gladerebarn
23.04.2012 kl.17:05
Glimrende, fristende innlegg med flott oppskrift og
mye inspirasjon! Jeg har kefirkorn å dele ut, og legger antagelig ut om
det på bloggen i morgen. Jeg linker til deg, regner med det er ok:-)
Ja bare link i vei. Vokser kornene dine hurtig? Jeg
synes mine vokser litt sakte, men så husker jeg ikke helt hvor mye jeg
fikk. Har fortsatt ikke mer enn hva vi trenger selv, men håper det blir
fart på sakene etterhvert. Utrolig godt er det! Anne M
Ja mine vokser ganske raskt. Hvertfall nå. Men jeg
har lest rundt omkring etter tips for å gi de best mulige vekstvilkår.
Mulig det har noe å si. Ellers tror jeg det tok litt tid før de satte
igang med formering. Mine er forresten ganske små, men etter hva andre
sier, så er det ganske vanlig mot sommerstid, og små er generelt mer
effektive enn større korn. Gir du de litt ekstra boost med mineraler
innimellom? Mine øker betydelig med en desj Dolomit kalkpulver.
så spennende!! :D
Jeg har ikke prøvd med kalkpulver. Kanskje prøve
det etterhvert. Mine har derimot vokst litt i størrelse, enkeltkornene
er større enn da jeg fikk de. Har også lest at lønnesirup gir bedre
vekstvilkår enn sukker. Anne M
Lønnesirup skal jeg prøve.Takk! Gry anbefalte en mineralblanding fra iherb. Den er sikkert like bra som kalkpulver.
Jeg leste et sted på nettet at kalkpulveret du
anbefaler inneholder bly - og at det derfor ikke selges enkelte steder.
Det var en diskusjon omkring dette, men jeg finner ikke tilbake til
linken. Verdt å sjekke ut. Anne M
Kjære venninnen min!
Bøyer meg i støvet for deg og dere andre i "Wicked Mums". Nå har jeg smuglest bloggene deres i noen dager og er blitt overbevist. Fantastiske innlegg og temaer med interessante og til tider aldeles festlige kommentarer.. Jeg har ikke kommet særlig lenger enn at jeg spiser en teskje fermentert fiskeleverolje hver morgen (hehe). Har slitt med en vond skulder i nesten ett år nå og jammen tror jeg ikke at den er blitt fin igjen bare etter noen dager med denne vidunderoljen. Utover dette har jeg i det siste også fått i meg og resten av familien relativt store mengder Tjukkmjølk fra Røros Meierier så nå føler jeg meg klar for å gå igang med kefir-, surkål- og ikke minst vannkefirproduksjon. Du må derfor huske å si ifra til meg når du har kefirkorn som kan hentes. Vannkefir kommer helt klart til å bli poppis hos mine to små også.
Mette :)
Bøyer meg i støvet for deg og dere andre i "Wicked Mums". Nå har jeg smuglest bloggene deres i noen dager og er blitt overbevist. Fantastiske innlegg og temaer med interessante og til tider aldeles festlige kommentarer.. Jeg har ikke kommet særlig lenger enn at jeg spiser en teskje fermentert fiskeleverolje hver morgen (hehe). Har slitt med en vond skulder i nesten ett år nå og jammen tror jeg ikke at den er blitt fin igjen bare etter noen dager med denne vidunderoljen. Utover dette har jeg i det siste også fått i meg og resten av familien relativt store mengder Tjukkmjølk fra Røros Meierier så nå føler jeg meg klar for å gå igang med kefir-, surkål- og ikke minst vannkefirproduksjon. Du må derfor huske å si ifra til meg når du har kefirkorn som kan hentes. Vannkefir kommer helt klart til å bli poppis hos mine to små også.
Mette :)
Mette: Så bra! Oljen er fantastisk. Supert hvis du
klarer å barna til å spise den også. Jeg begynte også med Tjukkmjølk og
drikker fortsatt tjukkmjølk innimellom fordi den er så god. En god
start. Du står øverst på listen for både melke- og vannkefir. Anne Marit
Jeg er hekta for livet på dette sprudleeventyret:) Fint innlegg!
@ Kristine, en dæsj med dolomittpulver funker på
den måten at du reduserer ph betydelig, slik at væsken blir mindre sur.
Dermed kan bakterier og sopp holde på lenger med gjæringa, forutsatt at
det er mer igjen å gjære. Mer enn en dæsj kan imidlertid ta livet av
dem, om væsken blir for basisk.
@ Anne Marit, ut fra ingrediensene i oppskriften din så inneholder vannkefiren ikke aminosyrer av betydning, og disse er uansett ikke fullverdig protein. Og mineralnivået er forsvinnende lite, slik at vannkefir hovedsaklig er en kilde til bakterier og sopp utover litt vitaminer og enzymer, samt organiske syrer. Innholdet av enzymer og organiske syrer gjør vannkefiren til en god hjelp til å fordøye måltider, slik at selv om vannkefiren i seg selv er svært lite næringsrik så bidrar den til økt næringsopptak brukt sammen med måltider.
@ Anne Marit, ut fra ingrediensene i oppskriften din så inneholder vannkefiren ikke aminosyrer av betydning, og disse er uansett ikke fullverdig protein. Og mineralnivået er forsvinnende lite, slik at vannkefir hovedsaklig er en kilde til bakterier og sopp utover litt vitaminer og enzymer, samt organiske syrer. Innholdet av enzymer og organiske syrer gjør vannkefiren til en god hjelp til å fordøye måltider, slik at selv om vannkefiren i seg selv er svært lite næringsrik så bidrar den til økt næringsopptak brukt sammen med måltider.
Gry: Ja, jeg kan ikke se for meg at vi noen gang
slutter med dette. Mellomsten lurte på om hun kunne servere vannkefir i
bursdagen sin. Ja, hvorfor ikke!
PirkePetter: Takk for avklaring omkring innhold!
PirkePetter: Takk for avklaring omkring innhold!
Er det probiotika i vannkefir? Mener jeg har lest det et annet sted, men ser at du ikke skriver noe om det.
Ja, vannkefir er probiotisk - på lik linje med all annen fermentert mat og drikke. am
PirkePetter: Jeg har forresten lest et sted at man
kan tilsette 1/2 rent eggeskall i fase en av vannkefirprosessen. Da
oppnår man sikkert samme kalkeffekten som du snakker om? anne m
Anne Marit, eggeskall er hovedsaklig
kalsiumkarbonat, mens dolomittkalk er en kombinasjon av kalsium og
magnesum, som begge er basedannende. Slik at dolomittkalk nok gir en
sterkere basevirkning. Jeg ville nok selv ha satset på eggeskallet da
grensen mellom liv og død for bakterier og sopp som melkesyregjærer er
hårfin, og hovedsaklig ph-bestemt.
Vannkefiren din så fristende ut! Jeg har også det
samme problemet med at kornene vokser sakte. Jeg forsøkte forresten å
lage vannkefir med juice i "fase 1". Det fungerte ikke særlig bra..
Kefirkornene bare forsvant...Drikken virket igrunnet nokså gjæret og
grumsete.Turte ikke å drikke den.Tror forresten jeg skal forsøke
eggeskal ved neste "kefirsats". ;)
Jeg har også 1/2 eggeskall i glasset jeg har
stående her nå, så får vi se om det hjelper på veksten. Min erfaring er
at kefirkornene blir misfarget og "forurenset" hvis jeg har for mye oppi
glasset under fase èn. Derfor kjører jeg bare sukker i fase 1 og har
alt det andre oppi fase 2, inkl juice, frukt, sitrin, tørket frukt osv.
Anne M
PirkePetter: når du skriver "en dæsj med
dolomittpulver funker på den måten at du reduserer ph betydelig, slik at
væsken blir mindre sur" mener du vel at den fungerer ved å øke ph?
Reduksjon i ph-verdi betyr at syrekonsentrasjonen øker. Tilsetter man
mineraler som kalk og magnesium vil disse ha en basedannende effekt og
dermde øke ph.
IdaE, det er helt riktig som du sier. Jeg har antakelig tenkt en ting og skrevet noe annet, og skylder på alzheimer light :-)
Åh, det så utrolig friskt og godt ut! Jeg har i
skrivende stund min første krukke stående på kjøkkenhylla, den bobler
tydelig mens jeg går rundt og tripper som et lite barn - jeg vil så
gjerne smake! Men den skal få stå til i morgen. Da skal vinglasset frem
og føttene skal slenges på bordet - endelig fritid og smaketid!
Oj, så spennende! Dette har jeg lyst til å prøve:-)
Jeg har sett litt på ulike videoer og har lagt merke til at noen
anbefaler at man bare legger et tørkle over glasset i fase en? Mens du
legger et lokk over. Hva er best? PS: Den første linken du henviste til
ang. nettsteder som selger kefir-korn, sender bare til USA.
Lurte forresten på om kokus-sukker kan brukes som sukker?
Tine: Ja det tror jeg. Har ikke prøvd det, men
venter på en pakke fra iherb med kokossukker og maple syrup. Kommer til å
prøve begge deler. anne m
Tine: Fermenteringen går raskere om du lukker
lokket. Tar bare 2-3 dager. Men jeg har også prøvd å la lokket være helt
av og sette et glass med bunnen ned for å følge mer med - og for å
presse nedover i glasset daglig. Da tar det opptil 2 uker før jeg setter
inn i kjøleskapet, men da lukter det desto "friskere" i rommet under
prosessen. Har du prøvd kefirlady.com? am
Takk for info. Har akkurat bestilt meg kefir-korn fra en side:-) Dette blir spennende!
Jeg rett og slett ELSKER at du har begynt å blogge
igjen. Oppdaget det ikke før for noen dager siden. Og siden har jeg bare
lest og lest og latt meg inspirere til tusen. Nå blir det
kefirproduksjon bare jeg får tak i korn. Må si det en gang til ; Utrolig
godt å se deg blogge igjen. =)
Ingelill: Åh, så koselig å høre! 2011 var et
krevende år, så det føles godt for meg også å ha energi og overskudd til
blogg og til livet. Kjekt at du fant meg igjen. Jeg kommer til å legge
ut info på bloggen når jeg har kefirkorn - eller når noen av de som har
fått fra meg har noe å gi bort. Anne Marit
Hei!
Da har jeg holdt på med vannkefir en måneds tid. Jeg gjør det på denne måten:
Fase 1 (vann, sukker, økorosiner, kefirkorn) får stå et døgn med glasshette (glasshette = klede).
Fase 2 får stå litt under et døgn, da jeg liker å sile av til middag og drikke med en gang.
I Fase 2 har jeg prøvd med forskjellige bær og frukter.
Spørsmål: Kan man bruke nær sagt hva som helst i Fase 2? Jeg tenker frisk frukt, tørket frukt, friske eller frosne bær, friske eller tørkede urter, hele kryddere osv?
Da jeg prøvde med friske epler syntes jeg det ble veldig godt, men eplene ble litt brune oppi kefiren. Gjør det noe?
Da jeg prøvde med kiwi merket jeg at kiwiene luktet skikkelig surt/gjær/helt forferdelig da jeg skulle sile dem av, men selve kefiren smakte veldig godt. Gjør det noe at frukt og/eller bærene "stinker" når du skal sile dem av?
Er det noe som helst man bør passe på i Fase 2 hvor man smakstilsetter, dvs. er det noe man IKKE skal bruke og/eller kombinasjoner man bør la vær å bruke (altså: er det noen frukter og/eller bær, urter, kryddere som på noe måte kan reagere negativt i forhold til hverandre?).
Videre har jeg aldri fått min kefir til å "bruse". Fase 1 står med glasshette (=klede), Fase 2 med lokk (men jeg har ikke syltestrikker, så lokket blir ikke helt tett). Jeg synes drikken blir litt sur med ørlite smak av gjæring hvis jeg lagrer i kjøleskap. Derfor drikker vi stort sett opp alt med en gang, evt. blir ca. en halv liter stående til neste dag i kjøleskap. "Må" kefiren bruse, eller er det helt ok å gjøre sånn som jeg gjør det?
I Fase 1 bruker jeg økorosiner, som jeg selvsagt plukker ut under avsiling. Det blir imidlertid alltid noen "rosinsmuler" igjen i kornene som jeg ikke får vekk. Har dette noe å si? Jeg tenker på om disse smulene av rosinrester eventuelt vil mugne og ødelegge kornene osv.
Kornene mine vokser med litt over 1 ss i døgnet. Denne overskuddsskjeen spiser jeg bare. Er det noen anbefalt mengde man bør spise i døgnet hvis man skal spise kornene?
Har i tillegg et litersglass med overskuddskorn stående i kjøleskapet. Blander ca. 4 ss sukker og litt rosiner til 1 liter vann, og har på det jeg har til overs av korn (ca. 10 ss). Er dette for lite sukker til en så stor mengde korn?
En dag i uka blander jeg kornene fra kjøleskapet med kornene fra benken, gir nytt vann til kjøleskapet osv. Trener kjøleskapkornene noe ytterligere "stell" enn dette? F.eks eggeskall, salt osv?
Jeg beklager hvis dette var mange spørsmål. Jeg har lest en del om vannkefir på nettet, printet ut artikler osv., men har foreløbig ikke funnet svar på disse tingene jeg spør om her.
Vennlig hilsen Heidi
Da har jeg holdt på med vannkefir en måneds tid. Jeg gjør det på denne måten:
Fase 1 (vann, sukker, økorosiner, kefirkorn) får stå et døgn med glasshette (glasshette = klede).
Fase 2 får stå litt under et døgn, da jeg liker å sile av til middag og drikke med en gang.
I Fase 2 har jeg prøvd med forskjellige bær og frukter.
Spørsmål: Kan man bruke nær sagt hva som helst i Fase 2? Jeg tenker frisk frukt, tørket frukt, friske eller frosne bær, friske eller tørkede urter, hele kryddere osv?
Da jeg prøvde med friske epler syntes jeg det ble veldig godt, men eplene ble litt brune oppi kefiren. Gjør det noe?
Da jeg prøvde med kiwi merket jeg at kiwiene luktet skikkelig surt/gjær/helt forferdelig da jeg skulle sile dem av, men selve kefiren smakte veldig godt. Gjør det noe at frukt og/eller bærene "stinker" når du skal sile dem av?
Er det noe som helst man bør passe på i Fase 2 hvor man smakstilsetter, dvs. er det noe man IKKE skal bruke og/eller kombinasjoner man bør la vær å bruke (altså: er det noen frukter og/eller bær, urter, kryddere som på noe måte kan reagere negativt i forhold til hverandre?).
Videre har jeg aldri fått min kefir til å "bruse". Fase 1 står med glasshette (=klede), Fase 2 med lokk (men jeg har ikke syltestrikker, så lokket blir ikke helt tett). Jeg synes drikken blir litt sur med ørlite smak av gjæring hvis jeg lagrer i kjøleskap. Derfor drikker vi stort sett opp alt med en gang, evt. blir ca. en halv liter stående til neste dag i kjøleskap. "Må" kefiren bruse, eller er det helt ok å gjøre sånn som jeg gjør det?
I Fase 1 bruker jeg økorosiner, som jeg selvsagt plukker ut under avsiling. Det blir imidlertid alltid noen "rosinsmuler" igjen i kornene som jeg ikke får vekk. Har dette noe å si? Jeg tenker på om disse smulene av rosinrester eventuelt vil mugne og ødelegge kornene osv.
Kornene mine vokser med litt over 1 ss i døgnet. Denne overskuddsskjeen spiser jeg bare. Er det noen anbefalt mengde man bør spise i døgnet hvis man skal spise kornene?
Har i tillegg et litersglass med overskuddskorn stående i kjøleskapet. Blander ca. 4 ss sukker og litt rosiner til 1 liter vann, og har på det jeg har til overs av korn (ca. 10 ss). Er dette for lite sukker til en så stor mengde korn?
En dag i uka blander jeg kornene fra kjøleskapet med kornene fra benken, gir nytt vann til kjøleskapet osv. Trener kjøleskapkornene noe ytterligere "stell" enn dette? F.eks eggeskall, salt osv?
Jeg beklager hvis dette var mange spørsmål. Jeg har lest en del om vannkefir på nettet, printet ut artikler osv., men har foreløbig ikke funnet svar på disse tingene jeg spør om her.
Vennlig hilsen Heidi
Jeg ser alle andre klarer å få kornene til formere
seg. Men mine vil ikke. Har prøvd med ulike typer sukker, lønnesirup,
salt, bakepulver, sitron, rosiner, hatt de i kjøleskap for spa-opphold.
Men de vil bare ikke vokse. Noen gode tips?? Skulle gjerne fått de til å
vokse en del så vi får produsert mer, for det går med en del vannkefir
hver dag.
Mine korn ville heller ikke vokse, helt til jeg
fulgte tipset til gladerebarn: melasse! Ca 1ss melasse per liter
vannkefir *simsalabim* og mengden er fordoblet. Sjekk innlegget hennes
her:
http://gladerebarn.blogg.no/1335162738_har_du_lyst__prve_van.html#comment
=)
IdaE
=)
IdaE
Mine korn vokste litt i starten, men etter at jeg
kuttet sitron vokser de med minst en spiseskje i døgnet. Hadde i litt
sitron i forrige runde bare for å se, og da hadde de vokst med mindre
enn en spiseskje... Jeg har forøvrig også forsøkt melasse, og mine korn
vokste ikke noe spesielt mer av det. Men jeg vet mange sier som IdaE at
det har simsalabim-effekt.
Håper du får det til, Anne. Hvis du ikke har hatt kornene så lenge, så kan det hende de trenger litt tid på å "komme seg" hos sin nye eier. Ellers har jeg også fått med meg at det KAN bli for mye mineraler og "dill" også. Hva med å kjøre noen veldig enkle runder hvor du kun har sukker, vann og litt rosiner?
Vennlig hilsen Heidi
Håper du får det til, Anne. Hvis du ikke har hatt kornene så lenge, så kan det hende de trenger litt tid på å "komme seg" hos sin nye eier. Ellers har jeg også fått med meg at det KAN bli for mye mineraler og "dill" også. Hva med å kjøre noen veldig enkle runder hvor du kun har sukker, vann og litt rosiner?
Vennlig hilsen Heidi
Takk for det IdaE! Det må jeg prøve :)
Jeg har hatt de flere mnd, så de bør ha kommet seg
nå. Har prøvd ut alle kombinasjoner av både kun sukker og vann og med
alt det andre stasjet. Men de er vanskelige. Har vokst med 1-2 ss totalt
siden jeg fikk de. Bruker kun vanlig springvann da, ikke filtrert vann.
Mulig det kan være årsaken?
Jeg bruker springvann.
Vennlig hilsen Heidi
Vennlig hilsen Heidi
Hvor mye vann, sukker og korn bruker du i fase 1
Heidi? Hva slags sukker bruker du? Får det virkelig ikke til jeg - er
litt frustrerende...
Anne: Jeg har også slitt med å få vannkefirkornene
til å vokse. Det skjedde derimot noe positivt da jeg begynte å tilsette
mineraler i form av minteraltilskuddet Fulvic Mineral Complex fra iHerb.
Anne M
Heidi: Kunsten er nok å få miljøet til å bli så
balansert som mulig. Har slitt litt med det samme som dere. Prøv å
tilsette mineraltilskudd Fulvic Mineral Acid fra iHerb har fungert for
flere andre. Eller sett dem i dvale i kjøleskapet en stund - så får de
hvilt ut litt før du prøver igjen. Anne M
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar