søndag 5. mai 2013

Hodet i skyene 5. mai 2013

  1. Vil dette si at melk som har stått i kjøleskap ikke må brukes til å lage kefir av?
    Svar


    1. Joda, men bruk da kefirkorn. Om den skal syrne av seg selv, uten hjelp fra korn trenger den romtemperatur. :)
  2. Elsker Kefir. Lillejenta mi og jeg drikker 1 liter om dagen. Hun mmm-er og nam-er seg gjennom koppen, og vil ha mer, mer, mer :) Jeg blander gjerne i noen dråper stevia Berry fra iherb.

    Jeg sendte deg mail ang. kombucha, men fikk ikke noe svar etter andre mailen. Lurte på om du har fått dem? Har hatt litt problemer med mailen min i det siste nemlig.

    Mvh Anna
    Svar
    Svar



    1. Kefir er gull! Såvidt jeg vet har jeg besvart alle som har bedt meg om kombutcha, prøv å sende igjen? Har plenty, så jeg kan sende deg en på mandag. :) hodetiskyene@gmail.com

    2. Da har jeg sendt igjen :)
  3. Hvis jeg hadde skikkelig talent hadde det sikkert alltid blitt fra. Men hør nå her: Den melken jeg fikk her om dagen delte jeg i halvparten på glass med kefirkorn og den andre halvparten bare i glass uten korn. Alle glassene står mørkt i vanlige kjøkkenskap. De glassene med korn syrner fort, syder og tykner og ser nydelige ut, men skiller seg etter et drøyt døgn allerede. Det som ser ut som tykk kefir blir tynt skvip når jeg vil røre i det og fiske opp kornene. Blir mye myse... De glassene uten korn ser mye bedre ut, men der også blir det mye tynnere når jeg rør i glassene/tømmer over på glass. Har du opplevd dette? Tar jeg dem for tidlig?
    Svar
    Svar



    1. Kanskje du har for mye korn ifht melk? Min skiller seg ikke før etter ca 3 dager med korn, og bruker lengre tid enn det uten korn. Jeg smaker meg frem på melken som er syrnet uten korn, og bruker øynene på den med. Tar gjerne tilbake litt korn fra deg om du har nok, har bare hybridkornene mine nå. Og det er faktisk bare et klinkekulestort korn,som syrner 2 l av gangen uten problemer! Flinke kornene!

    2. Mulig, mulig. Det er mer korn enn det i mine 2-litersglass.

      Den som nå har skilt seg helt - kan jeg lage noe av det hvite? Tenkte i hvert fall å sile den og ta vare på mysen.

    3. Ferskost? :) Bland in godt krydder og f.eks litt vårløk/persille/purre/gressløk eller annet, og bruk som du ville brukt annen ferskost. :)

  4. Skal melka utan kefirkorn ha lokk, eller skal den ha tilgong på oksygen?
    Svar
    Svar



    1. Min har lokk, men mye luft under lokket. Usikker på hva som er "fasiten".

    2. Lokk eller ikke er valgfritt, men vil man ha mer kullsyre må der lokk til. Men da lokk med gummiring som slipper ut litt kullsyre slik at krukken ikke eksploderer.

      PP
  5. Godt innlegg! Kunne så veldig tenkt meg ferskmelk til kefiren min, men det er vanskelig å oppdrive i min region. Så det blir next best thing, H-melk :)
    Svar
    Svar



    1. Bland heller fløte og skummet melk, så slipper du homogenisert melk. ;)
  6. Jeg har kefirkorn som ser ut som de trives, og de vokser seg stadig større. Jeg har for det meste laget kefir av H-melk men syns ikke jeg får det særlig godt til. Smaken er på en måte litt råtten. Lurer litt på om jeg kan ha ødelagt de, ved å oppbevare de for det meste i kjøleskap på spa når jeg ikke gidder å prøve mer. Det meste jeg har laget har gått i vasken unntatt de få gangene jeg har fått fatt i ferskmelk. Tror du jeg har ødelagt den opprinnelige bakteriekulturen? Sist jeg laget kefir ble den på en måte slimete og seig. Den så veldig fin ut men jeg turde ikke drikke den. Minnet litt om kosistensen på din viili.
    Svar
    Svar



    1. I og med at kornene vokser så har du ikke ødelagt dem, men du ødelegger kefiren om du setter melk og korn kaldt for ofte. Når du har kornene i kjøleskap og setter dem ut i romtemperert melk tar det mange timer før de ”varmes” tilstrekkelig for at de viktigste bakteriene begynner å bryte ned melken til kefir. Flere av de mest aktive melkesyrebakteriene foretrekker opp i mot 45-50 grader for optimal aktivitet, slik at kjøleskapkald melk eller korn gir dominanse av helt andre bakterier. Ikke negative bakterier, men bakterier som ikke kan omdanne melken til kefir alene.

      Det er dermed sannsynlig at det er feil bakterier som får dominere melken, og at når du bruker upasteurisert melk, så er den melkens egne bakterier og sopper som omdanner melken til surmelk, ikke kefir. Du har da antakelig ikke smakt kefir enda.

      PirkePetter

    2. Betyr det at korn som har stått i kjøleskap i påvente av ny melkeforsyning, bør ut i god, varm stue og tempereres før man setter ny kefirkultur?

  7. Takk for svar Pirke Petter. Jeg har nok ikke smakt ordentlig kefir ennå nei :( Kan jeg redde kornene jeg har, feks sette de på badegulvet noen omganger, eller er kefiren helt ødelagt så jeg bør få meg nye korn? Kankje jeg har ødelagt dem totalt nå, for jeg satte dem i renset vann med et par saltkorn i over natten(i romtemparatur)for jeg syns de luktet litt.

    Svar
  8. Kan jeg lage kefir med kefirkorn om melken har stått på benken i flere dager eller er det da best at den da blir laget uten korn. Er melken som er laget uten kefirkorn like næringsrettet som den med? Jeg pleier også å å la melken stå noen dager på kjøkkenbenken, men da oppi små lave skåler, blir da en dessert som kalles rømmekolle .kjekk blogg.
    Trine



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar