lørdag 27. april 2013

Eidens hage 27. apr 2013 - 28. apr 2013

  1. Humle i øl er en vederstyggelighet og festbrems pga østrogeninnholdet. Følgende bok inneholder mange, enkle øloppskrifter uten humle, hvor flere norske -

    Sacred and Herbal Healing Beers: The Secrets of Ancient Fermentation By Stephen Harrod Buhner
    English | 1998 | 450 Pages | ISBN: 0937381667 | PDF | 48,5 MB

    This is the first comprehensive book ever written on the sacred aspects of indigenous, historical psychotropic and herbal healing beers of the world.

    http://pixhost.me/pictures/2468970

    Last ned -
    http://uploaded.net/file/si1v2oth

    PP
    Svar


    1. Hvor finner du alt dette kjekke stoffet hen? :-) tusen takk for at du deler. Østrogen har man sikkert nok av til tider, så humlegehalten kan man jo ta til vurdering, Må få lest på det du har tipset om. 


    2. Svar på spørsmålet ditt er via de nettsider du fikk linker til 1/12 i fjor.

      Anonym nedenfor; både via linksamlinger i worddokument og via nettsider. Noen finner jeg på sparket via søk på relevante nettsider.

      PP


    3. Ahaaa, ja jeg skal ikke skryte på meg å kunne den listen utenat, den er herlig omfattende. Jeg har printet den og den ligger i bokhylla som oppslagsverk, så dem blir brukt flittig. :-)
  2. PirkePetter: Har du et dokument med linker til nedlasting av masse forskjellige bøker, eller finner du de der og da?
    Svar
  3. Humle i øl er en vederstyggelighet.. Feteste jeg har hørt på lang tid.

fredag 26. april 2013

Livenes Hage 26. apr 2013 - 15. aug 2013

Anonym sa...
Hei PP, jeg kom over noen artikler der det var nevnt at løk og hvitløk var svært skadelig for katten å få i seg og lurte på om dette stemmer? Har nemlig ikke merket noe reasjon da jeg har gitt katten min kraft som er kokt sammen med grønnsaker som bla hvitløk og løk...men hvis dette virkelig er sant tenker jeg absolutt å slutte med det.

En annen ting er dette med ormekur som jeg ble anbefalt av dyrlegen- er det nødvendig når katten har et i allefall litt over gjenomsnittet bra kosthold. -Bolla

Anonym sa...
Ja og nei; ren løk/hvitløk eller pulver kan være skadelig om katten får dette flere ganger etter hverandre i løpet av en dag eller dager. Hvitløk i kraft kan jeg ikke tenke meg er noe problem, om du da ikke har veldig mye hvitløk i kraften.

De samme substansene som sies å være problematiske gir også helseproblemer i andre dyr, så som sauer og storfe. Men jeg kjenner til mange som har gitt husdyr hvitløk både som medisin og som beiteplante (ofte som ramsløk og andre ville løksorter), og dette har også vært praktisert tradisjonelt over hele verden. Nyere forskning på saken bekrefter fortidige bønders syn på saken, hvilket er at hvitløk og løk er helt ok så lenge dyrene ikke fråtser i disse. Det samme gjelder andre planter, som f.eks eføy, som sauer elsker, men ikke har godt av å spise mye av på en gang. Alt med måte mao.

Mine egne sauer, så vel som kaniner, elsker ramsløk og hvitløk, men spiser bare litt hver gang og lar resten stå, og jeg har ikke sett tegn til negative virkninger av dette. Og kattene mine har det med å tygge av gressløkblader rett som det er, og har gjort det i alle år jeg har hatt gressløk, uten å oppleve noe negativt av den grunn.

Logikken bak ormekurer er tull og tøys, og grunnlaget for hyppig anbefaling av og bruk av ormekurer er fordi legemiddelindustrien presser på for å få solgt slike kurer. I en frisk katt kan ikke ormer overleve det syrlige mage-tarmmiljøet, da katter, som er rene rovdyr/kjøttetere, har et betydelig mer syreholdog mage-tarmmiljø enn f.eks husdyr og mennesker. Ormer dukker først opp når katten, som husdyr og mennesker, har betennelser og skader i tarmen som forstyrrer ph der. Ormer er dermed ikke årsak, men virkning av allerede eksisterende problemer. Ofte forårsaket av soya, korn, raps, mais, planteoljer, etc i kommersielle kattematprodukter. Nok en årsak til orm i både katter og husdyr er mangel på tilstrekkelig med protein, og især innen husdyrforskning har man funnet at straks man øker proteinnivået til dyrene/på beitet forsvinner ormene. Jeg regner med i det minste en del av denne virkningen skyldes at økt proteinkonsum gir økt glutamin og glycin som reparerer alle kjente tarmproblemer, og som i mennesker også kontrollerer overaktivitet av serotonin i tarmen.

Ormer er mao virkning, ikke årsak, og motsatt den offentlige propagandaen om ormer som sykdomsårsak så viser moderne forskning (som ikke kommer fra legemiddelindustrien) at ormer faktisk deltar i kontroll av betennelser, og akkurat som bakterier så hjelper ormer å bryte ned skadet vev i f.eks tarmen, slik at det skapes rom for nydanning av celler. Det er derfor bare sludder å bekjempe kroppesn egne hjelpere med kjemikalier som faktisk er dokumentert å være konkret helseskadelige, og især når det er snakk om å bekjempe virkningen av et problem, og ikke problemets årsak.

Litt info –
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=helminthic-therapy-mucus
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121115172030.htm
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101201142501.htm
http://news-releases.uiowa.edu/2000/november/1129worms.html
http://articles.latimes.com/2012/aug/27/science/la-sci-sn-crohns-pig-worms-20120827
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15959781
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2396220/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17057216
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21123809
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20054982
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17343086
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17313951
http://opensourcehelminththerapy.org/mediawiki2/index.php?title=Main_Page
http://goo.gl/CFsY

Tarmmark/orm er dermed, akkurat som bløffen om patogene bakterier og eksistensen av såkalte virus, et luftslott av løgner som holdes i live av legemiddel og vaksineindustrien fordi det er enorm profitt, i betydning mange titalls eller hundretalls milliarder hvert år, involvert.

PirkePetter

Anonym sa...
Tusen takk PP for at du deler all denne viktige informasjonen. Det bekreftet mine mistanker i forhold til ormekur. Ville dyr har jo ikke noe behov for slik og katten var jo en gang en vilt dyr så den er jo ingen logikk bak denne promoteringen av disse kurene og vaksinene, så lenge en gir katten det den behøver i form av ernæring og stimuli. Jeg gir for det mest katten min naturlig mat, kanskje 50 % raw (kjøtt/fisk/fugl), 15% kokt/stek i form av middagsrester, 25% for (Hills)+ en del god biter som upast.smør og fersk melk.Innmat er heller vanskelig, av og til får jeg henne til å spise litt tørket hjerte men ikke alltid. Hun er veldig aktiv og virker som hun er i svært god form så jeg ser i allefall ingen grunn til å proppe i henne denne kuren.

En annen ting jeg funderte over, er at min katt er svært glad i nori/seaweed...som jeg i starten syntes var svært merkelig hehe.., men jeg kom så til å tenke på at de kanskje inneholder næring som hun trenger, det er jo mye mineraler i de. Har du noen erfaringer med det? -Bolla
Anonym sa...
Hvorvidt en katt vil spise hjerte og annen innmat avhenger av hvilket dyr det kommer fra. De fleste elsker storfehjerte og lever, men er ikke like begeistret for f.eks lammehjerte eller lever. Og de færreste liker hjerte som har vært tørket eller varmebehandlet, mens noen synes tørkede og lettsaltede leverbiter er nammenam. Katter kan ikke fordøye fett eller proteiner som har vært kokt eller stekt i følge forskning, slik at varmebehandelt mat er mer vomfyll enn næringskilde.

Den aller beste maten du kan gi en katt er hjerte, pga det høye innholdet av taurin, som er livsviktig for katter. Og da taurin ikke tåler varme særlig godt er rått hjerte det beste. Men da hjerte er så fibrøst, pga det høye proteininnholdet (en god del mer enn muskelkjøtt), er hjerte vanskelig for katter å tygge eller rive i. Slik at hjerte bør serveres i småbiter de kan klare å tygge.

Hills og alle andre kommersielle kattematprodukter er gjennomdokumentert helseskadelige for katter, og Hills med flere har vært i medias søkelys minst 2 ganger som jeg kjenner til, for omfattende tortur av katter i forbindelse med forskning på produktene deres og kattenes reaksjoner på disse. Kjøp av kommersielle kattematprodukter skader ikke bare kattene som får disse, men sponser altså også dyremishandling i produsentenes laboratorier.

I følge kattens anatomi og fysiologi er den ren kjøtteter, og kan ikke fordøye vegetabilske matemner, da den mangler enzymer for dette, og fordøyelsesystemet er også for syreholdig. Slik at de fleste konkluderer med at grunnen til at katter gjerne spiser gress, planter og andre vekster er fordi de bruker dette til å skape en masse som de senere hoster opp sammen med hår fra pelsen som de har fått i seg når de har vasket seg selv. For tang og tare sin del er det også en viss mulighet for at de er ute etter salt, om algene ikke har vært vasket for salt. Mine katter slikker gjerne på tørket tang og tare som jeg blir igjen etter at sauene mine har forsynt seg, skjønt jeg har aldri sett dem spiste disse.

Det er fakisk lite mineraler i alger hva gjelder næringsverdi, men mange sporstoffer i mikromengder. Imidlertid inneholder en del tang og tare også alginater eller karragen, som akkurat som fytinsyre i korn, frø, nøtter og bønner binder en rekke mineraler og gjør dem utilgjengelige for kroppen. Så om tang og tare skal kunne brukes som kosttilskudd så må det enten varmebehandles, bløtlegges i væske med f.eks eddik i, eller melkesyregjæres. Det samme gjelder kosttilskuddet bipollen, som akkurat som grønnalger og brunalger (tang/tare), promoteres for sitt tilsynelatende høye næringsinnhold, men som inneholder ganske mye fytinsyre som binder en god del mineraler og blokkerer protein og sukkerfordøyelsen i mage-tarm. Tradisjonelt har derfor bipollen blitt gjæret til alkoholiske drikker, eller melkesyregjæret før konsum, og selv bier spiser aldri bipollen før dette er melkesyregjæret av biene selv til bibrød. Bier som blir foret med fersk bipollen slik dette selges i helsekosten dør etter få dager.

At et matemne inneholder næringsstoffer er derfor ikke synonymt med at disse næringsstoffene kan fordøyes og utnyttes av kroppen.

PirkePetter

Anonym sa...
Takk igjen for svar PP. Jeg har prøvd å gi henne alle mulige typer lever, men nei, hun bare snuser på det og så går hun sin vei. Har prøvd å blande det sammen med kjøttbiter men da ligger bare leverbitene igjen. En gang fikk jeg i henne et fiskehjerte...wow, stor seier, vet ikke om det inneholder taurin men det er jo uansett minimalt i størrelse. Jeg bruker ofte å gi henne mat ute da hun ofte (av en eller annen grunn) spiser mat der som hun ikke spiser inne...kanskje det er sånn som for oss mennesker- at matpakken smaker bedre ute i det fri;-)... Jeg er klar over at det er viktig for katter å få i seg hjerte pga taurinen men tørket hjerte er det eneste jeg får tak i her jeg bor helt i utkanten. Har aldri sett dyrehjerter solgt i butikk, heller ikke i de større butikkene når jeg en sjelden gang tar reisen inn til byen. Kjipt. Vet ikke hvor jeg kan få tak i det. Har du noe mengde forhold som er anbefalt å gi av hjerte og hvor ofte? ville gjerne ha visst om jeg gir henne under mistekravet...

Hmm...det var nytt for meg dette med at katter ikke kan fordøye mat som har vært varmebahandlet, må lese mer om det.

Nei, jeg vet at kattefor ikke er ideelt,men pga økonomi og min egen helse er det vanskelig for meg pr. dags dato å gi henne 100% raw, selv om jeg vet at det er det hun skulle hatt. Jeg får ikke tak i noe kjøtt avskjær her jeg bor da vi ikke har noe kjøttbutikk eller ferskvare disk. Hun får avskjær fra det kjøttet jeg spiser når jeg gjør det til men det blir ikke nok og kjøttet er dyrt (kjøper det fra en bonde som lar kyrene beite ute og ikke får kraftfor)Ellers blir det mye rå fisk og fiskehoder da det er billig og lett og få tak i. Skulle garantert ha gitt henne mer fugl men det er også problematisk da jeg ikke liker å støtte den fæle kylling industrien, ikke har jeg heller sett at det går ann å få kjøpt kylling med bein som katter selvsagt skulle hatt. Kjøper bare en gang i blant kylling som spiser naturlig mat og får gå ute men igjen økonomien min gjør at dette ikke kan gjentaes for ofte. Jeg gir henne for de gangene jeg er for dårlig til å lage i stand mat til henne men det er ikke så ofte.

Hills dyrefor fikk jeg anbefalt av dyrebeskyttelsen som jeg adopterte katten fra. Jeg har sett litt på ingredienslisten og det er jo en del som absolutt ikke skulle vært der, men jeg har også sett værre ingredienser på de andre for-typene, i tillegg ser jeg den inneholder litt taurin.Men ja- ser jo egentlig på det som fast-food for katter, så jeg ønsker på sikt å kutte det ut. Jeg har ikke hørt det du nevner om tortur...grøss, må vel google meg opp på dette.

Har du noen tanker når det gjelder kastrering av katter? Er det umulig å unngå eller finnes det andre naturlige måter? Jeg tenker at det må jo oppstå hormon-feil når de blir sterilisert...?

Spennende det du skriver om alger...tenkte kanskje at det var pga jodet at hun spiser det. Leste: "The most prominent nutrient, however, is iodine, as all vertebrate animals require iodine in order to sustain life. Iodine, which is trapped in the thyroid gland, fuses with the thyroid hormones triiodothyronine and thyroxine."

Read more: http://www.livestrong.com/article/496339-norwegian-kelp-benefits/#ixzz2RhZMnMvB
I forhold til oss mennesker da, jeg har nemlig hørt at kelp er en god kilde til magnesium og magnesium er det jo vanskelig å å i seg nok av, vil det si at pulver laget på kelp er tullete å ta da det ikke er bløtlagt i syrlig miljø eller kan det og andre seaweed feks haes oppi kraft da det blir varmebehandlet den veien? (jeg vet forøvrig at kraft er den beste kilden til magnesium som du har nevnt tidligere) -Bolla
Anonym sa...
Her er noe -
http://www.uncaged.co.uk/news/2003/iams.htm
http://www.uncaged.co.uk/archives.htm
http://www.iamscruelty.com/
http://www.geocities.ws/flyingcatsclub/iamstests.html
http://allanimalrights.com/shocking-iams-cruelty-iams-abuse-animals/
http://www.peta2.com/videos/investigation-exposes-cruelty-at-iams-lab/

Alle mine tidligere linker er døde. Produsentene/produktene det var snakk om er Procter & Gamble (Iams og Eucanuba), Nestle Purina/Friskies, Colgate Palmolive (Hill’s science diet), Mars Inc./Pedigree, Masterfoods (noen av produktene disse selskapene markedsfører er Pedigree, Whiskas, Sheba, Kitekat, Friskies, etc, samt de ovennevnte

Det er taurin i det meste av animalsk mat, men mest i hjerte. Jeg kjenner ikke til mengdeforhold da det avhenger av hvilket dyr hjertet kommer fra og hvor mye du gir katten din. Jeg bor også i utkanten, som du sier, men tar rett som det er en 22 timers kjøretur tur-retur til et slakteri for å hente diverse. Slakterier har ofte avskjær og såkalt ”spon” fra saging av dyr, og som de gir vekk eller selger veldig billig. Lammespon er kjempebra for katter, men vanskelig å få tak i utenom sesong. Grisespon går bra i små mengder ca 1 gang i uka, da alt det flerumettede fettet ellers kan forårsake vitamin E mangel i kattene. Får du tak i lammespon og fryser så har du raskt et års forbruk eller mer, avhengig av fryseplass. OG spon og avskjær er mye billigere enn det meste annet du kan gi katten din.

Enkelte COOP butikker selger storfehjerte, og du kan sikkert søke på dette på coop.no og se om det dukker opp butikker nær deg.

At katter ikke kan fordøye varmebehandlet mat sier i grunnen seg selv, da katter eller andre rovdyr normalt ikke steker eller koker maten sin i naturen. Ut fra det jeg husker var det særlig varmebehandlet fett de ikke kunne fordøye, og proteiner denatureres som kjent via varmepåvirkning, så selv om katten kunne fordøye slike proteiner så er de i beste fall ubrukelige, og i verste konkret helseskadelige. Temperaturen og lengden på varmebehandlingen bestemmer hvor denaturerte og glykerte næringsstoffene blir.

Jeg ser du bruker ordet raw for andre gang; har du aversjon mot det norske ordet rå? Og seaweed istedenfor sjøplanter? Husk jeg har Pirke i nicket mitt.

Rå fisk og fiskehoder er gode greier så lenge det ikke er mye fet fisk, som kan gi katten steatose/vitamin E mangel.

Jeg kjenner ikke til alternativer til kastrering. Jeg har søkt jevnlig etter info i mange år, men uten hell. Mangel på testosteron blir det nok ikke selv om man fjerner ballene eller kutter sædlederne, da testosteron produseres på andre måter også. Jeg regner med du siktet til hankatt da du skrev kastering og ikke sterilisering.

Brunalger og enkelte rødalger er de beste kildene til magnesium som finnes utenom sjøvann, men alginat i brunalger binder en god del og gjør magnesiumet utilgjengelig for kroppen. Brennesle er den beste kilden av landplanter, med 860 mg pr 100g, tett etterfulgt av vassarve med 529mg pr 100g. Forskjellige brunalger, særlig i familien laminaria (fingertare, stortare, sukkertare, etc) inneholder ca 760mg pr 100g, sjøsalat (ulva lactuca) opp i mot 3200 mg pr 100 g, og rødalgen krusflik (irish moss) 1960g pr 100g.

Har du tang/tare i kraft vil alginatet binde mineraler, da varme ikke nøytraliserer alginat.

PirkePetter
Anonym sa...
Takk for info..virker som det er så å si ingen som har ren mel i posen. Skammelig. Nei, det er vel best å lage alt selv og ikke støtte opp om denne industrien.

Hehe....synes da det høres bedre ut med raw! istede for rå, faretruende signal på at jeg begynner vel å bli amerikanisert...tåpelig egentlig. Får se å ta frem norskboka igjen. Slakterier har jeg ikke tenk på. Har ikke muligheten til å komme meg så mye rundt pga min helsestand men det er jo en ide å handle stort når man en sjelden gang er ute. Bruker å ta en årlig tur tl Sveige for å kjøpe vilt kjøtt, skal se om jeg får tak i en del da.

My bad!- jeg mente egentlig sterilisering. Jeg har jo en puse-jente. Synes synet som møtte meg etter at jeg fikk henne hjem fra steriliseringen var ganske så makabert, selv om hun er frisk og rask nå hadde jeg unngått et slik inngrep hvis det lot seg gjøre. Har du noen innnvendinger her i forhold til hormon-forstyrrelse? En nabo av meg som har unngått kastrering av monsen sin i mange mange år, da han ønsket at han skulle få "være seg selv" som han sa, krøp til korset sist måned å fikk han kastrert da han daglig havnet i slåsskamper og så rett og slett ikke ut. Absolutt ikke forsvarlig. Etter han ble kastrert fortalte han meg at ørene til denne monsen "falt ned" og ble liggende flate. Merkelig, mulig det retter på seg selv etter hvert?..

Ja sjøvann har jo naturlig magnesium, kan det brukes som en erstatning for magnesiumsalt? Jeg mener vil det være like effektivt å ta et fotbad i sjøvann? Bor ikke så langt unna sjøen så jeg ser det som en mulighet for å utnytte naturen og spare penger hvis det stemmer..

Når vi er inne på temaet tang og alger- vet du om det er mulig å lage en naturlig næringsblading til planter ved feks å la en blanding av vann og brunalger som står i noen uker/måneder og bruke det som gjødsel? Er på utkikk etter noe som er veldig lett og billig/gratis å lage:-)

Brennesle er jo suveren, planlegger å plukke masse nå i tiden fremover å bruke i supper, te, brøddeig osv. Jeg har også hørt at det går ann å lage et avkok av dette å bruke til plantegjødsel. -Bolla

Anonym sa...
Ut fra det som finnes av forskning, som omtrent bare er proindustri/for kontroll av katter via sterilisering og kastrering, så ser jeg ingen åpenbare problemer. Argumenter som at kattene legger på seg og blir slappe og energiløse har med kostholdet deres å gjøre, og kommer ikke fra inngrepet. Jeg har selv 4 jenter på henholdsvis 16, 15, 13 og 10 år som er steriliserte, og alle er ved god helse. Selv mener jeg at katter må få lov til å oppleve dette med sex & rock’n roll minst en gang, og at spesielt jenter må få lov til å oppleve morsrollen minst en gang før sterilisering, slik at jeg er i mot tidlig sterilisering av katter. Vi mennesker har mye vi kan pusle med og interessere oss for, mens katter stort sett bare har spise, sove, kose, gå på do, evt jakt å bedrive utover å få barn, og jeg ville aldri ta fra en hunkatt muligheten til å få være mor minst en gang i livet.

Sjøvann kan nok brukes som delvis erstatning om du bader i det. Jeg tror ikke fotbad alene er nok.

Jeg bruker selv tang og tare som gjødsel, også slik du beskriver, og lar da plantene ligge i vann og godgjøre seg noen uker eller måneder alt ettersom. Dette går fint i seg selv som næringskilde, men du øker næringen betydelig om du har halvparten hver av sjøvann og ferskvann i blandingen. Sjøvann er, brukt i uttynnet form, eller ren form noen få ganger i året når planter/gress ikke vokser (høst og vinter hovedsaklig, eller tidlig vår), svært godt næringsmiddel til jorda. Litt info –
http://www.acresusa.com/toolbox/reprints/Mar06_Amena.pdf
http://www.acresusa.com/toolbox/reprints/seaenergy_nov01.pdf
http://www.msue.msu.edu/objects/content_revision/download.cfm/item_id.372959/workspace_id.-30/
http://www.sea-crop.com/
http://oceanplasma.org/documents/agriculture.html
http://www.naturalnews.com/023600_minerals_water_sea.html
http://12.000.scripts.mit.edu/mission2014/solutions/seawater-farming

Sea Energy Agriculture - Nature's Ideal Trace Elements Blend for Farm, Livestock, Humans - Maynard Murray, Acres USA, ISBN 091131170X
Fertility from the Ocean Deep - Charles Walters, Acres U.S.A., ISBN 0911311793
Seawater Concentrate for Adundant Agriculture - Arthur Zeigler, Ambrosia Technology, ISBN 9780615666143

Om tang/tare –

Seaweed in Agriculture and Horticulture - W. A. Stephenson, Bargyla & Gylver Rateaver, ISBN 0-9600698-3-6
Seaweed and Plant Growth - T.L. Senn, Ph.D., T L Senn (selvpublisert), ISBN 0-939241-01-3
Seaweed - A Users Guide - Sonya Surey-Gent & Gordon Morris, Whittet Books, ISBN 1-873580-54-1
Fertile Soil From The Sea – The Effective Use of Seaweed in the Garden - Curtis Stuart Laughlin, Perpetua Press, (1954; har ikke ISBN)
Food Power from the Sea - The Seaweed Story - Lee Fryer, Dick Simmons, Acres U.S.A, ISBN 0911311882


Anonym sa...
Ellers er steinmel en veldig god næringskilde, og du får slikt gratis eller veldig billig fra pukkverk skulle du ha et slikt I nærheten. Jeg henter selv gratis så mye jeg vil, og vil jeg ha tilkjørt koster det kr 30 pr tonn. Olivin, som er en veldig god magnesiumkilde, koster meg 400 pr tonn.

http://www.umb.no/statisk/ipm/steinmel/landbruk2/Seminar.pdf
http://www.umb.no/statisk/ipm/steinmel/Heim.pdf
http://www.umb.no/statisk/ipm/steinmel/landbruk2/GEOartikkel.pdf
http://www.umb.no/statisk/ipm/steinmel/landbruk2/Gartneryrket.pdf
http://www.umb.no/statisk/ipm/steinmel/landbruk2/Minisymp.pdf
http://helgeland.lr.no/media/ring/1235/Steinmj%C3%B8l.pdf
http://www.agropub.no/id/1544?hidemenu=true&kap=kap11

Bread from Stones (An Acres U.S.A. classic) - Julius Hensel, Acres USA, ISBN 0911311300
The Survival of Civilization: Depends Upon Our Solving Three Problems: Carbon Dioxide, Investment Money and Population – John D. Hamaker, Donald A. Weaver, Hamaker-Weaver Publishers, ISBN 0941550001
The Enlivened Rock Powders - Harvey Lisle, Acres U.S.A., ISBN 0911311483

Brenneslevann er et tradisjonelt plantevekstmiddel, og logikken er at røttene henter mineraler fra dypere lag i jorda enn de fleste andre planter. Brennesle funker fint, men kan ikke slå sjøvann, tang/tare eller steinmel som næringskilde.

Ps - soya og korn, samt planteoljer i kommersielle kattematprodukter ødelegger kattenes mage-tarmsystem slik at de får problemer med å ta opp næringsstoffer fra annen mat man gir dem.

PirkePetter
Anonym sa...
Oj, så du har fire katter da og alle disse har produsert babyer? Jeg ser logikken, men det blir jo veldig mange kattunger å skulle finne nye hjem til med tanke på at de fleste katter får 4-5 kattunger hver og det er jo ikke slik at det er mangel på kattunger i verden. Hvordan løste du det? Men joda jeg er forsåvidt enig at det livet kan være litt mangelfult uten morsrollen men det hjelper jo på å være i nærvær med andre katter. Selv har min egen katt, to, tre "lekekamerater" som hun henger rund med utendørs.

Tusen takk for all info. om gjødsel. Dette er jo genialt! Da blir det å ta seg til nærmeste strand og sanke tang. Jeg tenkte kanskje at det ble for salt med saltvann, men altså halvparten av vann og saltvann? Vanner du med dett hver gang og kan det brukes på alle planter- urter, grønnkål, chilli ovs? -Bolla
Anonym sa...
Stort hjerterom og enda større eiendom er svaret på første spørsmål. På andre ja, og jeg vanner med blandingen minst noen ganger i uka. Da dette er gjødsel/næring og ikke bare vann bruker jeg det ikke hver gang jeg vanner, i og med at jeg vanner med vann fra elva, som har blitt utsatt for magnetfelt før det kommer plantene til gode. Forskning og egne erfaringer med bruk av slikt vann viser større avlinger, større vekst, større kuldetoleranse, bedre lagringsevne og mer næringsrike matvekster med høyere brix-indeks. For å nevne noe. Magnetene er satt på hovedinntaket for vann i huset.

Blandingen av saltvann og ferskvann kan brukes på alle planter.

Har du tilgang til strand er strandsand også veldig næringsrik, og i tillegg bidrar den til løsere jord når du blander i bed og åkere. Dette gir bedre drenering.

PP
Anonym sa...
Fant nettopp denne informasjonen da jeg søkte på noen frø -
http://www.efferus.no/havkonsentrat.html

PP
Anonym sa...
Hønse og kugjødsel er bra, men ikke alene, da slik gjødsel inneholder mye nitrogen og kalium, som reduserer jordas, og dermed plantenes, nivåer av bl.a kalsium, magnesium, sink og natrium. Og mangler plantene disse mineralene tar de opp tungmetaller som likner dem i molekylstruktur, slik at tungmetallene kan fylle i det minste noen av de naturlige mineralenes oppgaver. På bekostning av plantens totale helse vel og merke, og også mennesker og dyr som spiser dem. Mangel på sink i beitemark gir kopperforgiftning i dyr, og mangel på magnesium gir bl.a gresskrampe.

Det samme gjelder kjemisk gjødsel, som i tillegg inneholder natriumfluor (bundet til fosfatet), et ekstremt giftig tungmetall som er avfallsprodukt fra aluminiums og fosfat (Hydro/Yara) industrien. Natriumfluor er et giftig industriavfall som Hydro, via korrupte offentlige instanser og politikere, slipper å bruke penger på å bli kvitt på korrekt måte da Hydro istedenfor dumper det rett i havet, eller selger det til tannkrem, etc produsenter, samt bruker det i sprøytegifter og rotte og musegift.

Fortidens bønder omgikk problemet med næringstap i jorda ved å kompostere møkka i opptil et år før bruk, men da mister man samtidig en del av nitrogenet og mineralene man gjerne vil skal komme mikrolivet i jorda, og gjennom dem, plantene til gode. En bedre løsning er derfor, for dem som kan, å blande møkka med fin strandsand eller steinmel, slik at mineraler og nitrogen i møkka binder seg til og danner nye forbindelser med mineraler og sporstoffer i sand/steinmel. Da kan møkka trygt komposteres uten tap av næringsstoffer for jorda, eller brukes umiddelbart. En del nitrogen og mineraler går normalt tapt i gassform om møkka ligger oppå jorda, men ikke når møkka er bundet til kompost, strandsand, bunnslam/skjellsand eller steinmel. Å grave møkk ned er ikke lurt heller da møkka da gjærer og danner ymse gasser som kan skade plantene.

Mange bønder som er i mot kjemisk gjødsel bruker møkk direkte på markene, og lever i den tro at dette er god og gammel (øko) skikk, men som nevnt ovenfor skaper dette mangel på viktige mineraler i jorda som gir helseproblemer i både planter, dyr og mennesker.

Jeg ser det ble litt mye ”preking” dette, men synes det er viktig at folk vet disse tingene da de fleste i dag som kjører øko og naturlig ikke er klar over at dette med å bruke fritt nitrogen og kalium, som i NPK, eller lett tilgjengelig og lettopløselig nitrogen og kalium i husdyrmøkk.

Om du mener settepotet til deg selv så går det helt fint, og godkjenning gjelder kun kommersielle dyrkere. I følge logikken tar det ca 4 avlinger/generasjoner før poteter dyrket med kjemisk gjødsel blir økopoteter (kun 1 generasjon om du bruker steinmel i potetbed/åker), og i og med at du allerede har økopoteter så er det bare å kjøre på. Jeg har gjort det selv mange ganger for å sjekke resultatene, som alltid har vært gode. Smittefare er bare oppdiktet eventyr for voksne, da det ikke finnes noe slikt som smitte, smittsom sykdom, såkalt smittsomme bakterier eller virus, eller annet enn konsekvensene av enten næringsmangel eller kjemisk belastning.

Mer info her om det skulle være av interesse –

http://gryhammer.blogspot.com/2012/04/ny-eksklusiv-mulighet-til-skaffe-seg.html?showComment=1335967306482#c4588922408436314216
http://gryhammer.blogspot.com/2012/06/fy-skam-til-tine-som-produserer-slik.html?showComment=1340663018257#c2039700641568510029
http://gryhammer.blogspot.com/2012/11/ahh-na-bobler-det-igjen-like-fr-jeg.html?showComment=1352486497842#c2291575113374125200

Har du tenkt på muligheten av høybed i den lille hagen din? Et slikt kan du også anlegge på steingrunn, betong, etc og allikevell få store avlinger fra. Mange bilder her for inspirering –
http://www.google.no/search?q=raised+bed&hl=no&gbv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=1L9_UYvHE8K7hAf0woCYCg&ved=0CCwQsAQ&biw=1016&bih=581


Anonym sa...
Ellers er bøtter ok, men gir ikke rare avlingen, så da er det bedre med tønner om du har muligheten til å skaffe deg noen slike. Søker du på ”dyrke poteter i tønne” eller ” grow potatoes in a barrel” får du mange tips. John Seymour beskriver også metoden i sin bok The New Self-Sufficient Gardener - http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=1405321334 eller den danske versjonen om du sliter med engelsk - http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=8702083345

Hva som enn måtte finnes i regnvann så er det allikevel bedre enn klorvann.

PirkePetter
Anonym sa...
Om du nå snakker om mennesker så sier det seg selv at man kan reversere hva det skal være gjennom å gi kroppen maksimalt med næringsstoffer. Slik at kroppen kan reparere gener og fornye svekket eller skadet kroppsvev. Kroppen fornyer seg selv og sine forskjellige bestanddeler med jevne mellomrom (eksempel - http://www.bodyandsoul.com.au/body+fitness/news+features/whats+your+bodys+ager,8319), så om har den tilgjengelig næringsstoffene som trenges vil den oppgradere og bygge seg selv. Har den ikke vil den prøve, men ikke få det helt til, og eventuelt kompensere på forskjellige måter. Når kroppen ikke klarer denne naturlige og jevnlige oppgraderingen, så opplever man de symptomer leger kaller sykdom.

Pottengers katteforsøk er ikke relevante verken for mennesker eller for logikken som promoteres mye innen epigenetikk da kattene hans led av taurinmangel, ikke nødvendigvis næringsmangel. At optimalt kosthold fremmer god helse og gode gener er jeg med på, men her snakker vi om taurinmangel fremfor andre næringsstoffer. Slik at katter var et dårlig valg for et slikt forsøk, og han burde heller ha valgt seg selv som forsøkskanin og krepert av det hele da slike rasshøl, som kan forårsake så mye smerte og lidelse i uskyldige dyr, og bare stå og se på det i tillegg, ikke burde ha livets rett. Uansett hvilken grunn han hadde for forsøket. Han regnes som helt av mange i dag, men i mine øyne var han bare nok en akademisk byidiot som måtte forårsake en masse helt unødvendig lidelse i forsøksdyr for å gjenoppdage det samme bønder og urinvånersamfunn allerede hadde kjent til i utallige generasjoner. Her er flere argumenter mot forsøket (jeg er ikke nødvendigvis enig i alle) –
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1h.shtml

Forholdet mellom jord og sand er helt opp til deg. Jo mer sand, desto mer næring og bedre drenering.

Jeg husker ikke lenger hvilken gausstyrke magnetene har, men bruker den som er montert på hovedinntaket her –
http://www.magnetfeltterapi.com/produkter_magnet.htm

PP
Anonym sa...
Jeg har alt i ei tretønne som står ute året rundt. Litt varmere temperatur når du starter er ikke dumt som katalysator for bakterie og soppaktiviteter, men ikke nødvendig for godt resultat.

PP
Anonym sa...
Takk PP, skal blande sammen det hele i dag. Blir spennende å se om det kan få forgang på planteveksten. Kom forresten over en av de tidligere kommentarene dine og så at du skrev at du ikke spiste noe surdeigsbrød i det hele tatt, og lurte litt på hvorfor? Er det bare for næringen i animalske emner er så mye større eller mener du at kornprodukter er problematiske å fordøye selv ved bruk av surdeig? - Nyskjerrige Bolla
Anonym sa...
Korn som er gjæret til surdeig er helt ok helsemessig så lenge man også passer på å spise med proteiner og fett av noe slag. Dette fordi brød, uansett type, ikke er i nærheten av å være et næringsmessig fullverdig måltid i seg selv, og også fordi brød ikke stimulerer magesyreproduksjonen slik at næringsstoffer i det hele tatt blir tatt opp og utnyttet.

Med proteiner og fett tenker jeg slik man tradisjonelt har spist brød, med f.eks mye smør (så mye det var tannmerker i smøret) eller rømme, med surmelk, kefir, yogurt, myse, kjernemelk, etc til, eller spekemat (tykke stykker eller f.eks hel sild eller makrell) og/eller ymse oster i tykke, ikke syltynne skiver, eller smørt på skiver når det var mykoster og suroster. Kjøtt, innmat, rogn/kaviar, melke og

Surdeig er ikke, slik så mange vil ha det til, spesielt sunt og helsefremmende. Helsegevinsten i surdeigsbrød ligger mer i hva brødet ikke forårsaker av helseproblemer, enn hvilke helsegevinster det fremmer. Man unngår gluten og antinæringsstoffer, samt fiber og stivelse, og da karbohydratene er omdannet til organiske syrer så unngår man de helt store blodsukkerpåvirkningene. Surdeigsbrød i seg selv er derfor bare tilbehør, og ikke hovedmat, men da ufarlig tilbehør som ikke saboterer fordøyelsen av protein og fett som spises sammen med brødet.

Når det gjelder akkurat meg og surdeig så spiser jeg ikke slikt brød fordi jeg ikke har tid til å bake. Dagene mine går i så mye arbeide med dyr og eiendom at jeg så langt ikke har tid til kulinariske utsvevelser. Jeg kommer imildertid til å bake surdeigsbrød med tiden, og også andre typer brød som bare er bløtlagt. Sistnevnte fordi jeg har normal magesyreproduksjon, og derfor fordøyer, og ikke reagerer på, gluten.

PP
Anonym sa...
Skjønner! Personlig spiser jeg ikke mye brødmat, toppen eller eller to brødskiver om dagen. Ser heller brødskiven som et fint "redskap" for å dynge smør og gode pålegg slik du beskriver:-) Jeg merker at jeg blir mye mettere og mer tilfreds ved å spise rene animalske produkter istedet, så det er mest det det går i.

Kjernemelk er det det samme som buttermilk, og har den andre helse egenskskaper enn feks kefir? Jeg prøvde denne uken en ny kultur- tykkmelk (en kan også lage creme fraiche av dette hvis en har fløte) og syntes det var kjempe godt.

Jeg lurer litt på dette med inntak av så mye syrnede melkeprodukter, hvis jeg forstår det riktig bør det være en balanse mellom magnesium og kalsium men når det er så vanskelig å få i seg nok magnesium er det ikke lett for å skje en ubalanse da? Selv drikker jeg minst 2 store glass kefir hver dag, masse smør, 2 glass fersk melk en del ost, 2 kopper kraft (som jo også heldigvis inneholder magnesium).. bør jeg redusere ? Har du noen retningslinjer får hvordan man kan balansere dette for jeg ser ofte at du anbefaler syke mennesker å få i seg mye syrnede melkeprodukter, men hvordan kan en vite om forholdet mellom magnesium og kalsium blir i ubalanse da? -Bolla
Anonym sa...
Kjernemelk er væsken som er igjen etter smørkjerning, og dermed det samme som buttermilk.

Kjernemelk er fordøyelsesstimulerende, men ikke i nærhetn av kefir næringsmessig sett.

Creme fraiche lages av fløte og rømme, slik at tykkmelk som ingrediens ikke blir creme fraiche, men noe liknende. Som forøvrig sikkert smaker like godt.

Det er magnesium også i melkeprodukter, om enn ikke like mye som kalsium. Men heller enn å redusere melkekonsumet, øk mengden av annen magnesiumrik mat i kosten. Jeg promoterer et helt kosthold, ikke bare melkeprodukter, slik at når jeg anbefaler melk og melkeprodukter så tar jeg for gitt at man ikke lever kun på slike. Tradisjonskostholdet er tross alt mer enn melk og melkeprodukter.

Smør inneholder forresten ikke kalsium.

PP
Frank Rigal sa...
Artikkelen om Bezian viser at vi er på rett vei. Vi har utviklet en ny måte å produsere ekte surdeigsbrød (12 til 24 timers heving) som gir tre ganger flere brød per baker.
Brødet er testet av flere brukere med gluten intolleranse og er en suksess. Systemet gjør det mulig å bake på dagtid og levere fersk brød hver time.

Vi har vekket interesse hos Din Baker og har tatt kontakt med Innovasjon Norge. Det eneste problemet er at vi føler oss nærmere Käserebelle, Weston Price og dere gutter enn Din Baker (Baker Brun etc...). Egentlig liker vi ikke særlig eller Åpent Bakeri og alle de andre "tradisjonelle" bakere som egentlig ikke lager ekte surdeigsbrød.

Så når jeg leste om deres ide om et bakeri i Oslo tenkte jeg at vi burde snakke sammen. Jeg forsøkte å ringe deg, Christer, men fikk ikke svar. Nummeret mitt er 98....39 Bare sjekk på fredag 03 Mai kl 14:47.
AnneB sa...
PP: Når du skriver stenmel som tilskudd i jorda... Spiller det noen rolle hva slags stenmel man bruker? Her i distriktet kan jeg få tak i kalksten/marmor. Og hvor mye skal jeg tilsette i kjøkkenhagen? Strø det på i et tynt lag eller 20 %?
Mvh AnneB
Anonym sa...
Alt steinmel er ok, men kalkstein er omtrent bare kalsiumkarbonat og ikke andre mineraler. Hvor steinmel generelt inneholder en rekke mineraler og sporstoffer. For steinmel sin del kan det blandes så mye du vil i jorda, samt strø oppå også, men kalkstein bør bare brukes om jorda er sur.

Marmor er ubrukelig, da mineralene er sammensmeltet til helt nye og i naturen ukjente forbindelser via høy varme og trykk.

PP
Anonym sa...
Hei PP- jeg vet at du ikke reklamerer for tilskudd men har sett deg nevne adaptogener i visse tilfeller. Jeg lurte bare på om du hadde noen tanker om "deer antler velvet?" http://www.antlerfarms.com/what-are-the-benefits-of-deer-antler-velvet
Synes forskningen var ganske imponerende men det er kanskje ikke til å stole på...Har du kanskje noe personlig erfaring med det og vet du om det andre adaptogener som kan virker like godt?
Anonym sa...
Pulver fra hjortegevir er adaptogen, og har lang tradisjon som yangstyrkende middel i kinesisk medisin. Dvs styrking av de hormonelle kjertler, især binyrene. Et helt kurant helsemiddel, men kan ikke erstatte skikkelig kosthold.

Andre adaptogener/yangstyrkende midler med omtrent samme virkning er f.eks reinrot/maral root, ashwagandha, bispelue/horny goat weed og russisk rot/siberian ginseng.

Av disse er spesielt reinrot enestående på den måten at den både inneholder hormoner (ekdysteroner) som bl.a planter, insekter og skalldyr bruker til å stimulere vekst og fornyelse, og også bidrar til å blokkere flere negative helsevirkninger av mangel på vitamin D. Dette fordi eksysteroner stimulerer de samme reseptorer som hormonformen til vitamin D.

PP
Anonym sa...
Tradisjonskost som inneholder de næringsstoffer benceller trenger for å dannes er alt du trenger. Og da især vitamin D og K2, samt kalsium og magnesium. For å akselerere denne prosessen er faktisk reinrot den beste planten du kan bruke.

Planten du nevner har jeg ingen tro på, og logikken som promoteres i forbindelse med den er suspekt. Den oppgis imidlertid som benhelende i ayurvedisk materia medica, men flere andre urter har samme virkning. Valurt er et av flere eksempler, pga innholdet av allatoin.

Logikken bak planter for å stimulere dannelse av benceller går på tvers av logikken om at bencellene trenger ymse næringstoffer for å i det hele tatt dannes, og om kostholdet er næringsrikt er planter unødvendige.

3 uker er ikke engang en begynnelse, så er du så utålmodig vil i alle fall ikke planter være deg nyttige.

PP
Anonym sa...
Du burde ha kjent noe etter 3 uker, så det er mulig produktet du har brukt er suspekt. Om det f.eks er det fra fyren i Valdres så vet jeg han blander i bladene, og dermed "tynner ut" virkningen. Som i hovedsak er fra røttene. Jeg kjenner det omtrent umiddelbart når jeg drikker te eller tar tinktur av reinrotrøtter.

Studiene du refererer til er alle prøverørsforsøk, og ikke forsøk i mennesker eller dyr. Dvs at planten kan ha, eller ikke ha, de samme virkningene i levende organismer.

Du kan bruke så mange adaptogener du vil samtidig, men tradisjonelt er det vanlig å inkludere minst et krydder, som f.eks ingefær, gurkemeie, kanel, etc for å bidra med opptak av substanser fra adaptogenene, i tillegg til helsevirkninger fra krydderet. Hormonene i reinrot er ekdysteroner.

PP
Anonym sa...
Vet du forresten hvor langt nord reinrot vokser? akkurat som jeg har sett denne planten vokse vilt i marka vi har ovenfor huset...men det må kanskje være en plante jeg forveksler...
Anonym sa...
Jeg dyrker min egen reinrot, og i og med at den vokser i sør-Sibir tåler den alle temperaturer Norge kan komme opp med. Den vokser ikke vilt i Norge.

Mettet fett og kolesterol, samt fettløselige vitaminer, er kraftige antioksidanter som stopper betennelser. Betennelser er oksidasjonsprosesser, og hvor flerumettet fett er involvert, peroksidasjonsprosesser, slik at det som best stopper betennelser er antioksidanter. Især fettløselige.

Binyresvekkelse er faktisk forholdsvis sjelden, og det er veldig mange næringsmangler som gir samtlige symptomer man definerer som dette. Også mangel på energiproduksjon i cellenes mitokondrier, hormonelle ubalanser, redusert magesyreproduksjon, tarmskader og betennelser som fremmer abnorm serotoninaktivitet, hypotyreose, hypoglykemi, diabetes, såkalte allergier og intoleranser, kjemikaliebelastning, hyppig konsumk av korn, soya, raps, plantefett, herdet fett, genmodifisert mat, m.m gir mer eller mindre alle symptomer man definerer som binyresvekkelse. I min konklusjon er derfor binyresvekkelse, som kronisk tretthetssyndrom og alle andre mystiske og udefinerte helseproblemer bare oppdiktet røykteppe for å bortforklare de egentlige årsaker involvert. Og som de fleste leger vet null og niks om.

Utover konsum av næringsrik mat, evt bruk av magnesiumolje utvortes, eller bad i magnesiumsulfat/engelsk salt (magnesium er antistressmineral nummer 1) anbefales du å spise mer protein og fett i måltidene, og spise hver 3 time eller så. Dette for å forhindre blodsukkerfall som fremmer den stressreaksjonen du beskriver. Hver gang blodsukkeret faller under et visst nivå produseres adrenalin og kortisol som bl.a senker stoffskiftet (energiproduksjonen) og frigjør lagret glukose fra glykogenlagrene i lever og/eller muskler for bruk som energi. Adrenalin frigjør også lagret fett for drivstoff, hvilket er greit i en frisk kropp, især i en person som trener jevnlig. Men ikke i en syk kropp, da disse fettsyrene stopper skjoldbruskskjertelens hormonproduksjon (gir null energi), og forårsaker betennelser i hele kroppen. Dette igjen gir økte nivåer av serotonin, østrogen, evt prolaktin, mer kortisol og adrenalin, m.m og syklusen fortsetter i mange timer. Selv etter at du har spist et nytt måltid.

Det er også sannsynlig at du mangler næringstoffer som kroppen bruker til å omdanne næringsstoffer som bl.a karbohydrater eller protein fra maten til energi. Eller som kroppen bruker til å omdanne vitaminer og mineraler fra maten til de formene som virker i kroppen. En mer næringsrik, animalsk basert kost, fortrinnsvis rå, speket, gjæret, tørket, røykt, etc for maksimal fordøyelighet, samt jevnlige måltider vil antakelig være det eneste du trenger. Ikke adaptogener mao.

Adaptogener påvirker kroppens hormonproduserende kjertler og normaliserer disses hormonproduksjon slik at kroppen lettere tilpasser (adapt) seg til fysisk og psykisk stress.

PP
Anonym sa...
Ikke nødvendigvis øke innholdet av karbohydrater, men holde blodsukkernivået jevnt gjennom å inkludere litt karbohydrater i hvert måltid. Protein og fett i samme måltid balanserer karbohydratenes virkning på blodsukkerbalansen og insulinresponsen.

Bruk uraffinert sukker, så får du litt næring via dette også. Ellers forbruker sukkerstoffskiftet mer næringsstoffer enn protein og fettstoffskiftet, slik at et generelt næringsrikt kosthold er en god ide. Flere B vitaminer, samt mineraler som krom, magnesium og sink er en nødvendig del av glukosetoleransefaktor så vel som insulin, og er også inkludert i produksjonen av insulin. De samme næringsstoffer regulerer cellenes insulinsensitivitet gjennom å stimulere insulinreseptorer, og sammen med vitamin D holder de bukspyttkjertelens betaceller, som produserer insulin, i topp form. Jo mer næring du får i deg via det daglige kostholdet, desto mer sukker/karbohydrater takler du.

Det er riktig at han anbefaler raffinert sukker, men så er han veldig firkantet og konservativ også. Han ser svært intelligente løsninger på en rekke helseproblemer på den ene siden, men blander så inn en masse tull som gjør at man må være litt forsiktig med å ta alt han skriver for god fisk. Han ser ikke ut til å skille mellom prøverørsforsøk i laboratorier og forsøk på mennesker eller dyr. Han mener f.eks at kaffe er gode greier, og også aspirin, uten å tenke på de dokumenterte negative helsevirkningene av disse. Hvilke er alvorlige og potensielt livstruende for aspirins del, og ikke så langt unna for kaffes del da koffein blant mye annet binder så mange næringsstoffer, blokkerer histaminavgiftning i tarmen (hvilket gir såkalt histaminintoleanse), samt at kaffesyrer skader tarmen. Han er også en forkjemper for fruktose, men gir ikke inntrykk av å se forskjell på syntetisk eller fri fruktose og fruktose som naturlig del av matemner.

Utover dette har mye bra informasjon i sine artikler. Og det som gjør disse bra er det at han ser hva forskning egentlig viser, og ikke hva den blir tolket eller formidlet som i bl.a media. Så innenfor de rammer han har fått innprentet som følge av utdannelsen hans, er han veldig klartenkt og oppegående.

PP

Anonym sa...
Jeg synes han er en fascinerende type, han skiller seg ut fra mengden vil jeg si.. har ikke rukket å lese så mye av han enda hovedsaklig hans artikler om gelatin og kokosfett, men blir nok det i fremtiden. Men ja, noe av det han anbefaler virker veldig, veldig merkverdig slik som dette med asprin(!!!), pasteurisert melk i noen tilfeller, cola (?!!! what the heck..datt ut av stolen da jeg leste dette) at teflon er ok, alt fokuset på dette med sukker of fruktose mm..

Samtidig vil jeg si at jeg synes det er interessant med mennesker som tenker litt utenfor boksen..

Min personlige erfaring er at jeg blir dårlige og mer stresset dersom jeg skjærer ned på karbohydrat-inntaket, lav karbo er ikke noe for meg. En hører jo så ofte at sukker og karbohydrater er fy-fy, så å høre nesten det motsatt er interessant. Men jeg skjønner jo, alt med måte. Jeg kommer nok aldri til å følge Ray Peats anbefalinger der, men vil for fremtiden ikke ha dårlig samvittigheten når jeg tar frem "sukkerposen"(da i form av brun sukker lønnesirup:-) i ny og ned og ikke alltid måtte ty til disse erstatningene med stevia osv.

Og kanskje en OJ i ny og ne:-D

Slik jeg forstår det mener han at så lenge du ikke inntar flerumettet fett, (da regner jeg med det er hovedsaklig plantefett han mener og ikke fra fisk?) legger du ikke på deg ved inntak av sukker, da det er det flerumettede fettet som gjør at karbohydratene blir lagret.


Anonym sa...
Om man tenker utenfor tenkeboksen, hvor tenker man da?

Info om negative helsevirkninger av lavkarbokost du aldri finner i media –
http://gryhammer.blogspot.com/2012/10/drmmer-du-om-ryke-din-egen-laks-eller.html?showComment=1351649563221#c2271224095295985136

Det du forstår angående konsum av plantefett sammen med karbohydrater og vekta er delvis riktig, da du også lagrer karbohydrater som fett om du spiser mer enn kroppen har behov for som energi og for å fylle glykogenlagrene.

Angående kraftkoking så tviler jeg på at det gjelder koking på laveste varme. Og hans definisjon av kraft er muligens litt sneversynt, da mange koker med andre ting enn bare knokler og slikt. Og da tenker jeg på kjøtt, innmat, hoder, etc, som gir større næringsmengde enn bare knokler, brusk og skinn alene.

Simmring? Og speede opp? Snakk norsk er du snill, om du er norsk, og engelsk om det passer deg best. Ikke kaudervelsk kråkemål av typen kabeltvengelsk. Slikt får jeg nok av via bloggdamer som snakker om fermentering istedenfor gjæring, eller raw food istedenfor råkost, m.m.

Du kan lage tinktur av tørkede røtter, blader og frø, men ekdysteroninnholdet taper seg mye under tørking i følge russisk forskning på saken. Fersk er derfor best, og har du tilgang på fersk plante inneholder frøene mer ekdysteroner enn røtter og blader. Og da har bladene også et rimelig høyt nivå av disse, skjønt ikke så mye som røttene

PP

Anonym sa...
Tre år er minimum ja, for at det skal være optimalt med adaptogene virkestoffer. Jeg tar tinktur hver dag som en måte å komme meg opp et nivå formmessig og mentalt. Jeg er i topp form og helse, og føler meg aldri nedenfor eller at kroppen av og til trenger noe ekstra, men "samler opp" hva vi kan kalle energi for å være stadig mer tilstede fysisk. Som en slags omvendt meditasjon, hvor jeg går mer og mer utover, heller enn innover.

Reinrot virker mer øyeblikkelig enn rosenrot i min erfaring. Og rosenrot er mer stimulerende, slik at mange f.eks ikke får sove om de tar tinktur eller drikker te sent på dagen, hvor reinrot fremmer dyp søvn og stimulerer på et dypere nivå. Rosenrot trenger 5 år på å kunne brukes, hvor reinrot trenger 3, og brukes reinroten fersk kan både blader og frø bidra med ekdysteroner. For rosenrots del er det bare røttene som inneholder adaptogene virkestoffer av betydning.

Om du med linker sikter til den til Gry's blogg, eller linkene i kommentaren i bloggen hennes, så virker de som de skal for min del. Du skriver du ikke får dem til "å virke," men det er da bare å kopiere dem og lime inn i nettleseren?

PP
Anna sa...
PP; jeg har endelig fått tak i pallekarmer til opphøyde bed for litt grønnsaksdyrking. Skal skaffe stenmel, samt sanke tang/tare til gjæring sammen med sjøvann. Tenkte ellers å blande inn kukompost og hønsegjødsel, men lurte på hvordan det er best å bygge opp jordmassene i kassen. De skal stå på garasjetaket som er av betong med gresslag, men bør jeg ha noe kvister/kompost/stener/duk el under jorden? Hagen grenser til skog, så er pokkers mye brunsnegler her som allerede har forsynt seg av noen av tomatplantene, samt snauspist sitronmelissen jeg glemte ute for natten. *arg* Noen lure tips mot disse rakkerne?

btw: det blir helt klart tønner til potene og ikke bøtter – men poteter får bli til neste år. Veldig bra tips, så tusen takk :)

Ett annet spørsmål jeg undrer meg over: funker egentlig slike rav-smykker til smertelindring? Ser mange bruker det til barn som plages mye ved tannfrembrudd og som ikke vil bruke tabletter, dentinox el.
Anonym sa...
Om du skal ha jorddekke eller ikke kommer mest an på høyden på bedet. Jeg har kun jorddekke i høybed når de er små og nye, slik at det ikke vokser gress og annet jeg ikke vil ha i dem. Høye høybed på meteren eller så får så mye jord, etc i seg at gress og annet fra bunnen aldri når opp.

Den beste beskyttelsen mot snegler og insekter, etc er å ha så næringsrik jord som mulig. Verken insekter eller snegler rører friske og næringsrike planter, grønnsaker og frukt. Insekter og snegler er som sopp og bakterier, også i mennesker og dyr, med på å enten bryte ned skadet vev og fortsette til det er helt oppløst, eller de reparerer og hjelper til med å bygge nye celler, etc. Akkurat som candida i menneskekroppen deltar i avgiftning av kvikksølv gjør både sopp og bakterier dette i jord, slik at såkalte soppangrep på planter og nyttevekster egentlig er et forsøk på helbred, ikke ødeleggelse. I alle år jeg har dyket alle slags planter og matvekster har jeg aldri hatt problemer med insekter eller snegler, selv der hvor det var mye av begge deler. Slik at jeg tar for gitt at både offentlige forsøk såvel som private erfaringer fra diverse bønder, gartnere og hobbydyrkere som viser at jo mer næringsrike plantene er, desto mer får de stå i fred, er riktig.

Utover dette har jeg lest at snegler ikke liker salt, strandsand eller tang/tare bl.a.

Rav mot smerte har jeg ingen tro på. Jeg har studert logikken bak bruk av steiner og metaller, etc for alle slags helseproblemer, og ser mye fornuft og logisk. Akkurat som også magnetiske felter og lydbølger kan hjelpe ved bl.a smerte, men at steiner skal ta bort smerte virker søkt. Om energien i en stein kunne påvirke energien i en kropp, slik det så ofte påstås i ymse bøker, så burde steiner virke ved alle helseplager. Greit nok at steiner og metaller er elektromagnetisk energi akkurat som alt levende er dypest sett, men det blir bakvendt å bruke slike ting mot problemer som f.eks skyldes næringsubalanse eller kjemikaliebelastning. Bedre å gjøre noe med åraaken til såret enn å finne på alle slags rariteter for å plastre det. Når det er sagt vet jeg magnetplaster brukt på huden utenfor tann som verker ofte hjelper, men det gjør også noen teskjeer salt i et lite glass vann, og som man tar små slurker av og holder i munnen i minst 5-10 minutter.

PP

Anonym sa...
Panneklaskklubben fra Anne Marits blogg, med Marianne som president og Hanne som æresmedlem vil sikkert ta i mot deg med åpne armer

Mer eller mindre, jeg bare har alt i ei krukke, og fyller på med sprit. Og jeg har også i litt eddik, da de forskjelligste plantesubstanser trekkes bedre ut i eddik, hvor andre løses bedre opp i sprit.

Adaptogener bør tas på tom mage, uten noe annet til. Tas de med måltider kan du risikere at leveren avgifter/deler opp substanser du gjerne vil ha adaptogen virkning av. Vil du ha kryddervirkningen også er dette greiest å heller ha som del av tinkturen. Ingefær eller cayenne, f.eks, gjør at de adaptogene virkestoffene blir tatt raskere opp i blodet.

PP
Anonym sa...
Jeg er obs på hva du sier, men kategoriserer rav som stein så lenge den er forsteinet. Og jeg kan ikke se noen logikk i at substanser i steiner eller forsteinede substanser skal kunne frigjøres i kontakt med hud. Via varme, syre eller vannoppløsning kanskje, men kun steinenes energi, altså energien som utgjør den molekylære sammensetningen av steinene på atomnivå, når det er snakk om kontakt med hud. Meg bekjent frigjøres ikke ravsyre på denne måten, og jeg finner heller ikke informasjon som viser dette, kun påstander om at det skjer.

En kuriositet -
http://scienceornot.net/2012/10/30/amber-necklaces-and-teething-babies/

PP

Anonym sa...
Ikke heller krydderne oppi tinkturen, men lar dem bli en del av denne sammen med adaptogenet.

Jo høyere prosent på spriten desto bedre, da jo lavere, desto mer ”utvannet” er den. De fleste anbefaler opp i mot 90%, slik at du kan blande i vann etter at uttrekket av virkestoffer er ferdig, og dermed få mer tinktur for pengene.

Jeg fikk mine første reinrotplanter som spirer fra Fagermo gartneri, ettersom jeg ikke fant frø verken her i landet eller utlandet da jeg ville begynne å dyrke planten. Senere fikk jeg tak i frø fra Richters i Canada, Horizon herbs i USA, samt fra en botaniker i Ukraina, og som jeg blandet sammen med egne frø for å øke mangfoldet. Altså det som på kabeltvengelsk kalles diversiteten.

http://www.stauder.net/Fagermo%20Gartneri.htm

PP

Trådsnella sa...
Takk takk. Maskina her nektet å svare på innlegget du skrev til meg lenger opp her, så da havner det kanskje nederst. Men takk uansett. Da tenker jeg ikke på fiskeolje eller magnesium enn så lenge. Amme gjør jeg så lenge hun vil! De andre har vært godt forsynt av morsmelk til ca 2,5 års alder da de ikke har ville ha lenger.

Jeg har lest at du ikke anbefaler kornprodukter for 3 års alder og at frukt ikke er det beste som første mat.
Nå finner jeg ikke igjen linkene jeg en gang har sett ift spedbarnsmat.
Er det kraft og eggeplommer du vil anbefale? Hvilke animalske matvarer bør man starte med først? og bør man vente så lenge som mulig?

Mens jeg er i masemodus her vil jeg bare spørre om et par råd. Mellomste barnet mitt starta i barnehage når hun var 2 år. frem til da hadde hun ikke spist nevneverdig kornprodukter og melkeprodukter. Men levde på morsmelk og middagsmat + frukt og grønt. I hele høst og vinter har hun gått rundt å hanglet med snørrenese og hoste og får ofte feber. Vi oppleve at hun hadde feberkrampe en gang og det har satt en støkk i oss, men hun får ikke paracet eller febernedsettende selv om dette var rådene fra legen. Ved et par anledinger og senest ikveld kalger hun på vondt i kinnet. Jeg misstenker at det kan være øreverk og at hun ikke helt klarer å lokalisere smertene. Barna mine bader alltid med magnesium og jeg lurer inn kraft i alle måltider som det egner seg, men hun er så bestemt og vil ikke ha alt som jeg ønsker at hun skal få i seg.

Syrnede melkeprodukter vil hun ikke ha, lever aner jeg ikke hvordan jeg skal få i henne. fiskeleverolje går fint. hun drikker upasteurisert melk og smør + ost fra tidsporten. vi syrner brødmaten (men ikke i bhagen, 1 måltid). Hun elsker spekemat. og hun vil ofte ha havregryn med melk på til kveldsmat, å den får jeg jo ikke syrnet (?)

Jeg er litt rådvill men skjønner at det er ubalanser i kroppen eller noe som ikke er som det bør. Å dra til legen for en sjekk er vell ganske meningsløst da jeg ikke vil få svar på hva jeg bør gjøre for å bedre problemene, men heller få en eller annen kur som "slukker brannen".
Kan man kontakte noen for å finne ut hva hun "reagerer" på?

Var hos kiropraktor for en uke siden og hun fant en låsning mellom skulderbladene hennes og kalte det for en slags temperatur-spot. Samme kveld fikk hun 39,8 i temp og var superslapp.


Anonym sa...
Om spedbarnsmat, litt info –
http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1353003905981#c5035747295469644701
http://liveneshage.blogspot.com/2012/11/ny-tid-for-rebellost-og-rebellsmr-mm.html?showComment=1353625971509#c850386332633797005
http://senseoflife.blogg.no/1361883611_mennesket_er_ikke_bar.html i kommentarer fra 27.02.2013 kl.12:58

Invester i minst 1 av bøkene i boklisten, og last ned de bøkene som er i formatet pdf, så skal du få svar på spørsmålene dine. Super Nutrition for Babies er den beste om du må velge, og du får dem og alle de andre via bl.a capris.no

De symptomene du beskriver kan ha flere årsaker, hvor mangel på bl.a vitamin B6 eller B12 er indikert med tanke på at hun ikke vil ha lever. I og med at alt henger sammen med alt i kroppen, og alle næringsstoffer samarbeider på forskjellig vis vil økt inntak av et enkelt vitamin eller mineral øke behovet for vitaminer og mineraler som arbeider sammen med næringsstoffet som øker. Magnesium trenger bl.a vitamin B6 for å gjøre jobben sin i kroppen, og B vitaminer trenger magnesium for å omdannes til sine aktive koenzymformer i kroppen. Da magnesium er involvert i mer enn 300 koenzymprosesser i kroppen, hvorav de fleste involverer andre mineraler, samt særlig B vitaminer, vil man risikere mangeltilstander på B vitaminer om disse ikke finnes i tilstrekkelig grad i kostholdet. Et kosthold bestående av mye karbohydrater/sukker, eller rene karbohydratmåltider uten protein og fett som balansefaktorer fremmer også tap av B vitaminer og magnesium, samt sink og krom, m.m, gjennom å øke forbruket av disse næringsstoffene i fordøyelse og utnyttelse av sukker.

Det kostholdet jeg promoterer består av matemner som kompletterer hverandre på alle måter, slik at når man utelater enkelte matemner så blir ofte konsekvensen nærinsubalanse, og dermed symptomer man oppfatter som smerte og ubehag eller såkalt sykdom.

Nok en mulig årsak til samtlige symptomer er at hun ikke fordøyer kasein. Kasein er da den utløsende årsaken, gjerne i kombinasjon med gluten, mens den egentlige årsaken er redusert magesyre og/eller redusert enzymaktivitet i tynntarmen.

Når barna selv bestemmer hva de skal spise eller ikke, er det sjelden ting går bra. Kanskje en ide å nevne for henne at hennes problemer kan skyldes hva hun ikke vil spise eller drikke?

PirkePetter

Anonym sa...
Hjemmebrent er en god ting, om ikke annet så fordi slikt snyter statsmonopolmafiaen for kroner og øre man ellers ville ha brukt på polet. Tinkturer basert på sprit man kjøper på polet bir raskt veldig dyre.

Vinmonopolet er et navn som i grunnen sier alt om saken.

Jeg drikker et glass vann med adaptogentinktur først når jeg står opp, og deretter bare fiskeleverolje rett før måltidet. Alt annet er en del av kostholdet mitt.

Honning bryter ikke ned fytinsyre, så produktet må gjæres før konsum, f.eks til mjød, for at det skal gi deg alle næringsstoffene som nå er bundet til fytinsyren.

PP
Anonym sa...
Etter å ha gått meg vill i matjungelen i årevis er det godt å endelig ha funnet en vei som føles riktig. Jeg har lavt stoffskifte, og trenger i tillegg å gå ned endel i vekt, og det finner jeg ikke så mye om på disse tradisjonsmat- bloggene. Er det noen som har erfaringer å dele? Vekta står bare bom fast, og det er kjempefrustrerende! Hva bør jeg spise/ikke spise?
Ellen
Anonym sa...
Alt jeg og bloggdamene som fremmer tradisjonskost har skrevet om hypotyreose funker for deg da hypotyreose er lavt stoffskifte.

PP
Anonym sa...
Hehe...sier meg enig i det:-)

Ok, tenkte kanskje du også inntok gelatin og kokosolje.

Takk for oppklaring:-)
Anonym sa...
Du finner forklaring på det tilsynelatende paradokset her –
http://suppversity.blogspot.de/2011/09/5-cups-of-green-tea-day-lower-serum.html

Ellers -
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19330017
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18936213
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9605416

Jeg unngår vegetabilske kilder til antioksidanter, etc da forskningen bak disse svært ofte er manipulert og pro-industri, i tillegg til at substanser i planter, etc med antioksidantvirkning ofte kortslutter viktige og livsnødvendige oksidasjons(energiproduserende)prosesser i kroppen. Kroppens egne antioksidanter, som også finnes i all animalsk mat, har ikke denne virkningen da kroppen regulerer dem selv.

I tillegg økes belastningen på enzymer som avgifter fenoler, flavonoider, karotener, kjemikalier, tilsetningsstoffer, etc jo mer man konsumerer slike substanser, og dette igjen fremmer tap av næringsstoffer som forbrukes gjennom å være nødvendige for produksjon av enzymene, eller en del av disse. Eksempel –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16289744

Svikt i enzymer og koenzymer ligger til grunn for det meste vi kaller sykdom, også mentale/følelsesmessige, og da især slike som påståes å være genetisk disponerte.

En del flavonoider og andre plantestoffer blokkerer også amylaseaktiviteten i munnen og tarmen, hvilket gir null fordøyelse av stivelse, og da gjæring i tarmen og en rekke tarmproblemer i mange mennesker. Eksempler –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16802696
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11193416
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18214874
http://ims.sxu.edu.cn/docs/20100612073257881530.pdf

I tillegg er det dokumentert at en rekke plantestoffer blokkerer skjoldbruskkjertelens funksjon, og fremmer hypotyreose. Og i fostere også hjerneskader, deriblant slike som diagnostiseres som autisme. Eksempel –
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651757

Flavonoider, fenoler, etc har også vist seg i flere forsøk å fremme bl.a genskader/kreft og organskader, men slike resultater blir utelatt fra offentlig presentasjon av disse. Jeg anser det meste av forskning på helsefremmende substanser i frukt og grønt som manipulert (tuklet med eller lagt opp på en slik måte at resultatet blir som man vil) eller bevisst villedende, og som en del av vestlige stater og industriers kontinuerlige manipulering av folket mot næringsfattig vegetabilsk mat. Denne konspirasjonen er åpenbar, og godt dokumentert, men er så uhyrlig at de fleste ikke takler tanken.

Summa sammasurius: ting er sjelden slik de fremstilles i media. Og det er en myte at man drikker spesielt mye grønn te i asiatiske land, akkurat som det er en myte at asiater konsumerer mye soyaprodukter, unntatt gjærede. På samme måte er det en myte at man bruker spesielt mye olivenolje i kostholdet i middelhavsland, eller at disse kostholdene er mer vegetariske enn ”vestlige” kosthold. Går man forskning og informasjon som er pro-vegetarianisme og pro-substanser i frukt og grønt nærmere etter sømmene faller de som regel fra hverandre.

Når det er sagt så er det selvfølgelig ikke noe i veien for å inkludere frukt og grønt i kostholdet, så lenge det gjøres med måte. Vil man være frisk og rask vil man ikke at substanser i plantekost skal blokkere opptaket av næringsstoffer (f.eks fett og kolesterol, og fettløselige vitaminer, m.m), blokkere kolesterolproduksjonen i leveren, kortslutte viktige energiprosesser, blokkere enzymer og koenzymer, tappe kroppen for næringsstoffer, fremmer tarm og fordøyelsesproblemer, m.m.

PirkePetter

Anonym sa...
Jeg skrev at alt annet er en del av kostholdet mitt, og mente da både gelatin og kokosolje. Men da altså i mat og drikke, og ikke som tilskudd jeg tar utenom mat.

PP
Anonym sa...
Dette var virkelig tankevekkende. Takk for at du i det hele tatt tar deg tid til å posten all denne informasjon. Setter veldig pris på det. Selvsagt er jo alt med måte slik du sier, når det gjelder grønn te går vel sikkert en kopp om dagen bra.

Når det gjelder grønnsaker så er vel det beste å innta det meste gjæret? De er kanskje det du hovedsaklig gjør?

I tillegg har en jo dette med at de inneholder oksalsyre..... Den eneste måten jeg klarer å få i meg kraft er via suppe, klarer da å spise ganske store mengder. Da koker jeg først en del grønnsaker i vann da jeg ikke vil koke kraften , blender det hele sammen når grønnsakene er kokt møre og har så oppi kraften. Finnes det i det hele tatt grønnsaker som virker minimalt inn på næringsopptaket?


Når det gjelder det studiet om autisme stod det: "Other plants with hypothyroid effects include pearl millet (Pennisetum glaucum) and fonio millet (Digitaria exilis); thiocyanate is found in Brassicae plants including cabbage, cauliflower, kale, rutabaga, and kohlrabi, as well as in tropical plants such as cassava, lima beans, linseed, bamboo shoots, and sweet potatoes"

Uten å ville refere Ray Peat kontinuerlig, kom jeg bare til å tenke på at poteter og bambus skudd er noe han promoterer (hvis jeg forstår det rett pga de har anti-serotonin og anti-østrogen effekt og ikke virker på samme måte som stivelse gjør- ved at det gir næring til bakterier.) så det stusset jeg litt på.
Anonym sa...
Hvordan forholder det du forklarer seg til adaptogener da, som jo også laget fra planter? Vil en ikke oppleve en del av de negative konsekvensene her også, eller er mengden man inntar her uansett så liten at det ikke utgjør et problem?

"Flavonoids are present in fruits, vegetables and beverages derived from plants (tea, red wine), and in many dietary supplements or herbal remedies including Ginkgo Biloba, Soy Isoflavones, and Milk Thistle."

Ginkgo Biloba er ironisk nok det eneste adaptogenet jeg tar pr. dags dato.

Anonym sa...
Aha, da skjønner jeg:-)
Anonym sa...
Merkelig, jeg la inn 3 kommentarer i går men ingen er kommet med. Mulig det er for maximum grensen av kommentarer på dette blogginnlegget er nådd?
Anonym sa...
Finne årsaken ja...;) hvor skal jeg begynne å leite:):) hadde troen på at kostholdet ville ordne opp,men jeg har tydeligvis ikke skjønt alt enda!:) utålmodig er jeg også.. Sukk..kan det gå lang tid før kostholdet virker inn? MaseAne
Anonym sa...
Betyr det at det ikke er noe spesielt jeg skal tenke på i forhold til at jeg trenger å gå ned i vekt? Jeg vet ting tar tid, men det er veldig frustrerende når fettet ikke vil slippe. Jeg trener med kettlebells og har en aktiv jobb, så det er ikke sånn at jeg gasser meg med deilig tradisjonsmat og ellers sitter på rompa resten av dagen.
Ellen
Anonym sa...
Takk for svar, PP. Jeg har ingen interesse av å krympe inn til de evige kraftmarker, hehe, så da kjører jeg på med kraft og gelatin som tillegg. Har du behandlet noen med Ulcerøs kolitt med tradisjonskost? Pleier det ta lang tid før tarmen er helet og man kan erklære seg frisk?

Av nysgjerrighet: når klinikker i utlandet behandler mange ulike tilstander ved hjelp av fastekurer, er det i praksis det samme som skjer her, at kroppen får helet tarmen?

Hva tenker du om ekstra tilskudd av tyrosin for å balansere dopamin- og serotoninmetabolismen?

Håper virkelig at dette er veien til perfekt helse, da skal jeg være deg evig takknemlig, helt til de evige kraftmarker og forbi.

Tale
Anonym sa...
Hei igjen, PP. Du sier at lavkarbo i det lange løp er helsefarlig. Men samtidig anbefaler du et kosthold hovedsaklig bestående av animalske matemner, og upasteuriserte melkeprodukter - og litt brød. I følge Christer vil brød bakt av bløtlagt korn være lavkarbo, fordi stivelsen er brutt ned (om jeg forstår/husker rett). I tillegg vil kokkosoljen bryte ned karbohydratene ytterligere, slik at man ender opp med enda færre karber enn man egentlig har spist, på en måte? (fritt etter Christer). Jeg har prøvd å "grovtelle" antall karber i løpet av en dag, og har problemer med å overstige 100, som vel er øvre grense for å kunne definere et kosthold som lavkarbo, så vidt jeg husker. Jeg gikk en periode på lavkarbo, men er ikke utstyrt med verdens beste selvbeherskelse, så hver gang jeg sprakk, raste vekta opp. Jeg har hørt at det er en vanlig reaksjon etter vektnedgang på lavkarbo, at man raser opp i vekt igjen så fort man får i seg litt for mye karbohydrater. Syns jeg ser litt den samme tendensen nå, det er litt slitsomt. F eks unner jeg meg en pose økologisk lakris hver lørdag. Om det er tilfeldig eller ikke vet jeg ikke, men søndager har vekta gått opp (og ellers om jeg har latt meg friste). Men det er vel fordi jeg i realiteten er på lavkarbo nå? Er det et poeng å holde seg over 100, i og med at lavkarbo ikke er bra? Etter å ha gått et halvt år på lavkarbo, ble hodet tommere og tommere - det ble helt umulig både å fastholde og bearbeide informasjon. Dette har jeg egentlig slitt med helt siden første svangerskap, da iq' en plutselig datt 20 poeng over natta (var student da, og opplevde det ganske dramatisk). Men på lavkarbo-kost ble det altså markert verre. Er redd dette skal skje igjen, men årsaken var kanskje heller mangel på næringsstoffer enn karbohydrater?

cayenne