Havregryn er noe dritt uansett, de er alle
varmebehandlet og inneholder mye ødelagt næring deriblandt enzymet
fytase, så jeg vil si at bløtlegging av havregryn har lite for seg om
man ikke syrner den til surdeig. Men om du har egen kornvalse og lager
flakene ferske så vil bløtlegging hjelpe. Det er syren som aktiverer
enzymene, da de er pH-sensitiv, så vil anbefale en dash sitron i vannet,
og 24 timer bløtlegging er vel det som sies å være nok til at
fytinsyren brytes ned i nøtter, skjønt det flerumettede fettet i nøttene
skal man ikke ha for mye av ;) Ha en fin helg Annema.
Hm. Kanskje det neste blir en valse. Har en
femåring som er hektet på havregrøt, må jo prøve å gjøre den best mulig
ernæirngsmessig. am
Jeg bløtlegger nøtter, men det er ikke alltid jeg dehydrere de etterpå. :)
Hege. Blir de ikke fort dårlige da? De varer i allefall lengre hvis du tørker de. OGså blir de knasende gode. Anne marit
Her spises det også tidvis mye havregrøt til
frokost og har begynt med bløtlegging. Trodde det bare var de små
havregrynene som var varmebehandlet jeg... jaja. Kornvalse virker
rimelig hardcore! Setter det på ønskelista :)
Ja, det er hardcore for meg også. Settes på
ønskelisten, men må først komme ordentlig i gang med de andre tingene -
som fermentering og syrning. Vi kan kanskje gå sammen og kjøpe valse og
gjøre det sammen en gang i blant. am
Når du bløtlegger nøttene, og deretter tørker de
igjen, vil fortsatt de antibeitestoffene være nedbrutt også etter at de
er tørket?
Anne: Ja, det vil de være. Tørkingen er mest for at de skal være holdbare lengre. Og for smakens skyld. Anne M
Fytinsyre og andre enzymhemmere er ikke en del av
korn, nøtter, frø og belgfrukter som en slags tåpelig forsvarssystem mot
å bli spist all den tid de fleste blir spist uansett av ulike fugler og
dyr. Denne teorien henger ikke på greip, og er bare det, en teori. For
f.eks fuglers vedkommende er det bare å spise f.eks korn eller frø,
drikke litt vann og deretter la denne bløtlagte massen ligge å kråsen
noen timer før massen fordøyes fullstendig. Og vips var korn eller frø
borte vekk, mens fuglen lever enda. For dyr med flere mager er det
omtrent samme prosedyre. Ikke rare forsvarsmetoden!
Grunnen til innholdet av enzymhemmere og fytinsyre med mer er for å forhindre at korn/frø/nøtter/belgfrukter spirer før optimale betingelser er tilstede. En av disse er fuktighet, hvilket er opphavet til logikken bak bløtlegging og gjæring.
@ Anne - disse substansene heter antinæringsstoffer når det dreier seg om menneskemat og antibeitestoffer når det er snakk om substanser i planter, etc på beitemarka eller i husdyrfor
Grunnen til innholdet av enzymhemmere og fytinsyre med mer er for å forhindre at korn/frø/nøtter/belgfrukter spirer før optimale betingelser er tilstede. En av disse er fuktighet, hvilket er opphavet til logikken bak bløtlegging og gjæring.
@ Anne - disse substansene heter antinæringsstoffer når det dreier seg om menneskemat og antibeitestoffer når det er snakk om substanser i planter, etc på beitemarka eller i husdyrfor
Takk for svar! Ser du skriver at de skal tørkes på
50-75 grader. Jeg mener å ha lest et sted at maten ikke skal behandles
på over 42 grader, da det ødelegger en del vitaminer og mineraler. Har
jeg misforstått?
Pirkepetter: Takk for rettelsen. Har fortsatt bare en mage så vidt jeg vet, så beitingen får dyrene stå for ;)
Pirkepetter: Takk for rettelsen. Har fortsatt bare en mage så vidt jeg vet, så beitingen får dyrene stå for ;)
Anne: Det er det som sies i raw food-verden ja.
Mange mener at de nøttene du får kjøpt i Norge uansett er varmet opp på
forhånd - så det har ikke så mye å si, men jeg vet faktisk ikke helt.
Jeg får ikke min stekovn ned på så lav temperatur, så jeg kjører på
50-75 grader. Anne M
Hei dere,
Er det noen som vet hvor lenge du skal tørke feks hele nøtter (og gjerne også hakkede nøtter) i ovnen om man burker 50-75 grader og har et helt brett med bløtlagte nøtter? Og tørker dere nøttene hele eller er det best å kutte dem opp i biter før man tørker dem?
mvh
Trese
Er det noen som vet hvor lenge du skal tørke feks hele nøtter (og gjerne også hakkede nøtter) i ovnen om man burker 50-75 grader og har et helt brett med bløtlagte nøtter? Og tørker dere nøttene hele eller er det best å kutte dem opp i biter før man tørker dem?
mvh
Trese
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar