fredag 30. mars 2012

Fra jord til bord 30. mar 2012 - 31. mar 2012

  1. Frøken BitterSøt30. mars 2012 kl. 13:38
    Så lenge det ikke finnes påbud fra myndighetene velger produksentene den billigste og enkleste utvei. Her skyr vi sånne produkter som pesten. For det er det det er - pest!
    Svar




    1. Fleksitarianerliv31. mars 2012 kl. 09:57
      Det gjør dere rett i. Barna her får aldri servert chips. Hjemmelaget popcorn i kokosfett med smeltet smør over er imidlertid en slager.
  2. Hege30. mars 2012 kl. 16:22
    Industriproduksjon som bruker samme olja oppad og oppad.. der fins ikke en industriprodusent som greier å overbevise meg om at de har et sunnere alternativ.. ^^
    Svar




    1. Fleksitarianerliv31. mars 2012 kl. 09:56
      Jeg er heller ikke overbevist nei ;-)
  3. Anonymous30. mars 2012 kl. 22:44
    Fleksi, fikk du med deg kommentaren min i det andre innlegget du har om akrylamid, og hvor jeg viser til at stivelse ikke kan reagere med varme til akrylamid uten at det er flerumettet fett involvert?

    Lager du chips selv og steker denne i enten kokos, palmeolje, smør eller utsmeltet fåre eller storfefett kan du kose deg med god samvittighet, og null akrylamid.

    Svaret du viser til fra Sørlandschips var temmelig inkjevetta. Kanskje et standardsvar.

    KnaskePetter
    Svar




    1. Fleksitarianerliv31. mars 2012 kl. 09:53
      Ja, jeg er klar over det, det er derfor jeg skriver at det er i forbindelse med planteoljer (kokosolje og palmeolje er vel unntaket, men i potetgullbransjen i Norge bruker de mest solsikke, raps og i dette tilfellet peanut. Jeg lager pommes med ekte smør etter å ha bløtlagt potetstavene lenge og gjerne med litt melkesyrebakterier blandet i. Nydelig O) Tenkte å poste disse ganske så snart siden akrylamid er på agendaen på bloggen her i disse tider:)


    2. Anonymous31. mars 2012 kl. 17:22
      Ja det er riktig at industrien kun bruker billige såkalt helsosamme planteoljer, men jeg tenkte i grunnen mest på at man ikke trenger å frykte akrylamid eller andre substanser fra oksiderte planteoljer i matemner man lager hjemme med tradisjonelle matoljer, oliveolje unntatt pga innholdet av flerumettet fett. Jeg har sett noen pommes stekt i fraksjonert palmeolje, som et alternativ til transfett eller planteoljer, men i de siste månedene har det plutselig dukket opp hauger på hauger med ulike pommesprodukter som alle som en er stekt i rapsolje. Mens vi venter på matrevolusjonen og en forsnilling av den slemme matindustrien er vi nok best tjent med å lage mest mulig selv fra grunnen av.

      Skal du poste dine hjemmelagede pommes med smør og melkesyrebakterier her i bloggen din får du litt av en jobb med digitaliseringen :-)

      P. Omp


    3. Fleksitarianerliv31. mars 2012 kl. 18:24
      Hehe, skal forsøke lell ;-). Enig i nyanseringen din, flott!
  4. Anne Marit30. mars 2012 kl. 23:58
    Jeg var også tidligere en potetgullknasker av dimensjoner. Jeg kunne snoke meg inn i en pose bortgjemt i skapet så og si daglig - gjerne på kvelden når suget kom. Men etter at jeg ble dedikert det tradisjonelle kostholdet er suget borte. Også når det gjelder sjokolade og søtsaker. Borte vekk! Og det skjedde veldig fort. Forøvrig er det mye annet også som er borte. Jeg har store planer om å lage chips selv også. Har jo laget en del hjemmelaget pommes frites i det siste - og barna elsker det. Jeg og. Anne Marit
    Svar




    1. Fleksitarianerliv31. mars 2012 kl. 09:56
      Fryktelige greier, i studenttiden druknet jeg i potetgull. Suget er ikke der som før, nei og godt er det. Men står der en skål på bordet i festelig lag, så forsvinner også min hånd oppi den ja ;-). Har gjerne en ss eller to med kokosolje innabords som motvekt da! Veldig godt med hjemmelaget pommes. Chips har jeg ikke laget-keep me posted!
  5. Tine31. mars 2012 kl. 20:18
    Det er så bra at noen gidder sende sånne mailer, hurra for deg!
    Svar
  6. mindomin31. august 2013 kl. 16:27
    Kjekt med oppdatering på akrylamid, og så bra at du sender brev til produsentene! Synes jo de kommer med en fin innrømmelse: "i den grad potetgull er sundt".


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar