tirsdag 5. juni 2012

Et liv i balanse 5. jun 2012 - 20. nov 2012

Lovelyliller.com - Helse, livvstil og sunne oppskrifterl

04.06.2012 kl.22:42
spennende. Jeg fikk jo slik talg når jeg laget hjemmelaget baconsvor. Smaksrikt og energitett! :D Flott innlegg!

kristine

04.06.2012 kl.23:43
Spennende dette her! Her i området finnes dessverre ingen slakter, hørte på lokalbutikken ift. kraftbein, men kan ikke si jeg ble noe klokere.

Det eneste de selger er poser med kraftbein fra gilde, de var tomme, og hun visste ikke hva slags dyr beinene var fra. Ikke var de interessert i å ta inn bein fra andre forhandlere heller, jeg lurer derfor på hva du tenker om kvaliteten på disse kraftbeinene fra Gilde? Mener å husker noe om at tungmetaller i foret går over i kjøtt/bein, noe som jo ikke er ønskelig? Gjelder isåfall dette med talg også?

Jeg vet også at det er en bonde som skal drive økologisk ikke så alt for langt unna her, men jeg finner han ikke, har du noen ide til hvordan jeg kan komme i kontakt med noen? :p

Ellen

05.06.2012 kl.01:16
Hei, har lest bloggen din og de andre kraftmammaene sine blogger og må si at jeg er superinspirert! Har satt igang flere matprosjekter etter ideer fra dere og har endelig fått boka nourishing traditions!Den skal leses:)

Takk for oppskrift på talg! Nå skal jeg også begynne å bruke talg, og det blir talg fra rein! Vi har reinslakteri og har talg på lager! Jeg er sikker på at reinslakteri som er i sør-norge også har reintalg om det kan være et alternativ til de som ikke får tak i økolgisk storfetalg.

PirkePetter

05.06.2012 kl.02:44
Lovlige Liljer, det er ikke talg i gris/bacon, kun i storfe og småfe som sau og geit. Det fettet som dominerer i gris er enumettet, og grisefett heter smult

Talg fra lam/får eller vilt er bedre enn storfetalg og talg fra økodyr da økodyr får de samme helseskadelige substansene i økoforet som vanlige dyr. Dyr på beite gir det beste fettet, ikke økodyr. Det er på tide at folket begynner å innse at hele begrepet er industrisvindel. Økologisk soya f.eks er like helseskadelig som soya dyrket med kjemikalier, slik at det er meningsløst å dele soya opp i øko versus ikke-øko.

Anne Marit, talg skal smeltes ut på laveste varme da du ellers kan risikere å ødelegge fettet.

Utsmeltet fett er ikke nødvendigvis en naturlig kilde til mettet fett i matlaginga som du skriver, da det kommer an på dyret fettet kommer fra, samt foret til dyret. Gåse, ande og hønsefett er hovedsaklig enumettet, og er derfor mykt/flytende. Storfefett er omtrent halvparten hver av mettet/54% og enumettet fett/40% mens fårefett domineres av mettet fett/52,1%, med litt mindre enumettet fett/40,6%.

Grisefett/smult varierer fra 43-46% mettet fett og 42-47% enumettet fett. Utover kokosolje (92-96% mettet fett og 6,2% enumettet fett) og palmekjerneolje (83% mettet fett og 15% enumettet fett) er derfor smør/melkefett den beste kilden til mettet fett, med 60,2-69% mettet fett og 29-33,6% enumettet fett.

Guro

05.06.2012 kl.03:37
Interessant innlegg:-) Liker ikke å kaste bort det dyrbare smøret jeg bestillte fra tidsporten til varmebehandling av maten så det kunne kanskje vært et alternativ å brukt talg til steking..men hvis Petter Smart sier at talg skal smeltes på laveste varme for å ikke ødelegge fettet, er det da egnet til å steike med? Ellen-forhandler dere reintalg?:-)

gladerebarn

05.06.2012 kl.09:20
Ja til fett! Jeg har lenge vært opptatt av å få i barna nok kvalitetsfett - noe som ikke alltid er lett siden de stadig har formening om hva de liker og ikke liker. Jeg har lurt på dette med talg, så flott innlegg du har laget. Spesielt for oss som ikke tåler kokosolje så bra og dermed trenger flere alternativer.

Vibeke

05.06.2012 kl.10:20
Endelig, dette innlegget har jeg venta på! Talgklumpene ligger fortsatt i frysen, men nå som jeg har så fin og detaljert fremgangsmåte her skal jeg jammen meg sette i gang med å smelte ut i morgen.

Jeg skal forresten kjøpe økologisk lam(kjøtt, bein m.m) fra Landsem gård i Snåsa til høsten, da skal jeg høre om å få talg derfra i tillegg. De skal jo få gå ute og kose seg med grønt gress i hele sommer. Vil du eller de andre kraftmammaene ha, så er det bare å rope ut :-)

Anne Marit

05.06.2012 kl.13:32
Så kjekt at dette ble godt mottatt. Jeg var litt usikker nemlig. Smil. Og temperaturjustering er mottatt, PP!

Ellen: Heldige deg som har tilgang til rein. Broren min i nord skal nå skaffe meg reinsdyrkjøtt fra lokal slakteri. Gleder meg. Nydelig...

Kristine: Jeg har også brukt gilde-kraftbeina i perioder, før jeg fikk tilgang til bedre varer. Jeg vet ærlig talt ikke hvor bra eller dårlig de er. Du vil jo få i deg ganske mye næring, men kanskje en del andre ting i tillegg. Har du prøvd å kontakte en jeger som kan gi deg en miks av kjøtt, steik, kvernet kjøtt og kraftbein. Finnes jo en del av de, i allefall til høsten når jaktsesongen starter. Ta kotnakt med Bondelaget eller finnes det heller ikke Bondens Marked nær deg?

Vibeke: Jeg er med på økolam og talg.

Marianne

05.06.2012 kl.15:11
Perfekt Anne Marit! Nå skal jeg sette i gang å smelte talgklumpen min :)

Vibeke: jeg har bestilt økolam til høsten allerede, men er gjerne med på talg!

PirkePetter

05.06.2012 kl.20:43
Guro, jeg skulle ha skrevet de fettløselige vitaminene.

Mer info for dem som vil sette seg skikkelig inn i utsmelting av fett -

Suet & Tallow ? Wikipedia ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Suet

http://en.wikipedia.org/wiki/Tallow

How to Render Beef Tallow -

http://www.marksdailyapple.com/how-to-render-beef-tallow/

How To Cook With Beef Tallow -

http://cooklikeyourgrandmother.com/2008/04/how-to-cook-with-beef-tallow/

Tutorial: How to Render Beef Tallow ?

http://www.modernalternativemama.com/blog/2011/1/28/tutorial-how-to-render-beef-tallow.html

Fun with Rendering Beef Tallow ?

http://toomanyjarsinmykitchen.com/2011/07/28/fun-with-rendering-beef-tallow/

How to Render and Store Traditional Animal Fats ?

http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/how-to-render-and-store-traditional-animal-fats

Rendering Fats at Home Primer ?

http://lostartskitchen.wordpress.com/2011/03/12/rendering-fats-at-home-primer-lesson-one/

Rendering Fats ?

http://notdabblinginnormal.wordpress.com/2012/01/09/rendering-fats/

4 Steps to Rendering Fat For a Healthy Frying Oil ? How to Make Tallow - How to Make Lard ?

http://kellythekitchenkop.com/2009/05/4-steps-to-rendering-fat-for-a-healthy-frying-oil-how-to-make-tallow-how-to-make-lard.html

How To Render Lard & Tallow ?

http://www.cheeseslave.com/how-to-render-lard-tallow/

How to Render Lard the Right Way (Snow White, Odorless) ?

http://www.spain-in-iowa.com/2011/02/how-render-lard-the-right-way-snow-white/

How to Render Lard ?

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/video-how-to-render-lard/

http://www.youtube.com/watch?v=IqkQtiuNbBU

How to Render Lard ?

http://nourishedkitchen.com/how-to-render-lard/

Rendering Lard ? The Forgotten Superfood ?

http://www.holistickid.com/rendering-lard-the-forgotten-superfood/

How To Render Lard ?

http://yonderwayfarm.blogspot.no/2009/10/how-to-render-lard.html

I Rendered Lard! ?

http://thepaleomama.com/2012/03/26/i-rendered-lard/

The Truth about lard and why you should use it -

http://divinehealthfromtheinsideout.com/2011/05/the-truth-about-lard-why-you-should-use-it/

Rendering Chicken Fat ?

http://www.pennilessparenting.com/2010/10/rendering-chicken-fat.html

How to Render Chicken Fat 11 steps (with pictures) ?

http://www.wikihow.com/Render-Chicken-Fat

How to Make Schmaltz (and What To Do With It Afterwards) ?

http://www.sadiesalome.com/recipes/schmaltz.html

How To Render Duck Fat -

http://www.sugarlaws.com/how-to-render-duck-fat

How to Render Duck Fat ?

http://www.greenmarketrecipes.com/poultry/making_duck_fat.htm

Rendering Duck Fat ?

http://www.thebittenword.com/thebittenword/2009/03/rendered-duck-fat.html

How to Render Duck Fat and Make Duck Cracklins ?

http://www.foodiewithfamily.com/2011/01/12/how-to-render-duck-fat-and-make-duck-cracklins/

Cook a Duck, Part 1 How to Render Duck Fat ?

http://www.notderbypie.com/how-to-render-duck-fat/

A Beginner?s Guide to Rendering Goose Fat and other Animal Fats ?

http://www.paleodietandliving.com/paleo-diet/beginners-guide-to-rendering-goose-fat-and-other-animal-fats/

Rendering Goose Fat ?

http://www.foodista.com/blog/2008/12/30/rendering-goose-fat

Guro

05.06.2012 kl.22:42
Takk for info. Blir nok å printe ut en del av dem:-) Klart til min stor glede nettopp å spore opp en bode som har villsau så nå blir det villlam på meg. Svært fornøyd:-) Jeg har gjerne lyst til å kjøpe et helt lam og utnytte det fullt ut. Rubb og stubb. Har selv ingen erfaring med det fra før og lurte på om kanskje du Petter eller noen andre hadde noen tips el info om dette. Gjerne om hvordan en parterer det. Og hvilke organer kan jeg bruke, er det alt utenom tarm?

PirkePetter

06.06.2012 kl.05:05
Alle organer kan brukes, og får du med beina/klauvene er de gode å koke kraft på. Tarem kan også brukes til å lage pølser av. Søker du på partering av lam får du tips og bildeinfo i flere tilfeller.

Anbefales -

The Whole Beast: Nose to Tail Eating - Fergus Henderson, Ecco, ISBN 0060585366

Beyond Nose to Tail: More Omnivorous Recipes for the Adventurous Cook - Fergus Henderson, Justin Piers Gellatly, Bloomsbury USA, ISBN 1596914149

Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 158008334X

The River Cottage Meat Book - Hugh Fearnley-Whittingstall, Ten Speed Press, ISBN 1580088430

Good Meat: The Complete Guide to Sourcing and Cooking Sustainable Meat - Deborah Krasner, Stewart, Tabori & Chang, ISBN 1584798637

Tender Grassfed Meat: Traditional Ways to Cook Healthy Meat - Stanley A. Fishman, Alanstar Games, ISBN 098234290X

The Grassfed Gourmet Cookbook: Healthy Cooking & Good Living with Pasture Raised Foods - Shannon Hayes, Chelsea Green, ISBN 0967367026

Bones: Recipes, History, and Lore - Jennifer Mclagan, William Morrow Cookbooks, ISBN 0060585374

Fat: An Appreciation of a Misunderstood Ingredient, with Recipes - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 1580089356

Konservering ? Oded Schwartz, Teknologisk Forlag, ISBN 82-512-0521-2

Konservering Av Mat: Tørking, Røyking, Salting, Gjæring, Sukkersylting - Astri Riddervold, Teknologisk Forlag, ISBN 82-512-0421-6

Spekemat ? Astri Riddervold, Per Berg, N.W DAMM & SØN AS, ISBN 82-496-0755-4

Røyk og rak, tørk og grav ? Helge Hagen, Naturforlaget, ISBN 82-7643-270-0

Røyking Av Kjøtt Og Fisk ? Alf Andersson, Landbruksforlaget, ISBN 82-529-2491-3

Røking som hobby ? fra spon til speking ? Henry Johnsen, Landbruksforlaget, ISBN 8252927351

Pølser Fra Mitt Kjøkken ? Maria Thommesen, N. W. DAMM & SØN AS, ISBN 82-04-10219-4

Typisk Norsk ? Tove Diesen & Yngve Ekern, Schibsted, ISBN 8251618185

Vårt Norske Kjøkken ? Kjell E. Innli (red.), KOM Forlag AS, ISBN 82-90823-21-5

Norsk Mat, Tradisjoner Og Gamle Matretter ? Norges Bondekvinnelag, Landbruksforlaget AS, ISBN 82-529-1477-2

Une

06.06.2012 kl.13:25
Supert innlegg, OG kommentarer!! Ble veldig inspirert.

Guro

07.06.2012 kl.00:32
Er noen av bøkene mulig å laste ned gratis? Syns dette var en grei plansje å bruke til generell partering selv om det egentlig er partering av elg; http://home.online.no/~ingemunn/partering/partering.htm

PerkePitter

07.06.2012 kl.03:49
Bare disse så langt, men dessverre kun i epub og mobi-format, ikke pdf.

Odd Bits: How to Cook the Rest of the Animal - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 158008334X

Bones: Recipes, History, and Lore - Jennifer Mclagan, William Morrow Cookbooks, ISBN 0060585374

Fat: An Appreciation of a Misunderstood Ingredient, with Recipes - Jennifer McLagan, Ten Speed Press, ISBN 1580089356

Guro

07.06.2012 kl.13:25
Ok, takk:-) Hvilket program bruker du for å lese epub og mobi-format?

PirkePetter

08.06.2012 kl.16:40
Viser du litt eget initiativ og søker på epud eller mobi finner du mange svar. Det samme gjelder prisen på multipure. Jeg hjelper folk med helsespørsmål, ikke bagateller folk lett kan finne ut av selv om de bare gidder ta seg bryet med å søke på det

Guro

09.06.2012 kl.16:02
Eneste grunnen til at jeg spurte var at det virket som du hadde erfaring og sannsyneligvis brukt EPUB og AMOB lenge, så da tenkte jeg kanskje at du brukte et program som du likte å kunne anbefale. Jeg er ikke en av de personen som er så "lat" at jeg ikke gidder å undersøke ting selv. Både EPUB og AMOB er nytt for meg og jeg satte meg ned å leste om begge men kom frem til at det var ulike programmer som var anbefalt å laste ned. Da jeg fra før av har dårlig erfaring med å laste ned ting fra internett (prog. er vanskelig el umulig å fjerne igjen, gjør datan treger, virus osv) ville jeg bare høre hva du hadde brukt da det mest sannsynelig var noe du var fornøyd med. Ikke noe verre en det:-) Nå har jeg nå funnet et program som ser ut til å virke fint så saken er løst:-) Er jo ikke sikkert vi har samme data så kanskje hadde ikke et tips fra deg ikke hjulpet meg uansett. Jeg er nok en av de personene som spør mye om informasjon. Hovedsaklig er det fordi jeg liker å ha så mye info. som mulig rundt et tema jeg lurer på. Så kan jeg sammenligne det med det jeg selv har funnet og velge ut det jeg synes er best, gjerne det som henviser til flest kilder og som forklarer ting på en grei måte. Som regel tar jeg vare på det og skriver ut slik at eg har det for etter tiden. Mener det er slik man lærer. Ha en flott helg:-)

Heidi-HD

02.10.2012 kl.15:21
Har fåretalg stående til utsmelting nå. Bruker laveste varme. Har stått en god del timer, og slik det ser ut nå kommer det til å stå resten av dagen. Tar laaaaang tid.

Jeg vil tro at man lett kan se når det er ferdig om man bruker litt sterkere varme. Men, hvor lang tid tar dette egentlig på laveste varme og hvordan ser man at det er ferdig? Jeg smelter ut 1 kg.

(P.S. Anne Marit: Er det mulig å legge ut en søk-i-bloggen-funksjon? Lettere å finne tilbake til tidligere innlegg man har lyst til å lese omigjen).

Vennlig hilsen Heidi

Silje

04.10.2012 kl.22:01
Hei Anne Marit

Jeg kjøper fersk melk av en lokal bonde, og kunne nå tenke meg å utvide reportoaret.

Dette med utsmelting av talg virker interessant.

Jeg har prøvd å bestille talg fra Meny, men de får ikke bestilt det fra leverandørene sine.

Har du noen leverandører som du kan tipse meg om.

Jeg kan nås på siljohns@gmail.com

PirkePetter

20.11.2012 kl.02:21
http://www.thehealthyhomeeconomist.com/video-rendering-beef-tallow/

Silje, du kan søke på talg på coop.no og finne hvilken coop butikk nærmest deg som har talg. Dette er fåretalg fra Ringdal frosne i hvite blokker. Ellers skal du kunne få fra de fleste slaktere/slakterier

Heidi, søk på google på det du er interessert i sammen med senseoflife, som f.eks talg senseoflife, eller Heidi senseoflife, etc om du vil kikke nærmere på det du har skrevet tidligere

fredag 1. juni 2012

Et liv i balanse 13. mai 2012 - 1. jun 2012

Anne

11.05.2012 kl.11:18
Takk for mye info! Mulig du har skrevet det i et annet innlegg uten at jeg har klart å finne det, men hva slags mineraltilskudd bruker du for kefirkornene? Jeg kan ikke spise egg, så kan derfor ikke bruke eggeskall i vannkefiren.

Veldig flott om du lager et innlegg om hva man må få i seg på daglig og ukentlig basis!!

Har for øvrig testet ut med litt forskjellige typer sukker, og synes det er stor forskjell i smak om jeg bruker hvitt sukker eller mørkt. Skal det være sånn?

gladerebarn

11.05.2012 kl.11:32
Hehe. Ja mine vannkefirkorn er også på spa! Jeg har 4 krukker som står og godgjør seg i kjøleskapet, for her har det ikke vært problemer med formeringen. Har testen ut en av dem, og vannkefirkornene doblet seg både under spaopphol, og den første runden etterpå. Men etter 1 1/2 døgn var ikke sukkeret spist opp så effektivt som vanlig, så det tar antegelig noen runder før de er helt i siget igjen. Litt brusing kunne jeg ane, så da virker de hvertfall. Og den sure lukten er heldigvis borte. Spaoppholdet har hvertfall økt vannkefirkornenes størrelse på den første krukken jeg nå har testet litt. Gjennomsiktig og fine ble de også, så dette lover godt.

Jeg har stort sett fulgt samme oppskrift som deg, men bruker natron i steden for bakepulver. Tror det er viktig at den hvertfall er aluminiumsfri. Gleder meg til å eksperimentere masse fremover. Jeg måtte avsted til Jernia idag for å kjøpe flere glass. Mine nye hobbyer kraft og vannkefirkorn trenger mer plass:-)

ET LIV I BALANSE.

11.05.2012 kl.11:40
Jeg bruker baking soda fra Frontier (iHerb), tror den er ganske safe. Du sier du bruker flere glass. Hvor mye kefirkorn har du i per liter vann når de er på "spa"? Hehe, jeg har kjøpt et brukt kombiskap som nå står i entreen her - og det skal fylles med fermenterte grønnsaker, surkål og vannkefir + diverse melkeprodukter. Moro. anne m

gladerebarn

11.05.2012 kl.12:29
Jeg bruker i utgangspunktet ca 2 ss vannkefirkorn pr liter vann. Men idag var det kanskje 3-4 ss, og det regner jeg går greit siden kjøleskapet er en hvilefase. Store vannkefirkorn er ikke fristende å skylle ned i vasken nei! Et kombiskap er fenomenal ide! Den dagen vi får større plass, (og kanskje flytter på landet ved siden av en økobonde, ønske ønske), er noe lignende høyt på ønskelisten min ja:-)

Gry

11.05.2012 kl.12:48
Gale Spa-damene her. Hva er det dere gjør med barna mine??? :-D Mine er liksom helt stabile og vokser jevnt og trutt, gir dem en topp eller to med fulvic minerals fra iherb, mater dem nå fast med rått rørsukker fra wholesome og eller organic whole cane sugear fra rapunzel + tørkede fiken og sitron. De liker den stabiliteten. Morsomt å lese om all eksperimenteringen deres. Kanskje jeg skulle ta ut litt og sette dem på spa bare for morsomt. Blir jo litt nysgjerrig på hva det er dere styrer med:)

ET LIV I BALANSE.

11.05.2012 kl.13:29
Uff ja Gry, hva er det vi gjør med barna dine. Vi skulle nok hørt litt bedre etter når du fortalte om hvordan vi skulle oppdra dem. Barna ser fantastiske ut. Blanke, mange og store. Men de produserer bare ikke. Jeg skal få bestilt litt av denne mineralblandingen din - kanskje det hjelper. Lover å passe bedre på barnebarna (?) dine fremover.... anne marit

Marianne

11.05.2012 kl.19:19
Hihi, kefirkorn på spa :) Gleder meg til å få testa ut dette når spaoppholdet er over og dere har noe å dele ut!

ET LIV I BALANSE.

11.05.2012 kl.22:12
Ikke noe problem, jeg har mye å dele ut etter oppholdet i kjøleskapet. am

Tine

12.05.2012 kl.16:17
Sliter også med kefir korna, vil gjerne ha kullsyre men det har det ikke blitt så langt:-/ Kanskje en ide å prøve med denne mineral blandingen, men da jeg søkte på navnet kom det jo opp så mange merker. Hvilket merkes anbefales?

En annen ting jeg lurte på er om man alltid skal ha i sitron ved første fermentering?

Marianne

12.05.2012 kl.16:48
Hei Anne Marit!

Tusen, tusen takk for utrolig inspirerende blogg! Jeg fulgte deg da du startet for et par år siden og har savnet deg veldig. Så glad du er tilbake:-)

Jeg er mektig imponert over all kunnskapen du har tilegnet deg om mat.

Først kort om meg selv, før jeg stiller deg noen spørsmål (som egentlig er en kommentar eller et apropos til innlegget ditt om kosttilskudd).

Jeg er som deg glødende opptatt av optimal mat for god helse. Jeg er også yogaentusiast, småbarnsmor og fastlege:-) Jeg har prøvet og feilet gjennom mange år (laktovegetarianer, veganer, vegansk raw food osv). Har nok vært på minussiden for lenge og intuisjonen har lenge fortalt meg at jeg trenger mer nærende mat! Så nå skal jeg virkelig sette ut i livet flere av prinsippene fra Nourishing traditions, som jeg kjøpte i USA for ca 10 år siden!!

Så mine spørsmål:

- du beskriver at du følge deg lettere og mer energisk enn tidligere. Forstår jeg deg rett har du gått ned i vekt tross store mengder fett i maten og lite aktivitet? Unngår du alt søtt?

Hva med rå nøtter, frø osv. Spiser du fortsatt betydelige mengder spirer, salat, rå grønnsaker, grønnsaksjuice (raw food) ?

Jeg tror du nevnte at du skulle komme tilbake til hva du spiser ila uken. Det hadde vært veldig interessant om du kunne gi et eksempel på hva du spiser ila av en "gjennomsnittsdag".

Ang rå, øko-melkeprodukter. Vet du om det finnes oversikter over bønder som driver økologisk i Norge? (Jeg bor på Sørlandet).

Du nevner at du tar gelatin; er den økologisk?

Mulig du har svaret på noe av dette i bloggen eller kommentarene dine, men har ikke hatt mulighet til å lese gjennom alt....

Svært takknemlig om du har anledning til å svare.

Med ønske om en fortsatt strålende helg - Marianne

ET LIV I BALANSE.

12.05.2012 kl.18:06
Marianne: Oj, kjøpte du Nourishing Traditions for 10 år siden! Sett i gang og bruk den. Den er super bare du kommer inn i det. Jeg sleit litt i starten, men så fort jeg kom i gang med å lage myse, kefir, syrning - så blir det ganske så enkelt likevel.

Ja, jeg har gått noe ned i vekt, selv om jeg har vært i lite aktivitet. Jeg har aldri vært veldig stor, men lagt på meg noen kilo de siste årene pga mine hormonelle helseplager og lite aktivitet. Nå som jeg begynner å bli mer aktiv merker jeg at jeg går enda mer ned. Jeg unngår ikke alt søtt, men er forsiktig. Jeg har heller ikke noe sug etter sjokolade og snacks slik jeg hadde før. Men lager jeg vaniljeis av upasteurisert fløte og lønnesirup så spiser jeg med god samvittighet. Jeg skal også nå lage råmelkspudding og kokosbar fra boken du nevner. Søt og saltsuget forsvinner ganske fort når du tilfører kroppen mye næring. Og jeg er bare så utrolig happy med å kunne spise som jeg gjør. Jeg spiser jo alt det jeg før trodde var usunt for oss! Det er så utrolig digg. Jeg spiser mye mindre nøtter enn før. Og de jeg spiser har jeg bløtlagt og tørket i ovnen på lav temperatur. Da blir de ordentlig sprø og god - bruker de mest som snacks faktisk. Frø bruker jeg lite av, kun når jeg baker surdeigsbrød (de syrnes med melet).Jeg spiser faktisk lite salat nå, bare av og til. Men jeg spiser mye surkål og fermenterte grønnsaker - ganske mye hver dag faktisk. Jeg juicer heller ikke så mye som før. I skrivende stund har jeg faktisk en bringebærdrikk stående til fermentering. Består av bringebær og juicet appelsin + salt og myse. Skal skrive om det så fort jeg har fått erfart smak etc. Har også eplecider stående - laget av juicede epler, salt og myse. Samme prinsipp. Dette er en super ting som jeg vil gjøre mye av til høsten når det bugner med bær og frukt. Jeg har tenkt å lage et innlegg om hva jeg spiser på vanlige dager. Begynner alltid med å drikke et glass melkekefir, steker 2-3 egg som jeg spiser med smør - havsalt og litt fenalår eller god bacon. Når barna er her vil de ha havregrøt (som da står over natten og syrner i vann, myse og salt) eller eggerøre med smør og salt. Pakker med meg knekkebrød med masse smør og tykk skive ost og en liten boks med surkål eller fermenterte grønnsaker. Har evt med litt av de sprø nøttene. Drikker lakrisrotte med kokosolje og gojibær. Jeg begynner å jobbe på mandag, så da blir det nok salat i lunsjen og garantert litt ekstra mat i vesken. Middag kan være en hodepine noen ganger og krever litt planlegging, spesielt når barna er hos meg. Da planlegger jeg helgen før de kommer på mandag. Da blir det supper (med kraft som base), pannekaker hvor melet står og syrner, hjemmelagde kjøttboller, karbonader, gryte, fisk el.l. Når vi spiser pølser prøver jeg å finne de beste jeg kan, foretrekker da de rå pølsene fra Jacobs eller Grøstad Gris. Har også planer om å lære meg å lage pølser hos en av mine lesere. I går stekte jeg laks og masse rødløk + hvitløk med fersk rømme og ertepure. I dag har jeg en lammeknoke stående i ovnen med masse grønnsaker og tomatpure. I dag har jeg vært på bondens marked og hentet med meg et fenalår og spekemat av god kvaltitet (uten nitritt) og laget av viltkjøtt, innmat, kryddere og frittgående gris. Da har jeg snacks i noen uker fremover. En ristet skive surdeigsbrød med masse fersk smør er også snadder. Krydder er superviktig, så det bruker jeg mye av. Men jeg sørger alltid for å få i meg mye fett - masse upast smør, ost, fermenterte grønnsaker og spekemat daglig. Får jeg ikke spist det så merker jeg det faktisk. Da har jeg ikke god nok "bensin" rett og slett. Jeg har tre barn som ikke er helt der jeg er ennå. De spiser glutenfri cornflakes med ferskmelk uten å tilsette sukker. De vil bl.a ha vanlig gulost og meierismør ennå. Men jeg dytter mye godsaker inn i smoothies til dem (rå eggeplomme, kefir, myse m.m). Jeg har fått et nytt liv og føler at jeg går på et helt annet gir enn før. Jeg sover så utrolig godt om nettene og er uthvilt gjennom hele dagen. Noen dager er jeg "low", noe som kan minne litt om der jeg var før - men det går fort over og kan ikke sammenlignes egentlig. Jeg anser det som små helbredskriser på veien mot en sterk helse. Jeg har tross alt ikke holdt på med dette veldig lenge, og det tar tid å snu noe som det har tatt 40 år og rote til. KJekt å høre at du som fastlege interesserer deg for dette. Det burde flere gjøre. Jeg leste i helgens A-magasin om unge mennesker helt ned i 30-40 årene som utvikler Alzheimer - tenk, mens de ennå har små barn. Hvorfor stilles det ikke et eneste spørsmål om hvorfor disse sykdommene som tidligere var forbeholdt eldre også rammer flere hundre unge hvert eneste år? Hvorfor er vi - som er så opplyste på alle andre områder - så uvørne med hva vi gir oss selv av drivstoff?

Bare spør om det er noe mer du lurer på.

ET LIV I BALANSE.

12.05.2012 kl.18:07
Tine: Du trenger egentlig ikke noe annet enn kefirkorn, sukker og vann. Og disse mineralene av og til. Sitron og annet smakstilsettende kan du bruke i andre runde. Mine er fortsatt på spa, håper det går i orden.

Gry

12.05.2012 kl.18:34
Hahaha, leste svaret ditt her, lurte utrolig lenge på hva lakrisrotte hvar... Rotte? Hæ??? Morsomnt:-D

ET LIV I BALANSE.

12.05.2012 kl.18:45
Har du ikke hørt om lakrisrotte??!!!?? Hehe. Ja det går litt fort i svingene når man blir ivrig. For ordens skyld; Lakrisrot-te...... Og du; her blir det råmelkspudding gitt!

am

Marianne

12.05.2012 kl.22:19
Tusen takk for fyldig tilbakemelding :-) Til tross for at jeg hovedsakelig har spist "raw food" (vegetarisk) siste par rene, har jeg også fått i meg litt andre "godsaker". Min ektefelle har faktisk laget ordentlig surdeigsbrød i flere år (etter oppskrift fra Nourising Traditions), og vi kjøpte kornmølle i Tyskland for flere år tilbake, slik at vi alltid har ferskt mel. Favorittkornet for tiden er økologisk emmer. Jeg har også i lengre tid hatt helt dilla på rå sauerkraut, men nå er det på tide å lage sin egen!

Bruker du fortsatt noen av produktene fra Røros meieriet (annet enn tjukkmelk)?

Gleder med til å følge deg videre.

Mvh Marianne

PS er VELDIG interessert i å kjøpe vannkefirkorn av deg, dersom du har noen "til overs"

ET LIV I BALANSE.

12.05.2012 kl.22:34
Marianne. Så heldig du er! Kornmølle står på ønskelisten min. Ferskt mel er jo det aller aller beste. Det er superenkelt å lage sauerkraut - så det er bare å sette i gang. Jeg har spist så mye de siste månedene at det aldri rekker å lagres så lenge, så jeg må begynne å lage større mengder når jeg først lager. Jeg bruker tjukkmjølk fortsatt, fordi minsten foretrekker det fremfor kefir - og fordi jeg liker godt å blande den med gelatin på kveldene. Også er den jo god da! Ellers har jeg gått over til Avdemrømme som jeg kjøper u 1/2 literspakker på bondens marked. Men rømmen fra Røros er jo uhomogenisert hvis jeg ikke tar feil, og det er jo bedre enn Tine Rømme i allefall. Jeg har vannkefirkorn, men som du skjønte er de i dvale for øyeblikket. Håper jeg klarer å få fart på dem. Jeg skal si fra. Anne Marit

Siw

13.05.2012 kl.00:11
Kan anbefale å bruke cell food i vannet så får kefiren alle de mineralene de trenger :)

http://www.iherb.com/Lumina-Health-Cell-Food-Oxygen-Supplement-1-fl-oz-30-ml/7431

Marianne

13.05.2012 kl.11:38
Tusen takk Anne Marit:-)

Kornmølle er absolutt verdt investeringen. Vår har holdt koken i mange år.

Nå har jeg akkurat lagt inn kål i bestillingen for neste uke (får økologisk varer levert på døren en gang i uken), slik at jeg kan komme i gang med sauerkraut produksjon. Det blir spennende!

Ser også frem til å lage kefir!! vurderer også å lage kraft, men det blir mer utfordrende for en som har vært vegetarianer i ca 15 år...

Mvh Marianne

ET LIV I BALANSE.

13.05.2012 kl.14:41
Marianne: Hvem er det du bestiller øko-grønnsaker fra? Har vurdert det en stund selv, i allefall på den tiden av året jeg ikke har tilgang til slike grønnsaker. Om sommeren/høsten har jeg nok fra Øverland Gård. Skjønner at skrittet kan være stort, samtidig så er jo kraft ikke et så stort skritt som å begynne å spise kjøtt. Lykke til uansett. Anne M

Marianne

13.05.2012 kl.15:50
Jeg bor på Sørlandet, så jeg får mine varer fra Avigo, Lillesand. Vil tro at det finnes liknende ordninger i området du bor (nær Oslo) ?

Glemte å spørre deg hvor du får mysen fra (for å bløtlegge korn osv). Fra ferskmelken? Har du evt prøvd med Molkosan fra A. Vogel?

Mvh Marianne

ET LIV I BALANSE.

13.05.2012 kl.16:01
Marianne: Ja det finnes flere løsninger for dette i Oslo vet jeg. Jeg får myse fra bonden jeg får melk fra (han lager mye ost og har derfor mye myse også), men jeg lager også myse selv når jeg lager ferskost av kefir eller av syrnet ferskmelk (ref tidligere artikler). KJenner ikke til Molkosan, men sikkert bra. Jeg bruker også litt myse i vannet sammen med litt havsalt når jeg trener eller tar IR-badstu (da svetter jeg mye...viktig med mineraler for å opprettholde elektrolytbalansen). Am

PirkePåsan

13.05.2012 kl.19:53
Molkosan er pasteurisert myse hvor man har fjernet proteinene, som i seg selv har en bråte helsefordeler, og økt mengden av melkesyre under trykk. Det er altså en mindreverdig og dyr form for helt vanlig myse. Den er god i dressinger (smaker i retning eddik), men verken pris, bakterie eller næringsinnhold slår upasteurisert myse

ET LIV I BALANSE.

13.05.2012 kl.21:42
PirkePåsan: Også er det jo ganske enkelt å lage myse selv, av surmelk eller kefir. Anne M

May B Langhelle

13.05.2012 kl.23:19
Men du kjøper ikke tettemelka di nå lengre vel? Er jo bare å lage et glass av den også til de små. Så, blir den jo så rå og fin den også. :)

Ida

14.05.2012 kl.21:44
Hei Anne M! :-)

Jeg er utrolig fascinert av alt det du skriver om, men til og med for meg som ikke spiser melk, hvete og sukker (og helst ikke erstatningsprodukter), så syns jeg det virker som en veeeeldig stor omstilling å skulle spise slik du og de andre Wicked Mums-damene gjør. Nå har jeg akkurat bestillt fermentert torskeleverolje og gelatin etter din anbefaling, og jeg gleder meg til å se hva slags effekt det får (det er spesielt viktig med mye og god omega-3 og protein for meg som har ME). Jeg tror det må bli en veldig langsom og gradvis endring for å teste ut superkostholdet i sin helhet :-) Surdeigsbrød skal jeg nok få til med én gang jeg finner en oppskrift som inneholder bare rug og ikke noe hvete - vanskeligere enn det høres ut!

Mens jeg jobber med det, tror du at jeg kunne fått kefirkorn av deg når du har nok, vær så snill? Har sååå lyst til å prøve :-)

Ida

14.05.2012 kl.21:47
Forresten! Jeg tror det var her jeg la igjen en kommentar om at jeg gjerne ville dele på en smør- og ostebestilling fra tidsporten, så jeg ville bare si at jeg fikk kontakt med IngerLise :-) Hurra, hurra!

ET LIV I BALANSE.

14.05.2012 kl.22:19
Ida: Supert!!!! Gled dere!

ET LIV I BALANSE.

14.05.2012 kl.22:21
Ida: Ja, ta ett skritt av gangen. Du bør også komme i gang med kraftkoking og få i deg mest mulig gelatinrik kraft gjennom supper og buljong, gjerne daglig hvis du har ME. Ja, du skal få kefirkorn. Bor du i Oslo slik at du kan hente? Send meg en mail på annemarit@me.com

Jada masa

15.05.2012 kl.03:12
Ida, mye og god omega-3 for ME? Både fiskefett og plantefett er gjennomdokumentert å svekke energiproduksjonen i kroppens mitokondrier, og som er hovedfundamentet for de symptomer man kaller kronisk tretthetssyndrom. Kun gjæret fiskefett som kommer med rikelige mengder naturlige antioksidanter er ikke skadelig, hvilket er hva du har bestilt. Mer info om ønskelig -

http://raypeat.com/articles/nutrition/oils-in-context.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/unsuitablefats.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/fishoil.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/unsaturatedfats.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/coconut-oil.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/diabetes.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/fats-degeneration3.shtml

http://raypeat.com/articles/nutrition/carrageenan.shtml

http://raypeat.com/articles/articles/glycemia.shtml

ET LIV I BALANSE.

19.05.2012 kl.11:32
Ida: Vet ikke om jeg svarte på det med vannkefirkorn, men du kan sende meg en mail på annemarit@me.com, så skal jeg begynne å lage liste. Men mine er fortsatt på spa, men skal prøve å få dem i gang igjen ila denne helgen. Forhåpentligvis går det bra. Anne Marit

Ida

20.05.2012 kl.00:43
Hei PirkePetter, det var jeg ikke klar over (det gjettet du sikkert), men det er jo det jeg har bestilt, ja. Det blir spennende å se om jeg merker noen forskjell :-) Skal ta en titt på linkene dine.

Anne M: Supert, tusen takk! Bor like ved Oslo, skal sende deg en mail :-)

PirkePetter

24.05.2012 kl.03:54
Ida, jeg skrev litt om plantefett og ME her også -

http://senseoflife.blogg.no/1331741296_leveranse_fra_bonden_.html

Andre dokumenterte årsaker er mangel på kolesterol, mettet fett/især kort og mellomkjedede fettsyrer, germanium, jern, jod, kalium, kalsium, magnesium, natrium, selen, sink, vitaminene A, D, E og B5, B6 og B12, og protein/aminosyrene aspartinsyre, citrullin, cystein, fenylalanin, glutamin, glycin, karnitin, serin, og tyrosin for å nevne noen av de næringsmangler som utgjør ME.

Du har kanskje forresten interesse av denne informasjonen -

http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1i.shtml

Du skriver i bloggen din at glutamin styrker musklene i fordøyelsessystemet. Dette er ikke riktig, da glutamin er hoveddrivstoff for dannelse av ATP/energi i tarmcellene, og har dermed ikke noe med muskler å gjøre. Jeg vurderte å kommentere litt, men fant så mange feil og misforståelser i innlegget ditt om kosten din at jeg heller lot være. La det være sagt at så mye vitamin C som du anbefaler blokkerer opptak og utnyttelse av vitamin B12, som alene kan forårsake både ME og hypotyreose, samt alle næringsmangelsykdommer som følger nedsatt magesyreproduksjon. Dette fordi B12 er nødvendig for produksjon av magesyre.

Ingerlise

24.05.2012 kl.10:30
Ida, det kommer til å bli veldig bra!

Jeg følger også veiledning og uvurderlig hjelp fra den aller beste PirkePetter og finner god inspirasjon, tips og drahjelp hos deg her flotte, Anne Marit! Kroppen har det stadig bedre for hver dag og jeg kjenner meg roligere og klarere i toppen - sover som en sten nå også.

Fikk nok et næringssjokk med en liten ber og dalbanefølelse i magen først, men kjenner nå på en ubeskrivelig god følelse i hele kroppen.

Så finnes det ikke et kjedelig minutt med nyttige linker og bøker, nye innlegg og kommentarer å sette øynene i, tusen takk!

Om du vil prøve melk, Ida, gi bare beskjed så ordner vi det på null komma niks.

Også veldig glad for at du ville dele på sakene, snakket med tidsporten-Christer, han regner med å sende ut smør og ost neste tirsdag!

ET LIV I BALANSE.

24.05.2012 kl.19:05
Ingerlise: Så flott at dere deler! Til helgen skal jeg salte fisken du anbefalte meg! anne m

Ingerlise

24.05.2012 kl.23:55
Speke-tipset kommer i all bunn og grunn fra PP, han er en gourmand og godheten selv!

Et forlsag jeg har fått fra en speker er ved bruk av slatlake, som visst nok skal gi bedre kontroll enn ved tørrsalting. 180g salt pr liter vann.

Filetene legges i saltlaken i 3,5 dag pr kg. Skylles godt av - kan legges i kaldt, rent vann i ca 1 time, for deretter å henges opp til tørk(kanskje de bare kan legges i kjøleskpet også hvis man ikke skal lagre de?) ved maks 13 grader.

Hihihi, jeg hang opp to av de forrige alt for salte filetene fra taklampen i kjøleboden på tirsdag, og konsistensen var veldig fin i dag! Gleder meg til å prøve denne oppskriften med forhåpentligvis lettere saltsmak ;-)

Lykke til!

1 P opp og 2 i mente

25.05.2012 kl.17:43
Pøh, jeg er vel ingen gourmand, kun en helt vanlig mand!

ET LIV I BALANSE.

25.05.2012 kl.23:11
Ingerlise: Gleder meg til å prøve! am

Ida

01.06.2012 kl.19:22
Hei, Pirke! Så ikke svaret ditt før nå, men jeg svarer selv om det er en stund siden.

Jeg er klar over de forskjellige næringsmanglene (er litt nysgjerrig på hvordan du har funnet informasjonen da, jeg har søkt og søkt, men finner så veldig lite om akkurat det!). Jeg tror jeg har greid å gjenopprette balansen i alle fall delvis ut fra alle endringene jeg har opplevd i energinivåer, symptomer og det ytre, samt blodprøver, og sier meg fornøyd med det opplegget jeg følger nå, siden jeg og så mange andre har hatt så stort utbytte av det (selv om det kanskje ikke er et optimalt kosthold i dine og mange andres øyne, så må det jo være noe i det som gjør at det fungerer).

Det med glutamin var forklaringen jeg fikk fra ostepaten min (det reparerer den type muskelmasse mente han), så det tok jeg for god fisk. Det var kanskje en forenklet versjon av dette? "L-glutamine is an amino acid, which is the primary source of energy for intestinal mucosal cells. L-glutamine has been shown to be highly effective in helping to restore normal mucosal integrity in patients with increased intestinal permeability or a ?leaky gut?."

Interessant at C-vitamin kan ødelegge for B12-opptak, i og med at har en synergistisk effekt for de fleste andre vitaminer og mineraler. Kanskje det er feil, det også? Jeg skal se hva som skjer om jeg endrer litt på når, hvordan og hvor mye jeg tar. Takk for info!

Jeg er ikke så overrasket over at du fant mye feil i det jeg skrev, merkelig nok ;-) Jeg skjønner at jeg har mye igjen å lære! Jeg får heldigvis med ut av Wicked-bloggene og dine kommentarer her, for det å skulle lete og sile ut informasjon (som du sikkert har brukt mye tid på), er ikke bare, bare. Det er så vanskelig å sile ut det som er galt, og lett å la seg rive med...

Takk for link til det om digestive leukocytosis, forresten. Kanskje jeg må gå gjennom innleggene mine og rette opp litt... Jeg har forøvrig gått bort fra tanken om å spise mest mulig raw food og å bruke søtning som agave o.l. Så fort jeg kom over "WOW!"-fasen skjønte jeg at det kanskje ikke var så mye å juble over...

God helg, og over og out :-)

PirkeTrynet

01.06.2012 kl.23:48
Ida

Jeg har info i forskjellige bøker og artikler, samt mye forskningsreferanser. Du finner sistnevnte via offentlige databaser som f.eks her -

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

Her kan du søke på alle forskning som noensinne har vært publisert i ulike media angående f.eks ME

Trives du der du er, både kostholds så vel som helsemessig så er du akkurat der du skal være. Så kan både jeg og andre mene akkurat hva vi vil om det.

Det du refererer til om glutamin er at den brukes som drivstoff for tarmcellene, især cellene som utgjør tarmslimhinnene. Dette er altså slimhinner, og ikke muskler eller muskelceller.

Vitamin C har kun synergistisk virkning med følgende vitaminer og mineraler -

A, E, B3, B5, B6 og jern, kalsium, kobolt, kopper og natrium

Og da snakker vi kun om naturlig vitamin C, og ikke svindelproduktet askorbinsyre. I tillegg kommer antagonistvirkningen ovenfor kalsium, kopper eller vitamin B12 når vi snakker om større enkeltdoser.

Jeg er helt med på at det ikke er lett å sile ut det som ikke er riktig eller ønsketenkning fra artikkelforfatteres side. Jeg er også klar over at det er veldig mye forskning på næringsstoffer, især vitamin C, som er manipulert for å fremme resultater som ikke er sanne. Og også at mye forskning aldri egentlig har skjedd i den virkelige verden, men er skrevet av såkalte Ghostwriters for å fremme usannheter av forskjellig grad. Når det gjelder all propagandaen om megadoser med vitamin C så har dette også vært støttet opp av helse og matindustrien som ville øke salget av vegetabilske matemner på bekostning av langt mer næringsrike animalske matemner. Jo mindre næringsrikt folket spiser, desto mer penger i kassa for legemidelindustrien som liksom skal kurere folkets næringsmangelsykdommer med ymse kjemikalier som gjør næringsmangelen enda verre.

Linus Pauling (på oppdrag fra legemiddelgiganten Hoffman-La Roche, som eier patentet på askorbinsyre), mannen som gjorde vitamin C berømt forfalsket mye forskning for å gi inntrykk av at megadoser av syntetisk vitamin C kurerte det meste av helseproblemer. Han brukte selv megadoser av askorbinsyre, men døde like fullt av prostatakreft tross alle hans påstander om at askorbinsyre ville forebygge og kurere alle typer kreft.

Info -

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/pauling.html

Jeg har ellers mye forskning som viser at askorbinsyre ikke fungerer for noe som helst annet enn som abortmiddel om det brukes i høye doser i løpet av de 2 første ukene etter konstantert graviditet. Også naturlig vitamin C, i høye doser, er ikke engang i nærheten av å ha alle de helsevirkninger vitaminet har fått tildelt. Nok en ledetråd er at mange folkeslag som lever nesten ensidig på animalsk kost aldri opplever mangel på vitamin C all den tid det er mer enn nok vitamin C i rått/tradisjonelt speket/raket/gjæret(gravet/røykt, etc animalsk mat. Jo mer korn, grønnsaker eller frukt man spiser, desto mer øker forbruket og dermed behovet for vitamin C. Slik at om man f.eks spiser hovedsaklig steinalderkost med mye animalsk mat, hvorav en del er rå/speket, etc så har man mer enn tilstrekkelig med vitamin C for helse og velvære.

At det finnes tilstrekkelig med vitamin C i rå, lettstekt eller tradisjonelt tilberedt animalsk mat ser man også på det ettårige forsøket til Vilhjalmur Stefansson og Karsten Andersen, som levde et helt år på bare kjøtt og fisk. Info -

http://inhumanexperiment.blogspot.com/2009/09/two-brave-men-who-ate-nothing-but-meat.html

http://www.jbc.org/content/87/3/651.full.pdf

Ha en fortsat god helse, og over og ut her også :-)

Ellen

05.06.2012 kl.21:57
Fikk vannkefirkorn av Gry og har lagd en batch! Skal prøve igjen imorgen pånytt:) smaken ble ikke den beste, men som jeg har lest her så trenger dem kanskje litt tilvenning.

Interessant det PP skriver om at syntetiske vitaminer ikke er bra, holder på å lese en bok av Robby Curdorf "Den tilbageholdte viden om helbredelser" (har du hørt om den PP?), der det skrives at vitaminer er like bra enten de er syntetiske eller naturlige, det som også sies er at veterinærer gir vitaminer og mineraler til dyr for å forebygge ulike sykdommer, og hadde vi mennesker også fått i oss nok vitami/mineraler så ville vi knapt nok vært syke...

Kjell Egil

09.06.2013 kl.16:53
Jeg har lett litt på nettet for å finne hvor jeg kan kjøpe melkekefirkorn. Jeg har ikke laget kefir før og synes dette virket spennende. Jeg fant til slutt en leverandør i Sverige og får mine korn i neste uke. Det snakkes mye om å mate kefirmassen med mineraler. Hvilke mineraler skal man benytte? Håper på svar

ET LIV I BALANSE.

17.07.2013 kl.11:52
Kjell Egil: Beklager sent svar. Håper du er i gang. Hvis ikke si fra så skal jeg sende deg kefirkorn.