelt ta en slik hjemmelaget tran sammen med smør
eller kokosolje for lettere opptak?
Vel hadde det vært enkelt å
bare kjøpe noen glass med fermentert fiskeleverolje, men jeg synes det
er gøy å lage selv - og dessuten begynner det å bli en del som skal
kjøpes etterhvert...
Du
vil ved koking miste mye av de naturlige A og D-vitaminene så det er
ikke det beste, denne er fermentert- altså rå- der alle vitaminene er
intakt. Smør eller kokosolje vil bedre opptak av vitaminene og de øvrige
næringsstoffene i fiskelever ja :)
Hva med miljøgifter - PCB, dioksiner, m.m.?
Har
prøvd å skrolle meg gjennom hele tråden her, og lurer på om virkelig
ingen har tatt opp problemet med miljøgifter i tran og fiskelever?
Såvidt jeg har hørt, har tranen i butikkene gjennomgått en rensing for
miljøgifter, og det gir den vel faktisk en fordel framfor feit fisk og
torskelever - selvom denne fordelen kanskje blir oppveiet av det
herdede/oksiderte fettet. Hva med Green Pasture - jeg har prøvd å finne
ut om de renser tranen sin, for det er vel viktig med hvilken som helst
fiskeolje idag?
De
renser ikke tranen men fermenterer den som den er. Imidlertid blir de
fettløselige vitaminene bevart- vitaminer som er vesentlige for at din
egen lever skal kunne avgifte seg. Mangler ditt renselsesorgan disse
vitaminene renser den dårlig. Ergo tenker jeg at disse livsnødvendige
vitaminene som vi får i oss alt for lite av er så viktige i dette
produktet at de vil "kompensere"/veie tyngre enn de potensielle
miljøgiftene som måtte befinne seg i samme produkt. Jeg velger naturens
vri- og ikke de raffinerte omega-3-fettsyrene.
Jeg
ser ingen fare ved bruk av dette produktet, men heller en styrke ved at
den gravide og fosteret får tilgang på livsviktige fettløselige
vitaminer man får i seg alt for lite av i dag. Noen drar frem
miljøgifter men du kan da se på svaret ovenfor deg. Slik vurderer jeg
det, andre vektlegger miljøgiftene størst. Jeg tar imidlertid tran
nettopp på grunn av det høye nivået av naturlige fettløselige vitaminer,
og dermed faller mitt valg på dette produktet for meg, mann og barn.
Smaken er definitivt som baken, men som du sier hjelper det å la den ligge litt i eddikvann. Hvor mye Fleksi tar til dagen aner jeg ikke, men anbefalt dosering er sånn circa 1 teskje. Og da snakker jeg om melkesyregjæret fiskeleverolje som den som er avbildet.
Melkesyregjæret fiskeleverolje skal forresten "svi" litt i halsen, hvilket bare er tegn på god kvalitet, slik at om noen kjøper den på Fleksi's anbefaling så betyr dette ikke at det er noe galt med den.
Fleksi -
Fettsyrene harskner/(per)oksiderer ved høy varme, det er riktig, men når også høyt trykk er involvert omdannes fettsyrene til delvis herdede fettsyrer.
De naturlige vitaminene i fiskeleverolje er som du sier hele poenget med å bruke slike produkter, utover fettsyren DHA for hjerne og nervesystem. Men nok en faktor involvert er at disse vitaminene, via deres funksjon som antioksidanter, også beskytter kroppen mot fiskefettsyrene, som selv når de ikke er oksiderte, er svært helseskadelige i alt annet enn veldig små doser. Dette da de, i egenskap av å være enda mer flerumettet enn plantefett, er enda mer reaktive (oksiderer raskt) ovenfor luft, lys, og varme enn plantefett.
Vitaminer og andre næringsstoffer som kommer som følge av gjæringsprosessen befinner seg i fiskeleveroljen, og ikke i bakteriene, som har produsert dem.
Smøroljen inneholder alle næringsstoffene som finnes i smør generelt. Her er litt info for dem som vil myse -
http://www.westonaprice.org/food-features/why-butter-is-better
Smøroljen inneholder også mettede fettsyrer som blant mye annet øker opptak og utnyttelse av fiskefettet, samt deltar i å forhindre at sistnevnte oksiderer.
Fra bloggdame og journalist til rabattkode? Noen ville nok anse det som en nedtur :-)
G. Ubbanoa
G. Astronom
Logikken bak produktet holder heller ikke mål vitenskapelig all den tid middelhavskostholdet ikke bruker spesielt mye olivenolje, tross den offisielle industripropagandaen, samt at olivenolje/enumettet fett er en dokumentert årsak til åreforalkning. Så mye er mao de offisielle påstandene verdt helsemessig.
Nok en ting er at produktet er raffinert, slik at det antakelig er varmebehandlet, og uansett oppgis ikke næringsinnhold slik at man kan anta at vitaminene er tatt vekk. De fettløselige vitaminene A, D, E og K som virker som antioksidanter, og forhindrer oksidering av fiskefettet er helt nødvendige for å forhindre oksidasjons/betennelsesreaksjoner i kroppen og abnorm immunreaksjon som følge av konsum av fiskefettet. Fiskefett i større mengder, og særlig uten vitaminene er ekstremt helseskadelige, på lik linje med både plantefett og transfett.
Mer info her om ønskelig, i mine kommentarer til Fleksi 21/2 -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-pasteurisering-og-homogenisering.html
Og her, nesten helt nederst på siden i min kommentar til en dame som heter Kristine 18/3 -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-er-laktoseintoleranse-en.html
P. Ysa
Var en professor på sykehuset som anbefalte meg olivita. En viss effekt har den nok men de tingene du poengterte er jo ganske kritikkverdig. Grusom smak var det også på den. Tusen takk for all informasjon og lenker. Skal sette meg ned å lese igjennom det:-)
I middelhavsland så går det betydelig mer i melkefett via smør, yogurt og liknende enn olivenolje, som kun brukes i salater. Utsmeltet fårefett eller grisefett er også mye brukt avhengig av hvilket land vi snakker om. Da jeg som ungdom var på gjennomreise (loffet rundt) i Hellas så jeg lite til olivenoljer, og spurte en dag en tavernainnehaver om hvorfor. Han svarte at olivenolje var mer vanlig på turiststeder og hoteller, m.m da turister forventet denne oljen etter å ha lest så mye om hvor sunn den skulle være, samt at man visstnok brukte så mye av den i Hellas. Jeg opplevde omtrent det samme i land som Kypros, Kroatia, Slovenia, Italia, Spania og Frankrike. Dvs at olivenolje var å finne i alle restauranter og kafeer/tavernaer på turiststeder, mens jo mer lokalt jeg kom, i mindre landsbyer eller i kontakt med de lokale innbyggerne, desto mer dukket smør, yogurt og utsmeltet fårefett opp. På samme måte er det bare tull og tøys at man i slike land spiser så mye frukt og grønt, og lite animalsk mat, slik den offisielle matindustripropagandaen vil ha det til, og jeg husker greske koteletter av lam eller sau var så store de måtte ligge på egen tallerken. Her har du litt bedre info som plukker middelhavskostholdspropagandaen fra hverandre -
http://www.westonaprice.org/traditional-diets/mediterranean-diet
Om fiskeolje, så er denne svært god, om enn litt omstendelig -
http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
PirkePetter
Melkesyregjæret fiskeleverolje er dyrere, men gir mer næringsstoffer for pengene, og kan derfor tas i mindre mengder også pr dag. Vil man sikre optimalt opptak og utnyttelse er det en god ide å ta fiskeleveroljen med f.eks smør, smørolje eller kokosolje, evt utsmeltet talg fra storfe eller sau.
Sikkert ikke dumt å lese litt for å slippe å lure. Det er en grunn til at jeg poster slike linker til relevant info.
Her er en av dem som er særlig relevant for denne tråden -
http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml
A. Nonym
Vet du, eller andre her som leser, hvor og omdet er mulig å finne upasteurisert yoghurt å kjøpe?
Ellers så lyver de, eller har blandet fettsyrene da de påstår at EPA er "den viktigste omega-3 fettsyren å tilføre for hjernens funksjon" hvilket er feil da det er DHA som er viktig for både hjernen og synet. Videre skriver de følgende "For høyt innhold av omega-3 fettsyren DHA i en fiskeolje kan hemme inn transporten av viktig EPA til hjernen" som igjen er helt feil da det kun er DHA som er viktig for hjernen.
Mer sludder er "Vi håper du ser Eye Q som det den er: En enkel måte å sette sammen din kost på, og dermed forsikre at kroppen, hjernen og øynene får sine livsviktige næringsstoffer," og når de bruker ord som sette sammen din kost og livsviktige næringsstoffer i omtalen av et produkt og kosttilskudd (ikke kost) som kun inneholder raffinerte fettsyrer uten de naturlige antioksidantene, og i tillegg syntetisk vitamin E, da er de, om man unnskylder språket, noen sleipe dass!
Pirkus
Jeg kunne ha sagt mye mer negativt om produktet, men det får holde at alle de naturlige fettløselige vitaminene som fungerer som antioksidanter er fjernet, og syntetisk vitamin E tilsatt
Har du noe litteratur du kan linke til som sier litt om hvor mye EPA og DHA, samt vitaminer som er riktig dosering? Synes det er så veldig mye forskjellige anbefalinger ute og går.
http://www.westonaprice.org/cod-liver-oil/cod-liver-oil-basics
F. Orståsegpåer
Jeg sjekket ut og desverre pasteuriseres yoghurten her også...
Videre leting!
Jeg har kjøpt en utgave med kanel/stevia smak, men det ble over the top for min del - den nøytrale smaken var faktisk bedre.
Takk for at du er så ærlig og hjelpsom!
http://www.westonaprice.org/thumbs-down-reviews/fats-that-kill-fats-that-heal
http://fitnessbloggen.no/udos-choice/
http://www.mdconsult.com/das/citation/body/330282587-15/jorg=journal&source=MI&sp=19977474&sid=0/N/19977474/1.html?issn=
Les ellers om det "sunne" fettet han promoterer, i linklista jeg har postet den 18/3 i kommentar her -
http://liveneshage.blogspot.com/2012/02/kumelk-er-laktoseintoleranse-en.html
Tar du deg bryet med å lese artiklene og forskningsstudiene kommer du aldri til å bruke plantefett igjen.
Fett Nok
Denne kan jeg gå for!
Innholdet av vitaminer og andre næringsstoffer er høyt, men analysene viser såpass variasjoner i og med at det er snakk om et gjæret produkt, og ikke standardisert uniformt produkt, at innholdet ikke listes opp slik at produsenten ikke kommer med feilinformasjon.
Om det teller noe som helst så kan jeg gå god for produktet da det var jeg som fikk Christer til å ta det inn, sammen med fiskeleveroljen. Det finnes ikke bedre produkter i vesten som jeg kjenner til, og produktene anbefales også av de sterkeste forkjemperne for mer fettløselige vitaminer i kostholdet, Weston A Price Foundation.
P. Usleri
I og med at det ikke er noe standarisert innhold av de ulike vitaminene, hvordan kan man da vite om man får tilstrekkelig gjennom fiskeleveroljen, eller om man trenger ytterligere tilskudd?
Jeg kjenner ikke til deg - P.Usleri. Er du utdannet innen ernæring eller har du evt. noen annen kompetanse innen feltet? Er relativt ny innen bloggverden, så har ikke kjennskap til hvem som er guruer her inne.
Skal lese mer på sidene til Weston a Price.
Her spiller også inn at fettet det er snakk om ikke kommer fra pasteurisert melk, da det er pasteuriseringen som denaturerer kaseinet slik at det blir helseskadelig. De fleste mennesker som ikke tåler kasein klarer fint å drikke upasteurisert melk, så vel som fløte, rømme og smør fra slik melk. Er melken eller smøret (rømmen) surnet er kaseinet brutt ned av bakterier og dermed allerede fordøyd. Og fordøyd kasein er helt ufarlig.
Om man ikke takler kasein, selv fra pasteurisert melk, har man ikke melke eller kaseinallergi, da dette bare er en oppdiktet diagnose. Og jeg som sier dette kjenner godt til all forskningen som viser hvordan kasein skader både tarmen så vel som forstyrrer hjernens balanse av neurotransmittere (gjennom å først forstyrre serotoninnivåene i tarmens nervesystem/"hjernen i tarmen"). Jeg kaller dette en oppdiktet tilstand fordi den ikke er en årsak i seg selv, men snarere virkningen av nedsatt fordøyelse, i hovedsak nedsatt magesyreproduksjon/hypoklorhydria. Såkalt melke eller kaseinallergi er dermed egentlig tegn på at man ikke danner tilstrekkelig med magesyre eller pepsin i magesekken til å bryte ned kaseinet slik at de delene av kaseinet som skader kroppen blir delt opp i mindre og helt harmløse peptider eller frie aminosyrer. Denne nedsatte magesyreproduksjonen kan ha mange årsaker, hvor næringsmangel, måltider uten proteiner (som trenges for å stimulere magesyreproduksjonen/vegetabilske matemner, korn inkludert, stimulerer ikke magesyreproduksjonen) eller måltider som inkluderer korn, frø eller nøtter (som inneholder bl.a fytinsyre som stopper magesyreproduksjonen og blokkerer pepsinaktiviteten slik at proteiner, inkludert kasein, ikke blir brutt ned til enklere bestanddeler som blir videre fordøyd i tynntarmen)m.m er noen.
På samme måte som melke/kaseinallergi/intoleranse er en oppdiktet tilstand er også såkalt laktoseintoleranse det, da alt man trenger for å fordøye laktose er en frisk tynntarm som fremdeles kan produsere laktase, enzymet som fordøyer laktose. Produksjonen av fordøyelsesenzymer avtar etter hvert som tarmen blir skadet av substanser som f.eks kornfiber, gluten, og antinæringsstoffer og lektiner i korn, frø, nøtter og belgfrukter som ikke har vært gjæret eller bløtlagt før konsum, samt fra kasein fra pasteurisert melk, som skader tarmen på samme måte som gluten i korn. Også mangel på protein, især aminosyrene glutamin og glycin, samt fettsyren smørsyre (mye i melkefett og smør) skader tarmen da tarmcellene bruker glutamin og smørsyre til å produsere energi til å kunne fungere optimalt. Smørsyre er også med på å regulere ph i retning svakt sur i tykktarmen, et miljø som er gunstig for tarmfloraen og ugunstig for utvikling av alle former for tarmlidelser, kreft og polypper inkludert. Glutamin og glycin (svært mye i gelatin og kraft) reparerer alle kjente tarmskader/sykdommer, til dels smørsyre også, og sistnevnte er også dokumentert å omdanne kreftceller tilbake til normale celler.
Mao; har man såkalt melke/kaseinallergi har man egentlig nedsatt magesyre eller fordøyelsesfunskjon for øvrig, og har man såkalt laktoseintoleranse har man egentlig mangel på enzymet laktase i tarmen pga lokale betennelser og skader, og begge tilstander er svært vanlig på standard vestlig kosthold.
P. Åstand
Gjæret fiskeleverolje er som alle andre gjæringsprodukter ikke noe som kan standardiseres uten å ødelegge produktene næringsmessig, og som med kefir, yogurt, surmelk og annen melkesyregjæret mat og drikke så varierer næringsnivåene fra produkt til produkt, og også via sesongen. Det som er sikkert er at tradisjonelt melkesyregjæret fiskeleverolje inneholder betydelig mer næringsstoffer enn alle andre typer fiskeleverolje/tran, da ingenting er gjort med produktet, ikke noe er tatt vekk, ingen syntetiske vitaminer er tilsatt, og næringsinnholdet i fiskeleveren er supplert med næringsstoffer dannet av bakteriene under gjæringsprosessen. De samme bakterier produserer ulike organiske syrer, som bl.a melkesyre og eddiksyre, som konserverer oljen uten at syntetiske tilsetningsstoffer er nødvendig.
Ellers henvises du til produsentens hjemmesider for mer info -
http://www.greenpasture.org/public/Home/index.cfm
Vil du ha deg en kostholdsguru kan Christer i http://liveneshage.blogspot.com/ anbefales da han liker sånt.
PirkePetter
Jeg satte sammen mitt eget kostholdssystem allerede som 15-åring, mye basert på kunnskaper om nomade og urinnvånersamfunn og disses kosthold, vikingenes inkludert, og litt basert på hva jeg følte intuitivt var optimalt. Det jeg lærte på egen hånd via egne studier i ungdommen gjorde at jeg var langt forut for den kunnskapen jeg ble påprakket via utdannelsene (professorene la meg nærmest for hat da jeg tok dem på så mange feil og ufullstendige teorier), og det var først da jeg fikk internett i 97 at jeg fant et kosthold som på mange måter var identisk til mitt eget, hvilket var det damene i WAPF promoterer.
Steinalderkosthold har mye for seg, men baserer seg på en logikk som er feil, og som tar utgangspunkt i at menneskehetens utvikling har gått i en rett linje, fra en eneste "stamme" mennesker. Dermed ignoreres alle jordas eldste skrifter, som bl.a vedaene, Dzyan's bok og popol vuh, som beskriver eldgamle kulturer som var hinsides vår egen hva gjelder avansert teknologi, nærhet til natur og det naturlige, og også et kosthold som inkluderte vegetabilske matemner og eldre kornsorter som ikke lenger finnes på jorda. Melk og melkeprodukter også, utover kjøtt og sjømat. Nyere forskning har også vist at melk og hold av husdyr for melk er en betydelig eldre del av menneskehetens historie enn den steinalderlogikken baserer seg på. Det er en god del flere huller i steinalderkostholdslogikken, men det får bli med at jeg er uenig i denne, da den er for mye teori og trangsynt tankegang for min del, selv om matemnene som promoteres bare er av det gode. Nok en ting jeg reagerer på er at man mener at menneskeheten ikke er genetisk tilvent kornkonsum, hvilket er greit i følge genlogikk, men dette blir for sort-hvitt da man ikke tar i betraktning at menneskeheten aldri har konsumert kornprodukter slik vi gjør i dag, slik at argumentene for genetisk tilvenning til bl.a gluten ikke holder mål. Og, om vi alle skal slutte å spise korn og kornprodukter, hvordan kan menneskeheten noensinne venne seg genetisk til korn?
Jeg spiser selv et kosthold som er overveiende hva man vil kalle steinalderkosthold, og mye rå/speket/gravet/raket/gjæret/tørket/røykt, etc animalsk mat også, men kan ikke se noen grunn til å la være å spise matemner som er "forbudte" i følge steinalderkostholdlogikken all den tid jeg vet hvordan jeg skal tilberede disse slik at de blir nærende og nammenam, og ikke lenger helseskadelige.
En siste ting er at jeg er allergisk mot oppskrifter og fremgangsmåter og teorier og hypoteser som sier sånn eller slik, bare derfor. Jeg mener at å spise sunt og nærende skal være godt og en nytelse, og ikke bare bra for helsa, og liker ikke å skulle måtte innpasse meg og mitt kosthold til teorier og hypoteser. Man skal leve også, ikke bare overleve, og jeg mener det er mye viktigere å fokusere på å spise og drikke godt og nærende, og dermed ha det godt også, enn på å drive å velge ut ditt eller datt man kan spise, hva som er lov eller ikke lov, hva som er fullt av kjemikalier og sprøytegifter eller ikke, telle kalorier eller matpoeng eller hva nå stakkars selvplagere liker å gjøre for å tyne seg selv og frata seg selv enhver gnist av livslyst og livsglede.
P. Ause
Author M. Kat Anderson dispels many myths about Paleolithic peoples, not only the myth that these people merely gathered food, but also the myth that Stone Age cultures did not consume many carbohydrate-rich plant foods. Yampahs and other tubers were mainstays of the Indian diet; easy to store, they were cooked in oven pits to accompany fish and game. And a most interesting revelation in Tending the Wild is the widespread use of grain in the California Indian diet. Wild rye, wheat and oats grew in abundance in California’s fire-managed prairies. Grass seeds were gathered with wicker seed beaters into large baskets—so abundant were wild grains in some places that many bushels could be gathered within hours. The grains were winnowed and sifted with special baskets, ground on flat rocks, roasted and made into gruels and cakes. The seeds of wild flowers were also gathered and consumed as staples, particularly the chia seed. Gathering methods always dispersed some seeds, enlarging the area of cultivation and increasing yield over the years. It’s a myth that the so-called Paleolithic diet contained no grains
http://www.westonaprice.org/thumbs-up-reviews/tending-the-wild-by-m-kat-anderson
Tut & Kjør
Vet ikke om du harlest boka Nutritional Antropology: Contemporary approaches to diet and cultures? De sammenlignet 2 befolkninger som bodde i samme området, nær elva Ohio.(Det fantes veldig mange skjelettlevninger her, noe som gjorde dette studiet mer overbevisende) Den ene gruppa bøndene, levde i området for ca 500 år siden og kostholdet deres bestod hovedsaklig av korn, bønner og squash, mens steinalderfolkene, var bosatt det for ca 3000- 5000 år siden levde av kjøtt, fisk og frukt. De var vesentlige forskjeller på skjelettlevningene på de to gruppene;
-Steinalderpersonene hadde ingen hull i tennene mens bøndene i gjenomsnitt hadde 7 hull hver
-Steinalderp.hadde vesentlig bedre og sterkere beingbygning
-Steinalderfolkene hadde vesentlig lavere barne dødlighet, det var spesiellt merkbart i alderen 2-4 år hvor feilernæring er ekstra skadelig for barn
-Steinalderfolkene levde lengre enn bøndene
-Steinalderfolkene viste lite tegn på mangel av jern, kalsium og protein, mens dette var vanlig hos bøndene.
-Steinalderfolkene var i gjenomsnitt friskere enn bøndene som kunne sees på misformasjoner på beinstrukturen som er typisk for infeksjons sykdommer.
Hmm.. interesassant den linken du postet. Må ta en litt nærmere titt på det:-)
Korn, inkludert ris, vil aldri kunne være optimal ernæring, men riktig tilberedt er det et godt supplement, ikke minst for variasjon i kostholdet.
Bare sånn for å leve opp til Pirke i nicket mitt, så heter det rå melk på norsk, ikke raw melk som du skriver i alle poster.
PirkePetter
A. Noreksi
- For folk som hovedsaklig er friske vil nok ikke et visst inntak av kornprodukter som er bearbeidet på en ordentlig måte (fytinsyrene+antinæringsstoffene er brutt ned) representere noe problem. Selv folk som ikke har optimal helse vil til en viss grad kunne innta dette. (En vet jo også at kroppen kan håndtere en viss mengde toksiner, så for relativt friske personer vil til og med det å spise upreparerte kornprodukter ikke representere noe problem) Men jeg tror personlig at folk som er syke og sliter med kroniske helse problemer, mage/tarm-problemer, redusert immunfunksjon GENERELT fungerer bedre uten kornprodukter. Det vil selvfølgelig alltid finnes unntak og alt avhenger som sagt av de tingene jeg nevnte ovenfor som feks hva ønsker de å oppnå? osv.
-Jeg har kuttet ned på mengden av kornprodukter jeg spiser. Jeg spiser fortsatt brød, men ikke i så store mengder som før da jeg mener det finnes sunnere ting som kan spises og som metter mye bedre. Merker stor forskjell om jeg inntar en frokost bestående av egg el kjøtt med grønnsaker el noen brødskiver med pålegg. Er jo ikke å stikke under en stol at kornprodukter= karbohydrater og karbohydrater får man lett i seg via andre ting. Uansett brød er nå godt så hvis en ikke sliter med store helseproblemer og har mulighten til å lage det til på en ordentlig måte, ser jeg ikke noe i veien for å spise brød som tilbehør.
Når det gjelder ens sinnstilstand så eksisterer ikke sinnet i en egen sfære, uten kontakt med kroppen, men snarere er den indre siden av kroppen, i betydning frekvens. Jeg tenker nå på at sinnet er energi, akkurat som kroppen er på dypeste nivå (atomer). Dette betyr igjen at alt man spiser påvirker en psykisk, både positivt og negativt, slik at kostholdet nok en gang står som hovedfaktor i spørsmålet om helse eller uhelse, denne gangen psykisk. Om man heller vil påstå at sinnet er i hjernen kommer vi igjen inn på at alle substanser i hjernen, utover nerveceller og hjernecellene som utgjør hjernen, kommer fra kostholdet alene.
Det er riktig som du sier at folk flest kan takle en del gifter, men ingen kropper takler særlig godt måltider uten alle nødvendige næringsstoffer kroppen trenger for å bygge kroppsegne proteiner og andre næringsstoffer med. Bare et eneste måltid med f.eks brødskiver og syltynne påleggskiver eller osteskiver gir minimalt med næring, utover de problematiske substansene, slik at kroppen, for å danne den mengden næringsstoffer, især aminosyrer, som den trenger for å bygge og reparere seg selv, må ta de manglende næringsstoffene fra bl.a muskler og skjelett. Sånt sett betyr hvert eneste måltid som ikke inneholder alle næringsstoffer kroppen trenger til enhver tid for å reparere og bygge seg selv, mao helbrede seg selv og avgifte gifter, kjemikalier, slaggstoffer, m.m at kroppen bryter seg selv ned for å skaffe den manglende næringen. Ingen god ide, og ikke sunt og helsefremmende heller.
Uansett hvilke elementer du må mene spiller inn så faller de fleste vekk om kostholdet ikke blir hovedelementet, all den tid kostholdet bygger eller svekker deg fysisk og psykisk, og dermed gir rammen du opplever livet ditt og alt i det gjennom.
P. Es
er det noen som vet om man kan bestille fermentert fiskeleverolje fra utlandet? Kanskje litt billigere enn den her? Noen som har erfaring med det?
Jeg spiser ikke fisk, og er desp etter å få i meg fiskenæringsstoffer. I tillegg vil jeg gjerne tiby min mann og sønn et tilskudd av vitamin D (bor i Nord Norge, lite sol om vinteren osv.).
Kom til å tenke: Hva med å koke tran selv, av fiskelever? Jeg har tilgang på fersk fiskelever året rundt (fra lokalt fiskemottak rett oppi gata her), og snakket med en dame fra Finnmark som har kokt tran til eget bruk i alle år. Hun sa det var bare å ha leveren i en gryte med vann, koke opp, skumme av og så fikk man tran.
Vil slik hjemmekokt tran bli et like godt produkt(fra torsk om vinteren, sei om sommeren)? Eller vil oppvarmingen av leveren (slik hun fra Finnmark beskrev) ødelegge produktet? Bør jeg eventuelt ta en slik hjemmelaget tran sammen med smør eller kokosolje for lettere opptak?
Vel hadde det vært enkelt å bare kjøpe noen glass med fermentert fiskeleverolje, men jeg synes det er gøy å lage selv - og dessuten begynner det å bli en del som skal kjøpes etterhvert...
Vennlig hilsen Heidi
Har prøvd å skrolle meg gjennom hele tråden her, og lurer på om virkelig ingen har tatt opp problemet med miljøgifter i tran og fiskelever? Såvidt jeg har hørt, har tranen i butikkene gjennomgått en rensing for miljøgifter, og det gir den vel faktisk en fordel framfor feit fisk og torskelever - selvom denne fordelen kanskje blir oppveiet av det herdede/oksiderte fettet. Hva med Green Pasture - jeg har prøvd å finne ut om de renser tranen sin, for det er vel viktig med hvilken som helst fiskeolje idag?
Regner med det er positivt for gravide og ammede, men vil bare høre om du vet noe.